Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/40., 11. 3.

A tájékoztató (könyvtáros) és a tudásmenedzsment
Vízesésként hat a vezetői stílus a szervezetre
Coaching - mentálfitnesz IT vezetőknek
A rossz főnök
Harc a kiégés ellen
Rosszul működő cégek, kiaknázatlan lehetőségek
Vállalati cél nélkül nem dolgoznak az alkalmazottak
A stratégia minősége és az oktatás hatékonysága - mi közük egymáshoz?
A pénztelenséggel és az ukrán adminisztrációval is küzd a beregszászi magyar egyetem
Területfejlesztés Észak-Magyarországon - a kétmilliárdból könyvtárra is jut
2005: 6,500 fős létszámleépítés az állami szférában
Novemberben a kormány elé kerülhet az információszabadságról szóló törvény
Informatikai fejlesztésekre írt ki pályázatokat az Európai Unió
E-Magyarország klubot kapnak az iskolák
Új épületben a SZTE könyvtára
Megújult a csurgói könyvtár
Díjat nyert a British Library
Tiltakozás könyvtári spórolás miatt
Sanoma - beszállt az ingyenes levelezők piacára
NIIF Networkshop konferencia
Európai olvasáskonferencia Zágrábban 2005-ben
Digitalizálás lépésről-lépésre
Professzionális eszközök, professzionális szolgáltatások -- konferencia
Az első Vállalati Linux Konferencia
Változó világ -- változó könyvtárak -- továbbképzés a Heves megyei könyvtárosok számára
Gépünkön keresők -- veszélyesek lehetnek-e?
Finnországban vírusirtót kaptak a mobilosok
A személyre szabott televíziós műsoroké a jövő
Tőzsdei és EU-tájékoztatás -- robotokkal
Drót nélkül
Ezerhatszáz netkávézót zártak be Kínában
Index -- megújult a Karrier
Hogyan pépépézzünk?
Hazánk legnagyobb idegennyelvű könyvesboltja
V-Trend -- új ingatlanpiaci és lakberendezési magazin
Egészségügyi információforrások új köntösben
Régi-új könyves lap


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A tájékoztató (könyvtáros) és a tudásmenedzsmentFEL

A TFPL cég ismerettérképe szerint nyolc fajta készségre van szükség a tudásgazdaságban: stratégiai, üzleti, vezetési, szellemi, tanulási, kommunikációs, interperszonális, információszervezési és információtechnológiai készségekre; ezek az ún. tudáskultúrák leglényegesebb összetevői. A tudásmenedzsment céljai általánosítva a következő lépésekben valósulnak meg:
1. az üzleti sikerhez szükséges tudás (és hiányosságainak) azonosítása,
2. a létrehozott (és beszerzendő) tudás készletének és forrásainak számbavétele,
3. az értékes tudás rögzítése, tárolása, feldolgozása a visszakereshetőség érdekében,
4. a tudásmegosztás és -átadás formáinak kialakítása.
A tájékoztató szakemberek a következőkkel tudnának hozzájárulni: tárgyi feltárás, használók képzése, külső információforrások keresése, kapcsolattartás az információtechnológiai szakemberekkel a használói igények érvényesítése érdekében.
A megváltozott követelményrendszer két új kívánalma: 1. közvetítési és kommunikációs készségek (mivel fontos a munkatársak fejében lévő tudás is); 2. szolgáltatóból váljon a szervezet kulcsfontosságú részévé (aktívan kapcsolódjon be a tervezési és döntéshozatali folyamatba). A cikkben táblázat részletezi a szükséges tudásokat, tulajdonságokat.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Könyvtári Figyelő, ref: Hegyközi I. 2004/3., Manci: link

Vízesésként hat a vezetői stílus a szervezetreFEL

Nem lehet sikeres egy első számú vezető, ha személyiségétől alapvetően eltérő stílust próbál képviselni. A felső vezetők mintaadó szerepe óriási. A kontrolláló vezetői stílus bizonyos szempontból lehet hasznos is, árnyoldalként viszont ezzel szemben kialakulhat a hibák automatikus elrejtésének kultúrája a szervezetben. A domináns, aktív vezető jó problémemegoldó lehet, de a megoldásközpontú gondolkodás sokszor felületes, rutinszerű működést eredményezhet. Egy jó főnök életében hangsúlyos szerepet kap a stressztűrő képesség és a kitartás is. Sárvári György, a Neosys Szervezetfejlesztő és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjének tapasztalata szerint nincs olyan vezetési stílus, amely minden esetben hatékony lenne, ugyanakkor van olyan eszköztár, amelyet tudatosan alkalmazva eredményes lehet a szervezet. Magyarországon az első számú vezetők stílusjegyei egyértelműen végiggördülnek a több ezer fős szervezeteken is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 8., Világgazdaság

Coaching - mentálfitnesz IT vezetőknekFEL

A vállalatirányításban jártas személyi edző segítségét vehetik igénybe azok a felsővezetők, menedzserek, akik úgy érzik, hogy szellemi tartalékaik végéhez értek. Az új munkahelyen felmerülő problémák, a vállalati átszervezést követő bizonytalanságok könnyebben megoldhatók egy külső szakértővel. Az alkalmazottak munkamoráljának romlása, a teljesítmény csökkenése is olyan probléma lehet, melyben a coach segíthet felvázolni a követendő stratégiát. A trénerek különböző szakterületekre specializálódnak, nyújthatnak pszichológiai segítséget, eligazíthatnak karrier kérdésekben, részt vehetnek a rövid és hosszútávú stratégiai tervezésben is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 28., link

A rossz főnökFEL

Az alkalmatlan vezető valóságos csapás. Nemcsak, hogy megkeserítheti a munkatársak mindennapjait, hanem visszavetheti a vállalati eredményeket is, és ezzel akár a vállalat megítélését is jelentősen lerontja. A magyar vezetőkre ugyanis ilyen szempontból inkább a szélsőségek jellemzők: vagy egyáltalán nem figyelnek oda mások munkájára, vagy túlságosan is beleszólnak, állandóan a beosztottak nyakára járnak. Ezt a mai napig hordozott rossz tulajdonságot nem írhatjuk az előző rendszer számlájára. Szintén gyakori a magyar vezetők között a narcisztikus típusú vezető, aki ugyan szakemberként rossz, ezért minden feladatot a beosztottainak kell elvégezniük, mégis ő söpri be a sikert a konferenciákon, rendkívül hozzáértőnek tettetve magát.

Hírforrás:
2004. november 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 12., link

Harc a kiégés ellenFEL

A kiégés jelensége nem új keletű, jelentősége azonban az utóbbi években számottevően megnőtt. A nemkívánatos helyzeten a betegszabadság és a munkahely változtatás mellett számos egyéb trükkel lehetünk úrrá. Túlhajszolt, ingerlékeny, keserű, zárkózott, antiszociális, terméketlen, demoralizált: csak néhány azon jelzők közül, melyek a napjainkra már vállalati költségtényezőként is megjelenő kiégési (burnout) tünetcsoportot fémjelzik. Egy nemrégiben készült felmérés szerint hazánk lakosságának 24 százaléka szenved kiégésben. Noha a betegséget a szakemberek eltérően definiálják, abban mindenki egyet ért, hogy gyakorlatilag bármely foglalkozásnál és minden szinten megfigyelhető, s még a vállalatnál eltöltött évek számával sincs összefüggésben. A tünetek akár néhány hónapos tartózkodás után is megjelenhetnek, főként akkor, ha munkánk természete, szakértelmünk és képességeink között nincs meg a kellő összhang. Ennyi idő bőven elegendő ahhoz, hogy kiderüljön, nem bírjuk a monotóniát, a személytelenséget vagy az eseménytelenséget.

Hírforrás:
2004. november 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 26., link

Rosszul működő cégek, kiaknázatlan lehetőségekFEL

Valamiért az emberek időnként nem dolgoznak, de ez nem oka, hanem jele annak, hogy egy vállalat rosszul működik -- mondta el Visnyei László a Dr. Lichtenberg Consulting Magyarország Kft. ügyvezetője azokról a cégekről, amelyeknél a vállalati, vezetési rendszer átalakításra szorulna. A működést leginkább akadályozó hibák egyike, a Magyarországon még jelen lévő erősen hierarchizált vállalati struktúra. A vezetői kommunikáció hiánya miatt nem ismerik az alkalmazottak azokat a vállalati célokat, amelyek érdekében nekik is érdemes lenne dolgozni, az egyéni munkacéljaik semmilyen relációban nincsenek a vállalati célokkal. Gyakori és eredményes beavatkozás a tanácsadó cég vezetője szerint, amikor egyszerű vezetői kontrollokat alakítanak ki, a termelési értéket elkezdik jegyezni és kommunikálni az emberekkel, hogy hol tartanak. Egy komplex átalakítást célzó projektben Visnyei László szerint a működési rendszerek reformjához szükség van a vezetői magatartás változtatására is. - F: nov. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vállalati cél nélkül nem dolgoznak az alkalmazottakFEL

A cégek hatékony működését leginkább akadályozó hibák egyike a Magyarországon még jelen lévő erősen hierarchizált vállalati struktúra, derül ki a Világgazdaság cikkéből. Sok esetben a vezetői kommunikáció hiánya miatt nem ismerik az alkalmazottak azokat a vállalati célokat, amelyek érdekében nekik is érdemes lenne dolgozni. Gyakori és eredményes beavatkozás a tanácsadó cég vezetője szerint, amikor egyszerű vezetői kontrollokat alakítanak ki, a termelési értéket elkezdik jegyezni és kommunikálni az emberekkel, hogy hol tartanak. Ettől általában javulni szoktak az egyéni teljesítmények, nem hivatalos verseny alakul ki a dolgozók között, amelyben figyelemmel kísérik egymás munkáját is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 2., link

A stratégia minősége és az oktatás hatékonysága - mi közük egymáshoz?FEL

Az oktatási ráfordítás csak akkor térül meg, ha a szervezet új minőséget -- pl. a vevők hűségét -- képes átalakítani megnövekedett forgalommá és haszonná, továbbá képes átcsoportosítani vagy megszüntetni a felesleges erőforrásokat. A motivált és felkészült munkaerő csak meglévő stratégia kontextusában értelmezhető. A képzettség és motiváció ugyanis csak azonosított cél esetében mérhető. Az immateriális javak értékének mérése arról szól, hogy ezek az eszközök mennyire orientálódnak a stratégiához, és ez határozza meg a stratégiai készenlétet. Igazodás esetén érték jön létre. Nem igazodás vagy rossz stratégia esetén a nagy összegű ráfordítás is csak kevés értéket hoz létre.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Az immateriális javak stratégiai készenlétének mérése / Robert S. Kaplan, David P. Norton. In: Harvard Businessmanager (2004) aug. p. 70-82 -- Az eredményesség és hatékonyság mérésére használt balanced scorecard harvardi szakértői cikkükben a szervezetek humán, szervezeti és ügyféltőkéjét (összességében: megfoghatatlan vagyon) vizsgálják. A cikkel kapcsolatban és a sorjázó könyvtárosképzési konferenciák kapcsán is felmerülhet: mi lehet az összefüggés a könyvtárak képzéssel való elégedettségi szintje és a két éve hatályos szakmai stratégia minősége között? (MG)

A pénztelenséggel és az ukrán adminisztrációval is küzd a beregszászi magyar egyetemFEL

Nógrád megye pénzadománnyal segítette a beregszászi magyar főiskolát. Az intézmény ezt könyvtárának fejlesztésére fordítja. A magyar főiskola épületének tulajdonjoga továbbra is rendezetlen. Két és félmillió forintot kapott a beregszászi főiskola Nógrád megyétől. Egy régi épület újraformálásában ez is nagy segítség -- mondta Orosz Ildikó főiskolai elnök. -- Ebből az összegből a tankönyvtárat tudjuk berendezni, ami fontos része a főiskolai oktatásnak E nélkül valószínűleg ez elmaradt volna, mert az anyagi lehetőségeink olyan szűkösek ebben az évben és úgy néz ki a jövőben is, hogy a főiskola fejlesztésére nem tudunk a költségvetésből jelentős összeget elkülöníteni.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 13., link

Területfejlesztés Észak-Magyarországon - a kétmilliárdból könyvtárra is jutFEL

Meghaladja a kétmilliárd forintot az az összeg, amelyet az észak-magyarországi régió három megyéje -- Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád -- pályázatok útján fordíthat területfejlesztésre, hulladékfeldolgozásra, és -kezelésre, valamint közművelődési és könyvtári hálózatfejlesztésre -- közölte a régió területfejlesztési tanácsának elnöke.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 27., link

2005: 6,500 fős létszámleépítés az állami szférábanFEL

6,500 főve kevesebb állami alkalmazott dogozik majd a jövő évben, ami mintegy 2.5%-os létszámleépítésnek felel meg -- derül ki a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott részletes indoklásból. Az indoklás alapján az is kiderül, hogy mely tárca jár jól, és melyik tárca kap kevesebbet 2005-ben az idei évhez képest. A Népszabadság információi szerint a részletes indoklás az állami szféra létszámának 2.5%-kal való csökkentését tartalmazza, ami mintegy 6,500 embert érinthet. A minisztériumok jövő évi tervezett forrásának bemutatása során látszik, hogy néhány területen lényegesen visszaesik a kiadási oldal, ugyanakkor átütő változásokról nem beszélhetünk a szigor továbbra sem egyértelműen a minisztériumokat, hanem a felügyeletük alá tartozó intézményeket érinti.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 31., link

Novemberben a kormány elé kerülhet az információszabadságról szóló törvényFEL

A tervek szerint novemberben dönt a kormány az információszabadságról szóló törvény koncepciójáról. A jogszabály lényege, hogy a közpénzből keletkezett közérdekű adatokat, bírósági ítéleteket a hivatalos szerveknek elérhetővé kell tenniük az interneten. Az információs szabadságról szóló törvény alapjául az Eötvös Károly Intézet két tanulmánya szolgált. Újdonság, hogy a törvény kétszakaszos előkészítésen megy keresztül, először a koncepciót, majd a normaszöveget dolgozzák ki. A link oldalon már most lehet észrevételeket, javaslatokat megfogalmazni a tervezetről. A törvény közzétételi kötelezettséget ír elő a kormányzati és közszolgálati intézmények (minisztériumok, közhivatalok, egészségügyi intézmények) részére, a szervezeti, működési és gazdálkodási adatok nyilvánosságra hozatala így szolgálja az átláthatóságot.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 27., link

Informatikai fejlesztésekre írt ki pályázatokat az Európai UnióFEL

Informatikai célú fejlesztésekre az idén 7 milliárd forintra, az elkövetkező két évben pedig összesen 27 milliárd forintra lehet pályázni a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjának terhére (GVOP) -- közölte Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közigazgatási államtitkára. Az Európai Unió által finanszírozott pályázatok elsősorban a kis-- és középvállalkozások versenyképességének javítását célozzák. Az államtitkár elmondta, hogy az e-magyarország közösségi internet hálózat program keretében az év végére már az ország 2.800 pontján lehet ingyenesen internetezni, főként az elmaradottabb térségekben.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 27., link

E-Magyarország klubot kapnak az iskolákFEL

A jövő év végére már az ország valamennyi egyetemén és főiskoláján működik e- Magyarország klub az informatikai tárca segítségével, jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Gyöngyösön. Az összesen ötven klub létrehozásához egyenként négymillió forintnyi támogatást nyújt a tárca közölte a miniszter a Károly Róbert Főiskola e-Magyarország klubjának átadásán. A tárca, havonta 100-150 ezer forinttal támogatja a klubok üzemeltetését.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt.28., link

Új épületben a SZTE könyvtáraFEL

A szegedi Egyetemi Könyvtár 2004. november 1-jén a Dugonics téri épületben végleg bezár, és az Ady téri új épületbe december 6-ig költözik át, és december 13-tól, hétfőtől már teljes üzemben állnak az összes egyetemi polgár rendelkezésére. Az első héten (dec. 6-13-ig) csoportosan fogadják a könyvtárlátogatókat, hogy megismertessék őket az új épülettel, és közösen teszteljék.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt.31., link

Megújult a csurgói könyvtárFEL

Negyvennégy személyes fiúinternátust avattak a hétvégén a Csurgói Református Gimnáziumbnan és átadták a tanintézmény megújult 200 éves könyvtárát. Az öreg könyvtár nevet viselő, messze földön híres bibliotéka tavaly beázott, ezért szorult teljes rekonstrukcióra.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Magyar Nemzet, 2004. okt. 26.

Díjat nyert a British LibraryFEL

A hangok világában való kiemelkedő tevékenységet díjazó Maker of the Microphone kitüntetést ez évben a British Library hangarchívuma nyerte, melynek on-line katalógusa több mint 3,5 millió rekordot tartalmaz. A díj Emil Berliner nevéhez fűződik, aki egyebek közt a szénmikrofon és egy hanglemeztípus feltalálója, valamint az EMI, a BMG és a Deutsche Grammophon alapító tagja volt és a His Masters Voice védjegynek is ő a szülőatyja.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

Tiltakozás könyvtári spórolás miattFEL

A kultuszminiszterhez és Siófok vezetéséhez fordul tiltakozó levelében Bozai Ágota író, az SZDSZ helyi szervezetének vezetője a városi könyvtár nyitva tartásának korlátozása miatt. Bozai véleménye szerint szégyen, hogy energiatakarékossági okokból október közepétől hétköznaponként csak délután öt óráig tart nyitva a Balaton fővárosaként emlegetett Siófok könyvtára, és két órával rövidebb lett a szombati nyitva tartás.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 27., link

Sanoma - beszállt az ingyenes levelezők piacáraFEL

Ingyenes levelezőrendszert indított CitroMail.hu néven a Sanoma. A szolgáltatással a lapkiadó elsősorban azon felhasználók igényeit szeretné kielégíteni, akiknek fontos az áttekinthető és könnyen kezelhető levelezőrendszer. A női felhasználók érdeklődését a citromfigurás logóval, valamint a felhasználóbarát felülettel szeretné kivívni a CitroMail.hu, a fiatalokat pedig a site friss, dinamikus designjával és extra szolgáltatásaival próbálja az oldalra csalogatni. A CitroMail.hu indulását erőteljes bevezető kampány segíti a legnépszerűbb online portálokon, a Sanoma magazinjaiban. A szolgáltatásra eddig 30 ezren regisztráltak

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 2., link

NIIF Networkshop konferenciaFEL

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) 2005. március 21-23-ig tizennegyedik alkalommal szervezi meg a Networkshop konferenciát, ezúttal Szegeden. A konferencia célja az, hogy a hálozatokkal és hálozati alkalmazásokkal kapcsolatos legújabb külföldi és hazai eredmények napirendre kerüljenek.

Régebbi hírforrás(ok): -F: okt.29., link

Európai olvasáskonferencia Zágrábban 2005-benFEL

A 14. Európai Olvasáskonferencia Horvátországban, Zágrábban kerül megrendezésre 2005.július 31. és augusztus 3. között Literacy without Boundaries címmel.

Régebbi hírforrás(ok): -F: okt.29., link

Digitalizálás lépésről-lépésreFEL

Ezzel a címmel rendeznek konferenciát a digitalizálás gyakorlati kérdéseiről 2004. november 10-11-én, melynek keretében lőadások, beszélgetések és bemutatók hangzanak el a digitalizálás különböző részterületeiről, a kiválasztásról,szkennelésről, képi dokumentumok feldolgozásáról, szöveges dokumentum előállításáról,formátumokról, metaadatokról,szolgáltatásról és nyilvántartásokról. Helyszín: Országos Széchenyi Könyvtár VI. emeleti előadó

Régebbi hírforrás(ok): -F: okt.29., link

Professzionális eszközök, professzionális szolgáltatások -- konferenciaFEL

A Digitális társadalom -- Magyarország az EU tagja rendezvénysorozat keretében a CW-Számítástechnika informatikai és üzleti hetilap és a PC WORLD magazin 2004. november 9-én, kedden szakmai napot rendez. Az egész napos rendezvény során szakértők a telekommunikációs és informatikai rendszerek integrálásából kialakított megoldásokat mutatnak be, amelyek segítségével az üzletvitel gyorsabb és költséghatékonyabb lehet. Látogatóként regisztrálva a rendezvény ingyenes. Jelentkezés: link

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 28., link

Az első Vállalati Linux KonferenciaFEL

November 8-án a Grand Hotel Hungáriában a Linux Ipari Szövetség megrendezi Magyarország első Vállalati Linux Konferenciáját. A konferencia olyan IT vezetőket, döntéshozókat és döntéselőkészítőket vár, akik szeretnének részletes információkat kapni arról, hogy hol tart a Linux alkalmazása közép-- és nagyvállalatokban, milyen előnyökkel jár a Linux alkalmazása a különböző felhasználási területeken, valamint, hogy miért a legkedvezőbb a Linux rendszerek implementációja és üzemeltetése vállalati környezetben. A helyszín, a program és a jelentkezés részletei a Linux Ipari Szövetség honlapján a konferencia weboldalon

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 28., link

Változó világ -- változó könyvtárak -- továbbképzés a Heves megyei könyvtárosok számáraFEL

2004. november 4-5. kerül megrendezésre a Változó világ -- változó könyvtárak elnevezésű továbbképzés a Heves megyei könyvtárosok számára Egerben. Az eseményen szó lesz a könyvtárak követelményeinek változásairól az Európai Unióban, de lesznek olyan témák, amelyek kifejezetten a megye könyvtárait vizsgálják majd országos viszonylatban. A könyvtárosképzés, a pálya vonzóbbá tétele, valamint a teljesítménymérés és az eredmények összehasonlításának különböző módszerei is szerepelnek majd a tematikában.

Régebbi hírforrás(ok): Bővebb információt a link

Gépünkön keresők -- veszélyesek lehetnek-e?FEL

A keresőbiznisz képviselői gőzerővel fejlesztik a felhasználó saját gépen is kereső eszközeiket. Ömlik a pénz az újra nekilendült online hirdetési piac leggyorsabban növekvő területére, az internetes keresőprogramok használóinak monitorán felbukkanó reklámokba, és kiéleződött a verseny az új szolgáltatásokkal előállt Google, illetve a Yahoo és a Microsoft között.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 27., link

Finnországban vírusirtót kaptak a mobilosokFEL

A világ mobilszolgáltatói közül elsőként a finn Elisa kínál drótnélküli vírusvédelmi megoldást ügyfeleinek. A készülék tulajdonosok a vírusvédelmi klienst közvetlenül letölthetik a telefonjukra, ami egy hónapig ingyenes vírusvédelmet biztosít, a további szolgáltatásért fizetni kell; amit az előfizető a telefonszámlán keresztül egyenlítheti ki.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 27., link

A személyre szabott televíziós műsoroké a jövőFEL

Egy nemrég kezdődött európai projekt célja a televíziótartalmak személyre szabott megjelenítésének megvalósítása. A tervek szerint a jövőben bárki törölheti majd a Titanic szerelmes jeleneteit, vagy bármely másik film őt nem érdeklő képsorait, esetleg eldöntheti, hogy a Star Wars filmekben csak az akciójelenetekre kíváncsi. Mindez úgy lehetséges, hogy nemrég elkezdődött egy európai projekt, melynek ambíciózus célja a televíziótartalmak személyre szabott megjelenítésének megvalósítása. A New Media for a New Millennium (NM2) nevű programot többek között az Európai Unió is támogatja, nem kevesebb, mint 7,5 millió euróval.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 27., link

Tőzsdei és EU-tájékoztatás -- robotokkalFEL

... Christopher, az Aitia fejlesztőcég bróker csetbotja (szövegfelismerő-- beszélgető animált gépi emberalak) keményfejű oktatórobot, amely agresszíven, olykor-olykor visszatetszően a tőzsde tematikája felé irányítja a beszélgetést. Előnye viszont, hogy ha valaki megunja, vagy szívesebben beszélget egy nőnemű robottal, Christophert néhány kattintással Paulává tudja változtatni. A harmadik Aitia-robot Euréka, információszolgáltató, ismeretterjesztő fejlesztés, szigorú, hivatali személyiség, aki mindent tud az EU-ról: például csípőből vágja (már ha lenne neki, ugyanis csak fejből és vállból áll), hogy mi az az EU. Hogy milyen történeti folyamatok állnak a hátterében, vagy éppen, hogy lesz-e cigaretta-áremelés a csatlakozás után, és miért jó az nekünk, ha belépünk. Euréka nem a billentyűzet segítségével kommunikál, ő élőbeszéd- felismerő robot, kellemes, fiatalos hangszínnel.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 1., link

Drót nélkülFEL

Mostmár nem szükséges valamilyen kábelhálózathoz csatlakoznunk ahhoz, hogy szörfölhessünk a neten. Elég csak egy antenna, és az adótorony közelében szabadon mehetünk a világhálóra. A vezeték nélküli hálózatoknál ugyanis a felhasználónak csak egy kisméretű adóvevőre van szüksége és ha ezt csatlakoztatja a gépéhez, akkor a megfelelő adótornyok közelében szabadon internetezhet. És hogy hol is vannak ezek az adótornyok, azt megtalálhatjuk a hotspotter.hu. weboldalon.

Hírforrás:
2004. november 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): -F: okt. 29., link

Ezerhatszáz netkávézót zártak be KínábanFEL

Az idei év első felében a kínai hatóságok 1600 internetkávézót zártak be, s körülbelül 12,1 millió dollár értékű büntetést rótt ki ezek üzemeltetőire különböző okok miatt -- számolt be a helyi média. A kávézók működtetőire összesen 12,1 millió dollár értékű büntetést szabtak ki ezen időszak alatt különböző vétségek miatt, például azért, mert egyes helyeken erőszakos, vagy felnőtteknek szánt játékszoftvereket használhattak gyermekek. Az ország lakosai közül egyébként körülbelül 87 millióan használják a világhálót, 50 százalékuk 24 év alatti korú, 18 százalékuk pedig gyermek. A helyi kormányzat idén nyáron hajtóvadászatot indított a világhálón burjánzó pornográfia és illegális szerencsejáték ellen: ennek keretében több mint 40 ezer, pornográf tartalmakra utaló keresési kifejezést tiltottak le a Baidu és a 3721 keresőszolgáltatásokban, s számos honlapot bezárattak. A kínai kommunista vezetés emellett cenzorként is ügyködik az internet felett: külön hivatal foglalkozik a helyi honlapokon elérhető tartalmak vizsgálatával, az országon kívüli oldalakat pedig csak a kormányzat által üzemeltetett szűrön keresztül lehet elérni.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 2., link

Index -- megújult a KarrierFEL

Szakmai partnerek segítségével újult meg az Index Karrier melléklete. Tartalmilag és formailag is megújult az portál KarrierIndex szolgáltatása azután, hogy az oldalt eddig is működtető Telkes Tanácsadó mellett HR Portallal és a Jobpilottal kötött stratégiai megállapodást. Az Index megújult Karrier melléklete folyamatosan frissülő karrier és HR témájú cikkeket, vállalati híreket, magazint és tanulmányokat, bér- és szabadság-kalkulátort és további információkat és szolgáltatásokat nyújt a látogatóknak. A rovat aktuális állásajánlatai között jelenleg is több mint ezer hazai és 370 ezer nemzetközi álláslehetőség közül válogathatnak a site látogatói.

Hírforrás:
2004. november 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 28., link

Hogyan pépépézzünk?FEL

A Gazdasági Minisztérium ma mutatta be az általa kiadott PPP (public private partnership) kézikönyvet, amely a köz- és a magánszféra lehetséges együttműködését mutatja be. A hézagpótló kiadvány a honlapon is megtalálható. A tárca ezt a kiadványt az áht-reform egyik kellékének, irányadó reformkiadványnak szánja - mondta a bemutató alkalmából Réthy Imre közigazgatási államtitkár.

Hírforrás:
2004. november 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 29., link

Hazánk legnagyobb idegennyelvű könyvesboltjaFEL

Libri Stúdium néven a budapesti Váci utcában megnyílt Magyarország legnagyobb idegennyelvű könyvesboltja, mely 46 nyelven 35 ezer könyvet kínál. Az 500 négyzetméter alapterületű üzletben az angol, német, francia művek mellett olyan különlegességek is kaphatók, mint arab, urdu, kínai, török, japán vagy perzsa szótárak és nyelvkönyvek.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Magyar Nemzet, okt. 26.

V-Trend -- új ingatlanpiaci és lakberendezési magazinFEL

A V-Trend Communications új magazint indít Budapest Life Ingatlan Expressz+Magazin néven.
Az új lap november 1-jén jelent meg. A kiadó már eddig is jelen volt a magazinpiacon, hiszen hozzá tartozik a Budapest Life magazin is. A Budapest Life Ingatlan Expressz+Magazint azért tartja a magyar lappiacon egyedülállónak a kiadó, mert nincs olyan lap, amely egyszerre foglalkozik az ingatlanpiac híreivel, változásaival és a lakberendezés témakörével, illetve azért, mert egyik témában sincs ingyenes kiadvány. A magazin ingyenesen jut el a célcsoporthoz több száz budapesti terjesztési ponton.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 29., link

Egészségügyi információforrások új köntösbenFEL

Az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet az ETInfo hírújság mellékleteként ingyenes mutatványszámot küldött az egészségügyben dolgozók otthonába, amiben bemutatták a megújított lapot, valamint a link honlapot. Mindkettő arra hivatott, hogy a szakképzésekről, a továbbképzésekről, a konferenciákról és egyéb rendezvényekről tájékoztassák olvasóikat -- előbbi évente tíz alkalommal az internettel nem rendelkezőket; utóbbi pedig egy adatbázist tesz elérhetővé a világhálón. Hírek és egyéb szakinformációk mellett háttéranyagokat, publikációkat, jogszabályokat is közölnek mindkét formában.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt., ETInfo 1.sz.

Régi-új könyves lapFEL

A Kiss József Könyvkiadó új, szezonálisan, azaz októbertől decemberig és februártól júniusig hetente megjelenő lapot indított Könyvhét Plusz címmel a könyvbarátok számára. A kisméretű és -terjedelmű, színes kiadvány ingyenes, tartalma java részét a programajánlók, ismertetések, interjúk mellett hirdetések teszik ki (ez utóbbiakból finanszírozzák a kiadást). Egyelőre 50000 példányban kerül a nyomdából a könyvesboltokba, az egyetemekre, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtáraiba és könyvet is árusító mozik polcaira Könyvhét folyóirat különkiadása.

Hírforrás:
2004. november 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 21., Könyvhét Pluszlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról