Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtár megtérülése - de mihez képest? - Másban moshatod meg

Nemrég elérhetővé vált "A könyvtárak hatása a társadalomban: mérjük és tegyük láthatóvá!" (K2 továbbképzési sorozat) beszámolója és előadásai. Az online rendezvényen újra előkerült: ahol megmérték, ott 4-szeres a könyvtárak költségeinek megtérülése. A szám persze hol alacsonyabb, hol magasabb, de nem ez a lényeg. A teljesebb képhez érdemes pl. a döntéshozók szempontjait is megvizsgálnunk. Aki igyekszik eltűnődni: a szennyvíztelep, a közkönyvtár, az útburkolat-javítás hoz-e több szavazatot számára - akarom mondani: hasznot a helyi közösség számára. (És most tegyük zárójelbe a tudottan soha meg nem térülő, bár eredetileg piacérdekelt területen zajló beruházásokat.) Más a helyzet a könyvtár négyszeres megtérülésével, ha a szennyvíztelep hatszoros, vagy háromszoros megtérüléssel kecsegtet.
Mindezek miatt persze nem lenne rossz nekünk is megmérnünk a hazai könyvtárak megtérülését - magunknak. Hogy tudjuk, hogy egyes fejlesztéseink mennyire bizonyultak helyesnek vagy helytelennek. (Volt korábban ilyen hazai számolgatás, bár ott csak a kimenetet tették mérlegre, nem számolva a ráfordításokat.)
Nem kell azonban feltétlenül ilyen átfogó méréseket végezni. Első lépésben az is megtenné ha teljesítményadataink hitelessé válnának. Ha a számok nem bemondás alapján rögzülnének, hanem gép számlálná őket. Mely számlálást külső, független szervezet akkreditálná. Akkor megtudhatnánk olyanokat, mint pl.:
- mely lakosságnagyság-arányos állománynagyság jár együtt a legnagyobb forgalommal
- mely állományrész kíván selejtezést, mely pedig bővítést (a könyvtárosnak persze van elképzelése, de a tapasztalat szerint túl gyakori a meglepetés - a tényleges adatokkal szembesülve)
- hogyan változik a használat egy-egy rendezvényt követően? És hasonlók.
A kinek nagyobb, hosszabb vetélkedés stratégiája helyett fenntarthatóbbnak tűnik a "csak másban moshatod meg arcodat" (vö.: József A.: Nem én kiáltok) stratégia. E megközelítés szerint nem az a kérdés, hogy a könyvtár, vagy a vízművek térül-e inkább meg, hanem hogy a vízművek mennyivel lesz jobb a könyvtár által. Talán mondani sem kell, hogy ez új megközelítést kíván a könyvtáraktól. Olyat, amely a használók sikeréből tervezi vissza saját teendőit, minőségét. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári szolgáltatás megtérülése téma a KIT-ben:link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról