Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az állam - benne a könyvtár is - teremt értéket (csak nehezebb megmérni)

Az állam, a gondoskodói munka is teremt értéket. A GDP mint mérőszám viszont inkább eltussolja ezeket. A pénzügyi szektornak minél kisebbnek kellene lennie. A jelenlegi szabadalmi gyakorlat pedig gyakran igen káros.
Pogátsa Zoltán közgazdász: A piaci liberálisok tipikus mondása, hogy az állam csupán a magángazdaság eltartottja. Ez biztos hogy nem igaz, hiszen azt elég nehéz lenne állítani, hogy egy tanár, egy buszvezető, egy orvos munkája, egy állami vasúti rendszer nem teremt értéket. Ezek a teljesítmények ugyanúgy beépülnek a magánszektor értékteremtő mechanizmusaiba, mintha ezeket a szolgáltatásokat magáncégektől vásárolnák meg. A különbség az, hogy míg a magáncégektől csak nagyon kevesen képesek ilyet vásárolni, az államtól szinte mindenki. Ennek viszont az az egyik oka, hogy az állam nem termel profitot, sőt, az esetek nagy részében költségár alatt - gyakran ingyen - adja szolgáltatásait.
Ez viszont azt is jelenti, hogy az állam a GDP statisztikákban úgy jelenik meg, mintha nem teremtene értéket, hiszen nincs kimutatható hozzáadott értéke (ami ugye a piaci ár és a költség különbözete lenne?). Már a kategóriája is állami fogyasztás, mintha az állam semmi mást nem tenne, mint fogyasztana. (Az állam által nyújtott szociális transzferek a háztartásoknál jelennek meg.) Ez biztos, hogy nem tükrözi a valóságot. Ez ellen már maga Simon Kuznets, a GDP mérőszám létrehozója is érvelt, sikertelenül.
Mazzucato szerint azonban még egy dolgot figyelembe kell venni. Ha az állam által termelt értéket piaci áron vennénk figyelembe, sőt, akár ráraknánk azt a profitot, melyet a piaci alternatívái bizony ráraknak, akkor az állam értékteremtő aránya hatalmas lenne.

Régebbi hírforrás(ok): Strukturális erőszak - azok is áldozatok, akik szolgáltatóként segíthetnek (pl. könyvtárosok) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról