Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/33., 9. 15.

Európai könyvtári számok ? helyünk Európában?
Virtuális kincsek ? mindenki múzeuma
A British Library új célközönsége: az üzletemberek
Az új tagországok megelőzhetik a régieket a szélessávú internethasználatában
Elérhetők az első digitális tananyagok -- a fizikai könyvtárat kikerülő elosztási csatorna
Szakmai vita előtt az új kulturális stratégia -- mennyire képes benne lenni a könyvtár?
Hírlevelezzünk helyesen! - felhasználóbarát email hírlevelek
Számvevőszék a kutatásfejlesztésről - Párhuzamosságok
Közelinek látszik a közszolgálati intézményrendszerek átvizsgálása
E-média - blog az internetes tartalomról
ELTE: 600 millió hiányzik a költségvetésből
Nonprofit Kutatócsoport - felmérés a cégek adományozásáról
Megalakult a Magyar Távmunka Szövetség
A főnök miatt sok a kárba veszett munkanap
Az álláspiacon megjelent a Z generáció
Műkincsek azonosítása az internet segítségével
Felemás kulturális portál hiányjelekkel
100 éves a Szabó Ervin könyvtár
Símánia magazin - snowboardosoknak is
Autós magazinok piaca
Új portállal jelentkezett az IT-Business
MédiaKomp
Jogaink és lehetőségeink az EU-ban: elindult a Párbeszéd az állampolgárokkal portál
Eredeti Shakespeare-nyomatok az interneten


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Európai könyvtári számok ? helyünk Európában?FEL

2001-re vonatkozóan a mai ? 2004. május 1-je utáni ? EU 25 tagállamában minden könyvtártípust (köz-, szak-, iskolai, felsőoktatási, nemzeti) számbavéve a LibEcon az alábbi számokat állapította meg: (zárójelben a Könyvtári Intézet Könyvtári Statisztika 2001. című kiadványa és részben becsült iskolai könyvtári adatok alapján a hazai részesedés)
- lakosság 470 millió, ebből Magyarország 2,2 %,
- 138 millió regisztrált könyvtári olvasó, azaz a lakosság 30 %-a (M: 2 M + iskolai? = kb.1,8 %),
- 14,27 milliárd euró összkiadás (M: 100 M = teljes 0,7% + iskolai? = max. 1 %), 337 ezer (teljes munkaidőre számított) könyvtári dolgozó (M: 6500 = 2% + iskolai? = kb. 2,3 %),
- 189 ezer szolgáltatóhely (M: 4700 + 3500 iskolai, összesen 8200 = 4 %), 3,17 milliárd könyvtári látogatás, egy lakosra számítva hét (M: 27 M + iskolai? = kb. 1,3 %),
- 3,324 milliárd kölcsönzés, egy lakosra vetítve 7,3 (M: 42 M + iskolai? = kb. 1,5 %).
Az erőforrások közül vezetünk a szolgáltatóhelyek számában (más szóval: nagyon elaprózott a hazai hálózat), arányos a könyvtári létszám és jelentős a lemaradás a finanszírozásban. Az igénybevétel terén ? fentiekből (és más tényezőkből, pl. gyenge rendszerszerű működés) következően ? egyértelmű a lemaradás (alacsonyabb olvasói arány, gyengébb felhasználás). Vannak teendőink... A LibEcon finanszírozása (főként EU-forrásokból) az idei év júniusával lejárt. Még nem tudni, honnan lesz további pénz. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 05. link

Virtuális kincsek ? mindenki múzeumaFEL

Világszerte egyre több múzeum, illetve levéltár határozza el, hogy digitálisan archiválja összegyűjtött anyagát. Elektronikus úton szélesebb közönséghez juthatnak el olyan alkotások is, amelyek más módon nem.
- F: szept. 9., link
Árokszállási Gábor gondosan körbejárja a digitalizálás technikáját Kovács Lászlónak, az IBM munkatársának segítségével. A példák, amiket említ, javarészt az IBM projektjei. Kivétel a nyitó magyar példa: ?Hazai viszonylatban érdemes megemlíteni a Magyar Elektronikus Könyvtárat, amely 1994 óta teszi közkinccsé a műveket.? Muszáj hozzátennem anyaintézményemet, a Neumann-házat, amely 1998 óta foglalkozik digitalizálással, és jelenleg 47 000 saját digitalizálású dokumentumot szolgáltat: link
A holland Royal Duth Library (link Hollandia nemzeti könyvtára. Digitalizált gyűjteményei közül webes kiállításai azért is fantasztikusak, mert elérhetők szabadon az interneten!
A szentpétervári Ermitázs oldalaira is érdemes ellátogatni (link A cikk biztat, hogy rajzoljam le, hogy mit keresek: ?Alternatív tartalomra, például képre keresni még érdekesebb feladat. A szentpétervári Ermitázsban például többféle módon is lehet. Az egyszerűbb mód a Qbic (Query by Image Content ) Colour Search: ebben megadhatjuk, hogy a keresett képen függőleges irányban milyen eloszlásúak legyenek a színek.? Tessék kipróbálni! Én is megtettem, érdemes! Először egy Kandinsky-képet, majd sötétebb színekkel egy Tizianot sikerült előhívni. (Boros Andrea)


A British Library új célközönsége: az üzletemberekFEL

A közelmúltban jelent meg a hazai nemzeti könyvtár stratégiai irányait bemutató pályázat, melyben talán a történeti kutatások elősegítése kapja a legnagyobb hangsúlyt. A TMT 9. számában a BL egyik stratégiai kezdeményezéséről esik szó: a British Library Üzleti és Szellemi Tulajdon Központot (Business and Intellectual Property Centre) hozott létre Londonban. Az új egység elsősorban a vállalkozókat, a befektetőket, valamint a kis- és középvállalkozásokat célozza meg. Már az épület kialakítása is elüt a hagyományos könyvtárakétól: a látogatókat zajos üzleti környezet és plazmaképernyők fogadják. Természetesen vannak elkülönített területek a kutatómunkára is. A felhasználók a világ legnagyobb piacijelentés-gyűjteményét használhatják, valamint (vezeték nélküli) internetet, s olyan szolgáltatásokra iratkozhatnak fel, mint a Onesource, a Lexis-Nexis, az Economics Intelligence Unit vagy a Thomson Derwent. Ezeket egy kisvállalkozás képtelen lenne megfizetni, itt azonban ingyen férhet hozzá. A könyvtár marketingvezetői abban bíznak, hogy a felhasználók megszeretik a szolgáltatásokat, és ha vállalkozásuk fellendül, akkor is hűségesek maradnak hozzájuk. A központban több mint 50 millió szabadalom is hozzáférhető. Az egyedülálló gyűjtemény nemcsak az Egyesült Királyság 1855 óta bejegyzett összes szabadalmát tartalmazza, de a világ más országai, így Kína, Japán, India, Oroszország és Brazília szabadalmait is. További információ: link , link , link

Régebbi hírforrás(ok): - F: TMT, 2004/8. ref.: Zubreczki D.

Az új tagországok megelőzhetik a régieket a szélessávú internethasználatábanFEL

Egy amerikai kutatóintézet szerint 2010-re az Európai Unió új tagállamaiban, köztük Magyarországon, elterjedtebb lesz a szélessávú internet, mint az eredeti tizenötben.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 8., link

Elérhetők az első digitális tananyagok -- a fizikai könyvtárat kikerülő elosztási csatornaFEL

A Sulinet Digitális Tudásbázis oldalán már elérhető a középiskolás földrajz és történelem tananyag (link az év végig pedig újabb nyolc tantárggyal egészül ki a kínálat. Az ország ötszáz iskolája műholdas kapcsolaton juthat a multimédiás tananyagokhoz. Másfél éves fejlesztőmunka után elindult a Sulinet Digitális Tudásbázis, a történelem, illetve a földünk és környezetünk témakör tananyagai már elérhetők a link oldalon. Az oldalhoz Sulinet Digitális Könyvtár is kapcsolódik, amely a tananyagokhoz kapcsolódó könyveket, dokumentumokat tartalmaz, ezek feltöltése októberben kezdődhet el.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 8., link

Szakmai vita előtt az új kulturális stratégia -- mennyire képes benne lenni a könyvtár?FEL

A NKÖM elkészítette és nyilvános vitára bocsátotta az új kulturális stratégia munkaanyagát, melynek teljes szövegét a tárca honlapjáról is letölthetik. A dokumentum formába öntéséhez jó alapot nyújtott az a vizsgálat, melynek során feltérképezték a magyar társadalom kultúrafogyasztási szokásait. Erre legutóbb 1996-ban került sor. ... Hiller István címszavakban felsorolta az említett mintegy 30 oldalas munkaanyagban körvonalazott nyolc fő kulturális stratégiai irányt: kulturális vidékfejlesztés; több kultúrát gyermekkorban; új közönségrétegek elérése; az örökségvédelem cselekvési programja; a kulturális örökség életközelibbé tétele; a magyar tehetség helyzetbe hozása itthon és külföldön; kortárs újdonságokkal a jövő klasszikusaiért; a kultúra már a gazdaság lényeges eleme.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 7.,link link

Hírlevelezzünk helyesen! - felhasználóbarát email hírlevelekFEL

Az elektronikus hírlevelek a hatékony kommunikáció eszközei. A Carnation cikke összeveti a honlap és a hírlevél műfajának különbségeit -- a használóra való hatás tekintetében. Az utóbbi közvetlenebb, személyesebb. A jó hírlevél jellemzőit is felsorolja. Ezek -- és az ennél fontosabb személyes benyomások -- alapján olvasóink meghatározhatják a KIT hírlevél minőségét is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 6., link

Számvevőszék a kutatásfejlesztésről - PárhuzamosságokFEL

A vállalkozói szféra továbbra is csekély mértékben veszi ki a részét a magyarországi kutatás-fejlesztés finanszírozásából, a támogatások többsége költségvetési pénz, amit ráadásul nem is a leghatékonyabban használnak fel a kutatóhelyeken -- derül ki az Állami Számvevőszéknek a k+f-re költött pénzek hasznosulásáról készült vizsgálatából.

Régebbi hírforrás(ok): - F: aug. 28., HVG 35., p. 110-1 link (regisztrált használók számára érhető el!)

Közelinek látszik a közszolgálati intézményrendszerek átvizsgálásaFEL

A társadalom egyaránt érdekelt a hatékonyságban (a ráfordítások és a kimenet kedvező arányában) és az eredményességben (a szolgáltatások véghezvitelének képességében). Így pl. a könyvtárak nem érdekeltek saját ellátórendszereik elkényelmesedettségében. Mint ahogyan a könyvtárhasználók sem a könyvtárakéban. (MG)


E-média - blog az internetes tartalomrólFEL

Az internetes újságírással és általában az internetes tartalommal foglalkozó magyar nyelvű weblog indult néhány hete a neten. A naponta többször is frissülő e-média.blog az újfajta tartalomszolgáltatás iránt érdeklődők számára gyűjtöget ötleteket, tippeket, gondolatokat. A site-ot működésének első hat hetében kétezer látogató kereste fel. Pécsi Ferenc újságíró, az oldal üzemeltetője és szerkesztője úgy véli, az internetes nyilvánosság, a tartalom ingyenes terjesztése, az interaktivitás, az internetes közösségek működése radikálisan átalakította a médiafogyasztási szokásokat. Mindez nemcsak az internetes kiadványok szerzőitől kíván újfajta hozzáállást, de erős visszahatást is gyakorol a nyomtatott és elektronikus sajtóban dolgozó újságírókra. Az oldalra látogatók olyan témákról olvashatnak, illetve szólhatnak hozzá, hogy a hazai nagyvállalatok 32 százalékának miért nincs saját honlapja, miért olvasnak egyre kevesebben politikai napilapokat.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 14., link

ELTE: 600 millió hiányzik a költségvetésbőlFEL

Éves szinten mintegy 600 millió forint hiányzik az ELTE költségvetéséből, az egyetemi tanács szeptember 27-i ülésén ezért olyan döntés is születhet, hogy az intézmény dolgozói egyhavi fizetetlen szabadságot vállaljanak - közölték szerdán az MTI-vel egyetemi források.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 9., link link

Nonprofit Kutatócsoport - felmérés a cégek adományozásárólFEL

A vállalati adományozók nagy része azt gondolja, hogy a kapott összegeket nem a kért célra használják fel a nonprofit szervezetek, sokak szerint pedig a segítségnyújtás az állam feladata lenne - derült ki a Nonprofit Kutatócsoport felméréséből.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 8., link

Megalakult a Magyar Távmunka SzövetségFEL

Az elkövetkező két évben Magyarországon mintegy 100 ezer új távmunkahely létrehozását prognosztizálják a szakemberek, amely a kimutatások szerint mintegy 100 milliárd forint beruházást jelent. A Magyar Távmunka Szövetség ezért jött létre.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 9., link

A főnök miatt sok a kárba veszett munkanapFEL

Egy világmeretű felmérés szerint a munkavállalók éves munkaidejük jelentős hányadát értelmetlen munkával töltik el. A gyenge teljesítményért azonban elsősorban nem a dolgozókat, hanem a menedzsmentet terheli a felelősség. Az elemzés szerint az alacsony produktivitás 40 százalékban a hiányos tervezési, illetve felügyeleti tevékenységre vezethető vissza, a nem kielégítő menedzsment 32, a felettes és beosztott közötti kommunikációs zavar pedig 9 százalékban okolható. Érdekes, hogy a rossz munkamorál csupán 8, a nem eléggé képzett munkaerő pedig 9 százalékban kárhoztatható az eredménytelen munka miatt.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 9., link

Az álláspiacon megjelent a Z generációFEL

A Z generációt, mely a XXI. század első éveiben állt munkába, gyors váltások jellemzik. Nevét a nemzedék az angol zappers, azaz kapcsolgató, ugráló kifejezésből kapta. Sokkal gyorsabb ritmusban élnek, mint elődeik, és ha nem tetszik nekik valami -- például egy állás -- készek az azonnali változtatásra. A Z generációnak a munkahelyek cserélgetése természetes: kompromisszum nélkül odébbállnak, ahányszor csak szükségét érzik. Mutte professzor a korábbiaktól drasztikusan eltérő humánpolitikát javasol a vállalatoknak. Sokkal rugalmasabbnak kell lenniük, példát véve a japán cégek mai gyakorlatáról. Ott sok, most végzett fiatal freeternek nevezi magát a free arbeiter kifejezés alapján: nem ragadnak le egy vállalatnál, nem aggódnak amiatt, hogy nincs biztos fizetésük és egy stabil íróasztaluk valahol. A freeterek ellentéte a szlengben a salary man, aki hagyja, hogy megmondják neki, mit és hogyan csináljon, szem előtt tartja a céges policy minden egyes betűjét, és beépül a vállalati szervezetbe. A szakértő szerint bár a jövő a világon mindenütt a munkahelyükhöz kevésbé kötődő, vagy több hely közt ingázó szakembereké, ma még Japánban is a salary man típusó dolgozók vannak tömegesen jelen: a nagyvárosok metrói este tízkor is tömve vannak fáradtan hazatérő alkalmazottakkal.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 3., link

Műkincsek azonosítása az internet segítségévelFEL

Kormány- és magánügynökségek egyaránt nagy erőkkel kutatják a nácik által elhurcolt műkincseket szerte a világban, közvetlen a második világháború végétől. A Grand Rapid Arts és öt más múzeumtársa Michiganből egy olyan online szolgáltatást indítottak el, amelynek keretén belül közzéteszik gyűjteményük kérdéses eredetű darabjait, hogy azok visszakerülhessenek jogos tulajdonosaikhoz. link

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 9. link

Felemás kulturális portál hiányjelekkelFEL

A tévéreklám hosszú ékezettel hirdeti az új link internetes oldalt. Ám ez ne tévesszen meg senkit, hosszú ú-val csak a "the requested URL could not be retrieved" felirat jelenik meg. Röviddel viszont egy korrekt megjelenésű honlapot találunk. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából készült oldal feladata, vélhetőleg, hogy egy helyen találjuk meg a kulturális híreket, és hogy elérhetővé tegyen egy kulturális adatbázist. Ez jó dolog lenne, ha nem lenne már néhány ilyen honlap.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 9., link

100 éves a Szabó Ervin könyvtárFEL

Százórás felolvasást tartottak Budapesten. A Bajza utcai általános iskola egyik diákja olvasott fel azon a százórás folyamatos felolvasáson, amelyet a 100. születésnapját ünneplő Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár terézvárosi gyermekkönyvtárában rendeztek.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 9., Metró

Símánia magazin - snowboardosoknak isFEL

Már készül a síszezonra a Mirein Kiadó, amely októbertől bővített tartalommal és új designnal adja ki a Símánia magazint.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 8. link

Autós magazinok piacaFEL

Az autózás iránt érdeklődők Nyugat-Európában kedveltebb célcsoportnak számítanak, mint nálunk.
Jogosítvánnyal rendelkező férfiak - nem meglepő módon ők teszik ki az autós magazinok olvasóinak zömét, a nők mindössze 10-15 százalékkal képviseltetik magukat e téren. A piac öt meghatározó lapját a felmérések szerint havonta egymilliónyian olvassák. Az autóslapok két ?nagy öregjének" az 1948 óta megjelenő Autó-Motor, illetve a Magyar Autóklub által jegyzett - a klubtagok számára havonta ingyenesen eljutatott - Autósélet számít.

Hírforrás:
2004. szeptember 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 9., link (csak jelszóval olvasható!)

Új portállal jelentkezett az IT-BusinessFEL

Új internetes magazinnal rukkolt elő a most másfél éves IT-Business magazin. (link Az oldalon találkozhatunk a lap már jól megszokott rovataival, melyeket egy a mellékleteknek fenntartott külön rovat egészít ki. A friss megjelenés előtt minden cikk leadje felkerül az oldalra. A cikkek teljes tartalmát az offline megjelenést követően csak az előfizetők olvashatják. Ezentúl online is elő lehet fizetni a nyomtatott és az internetes verzióra egyaránt.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 9., link

MédiaKompFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával indult el néhány hónapja a MédiaKomp regionális információs kikötő. A magyar mellett angolul és németül (bár ezen a nyelven még kevés a tartalom) szolgáltató weboldal hírei regionális csoportosításban és tematikus bontásban (pl. oktatás, gazdaság, kultúra) is elérhetők. Az ingyenes hírlevélen túl a hetente néhányszor frissülő szájton teljes egészükben hozzáférhetők az anyagok. link

Hírforrás:
2004. szeptember 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 9. link

Jogaink és lehetőségeink az EU-ban: elindult a Párbeszéd az állampolgárokkal portálFEL

A Párbeszéd az állampolgárokkal portál elsődleges feladata, hogy az Unió polgárait tájékoztassa arról, milyen jogokkal rendelkeznek, milyen törvények vonatkoznak rájuk a közösség egyes országaiban. Telefonos és email- szolgáltatása révén az érdeklődők az EU mind a 20 nyelvén személyre szabott segítségért fordulhatnak. A webkikötőn található információ a tanulásról és munkavállalásról az EU országaiban, olvashatók utazással, vásárlással és szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos tanácsok. A szájt amellett, hogy felvilágosítja az EU-polgárokat a jogaikról és lehetőségeikről, a határokon átívelő vitás jogi kérdések megoldásában is segédkezet nyújt. Amennyiben az érdeklődő a portálon nem találja meg kérdésére a választ, az ott elhelyezett kapcsolati információk révén telefonon anyanyelvén fordulhat segítségért.
Kapcsolódó linkek:
Your Europe: link
Párbeszéd az állampolgárokkal: link
(magyar nyelven: link

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept. 9. link

Eredeti Shakespeare-nyomatok az internetenFEL

Shakespeare 21 darabjának számos különböző kiadását tette interneten elérhetővé a British Library. A nagy felbontású, digitalizált nyomatokat jól kereshető adatbázisban helyezték el a kutatók. A könyvtár új archívumának érdekessége, hogy a különböző színművek több kiadásban is hozzáférhetők, így lehetőség nyílik egy-egy darab időbeli változásának összehasonlítására.

Régebbi hírforrás(ok): - F: szept., 10.,linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról