Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megszüntették a könyvtári katalógust 2013-ban -- megváltozott használói szokások és tapasztalatok

A hallgatók és a kutatók egyre inkább eltávolodnak az egyetemi könyvtári weboldalaktól és OPAC-októl. A legtöbb hallgató általános gyűjtőkörű keresőmotorokat használ. Mivel tudományos információ ingyenesen kereshető a Google Scholar, valamint fizetős keresőeszközök segítségével, az Utrechti Egyetem könyvtárában úgy döntöttek, hogy lekapcsolják a könyvtár discovery rendszerét, és nem is fognak új rendszert vásárolni, hanem a dokumentumellátásra koncentrálnak. Az OPAC-ot megtartották, mert úgy látták, hogy egyelőre nincsen alternatívája. Ehhez át kellett tekinteniük a könyvtárnak a tudományos információ szolgáltatásában játszott szerepét. Ennek a folyamatnak a részeként felmérést és interjúkat készítettek a felhasználók körében, akik a Google Scholar mellett megtalálták maguknak az előfizetett Web of Science és a Scopus szolgáltatást, amelyekhez a campuson kívülről és a könyvtári weboldal használata nélkül is könnyű hozzáférést alakított ki a könyvtár. Közben az OPAC és a discovery rendszer használata stabil maradt, míg az előfizetett folyóiratokat többen vették igénybe. Ez azt mutatja, hogy a felhasználók más úton is eljutnak a cikkekhez, mint a discovery rendszer vagy az OPAC.
A könyvtár korábban 1,2 millió keresést mutató discovery rendszerének lekapcsolására 2013. szeptember 1-jén került sor. Ezt nem követték különösebb problémák vagy panaszok többek között azért, mert a lekapcsolást megelőzően tájékoztatták a felhasználókat a döntésről és az új információkeresési lehetőségekről. Ezenkívül átszervezték a könyvtári weboldalt, kiemelve a kutatóknak nyújtott szolgáltatásokat.
A következő kihívás az OPAC mint végfelhasználói keresőeszköz kiiktatása lesz, mivel úgy látják, hogy a helyi katalógusok nem életképesek. Ehhez megfelelő alternatívát kell kínálniuk, aminek a kulcsa az is lehet, hogy az utrechti állományadatok elérhetők a holland közös katalógusban és az OCLC WorldCat-ben is. (Elképzelni az elképzelhetetlent: a könyvtári katalógus megszüntetése; ref.: Koltay T.)

Régebbi hírforrás(ok): A nemzeti katalógusban keres az Amszterdami Városi Könyvtár keresője link Egyetemi hallgatók és a könyvtári számítógépek használata: szükség van még rájuk? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról