Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 75. - Morális pánik, mint stratégia (hungarikum)

Nemhogy az átlagember, de a politika iránt érdeklődő, médiatudatos fogyasztó átlátását is gátolja az, hogy egy sok éve ránk telepedő, sokféle irányból megjelenő, sokféle bűnbakkal dolgozó jelenséget látunk. Emiatt sokunk számára a szupermanipuláció mára formátlan massza, amiből - politikai meggyőződés és értékrend alapján - legfeljebb egy-egy szeretett vagy utált elem idézhető fel, ám a folyamat egésze már nem ragadható meg. Éppen ezért próbáltuk meg azonosítani a Magyarországon államilag intézményesített morálispánik-keltési mechanizmus egyes eseményeit, az eseteket, amikor megnyomták a morálispánik-gombot. Mert ez segíthet megértetni, valójában mekkora ennek a hatalmas propaganda-terméknek a valóságos mérete.
Merthogy a külföldi média, a politikusok és a szakemberek is csak egy-egy kiragadott elemét ismerik a folyamatnak, s nem érzékelhetik ennek - a mi feltételezésünk szerint legalábbis - egyedi és útfüggőséget teremtő erejét. Ezért könnyen megkérdőjelezhetik ennek valós súlyát, vagy értelmezhetik - politikai alapállásuk függvényében - a történéseket.
Ebben a műben tehát nincs igazán semmi új. "Csak" annyit tettünk, hogy egybegyűjtöttük a mindenki által ismert történéseket, hogy láthatóvá váljon az a három évvel ezelőtt megfogalmazott tétel, hogy a morálispánik-gomb nyomogatása nem egyszeri és egyszerű hatalmi játszma, hanem igazi "hungarikum". Egy soha nem látott esemény.

Régebbi hírforrás(ok): Morális pánik találatok a KIT Hírlevélben link Finnország megnyeri az álhírek elleni harcot 1. - Öt éve tart a felkészülés link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról