Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi marad pótolhatatlan könyvtárosi képesség? - Ilyen lehet a ChatGPT-vel felturbózott Bing kereső

Érdekesnek ígérkezik az új, a mesterséges intelligenciát használó Bing kereső, mellyel már beszélgetni is lehet majd, és konkrét kéréseink is lehetnek a kereséseknél, ezzel is pontosítva a válaszokat, találatokat.

Január elején derült ki, hogy a Microsoft várhatóan márciusban beépíti a saját, Bing nevű keresőjébe az OpenAI által fejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT-t. Időközben a vállalat dollármilliárdokat fektetett a fejlesztőcégbe, és azt is tervezi, hogy az irodai programjaiba is beépíti a chatbot tudását. Hogy a ChatGPT miként fog működni a Bing mögött, arról idáig nem derültek ki érdemi információk, azonban most egy Twitter-felhasználó számára egy rövid ideig elérhetővé vált a kereső új verziójának egy korai tesztváltozata. Mint a Medium nevű portálnak a bejegyzés mögött álló Owen Yin kifejtette, a Microsoft a ChatGPT-vel felturbózott keresőjére csak "az új Bingként" hivatkozik, és az OpenAI által fejlesztett GPT-4, a ChatGPT gyorsabb verziója lesz majd mögötte. Yin képernyőképeket is készített a keresőről, melynek keresőmezője már inkább hasonlít egy chatablakra. Ebben bármit lehet kérdezni (maximum 1000 karakter terjedelemben): megírhatjuk a kérdés kontextusát, konkrét utasításokat, vagy példákat is megadhatunk.

A kérdésünket a mesterséges intelligencia először értelmezi, majd több keresést is végez. Ennek eredményeképp összeállítja nekünk az eredményeket, és egy összegzést is ír. A rendszer a források megjelölésére is figyelmet fordít majd, hogy ellenőrizni lehessen az információkat. Emellett egyes kifejezéseket is kiemel majd, amelyek érdekesek lehetnek.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról