Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem nő az interneteléréssel a keresési és értelmezési képesség -- van-e megfelelő oktató?

Az elektronikus információ egyre nagyobb méretben és elérési sebességgel özönlik a -- főképpen fiatal -- használókra. Ám ez a lehetőség nem jelenti, hogy e csoport képes lenne ezek feldolgozására. A mennyiségi változás továbbra sem csap át minőségibe :-) -- utal, ha nem is szó szerint erre a British Library és a JISC 'cIber' nevű tanulmánya. A veszélyt főként az 1993 után született Google-generációnak mondott csoportot fenyegeti. Az információs literacy-ra (olvasás- és írástudásra) azonban minden eddiginél nagyobb szükség van. (ref.: MG) - F: febr. 4.
-- A problémát súlyosbíthatja, hogy a Google-generáció nem, vagy csak mérsékelt segítséget kap a lassúbb információáramláson szocializálódott, alaposabb (és költségesebb) kereséshez szokott idősebb generációktól. Talán azért, mert ők kevésbé élnek az újabb információs források és technikák adta lehetőségekkel, így nem is szereznek benne kellő gyakorlatot. Talán a könyvtárosok jelenthetnék a kapcsot a két generáció között? (A Halis István Városi Könyvtár munkatársai informatikai oktatást vállaltak a nagykanizsai általános iskolákban, ahol a könyvtár által fejlesztett Nagykar c. adatbázis tartalmát és használatát oktatják. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): IWR, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról