Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/44., 12. 1.

Megtorpanás, lelassulás: kijózanítóak a World Internet Project ezévi eredményei
Jobban hiszünk a megvásárolt információnak
Számszerűsíthető a munkahelyi dohányzás miatti kár
Évi öt hét esik ki az alulteljesítő dolgozók miatt
10 éves a Magyar Elektronikus Könyvtár
Az internetezők a legtöbbet K+F-re költenének a büdzséből
A karrierépítés már az egyetemen elkezdődik
Problémás emberek kezelése
Százmilliós kampány mutatja be az EU-információs forrásokat
Globális informatikai szervezetet állít fel az ENSZ a szegényebb országok felzárkóztatására
Eddig népszerűtlen, pedig kifizetődő a távmunka
Az otthonról végzett távmunka árnyoldalai
Think.com magyar iskoláknak
Internet-hozzáférés mint juttatás
Ellentmondások a számítógép-használat és az iskolai eredmények összefüggései kapcsán
Internetes oktatókampányt indított a Matáv
London legnagyobb hot-spotja
Japán könyvsiker: internetes kollektív regény
A munkahelyi szörfölés rizikói
Problémamegoldó számítógépes hálózat önkéntesekkel
Távoktatás a sarkkörön túl
Illatok is küldhetők már mailben
Új internetes szolgáltatásokkal bővült az MTI honlapja
Online videotéka az Axelero-tól
Bocs magazin -- ökológia, fenntartható civilizáció
Kormányprogramok 1867-től 2002-ig
Radex -- elindult a Zoom


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Megtorpanás, lelassulás: kijózanítóak a World Internet Project ezévi eredményeiFEL

Egy év leforgása alatt lényegében változatlan maradt a számítógéppel ellátott háztartások aránya, nem csökken a digitális szakadék. Többek között ezek a megdöbbentő adatok láttak napvilágot az Információs Társadalom Szakmai Napok 2004. című rendezvény keretében november 23-án elhangzott előadásokon, melyeken a World Internet Project 2004-es felmérésének hazai eredményeit ismertették.
A World Internet Project hazai kiadása igazán jó időben, 2001-ben indult, amikor az internet csak kevesek kiváltsága volt: a magyar lakosságnak ekkoriban csupán 17 százaléka használta a világhálót. Azóta bízunk abban, és reméljük évről évre, hogy valamelyik adatfelvétel után majd egyszer csak meredek felívelésről, minőségi ugrásról, fordulópontról számolhatunk be. Ebben a várakozásban azonban újra és újra, így ebben az évben is csalódni kellett. A tavalyi 25% után 2004-ben a lakosság 29 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy szokta-e használni az internetet. Ez lassú, ám biztos fejlődést jelent, de semmiképp sem áttörést. Még inkább elgondolkoztató ez a tendencia, ha azt az aggasztó adatot is számításba vesszük, miszerint az otthoni számítógépek terjedésének üteme lassul: egy év leforgása alatt lényegében változatlan maradt a számítógéppel ellátott háztartások aránya (32 %). A WIP-kutatás eddigi talán legfontosabb eredménye, hogy az internethasználat terjedését gátló tényezők között, már a kezdet kezdetén felhívta a figyelmet a materiális, anyagi jellegű okok mellett a kulturális, tudati sajátosságokra. A világhálót nem használók csoportjában az évek folyamán egyre csökkent azok aránya, akik az túl drágának tartották internetet, ám radikálisan, és meglepő módon nőtt azoké, akik azért nem használják a világhálót, mert ez a lehetőség nem érdekli őket, vagy úgy vélik, hogy nincs szükségük az internetre. Ez a tendencia idén is folytatódott és ezek az érvek immár a legfontosabbakká léptek elő.
Egy másik, a kutatásból jól kivehető, egyre erősödő tendencia a digitális két Magyarország modellje. A kifejezés arra a tapasztalatra utal, hogy az életkor és az iskolai végzettség mentén nemzetközi összehasonlításban is drasztikus különbség, digitális szakadék tátong a társadalom két része között. (Magyarázatként az iskolai internet-elérést biztosító Sulinet-program említhető: míg a Sulinet-generációban, vagyis a 25 évesek, vagy annál fiatalabbak közt 70% az internethasználók aránya, addig az idősebb generációkban csupán 20% internetezik. Fontos megemlíteni, hogy különösen alacsony a használók aránya a 60 évesnél idősebbek körében: csupán 2%.) A digitális szakadék nagyságrendje Magyarországon az adatok tanúsága szerint ráadásul az elmúlt egy esztendőben lényegében nem változott.

Régebbi hírforrás(ok): - F: BME Információs Társadalom- és Trendkutató Központ, link A World Internet Project nemzetközi honlapja: link

Jobban hiszünk a megvásárolt információnakFEL

Hajlamosak vagyunk a megvásárolt információt szignifikánsan túlértékelni -- tapasztalta kutatásában Francesca Gino. E mögött feltételezhetően az áll, hogy ha egyszer megvásároltuk az információt, akkor nehéz figyelmen kívül hagyni, mert nem akarjuk veszni hagyni a befektetést. A jelenség feltehetően nem pénzben kifejezett áldozat esetén is hat (pl., ha sok időt fordítunk az információ keresésére). A kutatás eredménye kapcsán érdemes elgondolkodni: a drágább gyógyszer vagy éppen szaktanács jobban hat -- legalábbis pszichésen. A diszkont-stratégia viszont nem hatékony a termék vagy szolgáltatás megbecsülését illetően. (ref.: MG)
- F: Hidden costs of buying information [interview with Francesca Gino] Nov. 8, 2004 link -- E megállapítás -- akár örömteli, akár nem -- hat, például térítéses információszolgáltatások illetve ingyenes könyvtári szolgáltatások viszonylatában is. Mégpedig a tényleges információtartalomtól teljesen függetlenül. Álljon itt egy példa a KIT-ben korábban már részleteiben ismertetett Davenport--Prussak-féle tudásmenedzsment-könyvből: Egy nagy gyógyszergyártó cég vezérigazgatója információkat gyűjtött a malajziai piaci kondíciókról, és ezért beszámolókat kért a vállalati könyvtárostól, a marketingigazgatótól, és a stratégiai tervezésért felelős egyik idősebb elnökhelyettestől. A könyvtáros által összegyűjtött információk messze a legjobbak voltak. Gondosan összeállított feljegyzésében a Világbank és más alapvető források legfrissebb adatait is figyelembe vette. Az elnökhelyettes néhány üzleti hetilapból származó cikket ollózott össze. Mivel a vezérigazgató úgy gondolta, hogy bizonyára az elnökhelyettesé a legértékesebb munka, a könyvtáros jelentését értékelte a legalacsonyabbra. Az információt nyújtó rangja (és valószínűleg a stratégiai tervező szerepének megítélése) elfogulttá tette a döntést. Amikor a vállalat többi vezetőjének -- a forrásra vonatkozó bárminemű jelzés feltüntetése nélkül -- megmutatták a konkrét anyagokat, mindenki a könyvtáros összeállítását tartotta a legmagasabb szintűnek. p. 114

Régebbi hírforrás(ok): - F: Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. ? Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. ? 195 p.

Számszerűsíthető a munkahelyi dohányzás miatti kárFEL

A Deutsche Bank vezető közgazdásza ezt adatokkal is alátámasztotta, kiszámította ugyanis, hogy a kieső munkaidő költsége igen tetemes summát jelent. A banknál egy-egy cigaretta alkalmával átlagosan 1,71 eurót füstölnek el bérköltségben a dohányosok. Ez a 36 órás munkahetet figyelembe véve már évi 2865 euróra rúg, egyetlen dohányzó dolgozónál. Az adatok láttán többen valószínűsítik, hogy előbb-utóbb kezdetét veszi az a vita, hogy milyen fizetés jár a nem munkaasztalánál járó füstölőnek.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 18., link

Évi öt hét esik ki az alulteljesítő dolgozók miattFEL

Az alulteljesítő alkalmazottak okozzák az egyik legkomolyabb kiesést a brit munkaadóknak. A pszichometrikus teszteket forgalmazó nemzetközi cég, az SHL most kiadott tanulmánya azt mutatja, átlagosan évi huszonhat napot vesztegetnek el a teamek és irányítóik a rosszul dolgozó csoporttagok miatt. - F: nov. 18., link


10 éves a Magyar Elektronikus KönyvtárFEL

Az idén háromszoros jubileumot ünnepelhet a MEK. 10 éve, hogy megalakult, 5 éve, hogy az Országos Széchényi Könyvtárba költözhetett és a Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület is az idén lett 5 éves. A november 26-án tartott többszörös évforduló alkalmat adott a visszatekintésre és kitekintést a jövőre. A MEK Osztály kedves ünnepség keretében köszönte meg "virtuális munkatársainak" eddigi közreműködését. A kötetlen jellegű megemlékezésen, az OSZK részéről Rády Ferenc főigazgató-helyettes mondott köszöntő szavakat, a NIIF Programtól Máray Tamás méltatta az eddigi munkát, majd Zimányi Magda, a MEK Egyesülettől emlékezett meg a kezdetekről. Az ünnepelt egyik "szülőatyja", Drótos László pedig már az elkövetkezendő időszak megvalósítandó terveiről beszélt. A műsor befejező részében a MEK fiatal munkatársa, Török Máté, magyar költők megzenésített verseit adta elő, nagy sikerrel. A rendezvény szervezői, Moldován István és Góczán Andrea minden résztvevőnek emléktárgyakat adtak át, majd kötetlen beszélgetésekre és ismerkedésekre nyílt lehetőség az egymást eddig csak hálózaton keresztül ismert munkatársak között.
Munkájukhoz további sok sikert kívánunk, hiszen amint azt megfogalmazták: "A jövő könyvtára, a könyvtár jövője." (Sápi Éva tudósítása), nov. 27.


Az internetezők a legtöbbet K+F-re költenének a büdzsébőlFEL

A Pénzügyminisztérium honlapján található költségvetési játékban a 34 ezer játékos büdzséjének nyertese a kutatás-fejlesztés lenne, a legtöbb pénzt pedig a közmédiumoktól vonnák el - derült ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 26., link

A karrierépítés már az egyetemen elkezdődikFEL

Az álláskeresők számára a személyes és szakmai kapcsolatépítés kulcsfontosságú, s ezért azt ajánlatos már az egyetemen elkezdeni. A megfelelő munkahely megtalálásában csoporttársak, tanárok, szervezetek és szakmai szövetségek is segíthetnek, írja a Világgazdaság. Jó indulási alap a diplomamunka témájának sikeres kiválasztása, hiszen a külső konzulens később egyengetheti a karriert. Szintén komoly lehetőséget jelent a szakmai gyakorlat, amely folytatásaként - kölcsönös szimpátia és elégedettség esetén - szóba jöhet a részmunkaidős foglalkoztatás is. Utóbbi már komoly referenciának számít.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 5., link

Problémás emberek kezeléseFEL

Minél nagyobb egy szervezet, annál nagyobb valószínűséggel fogunk olyan emberekkel összeakadni, akiket nehéz irányítani. Pedig a problémás kollégák -- agresszor, áldozat vagy megmentő -- helyes menedzselése az egész szervezet szempontjából fontos: ha sikerül őket beállítani a sorba, akkor az a csapategységre is pozitív hatást gyakorol. Ha azonban nem tudjuk kezelni őket, akkor a környezetükre is kihat a viselkedésük, és szétforgácsolhatják a szervezet egységét. A cikk a menedzser helyzetfelismerését, képességeit, felelősségérzetét igyekszik mozgósítani. Vezetői feladatok:
- Hallgassuk meg az embereket, próbáljuk megérteni az ő álláspontjukat is.
- Éreztessük velük, hogy értékesek és számítunk a munkájukra.
- Beszéljük meg velük, milyen szerepet játszanak a szervezetben, tudjuk meg, milyet szeretnének.
- Tudatosítsuk bennük, mit várunk el tőlük, mi az, amin változtatniuk kellene.
- Erősítsük az elkötelezettségüket, hagyjuk, hogy ők is tanácsokat adjanak, például mi az, amit célszerű lenne a szervezetben hatékonyabbá tenni.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 10., link

Százmilliós kampány mutatja be az EU-információs forrásokatFEL

A Miniszterelnöki Hivatal százmillió forintos kampányt indított, amelynek célja, hogy az állampolgárok megtudják: honnan és hogy szerezhetnek hiteles információkat az Európai Unióról. A kampányban tévé- és sajtóhirdetések futnak, és információs napokat is szerveznek a forgalmas bevásárlóközpontokban. A Magyarország minden megyeszékhelyén és Keszthelyen található Európai Információs Pontok munkatársai helyi szinten személyesen, illetve különböző programok szervezésével nyújtanak információt az érdeklődők számára. Az ország 84 településén kialakított EU Közkönyvtári Hálózat tagjai egyrészt EU-s külön gyűjteménnyel rendelkeznek, másrészt ők is számos eseményt szerveznek régiójukban. Az egyes eseményeken a MEH által szerkesztett és kiadott kiadványok szolgálják a tájékoztatást.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 26., link

Globális informatikai szervezetet állít fel az ENSZ a szegényebb országok felzárkóztatásáraFEL

Az ENSZ egy olyan nemzetközi információs technológiai szervezet felállítását tervezi, amely elősegítené és koordinálná a fejlődő országokba irányuló technológiai beruházásokat. Az üggyel kapcsolatos előterjesztés a napokban kerül Kofi Annan ENSZ főtitkár elé, abban a reményben, hogy elfogadásra kerül majd a 2005 novemberi tunéziai információs technológiai csúcson (WSIS). A létrehozandó szervezet elsősorban koordinációs szerepet látna el a fejlettebb országok kormányai, a magánbefektetők és az érintett elmaradottabb országok között. Sarbuland Khan, az ENSZ Információs és Kommunikációs Technológiai (ICT) munkacsoportjának igazgatója elmondta, hogy egy olyan konstrukciót képzelnek el, amelynek keretében a befektető országok kormányai garanciát vállalnának a kockázatok egy részére, mondjuk 25%-ára, ami bátorítaná a magánszférát.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 28., link

Eddig népszerűtlen, pedig kifizetődő a távmunkaFEL

Informatikai, biztonsági és infrastrukturális szempontból is rendelkezésre áll minden feltétel, amely a távmunkához szükséges -- hangzott el a PricewaterhouseCoopers (PwC) által az atipikus munkavállalás e formájáról szervezett szakmai fórumon. Bár minden azt igazolja, hogy költséghatékony és rugalmas foglalkoztatást ígér a távmunka, a munkaadók egyelőre ódzkodnak tőle. Becslések szerint Magyarországon jó, ha a másfél százalékot eléri a távmunkások aránya a munkavállalók között. A régi uniós tagországokban több mint 13 százalék ez az arány. A PwC egy korábbi tanulmánya szerint a távmunkahely kialakítása és létrehozása gyorsan, körülbelül két év alatt megtérül. Több tanácsadó cég pedig olyan kurzust is indított, amely a vezetők számára távmenedzsmentet tanít, vagyis hogyan kell a távmunkásokat irányítani, számukra feladatokat delegálni. Szakértők úgy vélik, még legalább 3-4 év kell ahhoz, hogy a munkaadók szemlélete pozitívan formálódjon az atipikus foglalkoztatásokkal kapcsolatban.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 26., link

Az otthonról végzett távmunka árnyoldalaiFEL

Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 8 millióra tehető azoknak a száma, akik otthonukban távmunkát végeznek. Bár az irodán kívüli munka a különböző vállalatok foglalkoztatási gyakorlatának rugalmasabbá válásával egyre népszerűbbé válik, egyes felmérések szerint a távmunkavégzésnek is jelentős árnyoldalai lehetnek.
A Lexmark felmérése arra mutatott rá, hogy az otthonról távmunkát végzők kevesebb, mint fele elégedett az otthon kialakított munkakörnyezetével. (?) Többen úgy vélekednek, hogy mivel a családi otthon az ellazulás és a szocializáció színtere, a nappaliban kialakított dolgozószoba megrontja a nyugodt otthoni légkört.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 25. link

Think.com magyar iskoláknakFEL

Füzes Péter az Oracle ügyvezető igazgatója Magyar Bálint oktatási miniszter jelenlétében bemutatta a már 17 országban működő think.com internetes oktatási és közösségfejlesztő eszközt. Az eszköz minden iskola számára ingyenesen elérhető. A bejelentés helyszínéül a Városligeti Általános Iskola szolgált, ahol a diákok élőben mutatták be, a rendszer működését. A think.com rendszerbe bármely iskola bekapcsolódhat, de mivel a honlap jelenleg csak angol nyelvű a tesztrendszert a két tannyelvű iskolákkal kezdték meg. A diákok a webes felületen található eszközök segítségével elkészíthetik saját weboldalukat. Spamektől védett e-mail postafiókot kapnak, melyen a rendszerbe már bejelentkezettekkel, illetve a tanárok, szülők által engedélyezett e-mail címek tulajdonosaival tarthatják a kapcsolatot. A rendszer segítségével külföldi tanintézményekkel is felvehetik a kapcsolatot. A szülői oldalon a tanárok, a szülők számára fontos, érdekes információt helyezhetnek el, így például azt, hogy milyen tanszereket kell megvásárolni, vagy elhelyezhetik az osztálykirándulás legújabb képeit.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 26. , link -- A rendszer természetesen arra is alkalmas, hogy az iskolai könyvtáros aktuális üzeneteit -- könyvtári programok, új, érdekes dokumentumok, kedvezményes dokumentumvásárlási lehetőségek, tesztek és fejtörők stb. -- rendszeresen megjelenve tartsa fenn eleven imázsát a diákok, szüleik, és az oktatók szemében. (MG)

Internet-hozzáférés mint juttatásFEL

Minden hosszú távra tervező vállalkozás igyekszik megtartani, és különféle béren kívüli támogatásokkal is magához kötni értékes munkatársait. A tavaly módosított adótörvényeknek köszönhetően 2003. január elsejétől a cégek dolgozóikat otthoni internet-hozzáféréssel is támogathatják. E juttatási forma kiemelt előnye, hogy korlátlan mértékben adható a dolgozóknak. A Sodexho Pass Hungária Kft. november 24-én jelentette be új szolgáltatását, a Sodexho Pass Internet utalványt, amelynek segítségével a cégek megszabadulhatnak azoktól a bonyolult adminisztrációs kötelezettségeiktől -- és az ebből fakadó anyagi terhektől is --, amelyek az alkalmazottaik internet-hozzáférésével kapcsolatosak. A már 2004. december elsejétől a Sodexho Pass Hungária Kft.-n keresztül megvásárolható Internet utalványok az Axelero Internet lakossági ADSL, Kábelnet, Kombi és Mindenkinet szolgáltatásainak igénybevételére használhatók fel. A fenti szolgáltatások az ország egész területét lefedik, így az Internet utalvány földrajzi helyzettől függetlenül minden cég számára előnyös juttatási forma lehet.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 29., link

Ellentmondások a számítógép-használat és az iskolai eredmények összefüggései kapcsánFEL

Egy 31 országot érintő nemzetközi felmérés eredményei a számítógép-használat és a tanulmányi eredmények kapcsolatát illetően ellentmondásos összefüggésekre mutattak rá, kétségbe vonva, hogy az iskolai számítógép-használat valóban fokozza a tanulók teljesítményét. Azok a diákok ugyanis, akik sűrűn használták a számítógépeket az iskolában, jelentősen rosszabb eredményt értek el, mint azok, akik ritkábban ültek le tanulni a komputer elé.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 25. link

Internetes oktatókampányt indított a MatávFEL

Az internetes oktatókampány mindennapi élethelyzetekben kívánja bemutatni a világháló hasznosságát, hogy felhívja az olvasók figyelmét az internet előnyeire, egyszerűségére. Otthonában mindenki rá tud csatlakozni a világhálóra, például a Matáv Nyílt internet nevű szolgáltatásával, amelyhez csak telefonvonalra és egy modemmel ellátott számítógépre van szükség. Nem kell külön szerződést kötni, nincsen havidíj csak a konkrét használatért kell fizetni. Elég, ha a felhasználó beírja a szolgáltatás behívószámát (06,51622622), névként, jelszóként pedig a "matav" szót. A most futó kampány során minden héten valamilyen érdekes témakörről mutatják be, hogy abban miért is jobb és egyszerűbb az interneten keresztül információkat gyűjteni, mint más módon. A témák között vannak könnyedebbek (kultúra, főzés, szórakozás) és természetesen szárazabbak is (adóbevallás, hivatali ügyintézés).

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 30., link

London legnagyobb hot-spotjaFEL

A British Library ebben az évben már a hálózatnélküli internet lehetőségét is biztosítja a könyvtár látogatói számára. A szélessávú kapcsolat 11 olvasóteremben, az előadóteremben, az étteremben és a külső Piazza részen egyaránt elérhető. Egy korábbi felmérés szerint a könyvtárlátogatók 86%-a rendelkezik laptoppal, és ez a felismerés -- mivel a könyvtár vezetői a minél tökéletesebb szolgáltatásokra törekszenek -- vezetett el a fejlesztés ötletéhez.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 25., link

Japán könyvsiker: internetes kollektív regényFEL

Nem új keletű az az ötlet, hogy az interneten barangolók közösen regényt írjanak, a korábbi próbálkozások azonban kudarcba fulladtak. Egészen 2004-ig: az év legnagyobb könyvsikere ugyanis éppen egy így született prózai mű, amely egy hónap alatt nyolc újranyomást ért meg és 416 ezer példányt adtak el belőle. A vonatember (Densa Okoto) című művet a Sincsosa könykiadó jelentette meg Hitori Nakano fiktív szerzői név alatt. Írói azonban azok, akik üzeneteikkel, leveleikkel árasztották el az egyik legnagyobb chatelő japán internetes portált, a Channel2-t.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 29., link

A munkahelyi szörfölés rizikóiFEL

Bár a hálózati biztonság minden vállalat számára elsőrendű szempont, a céges alkalmazottak jelentős része nincs tisztában azzal, hogy esetlegesen mekkora biztonsági kockázattal járhat a munkaidőben történő szörfölés -- állapította meg a Network Appliance legutóbbi felmérése, amelyből arra is fény derült, hogy a megkérdezettek 73%-a a munkahelyén is rutinszerűen használja privát céljaira az internetet.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 25. link

Problémamegoldó számítógépes hálózat önkéntesekkelFEL

Akár az Ön számítógépe is részt vehet a világ legégetőbb egészségügyi és társadalmi problémáinak megoldásában. A napokban útjára induló World Community Grid (Közösségi Világháló; WCG) projekt ugyanis a kezdeményezéshez csatlakozó önkéntes felhasználók asztali számítógépeinek üresjáratait, vagyis kihasználatlan feldolgozó kapacitását kívánja igénybe venni annak érdekében, hogy az így létrejövő virtuális szuperszámítógép segítségével különféle összetett problémákra találjon megoldást.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 25. link

Távoktatás a sarkkörön túlFEL

Alaszka egyike a legritkábban lakott államoknak az Egyesült Államokban, a vidéki térségben nehéz megfelelő oktatást biztosítani az ott lakóknak -- kevés a diák és képzett pedagógusból sincs elég. Ezen a helyzeten többféle, az internethez kapcsolódó metódussal próbálnak segíteni a helyiek.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 25. link

Illatok is küldhetők már mailbenFEL

A rendszerhez szükséges egy számítógéphez kapcsolt illatpermetező -- ez az e- mailben érkező információ alapján bocsátaná ki a meglévő választékból a megfelelő illatot. Yvan Regeard, a France Telecom 33 éves mérnökének találmánya különösen az illatszergyártókat és az élelmiszeripari cégeket érdekli, amelyek szívesen reklámoznák termékeiket az illatok útján is. A feltaláló azt tervezi, hogy illatokat tesz hozzáférhetővé külön e célra szerkesztett weboldalakon és DVD-n is. A vásárlók óhajától függően azonban ki lehet terjeszteni az illatokat a videójátékokra, tévéműsorokra és a világhálón folyó kereskedelemre is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 30., link

Új internetes szolgáltatásokkal bővült az MTI honlapjaFEL

Új, internetes felületre kifejlesztett szolgáltatásokat indított november 24- től a Magyar Távirati Iroda (MTI), amely megújult internetes oldallal is várja a látogatókat. A nemzeti hírügynökség több mint fél tucat, internetes felületre kifejlesztett terméket kínál, közülük többet kifejezetten az üzleti szféra számára - írja a Világgazdaság. Vince Mátyás, az MTI elnöke azt reméli, a fejlesztések középtávon százmilliós pluszbevételt jelentenek majd a cégnek. Reggeli Monitor néven az MTI saját internetes napilapot készít, szakosított hírleveleket, ágazati hírcsokrokat kínál, és elindítja a közszereplők tárát is, amely lexikonként 40 ezer személyről tartalmaz adatokat.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 26., link

Online videotéka az Axelero-tólFEL

Az Axelero Internet és a Budapest Film közös sajtótájékoztatón mutatták be a 2004. december elsejétől elérhető [origo] téka video-on-demand szolgáltatást, amely alternatívát kínál a hagyományos videotékákkal szemben. Az új szolgáltatás lényegében egy online videó kölcsönző, amelyet jelenleg a legalább 1 Mit/s sávszélességgel és Axelero e-mail címmel (nem freemail) rendelkező ADSL előfizetők vehetnek igénybe -- az még a jövő üzletpolitikai kérdése, hogy megmarad-e a cég prémium szolgáltatásának. Jelen pillanatban körülbelül 130 mozi és felnőtt film közül lehet választani, ebből 50-et adott a Budapest Film -- mondta Bognár Péter, a Budapest Film jogbeszerző és - értékesítője. A tartalom a későbbiekben folyamatosan fog bővülni. Az [origo] tékából kikölcsönzött filmek nem tölthetőek le a felhasználó gépére és nem is rögzíthetőek, hanem egy központi szerverről érhetőek el (streaming) az ADSL hálózaton keresztül -- a "vásárlástól" számított 24 órában. A védelemről a Microsoft Digital Rights Management (DRM) gondoskodik -- ezt az újabb videomagnók is támogatják.
A szolgáltatásért három módon lehet fizetni: Axelero számlán történő fizetés esetén az ügyfélszám és egy egyedi azonosító megadásával az ellenérték a havi számlán jelenik meg. Emellett lehetőség van biztonságos bankkártyás, illetve mobiltelefonos fizetésre is -- a T-Mobile Magyarország Rt. Mobil Vásárlás segítségével. A filmek árai 24 órára 590 és 790 Ft között mozognak, de a mobiltelefonos fizetés 100 forinttal drágább.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 30., link

Bocs magazin -- ökológia, fenntartható civilizációFEL

A napi hírlevél link aznapra eső évfordulókat (események, születési és halálozási) közöl, több-kevesebb kommentárral. Néhány példa az elmúlt hétről:
1632. nov. 24.: Baruch Spinoza (Benedictus de Spinoza) holland filozófus születése (+1677. febr. 21.). Szabadgondolkozása miatt kizárták a zsidó vallási közösségből. Materialista filozófiát dolgozott ki panteista formában. Az ember harmonikus fejlődését hirdette. Fő művei a Tractatus theologico- politicus (1670) és az Ethica (1677).
1883.nov. 26.: Babits Mihály akadémikus, költő, író, irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító születése (+1941. aug. 4.). Fortissimo c. háborúellenes verse miatt elkobozták a Nyugat 1917. márc. 1-jei számát és istenkáromlás vádjával eljárást indítottak ellene. 1933-41 között egyedül szerkesztette a Nyugatot. 1940-ben jelent meg a Jónás könyve.
Békére nevelés hét (nov. 26-dec. 4, War Resisters League, USA) a háborús játékok, a sorozás és a fegyverbirtoklás ellen. + A háborús játékok elleni világnap.
1917. nov. 27. Casio Tadao japán üzletember születése (+1993. márc. 4.). A kalkulátor és a digitális óra egyik atyja. 1949-ben kiállításon látott egy íróasztal nagyságú elektronikus motoros számológépet. Öt év múlva az általa készített számológép már csak hátizsáknyi és 30 kg-os volt.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Bocs magazin

Kormányprogramok 1867-től 2002-igFEL

Érdekes összeállítást jelentetett meg a Miniszterelnöki Hivatal és az Országgyűlési Könyvtár. A könyvtár két dolgozója, Villám Judit és Jónás Károly majdnem másfél évszázad országgyűlési anyagának az áttekintésével összeállították a kormányprogramok történetét 1867-től 2002-ig.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 21., link

Radex -- elindult a ZoomFEL

Zoom néven jelent meg november végétől a Radex Communications Reklámügynökség fotó- és életmódmagazinja. Az ügynökség új divíziót hozott létre a magazin elkészítéséhez. A lap ötvözi az életmód és a fotózás technikájáról szóló műszaki kiadványok jellemzőit: a digitális és analóg képalkotásról, technikáról szóló cikkek mellett megtalálhatók a fotózás világát érintő lifestyle témák utazásról, kalandról, kultúráról, divatról és reklámról.

Hírforrás:
2004. december 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 30., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról