Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/29., 8. 11.

Vándorgyűlési pontok -- nagyító alatt
Diszkrimináció és megkülönböztetés -- nem azonosak A másság lehetőség a könyvtár számára is
Göncz Kinga: a Sziget maga az esélyegyenlőség
Könyvtár - Esély a jövőhöz
Szövegbányászat -- könyvtáros is ráharaphat
Anyanyelv és olvasás ügye -- külön értelmezve
Draskovics-csomag: maradt a létszám, nem nőtt a hatékonyság
Vezetőcsere öreges imázs miatt -- Te jó ég, ez öregek otthona?
Ha kell, nyáron is házhoz megy a könyvtáros
Az angol parlamenti bizottság a tudományos publikálásról
Megújul az Egyetemi Könyvtár
Német internethasználat
Miért nem írnak a társadalmi szerepvállalásról?
Licitálás metrómegállók nevére -- lehetőség a névszponzorálás
Kutatás-fejlesztésben lemaradt az EU
Vészesen keveset költünk K+F-re -- könyvtári kérdőjelek is
Ezreket vonnak le az udvariatlan autóbusz-sofőröktől
Uniós támogatás kistelepülések könyvtárainak felújítására
Hódító hipermarketek -- 'Ha a hegy nem megy' a könyvtárhoz...
Microsoft: kombinált kereső -- egyszerre házon belül és kívül
Google-konkurens hírkereső szolgáltatást tesztel a Microsoft
Könyvtár és cenzúra
Partnerkereső könyvtár Gdanskban
Könyvtári államközi ösztöndíjak, korhatár nélkül
CD-élettartam: elrothadnak?
Megszűnt a Képes Bulvár
Repülőgépet akart eltéríteni egy elmebeteg kínai könyvtáros
Önkéntes 'cenzor' javítja a könyveket
Antikvárium a neten
Digitális Egyiptom
Hírlista.hu - újabb hírlistázó weboldal


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Vándorgyűlési pontok -- nagyító alattFEL

A miskolci vándorgyűlésen ezévben is elkészültek az ún. ajánlások. (Lapzártánk idején éppen nem érhető el a vándorgyűlési honlap, ezért pontokat itt közöljük.)
1. "A jövő könyvtára - a könyvtár a jövő" szellemében az állam - az eddigi támogatásokon túl - a magyar szerzők minőségi műveinek beszerzésére növelje a könyvtárak állománygyarapítási keretét. (Kerekasztal-beszélgetés, könyvpolitika, támogatás)
2. A hozzájuk vezető út nem szavakkal van kikövezve - Szeretettel, mosollyal, empátiával és olvasmányélménnyel. (Gyermekkönyvtáros Szekció)
3. "A falat mindkét oldalról bontani kell." (Péli Tamás) (Közkönyvtári Egylet)
4. A tudományos műszaki, gazdasági és egészségügyi információk, valamint történeti értékeink megőrzése és mindezek szolgáltatása - kiadványok és digitalizálás útján - csökkenti a kis- és nagy térségek közötti különbségeket, és segíti az esélyegyenlőség létrejöttét határainkon átívelve is. (Műszaki Könyvtáros Szekció)
5. A regionális tudományos kutatóműhelyek elemző munkássága, az oktatási intézmények tehetséggondozó, felzárkóztató tevékenysége, valamint a könyvtárak korszerű kultúraközvetítő szerepe közös nyelven hatékonyan közreműködhet a hátrányok leküzdésében. (Borsodi Szekció)
6. A fejlődő/változó környezethez való alkalmazkodni tudás megszerzésének, az élethosszig tartó tanulásnak tartalmi infrastruktúrája a képzési és a könyvtári rendszer: mentora és közvetítője a könyvtáros és a tanár; akik/amelyek az esélykülönbségek csökkentése érdekében dolgoznak. (Könyvtárostanár és Társadalomtudományi Szekció)
7. Az informatika használata tudás, tájékozottság; az olvasás élmény - az életminőség javításához mindkettő szükséges. (Digitalizálással foglalkozó szekció)
8. A zene segít legyőzni az akadályokat (Zenei Könyvtáros Szekció) -- A nyolc 'ajánlás' szövegét elemezve megállapítható, hogy döntően szakmai általánosságokat fogalmaznak, újdonságtartalmuk csekély. Dinamikátlanság jellemzi: 17 db igei névszó, 8 ige található a 8 mondatban, az utóbbiak mint E/3 személyben. Felelősséget és tevékenységet csak a E/3. személy számára határoz meg, E/1-nek nem. A stílus tehát bürokratikus, statikus, passzív, lefojtott. A tevékenységre utaló kifejezések sugallják, hogy ezek a könyvtárakban megvannak. Ám használói visszajelzésre nincs utalás. Biztató, hogy több jel mutat a kimenetre, mint a bemenetre.
A pontokban két víziót találunk: jövő és túlélés (1, 4, 5, 6, 7), akadály leküzdése (2, 3, 8). Az 1. csoport fogalmaz meg valódi ajánlásokat, melyben két fél áll egymással szemben: az Állam és a Könyvtár, mindkettő a legátfogóbb értelemben. A 2. csoport közhelyeket tematizál. Nincs bennük cselekvő fél. Az 'akadály' metafora -- cselekvésre ösztönzés hiányában -- nem hatékony. A cselekvő fél hiánya (gyermek-, köz-, és zenei könyvtárak), valamint a kényszer és a tagadás tematizálása (gyermek- és közkönyvtárak) tehetetlenséget, kétségbeesettséget is tükrözhet. Ennek pontosabb eldöntéséhez azonban nagyobb szövegkorpusz vizsgálata (pl. szakmai nyilatkozatok, beszámolók, könyvtári stratégia) szükséges. (Ehmann Bea - Mikulás Gábor)
A vázolt tünetek túlmutatnak önmagukon; egyben a szakma általános helyzetének indikátorai is. Érdemes a tünetek kiváltóit, forrásait is azonosítani, felderíteni.

Régebbi hírforrás(ok): Ehmann Bea szakértői közreműködésével MG

Diszkrimináció és megkülönböztetés -- nem azonosak A másság lehetőség a könyvtár számára isFEL

A MKE miskolci vándorgyűlésén a kiemelt téma volt a romák könyvtári ellátása. Amiről beszéltem: mit jelenthet a romák számára az alkalmazkodóképes könyvtár és a könyvtár számára a roma kultúra, roma könyvtárlátogató. Előadásom óta többen kérdezték: helyes-e és etikus-e különbséget tenni könyvtárlátogatók között? -- A könyvtár de facto különbséget tesz közük, s ennek csak részben funkcionálisak az okai. A kérdés inkább az, hogy mások rovására jutnak-e előnyhöz a kedvezményezettek? Nos, az egyenlő hozzáférés elve felől nézve találunk olyan különbségtételt, mely annak ellentmond, rossz értelemben diszkriminatív, s így megszüntetendő.
Ám a különbségtételek többsége nem előnyöket ad, hanem speciális rétegigény felé nyit (ilyen például a kutató-olvasói igény), vagy technikai / kulturális akadályokat szüntet meg. E különbségtételek többletlehetőségeket adnak minden könyvtárhasználó számára: a rámpát használhatják a lépcsőn is járni tudók is, cigány nyelvű szövegeket olvashatnak a cigányok. A roma közösségek felől nézve a kommunikációs gátak áthidalásához szükséges különbségtétel az empatikus és interaktív bánásmód és a romákra vonatkozó gyűjteményrészek fejlesztésénél figyelembe vett roma kulturális igények. Ezek sajátos igények, melyeket a roma kultúra belső mozgásait nem ismerő könyvtárosok az e kultúrában otthonosan mozgó segítségével deríthetik általában fel, szervezhetik hasznos szolgáltatássá. A romákkal, mint kulturális mássággal való foglalatosság olyan eljárásokat is létrehozhat, melyek más nemzetiségek, etnikumok értő és empatikus ellátásakor is használhatóak. Általuk gyűjteménygazdagodás, szolgáltatásbővülés, használószám-gyarapodás érhető el. Mindennapossá teheti a könyvtár jelenlétét a roma kultúrában, és a romák jelenlétét a könyvtárban. Nőhet a roma világban az értékközvetítő könyvtár s a könyvtárosok világában az értékteremtő roma közösség presztízse.

Régebbi hírforrás(ok): Kardos Ferenc

Göncz Kinga: a Sziget maga az esélyegyenlőségFEL

A Szigetben pont az a jó, hogy senki nem emlegeti az esélyegyenlőséget, hanem pusztán a rendezvény olyan, hogy az maga az esélyegyenlőség - jelentette ki az esélyegyenlőségi miniszter, aki a Sziget Fesztiválon Down-kórban szenvedő fiatalok, illetve felnőttek koncertjét tekintette meg. Vasárnap az egészségügyi miniszter is kilátogatott a Szigetre. - F: aug. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár - Esély a jövőhözFEL

A Vándorgyűlés idei programja, - az esély, esélyteremtés, esélyegyenlőség, az egyenlőtlenségek leküzdésének kérdése - kiemelt jelentőségű a 21. századi Magyarország életében. - F: júl. 27.

Hírforrás:
2004. augusztus 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Szövegbányászat -- könyvtáros is ráharaphatFEL

Ha a használót meg kívánjuk tartani, vagy nagyon egyszerű szolgáltatást kínálunk neki -- ez által érhetnek el a hazai könyvtárak használószám- növekedést -- vagy értéknövelt szolgáltatást kell számukra kínálni. Ez persze nehezebb; puszta dokumentum, információ helyett tudáselemeket. Egyik ilyen lehetőség a szövegelemzés. Mondjuk: géppel keressük ki a megfelelő cikket, választ, vagy pedig nagy mennyiségű szövegből rövid tömörítvényt készítünk stb. E szolgáltatásra növekszik a kereslet, bár a versenytársak, az egyre okosodó keresők is erősek. Néhány lehetőségről szól az alábbi interjú. (MG) - F: aug. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Anyanyelv és olvasás ügye -- külön értelmezveFEL

Kultúraközi írás és olvasás (Literacy across cultures) címmel tartotta július végén a Nemzetközi Olvasástársaság (IRA) világkongresszusát Manilában. A Magyar Olvasástársaságot Steklács János képviselte. Mint beszámolt róla, a filippínó és az angol, mint két hivatalos nyelv mellett mintegy ötven belső nyelv és nyelvjárás létezik a témát ilyen módon szerencsésen felvállaló Fülöp- Szigeteken. A kongresszus programjából -- melyben sok más szempont mellett a könyvkiadás, gyermekirodalom, pszichológia, agykutatás, olvasásfejlesztés volt a legjellemzőbb -- kitűnt, hogy nemzetközi szinten szétválik az anyanyelv és az olvasás ügye. Kívánatos a többnyelvűség természetes közege irányába való elmozdulás. A másik nyelv ne legyen 'idegen'. A HUNRA küldöttének figyelmét emellett a szervezés megfigyelése foglalta le: 2006-ban Budapest ad otthont a következő IRA-világkongresszusnak (MG).


Draskovics-csomag: maradt a létszám, nem nőtt a hatékonyságFEL

Draskovics Tibor pénzügyminiszter július végén kijelentette, hogy a közszférában tervezett jövő évi kötelező béremelésnek csupán egy része kerülne kifizetésre a költségvetésből, a többit az adott intézményeknek maguknak kellene kigazdálkodniuk. Mindez a létszámcsökkentés irányába mutató intézkedés. Nem állítjuk, hogy a létszám, illetve a bérek alakulása terén az eddigi folyamatok a jövőben is hasonlóan fognak bekövetkezni, ugyanakkor mindenképpen érdemes egy kissé visszatekinteni, hogy úgymond 'tanulhassunk a múlt hibáiból'.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vezetőcsere öreges imázs miatt -- Te jó ég, ez öregek otthona?FEL

A Nike sportszergyártó nyugdíjba küldte három igazgatóját, aminek a brit BBC hírsite szerint az az oka, hogy a médiában többször is kigúnyolták a céget öreges imázsa miatt. 'Egyszer eljön az az idő, amikor ránéz az ember a cég éves beszámolójára, és észreveszi az igazgatók korát, mire azt mondja, ’Te jó ég, ez egy öregek otthona?’' -- nyilatkozta a 77 évesen elbocsátott Richard Donohue. A kiöregedés azért is jelenthet problémát a Nike-nak, mert éppen fiatalos, aktív, a fitnesst propagáló imázsával vált a világ egyik legnagyobb sportszergyártójává. A Nike szóvivője, Joani Komlos tagadta, hogy a három vezető távozása összefüggésben lenne a Nike igazgatótanácsának átlagéletkorát ért kritikákkal. Joani Komlos elmondta: tartottak a kritikától, pedig nem igaz, hogy döntésüket kizárólag az életkor alapján hozták volna meg. A fő szempont az volt, hogy a három igazgató -- Chuck Robinson, John Jacqua és Richard Donohue -- mit tesz a vállalatért.

Régebbi hírforrás(ok): link BBC news

Ha kell, nyáron is házhoz megy a könyvtárosFEL

Akik nem tudnak elmenni a könyvtárakba, azokhoz -- bár nem minden fővárosi könyvtárban egyforma szabályok és lehetőségek szerint -- házhoz megy a könyvtáros. Lehet előre is kérni bizonyos köteteket, de sokszor úgy hangzik a kívánság, hogy "valamilyen könnyűt, szórakoztatót" igényelnek. Mivel az önkormányzatokkal együttműködve valósul meg ez a szolgáltatás, attól is függ a megvalósítás, hogy mikor áll a könyvtárosok rendelkezésére autó. Amint azt Karakó Józsefné, az egyik budai könyvtár vezetője elmondta, nyáron elég nehezen megoldható a szabadságolások miatt a nyitva tartás. Ezért ilyenkor ritkább a házhoz szállítás is. Amint arról a Humanitas című folyóirat is hírt ad, a 67, illetve ennél magasabb százalékban látás-, hallás- és mozgássérült emberek részére ingyenes mind a beiratkozás, mind a kölcsönzés. A könyvtárosok azokhoz is kimennek, akik még nem tagjai a könyvtárnak. A beiratkozásról, a nyitva tartásról, a házhoz szállításról sok információt lehet megtudni a link honlapon. A könyvtárosok egyébként mindenkit arra biztatnak, hogy ha képesek rá, személyesen keressék fel a könyvtárat, mert akkor lehetőség nyílik az ismerkedésre, az emberi kapcsolatok kiépítésére, egy-egy jóízű beszélgetésre. Ennek az az egyik feltétele, hogy akadálymentesek legyenek a könyvtárak. Ma már minden újonnan épült vagy felújított könyvtárat úgy alakítanak ki, hogy oda a mozgássérültek is bejuthassanak. - F: aug. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az angol parlamenti bizottság a tudományos publikálásrólFEL

Az angol alsóház tudományos és műszaki szakbizottsága bő féléves intenzív vizsgálódás -- az érdekeltektől (egyetemek, kiadók, könyvtárak stb.) írásos vélemény bekérése, majd többszöri alapos szóbeli tárgyalás -- nyomán július közepén közzétette 118 oldalas összefoglalását (Scientific Publications -- Free for All? 10th Report of Session 2003-2004. HC 399-1). A vizsgálat a természettudományi, műszaki és orvosi területekre (angolul: Science, Technical, Medical = STM) koncentrált, mondanivalója és a megfogalmazott javaslatok (összesen 82) differenciált mivolta alapján példátlanul tartalmasnak minősülhet. Itt most csak pár apró adalékot emelhetünk ki (másutt lesz talán alkalmunk alaposabb betekintést nyújtani).
A vizsgálódás egészének hipotézise, hogy a jelentős részben közpénzekből finanszírozott kutatások végeredménye -- a közzététel, publikáció -- üzleti vállalkozások közreműködése folytán végül sokak számára hozzáférhetetlenné, mert megfizethetetlenné válik. Az STM kiadványok piacának harmadát (Thomson ISI 10% alatt, Springer 5% alatt, John Wiley 4% alatt) képviselő Reed Elsevier tavaly mintegy 30%-kal növelte profitját. Az STM piacon világszerte mintegy kétezer kiadó tevékenykedik, egyebek mellett 16 ezer folyóirat évi 1,2 millió tanulmányát gondozva.
A Reed Elsevier is kifejtette írásos álláspontját. Véleményük és adataik szerint az általuk megjelentetett források cikkeinek átlagos költsége az Egyesült Királyság felhasználói számára -- a ScienceDirect keretében -- 2001 óta 4,57-ről 1,69 fontra csökkent. A parlamenti bizottság egyik javaslata: nemzetközileg elfogadott módszerek alapján készüljenek új számítások (hisz most egyik fél folyóiratárakat számol, a másik cikkekre alapoz, a harmadik csomagtervre hivatkozik).
A bizottsági álláspont lényege? A tudományos szervezetek hozzanak létre digitális archívumokat az elsődlegesen érdekeltek, a kutatók információellátásának kielégítésére. Egy ilyen hálózat létrehozása 12 millió font (kb. 4 milliárd forint) összegből megoldhatónak tűnik. Az angol lapok (The Daily Telegraph, Financial Times, The Independent, The Gurdian) július 20-i számukban érdemi ismertetést közöltek a parlamenti anyagról. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújul az Egyetemi KönyvtárFEL

Modern XXI. századi bibliotéka lesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára, ha befejeződnek a közel három éve zajló átalakítási munkálatok -- ígérte tegnapi sajtótájékoztatóján a könyvtár főigazgatója. Emellett arra is ügyelnek, hogy a díszterem műemlék jellege megmaradjon: itt XVIII. századi kötetekkel találkozhatnak majd a látogatók. A félmilliárd forintba kerülő átalakításba azért kezdtek bele, mert az 1876-ban épült könyvtár a kor igényeinek már nem felelt meg. Szögi László főigazgató rámutatott: az informatika fejlődése megváltoztatta az olvasói szokásokat. Egyre kevesebben ülnek be a könyvtárba olvasni, a kötetek kikölcsönzése mellett mind gyakrabban lemásolják a szükséges információkat. Ehhez alkalmazkodniuk kell a könyvtáraknak is.

Régebbi hírforrás(ok): link , júl. 28., link

Német internethasználatFEL

A Stiftung Digitale Chancen legújabb, augusztus 6-i hírlevele ismerteti a Statisztikai Hivatal Információtechnológia a német háztartásokban című anyagát. 2003-ban a 10 év feletti német lakosság 52%-a használta odahaza az internet lehetőségeit (egy év alatt 6%-kal nőtt e kör). A németek a 2003-as unió 15 államának középmezőnyéhez tartoznak: vezetnek a dánok és svédek 70 % fölötti aránnyal, sereghajtók a déliek (görög 16 %, olasz 29 %, spanyol 37 %). A férfiak vezetnek 56 %-kal, a nők körében az elterjedtség átlagban 47%, de ezen belül lemaradás főként az időseknél tapasztalható, míg az ifjú hölgyek megelőzik (!) férfi kortársaikat. A „digitális szakadék” főként az életkor függvényében mérhető: a 15-24 éves fiatalok 84 %-a „hálózik”, szemben a 65 év felettiek 11 %-val!
Gyorsan terjed az online vásárlás, míg egy évvel korábban a használók 28 %-a, 2003-ban már 38 %-a vásárolt legalább egyszer. A mobil telefóniával összehasonlítva az internet lassabb térhódítást mutat: ott 1998-ban minden kilencedik ember élt vele, 2003-ban már háromnegyed, a PC ellenben öt év alatt a lakosság 40-ről 60%-áig jutott el. (ref.: SP)

Hírforrás:
2004. augusztus 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Miért nem írnak a társadalmi szerepvállalásról?FEL

A PeppeR pr-ügynökség a társadalmi szerepvállalás helyzetéről készít felmérést, hogy megtudja, megfelelő publicitást kap-e ez a téma az elektronikus és az írott médiában, és ha nem, vajon melyek lehetnek ennek az okai. - F: júl. 30.
-- A cégek társadalmi szerepvállalásának publicitás-deficitje visszahat a szponzoráltakra. Ugyanis a szponzorok számára alapvető, hogy a média szóljon adakozásukról. Ennek hiányában a szponzorkeresők -- adott esetben könyvtárak -- kisebb eséllyel juthatnak pénzekhez. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Licitálás metrómegállók nevére -- lehetőség a névszponzorálásFEL

New Yorkban komolyan foglalkoznak az ötlettel, hogy a metróállomások neveit reklámcélokra adják el. A New York Times értesülései szerint az észak-amerikai metropolisz tömegközlekedéséért felelős hatósága új utakon próbál még szponzori forrásokhoz jutni. Ennek keretében akár eladásra kerülhetnek a metrómegállók nevei is, így az állomásokat hívhatják a jövőben akár Sony Times Square-nek vagy Nike Grand Central-nak is. A hatóság vezetője szerint ezen az utasok csak nyerhetnek. Az ellenzők szerint az ötlet után már minden, akár a Szabadság Szobor is eladható lesz. - F: júl. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kutatás-fejlesztésben lemaradt az EUFEL

Európának jelentős az elmaradása a kutatás és fejlesztés területén, különösen a kutatási eredmények hasznosításában, az innovációban Japánhoz vagy az Amerikai Egyesült Államokhoz képest-hangsúlyozta Szendrődi László, Magyarország brüsszeli nagykövetségének tudományos technológiai attaséja. - F: júl. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vészesen keveset költünk K+F-re -- könyvtári kérdőjelek isFEL

Két éve csökken a hazai kutatás-fejlesztésre (K+F) fordított költségvetési és vállalati pénzek összege: míg 2000-ben a GDP egy százalékának megfelelő pénz jutott erre az ágazatra, tavaly már csak 0,94 százalék. A hazai K+F ráfordítások szerények az EU átlagához mérten, de az új tagok közül Szlovénia és Csehország is megelőzi hazánkat.
-- A K+F keretek csökkenése maga után vonja a közpénzekből működő szakkönyvtárak súlytalanodását. A helyzet rossz hatással van a hazai könyvtárügy egészére, mely kitapinthatóan közkönyvtár-túlsúlyos, s azon belül is a megyei könyvtári lobbi az erős. Érdemes azonban saját ház táján is körül nézni:
- mekkora a könyvtári kutatási pénzek hatékonysága,
- kihasználtak-e a kapacitások, illetve
- milyen körben férhetők hozzá a közpénzen végzett kutatások? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Ezreket vonnak le az udvariatlan autóbusz-sofőröktőlFEL

Ha a sofőr rácsukja az utasra az ajtót 7 ezer, ha pedig nem várja meg a jármű felé szaladó utast 2 ezer forintot vonnak le fizetéséből -- értesült a Magyar Hírlap. Nem csak az utasokat, a járművezetőket is ellenőrzi a BKV, és az előírások be nem tartása esetén kevesebb pénzt vihetnek haza az alkalmazottak. A közlekedési vállalat ellenőrei azt is figyelik, hogy a sofőrök mennyire tartják be a közlekedési szabályokat. A társaság illetékesei szerint ennek köszönhetően jelentősen csökkent a balesetek száma. (MH) - F: aug. 3.
-- Az autóbusz-társaságok privatizációja a jövő évben várható. Az ottani, szintén alkalmazott létben élő munkatársakat a magánosítás mellett -- ezek szerint -- az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva sarkallják jobb teljesítményre. Így mi, utasok, jobban járunk. Lehet, hogy hasonló eljárások esetén, mondjuk félretájékoztatásnál, udvariatlan / tudálékos /, nonverbálisan lekezelő kommunikáció előfordulásakor a könyvtárhasználók is jobban járnának? :-) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Uniós támogatás kistelepülések könyvtárainak felújításáraFEL

Ötven kistelepülés könyvtára újítható fel idén az Európai Unióból érkező forrásokból. Hiller István kulturális miniszter a miskolci 36. Könyvtáros Vándorgyűlésen beszélt a magyarországi könyvtárak helyzetéről. (...) A miniszter szerint a könyvtár jó befektetés; az intézmények látogatottsága, a kölcsönzési és olvasói létszám folyamatosan bővül, tehát egyértelmű, hogy a magyar lakosság szívesen jár könyvtárba, és szeret olvasni. Az olvasás élményét, a könyvek értékét nem pótolja a modern technika, ezért a szaktárca egy olyan programot állított össze, amely felméri az olvasási szokások területén tapasztalható negatív tendenciákat, ezek feltárásán és megfordításán dolgozik.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hódító hipermarketek -- 'Ha a hegy nem megy' a könyvtárhoz...FEL

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Kelet-Közép-Európában és Oroszországban is nagy népszerűségre tettek szert a hipermarketek - derült ki az ACNielsen piackutató Budapesten, Prágában, Varsóban és Moszkvában készült fogyasztói felméréséből. - F: aug. 3.
-- Nyugaton nem ritka a bevásárlóközpontba települt könyvtár, mint ahogy az angol kistelepülés abc-áruházában is megtalálhatók kölcsönzőhelyek. A fogyasztás templomában a kultúra temploma? :-) Mellesleg feltehetően helyigénye olcsóbban kielégíthető, mint pl. a belváros kiemelt helyein, emellett feltehetően a célcsoporthoz is közelebb helyezkedhet így el. Vagy legalábbis megfontolandó az ilyen elhelyezkedés. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Microsoft: kombinált kereső -- egyszerre házon belül és kívülFEL

A Microsoft bemutatta kombinált keresőeszközének prototípusát, amely képes párhuzamos keresés végrehajtására a számítógép merevlemezén, valamint az interneten. - F: júl. 31.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Google-konkurens hírkereső szolgáltatást tesztel a MicrosoftFEL

A szoftveróriás útjára bocsátotta Newsbot elnevezésű hírkereső szolgáltatásának tesztváltozatát, amely a Google hasonló megoldásának fő versenytársa lehet. - F: júl. 29.

A Microsoft lesz a legjobb dokumentumkereső? A világ vezető szoftvercége teljes erőbedobással dolgozik egy új keresőrendszer kifejlesztésén. A vezetés nem titkolt célja az, hogy belátható időn belül behozzák az ezen a téren piacvezető Google-t.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link ; link

Könyvtár és cenzúraFEL

Freedom of Expression, Censorship, Libraries in the Electronic Age (A kifejezés szabadsága, cenzúra, könyvtár az elektronikus korszakban) címmel rendeznek nemzetközi konferenciát 2004. október 14-15-én Rigában (Lettország). (Euclid Conference Diary 4) Bővebb információ: National Library of Latvia - Anna Maulina bai@lnb.lv, Anna.Maulina@lnb.lv , tel.: +371 731 27 93

Hírforrás:
2004. augusztus 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont Hírlevél

Partnerkereső könyvtár GdanskbanFEL

A lengyel Pomerániai Régió legnagyobb kulturális intézménye, a gdanski közkönyvtár társszervezőként vagy partnerként részt venne Kultúra 2000-ben beadandó pályázaton könyvek, könyvtárak, irodalom, olvasáskultúra népszerűsítése, kiállítások, fesztiválok, népi kultúra, multimédia témakörökben. KultúrPont) Bővebb információ: The Joseph Conrad-Korzeniowski’s Provincial and Municipal Public Library of Gdansk; 5/6 Targ Rakowy, 80-462 Gdansk, Poland - Pawel Braun, pbraun@wbpg.org.pl link , tel.: +48 58 301 96 18


Könyvtári államközi ösztöndíjak, korhatár nélkülFEL

Görögország: célja: tapasztalatcsere, végzettség: könyvtáros, szakterület: könyvtári kutatás, időtartam: 10 nap.
Olaszország: célja: tapasztalatcsere, végzettség: szakirányú végzettség, szakterület: könyvtárak közötti együttműködés, időtartam: 7 nap. Ausztria: célja: szakembercsere tapasztalatszerzés céljából az azonos külföldi intézmény működéséről, intézmények közötti együttműködés előkészítéséről, a kapcsolatok fejlesztéséről, végzettség: egyetemi diploma, szakterület: muzeológia, műemlékvédelem, könyvtárügy, időtartam: 10-10 nap szakterületenként.
Szlovákia: célja: múzeumi, könyvtári és műemlékvédelmi kutatások, hosszabb kulturális - művészeti tanulmányutak, végzettség: felsőfokú szakirányú, szakterület: a célok között meghirdetett szakterület művelői, időtartam: 1 hó.


CD-élettartam: elrothadnak?FEL

A megjelenésükkor 'egy életre szóló zenehallgatási élményt' kínáló, ma már legalább annyira adattárolásra használt CD-k és a hasonló technológiával dolgozó DVD-k élettartama a jelek szerint enyhén szólva megkérdőjelezhető. - F: aug. 4.

Hírforrás:
2004. augusztus 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Megszűnt a Képes BulvárFEL

Két hónappal indulása után megszűnik a Képes Bulvár című napilap - erősítette meg az MTI-nek L. Kelemen Gábor főszerkesztő, a kiadó Híd Rádió Rt. vezérigazgatója. A vezérigazgató szerint a 15-20 ezres eladott példányszám jelentősen alulmúlta az eredetileg 40 ezresre kalkuláltat, így utoljára múlt szombaton került a standokra az újság. Az újságírók 95 százalékát a kiadó másik orgánuma, a Színes Mai Lap vette át, amely augusztus közepétől a jelenlegi 24 helyett - változatlan áron és hangvétellel - 32 oldalon jelenik meg.

Hírforrás:
2004. augusztus 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Repülőgépet akart eltéríteni egy elmebeteg kínai könyvtárosFEL

Kénsavval fenyegette az utasokat az a kínai gépeltérítő, aki a gép eredeti úticélja helyett inkább Dél-Koreába szeretett volna utazni. A 30 év körüli férfi a pekingi felszállás után mintegy negyedórával bejelentette, hogy a géppel Dél-Koreába akar eljutni. A pilóta ezután kényszerleszállást hajtott végre, és a kínai rendőrség őrizetbe vette a gépeltérítőt – jelentette az AFP francia hírügynökség. A részletekről annyi ismeretes, hogy hétfőn, alig tíz perccel a gép felszállása után felpattant a székéből a 32 éves Jang Jin song, azzal fenyegetőzve, hogy ha az Air China légitársaság Boeing 737-se nem veszi az irányt azonnal Dél-Korea felé, az utasokra önti a nála lévő kénsavat. - F: júl. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Önkéntes 'cenzor' javítja a könyveketFEL

Szépirodalmat szépítő, a közönségesebb szavakat finomabbakra átjavító cenzor garázdálkodik az Egyesült Államok egyik könyvtárában. Piros tintával önkényesen áthúzza a neki nem tetsző káromkodást, és fölé írja saját megoldási változatát. "Fel fogjuk jelenteni, ha kiderül, ki öncezúráskodik" - mondta a közkönyvtár igazgatója. - F: aug. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Antikvárium a netenFEL

Sokak kedvenc hobbija az antikváriumokban való böngészés, ám akik ezt nem tehetik meg, mert mozgássérültek vagy balesetet szenvedtek, azoknak ma már az internet is lehetőséget nyújt a vadászat izgalmával felérő böngészésre. - F: aug. 9.

Hírforrás:
2004. augusztus 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, MTI, link

Digitális EgyiptomFEL

Gyakori panasz, hogy kevés a vonzó tartalom a neten. Állítólag ez is hozzájárul ahhoz, hogy nincs elegendő új felhasználó. Az egyiptomi kulturális örökség weboldala egyike a tétel üdítő cáfolatainak. A link című weboldal kivitelezője az egyiptomi kulturális örökségért felelős hivatal és az IBM. A munka három évig tartott, az IBM 2,5 millió dollár értékű technológiával és szakértői tudással vett részt a tervben. Ahhoz, hogy elkészítsék a weboldalt és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat – mint például a PDA-ra, mobiltelefonra letölthető múzeumi idegenvezetés –, új rendszert kellett kidolgozni, ez a Content Management System (CMS). - F: aug. 9.

Hírforrás:
2004. augusztus 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Hírlista.hu - újabb hírlistázó weboldalFEL

Konkurenciát kapott a Hírkereső portál és a Hírstart, a hónap elejétől ugyanis hasonló weboldallal jelentkezett a Hírlista.hu Bt. link 'Az augusztustól elérhető ingyenes Hírlista.hu 22 híroldaltól vesz át folyamatosan hírcímeket, amely hamarosan további híroldalak bekapcsolódásával folyamatosan bővül' -- tudtuk meg Dióslaki Gábor médiaigazgatótól. - 'Az új oldal abban különbözik a piacon lévőktől, hogy a főoldalon időrendi sorrendben, és nem hírforrás szerint közli a híreket.'

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról