Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tájékoztatás éjjel-nappal -- csevegő robot a Kölni Egyetemi és Városi Könyvtárban

A Kölni Egyetemi és Városi Könyvtár 2010 óta használja az Albot nevű chatbot (csevegőrobot) szoftvert könyvtári és információs szolgáltatásainak fenntartható és jövőcentrikus javításához, elsősorban az egyetemi hallgatókat megcélozva. Az Albot jól kiegészíti az oktatás és a különbözői kurzusok során kínált, valamint egyéb, online oktatóanyagok és rövidfilmek (videocast) formájában nyújtott virtuális információs anyagokat, és hosszabb távon tehermentesíti majd a könyvtári tájékoztató szolgálatot. Több mint egyévi rendszeres működés után az olvasók körében végzett felmérés mennyiségi és minőségi értékelése nyomán kiderült, hogy a chatbotot intenzíven használják, és pozitív volt a fogadtatása. A tájékoztató szolgálat klasszikus, személyes formája, a rendszeres használóképzési foglalkozások és az online információs szolgálat mellett az Albot jól bevált kiegészítő információs eszközként. A diákok tanulási szokásai megváltozásának fényében az Albot egyszerűbb és vonzóbb szolgáltatásnak bizonyult, mint a tájékoztató szolgálat klasszikus formái, de nem szorította ki teljesen az utóbbiakat sem. E biztató eredményekre alapozva már online információs eszközök célorientált alkalmazását fontolgatják, hogy kompenzálják az egyre gyérülő emberi erőforrásokat. Egy új információs rendszer, mely egyesítené az információnyújtás változatos formáit, felhasználja majd a szinergiát, hogy minél több felhasználót lásson el hatékony és egyénre szabott portfólióval. (Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról