Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/17., 4. 27.

Megvan a TOP100! -- Elsők közt A gyűrűk ura és az Egri csillagok
Gondolatok a Könyvfesztiválról -- lehet-e haszna az olvasás szabályozásának?
Az olvasás nem bulizás... -- a meggyőzésben hisznek...
Pénzt fial a jó vállalati imázs (a könyvtári pedig használói elégedettséget)
Álruhás tesztlátogatók a könyvtárban
Legális, sőt, kívánatos a nyilvánosság -- bizottsági jegyzőkönyvek az interneten
Könyvtáros vándorgyűlés Kolozsváron -- RMKE
Családfakutatás üzleti alapon -- könyvtáros is besegíthet
NKÖM-pályázat A Kultúra Magyar Városa címért
Laptopot bérelhetnének a magyar diákok
A Szabó Ervin könyvtár születése
Google -- konkurens a térítésmentes információszolgáltatásokban is
Elkészült a Nemzeti Szélessávú Stratégia
Tucatnyi irodalmi mű digitális változatát kell visszatartani
A magyarok 60 százaléka digitális analfabéta
E-felkészültség: Közép- és Kelet-Európa alaposan lemaradt
A filmörökségről szól az első magyar uniós törvényjavaslat
Felebaráti Informatika?
Mi az a láthatatlan web?
Jobbik: a kormány a pedagógusokon spórol
Határon túli magyar könyvkiadás támogatása -- a könyvtárakon keresztül
On-site masszázs a Neumann-házban
Beszippant a 'munkaerőpersely'
Nézd meg a főnököt, aztán dönts az állásról!
Sok lúd és néhány disznó -- munkahelyi zsarnokok
Többet keresnek a vonzó alkalmazottak
A kreativitás vállalatokat mozgat
Bozóki: az esélyegyenlőség kulturális kérdés is
Hat tipp a környezetbarát munkahelyre
Egymilliárd ember vezeték nélkül csatlakozhat az internetre -- a könyvtár is belefér
Moore törvénye negyvenéves
Csúcsokat döntött az idei könyvfesztivál
Fejtő Ferenc könyvtára Fehérvárcsurgóra került
'Amerikai kuckó' nyílik Veszprémben
'Számítógépmentes' hét augusztusban az USA-ban
eMagyarország pont fogyatékosoknak és elítélteknek
2006-tól használható az új uniós domain
Helyi Téma -- új kerületek
Filmtörténeti portált indít az IHM
Universal Pictures -- magyarul a neten
Kiadták a József Attila--nagymonográfiát


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Megvan a TOP100! -- Elsők közt A gyűrűk ura és az Egri csillagokFEL

Lezárult A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék első fordulója; a Magyar Televízió szombat esti élő műsorában ismertették a top100-as listát, a magyar olvasók száz kedvenc könyvét. A leadott szavazatok alapján az első három helyezett -- sorrendben -- Gárdonyi Géza Egri csillagok, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk és J. R. R. Tolkien A gyűrűk ura című regénye lett. A február végén kezdődött, kilenc hónapon át tartó játékos szavazási mozgalom végén kiderül, melyik Magyarország kedvenc könyve ebben az évben. A Regények csatája címmel május 3-án új sorozat kezdődik A nagy könyv játék keretében. A hetente kétszer, kedden és csütörtökön jelentkező félórás műsorban az "irodalmi bíróságokon" két védő, Lévai Balázs újságíró és Réz András esztéta segítségével egy-egy kiválasztott regény kerül "esküdtszék" elé a top100-as listáról. A védők célja meggyőzni az esküdtszéket, a vendégeket és a nézőket, hogy az általuk ismertetett regény méltó a támogatásra. A top100-as lista ismertté válása után új szavazási forduló kezdődik A nagy könyv mozgalomban; június 11-én derül ki a 12 kedvenc könyv címe és a műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet. - F: ápr. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gondolatok a Könyvfesztiválról -- lehet-e haszna az olvasás szabályozásának?FEL

Pénteken, a Bartók teremben végül is nem dőlt el, hogy Az olvasás reneszánsza (mint konferenciacím) tény-e, vagy inkább jámbor óhaj. György Péter szólt az olvasás mai értelmezéséről és a jelenbe zárt olvasókról, akik a ma szövegeit olvassák és írják, s nem érdeklődnek a múlt iránt. Őket egyelőre nem értelmezi az olvasáskutatás. A 19. századig döntően kortárs irodalom létezett -- fejtette ki Kukorelly Endre -- és máig is e század poétikáján szocializálódunk, bár sajnálatos módon innen nem értelmezhető a mai kortárs irodalom. Vezet járható út viszont a kortárs irodalom felől a klasszikus felé, s ezt érdemes járni, no meg tanítani. Az olvasás ügyének leginkább talán az irodalom(történelem)--oktatás árt. Nagy Attila a közelmúlt kedvenc olvasmányainak jegyzékének változását mutatta be. Bakos Klára példák sorát hozta a Nagy Könyv előzményeire és kifejtette, hogy a könyvtárak milyen lelkesen támogatják az akciót. György Péter szerint e mozgalom az 1940-es évek médiaszociológiáján alapul, amely azt vélelmezi, hogy a vonzó arcok olvasási ingert váltanak ki. Ám e mintakövetésre alapuló elképzelés már akkoriban sem működött. Másrészt lehetetlen dolog irodalmi alkotások között sorrendet felállítani. A hazai mozgalom angol előzménye pedig voltaképpen a szavazást, mint olyant kívánja népszerűsíteni. (Az esztéta a kérdésről az Élet és Irodalomban fog publikálni.) Kukorelly megjegyezte: ha már így alakult, inkább támogatni kell a Nagy Könyvet. Az előadásokat hallgatókban felmerülhetett, hogy az olvasási szokások szabályozási kísérleteinek -- akár az iskolai oktatás mai gyakorlata, akár a jószándékkal kikövezett könyvtári igyekezetek -- van-e egyáltalán értelme, haszna. Megkérdőjeleződik az archaizáló történelemszemlélet és a könyvtári szándék is, mely ha az aktuális kampánymunkát jól is végzi, de nem feltétlenül a jót végzi. Pedig Kazinczy szerint mindkettőre szükség lenne. A szervező MKE-t dicséri, hogy könyvtárakkal kapcsolatban alternatív véleményeknek is fórumot kínál.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Az olvasás nem bulizás... -- a meggyőzésben hisznek...FEL

Van számtalan szép idézet arról, hogy miért jó olvasni. De vajon hogyan lehetne meggyőzni a nem olvasó, a betűt, könyvet nem szerető embert arról, milyen elsőrangú segítőtárs az életben a könyv?! Interjú Kocsis András Sándorral és Gereben Ferenccel. - F: ápr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pénzt fial a jó vállalati imázs (a könyvtári pedig használói elégedettséget)FEL

Ma már nem csak embereknek, hanem a vállalatoknak is lehet 'személyisége' -- sőt, kell is, hogy legyen, ha lépést akarnak tartani a piaci fejlődéssel. A fogyasztók döntései 70 százalékban irracionális, érzelmi érveken alapulnak, így egyáltalán nem mellékes, hogy egy cégnek mennyire sikerül egyedi, szerethető képet kialakítani magáról a közvéleményben. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Álruhás tesztlátogatók a könyvtárbanFEL

Az éttermekben gyakran alkalmazott álvendég mintájára a könyvtárakat felkereső
álolvasó segíthet feltárni azokat a problémákat, melyek az 'üzemi vakság'
miatt rejtve maradtak. Tesztlátogatót az erre a célra szakosodott
intézményektől lehet igényelni, (egy-egy ilyen módszerű vizsgálat 500-1000
Euróba kerül), szerényebb költségvetésű könyvtárak egy másik könyvtárral
együttműködve is megoldhatják a feladatot. A látogatás a könyvtár nagyságától
függően néhány óráig vagy egy napig tart, optimális esetben egy vagy két év
múlva megismételik.

Régebbi hírforrás(ok): link

Legális, sőt, kívánatos a nyilvánosság -- bizottsági jegyzőkönyvek az internetenFEL

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az informatikai és távközlési bizottság titkárának azon "kérése", hogy a bizottság tavaly október 26-án tartott ülésének jegyzőkönyvét távolítsa el honlapjáról az egyik online újság, sértette az alkotmány 61. §-ában biztosított azon jogot, hogy a megismert közérdekű adatot szabadon terjeszteni lehet. Nem hogy nem törvénytelen a parlament egyes szakbizottságainak tevékenységeiről tudósítást közölni az interneten, vagy akár az ott elhangzottak részletes jegyzőkönyvét a webre feltölteni, hanem majdhogynem kívánatos - lényegében így foglalható össze a személyes adatok védelme mellett a közérdekű adatok nyilvánossága felett is őrködő Péterfalvi Attila néhány nappal ezelőtt kelt ajánlása. A sajtó feladata (és működésének lényege) -- a sajtóról szóló 1986. évi II. törvény 2. §-a szerint is -- hogy minél szélesebb körben terjessze az általa megismert tényeket, ismereteket. 'A bizottsági ülések jegyzőkönyveit tehát -- mint közérdekű adatot -- bárki igényelheti akár papíralapú, akár elektronikus formában, kiadását az adatvédelmi törvény alapján a közérdekű adatot kezelő szervek (az Országgyűlés Hivatala, az egyes bizottságok titkárságai) nem tagadhatják meg. Bárki, aki a nyilvános ülés jegyzőkönyvének birtokába kerül, az abban foglaltakat jogszabálysértés nélkül terjesztheti, akár az internet segítségével is' -- foglalt állást az internetes portál védelme érdekében Péterfalvi Attila. - F: ápr. 21.
-- Az adatvédelmi biztos állásfoglalása két oldalról is fontos a könyvtárak számára. Egyrészt a könyvtárüggyel kapcsolatban elhangzó bizottsági anyagok megismerése (indirekt módon azonosítható az is, ami nem hangzik el, pedig kívánatos lenne az), illetve, mint információszerzési forrás. A könyvtár tehát nem hivatkozhat arra, hogy nem tudja szolgáltatni pl. a vonatkozó parlamenti bizottsági anyagokat.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtáros vándorgyűlés Kolozsváron -- RMKEFEL

Május 27-29. között az RMKE megszervezi a romániai magyar könyvtárosok vándorgyűlését A könyvtár szerepvállalása a közösségek művelődési életében és identitásmegőrző törekvéseiben címmel. A rendezvény 27-én 16,00 órakor kezdődik a kolozsvári Egyetemi Könyvtár dísztermében. A szervezők szállást, étkezést biztosítanak. A részletes programot május 10-ig közzétesszük. Jelentkezés: Biblioteca Judeţeană Harghita 530104 Miercurea-Ciuc, P-ţa Libertăţii Nr.16, C.P. 32, Jud: Harghita. tel: 0266/371.790; tel/fax: 0266/371.988, mobil: 0743-452-743 (Kovács Erzsébet), e-mail: kati@bibliohr.topnet.ro vagy ekovacs@bibliohr.topnet.ro . Jelentkezési határidő: máj. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Kopacz Katalin, RMKE-levelezőlista

Családfakutatás üzleti alapon -- könyvtáros is besegíthetFEL

Egyre többen bíznák szakértőre felmenőik felkutatását: a családfakutatással foglalkozó cégek szerint érzékelhetően nő a kereslet szolgáltatásaik iránt. Az utódoknak azonban elég mélyre kell nyúlniuk a zsebükben, ha az ősök nyomát e vállalkozások segítségével akarják megtalálni. Magyarországon jelenleg hozzávetőleg fél tucat családtörténeti kutatással foglalkozó cég működik. - F: ápr. 25.,

Régebbi hírforrás(ok): link

NKÖM-pályázat A Kultúra Magyar Városa címértFEL

Új elismerést alapított a szaktárca A Kultúra Magyar Városa elnevezéssel. A címet évente három település kaphatja meg, a pályázatok elbírálásánál fontos szempont a fiatalok és a kortárs művészetek támogatása. - F: ápr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Laptopot bérelhetnének a magyar diákokFEL

Magyar Bálint oktatási miniszter azt szeretné elérni, hogy szeptembertől a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók noteszgépeket lízingelhessenek. A hordozható PC-kért a tervek szerint napi 250 forintot kellene fizetnie a diákoknak. A jelenlegi ismeretek szerint napi 250 forintért lehet majd lízingelni laptopot, amit a diákhitelből levonnak -- mondta a tárca vezetője, aki reményét fejezte ki, hogy szeptember elsejétől el tud indulni ez a program. - F: ápr. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Szabó Ervin könyvtár születéseFEL

Egy-egy intézmény története kiválóan alkalmas a történelmi, társadalmi korszak megismerésére. Katsányi Sándor 'A főváros könyvtárának története 1945-ig' címmel írt a Szabó Ervin könyvtár születéséről. - F: ápr.. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google -- konkurens a térítésmentes információszolgáltatásokban isFEL

Az internet legsikeresebb keresőprogramjáról ismert amerikai Google egyre több olyan új szolgáltatást kínál, amelyekért nem kér pénzt, mert a növekvő hirdetési bevételekből jut busás nyereséghez. Ingatlant keresők a kiszemelt ház környékét vizsgálják madártávlatból, mások gyerekkori otthonukat 'látogatják meg' újra, és vannak, akik egyszerűen csak virtuálisan barangolnak az Egyesült Államokban azóta, hogy április elején az amerikai Google a honlapján keresztül hozzáférhetővé tette az USA -- és Kanada -- egybefüggő, rendkívül részletes műholdas térképét. Az elsősorban az internet legsikeresebb keresőprogramjáról ismert szilíciumvölgyi vállalkozás tavaly októberben vette meg -- nyilvánosságra nem került áron -- a Keyhole nevű céget, amely légi, illetve műholdfelvételekből rakta össze Észak-Amerika felülnézeti képét. - F: ápr. 21.
Folyamatos Google-fejlesztések... A Google segítségével már speciális számokra is rákereshetünk, mint például szabadalmak bejegyzési száma, vagy postai csomagok azonosító száma. A közismert internetes keresőportál, a Google az elmúlt negyedévben tetemes nyereségre tett szert.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link (MIBE-hírlevél, ref.: Vizer T.) ; link

Elkészült a Nemzeti Szélessávú StratégiaFEL

Az informatikai tárca közzétette a Nemzeti szélessávú stratégiát, amely a szélessávú internet terjesztésének felgyorsítására tesz programjavaslatokat. A programok összes forrásigénye meghaladja a 300 milliárd forintot. - F: ápr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tucatnyi irodalmi mű digitális változatát kell visszatartaniFEL

Számos mű -- köztük ismert szerzők alkotása -- hever a Magyar Elektronikus Könyvtár szerverének egyik nem publikus mappájában. A MEK-ben jelenleg közel 3 ezer mű található. A nem nyilvános mappában őrzik azokat az elektronikus könyveket, melyeket valaki bedigitalizált és eljuttatott hozzájuk, azonban nem közölhetők valamiért. Nagy veszteség, hogy a magyar és a világirodalom számos ismert alkotójától rendelkeznek digitális művekkel, ám épp a szerzői jogi szabályozás miatt nem közölhetik ezeket: többek között Asimov, Faludy György, Fekete István, Hamvas Béla szerepel azon a listán, amibe a nem közölhető művek szerzői kerültek. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

A magyarok 60 százaléka digitális analfabétaFEL

Az otthoni internet-hozzáféréssel rendelkező háztartásoké eléri az 1 milliót, így a háztartások internet-ellátottsága a jelenlegi 17 százalékról 26 százalékra emelkedik -- közölte az IHM. Sokan viszont egyáltalán nem értenek a digitális világhoz. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-felkészültség: Közép- és Kelet-Európa alaposan lemaradtFEL

A The Economist Intelligence Unit és IBM legutóbbi közös, ma megjelentetett tanulmánya szerint Közép- és Kelet-Európa még mindig alaposan le van maradva Nyugat-Európa mögött a főbb e-felkészültségi mutatók területén. Ugyanakkor nagy különbségeket találunk az egyes országok e-felkészültsége között. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

A filmörökségről szól az első magyar uniós törvényjavaslatFEL

Az Európai Parlament kulturális bizottsága egyhangúlag megszavazta a Hegyi Gyula által készített európai filmörökség védelméről szóló jelentést. A jelentés, az Európai Bizottság tervezetével összevonva, alapja lehet egy filmipari irányelvnek. - F: ápr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felebaráti Informatika?FEL

A két fogalom ellentmond egymásnak! Vagy mégsem? A fenti címen kerül megrendezésre május 25-én, 18.00-kor a 'Tudomány és Hit Jesenius Központ' megrendezésében egy érdekesnek ígérkező kerekasztal beszélgetés. A várható gondolatok röviden:
-- Lehet-e ingyenes az, ami komoly?
-- Lehet-e komoly az, ami ingyenes?
-- Ingyen adjuk azt, amiért pénz kérhető?
-- A közösség fizessen, vagy a felhasználó?
-- A megajándékozottság ajándékozást szül.
Beszélgetőpartnerek: Fazakas Sándor (teológus), Bogdányi Gábor (informatikus), Prőhle Péter (matematikus, házigazda), A beszélgetés helyszíne: 5 égtáj keresztény teázó-kávézó, 1011 Budapest, Fő u. 31. -- Szilágyi Dezső tér 1.

Hírforrás:
2005. április 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Mi az a láthatatlan web?FEL

Az interneten található információmennyiség -- kb. 80%-a egyedi keresést igényel (pl. a könyvtári katalógusok egyes tételei). A könyvtárosok gyakran dolgoznak a láthatatlan webbel, amikor például az előfizetéses EBSCOhost adatbázisban keresnek, vagy amikor a tájékoztatás során bizonyos kérdésekben éppen erre van szükség. Jellemzői: 500-szor nagyobb, mint a "felszíni" világháló, nagyjából 550 milliárd dokumentumot tartalmaz, utóbbi csak egy milliárdot, az új információk leggyorsabban gyarapodó kategóriáját teszi ki, 95%-a nyilvánosan hozzáférhető, több mint a fele tematikus adatbázisokban található. Két hasznos link róla: link , link

Hírforrás:
2005. április 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Jobbik: a kormány a pedagógusokon spórolFEL

A Jobbik Magyarországért Mozgalom megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Oktatási Minisztérium a közoktatásban dolgozó pedagógusok könyvtári beiratkozási díjához adott eddigi költségvetési támogatást megvonta. - F: ápr. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Határon túli magyar könyvkiadás támogatása -- a könyvtárakon keresztülFEL

Az Illyés Közalapítvány programjának célja: határon túli magyar szerző, vagy a határon túli magyarság tárgykörben kiadásra kerülő kézirat megjelenésének támogatása. A támogatás elnyerésének feltételei: ... A pályázó a pályázat beadásával egyidejűleg vállalja, hogy az IKA támogatásával kiadott kötet(ek) egy-egy példányát ingyenesen felajánlja az IKA Könyvtár-támogatási projektjében résztvevő 48 határon túli könyvtár számára. A kötet(ek) eljuttatását az IKA vállalja. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

On-site masszázs a Neumann-házbanFEL

A KIT egyik februári számában esett szó az irodai masszázs magyarországi terjedéséről, az ingyenes bemutató masszázsról. A Neumann-ház kapott az alkalmon és elektronikus kérdőív kitöltésével -- amelyben olyan adatokra voltak kíváncsiak, hogy mit teszünk dolgozóink egészségének védelméért, közérzetük javításáért stb. -- élt a Personal Best Amerikai-Magyar Társaság által kínált szolgáltatással. A bemutató masszírozás az érdeklődő munkahelyén történik, hasonlóan, mint a megrendelt szolgáltatás. Egyeztetett időpontban két szakképzett, sport- és on-site masszázsban jártas hölgy segítségével mutatják be a kezeléseket. Egy fő masszírozása 15 percet vesz igénybe, és a bemutató alkalmával akár 18-20 főt is fogadnak! Igény szerint természetesen többet is. A Neumann-ház munkatársai meggyőződhettek a kezelés hatékonyságáról, és hogy az valóban munkahelyen, munkaidőben is kivitelezhető. A csaknem egész nap számítógép előtt dolgozó kollégák felüdülve, jóérzéssel, kellemesen bizsergő hát-, nyak-, váll- és kézizmokkal, mosolyogva jöttek ki a kezelésről. Egytől egyig elégedettek voltak, olyannyira, hogy fontolóra vettük az irodai masszírozás bevezetését. Mindeniknek ajánljuk! (részletek: link

Régebbi hírforrás(ok): Bíró Szabolcs, Neumann-ház

Beszippant a 'munkaerőpersely'FEL

Csendes, de tervezett forradalom új szakasza vette kezdetét a világon, amelyet nem lehet megállítani. A folyamat neve offshoring, azaz a munkahelyek külföldre költöztetése. Eddig csak a gyártási feladatokat helyezték át az olyan kedvezőbb feltételeket nyújtó országokba, mint Kína, India vagy Mexikó, az új szakaszban azonban az értelmiségi munkák jó része is a határokon túlra kerül -- írja a Far Eastern Economic Review. A globalizáció új fázisában az egy dolláros napi bérezésű fizikai dolgozók mellett ugyanis előtérbe kerülnek az egy dolláros órabérű szellemi munkások is. Az európai és amerikai értelmiségieket eddig szerencsésen elkerülte a népesebb országokból érkező verseny, azonban Kína és India a világ üzleti életébe és telekommunikációjába való bekapcsolódásával alapvetően megváltozott a helyzet. Több tízmillió magasan képzett ember került a 'munkaerőperselybe', rávilágítva arra, hogy a magas nyugati bérezés a továbbiakban nem versenyképes. - F: ápr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nézd meg a főnököt, aztán dönts az állásról!FEL

A legtöbb munkahelyi konfliktus abból származik, hogy nincs összhang a főnök és a beosztottak között. Ezért a munkahelyi vezetők befolyása óriási a munkahelyi hangulat kialakulásában, ez a hangulat pedig alapvetően meghatározza az ott dolgozók teljesítményét. Ha valaki munkát vállal egy általa addig ismeretlen helyen, jobb, ha beleszagol a levegőbe, de legalább is találkozik a leendő főnökkel, mielőtt aláírná a munkaszerződését. - F: ápr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sok lúd és néhány disznó -- munkahelyi zsarnokokFEL

Nem csak a főnök viselkedhet zsarnokként az irodában. A kollégák közötti versengés során az azonos szinten dolgozó beosztottak között is fellángolhat az ellenségeskedés. Miért érhetnek el ilyen magasságokat ezek az emberek? Sok esetben azért, mert csupán a ranglétrán alattuk lévőket nyomják el, s igyekeznek megkedveltetni magukat a főnökeikkel. Kramer kutatásai során a Nixont követő Lyndon Johnson elnököt nevezte meg, mint egy olyan embert, aki nagyon eredményes volt ez utóbbi tekintetében. A második indok, amiért az ilyen zsarnokoskodó emberek előrébb juthatnak, hogy általában mindenki félreáll az útjukból. A harmadik indok az, hogy sok esetben az ilyen erőszakos kollégák igen jól képzettek. A felmérésben megkérdezettek 37 százaléka találta úgy, hogy azok a zsarnokok, akikkel nekik dolguk volt 'nagyon tehetségesek', 'szenvedélyesek' és 'odaadóak' voltak, és sok esetben 'jobban ismerték a szakmájukat mint bárki más'. - F: ápr. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Többet keresnek a vonzó alkalmazottakFEL

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a magas, karcsú és szép 'munkaerőnek' jobb esélyei vannak az állás megszerzésére, sőt, ugyanazért a munkáért magasabb bérezésben részesülhet, mint kevésbé előnyös külsejű kollégái. - F: ápr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

A kreativitás vállalatokat mozgatFEL

A kreativitás nem csak alkotói és művészeti fogalom, egy cég vezetésében ugyanolyan elengedhetetlen dolog, mint a helyes pénzügyvitel. Egy közismert reklámszakember szerint a magyar menedzserek kreatívak ugyan, ám ezt ki kell használniuk. Geszti Péter szerint ez Magyarország egyetlen komoly tőkéje. Az Akció NSX reklámügynökség kreatív igazgatója szerint a kreativitás olyan készség, amely nem elsajátítható, nem tanulható meg az iskolapadban. A kreativitás energia, és annyira fontos, hogy mozgatni képes egy vállalatot. Egy ezzel a tulajdonsággal felvértezett vállalatvezetőben való hit nagyobb teljesítményre sarkallja a munkatársakat. A kreativitás nem olyan, mint az ihlet, nem csupán szellemi minőség, hanem maga a dolgok kivitelezése, megalkotása. Az ugyanis nem elég, hogy kitalálunk új dolgokat, kreatívnak kell lenni abban is, hogy az ötletet hogyan lehet kivitelezni -- főleg egy olyan közegben, amely ennek nem kedvez -- mondta Geszti Péter. - F: ápr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bozóki: az esélyegyenlőség kulturális kérdés isFEL

Az esélyegyenlőség nemcsak gazdasági vagy szociális, hanem kulturális kérdés is -- hangsúlyozta Heves megyei látogatásán Bozóki András miniszter, amikor beszámolt a tárca Közkincs-programjáról. A kulturális tárca Közkincs-programja a kistelepülések kulturális felzárkóztatását szolgálja -- mondta Bozóki András pénteken Bélapátfalván, Heves megyei közművelődési szakemberek előtt. 'Vegyük komolyan azt, hogy ebben az országban minden ember egyenlő, függetlenül attól, hogy Budapesten, megyeszékhelyen, vagy kisebb településen él' -- közölte a tárcavezető. Bozóki András szerint az esélyegyenlőség nemcsak gazdasági, szociális, hanem kulturális kérdés is. 'Azok fognak jobban elhelyezkedni, akik kulturáltabbak (...), tehát a kultúra ilyen értelemben a versenyképesség elősegítését szolgáló eszközként is felfogható' -- mondta a miniszter. - F: ápr. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hat tipp a környezetbarát munkahelyreFEL

Szelektíven gyűjtött hulladék, visszacserélhető tintapatronok, a használt lapok jegyzetpapírként való hasznosítása -- apró trükkök, hogy az irodát környezetbarát munkahellyé alakíthassuk. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egymilliárd ember vezeték nélkül csatlakozhat az internetre -- a könyvtár is beleférFEL

Az Intel Corporation bejelentette, hogy elérhetővé vált az első olyan, egész városokat is lefedni képes vezeték nélküli szélessávú adatkommunikációt szolgáló WiMAX terméke, amely az üzemkész megoldások gyártóinak lehetővé teszi a szélessávú internetezés elterjesztését az egész világon. - F: ápr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Moore törvénye negyvenévesFEL

Negyven évvel ezelőtt egy fiatal mérnök, Gordon Moore, a mikroelektronika hajnalán megfigyelt egy trendet, amely máig meghatározza a 200 milliárd dolláros félvezetőgyártó iparág üzleti stratégiáját. A megfigyelés (melyet később Moore törvényének neveztek el) azt jósolta, hogy az integrált áramkörök minden évben megkétszereződnek, a költségek csökkenése mellett. - F: ápr. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csúcsokat döntött az idei könyvfesztiválFEL

Minden korábbi látogatói csúcs megdőlt a vasárnap zárult XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A négynapos rendezvényre hatvanegyezren látogattak el a Budapest Kongresszusi Központba. - F: ápr.. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fejtő Ferenc könyvtára Fehérvárcsurgóra kerültFEL

Ötven év munkája, ötvenévnyi történelem. Fejtő Ferenc, a Párizsban élő 96 éves történész, folyamatosan bővíti archívumát, és könyvtárát, a gyűjteménye több mint hatezer könyv, egy folyóirat-gyűjtemény 350 címmel, és legalább 950 doboz újságcikk. Gyűjteményét a napokban elajándékozta a Fehérvár Csurgói Kastély tulajdonosainak. Az 1956-os archív anyagokat is tartalmazó gyűjtemény egy új kutatóközpont alapjának is tekinthető. - F: ápr. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Amerikai kuckó' nyílik VeszprémbenFEL

Az amerikai nagykövetség támogatásával amerikai információs pont nyílik idén nyáron az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. A tájékoztatási központban nemcsak angol nyelvű könyveket és folyóiratokat lehet használni, de a tervek szerint nyelvtanfolyamokat, videó előadásokat, beszélgetéseket is szerveznek majd itt. A most aláírt együttműködési megállapodás szerint az alapvető technikai berendezéseket a nagykövetség biztosítja, a működtetést pedig a befogadó város vállalta magára. - F: ápr. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Számítógépmentes' hét augusztusban az USA-banFEL

Az akciót egy nonprofit társaság szervezi. A kezdeményezés oka az, hogy az amerikai gyerekek hetente több mint 40! órát töltenek számítógép, tv., videójátékok előtt. Ez napi 6,5 órát jelent ami naponta egy teljes órával több mint az öt évvel ezelőtti érték. Ez a veszély a 8 és 18 év közötti korosztályt fenyegeti igazán. - F: ápr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

eMagyarország pont fogyatékosoknak és elítélteknekFEL

Kormányszóvivői tájékoztatás szerint a mozgássérültek speciális igényeit kielégítő eMagyarország pont nyílt Budapesten, a XI. kerületben. Az eMagyarország pont informatikai képzésre, szakképzésre, nyelvtanfolyam elvégzésére ad lehetőséget, mindez javítaná a munkalehetőséget. Ezzel szinte egy időben a baracskai büntetés-végrehajtási intézet postahelyiségében is eMagyarország pont nyílt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Magyarországi Református Egyház zsinata közötti megállapodás alapján. Az országban 2200 eMagyarország pont működik, a jövőben négyezer ilyen pontot akarnak kiépíteni. - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

2006-tól használható az új uniós domainFEL

Jövő év elején jelenhetnek meg az .eu-kiterjesztésű internetes honlapok annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet a napokban hagyott jóvá az Európai Bizottság. Az év legvégén, vagy a jövő év elején indulhat meg az .eu végződésű weboldalak bejegyzése. Előzetes regisztrációra nincs lehetőség; .eu kiterjesztésű domainneveket csak azután lehet bejegyezni, hogy az EURid megkezdte működését. - F: ápr. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Helyi Téma -- új kerületekFEL

Majdnem megduplázta példányszámát az áprilistól a fővárosban ingyenesen
terjesztett Helyi Téma című hetilap. A lapot gondozó Théma Lapkiadó április 20-
ától három újabb kerülettel -- IV., XIII., XV. -- bővíti hálózatát, ezzel már
Budapest 13 kerületében juthatnak hozzá a laphoz a lakosok. A tavaly október
óta megjelenő újság szerdánként jut el az olvasókhoz. A napilap formátumú
ingyenes közéleti hetilap az egyes kerületekben élő embereket érdeklő témákkal
foglalkozik. A Szonda Ipsos adatai szerint az olvasók 84 százaléka közép-,
illetve felsőfokú végzettségű.
- F: ápr. 21.

Hírforrás:
2005. április 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Filmtörténeti portált indít az IHMFEL

Az IHM Nemzeti Digitális Adattár Programjának keretében megvalósult a Magyar Mozgókép Közalapítvány által üzemeltetett hazai filmtörténeti adatbázis és portál link címen. Az online filmtörténeti adatbázis célja, hogy az 1945-1990 közötti időszak teljes magyar filmtermését több szempontból bemutassa.

Régebbi hírforrás(ok): link

Universal Pictures -- magyarul a netenFEL

A filmek rajongóinak kínál tartalmat a Universal Pictures nemrég elindult magyar portálja, amely a Proweb gondozásában készült el. A Universal Pictures április közepétől magyar nyelvű oldalakkal jelentkezett, amelyek elsődleges célja a vásárlók és a videotékák látogatóinak bővebb informálása a cég DVD és VHS megjelenéseiről. A weboldalon megtalálható az eddig megjelent összes kiadvány részletes leírása, tartalma és a DVD-ken található extrák ismertetése is. - F: ápr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiadták a József Attila--nagymonográfiátFEL

A József Attila--kutatás megkerülhetetlen alapművét, Szabolcsi Miklós csaknem fél évszázados kutatásait összegző nagymonográfiáját jelentette meg a költő születésének centenáriuma alkalmából a Kossuth Kiadó. A Szabolcsi Miklós nevével fémjelzett monográfia eddig jószerivel hozzáférhetetlen volt. A neves irodalomtudós eredetileg négy kötetben összegezte kutatásait: az 1963-ra elkészült Fiatal életek indulója című rész a poéta pályakezdéséről szól, az Érik a fényben József Attila 1923 és 1927 közötti életét és pályáját tekintette át, ezzel a kutató 1977--ben lett készen. A Kemény a menny című részben, amely 1992--re készült el, az 1927--től 1930--ig tartó időszakot vizsgálja, végül az Utolsó leltár című tanulmány az 1930 és 1937 közötti korszakot fogja át, Szabolcsi Miklós ezt 1998--ban fejezte be. A Kossuth Kiadó egy 1488, illetve egy 1692 oldalas kötetben jelentette meg a négy részt, melyeket a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, pénteken mutattak be. - F: ápr.22.,

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról