Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/12., 3. 23.

Magyarország élen a lisszaboni felzárkózási folyamatban -- de 27-ből a 21-ik
Az angol képviselőház jelentése sürgeti a közkönyvtárak megújításának folytatását
A Google alteregót is termel
A kulturális vidékfejlesztés a szaktárca fő célja
Információs köztér, mint az egyik könyvtári részleg a Sheffield-i Egyetemen
Könyvtáros pályakezdők a pályáról
Digitális galéria New York közkönyvtárától
Dante-kódex hasonmás
Spanyol és norvég partnerkeresés
Olvashatóbb és tetszetősebb szövegek készítése -- Tippek 1.
Somogyi-évforduló
950 éves a tihanyi bencés apátság (és az alapítólevele :-)
MTV -- egy hétig a fogyatékkal élőkre fókuszál
Hétfőn leplezik le Verne budapesti tengeralattjáróját
OTDK -- hétfőtől
Online könyvtárat nyitott az Európai Unió


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Magyarország élen a lisszaboni felzárkózási folyamatban -- de 27-ből a 21-ikFEL

Az összes EU-tagállam közül Magyarország számít a lisszaboni felzárkózási folyamat éllovasának, azaz az első helyen áll azon a listán, amely azt mutatja, hogy a tagországok 1999 óta milyen előrehaladást értek el az EU versenyképességét javítani célzó, néhány éve a portugál fővárosban elfogadott uniós stratégiában. A 27 ország rangsorában azonban a jelenlegi felkészültség tekintetében csak a 21. helyen állunk - számolt be az MTI.

Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 22., link

Az angol képviselőház jelentése sürgeti a közkönyvtárak megújításának folytatásátFEL

Február 24-én lezárult a több hónapos munka, melynek keretében szakértők és hivatalok százai segítették a Kulturális Bizottságot az új problémák és megoldások felismerésében. A bizottsági jelentés 60 oldalon, továbbá az írásban beadott több száz oldalnyi szakértői anyag hozzáférhető a Képviselőház honlapján keresztül. Az elmúlt évtizedben -- a People?s Network elnevezésű kormányzati program kétségtelen sikere ellenére ? visszaesett a közkönyvtári használat, legalábbis a látogatások és kölcsönzések számának tükrében (sokan vitatták, hogy ezek még elég releváns információt jelentenek-e). A viták során és a zárójelentésben is rengeteg kérdés került felszínre: miért olyan lehasznált a könyvtárak többsége, miért nem lehet több helyen vasárnap kinyitni, hogyan lesz pénz a mintegy 30 ezer olvasói internetező gép lecserélésére stb. Magyar szemmel a parlamenti bizottság elkötelezettsége, a hozzászóló könyvtári vezetők és szakértők véleményének sokoldalúsága, a zárójelentés konok tárgyszerűsége egyaránt élményt jelent. Másutt igyekszünk többet elmondani az angol közkönyvtárakról. Nekünk megint tanulságos lehet. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 20. link

A Google alteregót is termelFEL

Március 16-án a francia államfő fogadta a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) elnökét és a kulturális minisztert. Chirac támogatni kíván egy Google-hoz hasonló digitalizálási projektet Európában. A két meghívott segítségét egy ezt előkészítő program összeállításához kérte. A rendszer kiépítését az európai országok részvételével gondolja megvalósítani. Az azt jelentené, hogy a meglévő BNF-rendszert (Gallica) tovább kellene fejleszteni, és kiegészíteni más európai bázisokkal. Az európai együttműködés terén már eddig is volt közeledés a német és angol könyvtárak irányában (a British Libraryval való együttműködés különösen fontos). A terv kulturális tétje óriási, ugyanakkor erősen behatárolt a beláthatatlan anyagi tényezők miatt. A francia államfő nemcsak kulturális, de technikai és pénzügyi együttműködés lehetőségét is felveti. Elképzelése, hogy a Google-projekt európai alteregóját kell kiépíteni ahhoz, hogy Európa egyenrangú partnerként tárgyalhasson a Google-lal.

Régebbi hírforrás(ok): - F: márc.17. Le Monde; Grebot Ágnes Kataliston megjelent híradása nyomán. link

A kulturális vidékfejlesztés a szaktárca fő céljaFEL

Kistelepülések művelődési intézményeinek felújítására ír ki pályázatot a szaktárca a közeljövőben -- hangzott el a kormányfő és a minisztérium vezérkarának pénteki egyeztetése után. Gyurcsány Ferenc üdvözölte a kulturális vidékfejlesztés ügyének felkarolását.

Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 19., link

Információs köztér, mint az egyik könyvtári részleg a Sheffield-i EgyetemenFEL

A Sheffieldi Egyetemen 2007-ben új épületben nyílt meg az információs köztér az egyetemi könyvtár és az információtechnológiai szolgálat együttműködésének keretében. A szolgáltatást az egyetemi könyvtár az egyetem más részlegeivel (információ- és oktatástechnológia, -fejlesztés) szoros partnerségben üzemelteti.
Az információs köztér egyike az egyetemi könyvtár öt telephelyének. A köztér területe bruttó 11 500 négyzetméter, befogadóképessége 1350 fő, 70 személyes kiberkávézó csatlakozik hozzá. 110 000 nyomtatott dokumentum (miközben a másfél milliós teljes állomány is rendelkezésre áll), 550 személyi számítógép és 70 vékony kliens-munkaállomás vehető igénybe.
A tervezés során a hallgatók és az oktatók lehetőséget kaptak a véleménynyilvánításra. Az építész számára készült rövid szakmai programot számos egyébbel (könyvtárlátogatások, felvételek értékelése, egy tipikus felhasználó -- hallgató -- egy napjának rögzítése stb.) is kiegészítették. (ref.: Hegyközi I.)


Könyvtáros pályakezdők a pályárólFEL

Az Egyesült Államokban a kezdő könyvtárosok munkahelyükön a bürokrácia falaiba és az új dolgokkal való szembenállásba ütköztek. Erre felmérés derített fényt. A képzéssel kapcsolatban csak 26,1% volt elégedetlen. A munkahelyek mindenütt elvárják, hogy a végzett hallgató jártas legyen a katalogizálásban, a kölcsönzésben, a költségvetésben, de legyen felkészült a programozás, az olvasószolgálat, a pályázatírás, a marketing, és a menedzsment terén is. Jellemző, hogy kevésnek találták a gyakorlati oktatást. A fiatalok már az állásinterjún hátrányba kerülnek a gyakorlati képzés hiánya miatt idősebb, tapasztaltabb kollegáikkal szemben. Pályamotivációjuk változatlan: ők is segíteni szeretnék a használókat. A különbség, ők nem tetszelegnek a mártír szerepében, hanem szóvá teszik az alacsony béreket, az új dolgok bevezetésének nehézkességét. Fényes szemmel, tenni akarással, lelkesedéssel és nagyon kevés gyakorlati ismerettel jelentek meg a könyvtárban, ahol bedobták őket a mélyvízbe, és azt várták tőlük, hogy rejtőzzenek el a bürokrácia útvesztőiben, és adják fel intellektuális szabadságukat. Nem látták előre a szigorú adminisztrációs megkötéseket, a döntéshozatalt megnehezítő bürokráciát, az új dolgok bevezetésének akadályait. Amikor valamilyen új ötlettel állnak elő, túl gyakran hallják: Ez nem fog működni, sose csináltuk így! vagy: Azért, mert mi mindig így csináltuk. 30 év alatt 50% tudja elképzelni, hogy közművelődési könyvtáros maradjon élete végéig.
Az alulfizetettséggel akkor találkoznak, mikor vissza kell fizetni a tanulmányaik fedezésére felvett kölcsönt. Fizetésük negyedét erre a célra kell fordítaniuk, másodállást, többletmunkát kell vállalniuk, s reménytelennek látszik számukra az önálló otthon megteremtésének lehetősége. Az emelkedő oktatási költségek nincsenek arányban a bérezéssel.
A fiatalok a kollektív siránkozás helyett szeretnék összefogni a könyvtáros- társadalmat a problémák megoldására. Ehhez azonban szükség van mindkét generáció kompromisszum-készségére. A szerzők szerint ki kell használnunk a fiatalokban rejlő lehetőségeket, és nyitottabbaknak kell lennünk a változásokra.
Összefoglalva: a nyitott, befogadó könyvtár négy ismérve: ... -- ld.: link (Manci)

Régebbi hírforrás(ok): - F: Newhouse--Spisak: Fixing the first job. In: Libr.J. 2004/13. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/1. ref.: Szénászky M.

Digitális galéria New York közkönyvtárátólFEL

A New York Public Library digitális galériát indított link , amely máris több százezer letölthető, jó minőségű, magyarázatokkal ellátott képet tartalmaz. A gyűjtemény sok, máshol fel nem lelhető, értékes és érdekes képpel rendelkezik: térképekkel, fényképekkel, kódexekkel, fametszetekkel stb. Képek személyes használatra szabadon és ingyenesen letölthetők és felhasználhatók.

Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 16., link

Dante-kódex hasonmásFEL

A Szegedi Tudományegyetem és a veronai egyetem az egyik legrégebbi Dante- kódexet kívánja hasonmás kiadásban megjelentetni a jövő évben. A kiadói jogokkal a SZTE Bölcsészettudományi Kara rendelkezik, a veronai egyetem a kiadási költségeket fedezi. Az iniciálékkal, miniatúrákkal díszített kódex az 1330-as vagy 1340-es években keletkezett. A kötet az Isteni színjáték csaknem teljes szövegét tartalmazza. A két egyetem jogi kara együttműködés keretében öt évvel ezelőtt az Aranybulla hasonmás kiadását jelentette meg.

Hírforrás:
2005. március 23.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 10., link

Spanyol és norvég partnerkeresésFEL

A Kanári-szigeteki Telde városának önkormányzata Kultúra 2000-es pályázatban venne részt társszervezőként vagy partnerként a következő területekhez kapcsolódóan: kulturális örökség, vizuális művészetek, előadóművészetek, irodalom, műfordítás, kulturális együttműködés harmadik országokkal, iparművészet, cirkuszművészet, könyvtárak, kulturális események, cyberművészet, audiovizuális művészetek. Bővebb információ: M.I. Ayuntamiento de Telde; Juan Diego de la Fuente 38, 35200 Telde, Las Palmas de Gran Canaria, Spain - Odesa Campos, T: +34 828/013/600, F: +34 928/68/23/44 A norvégiai Tromsö városának egyetemi könyvtára Észak-Skandinávia, a Spitzbergák és a sarkköri régiók történelmi térképeinek digitalizálását célzó Kultúra 2000-es pályázatához a következő területekről keres partnereket és társszervezőket: kulturális örökség, történelem, könyvtárak, levéltárak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 22., KultúrPont

Olvashatóbb és tetszetősebb szövegek készítése -- Tippek 1.FEL

A KIT három rövid részben egyszerű és praktikus szempontot kíván azoknak nyújtani, akik dokumentumokat állítanak elő. A tippek abban segítik a szövegszerkesztőt, hogy 1. olvashatóbb, 2. tetszetősebb szöveget állítson elő. E rövid sorozat nem tipográfiai szakemberek számára készül, hanem aki más téma szakembereként mindennapi munkája során kisebb-nagyobb szövegeket állít elő.
- Betűtípus. Kinyomtatott szöveg esetén a talpas antikva (pl. Times) valamivel kényelmesebben olvasható a talp nélkülihez képest (pl. Arial), ezért nagy kenyérszövegnél inkább az elsőt érdemes használni, címeknél mindegy. Weben ugyanakkor a talp nélküli betűk olvashatók kényelmesebben. Kétféle betűtípusnál többet nem érdemes használni, és azok legyenek egymástól elég elütők típusban).
- Sorköz. A szimpla sorköz a legkedvezőbb az olvasó szem számára (ezzel egyébként a papírral is takarékoskodunk).
- Kiemelés. Az aláhúzást érdemes kerülni, s lehetőleg ne használjunk egy fajta kiemelésnél többet, pl. egyszerre vastag betű (fet) és dőlt (italic vagy kurzív), kiemelni lehet pl. azzal is, hogy a fontos szavakat a mondat elejére írjuk (weben az aláhúzás a link-funkció kritériuma). Jó nyomdatechnika esetén érdemes játszani a szürkébb háttérrel való kiemeléssel is (fénymásolásnál ne)
- Sorhossz. A rövidebb sorok jobban olvashatók (ezért megfontolandó a kéthasábos szerkesztés).
- Zárás. A csak balra zárt szöveg valamivel jobban olvasható, mint a sorkizárt. Emellett persze válasszuk el a szavakkal, elkerülve a túl hektikusan változó sorhosszakat. Sorközben ugyanis a szavak közötti nagyobb hely megnehezíti az olvasást. (folytatjuk)


Somogyi-évfordulóFEL

1888. márc. 20.: Somogyi Károly esztergomi kanonok, könyvgyűjtő, egyházi író, akadémikus halála (szül. 1811. ápr. 1.). 1849-ben indította el a Katholikus Iskolai Lap című hetilapot. Hazafias és szabadelvű cikkei miatt a szabadságharc után bujdosnia kellett. Nagy értékű könyvtárat gyűjtött, amelyet 1880-ban az árvíz sújtotta Szeged városának adományozott. Az intézmény ma az ő nevét viseli.

Hírforrás:
2005. március 23.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: link

950 éves a tihanyi bencés apátság (és az alapítólevele :-)FEL

A tihanyi bencés apátság alapításának 950. évfordulója alkalmából jubileumi kiállítás nyílik Tihanyban, az apátság kőtárában.

Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 19., link

MTV -- egy hétig a fogyatékkal élőkre fókuszálFEL

Egyenlő eséllyel címmel tematikus hetet indít a Magyar Televízió (MTV): március 20. és 27. között a megszokottnál többször szerepelnek fogyatékkal élők a képernyőn és a hírekben.

Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 17., link

Hétfőn leplezik le Verne budapesti tengeralattjárójátFEL

A budapesti Francia Intézet homlokzatára szombaton kezdik felhelyezni, és a Verne Gyula-emlékév kezdete alkalmából hétfőn este leplezik le a Nautilus tengeralattjáró hét méter hosszú mását ? jelentette be az intézet.

Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 22., link

OTDK -- hétfőtőlFEL

Hétfőn megnyílik a XXVII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Budapesten, melyen 16 szekcióban mérik össze a diákok tudásukat. A kétévenként megrendezendő konferencia a legkiválóbb egyetemisták és főiskolások tudományos eredményeinek bemutatási lehetősége, elismert szakemberekből, professzorokból, akadémikusokból álló bíráló bizottságok által hitelesített értékelési fórum. Az informatika tudományi szekcióban 112 dolgozatot mutatnak be, 16 felsőoktatási intézményből. Az informatika területén a tudományos, az új megoldások kidolgozását igénylő kutatási-fejlesztési feladatok önálló megoldására képes szakemberekre egyaránt nagy igény mutatkozik az iparban, a kutatóintézetekben és az egyetemeken is, ezért is várja nagy érdeklődéssel a szakmai közvélemény a diákköri tevékenység eredményeit.
- F: márc. 21., link A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karán rendezik meg március 21-22-23-án a XXVII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógiai, Pszichológiai, Közművelődési és Könyvtártudományi Szekciójában a tudós diákok seregszemléjét.

Hírforrás:
2005. március 23.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 21., link

Online könyvtárat nyitott az Európai UnióFEL

Az Európai Unió úgy döntött, hogy az érdekes és az átlagember számára jelentéktelen dokumentumok is egyaránt elérhetők lesznek mindenki számára az interneten, méghozzá egy új online könyvtár segítségével. Az EU minden évben óriási mennyiségű iratot termel. Ezek között vannak mindenki számára fontos és érdekes dokumentumok, mint például az Európai Alkotmánnyal kapcsolatos információk, de olyanok is, amelyek némi túlzással az átlagember számára teljesen érdektelenek. Mostantól már a világhálón is elérhetők lesznek az Európai Unió (EU) fontos iratai, dokumentumai. A hivatalosan, teljes nevén az Európai Közösség Hivatalos Anyagainak Nyilvánosságra Hozataláért Felelős Hivatal EU-Könyvtárának székhelye Luxemburgban van. A virtuális könyvtár katalógusában az Európai Unió 19 hivatalos nyelvén lehet keresni. A folyamatosan bővülő katalógusban jelenleg mintegy négyezer irat található meg.

Régebbi hírforrás(ok): - F: márc. 22., link linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról