Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/26., 6. 30.

Vezetők figyelése és informális tanulás tőlük
Közszolgálati szektor és irányítás
Megfelelő minőségű-e a könyvtárszakmai döntéshozatal?
Pályázat a határon túli könyvtárak állománycsökkentésére
Állatok a munkahelyen és a szakmában
Kulturális foglalkoztatás
Több mint 10 md informatikai EU-pénz-igény -- könyvtárak vannak-e benne?
A wi-fi non-profit úttörői
Információs írástudás terve Jyväskyläban
Hatékonyabb gyógyszer-adatbázis és tájékoztatás szükséges
Miért jobb Nyugaton dolgozni?
Csapatkovácsolás tapasztalati tanulásra épülő tréninggel
Költség és rentabilitás a vasúti dokumentációs központokban
Borsodi-rekeszekből labirintus és a gólyaláb
Közösségfejlesztési politika a civil társadalomért
Távoktatási programok az eMagyarország-pontokon
Enyhébb szerzői jogi törvény várható?
Gyors internettel előz a McDonald's -- rövidesen tájékoztatót is alkalmaznak?
'Corvina-gyanús' kódexek Besanconban
Az elektronikus publikálás imázsa a szerzők szemében
Új integrált rendszer -- nyolc tanács a sikerhez
Irodalmi alap létrehozásáról tárgyalt az E-MIL Markóval
Gyerekek a beregszászi iskolai könyvtárban
Vándorsólymot alkalmaz a Francia Nemzeti Könyvtár (új közalkalmazotti státus)
Első csabai internetkávézó
Debreceni ingatlanügy
8500 m2-es könyvtár a Corvinus Egyetemen
Fiókkönyvtár költözik a megürült tanterembe
Clinton könyve idehaza is sikergyanús?
Ulysses a neten
Letölthető a Cserebere offline változata a Jójáték.hu-ról
EIS - European Information Service


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Vezetők figyelése és informális tanulás tőlükFEL

'Az emberek kedvüket lelik vezetőik figyelésében. Nem hallgatnak arra, amit mondanak. Nem olvassák kiállításokra szánt plakátjaikat vallott értékeikről. Azt figyelik, hogy mit tesznek, főként akkor, amikor éppen nincsenek passzban, és testőreik sincsenek jelen.' Olvasható a Harvard Business School egyik minap megjelent hírlevelében. Kerüljük a kevert üzeneteket, például ügynökünk növelte eladásait, de átverte közben az ügyfeleket. Tisztességes főnök esetében ilyenkor nem jár neki bónusz. A szerző tisztességtelen vezetői eljárás példájaként megemlíti az Enron és az iraki fogolykínzások esetét.
Esetekért és 'ellentmondásos' üzenetekért azonban nem kell az Óperencián túlra mennünk. Az OSZK Közalkalmazotti Tanácsa nemleges szavazatot adott le a NKÖM- ben az akkor még el nem dőlt főigazgatói jelöltre. (Hogy miért, annak tárgyalása túlfeszítené e kiscikk kereteit.) A döntéshozó mégis a közalkalmazotti tanács véleménye ellen szólt: Monok István mandátuma meghosszabbíttatott. Igazságot tenni pedig nehéz, főként, ha a döntéshozó nem indokol, a döntés indokai a szakma által nem ismertek. Így továbbra is 'huncutak' maradnak a döntéshozók a szakma szemében, ami csak az egyik baj, hiszen van sok más kifogásolható döntés is. Nagyobb gond, hogy a szakma továbbra is kiskorúságban magad, és hogy a példa a könyvtári rendszeren lecsurogva szintről szintre tovább mérgez. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Minimizing the risks of leadership / Stever Robbins. In: Harvard Business School Working Knowledge (June 21, 2004) link

Közszolgálati szektor és irányításFEL

'A közszolgáltatásban is ugyanazokat a vezetési módszereket kell alkalmazni, mint a versenyszférában. A különbség a gazdaság és a közhivatalok irányítási módszerei között sokkal kisebb, mint azt legtöbben gondolják. A valódi különbséget a közhivatalok átpolitizáltsága és monopolhelyzete okozza. A verseny hiánya elkényelmesedéshez, kontraszelekcióhoz és bürokráciához vezet!' 'A legelmaradottabb a helyzet a hazai közszolgáltatásban, ahol az irányítási folyamatok megtervezésére, szabványosítására is csak elvétve akad példa. A versenyszférában a piac gyorsabban 'bünteti meg' a vezetés szakszerűtlenségét. Ahol nincs piaci verseny, ott kevesebb a kényszerítő erő a vezetés színvonalának javítására. Ha elfogy a költségvetés, akkor legfeljebb kilincselnek újabb forrásokért.' 'Az igazi pazarlás ... abból származik, hogy a rossz irányítási rendszer mellett senki se tudja, milyen esélyeket szalaszt el!'

Régebbi hírforrás(ok): link

Megfelelő minőségű-e a könyvtárszakmai döntéshozatal?FEL

Az egyik legnagyobb impaktfaktorral rendelkező üzleti folyóirat friss számában Peter Drucker a döntéshozatal csapdáiról és kikerülésének lehetőségeiről ír. E szemle olvasása közben is érdemes szakmánkra és könyvtárainkra, saját gyakorlatunkra gondolni. Amint a szakember írja:
... Nem lehet addig döntést hozni, míg az emberek nem tudják az alábbiakat:
-- az illetékes neve, aki a megvalósításért felelős
-- határidő
-- azoknak a neve, akiket érint, és ezért tudnak róla, megértik, elfogadják, vagy legalábbis nem ellenzik élesen
-- azoknak a neve, akiket ugyan nem érint közvetlenül a döntés, értesíteni szükséges a döntésről
Azért fontos a döntések, például stratégiák rendszeres felülvizsgálata, hogy annak rontó hatásait ki lehessen iktatni. Az embereket érintő döntéseket elemző tanulmányok ugyanis rámutatnak, statisztikailag harmaduk mondható megfelelőnek, harmaduk hatása semleges, harmadik harmaduk pedig egyszerűen rossz. Amennyiben a döntéseket felülvizsgáló vezető az utóbbival találkozik [és intellektuálisan képes azt felfogni], jó esetben nem arra a következményre jut, hogy az illető rosszul teljesít vagy a projekt rossz, hanem hogy ő maga, mint döntéshozó követett el hibát. A jól menedzselt vállalkozásban evidens, hogy az az ember, aki rosszul teljesít egy új megbízást, főképpen támogatás mellett, nem lehet egyedüli felelős.
Emellett a döntések rendszeres felülvizsgálata jelentős önfejlesztő eszköz is.
A vezetők megláthatják általa gyenge pontjaikat, és az erre eső feladatokat okosan delegálhatják.
Számos eszmefuttatás szól arról, hogy döntéseket csak tapasztalt vezetők hozhatnak, vagy csak az ő döntéseik számítanak. Nos ez komoly tévedés. Minden szinten születnek döntések, és a frontvonalon születők különösen fontosak a tudásalapú szervezetben. Jó döntést hozni minden szinten fontos dolog. Mindenki számára kifejezett módon szükséges tanítani, legalábbis olyan szervezetekben, amelyek tudásra alapulnak. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): What makes an effective executive / Peter Drucker. In: Harvard Business Review 82 (2004) 6. Angolul referálva: link , ugyanitt 6 USD-ért le is tölthető a teljes cikk.

Pályázat a határon túli könyvtárak állománycsökkentéséreFEL

A KIT előző számában beszámolt egy hasonló című pályázatról, ám abban állománynövelés szerepelt. A mostani cím tehát egyértelműen vicc. De azért gondolkodjunk el rajta. Perifériális helyzetben jóval erősebb lehet az a szemlélet, hogy bástyának kell lennem, meg kell erősítenem magam a nyilvánvaló forráshiány ellenére. Nem meglepő ezért, hogy az állomány hatékonysági mutatói az állomány mennyiségi gyarapítása miatt arányaiban csökkennek, amely -- főleg stratégiailag -- öngól. Joggal mondható, hogy a pályázat hatására a hatékonyság nominálértékben növekedhet. A csökkentés elmaradása miatt azonban ez a növekedés rendkívül drága és hosszú folyamat (az olvasókat pedig ma is jól el kell látni, nem csak holnapután). E gondolatmenet tehát nem az állományokba történő kurrens anyagok beszerzésének értelmét kérdőjelezi meg, hanem éppen hatékonyságának fokozása érdekében a vele párhuzamos átgondolt apasztást szorgalmazza -- a nem növekvő könyvtár idehaza is túl lassan terjedő koncepciójára hivatkozva. (MG)


Állatok a munkahelyen és a szakmábanFEL

Képekkel, példákkal vagy -- esetünkben -- állati hasonlatokkal könnyebb megérteni a szervezeti, vezetési, főnöki vagy munkatársi viselkedést. A FigyelőNet egyik cikke a konfliktuskezelést link másik a karrierépítést link mutatja be állati példák segítségével. Állatok azonban a könyvtárban is vannak. Erre korábban Maurice Line is felhívta a figyelmet például a szervezi kultúrák kapcsán. Érdemes újraolvasni cikkét link , s elmerengeni: könyvtári rendszerünk vajon elefántokéhoz, birkákéhoz, macskákéhoz hasonlít leginkább? S pláne, hogy miért. (MG)


Kulturális foglalkoztatásFEL

Hányan és milyen arányban dolgoznak a kultúra területén az egyes európai országokban? Az Eurostat felmérését röviden és nem túl részletesen a HVG ismerteti.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, jún. 26., p. 97

Több mint 10 md informatikai EU-pénz-igény -- könyvtárak vannak-e benne?FEL

A Nemzeti Fejlesztési Terven belül korábban meghirdetett hat információs társadalom és gazdaság-fejlesztési pályázatra június közepéig 111 pályázat érkezett be az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatainak kezelésére, kiemelt informatikai projektjeinek bonyolítására létrehozott szervezethez, az IT Információs Társadalom Kht-hoz. A cégek, szervezetek és önkormányzatok az e-gazdaság, az információs (digitális tartalom) iparág, valamint az e-közigazgatás fejlesztésére, továbbá a szélessávú távközlési infrastruktúra bővítésére mintegy 10,4 milliárd forintnyi támogatást igényeltek.

Régebbi hírforrás(ok): link

A wi-fi non-profit úttörőiFEL

Alapítói azért szervezték az egyesületet, hogy a wireless technológia terjedjen. Úgy gondolják, közösségként tehetik köztudottá leghatékonyabban, hol sikerült már létrehozniuk ingyenes hotspot hozzáférést.
-- Mint a KIT korábbi számaiban volt már szó róla, brit könyvtárakban (például) szaporodik a vezetéknélküli internetezés lehetősége, amely lehetőség egy fontos könyvtárhasználói szegmens becsalogatásához. Hazai példa még nem ismert. A könyvtárak számára hasznos lehet a kapcsolatfelvétel a fiatal szervezettel. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Információs írástudás terve JyväskyläbanFEL

2003 április végére készült el Jyväskylä város információszolgáltatási stratégiája (link Finnországban elsőként ebben foglaltatik benne egy, a városban megtalálható minden iskolatípust -- az elemi iskolától az egyetemig -- átfogó oktatási terv az információkezelési, -szelektálási és -értékesítési készség elsajátíttatására. A célok és végrehajtási javaslatok: Az oktatásért viselt felelősség és a költségek a tanintézmények és a könyvtárak között oszlanak meg. Az alsó- és középfokú iskolák a könyvtárak segítségével kötelesek megszervezni az alapképzést; az oktatási önkormányzat feladata pedig gondoskodni arról, hogy az információkezelési oktatást integrálják a tantervekbe. (Erre azért is megfelelő az alkalom, mert időszerűvé vált ezen iskolatípusok tantervének reformja). A Jyväskyläi Egyetemen és a szakfőiskolán az oktatás felelőse a két intézmény könyvtára, szoros együttműködésben az oktatókkal. A felsőoktatásban folyamatban van a vizsgareform, így adott a lehetőség a tanegység tantervbe illesztésére. Minden iskolatípusban sor kerül a tanulók értékelésére. A pedagógusok továbbképzéséről az oktatási önkormányzat gondoskodik. Első lépésben iskolánként 2 főt képeznek ki. A felnőtt lakosság oktatásának megszervezése céljából a városi könyvtár a felnőttoktatási intézményekkel (munkásakadémia, időskorúak egyeteme) együttműködve tervezi meg a képzést. A képzés megindításával párhuzamosan a város összes 30 iskolai könyvtárának állományát katalogizálják, és bekapcsolják őket a városi könyvtár számítógépes rendszerébe, s gyűjteményük bekerül a közös adatbázisba. A stratégia tervezői szerint tervük szélesebb (országos) körben is adaptálható.

Régebbi hírforrás(ok): Toini Alhainen: Visiona informaatiolukutaidon integrointi opetuksen kaikille tasoille. In: Signum (2003) 7 p. 158-160. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2004/2. ref.: Sz. Nagy L.

Hatékonyabb gyógyszer-adatbázis és tájékoztatás szükségesFEL

Csak egy gyógyszert szokott ajánlani az orvosok többsége a betegeinek. Ugyanakkor a közvélemény közel fele szeretné tudni, hogy milyen terápiák állnak a rendelkezésére, illetve azok mennyibe kerülnek. Többek között ezt állapítja meg a GfK Piackutató Intézet a lakossági gyógyszerhasználatról idén tavasszal végzett felmérés alapján.
-- Minden, hazai forgalomban lévő gyógyszer leírása megtalálható a Medimedia Kft. által fenntartott link oldalon. A szép, könyvtárhoz is méltó feladat azonban -- a tünetek alapján -- nem képes a megfelelő szintű tájékoztatást elvégezni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Miért jobb Nyugaton dolgozni?FEL

A régi EU-tagországokban lényegesen nagyobb mozgásterük van a dolgozóknak a saját munkájuk végzéséhez szükséges döntések meghozatalában. E tekintetben az átlagos magyar vállalatok még a kelet-európai átlagnál is rosszabbak. Feltehetően ennek is köszönhető, hogy a most csatlakozó országok munkavállalói jóval kevésbé szeretik munkafeladataikat, mint a nyugat-európaiak. A régi tizenöt tagállam munkavállalói jobban ki tudják használni képességeiket munkájuk során, mint Magyarországon vagy a keleti blokk többi államában. Vagyis itthon alacsonyabb szintű munkát végeznek az áltagos munkavállalók, mint azt képességeik megengedik.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csapatkovácsolás tapasztalati tanulásra épülő tréninggelFEL

A tanulási technikák közül a csoportos megbeszélés és a tapasztalati tanulás hozza a legjobb eredményeket. Az utóbbi biztosította élmény hatására az alkalmazottak addigi laza közössége igazi csapattá forrhat, írja a Világgazdaság. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Költség és rentabilitás a vasúti dokumentációs központokbanFEL

A Nemzetközi Vasútegylet (UIC) Dokumentációs Csoportja június 17-18-án Budapesten tartott szemináriumot a 'Dokumentációs központok költségei és rentabilitása' témakörben. Vitaindító előadásában Mikulás Gábor foglalta össze az információs központok helyzetét meghatározó külső és belső tényezőket, azokat a lehetőségeket, melyek mentén e szervezetek tevékenységüket kifejthetik, majd kitért e szervezetek marketingjének lehetséges útjaira. Az ezt követő eszmecseréből kiderült, hogy a legtöbb országban ugyan követelményként állították a dokumentációs központok elé a bevételszerzést, de ennek az egyre nehezebb működési feltételek miatt (létszámcsökkenés, csökkenő finanszírozás) e szervezetek nehezen vagy egyáltalán nem tudnak megfelelni. Több országban is negatív hatást váltott ki a szolgáltatások piacosítása a vállalaton belül. Ennek hatására néhol az árakat csökkentették, máshol a belső vállalati szolgáltatást ismét ingyenessé tették. Ezek a jelenségek is arra mutatnak, hogy a vasúti dokumentációs szolgálatok szerepét, helyét újra kell gondolni, amihez a bevezető előadás többszempontú megközelítést adott.

Régebbi hírforrás(ok): Ráczné dr. Kovács Ágnes, MÁV Dokumentációs Központ és Könyvtár

Borsodi-rekeszekből labirintus és a gólyalábFEL

Rekordkísérlettel csábítja a Borsodi a Wanted és a Hegyalja Fesztivál látogatóit. Egy kézilabdapálya nagyságú területen, több mint 14 ezer Borsodi sörrekesz felhasználásával épített labirintus várja a résztvevőket. Az építmény belső terében egy rekeszekből épített söröző van, ahol a legsikeresebben tájékozódókat jutalmul megvendégelik egy doboz Borsodival. A rekordkísérletet a főleg promóciókkal és rendezvényekkel foglalkozó Up Hungary szervezi. Az Up 2003-ban nyerte el tenderen a Borsodi rendezvényeinek kivitelezésére szóló megbízást.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közösségfejlesztési politika a civil társadalomértFEL

A demokrácia működéséhez az intézményrendszer kiépítése és a jogi garanciák mellett a közösségek részvételét is fejleszteni és támogatni kell. Göncz Kinga esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter szerint a közösségfejlesztés elvének a politikai döntésekben is szerepet kell kapnia. -F: jún. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Távoktatási programok az eMagyarország-pontokonFEL

A munkaügyi és az informatikai tárca közösen indít távoktatásos felnőttképzési programokat ősztől az eMagyarország-pontok segítségével. - F: jún. 25.
-- Lehetőség a könyvtárak számára is, szolgáltatásuk, szakértelmük, állományuk demonstrálására.

Régebbi hírforrás(ok): link

Enyhébb szerzői jogi törvény várható?FEL

Nagy technológiai cégek, illetve különféle fogyasztói érdekképviseleti szervezetek fogtak össze abból a célból, hogy elősegítsék egy enyhébb digitális szerzői jogi törvény megszületését az Egyesült Államokban. A jelenleg érvényben lévő szabályozás egyetlen digitális másolat készítését sem engedélyezi a felhasználóknak, legyen szó akár CD-ről, akár DVD filmről. Ez olyan abszurd helyzetet eredményez, hogy az amerikai állampolgárok saját CD-ik tartalmát sem másolhatják át legálisan mp3 lejátszójukra. A többek között az Intelt, a Sunt, illetve a Gatewayt maga mögött tudó érdekképviseleti csoport most azt szeretné elérni, hogy végre törvény szülessen egy még tavaly januárban a kongresszusnak benyújtott javaslatból.

Ausztrália engedményeket készül tenni a zenemásolás érdekében. Ausztrália az Egyesült Államokkal kötött szabadkereskedelmi megállapodásra alapozva enyhíteni tervezi saját szellemi tulajdon másolását szabályozó szabályzóit, a cél a személyes használatra történő másolás legalizálása.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link ; link

Gyors internettel előz a McDonald's -- rövidesen tájékoztatót is alkalmaznak?FEL

Magyarország legnagyobb online médiahálózatát építi az Albacomp többségi tulajdonában lévő Prakticomp, a békéscsabai székhelyű, dinamikusan fejlődő számítástechnikai fejlesztőcég. A McDonald's éttermekben az internetsarkok egyenként két online terminállal felszereltek. A vendégek online képeslap, valamint élményfotó küldéséhez, illetve több interaktív játékhoz térítésmentesen, az internetezési lehetőségekhez pedig térítés ellenében férhetnek hozzá. A terminálok nem csupán korszerűek, és gyors hozzáférést biztosítanak, de egyben formatervezettek és strapabírók is. Tavaly szeptemberben még csak 12 étteremben ülhettünk hozzá ezekhez a berendezésekhez, idén júliusban viszont már a McDonald's 60 terminálján kattintgathatunk. Az előzetes tervek szerint év végére 160 terminál várja országszerte a hamburgerek szerelmeseit, akik tavaly 67 milliószor tértek be az éttermekbe, és rendeltek a finomságokból. A Prakticomp távolról felügyeli és üzemelteti ezeket a berendezéseket, s a fizetős szolgáltatásokhoz chipkártyát is fejleszt a vásárlók részére. A chipkártya könnyen kezelhető bérlet a netezéshez, amelyet az étteremlátogatók magukkal vihetnek.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

'Corvina-gyanús' kódexek BesanconbanFEL

Egy évszázad után ismét jó esély van rá, hogy a kutatóknak újabb Corvinák nyomára sikerült bukkanniuk. Magyar és francia tudósok megalapozottnak tetsző gyanúja szerint ugyanis a Mátyás király világhírű budai könyvtárából származó kódexek némelyikét napjainkban is a besanconi városi közkönyvtárban őrzik az úgynevezett Granvelle-hagyaték részeként. Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója szerint 13 könyvet vontak be a tüzetes vizsgálatokba, és a remények szerint már a közeli jövőben akár öttel is gyarapodhat az egyértelműen Corvinának minősíthető kötetek száma. - F: jún. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az elektronikus publikálás imázsa a szerzők szemébenFEL

A pozsonyi könyvtártudományi és informatikai tanszék a VEGA program keretében az ember és az információs környezet kölcsönhatását vizsgálja. Kérdőívük mintasokasága meglehetősen nagy volt (454 férfi, 323 nő) és több szempontból (életkor, foglalkozás, szakmai összetétel) reprezentatív. Az eredmények:
– A válaszadók 30%-a az elektronikus publikálást nem tartja egyenrangúnak a hagyományossal, 28%-a annak tartja, 22%-a nem tudja, 20%-a nem foglal állást a kérdésben.
– 50%-nak nincs semmiféle hozzáférése weboldalhoz. 17% intézményi, 14% személyes, 1% intézményi és személyes weboldallal rendelkezik. 1% nem nyilatkozott.
– 10% már közzétette szakmai gondolatait elektronikusan, 35% hajlandó volna így publikálni, 36% nem, 19% tartózkodott.
– Weboldalon történő publikálásról 51% nem nyilatkozik, 10% már ki is próbálta, 37% szívesen publikálna ily módon. 35% egyáltalán nem.
– Elektronikus folyóiratban való publikálásról 19% nem nyilvánít véleményt, 6% már átesett rajta. 39% élne vele, 35% semmiképpen.
Összegzés: a szlovák szerzők nagyobb része elutasítja az elektronikus publikálást. Ez azt tükrözi: Szlovákiában ez a lehetőség mindössze a legutóbbi időben nyílott meg. (A nyugati országokban ennél jóval messzebb tartanak).

Régebbi hírforrás(ok): Šusol: Postoje autorov k publikovaniu v elektronických zdrojoch = Knižnica (2003) 9 p. 411-418.p., Referálva: Könyvtári Figyelő, 2004/2. ref.: Futala T.

Új integrált rendszer -- nyolc tanács a sikerhezFEL

Szinte minden könyvtár számítógépesítve van, és valószínű, hogy rövidesen soknak lesz szüksége új integrált könyvtári rendszerre. A váltás megkönnyítésére szolgál az alábbi nyolc jó tanács.
1. Tarts egészséges ütemtervet: reális időbecslés, legyen elég idő a régi és az új rendszer párhuzamos futására, ne próbálj tökéletes lenni az első napon (a helyi szükségletekhez alkalmazás időigényes!).
2. Irányítsd az eseményeket: legyen felelőse a cserének, szabadítsd fel egyéb munkái alól a szükséges mértékben. Együttműködés szükséges a számítástechnikai részleggel, a rendszer szállítójával és harmadik szereplőkkel, akiknek szolgáltatásait a rendszer fogadja. Tartsd meg kapcsolatodat a régi rendszer szállítójával is.
3. Kommunikálj: közöld munkatársaiddal, hogy mikor mi vár rájuk, ők pedig mondják el a betanítóknak és a szállító képviselőinek tapasztalataikat és kérdéseiket! Közöld a közönséggel, hogy milyen változások és milyen jobb, kényelmesebb megoldások várhatók a cserétől, hiszen az egészet az ő érdekükben csinálod!
4. A munkatársak betanítása stratégiai fontosságú: nevezz ki betanítót, vagy rendelj tanfolyamot is a rendszer szállítójától!
5. Ne engedd szétesni a dolgokat: mindig a soron következő lépésre összpontosíts! Minden felmerülő kérdést meg kell beszélni, de nem feltétlenül akkor, amikor valakinek éppen eszébe jutott.
6. Költözködj: költöztesd át adataidat és munkáidat az új rendszerbe, s erre hagyj elegendő időt! Minél kevesebbet dolgozzanak a könyvtárosok a tesztadatbázissal, s minél előbb kezdjék meg a könyvtár saját adatainak az új rendszerben való kezelését. A munkafolyamatok átköltöztetésénél viszont ügyelni kell arra, hogy ha az új rendszerben csak leutánozzák a régit, nem fogják kihasználni az új rendszer kínálta lehetőségeket.
7. Felmérés, értékelés: keresd meg az olvasói visszajelzéseket, akár az olvasószolgálati munkatársak révén, akár online visszajelzési lehetőségek megteremtésével (ezek alapján készülhet el a 'gyakran feltett kérdések' weblap és az online könyvtárhasználati útmutató). Figyelj a személyzet véleményére, tapasztalataira is!
8. Légy rugalmas: tudj alkalmazkodni, hiszen akár egy vírus, akár egy áramszünet bármikor felboríthatja terveidet, tehát a sikeres váltáshoz egy cseppnyi szerencsére is szükség van!

Régebbi hírforrás(ok): Seeman: Migrating successfully. In: Libr.J.Suppl. (Fall 2003) p. 16-18. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2004/2., ref.: Mohor J.

Irodalmi alap létrehozásáról tárgyalt az E-MIL MarkóvalFEL

A Párbeszéd a jövőért megbeszélés-sorozat keretében tegnap az Erdélyi Magyar Írók Ligája ismertette szándékait Markó Béla RMDSZ-elnökkel. Az E-MIL az Erdélyi Magyar Irodalmi Alap létrehozását tervezi, és felkérték a szövetségi elnököt, hogy az RMDSZ vállalja az ehhez szükséges törvényes keretek megteremtését a vonatkozó jogszabály módosításával. Átfogó irodalmi cselekvési terv részeként a résztvevők elemezték a könyvterjesztés javításának lehetőségeit is. (...) A tanácskozás egyik következtetéseként Markó Béla bejelentette: kérni fogja az RMDSZ megyei és helyi önkormányzati tisztségviselőitől és tanácsosaitól, hogy a költségvetésekbe jelentős tételként foglalják bele -- különös tekintettel a magyar nyelvű kiadványokra -- a könyvtári vásárlásokra szánt összegeket, valamint az irodalmi jellegű rendezvények támogatását. Ugyanakkor ösztönözni fogja, hogy az RMDSZ önkormányzatai, területi és helyi szervezetei támogassák a vidéki író-olvasó találkozók megszervezését.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gyerekek a beregszászi iskolai könyvtárbanFEL

'Ha szeretjük az iskolát, szeressük a könyveket, az iskolák lelkét is. Amelyik iskolát nem éltetik a könyvek, az halott' -- olvashatjuk a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium könyvtárában a falra függesztett Comenius-idézetet. Lacz Csilla, a tanintézet könyvtárosa érdekes módon próbálja megszerettetni az irodalmat a tanulókkal. A közelmúltban például gyermekirodalmi hetet szervezett, amelyen az első három osztály tanulói vettek részt. - F: jún. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vándorsólymot alkalmaz a Francia Nemzeti Könyvtár (új közalkalmazotti státus)FEL

Belefáradva a több ezer galamb utáni takarításba a párizsi Francia Nemzeti Könyvtár egy, a „repülő patkányokra” vadászó vándorsólymot alkalmazna. London polgármestere egyik emlékezetes kifakadásában repülő patkányoknak nevezte a galambokat, és az ellenük folytatott többfrontos küzdelemben a brit főváros is a vándorsólymokat hívta segítségül. Most a párizsi Nemzeti Könyvtár vezetősége is úgy döntött, hogy a modern épületegyüttes a jövőben egy vándorsólyomnak is otthont kínál. - F: jún. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Első csabai internetkávézóFEL

A Prakticomp 1996-ban elsőként indította el az internetszolgáltatást Békés megyében, 2001-ben pedig a Csaba Centerben megnyitotta a megye első internetkávézóját is. - F: jún. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Debreceni ingatlanügyFEL

Mint ismeretes, a szocialista vezetésű Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat összesen négymilliárdos beruházással megyei könyvtárat és parkolót akar építeni Debrecenben, de a város önkormányzata az érintett ingatlanokon változtatási tilalmat szándékozik elrendelni. (...) Konkrétan a könyvtár esetében nem rendelik el a változtatási tilalmat az ingatlanon, mert támogatják a beruházást -- közölte tegnap lapzártánk időpontjában Kósa Lajos debreceni polgármester. Hozzátette: a parkolóház esetében változtatási tilalmat rendelnek el, vagyis ott addig semmit nem lehet építeni. Ezt az időt arra kell felhasználni -- közölte --, hogy az érintett telektulajdonosokkal egyeztessék a szabályozási tervet. A megyei vezetők közölték: tudomásul veszik a város döntését, de nem értenek egyet vele. - F: jún. 29.

Hírforrás:
2004. június 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

8500 m2-es könyvtár a Corvinus EgyetemenFEL

Szeptemberben Budapesti Corvinus Egyetem néven folytatja működését a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE); a testület határozott az egyetem költségvetéséről és a pesti campus kollégiumi díjainak 1820 forinttal történő emeléséről is -- közölte az intézmény vezetője. Magántőke bevonásával 23.000 négyzetméteren épül fel az új közgáz campus a Mátyás és Közraktár utcák által határolt területen a fővárosban. Mészáros Tamás közlése szerint a közbeszerzési felhívásra heten jelentkeztek, a nyertest szeptemberben választják ki. Az oktatási épület és a 8500 négyzetméteres könyvtár mellett mélygarázs is létesül, a beruházás költségeit bérleti és üzemeltetési díjként húsz évig fizeti vissza az egyetem. Szelei Katalin kommunikációs irodavezető az egyetem új arculatát bemutatva kiemelte: az új logo archaikus stílusban, a kódexek tudósok és oktatók által használt betűtípusával jeleníti meg az intézményt. Az új arculatról egyhangúlag döntött az egyetemi tanács. - F: jún. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fiókkönyvtár költözik a megürült tanterembeFEL

Szeptembertől a kecskeméti Kertvárosi Általános Iskola nem indít első osztályt a kevés beiratkozott miatt. Ez az egyébként szomorú helyzet szerencsés fordulatot vett. A városi önkormányzatnak sikerült ugyanis megegyezni a megyei önkormányzattal. A megállapodás értelmében a Gizella téri fiókkönyvtár átköltözik az iskola megürült tantermébe. A munka nélkül maradt pedagógus ezután könyvtárosi munkakörben fog tevékenykedni. A Katona József Megyei Könyvtár vállalta a fiókkönyvtár új helyszínének felszerelését.

Régebbi hírforrás(ok): Metró

Clinton könyve idehaza is sikergyanús?FEL

Még a sok szenzációt megélt amerikai könyvpiacon is ritkaságszámba megy az a reklámhadjárat, amely Bill Clinton önéletrajzának mai megjelenését megelőzte. Az exelnök a hírek szerint legalább 10 millió dollárt (2,1 milliárd forint) kapott a műért, ám a kiadó sem panaszkodhat: máris 2 millió példányra futott be megrendelés. Az amerikaival egy időben, Magyarországon is kedden jön ki az Ulpius-ház gondozásában az ezeroldalas két kötet, amelyből első ízben a Blikkben olvashatnak részleteket. Az első folytatásban Clinton arra emlékszik vissza, miként ismerkedett meg egyetemistaként leendő feleségével. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ulysses a netenFEL

2004. június 16-ától naponta oldalról oldalra olvasható James Joyce hallhatatlan műve az Ulysses, a link weboldalon. Az egyetlen nap, a Bloomsday történéseit feldolgozó könyv éppen 100 éve június 16- án játszódik, s a weboldal készítői most arra vállalkoztak, hogy egészen 2006. június 14-ig oldalanként teszik közzé az Ulyssest, így emlékezve a jeles dátumra. Az aktuális oldal mellett természetesen az előző oldalak, valamint a könyv teljes szövege is megtalálható a weblapon. (KE)

Hírforrás:
2004. június 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Letölthető a Cserebere offline változata a Jójáték.hu-rólFEL

A Jójáték.hu bejelentette, hogy mától megvásárolható az online játékszájt egyik legnépszerűbb játékának, a Csereberének internetkapcsolat nélkül használható változata. A letölthető szoftver több újdonságot tartalmaz: három játékmódot, három különböző grafikai készletet, hangokat és az egyéni pontszámok nyilvántartását. - F: jún. 25.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

EIS - European Information ServiceFEL

Az Európai Információ Szolgáltatás az EU legfontosabb politikáinak publikációit adja nap mint nap a mezőgazdaságtól (A, mint agriculture) a közlekedésig (T, mint transport). Bár a legtöbb szolgáltatás igénybe vételéhez be kell jelentkezni, a kiadott anyagokról fellelhető tematizált hírek szabadon olvashatók a hivatalos oldalon. Jellemzően 10-20 eurós áron kaphatók az EU különböző jelentései, szakanyagai az EIS-en keresztül. Mindezen túl lehetőség van az információs társadalom és technológiák (IST) kapcsán napvilágra került tanulmányok között is tallózni a webkikötőn, illetve fontos lehet még az oktatás és képzés, a kibővítés, valamint a kutatás témáiban való elmerülés. Néhány érdekesebb tanulmány az információs társadalom témaköréből:
- Szakértői tapasztalatcsere az e-kormányzat témakörében
- Fókuszban az elektronikus szavazás
- Spam-tiltó rendelkezés a gyakorlatban

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No. 157, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról