Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 49. - 10 ok, amiért tévesen ítéljük meg a világot

Rosling-trió Tények című könyvét link mutatom be.
1. A szakadék ösztöne (A Hans Rosling által a legkárosabbnak nevezett ösztön a világ két részre szakításának kényszere. A világot jobban kifejezi egy négy jövedelmi szintből álló csoportosítás.)
2. A negativitás ösztöne (A rosszat könnyebb észrevenni a jónál. A negativitás ösztönének kiváltó okai sokfélék lehetnek.)
3. Az egyenes vonal ösztöne (Nem minden vonal - pl. a népesség-növekedés - egyenes vonalú - figyelmeztet Rosling, vannak S-görbék, csúszdagörbék, púpok, stb. is.)
4. A félelem ösztöne (Rettegéseinket táplálja a média, vagy akár a terroristák. A félelemnek kétféle hatása lehet: egyrészt rábírhat minket, hogy eltüntessünk rossz dolgokat, másrészt viszont eltorzítja kockázatfelismerő képességünket.
5. A méret ösztöne (Amikor egy számmal szembesítenek minket, keressünk egy másik számot is, amelyhez hasonlíthatjuk.)
6. Az általánosítás ösztöne (A túlzott általánosítás eltorzítja a világképünket, és ez elhamarkodott következtetésekhez vezethet.)
7. A sors ösztöne (A társadalmak, a kultúrák és az értékek állandó mozgásban vannak, amit azért nehéz érzékelni, mert még a leggyorsabb trendek is túl lassúak.)
8. Az egyetlen nézőpont ösztöne (Rosling szerint az ember természeténél fogva szereti az egyszerű magyarázatokat, és ragaszkodik a saját véleményéhez. De a világ ennél összetettebb, és ha tényleg szeretnénk megismerni, tudatosabbnak és nyitottabbnak kell lennünk.
9. A hibáztatás ösztöne (A bűnbakkeresés eltereli a figyelmet, gátol a tanulásban és a problémamegoldásban. Például ha egy repülőbalesetet a pilóta álmossága okozott, ne álljunk le ott, hogy ráfogunk mindent a pilótára, hanem nézzük meg, milyen szabályozási hiányosságok vezettek oda, hogy álmosan felszállhatott.
10. A sürgősség ösztöne (Döntéseinket alapozzuk mindig adatokon nyugvó elemzésekre, ami ugyan lassabb, de biztosabb út a probléma megoldása felé.).
Ha fentiekkel felvértezve te is kipróbálnád magad egy gyorsteszten, a Gapminder oldalon link próbára teheted tudásod.

Régebbi hírforrás(ok): Hans Roslingról a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról