Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvszerző fekszik az iskolai könyvtár szőnyegpadlóján... - könyvtár és ihlet

Mikor, mitől környékezi meg a múzsa? - kérdeztük a könyvheti kötetek szerzői közül jó néhánytól. Van-e olyan furfangjuk, hóbortjuk, amivel a legjobb gondolatokat csalogatják elő magukból?
A civilben tanár Lőrinc László könyvsorozatában most a felvilágosodás korából "küld" 25 szelfit 10-16 éveseknek: "Az ötletek nálam a legváratlanabb pillanatokban teremnek, közlekedés közben, buszon, hegynek fölfelé a nyári lakunkba, zuhanyozva, uszodában. Szlenges szöveget is használok. Ehhez nyelvi tippeket elkapott diákbeszélgetésekből szerzek. Eleinte nehéz ráhangolódni a munkára. Ilyenkor kényszeresen mást csinálok, rakosgatok vagy facebookozom. Akkor is vannak bogaraim, ha már belelendültem az írásba. Ebéd után negyedórát alszom, még az iskolai könyvtár szőnyegpadlójára is lefekszem, amivel borzolom a kedélyeket. Kipihenten ébredek, aztán iszom egy gyenge kávét. Ezek a szertartások általában segítenek."
Nyáry Krisztián ihletője a könyvtár, de: "a Nem kötelező című összeállítás mostani második kötetéhez a gyermekvédelminek nevezett törvény adta az ötletet. Az új jogszabálynak megfelelően 18-as karikával megjelenő könyvben Homérosztól és Szapphótól kezdve Shakespeare-en át Thomas Mannig közel 150 klasszikus irodalmi mű, vers, próza, dráma szerepel, amelyek megmutatják, hogy az azonos neműek közötti szerelem elsősorban szerelem. Alapvető emberi érzés. A mai fiatalok, ha a homoszexualitás érdekli őket, a neten egy kattintással akár pornográf tartalmakhoz juthatnak. Éppen az lenne a fontos, hogy az érintettek, vagy a világot teljességében megismerni vágyó kamaszok a művészeten keresztül tudjanak meg valamit az azonos neműek közötti szerelemről. A törvény pont ezt korlátozza. Sok politikus attól tart, hogy aki ilyen művekkel találkozik, elkapja a homoszexualitást. Rövid idő alatt 200 ilyen alkotást olvastam el. Túléltem a kísérletet, és heteroszexuális maradtam."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról