Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Google-digitalizálás: 1750 Ft / kötet -- ki tudja kedvezőbben?

Az internetes keresőt üzemeltető vállalat még tavaly decemberben kezdte el a legkülönbözőbb és legnevesebb amerikai egyetemek könyvtáraiból származó mintegy 15 millió könyv digitalizálását. Mint azt azonban Debbie Frost, a Google szóvivőnője elmondta, sajnos -- a szerzői és szomszédos jogi törvények miatt -- a beszkennelt műveknek csupán egy része lesz hozzáférhető a világhálón is. Azonban a helyzet nem ilyen siralmas, hiszen például ahogy azt Ronald Milne, az Oxford Egyetem igazgatója kijelentette, az 1920 előttről származó könyvekre már nem vonatkoznak a szerzői jogi törvények, így ez a körülbelül 1 millió mű gyakorlatilag bárki számára szabadon elérhető válik. Peter Kosewsky, a Harvard Egyetem szóvivője szerint az egész ügy legnagyobb nyertesei a könyvtárak, méghozzá kétszeresen is. Egyrészt bárki a világon beleolvashat az adott egyetem vagy könyvtár könyveibe, másrészt ezeknek a műveknek a digitalizálását előbb vagy utóbb amúgy is el kellene végezni. A Google segítsége tehát kapóra jön. Bár a digitalizálási költségekről a vállalat hivatalosan nem nyilatkozik, egy-egy mű szkennelése Stefan Keuchel, a Google Németország szóvivője szerint mintegy 7 euróba kerül. A digitalizált könyvek később felkerülnek az internetre és a Google minden olyan bevételből, amire egy ilyen műre való keresés, utalás vagy olvasás során szert tesz, megfelez az eredeti könyv kiadójával. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról