Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/39., 10. 27.

Alternatív könyvtári stratégia -- ami nincs?
Könyvtárnemhasználói vélemények Eger, Debrecen és Szolnok könyvtárairól
Kevesebb könyv, kisebb forgalom
Egyedi kérdésekkel hívják az EU-vonalat
Átláthatóságból erős közepes Magyarországnak
Terjed Európában is: állami feladatok magántőkéből
Adaptív tanulás -- új igény a könyvtárosképzéssel szemben is
Informatikai fejlesztések a közoktatásban
Nem bírjuk a kritikát
Főnöki hibák: titkolózás és pletykálás
Call center - amíg megszólal
Internet - tények és adatok Magyarországról
Drótnélküli technológia Magyarországon
Napilappiac - hányan férnek el?
Sándori Zsuzsanna emlékülés
Október 26-án nyílt az INFOtrend 2004 kiállítás
Konferencia az elektronikus információszabadságról
Francia Intézet - konferencia a szponzorációról
NDA Café
Október 25. - az Iskolai Könyvtári Világnap
Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvvásár
Kutyák és könyvek
Internetes jegyvásárlást vezet be a Volánbusz
Amerikában áramon is mehet a szélessáv
Megnyílt az első erdélyi magyar állásbörze Kolozsváron
Év honlapja - díj a legjobb honlapoknak
Szabadidejükben is dolgoznak a netezők
Használd az orrod, klikkelj a szemeddel
Összeomlik az Internet?
A világ emailforgalmának nagyjából fele már spam. Jelentse föl a spamküldőt!
Megújult a Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) honlapja
Digitalizálták az 56-os forradalom és a Kádár-korszak magántörténelmét
Magyarra fordították a legnagyobb csillagászati adatbázist
Felkerült a MEK-be a Magyar néprajz
Internetes információs szolgálatot indított a Kézenfogva Alapítvány
Börze jegycserélőknek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Alternatív könyvtári stratégia -- ami nincs?FEL

A hatályban lévő magyar könyvtári stratégia alternatívája olvasható a 3K októberi számában. A májusban leadott és korábban nyárra ígért cikk -- p. 11- 17 -- a link linken is olvasható. A szerzők az olvasót együttgondolkodásra, véleménynyilvánatásra hívják. Az írást követően Skaliczki Judit tollából olvasható az Egy ország könyvtáros társadalma és a szakminisztérium által elfogadott stratégiának nincs alternatív változata c. cikk (p. 17-18). Feltehetően mindkét írás tanulságos olvasmány. (MG)


Könyvtárnemhasználói vélemények Eger, Debrecen és Szolnok könyvtárairólFEL

A Könyvtári Figyelő 2004/3. számában link Vidra Szabó Ferenc és Péterfi Rita számol be a három városban végzett marketingfelmérés eredményeiről: "Félelmek és szükségszerűségek - Egy könyvtári marketingvizsgálat tanulságai". Mérték a könyvtárak és szolgáltatásaik ismertségét, véleményeket róluk, a tagságok megszűnésének okait, megkérdezték, hogy a nemhasználók milyen szolgáltatásokat vennének igénybe, és hogy honnan informálódnak, és vizsgálták a reklámszlogenek elfogadottságát is. (MG)
- "...megkérdeztük azoktól a lakosoktól, akik jelenleg nem járnak könyvtárba, hogy mi jut legelőször eszükbe az általuk ismert könyvtárról, milyen jelzőre asszociálnak. Érdemes eltűnődni azon a jelenségen, hogy a válaszok zöme pozitív töltetű volt. Az általánosságokon túl (jó, kielégítő, elfogadható stb.) elsősorban a könyvtárak küllemét, hangulatát dicsérték (otthonos, hangulatos, csendes, nyugalmas, tágas, világos, vidám, nyüzsgő, fiatalos), másodsorban a könyvtárosok hozzáállását, munkavégzését (segítőkészek, barátságosak, szakszerűen tájékoztatnak), harmadrészt pedig az állomány nagyságát, összetételét, a szolgáltatások színvonalát (modern, jól felszerelt, megbízható, sokoldalú, speciális).
A sok pozitívum mellett azonban találunk néhány megszívlelésre érdemes kritikus jelzőt is. Legtöbben arra utalnak, hogy kicsi a választék - igaz, hogy körülbelül kétszer ennyien vélték a választékot megfelelőnek -, a kritikák között jelentős súly- lyal van jelen a szűkösség, a zsúfoltság, az elavult állomány, a lassúság, a ridegség, barátságtalanság. Többen is kifogásolták, hogy az idegen nyelvi könyvtárat nehéz megközelíteni (az emeleten van), máshol néhányan barátságtalannak tartják a könyvtárosokat, vagy nem elégedettek azzal, ahogyan a könyvtárközi kölcsönzést kezelik.
Érdemes valamennyi érintett intézménynek ezeket az észrevételeket megfontolni, és megfelelő választ adni rájuk. Rossz taktikának tartjuk, ha homokba dugjuk a fejünket, és nem reagálunk a kritikákra, vagy sértődötten visszautasítjuk azokat. Alapelvként kell leszögezni, hogy a könyvtárhasználónak (a potenciális használónak is!) mindig igaza van, még akkor is, ha nincs friss információja a munkánkról, vagy ha csak hallomásból ismeri a tevékenységünket."


Kevesebb könyv, kisebb forgalomFEL

Költségvetési gondokkal küszködik a kaposvári megyei könyvtár. Az ország egyik legnagyobb bibliotékájának könyvbeszerzési kerete két év óta változatlan, és azt is meg kell szokniuk a könyvtárosoknak, hogy az elszegényedő családoknak már csak egy olvasójegyre telik. Le kellett mondaniuk a többes rendelésekről is, így egyre kevesebb új könyv kerülhet kölcsönzési forgalomba. Hamarosan fel kell hagynia a könyvtárnak a jeles írók és költők részvételével tartott irodalmi estek rendezésével is. Az év elején tíz százalékkal voltak kénytelenek csökkenteni a lapok és folyóiratok számát, így jövőre valószínűleg még kevesebb újság kerül azok kezébe, akik csak a könyvtárban jutnak napilapokhoz, folyóiratokhoz.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 24., link

Egyedi kérdésekkel hívják az EU-vonalatFEL

Leginkább egyedi élethelyzetekben felmerülő problémákra kérdeznek rá az EU- vonalnál érdeklődők. A tavaly februárban indított szolgáltatás eddig 100 ezer telefont fogadott, honlapját pedig több mint egymillióan tekintették meg.
- F: okt. 20., link
-- Nem dokumentum, nem információ általában, hanem döntéshozatalt közvetlenül segítő, testreszabott információ, azaz tudás szükséges a használók egyre nagyobb hányadának. Amennyiben a könyvtárak az ilyen összetett igényekkel rendelkező, általában fizetni is hajlandó használókat ki szeretnék szolgálni, a képzés és a szolgáltatás alapvető átgondolása szükséges. (MG)


Átláthatóságból erős közepes MagyarországnakFEL

Magyarországon a leginkább átlátható a gazdaság a kelet- és közép-európai térségben – derül ki a Kurtzman Group amerikai tanácsadó cég felméréséből. Az eredmények szerint minél homályosabbak a viszonyok egy gazdaságban, annál alacsonyabb a GDP. Az ötven országot felsoroló lista azt próbálta meg egy úgynevezett ?homályindex? révén számszerűsíteni, hogy milyen üzleti kockázatokat jelentenek a cégek számára a jogrendszerben meglévő bizonytalanságok, a szabályozási kiskapuk és joghézagok, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a hiányos és be nem tartott üzleti és kormányzati normák vagy a korrupció. Ezek alapján a világ leginkább átlátható gazdaságával Finnország büszkélkedhet, de az elmúlt néhány évben a legtöbbet a brit gazdaság átláthatósága javult.- Az átláthatóságot segítő információk könyvtárak, és az általuk előállított adatbázisok termékei is lehetnek, legalábbis ahogyan a Könyvtári Figyelő 2003/2. számának korábban már citált norvég példája írja. link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 20., link

Terjed Európában is: állami feladatok magántőkébőlFEL

Európa új fejezetet nyit az állami szektor karcsúsításában a közfeladatok privatizálásával. A cikk német, francia, angol, holland példákat ismertet börtönnel, kórházakkal, közlekedéssel, utakkal kapcsolatban. Európában ez a megoldás egészen a legutóbbi időkig csak elvétve jelent meg, aminek részben a közalkalmazotti szakszervezetek ellenállása volt az oka, részben pedig az, hogy errefelé a választók jobban elfogadják a nagyobb államot. Mindez azonban gyorsan változik, ahogyan a pénzszűkében lévő kormányok új törvényeket és szabályozásokat alkotnak. A kontinentális Európa országaiban 2000-től a múlt év végéig közel 4 milliárd dollárt hagytak jóvá PPP-projektekre. A Franciaországban, Németországban és másutt készülő szerződések aláírása után az összeg néhány hónapon belül milliárdokkal nő. A trend egyik magyarázata az, hogy a gyenge gazdasági növekedés miatt alacsonyak az állami adóbevételek, így nem futja belőlük az elöregedő infrastruktúra felújítására....A legutóbbi brit tanulmányok azt mutatják, hogy a magáncégek által fenntartott közlétesítmények megépítése és üzemeltetése átlagosan 15-20 százalékkal kerül kevesebbe a hasonló, államilag finanszírozott projekteknél.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 21., link (csak jelszóval használható!)

Adaptív tanulás -- új igény a könyvtárosképzéssel szemben isFEL

A szervezetek életében eddig alkalmazott, fentről irányított mechanikus tanulási folyamat sürgős változtatást igényel -- vélik szakemberek. A sikeres szervezetek számára az új kihívást a növekedésből és a globalizációból fakadó új típusú tudásigény, valamint a korábbi kapcsolati hálók újraszervezése jelenti. Mindehhez természetesen a szükséges emberi erőforrás képzése is szükséges. A mai szervezetekben dolgozó embereknek a klasszikus képességek mellett elsősorban az alkalmazkodó készséget és a gyors reagálást kell erősítenie -- állítja a Chartered Institute most közzétett felmérése. A kutatás szerint azt kell megtanítani, hogyan lehet az új információkat a leghatékonyabban és a leggyorsabban megszerezni, majd azokat a tevékenységükben alkalmazni.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 13., link

Informatikai fejlesztések a közoktatásbanFEL

Az oktatási tárca tervei szerint jövőre a közoktatásban negyedik osztálytól felfelé informatikai fejlesztési normatívát vezetnek be, amelynek összege 4,5 milliárd forint lenne egy évben - közölte Magyar Bálint a IV. Országos Neveléstudományi konferencián. Az Oktatási Minisztérium elképzelései szerint digitális palatáblaprogram is indulna: a laptopoknál kisebb teljesítményű, 60- 70 ezer forint értékű eszközöket fejlesztenének ki, amelyeken a gyerekek a tananyagokat tárolni tudnák. Magyar Bálint kifejtette, hogy az oktatási informatikai reformok sikere az infrastruktúra mellett a tanárok felkészültségén, motiváltságán is múlik. A miniszter szólt a Sulinet Digitális Tudásbázis kialakításáról is. Közölte, minden műveltségi területet, minden iskolai évfolyamot lefedő elektronikus tananyagbázis létrehozása a cél. Első lépésként a 7-12. évfolyam közismereti tárgyainak digitális tananyagai jelennek meg, az év végéig nyolc tantárgyból és mintegy 200-300 ezer tananyag- elemből fog állni a rendszer. A tudásbázis részét képezik demonstrációs filmek, animációk, kiegészítő adatbázisok, tananyag-óravázlatok.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 22., Prím Online, link

Nem bírjuk a kritikátFEL

Míg a spanyolok a hosszú munkaidőt, a britek a bürokráciát, addig a svédek saját munkatársaikat tartják elviselhetetlennek a munkahelyükön -- derül ki a Monster.com felméréséből, amely közel 15 ezer európai munkavállalót kérdezett meg arról, mi zavarja leginkább a munkahelyén. A felmérés ugyan a magyar dolgozókat nem kérdezte, Kalmár Péter úgy véli, a rossz vezetői kommunikáció rontja leginkább a hazai munkavállalók hangulatát. Mi, magyarok pedig nehezen viseljük a kritikát, és többet számít, hogy egy vezető hogyan, mint az, hogy mit mond -- fogalmaz Kalmár Péter, a Flow csoport ügyvezető igazgatója. A szakember tapasztalatai alapján a magyarok nem bírják, ha utasítják őket, és azt sem, ha megkérdőjelezik a kompetenciájukat. A hazai szakemberek önbecsülését könnyű megsérteni -- állítja a Flow csoport vezetője.

Hírforrás:
2004. október 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 19., link

Főnöki hibák: titkolózás és pletykálásFEL

A rossz főnököt számtalan ok miatt tartjuk alkalmatlannak feladatára -- írja a The Wall Street Journal cikke --, de az információáramlás szempontjából két alaptípus különböztethető meg. A titkolózó főnök visszatart szinte minden információt, a nagyszájú pedig túl sokat beszél, veszélyeztetve ezzel a bizalmas hírek sorsát. Mindkét esetben a főnököket csupán saját karrierjük, státusuk megerősítésének igénye vezérli. A titkolózó főnök az információk egyedüli birtokosaként demonstrálni kívánja fölérendelt helyzetét, míg a nagyszájú felesleges információk közlésével akarja megerősíteni magát munkahelyén. Mindkét magatartás egyrészt devalválja a beosztottakat, másrészt manipulálja a vállalatot, ráadásul a saját előrejutása érdekében hibás döntésekre kényszeríti a folyamatban résztvevőket. Az a menedzser, aki eltitkolja az információkat, általában hajlamos az uralkodásra. Motivációjaként gyakran szerepel a beosztott vagy munkatárs sikereinek megakadályozása. Saját stratégiája, céljai tekintetében sötétben tartja kollégáit, és csak napról napra árul el közelebbit a konkrét feladatokról. Közben összegyűjti az értékes ötleteket, és sajátjaként mutatja be őket. Sokszor nem az arra legmegfelelőbb beosztottat bízza meg a feladattal, megfosztva ezzel kollégáját a bizonyítási lehetőségtől.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 22., link

Call center - amíg megszólalFEL

A nagyok mellett egyre több kis- és közepes vállalkozás dönt telefonos ügyfélszolgálat elindítása mellett. Akár maga működteti, akár külső szolgáltató, sok szempontot kell figyelembe venni a call center kialakításánál. - F: szept. 24. link -- Feltehetően a könyvtárak idehaza is élni fognak az ügyfelekkel való kapcsolattartás ezen módjával. A cikk példamutatóan áttekinti a piacot, a technológiát és a használt módszereket. (MG)


Internet - tények és adatok MagyarországrólFEL

Megjelent az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Kutatási Jelentésének októberi, dupla száma. Az Internet marketingkommunikációs alkalmazását és megítélését helyezte kutatása középpontjába a Szent István Egyetem doktorandusz hallgatója, vagyis arra volt kíváncsi, hogy az Interneten elérhető vállalatok milyen ismeretekkel rendelkeznek az online marketingről, milyen online marketingkommunikációs eszközöket alkalmaznak, és hogyan vélekednek erről a kommunikációs csatornáról. Az eredményekből kiderül, hogy minden ötödik vállalat szerint semmilyen plusz bevételt nem jelent az internetes megjelenés, míg közel 50%-uk a vállalati bevételek mindössze 1-5%- át tulajdonítja a webes jelenlétnek. Mindenképpen előremutató jel viszont, hogy a weboldallal rendelkező cégek 50%-a tervezi növelni az online marketing- és reklámeszközökre fordított kiadásait a 2004-es évben.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 25., link

Drótnélküli technológia MagyarországonFEL

Az Intel úgy gondolja, hogy Magyarország jelentős fejlődés előtt áll az információtechnológia és a szélessávú internet területén. Ezért szeretne együttműködni több magyar telekommunikációs és szoftverfejlesztő céggel. Ezen együttműködés keretében Győrt szeretnék digitális várossá varázsolni. A Kelet- Európában egyedülálló kezdeményezés lényege, hogy a városban a drótnélküli technológiával lehessen szervezni a közlekedést, a közterület felügyeletét stb. Az intelligens város megvalósítását egy éve kezdték el Győrben, és ez idő alatt tíz ingyenesen hozzáférhető elérési pontot alakítottak ki, míg a további pontok építése folyamatban van.

Régebbi hírforrás(ok): -F: okt., 24., link

Napilappiac - hányan férnek el?FEL

Megmozgathatja a napilappiacot, hogy itthon még nem látott sajtótermékkel, a komoly és a bulvárlapok közé pozícionált Reggel című újsággal jelentkezett az Axel Springer Magyarország.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 20., link

Sándori Zsuzsanna emlékülésFEL

Ugyan nem ezzel a címmel tartott a MKE Műszaki Könyvtári Szekciója konferenciát, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár könyvtárának nemrég elhunyt vezetőjét névvel vagy szellemi hagyatékára való utalással több előadó méltatta. Az okt. 25-i Matáv-beli rendezvényen mások előadásai mellett a MOL, a Richter Gedeon, az NHH és a Budapest Bank könyvtárairól hallhattak a jelenlévők. A rendezvénynek a résztvevők kérésére egy későbbi kötetlen teázás keretén belül folytatása várható. A konferencia egyik talán legérdekesebb diája azt mutatta, hogy a Matáv Infotéka hatékonysága hogyan változott az utóbbi öt évben. Eszerint a cég létszáma 14.000-ről majd felére, az Infotéka munkatársainak száma 20-ról 8 főre csökkent. A használók száma (kölcsönzők, helyben olvasók, kutatói gépek használói, telefonon tájékozódók) viszont 3.415-ről 11.509-re nőtt, a szolgáltatott dokumentumok (a rendszer által regisztrált kölcsönzések, helyben olvasás, elektronikus úton való másolatszolgáltatás, körözött folyóiratok) száma 8.273-ról 14.963-ra nőtt. (Az intranethasználatot és az egyes osztályokra rendelt folyóiratokat az Infotéka külön tartja nyilván.) (MG)


Október 26-án nyílt az INFOtrend 2004 kiállításFEL

Minden eddiginél nagyobb külföldi részvétel mellett nyitották meg október 26- án az INFOtrend kiállítást a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont "D" pavilonjában. A Nemzetközi informatikai és telekommunikációs konferencia és szakkiállítást már harmadik alkalommal rendezi a Hungexpo Rt., miközben a világon több vezető informatikai szakkiállítás maradt el az elmúlt időszakban. Az INFOtrend-en 7 ország 43 kiállítója - ebből 25 új kiállító - mutatkozik be.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 19., link

Konferencia az elektronikus információszabadságrólFEL

Az IHM október 26-án Budapesten "Napfényre a közérdekű adatokkal" címmel nemzetközi konferenciát szervezett az elektronikus információszabadság témájában. A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénnyel Magyarország az információszabadság, azaz a közérdekű adatokhoz való hozzáférés szabályozása terén időlegesen a nemzetközi élvonalba került, ám a huszonegyedik században már érvényre kell juttatni az elektronikus információszabadság szempontjait is. Ezáltal, valamint a közérdekű adatokhoz való hozzáférés törvényi garanciáinak pontosítása révén a kormány reményei szerint a Magyar Köztársaság ismét élenjáróvá válhat az információszabadság terén. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Igazságügyi Minisztériummal együttműködve jelenleg a szükséges új törvényi szabályozás tervezetét dolgozza ki.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

Francia Intézet - konferencia a szponzorációrólFEL

A kulturális mecenatúráról és szponzorálásról szervez konferenciát novemberben a Budapesti Kulturális Obszervatórium és a Summa Artium Kht. A francia kulturális minisztérium utazó rendezvényét, a Malraux Szemináriumot november 8- 9-én a Budapesti Francia Intézetben tartják, ahol francia és magyar szakemberek vitatják meg a kulturális támogatás kérdéseit. Az előadók között a francia és a magyar kulturális minisztérium párizsi főtisztviselői, a kultúra támogatásában kitűnt francia nagyvállalati vezetői, a mecenatúra előmozdításán dolgozó civil szervezetek és a kedvezményezett művészek képviselői is megtalálhatók.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 21., link

NDA CaféFEL

November 9-én harmadik alkalommal várja az A38 hajón az NDA Café a digitális kultúrával, tartalomszolgáltatással és előállítással foglalkozó szakembereket. A soron következő téma: Digitális technikák. Mi alapján válasszunk? Az NDA Cafék előadásai során többek között bemutatásra és megvitatásra kerülnek az elektronikus adatkezelő rendszerek, technológiák, stratégiák. A szakmai fórum keretében lehetőség van személyes találkozásra, véleménynyilvánításra, a résztvevők kötetlen keretek között, oldott légkörben fejthetik ki az aktuális témához kapcsolódó gondolataikat. Az eseményeken elhangzottakról külön szakmai összefoglaló készül, ami hírlevél formájában az NDA honlapján (link olvasható és a regisztrált felhasználók számára elküldésre kerül.

Hírforrás:
2004. október 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 21., link

Október 25. - az Iskolai Könyvtári VilágnapFEL

Az esemény tiszteletére Iskolai könyvtárak az Európai Unióban Könyvtárostanárok II. Országos Konferenciája címmel tartanak szakmai összejövetelt az OPKM szervezésében, 2004. október 28-29-én. A konferenciasorozat célja, hogy az ország iskolai könyvtárostanárai számára fórumot biztosítson, ahol tapasztalataikat kicserélhetik, problémáikat megbeszélhetik. Kiemelt téma az iskolai könyvtárak Európai Unióban való szerepvállalása.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 23. link

Felsőoktatási Tankönyv- és SzakkönyvvásárFEL

2004.november 17-18-án az Oktatási Minisztérium szakmai támogatásával ismét megrendezésre kerül a Felsőoktatási Tankönyv -és Szakkönyvvásár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A rendezvény második napján a kiállítást konferencia kíséri, amelynek fő témája: Online hozzáférhető adatbázistartalmak és fejlesztésük a felsőoktatásban.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 24., link

Kutyák és könyvekFEL

Az amerikai Shenandoah County Library-ben folytatott kutatások kimutatták, hogy jelentősen fejleszti a gyerekek olvasási képességét az, ha kutyák hallgatják őket felolvasás közben. Ennek oka egyrészt az, hogy a rosszul olvasó gyerekeknek nem kell szégyenkezniük akkor, ha valamit helytelenül ejtenek ki, másrészt pedig a hallgatóság több olvasásra motiválja a gyerekeket, mint ha magukban végeznék e tevékenységet. A kutyák a könyvtárat is barátságosabb és vonzóbb hellyéváltoztatják a gyerekek számára. (Tóth Anita)

Hírforrás:
2004. október 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 24., link

Internetes jegyvásárlást vezet be a VolánbuszFEL

Interneten rendelhetnek és fizethetnek a jegyekért a Volánbusz Rt. nemzetközi forgalomban utazó ügyfelei. A szeptembertől induló szolgáltatás segítségével olcsóbbak a jegyek, mint a menetjegypénztárakban.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 20., link

Amerikában áramon is mehet a szélessávFEL

Az Egyesült Államok távközlési szabályozó testülete elfogadta az áramkábeles internetezés szabványát. Először New Yorkban vezetik be még csak DSL sebességgel.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 19., link

Megnyílt az első erdélyi magyar állásbörze KolozsváronFEL

Több mint 300 munkakereső kereste fel az E-meló Erdélyi Munkaközvetítő Hálózat által szervezett első állásbörzét Kolozsváron. Egyre több magyarországi cég érkezik a romániai piacra, de a fiataloknak azzal is szembe kell nézniük, hogy a versenyképesség is egyre nagyobb szerepet játszik. Ez azt jelenti, hogy a szakmai és a magyar nyelvtudás mellett a román és az angol, valamint a számítógép-kezelési ismeretek is pótolhatatlanok lettek.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 22., link

Év honlapja - díj a legjobb honlapoknakFEL

Lezárult az Év honlapja 2004 online marketingkommunikációs pályázat, amely leginkább a mikro-, valamint a kisvállalatokat mozgatta meg. A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) és az Internet Marketing Klub online versenyén a Carnation két díjat is szerzett: a link microsite a kisvállalati kategóriában kapott díjat, míg a CIB oldalai a nagyvállalatok legjobb honlapja lett.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 25., link

Szabadidejükben is dolgoznak a netezőkFEL

A Harris Interactive szerint az interneteléréssel rendelkező felnőtt amerikaiak 60%-a munkaidőn kívül és ebédidőben is majdnem egy órát tölt el naponta azzal, hogy munkahelyi emailekre és telefonhívásokra válaszol. Azok, akik feltételezett szabadidejükből is majdnem napi egy órát szánnak hivatali teendőikre, évente összesen három teljes munkahétnyi túlórát végeznek el, derült ki Peter Walsh Hogyan szervezzük meg dolgainkat? című beszámolójából.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 25., link

Használd az orrod, klikkelj a szemeddelFEL

A kanadai Institute of Information Technology munkatársa, Dmitry Gorodnyichy új és meghökkentő találmánnyal állt elő. Rendszere segítségével mellőzhetjük az egeret az orrunkkal helyettesíthetjük a kurzort és a szemünk kettős pislogásával, pedig a klikkelést. Az egér (mouse) helyébe lépő orr (nose) webkamera segítségével 25 pixeles fényképet készít az orr hegyéről, amit a számítógép megfelelő szoftverrel feldolgoz, és ezzel fogja munka közben követni az "orregér" mozgását. Az új találmány hajmeresztőnek tűnik, de a nose nagyon jó eszköz lehet korlátozott testi képességű emberek számítógépes munkájához.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt., 22., link

Összeomlik az Internet?FEL

Hannu H. Kari, a Helsinki Technológiai Egyetem elismert professzora szerint mindössze 2 éve van hátra az Internetnek. Pesszimista jóslata szerint a Világháló 2006-ban teljesen összeomlik, működésképtelenné válik. Kari professzor szerint a számítógépes vírusok és a spam-ek terjedése lesz a katasztrófa oka. Ha az Internet megszűnik a gyakorlatban használhatóvá lenni, akkor hatalmas mértékben, kb. a 20 évvel ezelőtti szintre veti vissza a rá épült üzleti életet.

Hírforrás:
2004. október 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 23. link

A világ emailforgalmának nagyjából fele már spam. Jelentse föl a spamküldőt!FEL

Erre buzdít mindenkit az Index portál, sőt még letölthető formanyomtatványt is kínál azoknak, akik feljelentést szeretnének tenni. A spamek helyzetét a 2002. január elsején életbe lépett elektronikus kereskedelmi törvény szabályozza, eszerint csak az igénybe vevő egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető elektronikus úton reklám. A címzettet tájékoztatni kell arról az emailcímről és egyéb elérhetőségről is, ahol a reklám küldését lemondhatja. A reklámozó emellett köteles nyilvántartást vezetni azokról, akik számára írásban bejelentették, hogy kívánnak reklámot kapni. Nem küldhető tehát reklám azoknak, akik ebben a nyilvántartásban nem szerepelnek. Az emailcímek személyes adatnak minősülnek, amennyiben azokból az érintettre vonatkozóan levonható következtetés. Az adatvédelmi törvény értelmében az ilyen adatok kezelése csak abban az esetben lehetséges, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény írja elő. A spamküldőknek tehát nemcsak az elektronikus kereskedelmi törvénnyel kell szembenézniük, hanem az adatvédelmi törvény és a polgári törvénykönyv szankcióival is, sőt a kéretlen levél büntetőjogi következményt is maga után vonhat. A szabályozás ellenére itthon is folyamatosan nő a kéretlen reklámlevelek aránya!

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 7., link

Megújult a Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) honlapjaFEL

Néhány napja megújult dizájnnal, és bővebb tartalommal jelentkezik a HHRF honlapja. A külső lecserélése ellenére szerencsére a legpraktikusabb funkció, az újságoknak a címoldalról egyetlen kattintással való elérése megmaradt. Az 1976 óta működő amerikai Magyar Emberi Jogok Alapítvány emberjogi szervezet egyik kiemelt tevékenysége, hogy 1995 óta internetes megjelenési felületet biztosít a magyar nyelvű kisebbségi sajtótermékek és érdekvédelmi szervezetek számára. A HHRF oldalain olvasható jelenleg is több erdélyi napilap (így a Szabadság, Hargita Népe, Háromszék, Udvarhelyi Híradó, Szatmári Frissújság), hetilapok, illetve megtalálhatók már megszűnt újságok archívumai.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 22., link

Digitalizálták az 56-os forradalom és a Kádár-korszak magántörténelmétFEL

Az 56-os Intézet a forradalom és a Kádár-korszak személyes történeteinek digitalizálásával új internetes tartalomszolgáltatást indított. A korszakot személyes sorsával felidéző negyven emlékező adatbázisában megtalálhatók Kende Péter, Karátson Gábor, Ujlaki Dénes, Ungváry Rudolf, Vásárhelyi Miklós és Wittner Mária személyes történetei is. A magántörténetek szubjektív emlékanyagát és az eredeti beszélgetésből válogatott hangrészleteket jól használható fényképes portrétár és társadalomtörténeti kislexikon teszi teljessé. A szolgáltatás közvetlen elérési útja: link

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 24., link

Magyarra fordították a legnagyobb csillagászati adatbázistFEL

Megszületett a legnagyobb csillagászati adatbázis magyar fordítása. A SkyServer eszközei hozzáférést engednek minden publikusan elérhető adathoz a Sloan Digital Sky Survey-ből az éjszakai égboltról valaha készült egyik legnagyobb felmérés adatbázisához. Nem annyira a kutatók, hanem inkább a diákok számára érdekes ez, mivel az oldalon kiterjedt szakköri anyag található. Ennek különlegessége, hogy a valódi adatbázis 100 millió galaxisához és csillagához hozzáférve kis projektek kapcsán lehet beletanulni a modern csillagászatba, asztrofizikába és kozmológiába. Az adatbázis a link , míg a magyar mirror -- valamivel kevesebb adattal -- a link webcímen érhető el.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 21., link

Felkerült a MEK-be a Magyar néprajzFEL

Letölthető HTML formátumban az 1988-2000 között megjelent hét kötet (2-8.), a képek a kezdőlap JPEG gombjára kattintva érhetők el. A kötetek a gazdálkodás, kézművesség, életmód, népköltészet, népzene, néptánc, népi játék, népszokás, néphit, népi vallásosság, társadalom témaköröket ölelik fel. (Kárpáti Katalin)


Internetes információs szolgálatot indított a Kézenfogva AlapítványFEL

Az országos adatbázis tartalmazza az értelmi, halmozottan fogyatékos és autista emberekkel foglalkozó állami, önkormányzati, egyházi és civil intézményeket, szolgáltatásokat. Segít eligazodni az ellátások rendszerében, valamint olyan szakemberek elérhetőségét is tartalmazza, akik vállalják fogyatékos emberek otthoni fejlesztését. Internetcím: link / kék szám: 06-40-200-320

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 24., Prím Online, link

Börze jegycserélőknekFEL

2004. október 12-én elindult Magyarország első jegycsere-weboldala. Az oldalon a jegyek szerelmesei cserélhetik ki egymás között gyűjteményük értékesebb darabjait vagy vásárolhatnak újabbakat. A weblapon különböző belépőjegyeket, tömegközlekedési jegyeket és parkolójegyeket lehet cserélni. A felhasználóknak nem kell regisztrálniuk magukat ahhoz, hogy használhassák a szolgáltatást.

Hírforrás:
2004. október 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 24., Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról