SzavazásHatékony-e (ráfordítás / eredmény) az Internet Fiesta?
KIT hírlevél évfolyamok2024
|
Elkeserítően kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk - de a könyvtár segíthet a bajban (ha akar)
Címkék: információ prezentálása | marketing | megtérülés, könyvtári szolgáltatásé (2014.08-) | rendezvény használók számára | tájékoztatás (egészségügyi) 2019- | tudásstratégia (2015.05-) | közösségépítés |
A megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása, a kiegyensúlyozottabb étrend hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A legfrissebb adatok szerint azonban a WHO által javasolt napi mennyiséget csak a kontinens lakóinak töredéke fogyasztja el. Hazánkban pedig a helyzet még aggasztóbb.
Nagyobb energiatartalmú, vagy laktatóbb ételekkel ugyanis könnyebb jóllakni. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása azonban elsősorban nem is ezért fontos, hanem a bennük rejlő egyéb, élettanilag hasznos tulajdonságaik, mint az ásványi anyag, vitamin, és rosttartalmuk miatt. Bizonyított ugyanis, hogy ezeknek hála fogyasztásuk csökkenti a cukorbetegség, a daganatos betegségek és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A WHO jelenleg érvényben lévő javaslata szerint napi szinten legalább 5 adagot, vagy 400 grammot szükséges fogyasztani belőlük. Ettől azonban az EU tagállamainak nagy részében, így hazánkban is jóval kevesebbet eszik a lakosság nagy része. Ráadásul, bár a naponta gyümölcsöt és zöldséget evőké igen, az ezekből elegendő mennyiségűt fogyasztók aránya nem mutatott komolyabb emelkedést ez elmúlt években. A helyzeten a könyvtár is változtathat. Lehetőség a SEXI modell szerint: 1. Érzékenyítés (Sensitize): felületein megfelelő receptek kommunikálása, de van főzőstúdióval felszerelt könyvtár is. Más könyvtárak (zöldség) magvakat kölcsönöznek. A gyerekkönyvtárosok idejekorán érzékenyíthetnek - akár zöldségplüssöket felhasználva. Előadás, kóstoló is szervezhető. 2. Példaadás (Exemplary): van hazai könyvtári kert, így oktatási célú zöldségtermesztés sem kizárt, illetve a könyvtári büfék is ráerősíthetnek a gyümölcsökre, zöldségekre. 3. Információgyűjtés (Information gathering): online ajánlóbibliográfiák, szemlék állíthatók össze a legjobb receptekből. Ám természetesen mindhárom esetben csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek. (MG) |
FeliratkozásA heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását. A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel. KIT - hírcsokrok
Néhány tematikus gyűjtemény a lapból
HírlevélrőlA hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest). A KIT tulajdonosa: GM Info Consulting Kft. |
impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról |