Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/2., 1. 12.

Mérlegen a könyvtárvezetők szociális képességei
Munkahelyi agresszió -- gépáldozat
A stressz megtizedeli a munkahelyi létszámot
A jövő könyvtárai: Biblioplázák
Letölthető mintaönéletrajzok -- több nyelven
Digitális jövő -- a Microsoft szerint
Több mint két és félmillió magyar netező
IT és felsőoktatás -- új idők, régi gondok
Közszféra: már lehet csatlakozni a Prémium évek programhoz
Regionális egyetemi tudásközpont létesül Sopronban
Államilag garantált lakáskölcsön a teljes közszférának
Informatikában az amerikai iskolások is jobbak tanáraiknál
Új e-mailarchiváló megoldás a GFI-től
Milyen híreket kerestek a netezők tavaly?
Könyvtárrá alakítaná az állambiztonsági levéltárat az MSZP
Megkezdte működését a TV2 új közönségszolgálata
Tarolnak az internetes boltok
Magyar festők alkotásai a PannonW@P-on
Képes Újság -- megújult
www.kapocs.org
A király könyvei
Marketing-blog
Aukciós portált indít a Sanoma
Rádió- és tévéműsorok digitális archívuma


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Mérlegen a könyvtárvezetők szociális képességeiFEL

- Milyen szolgáltatási- és minőségmenedzsment és milyen vezetői stílus jellemzi itt és most hazai könyvtári viszonyainkat?
- Parancsokat és utasításokat osztogat-e 'fölülről' a mindenkori könyvtári vezetés, vagy korrekt módon kommunikálja és indokolja a célokat?
- 'Ellenőrei'-e a vezetők a munkatársaknak vagy segítői és példaképei?
- Kommunikációs hiányosságokkal küszködő individualisták-e vagy 'elsők az egyenlők között', akik számára a teammunka, az együttműködés magától értetődő?
- Zártak, megközelíthetetlenek-e a beosztottak szemében vagy nyitottak, elérhetők, megszólíthatók?
- Melyik mentalitás jellemzi a vezető(ke)t az alábbi két szemlélet közül? --
'Ez az én területem. Te értem dolgozol. Tedd, amit mondok.' -- Vagy: 'Ezt a területet bízták rám. Felelős vagyok munkatársaim képességeinek fejlődéséért.' -- Olvasható a Könyvtári Figyelő 2004/4. számában. A német könyvtári helyzetet feltáró könyvismertetésben olvasható utalás Papp István- féle etikai kódexre is: 'A vezető és a beosztottak viszonyát elsősorban ne az alá-és fölérendeltség jellemezze, hanem az azonos szakmához való tartozásból eredő egyenlőség… A beosztott könyvtáros joggal várja el hivatali főnökétől, hogy megadja munkájához a szükséges szakmai segítséget, ne éreztesse vele szemben fölényét, utasításait megfelelő formában és hangon adja ki, korrektül ellenőrizze munkáját, ne éljen vissza helyzeti előnyével, munkáját rendszeresen és objektív kritériumok alapján értékelje, munkahelyének megváltoztatása esetén személyét, felkészültségét, képességeit és teljesítményét elfogulatlanul minősítse.'
-- Ám mint ahogy Németországban is, hazai viszonyok között találkozhatunk meghökkentő, kimondottan ellenkező előjelű javallattal is (pl.: Szervezetkultúra, szervezetfejlesztés / Ramháb M. In: Minőségmenedzsment műhely, Noszvaj, 2003. máj. 14-15.). A kérdés tehát: mely irány szolgálja a könyvtárak munkatársakban rejlő szellemi potenciálját.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Munkahelyi agresszió -- gépáldozatFEL

A legrosszabb pillanatokban lefagyott vagy másként engedetlen számítógépet sokan tettleg bántalmazzák munkahelyükön, hogy dühüket levezessék. Főleg az informatikusok hajlamosak komputerük szétverésére. Egy néhány évvel ezelőtt készült Compaq tanulmány szerint a munkavállalók 60 százaléka ordítozik számítógépével. Az sem számít, hogy az irodában hülyének nézik őket a többiek, hangosan szidják monitorjukat. A Concord Communication tanácsadó cég felmérése szerint az informatikusok 80 százaléka már többször kapott olyan dührohamot, hogy nekiesett a számítógépének. A PC-k okozta agresszió témájára már akadémikusok is ráugrottak: Nagy-Britanniában is születtek tudományos publikációk a kérdésről. Legutóbb egy német szociológus szentelte ennek diplomáját. Az agresszió jelenségét és negatív következményeit vizsgálják. Tény, hogy a számítógépek egyre fontosabb szerepet töltenek be a munkavállalók életében. Van, aki szinte egész nap a gép előtt ül, és azzal dolgozik. Nem csoda, hogy a viselkedéskutatók felfigyeltek a témára: egyre több ember személyesíti meg saját PC-jét. Beszél hozzá, megpaskolja, sőt simogatja, és néha tettlegesen is ellene fordul. - F: jan. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

A stressz megtizedeli a munkahelyi létszámotFEL

Egy szoros határidővel elvégzett munka leadását követő 24 órában hatszor nagyobb a szívroham veszélye -- állapította meg a svéd Karolinska Intézet. A szakemberek több mint egy évtizeden keresztül 3500 dolgozón vizsgálták munkahelyi stressz szervezetre gyakorolt hatását -- derül ki a Magyar Hírlapból. Az adatok elemzésekor kiderült, hogy a férfiaknál 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel betegszenek meg, ha az előző évben sorozatos munkahelyi konfliktusokkal kellett küzdeniük. A nőknél az anyagiak jelentették a legnagyobb kockázatot, náluk háromszorosára nő a betegség veszélye, ha csökkent a fizetésük. A nőknél és férfiaknál egyaránt többszörösére emelkedik a betegség kockázata a munkahelyi felelősség növekedésével párhuzamosan. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy korábban menedzserbetegségnek tartott szívroham az adott cég valamennyi dolgozóját egyaránt veszélyezteti, függetlenül attól, hogy a hierarchiában hol foglal helyet. - F: jan. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

A jövő könyvtárai: BiblioplázákFEL

Az internetes keresőjéről ismert Google a legnagyobb amerikai bibliotékák könyveit tervezi tömegesen feltenni a világhálóra. A hagyományos könyvtárak törhetik a fejüket: milyen választ adjanak a kihívásra. "A most tervezett virtuális könyvtár mérete megdöbbentő, ám hozzá hasonló, de szerényebb méretű elektronikus társai már az internet őskorában is léteztek" -- helyezi összefüggéseibe a hírt Bánhegyi Zsolt szakíró, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára számítógépközpontjának vezetője. Az amerikai Sergey Brin és Larry Page, a Google internetes keresőoldal alapítói karácsony előtt jelentették be: világszerte látogatható virtuális olvasóterem megteremtésén tevékenykednek. "Egyetemista kori álmunk fog teljesülni" -- nyilatkoztak arról, hogy a következő tíz évben digitalizálják a Harvard, a Michigani és a Stanford Egyetem bibliotékája, illetve a New York-i Közkönyvtár állományának egy részét (mintegy 15 millió kötetet), és azt a Google rendszerén belül ingyenesen kereshetővé teszik. Ez nemcsak mennyiségi, hanem minőségi különbség is ahhoz képest, hogy a klasszikus világirodalomnak időközben 6267 kötetét felölelő amerikai Project Gutenberget már 1971-ben létrehozták, amikor a világháló még gyerekcipőben járt. - F: jan. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link (jelszóval olvasható)

Letölthető mintaönéletrajzok -- több nyelvenFEL

Az álláskeresés megkönnyítésére a FigyelőNet mintaönéletrajzokat gyűjtött össze, melyeket Olvasóink magyar, angol, német, francia, spanyol és olasz nyelven tölthetnek le. A dokumentumformában tárolt minták azonnal felhasználhatók. - F: jan. 11.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Digitális jövő -- a Microsoft szerintFEL

Bill Gates beszédével nyitotta meg kapuit a CES. A Nemzetközi Szórakoztató Elektronikai Vásár (Consumer Electronics Show - CES) keretében megtartott beszédében Bill Gates olyan technológiákról, együttműködési megállapodásokról és piaci tényezőkről számolt be, amelyek közelebb visznek a Microsoft által elképzelt digitális jövőhöz. Gates előadásában a zene, a fényképezés, a filmek, a televízió, a játék és a kommunikáció területeinek újdonságaira koncentrált. - F: jan. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Több mint két és félmillió magyar netezőFEL

A tavalyi év második és harmadik negyedévére a 15 évnél idősebb lakosság körében átlépte a 30 százalékos küszöböt (31 százalék) az internet- hozzáféréssel rendelkezők száma -- derült ki a Nemzeti MédiaAnalízis és a Magyar Online Monitor legújabb adataiból. A Magyar Reklámszövetség honlapján megjelent elemzés szerint 2004 második és harmadik negyedévére Magyarországon 2 millió 608 ezerre nőtt az internet-hozzáféréssel rendelkezők száma, amely 31 százalékos internet-penetrációt jelent a 15 évnél idősebb lakosság körében. 2004 első félévében ez az arány 30 százalék alatt volt. 2002-es adatokhoz képest 2004 harmadik félévére már 1 millióval több embernek volt fizikai lehetősége az internet használatára. Azoknak a száma, akik havonta legalább egyszer interneteznek 1 millió 798 ezer, ez a szám az előző év hasonló időszakához képest 300 ezerrel nőtt, jelenleg a felnőtt népesség 21 százaléka tartozik ide. A piaci szereplők és szakértők január eleji becslése szerint idén az ADSL-hozzáférések száma mintegy 100 ezerrel nőhet. - F: jan. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

IT és felsőoktatás -- új idők, régi gondokFEL

Darázsfészekbe nyúl, aki kívülállóként közeledik a hazai felsőoktatás helyzetéről szóló vitákhoz. Mit érzékel ebből a forrongásból az IT-szektor? Kevesebbet tudnak a most végző IT-szakemberek, vagy csak a szemléletük változott? Miért ritka manapság a hazai IT-sikersztori? Lesújtóan nyilatkozott a felsőoktatás helyzetéről Reszler Ákos, a Scansoft-Recognita Rt. vezérigazgatója és Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke egy beszélgetésben, melyet korábban közölt a Számítástechnika. Mindkét szoftvercégvezető abban látta a gond egyik fő okát, hogy a felsőoktatásból kikerülő diákok teljesítménye, tudásszintje évről évre érzékelhetően romlik. A felsőoktatás piacivá vált, de szégyenkezés helyett ennek fényében inkább a piaci elveket kellene alkalmazni. Felsőoktatási intézményrendszerünk azonban erre a feladatra még nincs berendezkedve. Reszler Ákos elmondta, hogy a cégükhöz jelentkező dolgozóknak már jóval szigorúbb felvételi vizsgát kell teljesíteniük, mint a korábbi években, mivel a vezetés már nem bízik, nem bízhat meg az iskolákban. - F: jan. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közszféra: már lehet csatlakozni a Prémium évek programhozFEL

A január elsejétől életbe lépett programhoz 2006. december 31-ig lehet csatlakozni. A juttatások folyósítási ideje legkésőbb 2009. december 31-ig tart. A Prémium évek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló törvény rendelkezései 2005. január 1-jétől léptek hatályba -- írja a magyarorszag.hu. A program kiterjed a köztisztviselőre, az ügykezelőre, a közalkalmazottra és egyéb közigazgatási szervnél foglalkoztatott munkavállalóra. A különleges foglalkoztatási állományba köztisztviselő és ügykezelő tartozhat. A mindkét foglalkoztatási formához 2005. január 1. és 2006. december 31. között van lehetőség csatlakozni. A prémium évek alapján járó juttatások folyósítási ideje legkésőbb 2009. december 31-ig tart. A részvétel feltételei... - F: jan. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Regionális egyetemi tudásközpont létesül SopronbanFEL

A Nyugat-Magyarországi Egyetem és helyi vállalkozások együttműködésével regionális tudásközpont jön létre Sopronban. A projektet több mint egymilliárd forinttal támogatja a szaktárca. Erdő-, és fahasznosítással foglalkozó regionális egyetemi tudásközpont kezdi meg működését a Nyugat-Magyarországi Egyetem és egy tucat vállalkozás együttműködésével az idén Sopronban. Faragó Sándor, az intézmény rektora elmondta: a tudományos és technológiai innovációs központ olyan jellegű kutatásokat és fejlesztéseket végez majd, amelyeket a vállalkozások hasznosítani tudnak piaci tevékenységükben. - F: jan. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Államilag garantált lakáskölcsön a teljes közszféránakFEL

A kormány várhatóan szerdai ülésén hagyja jóvá a fiatalok lakáshoz jutását elősegítő Fészekrakó programot. Ennek keretében a 30 év alatti házasok, gyermeküket egyedül nevelők az adott lakást minimális önrésszel vásárolhatják meg, ezt viszont a szocpollal ki lehet váltani, így akár saját erő nélkül bele lehet vágni a lakásvásárlásba. A programnak köszönhetően a jelzáloghitel teljes összege és a kölcsön alapjául szolgáló hitelfedezeti érték közti különbözetet februártól lehet államilag garantált hitelből finanszírozni. Egy két gyermeket nevelő 30 év alatti házaspárnak például havi 98 ezer forintjába kerül egy angyalföldi 50 négyzetméteres új lakás megvásárlásához kapott hitel törlesztése. A 15 millió forintos vételárból lejön a 2,4 millió forintnyi szocpol, a megmaradó 12,6 millió forintot kell hitelből finanszírozni. A támogatott jelzáloghitel a vételárhoz képest 90 százalékos hitelbiztosítéki érték 60 százaléka, azaz 9 millió forint, a különbségként adódó 3,6 millió forint pedig - a Fészekrakó program segítségével - szintén támogatott és államilag garantált kölcsönből finanszírozható. Új elem, hogy a Fészekrakó- lakást 10 évig nem lehet értékesíteni, amivel a kormány a befektetési célú vásárlókat kívánja kiszűrni. További újdonság a lakáspolitikában, hogy ettől az évtől állami kezesség mellett a közalkalmazottak is vásárolhatnak lakást. Eddig ezt a kedvezményt csak a 200 ezer fős köztisztviselői tábor vehette igénybe. A kiterjesztéssel a közszféra valamennyi dolgozójának, 800 ezer főnek az állami kezességvállalás. (MH jan. 8., 13. old.) - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Informatikában az amerikai iskolások is jobbak tanáraiknálFEL

Egy amerikai felmérés szerint az iskolák nem tudják kihasználni a világháló nyújtotta lehetőségeket, annak ellenére, hogy szinte kivétel nélkül rendelkeznek internet-eléréssel. Az amerikai Oktatási Hivatal által közzétett felmérés sürgeti az intézményeket, hogy a számítógépeket nagyobb mértékben használják a tantermekben, és az internetes foglalkozásokat a tanterv kialakításánál is vegyék figyelembe. A Hivatal adatai szerint az elmúlt egy évtized alatt az amerikai oktatási intézmények nem kevesebb mint 99 százalékát látták el internet-kapcsolattal, és minden ötödik diákra jut egy számítógép. Az eredmények tudatában a dokumentum kissé fellengzős nevet kapott: "Az amerikai oktatás új aranykora felé: hogyan forradalmasíthatja az internet, a törvénykezés, és a diák napjaink oktatását." A kétségkívül impozáns eredmények azonban önmagukban nem biztosítják a teljes sikert. A felmérés ugyanis rámutatott, hogy az infrastruktúra kiépítettsége ellenére az iskolák vezetése és a tanárok még mindig nem szoktak hozzá az új kor eszközeihez, és a mai napig nem látták el megfelelő szerepkörrel a számítógépeket. "Az oktatás az egyetlen terület, ahol még mindig vitatják az új technológia létjogosultságát. Számos reform, elegendő számú számítógép megvásárlása, és a hálózatok kiépítése ellenére az iskolák még mindig a hagyományos módszert választják" -- jelentette ki Rod Paige oktatási államtitkár. - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új e-mailarchiváló megoldás a GFI-tőlFEL

A MailArchivert Exchange levelezőszervert használó vállalatoknak ajánlják. A hálózatbiztonsági, tartalom-felügyeleti és üzenetküldéssel kapcsolatos szoftvereket fejlesztő GFI -- melynek ügyfelei közé tartozik hazánkban az AKA Rt., az Akzo Nobel, az EAN Magyarország, a Fővárosi Vízművek, az IEB, az OTP, a Wizz Air és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem -- kiadta MailArchiver nevű termékét, mely a vállalatok levelezésmentési szükségleteiket elégíti ki. GFI MailArchiver for Exchange egy könnyen használható e-mailarchiváló megoldás, mely egyaránt alkalmas az adott vállalat külső és belső levelezésének mentésére. Számos törvény és rendelet követeli meg a gazdaság számos területén működő különféle vállalatoktól levelezésük szabványos és hiteles archiválását. Másrészről az ilyen adatmentéseket követően a felhasználók a leveleikhez már csak igen lassan, nehézkesen, rendszerint közvetve tudnak hozzáférni. - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Milyen híreket kerestek a netezők tavaly?FEL

2004 leggyakrabban keresett öt szava a hírkereső.hu weboldalon: lottó, baleset, lakáshitel, Baumag, olimpia. A legkeresettebb férfi Fehér Miklós, míg a legkeresettebb nő Zalatnay Sarolta volt. Cégek közül a Baumag illetve a Parmalat vitte el a pálmát. A politikában az amerikai elnökválasztás, míg politikusok közül Gyurcsány Ferenc "nyert". A legkeresettebb város Magyarországon Pécs, a világban Madrid volt, míg a leggyakrabban keresett országnak Irak bizonyult. A sport kategóriában a sakk és az olimpia, a gazdaság kategóriában a lakáshitel "győzött". A Hírkeresőn a legolvasottabb öt site sorrendben: [origo], Index, Radio.hu, Ma.hu, Uno.hu, míg témakörönkénti bontásban: autó: A5.hu, bulvár: Blikk.hu, tv: HírTV, női lapok: Index-Velvet, gazdaság: Vg.hu, sport: Nemzeti Sport Online, tudomány: National Geographic, print lapok: MNO, IT: Prim.hu. - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárrá alakítaná az állambiztonsági levéltárat az MSZPFEL

Hasonlóan működne, mint az Országos Széchenyi Könyvtár, vagyis bárki beleolvashatna az aktákba, a személyes adatok védelme mellett. A párt angolszász mintára különbséget tenne az intim és a privát adatok között. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy bárki megtudhatná, ha egy volt besúgót zsarolással szerveztek be, de azt már nem, hogy mivel zsarolták. A tervezett módosításról az MSZP még nem egyeztetett az adatvédelmi biztossal. - F: jan. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megkezdte működését a TV2 új közönségszolgálataFEL

A világszerte számos call centert működtető TransCommal kötött megállapodás értelmében hétköznapokon reggel 7 és este 10 óra között operátorok fogadják a TV2 nézőinek hívását, illetve folyamatosan kezelik a közönségszolgálat e-mail címére érkező leveleket. A levelet írók automatikus választ kapnak, melyben a TV2 visszaigazolja a levél megérkezését és jelzi a válaszadási procedúra megkezdődését. A megbízott partner feladata feldolgozni a kérdéseket, jellegük szerint kategorizálni, majd az illetékesek felé továbbítani azokat. Az operátorok naprakész információval rendelkeznek a műsorokról. A közelmúltban létrehozott információs adatbázis lehetővé teszi, hogy a TV2 nézői kérdéseikre azonnali, korrekt választ kaphassanak. - F: jan. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tarolnak az internetes boltokFEL

Magyarországon az internetes boltoknak átlagosan nagyobb online árbevételük van, mint a hagyományos kiskereskedelmi hátterű, de interneten is értékesítő társaiknak. Épp ellenkezőleg, mint az Egyesült Államokban. Magyarországon a csak interneten át értékesítő áruházakra jutó online árbevétel nagysága nemcsak 2004-ben, hanem 2003-ban is magasabb volt, mint azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek hagyományos hátterük is van -- derül ki a GKI Rt. kutatási eredményeiből. Emellett a csak interneten át forgalmazó csoportban 2003-ról 2004-re az egy áruházra jutó átlagos árbevétel-növekedés is dinamikusabb volt (100 millió forintról 185 millió forintra emelkedett). - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar festők alkotásai a PannonW@P-onFEL

Együttműködésük tizenegyedik évébe lépve különleges ötlettel örvendezteti meg a hazai mobil közönséget a Pannon GSM és a Magyar Nemzeti Galéria: az előfizetők a legnevesebb magyar festők alkotásait tölthetik le telefonjukra a PannonW@P-on keresztül. - F: jan. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Képes Újság -- megújultFEL

Közmagazinná szeretné tenni a Képes Újságot a lapot kiadó Editorial, ezért formájában és tartalmában is megújította december végétől. F. Tóth Benedek főszerkesztő azt szeretné megmutatni, hogy nem csak a harsogó bulváranyagokkal, illetve cikként tálalt lejárató kampányokkal lehet olvasókat toborozni és megtartani. ”Az a célunk, hogy az idén 45 éves újságból egy mindenki számára elérhető, érthető közmagazin váljék. ”A lapban nem az a fontos, ki mond valamit, hanem az, mit mond, miért mondja, és ennek milyen hatása van az emberek életére” -- nyilatkozta a főszerkesztő. A lap nemcsak tartalmában, hanem küllemében is megújult, új layouttal jelenik már meg. Az Editorial a Képes Újság mellett a Népszavát, a Diéta és Fitnesst, a Fürge Ujjakat és a Kulinária című lapokat adja ki. - F: jan. 5.

Hírforrás:
2005. január 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

www.kapocs.orgFEL

A portál tartalma: naprakész kulturális--közművelődési kishírek, a nyomtatott hírlevelek és a Bácsország kiadvány elektronikus archívuma, dátumra kereshető programajánló, vajdasági magyar érdekeltségű könyvtárak elérhetőségi adatai, néprajzi --kulturális 'naptár' (link ) és friss hírek. Az oldal tartalma és áttekinthetősége példaadó.

Hírforrás:
2005. január 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

A király könyveiFEL

Ami a világban -- a magyar sportról szólva -- Puskás, az a kultúra esetében szinte bizonyosan a Biblioteca Corviniana, Mátyás király könyvtára. Önértékein kívül azért az ismertség, mert a kétezernél több darabjából megmaradt kétszáz- egynéhány a történelem sodrásában szétszóródott tizennégy országban, s azokat ott nem kevesebb, mint negyven könyvtár a legbecsesebb kincsei között tartja számon. (A Monok István által szerkesztett könyv recenziója.) - F: jan. 8.

Hírforrás:
2005. január 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Marketing-blogFEL

Elsősorban kisvállalkozások számára érdekes a KKV Marketing-blog link , de könyvtárak számára is nyújt elgondolkodnivalót, pláne azért, mert nincs még magyar könyvtármarketing-blog. Emellett ajánlható betérő, marketingről érdeklődő olvasóknak is. Tartalma: aktuális hírek komendálása, megjelent friss cikkek, pl.: 'De a mi cégünk más...', link ; Mátyás király marketingje link , könyvajánló, ötletek, tanító sztorik. Apropó: az utóbbi időben egyre több szakcikk jelenik meg arról, hogy a sztorizás az egyik leghatékonyabb tudásmegosztó eszköz :-)

Hírforrás:
2005. január 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

Aukciós portált indít a SanomaFEL

TeszVesz (link néven aukciós portált indít Magyarországon a Sanoma Budapest és a lengyel Payback Csoport vegyesvállalata. Az új oldal január 10- étől érhető el. Sanoma Budapest megvásárolta a HIAA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 49 százalékát, amely a lengyel Payback csoport aukciós portáljának tesztverzióját, a tetrako.hu-t üzemelteti hazánkban. Az akvizíciót követően a portál új külsővel és struktúrával TeszVesz.hu néven működik tovább. - F: jan. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Rádió- és tévéműsorok digitális archívumaFEL

Megszületőben van egy új, nemzeti archívum, amely az audiovizuális tartalmakat gyűjti, és digitalizált formában tárolja. A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) törvénytervezete és a projekt legfontosabb tudnivalói már olvashatók az interneten (link s az immár ötéves ötlet megvalósulása után bárki számára -- mint egy könyvtárban -- hozzáférhetővé, kutathatóvá válnak a televízióban és a rádióban sugárzott magyar műsorok, híradók, filmek stb. - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról