Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/41., 11. 10.

Prémium évek program: fokozatos kivonulás a közszférából
A sales-esek, avagy a tájékoztatók hatékonysága
Archiválják a közszolgálati tévéműsorokat (NAVA-törvény)
Húsz év alatt negyvenezer pályázatot támogattak
Halálesetek is megelőzhetőek tudásmenedzsmenttel
Iparjogvédelmi információ a kamaráktól
Könyvtár kiadó!
Kiszervezés a hazai megyei könyvtárakban
Observer, PResscenter -- mérhető sajtókommunikáció
Díjakat kapnak a legjobb romániai netkávézók
Pro Urbe Budapest díjat kapott a FSZEK
Automata szerzői jogi figyelőrendszer az illegális letöltések ellen
Virtuális túra tesztlappal a British Libraryben
Megszorítások a Somogyi-könyvtárban
40% növekedés a háztartások internet-hozzáférésében
Világhalló -- könyvolvasó program
Ha az áram kimarad, mi marad?
Lengyelországban épül Európa legnagyobb optikai kutatási hálózata
Hogyan lehet a fiatalabb versenytársak előtt beülni a székbe?
A könyvtári online katalógusban való eredménytelen tárgyi keresések okai
A Google után a Yahoo is beindította mobiltelefonos keresőszolgáltatását
A Microsoft is beszáll a keresőbizniszbe
Keresés mobiltelefonon
Webkeresés-konferencia Washingtonban
Naprakészen a webes keresésben
Gyorsul az internet...
Karcolódásmentes CD-k és LCD-k
eTel Magyarország: honlap vakoknak és gyengénlátóknak is
Könyvmutatvány a HIK-ben
Internet és háziorvoslás
Talált tárgyak osztálya hiányzó weboldalak számára
X. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár
Bulvárformára váltott a The Times
Virtuális séta Pompei városában
Új sajtótermékek a magyar piacon: BBJ, A Pont, Kosár
Digital Media News for Europe
Egyetemi tankönyv az m-demokráciáról: a multimédiás változat már elérhető
Információs Társadalom Szakmai Napok 2004.
eLearning Fórum -- ötödször
Könyvtárpedagógiai nap
EBSCO -- újabb 25.000 konferenciaanyag fulltextben
Teleházország -- könyvbemutató
NDA Café -- új időpont


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Prémium évek program: fokozatos kivonulás a közszférábólFEL

Méltányos és fokozatos "kivonulást" ígér a közszféra nyugdíj előtt álló szereplőinek a Prémium évek elnevezésű program, amiről szerdán döntött a kormány. A résztvevők bérük hatvan százalékát kapják három éven keresztül, miközben továbbra is foglalkoztatotti státuszban maradnak. Csizmár Gábor elmondta: a program célja, hogy a közigazgatás korszerűsítése miatt megszűnő munkakörökben foglalkoztatottak számára megteremtse a közszférából történő kivonulás gondoskodó, fokozatos és méltányos lehetőségét. Az 56-59 életév közötti férfiak és az 53-56 év közötti nők fokozatosan vonulhatnak nyugdíjba. Résztvevői lehetnek azok a közszférát elhagyó munkavállalók, akik három éven belül nyugdíjra való jogosultságot szereznek, legalább 25 év közszférában eltöltött szolgálati idővel rendelkeznek, valamint vállalják a program ideje alatti részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 4., link

A sales-esek, avagy a tájékoztatók hatékonyságaFEL

A sales-es szakemberek (könyvtárra fordítva: a használókkal közvetlenül kapcsolatot tartó szolgáltatók) 55 százaléka nem rendelkezik semmilyen kereskedői tehetséggel, s nem ebben az üzletágban kellene tevékenykednie. 25 százalékuknak ugyan ezen a területen, de más pozícióban kellene lennie, és mindössze 20 százalékról mondható el, hogy a megfelelő helyen van -- derül ki egy hazai szolgáltatókat vizsgáló felmérésből. A cikk felfejti a mentegetőző szövegeket is:
- Mi kizárólag tapasztalt szakembereket alkalmazunk -- jelentése: Nincs kiépített rendszere a szakemberfejlesztésnek.
- Sales-es csapatunk kreatív, önálló egyéniségekből áll -- jelentése: Képtelenek vagyunk embereink irányítására, nem vagyunk tisztában cselekedeteikkel.
- 6-12 hónap, mire beletanul valaki a szakmába -- jelentése: Legalább egy évnek el kell telnie, mielőtt véleményt tudnánk alkotni alkalmazottunk teljesítményéről.
- Több vasat képesek a tűzbe tartani -- jelentése: Nem vagyunk vele tisztában, milyen szinten sikerül ezeket a vasakat felmelegíteni.
- Képtelenség manapság jó szakembert találni -- jelentése:Nem tudom, hol vagy mit keresek.
A cikk további részében az ügyfelek igényein alapuló eladási stratégiát javall.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 20., link -- A könyvtári tájékoztatók hatékonyságának vizsgálatával kapcsolatban nincsenek elérhető hazai felmérések. Pedig hatékonyságuk alapvetően befolyásolja a könyvtárak megítélését. Vonatkozó külföldi példák elérhetők a MANCI adatbázisban. Mire jó a referensz? címmel Koltay Tibor írása a 3K októberi számában a hús- vér tájékoztató által ki- és felhasználható tudások fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, az elektronikus tájékoztatás fejlődését is áttekintve -- külföldi irodalmak alapján. (MG)

Archiválják a közszolgálati tévéműsorokat (NAVA-törvény)FEL

A kormány elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében létrehozzák a Nemzeti Audiovizuális Archívumot a Neumann János Kht. keretein belül. A törvény hatályba lépése után az országos televíziók közszolgálati műsorait archiválják majd, azok az interneten elérhetők lesznek. Minden földi sugárzású adó közszolgálati adásait archiválják majd korszerű digitális technikával.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 4., link

Húsz év alatt negyvenezer pályázatot támogattakFEL

A köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adományozta Soros Györgynek. Alapítványa, amely egyebek mellett a hazai könyvtáraknak is juttatott fénymásoló- és számítógépekkel, adatbázisokkal, könyvtárosi ösztöndíjakkal járult hozzá a nyitottabb társadalom felépítéséhez, 2006-ig még bizonyosan működik és évi csaknem kétmillió dollárból gazdálkodhat.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 6., link

Halálesetek is megelőzhetőek tudásmenedzsmenttelFEL

Évente 44 000-98 000 elkerülhető, felesleges halálozás történik az USA területén az egészségügyben, melyek gazdasági kárai akár az évi 29 milliárd dollárt is elérhetik, írja a Világgazdaság az US Institute of Medicine nyomán. A hasonló esetek az USA-ban és hazánkban egyaránt elkerülhetőek lennének.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 4., link

Iparjogvédelmi információ a kamaráktólFEL

A Magyar Szabadalmi Hivatal kidolgozta a Vállalkozási iparjogvédelmi versenyképességet alapozó cselekvési programot, amelyben iparjogvédelmi képzési programokat fognak szervezni, és tanácsokat nyújtanak a vállalkozásoknak. Az iparjogvédelmi információs szolgáltatásnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara működő regionális irodái adnak majd otthont. Ezek az irodák a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban működnek. - Forrás: nov. 4.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár kiadó!FEL

Majd 10 éve jelent meg M. Fülöp Géza szemléje, helyzetjelentése, és még ma is érdemes újraolvasni. Mint írja: megkérdőjeleződött a könyvtárak társadalmi helyzete; elvesztette mentelmi jogát. Kísérletek a megoldásra: meggyőzni a használókat a fontosságról, támogatások szerzése, könyvtárhasználati díj bevezetése. (Minden megoldásnak van azonban hátulütője). Úgy tűnik, hogy az olvasó igénye lett a legfőbb törvény; a könyvtár versenyhelyzetbe került. Mindezekre hatékonyságmérés, összehasonlító elemzések és a kiadások csökkentése lehet a válasz. Felmerül ezen kívül a bérmunka, lízing, haszonbérbeadás, magánosítás lehetősége. Megjelennek az információbrókerek is. A magánosítás és haszonbérbe adásra példákat hoz (angol, dán, finn, norvég, svéd, amerikai), egyben kétségeket is megfogalmaz lehetőségként: profit érdekében kizárás a használói körből, érdektelenség a fejlesztésben, szerződés be nem tartása (pl. csőd, sztrájk miatt, korrupció), nem biztos, hogy jobban dolgoznak a magánvállalkozó alkalmazottai, a könyvtár nem csak üzem; eltűnhetnek a holisztikus perspektívák; van, mikor a megtakarítás már nem a jövőt szolgálja, a könyvtárak könnyen csak a szórakoztatás intézményeivé válhatnak.

Hírforrás:
2004. november 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: Könyvtári Figyelő 42 (1996) 1 p. 99-103)

Kiszervezés a hazai megyei könyvtárakbanFEL

Egy friss felmérés azt kutatta, hogy mely tevékenységeket végeznek el a megyei könyvtárak saját munkatársaik által, és mely szolgáltatásokat vásárolják meg külső szolgáltatóktól. Az is a kutatás témája volt, hogy e szervezetek irányítói hogyan viszonyulnak a kiszervezéshez. További információ: 30 239-2293


Observer, PResscenter -- mérhető sajtókommunikációFEL

Együttműködési megállapodást kötött a Budapest Médiafigyelő és a PResscentert üzemeltető Project Informatika, amely ezzel mérhetőbb sajtókommunikációt kínál megrendelőinek. A megállapodás szerint a PResscenterben megjelenő hírek az Observer médiafigyelésébe is bekerülnek, illetve elektronikus formában eljutnak az Observer ügyfeleihez, például kormányzati, államigazgatási szervezetekhez, cégvezetőkhöz. A szerződés szerint azok a kis- és középvállalatok, akik a PResscenter rendszerén keresztül küldik ki sajtóközleményeiket, három hétig ingyenesen használhatják az Observer médiafigyelő Biankó+ szolgáltatását. Az Observer Biankó+ szolgáltatása a legszélesebb körű médiafigyelést jelenti, amelynek során egy témakört, de több kulcsszót is megadhatnak az ügyfelek.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 2., link -- A fenti módon az érdekelt szervezetek a hírek elhelyezését és annak megjelenését egyablakos szolgáltatás keretében, íróasztal mellől, könyvtári szolgáltatás kikapcsolásával el tudják végezni. Az Observer 360 papír- és több mint 300 online forrást figyel, ügyfelei ezekből reggel 9-re -- az országos sajtóból reggel fél nyolctól -- gépükre kaphatják a megadott téma sajtófigyelésének eredményét, kép és szövegfájlban egyaránt. (MG)

Díjakat kapnak a legjobb romániai netkávézókFEL

Díjakat oszt a legjobbnak bizonyuló internet-kávézók között a marosvásárhelyi Neogen web-vállalkozás. Az akcióval a világ első netcaféjának tíz évvel ezelőtti alapítására emlékeztet a cég. Az erről szóló közlemény szerint 170 országban azóta több mint 20 ezer ilyen intézmény működik. A mostani romániai versenybe a felhasználók jelölhetnek kávézókat -- a cég felmérése szerint ügyfeleik 18%-a netcafékból használja szolgáltatásaikat. A javaslatokat november 14.-ig várják: szavazni lehet a legjobb-leghasznosabb, a legelegánsabb, legstílusosabb, illetve a leg-nemkonvencionálisabb intézményre. A jelöléshez meg kell adni a café összes lehetséges címét.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 5., link

Pro Urbe Budapest díjat kapott a FSZEKFEL

A díjat a budapesti lakosság művelődése, tanulása, korszerű információval való ellátása, és a könyvtári hálózat korszerűsítése érdekében végzett munkájáért kapta a könyvtár, melyet a Főváros Napján, november 17-én vehet át.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 8., link

Automata szerzői jogi figyelőrendszer az illegális letöltések ellenFEL

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen új technológiai rendszerrel igyekeznek megakadályozni a hallgatókat abban, hogy jogsértő módon jussanak hozzá filmekhez, illetve zenéhez. Az ACNS (Automated Copyright Notice System) lehetővé teszi az egyetem vezetőségének, hogy a szabályokat megsértő hallgatókat figyelmeztetés után kizárják a hálózati hozzáférésből. A felmérések eredménye szerint azonban a fiatalok inkább kockáztatnak, mivel a legális hanghordozók árát túlságosan magasnak tartják.

Régebbi hírforrás(ok): - F.: nov. 7. link

Virtuális túra tesztlappal a British LibrarybenFEL

A British Library egyike a világ legnagyobb könyvtárainak. Honlapjukon virtuális túrára hívják a könyvtárosokat, hogy megismerjék a könyvtárat, szolgáltatásait és gyűjteményét, s így képesek legyenek hozzáférhetővé tenni a felhasználók számára. A honlapról letölthető egy gyakorló füzet, melyet a túra közben lehet kitölteni. A túra kb. három órát vesz igénybe, de bármikor megszakítható és újraindítható.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 7. link

Megszorítások a Somogyi-könyvtárbanFEL

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár a tavalyi évhez képest az idén 8,5 millió forinttal kisebb összegből gazdálkodik az áfatörvény változása miatt, közalkalmazotti létszámát pedig máris 12 fővel csökkentette. Emellett a városi közgyűlés az intézmény 18 fiókkönyvtára közül négyet be akar zárni, mely intézkedés a Szeged peremvidékén élő diákokat és nyugdíjasokat sújtaná.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Magyar Nemzet, nov. 2.

40% növekedés a háztartások internet-hozzáférésébenFEL

A hazai háztartások mintegy 15 százalékában van Internet-kapcsolat. A technológiák piacán továbbra is a modemes hozzáférés az első, de ígéretes a szélessávú kapcsolatok terjedése. A Magyar Infokommunikációs Jelentés első félév végére vonatkozó lakossági adatai szerint a mintegy 3,9 millió hazai háztartásnak már 15 százaléka, közel 600 ezer otthon rendelkezik Internet- hozzáféréssel. A BellResearch kutatói rámutatnak: a személyi számítógéppel rendelkezők bázisára vetítve ez azt jelenti, hogy közel minden második PC-vel ellátott háztartás [a körülbelül 1,3 millió otthon 45 százaléka] kapcsolódik a világhálóra, ami a múlt év hasonló időszakában mért ellátottsági szinthez képest jelentős, közel 40 százalékos bővülést jelez.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 3., link

Világhalló -- könyvolvasó programFEL

A Világhalló internetről letölthető szoftver, amelynek segítségével monoton hangon felolvasott könyveket hallgathatunk. Ez így elsőre nem tűnik túl vonzónak, és van még egy hátránya: a szoftvert viszonylag könnyedén tölthetjük le (3 MB tárhely és 8 MB-os Java környezet szükséges hozzá), de a könyvek hangzóanyagát és szövegét végig a neten maradva kaphatjuk csak meg. Az egyszerű modemes kapcsolattal nem sokra megyünk tehát, szélessávú elérhetőségre van szükség. Ám ez a hátrány egyúttal előny is, hiszen a felolvasott művekre -- mivel egészében soha nincsenek letöltve -- nem vonatkoznak a szerzői jogok. A Világhalló tehát elsősorban nehezen olvasó, vak vagy gyöngén látó, illetve olvasás helyett a szöveg hallgatását választó nethasználóknak szól. A szolgáltatás egyelőre a Magyar Elektronikus Könyvtárból (MEK) olvas fel, ebben a pillanatban körülbelül ezer könyvet tehetünk hangzóvá vele, de ha a tárhely kapacitását nézzük, akár ötszázezerből is választhatnánk.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

Ha az áram kimarad, mi marad?FEL

Minden második magyar villamosenergia-fogyasztó tapasztal problémákat saját környezetének áramellátásával kapcsolatban, sőt minden hatodik fogyasztónál majd havi gyakorisággal jelentkeznek ezek a bonyodalmak. A problémák a jövőben várhatóan tovább súlyosbodnak Magyarországon is -- hívták fel a figyelmet egy budapesti kerekasztal-beszélgetés szakértői.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 1., link -- A cikket olvasva méginkább érdemes elgondolkodni és válságtervet készíteni, hogy mi történik, ha leáll a könyvtár szervere, hogyan kölcsönzünk gép nélkül, mi történik, ha éppen adatkonverzió idején lesz áramszünet, stb. Van-e szünetmentes áramforrás a kritikus pontokon, hogy üzembiztosan le lehessen állítani a rendszert? (MG)

Lengyelországban épül Európa legnagyobb optikai kutatási hálózataFEL

A korábban a 622 Mbps sebességű, aszinkron kapcsolási technológián (ATM) alapuló bérelt kommunikációs vonalak adatátviteli korlátaival szembesülni kénytelen lengyel kutatóknak ma már Európa legnagyobb tudományos célú optikai hálózata áll a rendelkezésére. A 21 akadémiai célú nagyvárosi telekommunikációs hálózat (MAN) hátralevő 5 elemének idén év végére tervezett összekapcsolásával a Lengyel Optikai Internet (PIONIER) az összesen 5500 km hosszúságú fényvezető száljain csaknem 10 Gbps sebességgel lesz képes továbbítani a tudományos adatokat. A hosszútávú cél a lengyel információs társadalom további fejlődésének elősegítése volt, és ennek eléréséhez a PIONIER egy óriási kapacitású rugalmas hálózati architektúrát biztosít a kutatóknak. A Csehországgal, Németországgal és Szlovákiával kialakított összeköttetések révén Lengyelország is bekapcsolódik abba az e-régióba, amelynek északi irányú további bővítésére a "Porta Optica" projekt keretein belül kerül majd sor. link

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 4. link

Hogyan lehet a fiatalabb versenytársak előtt beülni a székbe?FEL

Az utóbbi évek egyik legfigyelemreméltóbb kulturális változása a fejlett társadalmakban, hogy a fiatalság kultusza felerősödött. Mindenki energikus, fitt és tettre kész szeretne lenni, mert az ilyen embereket értékeli sokra a közízlés. Ez még akkor is így van, ha ezt a szemléletet elsősorban a média, és a reklámok sulykolják az emberek fejébe.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 29., link

A könyvtári online katalógusban való eredménytelen tárgyi keresések okaiFEL

A szerző által használt módszerek: a keresési naplók heti ellenőrzése, a nulla találatot eredményező tárgykörök kiszűrése érdekében, eligazítást segítő rekordok beépítése.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Subject no-hits searches in an academic library online catalog: an exploration of two potential ameliorations / Rumi Y., College & Res Libr. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2004/3 p. 667

A Google után a Yahoo is beindította mobiltelefonos keresőszolgáltatásátFEL

A Yahoo alig pár héttel a Google után elindította saját mobiltelefonos keresőszolgáltatását Amerikában, amely a versenytárs új sms-alapú megoldásával ellentétben nemcsak szövegek, hanem teljes weboldalak, térképek és speciális ikonok megjelenítését is támogatja.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 29., link

A Microsoft is beszáll a keresőbizniszbeFEL

Komoly kihívással kell szembenéznie a két legnépszerűbb internetes keresőnek, a Google-nek és a Yahoonak. A Microsoft ugyanis pénzt nem kímélve fejleszti napokban bemutatott új keresőjét. A közelmúltban Steve Ballmer, a Microsoft igazgatója kijelentette: hiba volt, hogy nem fektettek be már korábban egy saját keresőprogram kifejlesztésébe. A beismeréssel egy időben persze már lázas munka folyt a cégnél; saját keresőszoftver fejlesztésén dolgozott mintegy félezer amerikai, angliai és kínai szakember.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

Keresés mobiltelefononFEL

Nyugat-Európában és a Távol-Keleten jóval többen használják mobilkészülékeiket az interneten való böngészésre, mint az Amerikai Egyesült Államokban, mégis itt próbálkozik a Yahoo azzal, hogy betörjön a piacra mobiltelefonos keresőszolgáltatásával. A konkurenssel, a Google-lal ellentétben szövegek mellett teljes weboldalak, térképek és speciális ikonok megjelenítése is lehetséges. A cég bízik abban, hogy megváltoznak az amerikai telefonhasználati szokások, és így nagyobb teret nyerhet vállalkozásuk.

Hírforrás:
2004. november 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 28., Prím Online, link

Webkeresés-konferencia WashingtonbanFEL

Kétnapos továbbképzést tartott az Information Today Washingtonban szeptember 27-28-án, több mint 250 könyvtáros, információkereső szakember vett részt a rendezvényen, melyen képviseltették magukat a legnagyobb keresőeszközök, mint a Yahoo, Google, AskJeeves is. Az előadók között volt Chris Sherman, Mary Ellen Bates, Marydee Ojala, Gary Price, Tara Calishain és mások. Szekciók pl.: Trendek a webes keresésben; tekintsünk előre, Hogyan ássunk elő olyan infót, amit más nem talál, vagy Hírcsoportok és blogok keresése. További információ a WebSearch University Web honlapján: link .

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 20., link

Naprakészen a webes keresésbenFEL

A weben keresők számára ingyenes online hír- és témafigyelési szolgáltatásokat
sorol a cikk, melyek önképzéshez, friss hírekhez segíthetik a könyvtárost (is): blogok, hírlevelek, portálok, linkgyűjtemények. Pl.: link , link , link , Google-weblogok összefoglalója: link , témafigyelő: link , link stb.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Staying up to date in the ever-changing web search world / R. Vine. Information Outlook. Ref.: Könyvtári Figyelő, 2004/3. p. 672-3. ref.: Hegyközi I.

Gyorsul az internet...FEL

A Matáv bejelentette, hogy megduplázza az ADSL sávszélességét (link így pl.: az 512k bit/s-os letöltési sebesség eléri az 1 Mbit/s-ot. UPC: gyorsuló internet. A UPC december elejétől a chello classic szolgáltatás esetén a duplájára, a chello plus esetén pedig a háromszorosára gyorsítja az internetkapcsolatot. A szolgáltatások ára a lépés nyomán nem változik. A változtatásokat a legújabb európai szabványnak (EuroDOCSIS) megfelelő kábelinternetes kiszolgáló rendszer alkalmazása teszi lehetővé, amelyet a UPC az idei év folyamán vezetett be országszerte.

Hírforrás:
2004. november 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 8., link

Karcolódásmentes CD-k és LCD-kFEL

Képzeljük el, hogy nem kell állandóan CD-ink, DVD-ink, mobiltelefonunk kijelzője, és egyéb mindennapos használati tárgyaink apró, ám zavaró sérülései miatt aggódnunk, egy új japán technológia különleges polimerre épülő bevonatával ezt ígéri.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 2., Prím, Online, link

eTel Magyarország: honlap vakoknak és gyengénlátóknak isFEL

A magyar távközlési piac szereplői között elsőként a vakok és gyengénlátók számára is hozzáférhetővé tette honlapját az eTel Magyarország. A mintegy 40 ezer magyarországi súlyosan látássérült ember először juthat teljes körű távközlési információkhoz internetes felolvasó szoftver és braille kijelző használatával.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 4., link

Könyvmutatvány a HIK-benFEL

Két héten át kedvezményes könyvvásár helyszíne a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ. A november 2-13-ig tartó rendezvényen 70 %-os kedvezménnyel vásárolhatnak az érdeklődők közel harminc kiadó könyveiből. A vásár ideje alatt felolvasóestet tart Varró Dániel, Konrád György, Nádas Péter, Darvasi László és Kornis Mihály.

Hírforrás:
2004. november 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 8., link

Internet és háziorvoslásFEL

A központi téma az interneten található információhegyek problematikája, kihegyezve a háziorvoslás -- vagyis meggyógyítom majd magam én -- témájára. Betegségekről információk ezreit találhatjuk meg az interneten, de felmerül a kérdés, hogy képes-e a felhasználó megválogatni ezeket a nyakába zúduló információhalomból. Igaz, a cikk az orvoslást helyezi középpontba, ám ebből kiindulva érdemes elgondolkodni azon, hogy más esetekben miként jelentkezik ez a probléma. Gondolva itt a hamis, valótlan, alaptalan, helytelen vagy téves információkat tartalmazó oldalakra, a keresőmotorok hibáira és a keresés nehézségeire. Mindez azt bizonyítja, hogy óvatosan kell bánni az interneten felbukkanó információkkal.

Hírforrás:
2004. november 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 3., link

Talált tárgyak osztálya hiányzó weboldalak számáraFEL

A web többnyire széles információs sztrádaként szolgál, ám gyakran válik zsákutcává, amikor egy linkre kattintva azt az üzenetet kapjuk, hogy a megadott URL nem található. Most egy csapat-- az IBM laboratóriumában nyári gyakornokként dolgozó -- egyetemista kidolgozta egy olyan program prototípusát, amely a megszakadt linkkapcsolatok problémáját hivatott megoldani. Az eszköz leellenőrzi a linkeket, hogy megfelelően működnek-e, és ha nem, megkeresi a megfelelő oldalakat.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 7., New York Times

X. Marosvásárhelyi Nemzetközi KönyvvásárFEL

A Romániai Magyar Könyves Céh idén november 11-13. között a marosvásárhelyi Nemzeti Színház aulájában 10.alkalommal rendezi meg a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 7., link

Bulvárformára váltott a The TimesFEL

Mától csak tabloid formátumban, vagyis a bulvárlapokra jellemző kisalakú méretben jelenik meg a tekintélyes londoni napilap, a The Times. A 216 éves újság már tíz hónapja kétféle módon, a hagyományos nagyalakú "lepedő" formátumban és tabloidként is megjelenik, követve a minőségi brit lapok piacának az utóbbi időkben általánossá vált trendjét. Először a The Timesnál jóval fiatalabb The Independent kezdte két formátumban kínálni magát, s a tabloid - vagy ahogy a bulvártól való elhatárolódás miatt szívesebben mondják, kompakt - formátum akkora sikernek bizonyult, hogy néhány hónapja ennél maradtak. Azóta 20 százalékkal nőtt a liberális lap árbevétele - írta a BBC.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 1., link

Virtuális séta Pompei városábanFEL

A város romjai közt sétálgató turista egy különleges szemüveg segítségével digitális szereplőkkel benépesített utcán találhatja magát, miközben a romok helyett a város eredeti pompáját csodálhatja meg. A virtuális történelem a Lifeplus projekt (az EU IST Information Society Technologies programjainak egyike) segítségével valósulhat meg, melynek célja Európa kulturális örökségének felhasználóbarát közvetítése. A szemüveg tulajdonképpen egy kijelző, mely egy pici kamerát és egy apró számítógépet rejt magában. A virtuális valóság előállítása során a Gyűrűk ura c. filmben is felhasznált, valamint számítógépes játékoknál már jól bevált megoldásokat alkalmaztak. A szoftver az angol 2d3 cég fejlesztése, melynek célja a technológia a játékoknál értékesebb felhasználása.

Régebbi hírforrás(ok): - F.: nov. 7. link

Új sajtótermékek a magyar piacon: BBJ, A Pont, KosárFEL

A Budapest Business Journal című angol nyelvű gazdasági lap magyar kiadása ma jelent meg először, és információink szerint hamarosan egy francia havilap magyar verziója is a standokra kerül. A múlt héten bezárt Magyar Hírlap stábjának új lapja pedig már holnaptól megjelenik.
- F: nov. 8., link link Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) gondozásában jelenik meg a standokon november 11-től a Kosár című lap. Az új, fogyasztóknak szóló havilapot lényegében a korábbi Teszt magazinhoz hasonló koncepcióval hívták életre, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy teljes mértékben független kíván maradni, ezért hirdetéseket sem tartalmaz majd az újság. Részletek a mai Napi Gazdaságban.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 9., link

Digital Media News for EuropeFEL

Mint az oldal neve is mutatja, elsősorban európai tartalommal találkozhatunk a Digital Media Europe webszájtján. Önmagukat az egyetlen olyan forrásként határozzák meg, amely valóban pán-európai híreket nyújt: a moldovai mobilszolgáltatótól az izlandi interaktív játékokig, lefedve mind földrajzi, mind téma szempontjából a megjelölt területet. Foglalkoznak az internettel és az e-kereskedelemmel, a digitális műsorszórással, az internet-hozzáféréssel, a mobileszköz-világgal, a távközléssel, a technológiával és az IT-vel. Néhány érdekesebb cikk az elmúlt napok terméséből:
* Bush kampányoldalának elérhetőségét letiltották a külföldiek számára
* A brit közigazgatás nyit a nyílt forráskódú szoftverek felé
* A bolgárok háromnegyede még sosem volt online. link

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 4. link

Egyetemi tankönyv az m-demokráciáról: a multimédiás változat már elérhetőFEL

Október 29-én, a budapesti Első Nemzetközi Mobilkormányzati Konferencián tartott, ahhoz kapcsolódó sajtótájékoztatót Baja Ferenc, a MEH Elektronikus Kormányzat Központ (EKK) kormánymegbízottja. A politikus a következő fontosabb információkat közölte a megjelent újságírókkal.

Régebbi hírforrás(ok): - F: okt. 29., link

Információs Társadalom Szakmai Napok 2004.FEL

Immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre az információs társadalom kérdéseivel foglalkozó rendezvénysorozat. A programkínálat évről évre bővül, idén hat konferencia közül választhatnak az érdeklődők:
(1) 2004. november 18-19. A média kódja III. nemzetközi konferencia. Változó technológiák, kulturális formák és üzleti modellek a médiában.
(2) 2004. november 23. World Internet Project (WIP) konferencia.
(3) 2004. november 23. Információs Társadalom Oktató- és Kutatócsoportok (ITOK) Konferenciája.
(4) 2004. november 23-24. Internet és Társadalom konferencia.
(5) 2004. november 24-25. A hazatérés mint nemzetközi hálózat- és közösségépítés.
(6) 2004. november 26. Esélyegyenlőség az információs társadalomban II. Szociális Informatikai Műhelykonferencia. A programon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges! contact@ittk.hu A programokról részletes információ található a rendezvény honlapján: link


eLearning Fórum -- ötödszörFEL

November 17-én, szerdán, a Számalk székházában tartják meg az ötödik eLearning Fórumot. Az egész napos rendezvényen, amely mind technológiai-módszertani, mind felhasználói, mind társadalompolitikai szempontból átfogó képet kíván nyújtani a hazai eLearning piacról, két plenáris és négy szekcióülést tartanak. További információ és jelentkezés: link

Hírforrás:
2004. november 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 5., link

Könyvtárpedagógiai napFEL

A Fővárosi Pedagógiai Napok (2004.november 15-18) keretében kerül megrendezésre a Könyvtárpedagógiai nap 2004. november 16-án. Az iskolai könyvtárak, a könyvtárpedagógia lehetőségei megújuló közoktatási rendszerünkben. Rendezvénysorozat a Fővárosi Pedagógiai Intézet szervezésében. Bővebben: link

Hírforrás:
2004. november 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 7., link

EBSCO -- újabb 25.000 konferenciaanyag fulltextbenFEL

Az EBSCO Publishing szerződést kötött a számos amerikai társadalomtudományi kutató társaság egyik fő mentoraként ismert All Academic részvénytársasággal. A cél, hogy elérhetővé tegyék a különféle tudományos társaságok írásos anyagait. A szerződés értelmében az EBSCO host adatbázisa 2005-től 25.000 full-textes konferenciaanyaggal bővül, emellett évente további 20.000 rekordos növekedésre számítanak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 5., link

Teleházország -- könyvbemutatóFEL

November 22-én 11 órakor, a budapesti Pallas Páholyban (V. Ker. Alkotmány u. 15.) mutatják be az információs társadalom, a digitális esélyegyenlőség szakemberei, valamint a sajtó képviselői számára Gáspár Mátyásnak, a Gondolat Kiadónál megjelenő, Teleházország c. könyvét.


NDA Café -- új időpontFEL

Korábbi számunkban szóltunk a soron következő NDA Caféról (témája: a digitalizálási technológiák). Azóta időpontja megváltozott; új időpont: nov. 22. (a korábbi nov. 9 helyett).

Hírforrás:
2004. november 10.  • Továbbküldöm a hírt



legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:





adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.



Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról