Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/46., 12. 15.

Milyenek legyenek a következő nemzedék vezetői?
Milyen az ideális könyvtár? A használók szemszöge számít!
Geomarketing: lakhely szerinti vásárlóvadászat
Köz- és felsőoktatási az év könyvtára az USA-ban (fele személyzet, dupla kölcsönzés)
Fiatal-e vagy öreg a könyvtári szervezetünk?
Felavatták a szegedi egyetem Tanulmányi és Információs Központját
Elkészült az új közszolgálati törvény normaszövege
A felsőoktatási könyvtár költségvetése és a kutatások minősége -- korrelálnak?
Az e-mail terjedése -- növekedhet a nyelvtankönyvek piaca?
Gyermekbarát internet -- védett és szerkesztett tartalom
Richter, Egis európai szintű kutatásfejlesztés
Hányatott sorsú olvasókörök -- Van, ahol újjáalakult, van, ahol megszűnt
Honnan tájékozódnak az üzleti döntéshozók?
Egészségügyi információs mintarendszer három régióban
Jövőre akár már elektronikusan is bevallhatjuk nyugdíjunkat
Netkedvcsináló
Könyvtárakat pakol fel a netre a Google
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kapta az Unicef Nagyrabecsülésének Csokrát
Győriek II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláért
Vége a magányos munkahelyi kávézásnak
Svédország, Írország és Nagy-Britannia a dobogósok az informatika alkalmazásában
Online Karácsony
Forgalomarányos ADSL a Matávtól
Designközpont félmilliárdért az Erzsébet térre
Templomaink.hu
Celldömölki országos szolgáltatás: a magyarság 2005. évi évfordulónaptára
Vasárnaptól változott a Volán és a MÁV menetrendje
HVG Online -- a fiatalok felé nyit
Virtuális kiállítás Balassi Bálint tiszteletére
Angol szaknyelvi forrásanyag CD-n


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Milyenek legyenek a következő nemzedék vezetői?FEL

Az USA-ban a szakmát elhagyó és a nyugdíjba menő könyvtárosok száma (1990 és 2010 között 83 ezer fő) jóval nagyobb a frissen végzettekénél (ez évente ötezer fő). Ehhez járul még, hogy az alacsony fizetések elriasztják az utánpótlást, alacsony a szakma presztízse és sokan nem szívesen vállalnak vezetői posztot.
A Tudományos Könyvtárak Szövetsége (ARL) és az ALA keretében működő Főiskolai és Tudományos Könyvtári Egyesület (ACRL) felsőoktatási és közkönyvtárak jelenlegi vezetői körében végzett felmérést annak megállapítására, hogy a szaksajtó álláshirdetéseiben szereplő követelmények közül a gyakorló vezetők melyeket tartanak a legfontosabbnak. A követelményeket három kategóriába sorolták: 1. vezetői tulajdonságok (menedzselés, irányítás és tervezés), 2. személyi tulajdonságok (másokkal való bánásmód, egyéni vonások, irányítási tulajdonságok), 3. általános tudás. A vezetői tulajdonságok közül a legnépszerűbbnek a következők bizonyultak: elkötelezettség, eredményorientáltság, hatékony kommunikáció, közös jövőkép kialakítása, a változások menedzselése, a feladatok rangsorolása, a felmerülő igények követése. A személyi tulajdonságok közül legfontosabbnak ezeket tartották: szavahihetőség, egyenlő elbánás, értékkövetés, stresszkezelés, több feladat párhuzamos végzése, jó ítélőképesség, iránymutatás. Az általános tudás területén a kommunikációs szakértelem, a környezet megértése, a pénzügyek kezelése, a stratégiai és hosszú távú tervezés merült fel.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Young - Hernon - Powell: What will gen next need to lead? In: Am.Libr. Referálva: Könyvtári Figyelő 2004/4. (megjelenés januárban), ref.: Hegyközi I.

Milyen az ideális könyvtár? A használók szemszöge számít!FEL

A cikk szerzője az olsztyni egyetemi könyvtárban végzett hallgatói felmérés eredményét ismerteti, mint a szolgáltatás minősége iránti kiáltásokat:
1. Nincsenek vagy kevés példányban vannak a keresett művek (44%-a említette) (29,7% emiatt más könyvtárak használatára kényszerül [azaz torz módon javítja
a könyvtári statisztikát]).
2. Nehezen használható gépi katalógusok (25%).
3. Sokat kell várni az előjegyzett művekre (20%)
4. Nincs lehetőség másolat-készítésére (16,7%).
5. Kétféle -- hagyományos és gépi -- katalógusban kell keresni, ami időt rabló (12%).
6. Kevés a képernyő (8%).
7-9. Az ETO értelmetlen (6%), bonyolult könyvtári nyomtatványok (3%), a szolgálati és az olvasói katalógus megkülönböztetésének érthetetlenségére (2%).
A válaszadók 12%-a állította, hogy a könyvtárhasználat nem okoz nehézséget. A szerző végül leszögezi: ideje, hogy a könyvtárak, különösen a felsőoktatásiak, valamint a kutatás-fejlesztés és termelés szolgálatában állók használóik szemszögéből fogalmazzák meg felmérésekkel dokumentált szükségleteiket.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Swigon: Problemy użytkowników a biblioteka idealna. Referálva: TMT, 2004/12., ref.: Futala T.

Geomarketing: lakhely szerinti vásárlóvadászatFEL

Egy térképpel összehangolt adatbázis segíthet a marketingeseknek, hogy nagy hatásfokkal eltalálják a -- hol egy lakótelepen, hol a budai villanegyedben -- rejtőzködő célcsoportot, derítette ki a Menedzsment Fórum.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 7., link -- A közkönyvtárak elhelyezkedése meghatározza a betérők közösségét. A geomarketing felméri és felhasználja a célcsoport elhelyezkedésének adatait a használókhoz való hatékonyabb elérés érdekében. Ide tartozik, ha pl. használók lakóhelyét pontokként felrajzoljuk a térképre. Világossá válhatnak pl. a kevésbé ellátott területek. (MG)

Köz- és felsőoktatási az év könyvtára az USA-ban (fele személyzet, dupla kölcsönzés)FEL

Hat évig tartott 1997-től kezdve, amíg kiötlötték, megtervezték és megépítették San José-ban (California, USA) a városi közkönyvtár központjának és a San José State University könyvtárának házasságát (King Library) egy új épületben. Nem összevonásról van szó, hanem két könyvtár kombinálásáról. A könyvtár egyik bejárata a forgalmas városközpontból nyílik, a másik a campus zöldjéről. Így a King Library az egyetem és a város főutcájává vált, amelyet naponta 12 000 látogató keres fel, s amely az életen át tartó tanulás igazi helyszíne. A könyvtárat használó számos diák és gyerek gazdaságilag kiszolgáltatott rétegekből érkezik; számukra a könyvtár jelenti a biztos pontot a pénzügyi kényszer irányította gyakori költözködések között. A városi könyvtár munkatársai büszkék vállalkozó kedvükre. A felmérések azt mutatják, hogy a szolgáltatásokkal való elégedettség három év alatt 12 százalékponttal nőtt. A látogatók előnyben részesítik az önkiszolgálást, s nem kedvelik a miben segíthetek? kérdést. Viszont elvárják, hogy a személyzet egyéb jelekből vegye észre, ha valamire szükségük van, s csak akkor közelítsen hozzájuk. Saját maguk akarnak kölcsönözni, és interneten elvégezni a hosszabbításokat. Kiderült, hogy kevesebb személyzettel is megoldható a kétszeresére növekedett kölcsönzés.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Berry: Library of the year 2004: the San José model link referálva: TMT, 2004/12. A King Library lett az év könyvtára 2004-ben az USA-ban, ref.: Papp I.

Fiatal-e vagy öreg a könyvtári szervezetünk?FEL

A Vezetéstudomány cikkének szerzői Adizes vállalati életciklus modelljének használatát ismertetik egy-két gyakorlati példát is bemutatva. A 10 lépésből álló szakasz elején (1-6. szakasz) a gyors tanulást jelentő születés, gyerek- és ifjúkor után a hanyatlási jeleket mutató szakaszok a könyvtárakban is ismerősnek tűnhetnek:
7. Arisztokrácia (A szervezet távolodik ügyfeleitől, nincs vállalkozó szellem, dominál a rutin, erősödik a formalizmus, piacvesztés, profit elapadása.);
8. Korai bürokrácia (Az összetartó erő szétmorzsolódik, sok belviszály, belső hatalmi harc, a problémák felvetőit és az újítókat eltávolítják, helyüket az adminisztrációt kiszolgáló munkatársak veszik át, a bürokrácia kezd burjánzani.)
9. Bürokrácia és 10. Halál (A szervezet alig tudja eltartani önmagát; pótlólagos, külső forrásokhoz nehezen jut, nem munkája minőségével, hanem történelmével igazolja létét, a menedzsment képtelen megelőzni a felbomlást, a szervezet befelé fordul, elszigetelődik a környezetétől, önmagát figyeli. A felső és az operatív vezetés szétválik, a szervezet érzéketlen az irányításra. Jönnek-mennek a felső vezetők, a szervezet önjáróvá válik). Leginkább rendszerek, eljárások, szabályok vannak, amelyeket többé-kevésbé betartanak. Ha a külsős együtt kíván dolgozni a szervezettel, csak nehezen tudja a rendszer falait áttörni, vagy személyes kapcsolatokat kell kiépítenie a bürokrácia megkerülésére. Bármely hirtelen változás végezhet a szervezettel. A halál akkor áll be, amikor már senki sincs elkötelezve a szervezetnek, s külső segítség sem akad (pl. állami támogatás). Jellemző, hogy a halál szakasza felé haladva egyre kevesebb gondot fordít a cég a környezetéből érkező jelek kezelésére.
A ismertetett esettanulmányok közül legközelebb a Fővárosi Vízművek Rt. esettanulmánya áll a könyvtári területhez, ahol fiatalító akciókkal növekvő pályára állították a céget.

Régebbi hírforrás(ok): - F: A vállalati életciklus modellről / Göbölös Ágnes, Gömöri Katalin. In: Vezetéstudomány (2004) 10 p. 41-50, ref.: Budai László

Felavatták a szegedi egyetem Tanulmányi és Információs KözpontjátFEL

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Magyar Bálint oktatási miniszter részvételével felavatták a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központját. Az épületegyüttes a magyar felsőoktatás jelenlegi legnagyobb beruházásaként készült el. A miniszterelnök az avatás után hallgatói fórumon vett részt.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 10., link

Elkészült az új közszolgálati törvény normaszövegeFEL

A közszolgálati reform kormánymegbízottjának irányításával elkészült az új, egységes közszolgálati törvény normaszövege. A jogszabály feladatalapú foglalkoztatást és finanszírozást vezetne be, mérsékelné a felesleges apparátusok számát, és költségvetési megtakarítást is jelentene. Az új törvény egyszerű, áttekinthető, betartható szabályozást eredményezne, és megtakarítást hozna a költségvetésnek is - állítja Vadász János közszolgálati reform kormánymegbízott.
Érthető, de véleményünk szerint elfogadhatatlan a köztisztviselők felső rétegének ellenállása az új törvény szemléletével és szabályaival szemben, mert az állami hivatalokban, háttérintézményekben megszünteti a jelenlegi kontrollálatlan túlhatalmi helyzetet és a teljesítmény nélküli vagy alacsony hatékonyságú túlfoglalkoztatást. A hivatal, mint mondják, önmagának csinál munkát, amit mi nem támogatunk. ... A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, hogy ma egy áttekinthetetlen, túlbonyolított és ezért drága rendszert finanszírozunk közpénzből. Módot kell találni az egyszerűsítésre, a rugalmasabb, megtakarításokat is eredményező új rend kialakítására. ... A bázisalapú költségtervezésről át kell térni a feladatalapú finanszírozásra. Meg kell vizsgálni, hogy egy-egy közfeladat ellátása ténylegesen mennyibe kerül.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 10., link

A felsőoktatási könyvtár költségvetése és a kutatások minősége -- korrelálnak?FEL

Van-e összefüggés a brit egyetemek tudományos minősítési szintje (Research Assessment Exercise, RAE-rating) és a könyvtárra költött összeg között. Az intézményeket makro- és mikro-szinten egyaránt szemléli; tanszéki szinten a régészet területét vizsgálja. Kiderült, hogy van összefüggés a felsőoktatási intézmények különféle csoportjai és az RAE-minősítés között, de nem az a helyzet, hogy a magas RAE minősítés magas könyvtári ráfordítást eredményez, vagy a magas könyvtári ráfordítás magas RAE-minősítést hoz létre, hanem valószínűleg közvetett kapcsolat van közöttük: a jó egyetemeknek magas a minősítése és jó a könyvtára, és a gyenge egyetemeknek alacsony a minősítése, és kevesebbet költenek a könyvtárra. Ismerteti a régészeti tanszékkel rendelkező egyetemi könyvtárak költségvetésének részleteit is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Oppenheim -- Stuart: Is there a correlation between investment in an academic library and a higher education institutions ratings in the Research Assessment Exercise? = Aslib Proc. Auroref: Könyvtári Figyelő, 2004/4.

Az e-mail terjedése -- növekedhet a nyelvtankönyvek piaca?FEL

Az e-mail mind nagyobb népszerűsége az írásbeliség folyamatos erősödését vonja maga után az üzleti szférában is. Míg egy évtizede még a telefon volt az elsőszámú üzleti kommunikációs eszköz, addig mára nagyon sok helyen az elektronikus levelezés váltotta fel a szóbeli tájékoztatást. A leírt szöveg azonban nyomot hagy, így a nagyobb vállalatok, amelyek dollármilliókat költenek arculatuk fejlesztésére, nem engedhetik meg, hogy a megírt levelek helyesírási és stilisztikai hibáktól hemzsegjenek -- áll a London Business School szakértői anyagában. Az elemzés szerint az európai felsővezetők hetente 300-500 levelet küldenek a világhálón keresztül, és ha ezek csapnivaló írások, akkor ez rengeteg ügyfél véleményét ronthatja. A fentieket persze a vállalatok is felismerték, és mind többen hoznak tudatos döntést annak érdekében, hogy az e-mailek által is kedvezőbb kép alakuljon ki a társaságról. Az Unilever egyes angliai részlegénél például helyesírási tanfolyamra íratták be az alkalmazottakat, és a gyalázatos helyességű levelek íróit egyéb (anyagi) motivációs eszközökkel is az eddigieknél figyelmesebb írásra ösztönzik.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 2., link

Gyermekbarát internet -- védett és szerkesztett tartalomFEL

Az Axelero Internet és a Minimax szerkesztett tartalmat és védett internetezést kínál a gyermekek számára -- jelentette be a két cég Budapesten sajtótájékoztatójukon.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 9., link -- Felmerülhet a kérdés, hogy könyvtár kínálhat-e -- ha nem is éppen internetezést -- de pl. emailcímet adott célcsoportjai számára, pl.: hasznalonev@konyvtarnev.hu. Azon túl, hogy marketingeszköz, az adott emaillel a célcsoport számára exkluzív tartalmakat, vagy más kedvezményt is kínálhat a könyvtár. (MG)

Richter, Egis európai szintű kutatásfejlesztésFEL

Két magyar cég, a Richter és az Egis is felkerült a kutatásra és fejlesztésre legtöbbet áldozó 500 EU-beli cég listájára, amelyen az új tagállamok cégei közül csak három tudott felkerülni. Az új tagállamok közül csak három gyógyszeripari cég került be a K+F-re 2003-ban legtöbbet költő 500 európai vállalat listájára: a szlovéniai Krka, a Richter és az Egis. ... A gyógyszeripar a régi tagállamokban is az egyik legerősebb hordozója a kutatásnak és a fejlesztésnek. A bizottsági listán az autóiparral, a távközlési és információtechnológiai berendezések gyártásával, illetve az elektronikával együtt a gyógyszeripar szerepel a legtöbbször, ez a négy ágazat az 500 "nagy" teljes K+F kiadásainak 64 százalékát adja. Mivel a nagy autógyárak, IT-cégek és elektronikai gyártók között gyakorlatilag nincs önálló cég az új tagállamokban -- szinte minden gyár valamelyik külföldi vállalat kezében van -- így nem csoda, hogy csak a gyógyszeripar révén tudtak az új tagországok (igen szerény) jelenlétre szert tenni a "nagyok" listáján (a Bizottság a leányvállalatoknál folyó kutatást az anyacég országához számítja, így hiába van például az Ericssonnak K+F központja Budapesten, annak ráfordításai a svéd adatokat erősítik).

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 13., link -- Kérdés, hogy az információs és könyvtári szolgáltatók mennyire képesek e potenciális felvevőpiacok kiszolgálására? Vannak ugyan pozitív tapasztalatok, pl. gyógyszergyári belső szolgáltatók, de nem állítható, hogy valamennyi lehetőség kihasználtatott. 2002-ben a Magyarországon kutatás-fejlesztésre költött teljes összeg 6 százalékát a Richter és az EGIS adta. Ez az adat a hazai K+F siralmas helyzetét is mutatja. (Az MKE honlapján elérhetővé váltak a A vállalati könyvtárakról szakmai nap anyagai link / Beszámolók (bal oldalon) / október 25. (MG)

Hányatott sorsú olvasókörök -- Van, ahol újjáalakult, van, ahol megszűntFEL

Huszonhét olvasókör működik az országban, a ma hozzáférhető adatok szerint többségük a Dél-Alföldön található. A rendszerváltás idején sok helyen próbálkoztak e körök újjáélesztésével, a legtöbbször azonban eredménytelenül. A mozgalom fénykorához képest ma csak elvétve található az országban olvasókör: az első világháború előtt százszámra működő, különösen az alföldi falvakban gyakori olvasókörök a második világháború után többnyire megszűntek. Komlósi Józsefnek, a Székesfehérvárott működő Vörösmarty Mihály Fejér Megyei Könyvtár igazgatójának kutatásai szerint a megyében fehérvári kispapok alakították meg az első olvasókört az 1820-as években.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 10., link

Honnan tájékozódnak az üzleti döntéshozók?FEL

A 2004-es pán-európai kutatás szerint még mindig a nemzetközi sajtó a leghatékonyabb eszköz, ha üzeneteinket a legbefolyásosabb üzletemberekhez is szeretnénk eljuttatni. Az Ipsos-RSL kutatócég immár három évtizede minden második évben felmérést készít az európai üzleti döntéshozók olvasási és médiahasználati szokásairól. A 2004-es European Business Readership Survey (EBRS) legfontosabb tanulságai nemrégiben láttak napvilágot. A 17 országban, 10 000 válaszadó részvételével lezajlott kutatás összesen 58 000 vállalat 431 ezer vezetőjének fogyasztási szokásait reprezentálja. A megkérdezettek a kontinens legbefolyásosabb üzleti döntéshozói: az Európában élő felnőtt lakosság legfelső elit 0,2%-a. Az eredmények alapján még mindig a nemzetközi sajtó marad a leghatékonyabb eszköz, amennyiben Európa-szerte szeretnénk minél szélesebb körben elérni a vezető üzletembereket. 58%-uk szerint ugyanis a magazinok és az újságok a nemzetközi hírek legmegbízhatóbb forrásai, jóval megelőzve a televíziót (36%), a rádiót (20%) és az internetet (18%). A legolvasottabb magazinok a The Economist (7,7%), a National Geographic (5,7%), a Harvard Business Review (5,6%), a Forbes (5,5%) és a Time (4,8%). A nemzetközi újságok tekintetében a legmagasabb penetrációt a Financial Times (13,1%), a FAZ (10,8%) és az IHT (3,4%) érte el. Az idei adatok jóval részletesebb információkkal szolgálnak a tévénézési és internethasználati szokásokat illetően is. A TV-csatornák közül a legnépszerűbb a Sky News (6,6%), a CNN International (6,1%) és a EuroNews (3,7%). A leggyakrabban látogatott weboldalak (az elmúlt 4 hét alapján) a BBC News (12,7% nézte meg legalább egyszer az utolsó 4 hétben) és az ft.com (8%).

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 1., link

Egészségügyi információs mintarendszer három régióbanFEL

Három régió, Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl 4,1 milliárd forintot nyert az egészségügyi információtechnológia fejlesztésére. A pályázatot az év első felében írták ki, az Európai Unió strukturális alapjainak igénybevételével. Az információtechnológia fejlesztések célja egyrészt az, hogy az érintett, s e téren a legelmaradottabbnak számító régiók egészségügyi ellátó intézményei között információs mintarendszereket alakítsanak ki. Másrészt az egyes résztvevők saját, intézményen belüli információs rendszereiket is fejleszthetik. Az információs mintarendszer segítségével lehetőség nyílik arra, hogy egymás szolgáltatásait igénybe vegyék saját munkájuk segítésére. Ha egy beteg vizsgálatát nem tudja megoldani az adott intézmény, kérheti azt a másiktól és a vizsgálat után számítógépen lekérdezhetik az eredményt. A beteg hozzájárulásával lehívhatók a korábbi vizsgálatok eredményei is. Arra is alkalmas a rendszer, hogy a kezelés érdekében kiírt recepteket elektronikusan küldjék a beteg otthonához legközelebb eső gyógyszertárba. A változás lényege: nem a beteg, hanem a vizsgálatok eredménye "utazik" a gyógyító intézmények között.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 13., link

Jövőre akár már elektronikusan is bevallhatjuk nyugdíjunkatFEL

Az Országgyűlés döntése alapján 2005. január 1-jétől a magánnyugdíjpénztárakba bevallók köre az interneten keresztül elektronikus formában, minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva küldheti be tagdíjbevallását. A NetLock Kft. mérföldkőnek tekinti a döntést, amely az elektronikus adóbevallás és -számlázás lehetősége után a harmadik fontos állomása az elektronikus ügyintézésnek. A lassú és sok ügyféloldali hibával terhelt papíralapú ügyintézés elektronikus formába való átültetésével a magánnyugdíjpénztárak tetemes mennyiségű energiát és munkaerőforrást, a tagdíjbevallók pedig akár 200 000 forintot is megtakaríthatnak évente.
A törvény új rendelkezései szerint a magánnyugdíjpénztárak 2005. január 1-ig kötelesek kialakítani az elektronikus tagdíjbevallás zavartalan működéséhez szükséges feltételeket. A bevallások fogadásához szükséges szoftvereket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2004. november 1-ig a pénztárak rendelkezésére bocsátotta.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 13., link

NetkedvcsinálóFEL

Az internet lassan, csendesen belopózik mindennapjainkba. Lehet vitatkozni arról, hogy hasznos-e, nélkülözhető-e, lehet felméréseket készíteni a használatáról, majd lehet siránkozni a lehangolóan csekély elterjedtség miatt, és persze lehet örülni a széles sáv ígéretes fejlődési ütemének. Lehet vonzó csomagokkal várni a betérőket, de eléjük is lehet menni, hogy kedvet csináljunk azoknak, akik még nem tudják, miről maradnának le, ha kimaradnának. A Matáv ez utóbbit teszi újságcikkekre alapozott internetes oktatókampányával.

Hírforrás:
2004. december 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 12., link

Könyvtárakat pakol fel a netre a GoogleFEL

A Google a világ legnagyobb könyvtárai közül öt gyűjteményét digitalizálja -- részben vagy egészben -- és teszi elérhetővé a világhálón. A hatalmas projektben -- mely előreláthatólag tíz évig tart majd -- több mint 15 millió kötetet szkennelnek be és tesznek ingyenesen hozzáférhetővé és kereshetővé. A világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető Google vezetői jó ideje hangsúlyozzák, hogy terveik között szerepel a világ információforrásainak hozzáférhetővé és kereshetővé tétele, ennek pedig egyik alapköve a könyvtárak anyagának internetes közzététele. (A vállalat maga is egy egyetemi könyvdigitalizáló projektből nőtt ki.) A munka elvégzéséhez azonban csak most teremtődtek meg a technikai és anyagi feltételek -- mondta Susan Wojcicki, a Google termékmenedzsmentért felelős igazgatója a CNET-nek. A projekt során digitalizálják az amerikai Michigani és Stanford Egyetem teljes gyűjteményét, míg egyelőre a Harvard és a New York-i közkönyvtár, valamint az Oxfordi Egyetem könyvtári állományának csak töredékét szkennelik be. A copyright az egyik komoly akadály a projekt kiteljesedésének útjában...
- F: link Hatalmas online olvasószoba a Google-től. A Google Inc. az öt legjelentősebb könyvtár nehezen hozzáférhető könyveit digitalizálja. Az októberben induló szolgáltatást a szövegek mellett elhelyezett reklámok bevételéből tartják fent, a szerzői jogvédelem alatt álló kötetek esetében egyenként megegyeznek a kiadóval. Legutóbb a tudományos értekezések, szakdolgozatok és tanulmányok között kereső Google Scholar mutációval jött ki a vállalat. link

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 14., link

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kapta az Unicef Nagyrabecsülésének CsokrátFEL

Az Unicef nagyrabecsülésének jeléül küldöm a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak ezt a virágcsokrot. Legyen ez egy szebb világ reményének jelképe, amelyet szeretetünkkel és gondoskodásunkkal teremthetünk meg a jövő generációi számára. -- így szól az az üzenet, amelyet Roger Moore az Unicef jószolgálati nagykövete küldött az Unicef Nagyrabecsülésének Csokra mellé. A csokrot minden évben egy olyan magánszemély, intézmény, vagy szervezet kapja, aki/amely különösen sokat tett a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséért. A csokor odaítéléséről Magyarországon az Unicef Magyar Bizottságának elnöksége dönt. 2004-ben ennek címzettje a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár lett. A kitüntetésre még Janikovszky Éva az Unicef Magyar Bizottságának elnökségi tagja tett javaslatot a múlt évben.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 13., link

Győriek II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar FőiskoláértFEL

Mint ismeretes, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőinek két évvel ezelőtt Mádl Ferenc magyar államfő és Anatolij Kinah ukrán miniszterelnök jelenlétében átadták az egykori törvényszék épületének jelképes kulcsát, illetve az ajándékozási szerződést. Az egykor igencsak impozáns épület bizony mára olyannyira leromlott, hogy annak felújítására az épület becsült értékének többszörösét kell fordítani. ... Balogh József, Győr polgármestere: -- Nem ígérhetünk sokat, hisz nekünk is vannak megoldandó feladataink, de soha sem szabad feladni. Ha az itteniek szívósak céljaik elérésében, mi is szívósak leszünk a támogatásban. Csak türelemmel kell lenni. Egyébként pedig a Győri Városi Könyvtár már régóta szoros kapcsolatot ápol az itteniekkel, s a továbbiakban is rendszeres támogatni fogja a főiskolát könyvekkel, technikai eszközökkel stb.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 24. link

Vége a magányos munkahelyi kávézásnakFEL

A monitor előtt magányosan elszürcsölgetett kávék időszakának akar véget vetni egy számítógépes program. A Douwe Egberts honlapjáról letölthető programmal ugyanis megszervezhetők a munkahelyi közös kávészünetek. A kávémenedzser-ben a felhasználó csupán létrehoz egy olyan, kollégáiból álló csoportot, akikkel kávézni szeretne, megjelöli az időpontot, és máris felbukkan a csoporttagok képernyőjén a meghívás egy közös kávézásra. A programban kávézó csoportokat lehet létrehozni, fix kávézási időpontokat lehet beállítani, sőt még személyenként a kedvelt kávéfajta vagy az aktuálisan kívánt is beállítható. Igény szerint a csoport kávéfogyasztásáról még statisztika is készíthető. (VG)

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 10., link

Svédország, Írország és Nagy-Britannia a dobogósok az informatika alkalmazásábanFEL

Az amerikai Booz Allen Hamilton piackutató cég legfrissebb felmérése szerint a svéd, az ír és a brit vállalkozások tartanak a legelõrébb az információs technológia vívmányainak hatékony felhasználásában. A lista tavaly óta sokat változott: a svédek az ötödik, a britek pedig a hetedik helyről léptek előre, míg a 2003-ban még az első háromban szereplő Egyesült Államok négy helyet csúszott vissza. A felmérésben egyébként 11 ország, Ausztrália, Nagy- Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Írország, Dél-Korea, Svédország és az Amerikai Egyesült Államok vett részt úgy, hogy a tanácsadó cég munkatársai szúrópróbaszerűen közel 8 ezer vállalkozás dolgozóival készítettek telefonos interjúkat. Az összegyűjtött adatok alapján a svédek erőssége az informatika lehető legszélesebb körű alkalmazása, az íreké a cégek alkalmazottainak magas szintű háttértudása, a briteké pedig az olyan új technológiák gyors befogadása, mint például az internetes telefonálás. Az országok további sorrendje: 4. Németország, 5. Dél-Korea, 6. Kanada, 7. Egyesült Államok, 8. Ausztrália, 9. Olaszország, 10. Japán, 11. Franciaország.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 13., link

Online KarácsonyFEL

Az Egyesült Királyságban az alkalmazottak közel egynegyede online vásárolná karácsonyi ajándékait. A cégek szerint a böngészés elvonja a figyelmet a munkától, azonban ennél nagyobb a veszélye, hogy a vásárlók kéretlen karácsonyi reklámleveleket nyitnak meg, melyek vírust telepíthetnek a gépekre. Ugyanez a helyzet: az elektronikus üdvözlőlapokkal is: a válaszadók 13 százaléka ismeretlen küldeményeket is megnéz. Az Egyesült Királyságban az alkalmazottak közel negyede tervezi, hogy idén kényelmes irodai székéből végzi el a karácsonyi bevásárlást -- olvasható a YouGov közvélemény kutató cég felmérésében.
Az Interactive Media In Retail Group (IMRG) adatai alapján a brit számítógép- használók növekvő számának köszönhetően az Egyesült Királyságban idén karácsonykor 3,5 milliárd font forgalom várható a weben, ami az elmúlt évhez képest 40 százalékos növekedést mutat.
Magyarországon egyelőre nem jellemző, hogy az emberek interneten keresztül intéznék a karácsonyi bevásárlást, az ajándékok keresését azonban nagyon sokan végzik a világhálón -- mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.

Hírforrás:
2004. december 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 11., link

Forgalomarányos ADSL a MatávtólFEL

A Matáv tegnap megkezdte az egyeztetéseket internetszolgáltató partnereivel egy új típusú, nagykereskedelmi ADSL-konstrukció bevezetéséről. A Matáv a jelenlegi fix havidíjú nagykereskedelmi ajánlatai mellett lehetővé teszi olyan ADSL-szolgáltatás igénybevételét, amelynek díjazása az internetszolgáltató ADSL-felhasználóinak forgalmától függ. Az új konstrukció a partnerek részére lehetővé teszi, hogy már a jövő év elején az eddiginél szélesebb, a felhasználói igényekhez még inkább illeszkedő termékválasztékkal jelenjenek meg.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 14., link

Designközpont félmilliárdért az Erzsébet térreFEL

A volt indulási épületben kapnának helyet a kiállító- és előadótermek, a vendégfogadásra alkalmas helyiségek, az emeleten a könyvtár, az irodák és a konzultációs helyiségek. A kisebb, úgynevezett B épületrészben (a Blaguss- Volánbusziroda helyén) vendéglátó-ipari egységeket, köztük kávéházat alakítanának ki.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 9., link

Templomaink.huFEL

Önkéntesek által feltöltött honlap, egyben szép könyvtárosi hobbi is lehet az oldal fejlesztése. Legújabb képek: Bélapátfalva és Héviz-Máriaegregy román kori templomai, valamint kecskeméti templomok. (MG)

Hírforrás:
2004. december 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: link

Celldömölki országos szolgáltatás: a magyarság 2005. évi évfordulónaptáraFEL

Év végi ajándékként 2004. december 10-től hozzáférhető a celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtár honlapján (link a magyarság 2005-ös évfordulónaptára. A több mint 2200 tételt tartalmazó összeállítást Németh Tibor, az intézmény tanácsosa készítette a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat támogatásával. Az adattár döntő része a jelenleg 211.000 személy adatait nyilvántartó, két évtizede épülő Magyar Életrajzi Kalauz (link reprezentatív nemzeti digitális névkataszter alapján készült, a 25-tel osztható kerek évfordulójú személyiségek leválogatásával. E széles körű gyűjtés kiegészült a legjelentősebb történelmi illetve művelődéstörténeti eseményekkel (pl. Széchenyi István Hitel-ének megjelenése, a Magyar Távirati Iroda megalapítása). A témakörben az eddigi legteljesebb összeállítás csak a már nem élőket veszi számba, de kiterjed a mindenkori történelmi országhatárokon túl élt magyarságra is. A hiánypótló évfordulónaptár központi szolgáltatásként minden esztendőben október 31-i határidőig meg fog jelenni a világhálón a fenti webcímeken, továbbá a Vasi Digitális Könyvtárban (link a soron következő tárgyévre vonatkozólag. A Kemenesalja fővárosában ingyenesen közzétett Internetes adatbank a Nemzeti Emlékezet Program célkitűzéseihez kapcsolódva kiválóan hasznosítható szinte bármely településen az országos jelentőségűeken kívül a helyi évfordulókra történő felkészüléshez. A 2001-ben az Év Könyvtára címet, idén pedig -- a Kemenesaljai Művelődési Központtal együtt -- több mint 420 milliós címzett támogatást elnyert bibliotékában a közszolgálati adattár digitális alapkőletételére Celldömölk egyesítésének centenáriuma és várossá avatásának 25. évfordulója tiszteletére a 2004-es kettős jubileumi esztendőben került sor.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Kresznerics Ferenc Könyvtár

Vasárnaptól változott a Volán és a MÁV menetrendjeFEL

Megszünteti egyes kihasználatlan járatait a MÁV, sűrűbbé válik azonban az elővárosi közlekedés és az eddigi négy expressz vonat helyett 35 közlekedik vasárnaptól. Szintén vasárnaptól változik a Volán buszjáratainak menetrendje is. Információforrások -- vasút: link , autóbusz: link

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 12., link

HVG Online -- a fiatalok felé nyitFEL

Meglévő olvasótábora mellett a fiatalokat akarja megnyerni a HVG Online megújult portáljával. A korábbinál gazdagabb tartalommal, új külsővel, valamint továbbfejlesztett archívummal jelentkezett a hvg.hu, a HVG online kiadása. Hirschler Richárd, a portál főszerkesztője elmondta, hogy a változásokkal az eddigi olvasók megtartása mellett az új látogatók megnyerése a cél, főleg a fiatalabb korosztályokból. A site-ra a hírek és a cikkek a korábbinál áttekinthetőbb rendszerben kerülnek fel, valamint új rovatok jelentek meg, amelyek többek között az informatika-tudomány, a média és a kultúra területét fedik le. A hagyományok megőrzésére rendszeres Retro rovat idézi fel a HVG hetilapban 25 éve írottakat. Ezenkívül jogi tanácsadást és más új szolgáltatásokat is bevezetett a kiadó. A fejlesztéseken és az új designon a HVG házon belül dolgozott.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 7., link

Virtuális kiállítás Balassi Bálint tiszteletéreFEL

2004. december 14-én, a budapesti Illyés Archívum tanácstermében mutatták be a Balassi Bálint születésének 450., halálának 410. évfordulója tiszteletére készített, "Balassi Bálint Virtuális Kiállítás" címet viselő honlapot. A bemutatót Kecskeméti Gábor irodalomtörténész nyitotta meg, majd Kobzos Kiss Tamás előadóművész közreműködésével, Bánkeszi Lajosné ügyvezető igazgató (Neumann-ház) ismertette az új honlapot. Balassi versek, Balassi ihlette művek olvashatók itt -- elsősorban a Neumann-ház gyűjteményéből --, illetve versfelvételeket és zenés verseket hallgathatnak az érdeklődők. link

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 14., Neumann-ház

Angol szaknyelvi forrásanyag CD-nFEL

A British Council szaknyelvi angol projektjének (ESP - English for Special Purposes Project) célja a középhaladó és haladó szintű nyelvtudás fejlesztése. A most bemutatott angol szaknyelvi forrásanyag CD az üzleti tudományokat, közgazdaságtant, Európa-tanulmányokat és menedzsmentet hallgató diákoknak, illetve azon fiatal magyar vezetőknek készült, akik az állami és magánszférában EU partnerekkel kommunikációt folytató szervezeteknél dolgoznak. (e-dialogue) Bővebb információ: British Council -- Nagy Edit, edit.nagy@britishcouncil.hu link

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 10., KultúrPont, e-dialoguelegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról