Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/19., 5. 11.

Hálózatfejlesztés az okmányirodáknál -- elmaradó szimbiózisok?
HotSpot-menüt kínál a McDonald’s
Testreszabott hírszolgáltatások és az információ árazása
Mao-Micimackó: 16-6 -- bibliomertia-leckék az Amazon.comtól
A könyvtári információtechnológia hét halálos bűne
Lehet, hogy hatékonyabbak lesznek a minisztériumok?
Demonstráció az ELTE könyvtáráért is?
Három példányban megjelenő közlöny -- HVG-melléklet az információ hozzáférhetőségéről
Digitális ellenkönyvtár? -- közpénzből aligha
Filmletöltés a Tescótól
Kommunikáció--könyvtár--ruhatár-szak (egyfajta imázs...)
A Yahoo már a Wikipediában is keres
A nagy fordulat
EU-s szakmai minősítés -- előnyben a hazai horvát könyvtárosok!
Az egészségügyi ellátás minőségét is ellenőrzi az ÁNTSZ
ISO 9000 és az orosz könyvtárak
Teljesítményarányos támogatás egyetemi könyvtáraknak (heidelbergi modell)
Elektronikuskönyvtár-minőség Németországban
Tajvan: modell egyetemi elektronikus könyvtárak teljesítményének értékelésére
Könyvritkaságok házi őrizetben
Nézz körül, mielőtt munkát vállalsz! Kávé-, mosdó- és szövegelemzés
Hackerképzés indult Barcelonában
Közterületi internetterminálok Kaposváron
Székely szótár -- Kriza után 150 évvel -- ismét
Rádióműsor a könyvek és az olvasás világáról
Elindult a fejlesztési miniszter honlapja -- pályázati előrejelző rendszer
MarketWire
Internetes környezetvédelembe kezdtek Győrben
Új pályázati forráskereső kisvállalkozóknak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Hálózatfejlesztés az okmányirodáknál -- elmaradó szimbiózisok?FEL

A mintegy 300 helyi irodából álló okmányirodai hálózat üzemeltetője, a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartási és Választási Hivatal a közelmúltban informatikai hálózati fejlesztést hajtott végre az okmányirodai hálózaton. - F: máj. 4.
-- A kb. 20 éve épült rotterdami közkönyvtár központi könyvtárának földszintjén a városi önkormányzat használja a teret. Hogy okmányiroda van-e benne, arra ottjártamkor nem figyeltem. Viszont a lakosságnak nyújtott információs szolgáltatás jelen van. A KIT korábbi számaiban esett már szó posta--könyvtár, vegyesbolt--könyvtár lehetőségről, s úgy tűnik, lesz még újabb is. Persze nem kötelező az ilyen együttélés, nem is mindenhol praktikus. Az összevonás általában nem öröm, de járhat előnyökkel is, vagy legalább a bezárás elkerülhető vele. Hát még ha a felek egymás képességeire is építenek -- lásd: a helyi közösség információs igényeinek szolgálata. Így talán a fejlesztési pénzek is részben megoszthatók. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

HotSpot-menüt kínál a McDonald’sFEL

Május közepétől a magyarországi McDonald’s éttermek szélessávú vezeték nélküli interneteléréssel, úgynevezett HotSpot-okkal várják vendégeiket. A látogatók 70 étteremben 1 Mbit/sec sávszélességű kapcsolattal csatlakozhatnak a világhálóhoz WiFi-képes laptopjaikkal, PDA-ikkal, illetve úgynevezett 'smart' telefonjaikkal. A szolgáltatás a McDonald’s területén kétféle előre megvásárolható kártyával vehető igénybe. - F: máj. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Testreszabott hírszolgáltatások és az információ árazásaFEL

Testreszabott hírszolgáltatások és az információ árazása
- A NAPI Online Press-t a ügyfeleik leginkább saját internetes tartalomszolgáltatásuk összeállítására használják fel. A szolgáltatás bemenetét alapvetően originális értesülések és kiegészítésként külső adatbázisokból szerzett információk alkotják. Az előadás bemutatja a szolgáltatásindítás kiváltó okait, piaci fogadtatását, az ügyfélkör megválasztásának szempontjait, a használt marketing- és pr-eszközöket, valamint a szolgáltatás fejlesztésének terveit. (Csendes Iván előadása, Napi Online Kft.)
- A BBJ Intelligence Service testre szabott hír- és piaci információs szolgáltatást kínál. Kiadványaik mellett hírfigyelést és piaci jelentéseket is kínálnak főként külföldi vagy külföldi érdekeltségű vállalatok, és külföldi állami szervezetek számára. Az előadás szól az ügyfélszegmensek kiválasztásáról és a marketingmódszereikről. (Sík Péter előadása, Budapest Business Journal)
- Az információ ára: információ az információról -- többek között. Az ár nagysága piaci viszonyokat, minőséget, presztízst is jelezhet, tehát kialakításánál számos szempontot kell figyelembe vinni. Az előadás bemutatja az árképzés legfontosabb szempontjait, gyakorlatát, az ár kialakításának és kommunikálásának módjait, a lehetőségeket és veszélyeket, valamint felvet szervezeti kulturális kérdéseket. (Mikulás Gábor előadása)

Régebbi hírforrás(ok): A máj. 26-i MIBE-konferencia részletei: link

Mao-Micimackó: 16-6 -- bibliomertia-leckék az Amazon.comtólFEL

Nem tudja eldönteni, elolvasson-e egy könyvet? Vagy hogy megvegye-e egyáltalán? Kérdezze meg könyvtárosát, irodalomtanárát! Vagy hagyatkozzon az Amazon.com automatikus szövegelemzőjére, ami olvasni ugyan nem tud, de nem is tartja Wass Albertet a legnagyobb írónak. - F: máj. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtári információtechnológia hét halálos bűneFEL

Egy új számítógépes szolgáltatás bevezetésénél el kell kerülni az információtechnológia hét főbűnét, melyek a következők: 1. A technikai újítások bevezetését általában a közvetlen tapasztalatokkal nem rendelkező könyvtárvezetés erőlteti. 2. Az egyoldalú tájékoztatás, az új rendszerekről szóló dicshimnuszok gyakran elkápráztatják a döntéshozókat. Ezek azonban sem a kockázatokat, sem a reális költségvonzatokat nem részletezik kielégítő módon. 3. Megszállottjává válhatunk a grandiózus, komplikált technikai megoldásoknak. 4. Úgy gondolhatjuk, hogy a technika túlburjánzása azonos a fejlődéssel, és a számítógépek által jutunk el az ígéret földjére. 5. Nem vesszük figyelembe az emberi tényezőket. Pedig ha egy rendszer túl bonyolult, használatának megtanítása túl sok energiát kíván, kevesen fogják használni. 6. Figyelmen kívül hagyjuk a józan ész követelményeit. Például a használók, ha azonnali információra van szükségük, egyelőre sokkal szívesebben használják a telefont kérdéseik feltevésére, mint a virtuális számítógépes szolgáltatást. Bolondság ezt nem akceptálni. 7. Felkészületlenség a technikai malőrök esetére. Ne feledjük, hogy a számítógép gyakran gazdái fölé kerekedik a rendszerleállások, a bonyolult nyomtatási eljárások és egyéb technikai buktatók révén.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lehet, hogy hatékonyabbak lesznek a minisztériumok?FEL

A jövőben maximum négy helyettes államtitkárt tarthatna el a jövőben egy-egy minisztérium. A szükséges vezetői létszám dupláját foglalkoztatják a minisztériumok. A kormányzati szerkezet ésszerűsítése után nemcsak államtitkárból lenne kevesebb, de minisztériumból is. Az intézkedéseket elsősorban nem a költségek csökkentése, hanem a hatékonyság helyreállítása indokolja -– a tárcáknál dolgozó, a szükséges létszámot átlagosan kétszeresen meghaladó apparátus ugyanis nemcsak sokba kerül, de a túl sok kötelező egyeztetés miatt lassabban halad feladataival is. A korábban egységes oktatási, kulturális és sporttevékenységgel is foglalkozó kultusztárca feldarabolásával Sárközy Tamás professzor szerint háromszorosára nőtt az ugyanannyi teendőre jutó alkalmazottak száma, de a belügyi és igazságügyi minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Hivatal is feleslegesen duzzasztotta fel létszámát. Az ésszerűséggel ellentétes irányba haladt a minisztériumi kiszervezések, a háttérintézményként működő közhasznú társaságok alapításának divatja is. - F: máj. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Demonstráció az ELTE könyvtáráért is?FEL

Csendes tüntetéssel és uniós források bevonásával próbálják az ELTE-sek megmenteni néhány idős professzorukat és a könyvtárukat. Az egyetem rektora közben a törvényre hivatkozik, mely szerint a 65 évnél idősebbeket nyugdíjazni kell. Klinghammer Istvánnak inkább a normatív finanszírozási rendszer okoz gondot, ami szerinte hátrányos helyzetbe hozza a legjobb egyetemeket. Az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára, Stark Antal szerint azonban ezt nem lehet túl komolyan venni, mert a költségesebb szakokat és előadókat megfizető intézmények a normatív támogatáson kívül plusz pénzekhez is jutnak. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): A rádíóhír meghallgatható: link

Három példányban megjelenő közlöny -- HVG-melléklet az információ hozzáférhetőségérőlFEL

'A Belga Figyelő három nyomtatott példányban jelenik meg. (...) A közzététel ezen kívül kizárólag a Belga Figyelő Hivatalának internetes honlapján keresztül történik. (...) Használata térítésmentes' -- e törvényszöveg 2002 végén, a belga hivatalos közlöny utolsó olyan kiadásában jelent meg, amelyet az ország lakossága nyomtatott formában is kézbe vehetett. A törvények kihirdetésére szolgáló lap ugyanis -- a 'vaspéldányokon' kívül -- azóta csak az interneten olvasható, ott viszont korlátozás, fizetés és regisztráció nélkül. (Ld. még: észt, francia és skandináv példák.) A hazai jogi információt szolgáltató cégek a jogszabályok erős 'összetettsége', a hatályosítás és az utalások hiperlinkesítéssei miatt feltehetően még sokáig folytathatják értékhozzáadó tevékenységüket.

A nyilvánosság elől elzárt, várhatóan a közeljövőben a parlament elé kerülő javaslat egyik legfontosabb eleme nem más, mint hogy az állami szerveknek, a minisztériumoknak automatikusan, külön kérés nélkül is közzé kelljen tenniük a törvény- és rendelettervezeteket, mégpedig úgy, hogy a polgárok egyszerűen, akár egy e-mailben is véleményezhessék azokat. A javaslat elfogadása esetén nyilvánossá válik a bírósági ítéletek jelentős része is. Persze erős megszorításokkal: válóperes ügyek vagy szemérem elleni bűncselekmények anyagát még anonim módon is csak akkor olvashatjuk majd, ha ehhez az érintettek hozzájárulnak. S nemcsak a személyes adatok, hanem az üzleti titkok is rejtve maradnak. (A cikk sorra veszi még az országgyűlés, a helyi képviselőtestületek, a bírósági ítéletek, a cégek, ingatlanok, adók és adósságok, népmozgalmak adatainak forrását és hozzáférhetőségét.)

Svédországban előfordulhat, hogy az egyszerű polgár előbb olvassa a miniszter levelét, mint maga a címzett. Az észtek átböngészhetik a politikai pártok taglistáit. Az Egyesült Államok fővárosának környékén élők, ha akarják, naplózhatják szomszédaik gázfogyasztását.

Régebbi hírforrás(ok): Törvények az interneten Európában, Adatkufárok ; Tudd, hogy mi van (a cikk a HVG 2005/18. számában jelent meg) ; Jöjjetek és lássátok (a cikk a HVG 2005/18. számában jelent meg)

Digitális ellenkönyvtár? -- közpénzből alighaFEL

Az EU soros elnöki címét betöltő Luxemburg miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker is hatalmas lelkesedéssel nyilatkozott a múlt heti párizsi találkozón körvonalazódott, az európai kulturális örökség digitalizálásáról szóló elgondolásról. Ám azt is világossá tette a hat ország közös levelére válaszolva, hogy az unió büdzséje aligha nyújthat segítséget a nagyszabású terv megvalósításához. Míg ugyanis a Google hirdetési bevételeiből készül finanszírozni a gigantikus vállalkozást, a hatok az unió költségvetéséből képzelnék el ezt. Utóbbi azonban az elmúlt négy évben csupán 15 millió eurót áldozott az európai audiovizuális és írott örökség digitalizálására, s a kultúrára is az összesen évi 100 milliárd euró körüli büdzséjének mindössze 0,12 százalékát. Viviane Reding, az Európai Bizottság médiáért felelős tagja szerint nincs minden veszve. A digitalizálás az európai ipar számára is soha vissza nem térő lehetőség lenne -- vélekedik a politikus néhány nappal azelőtt, hogy az Európai Parlament plénuma döntene a Hegyi Gyula által benyújtott, az európai filmörökség archiválásáról szóló direktívatervezetről. - F: máj. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Filmletöltés a TescótólFEL

Filmeket is le lehet majd tölteni a Tesco honlapjáról -- tervezi a brit kiskereskedelmi lánc. Az új szolgáltatás a legális zeneletöltéshez hasonlóan fog majd működni. A kiskereskedelmi lánc azt tervezi, hogy honlapjáról filmeket lehet majd letölteni, ugyanúgy, ahogy eddig zenét lehetett letölteni - - adta hírül a BBC Online. Nagy-Britanniában a Tesco a legális zeneletöltések piacának tíz százalékát tartja kézben. Piaci részesedését a filmletöltéseknél is biztosítani szeretné. A cég szóvivője szerint már amikor beléptek a letöltési piacra, azzal a tervvel tették, hogy folyamatosan szélesítik a választékot. A videojátékok és a filmek pedig mindig is a terveik között szerepeltek. A Tesco az online dvd-kölcsönzést is folytatja. A vállalatnál több mint egy éve, tavaly március óta lehet dvd-t kölcsönözni. A szolgáltatásnak azóta harmincezer ügyfele van. - F: máj. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kommunikáció--könyvtár--ruhatár-szak (egyfajta imázs...)FEL

'Tudom, 'a rendszerváltó elit elfáradt', mondogatják ezt a féligazságot egyesek az SZDSZ kötelékében is, de a köztársasági elnökség nem az a poszt, ahová végzős kommunikáció–könyvtár–ruhatár szakos hallgatókat keresünk, hanem olyan személyt, aki életútjával kifejezi a Köztársaság eszméjét.' -- Részlet Vágvölgyi G. András Kuncze Gábornak írt leveléből.
-- A könyvtár imázsával kapcsolatban a felmérések általában a strukturált felvételi módokat alkalmazzák. Ennek veszélye lehet, hogy a válaszadók inkább haljanak arra, hogy elvárt válaszokat adjanak. A spontán megnyilatkozások azonban jobban képviselhetik a megnyilatkozók véleményét. (Emellett azt is el kell mondani, hogy a szövegkörnyezetben elvárt talán energikusság, rámenősség ellentéte is bőven lehet erény más helyzetekben.) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

A Yahoo már a Wikipediában is keresFEL

A Yahoo német leányvállalata és a több mint 100 nyelven szerkesztett ingyenes enciklopédia közös szolgáltatásba kezdett. A GNU-licensz alatt futó információtár lehetőségeit jól mutatja, hogy 2001. óta 226 710 szócikket töltöttek fel a Wikipedia német nyelvű oldalaira. - F: máj 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

A nagy fordulatFEL

Amikor a BBC, a Channel Four, az Open University és a British Film Institute pár napja megnyitotta a kreatív archívumot, akkor az angol társadalom, illetve a média legjobb demokratikus és kulturális hagyományainak megfelelő lépést tettek. A fenti médiabirodalmak ugyanis felkínálják a közönség számára digitális archívumaikat, azaz lehetővé teszik, hogy azokból ki-ki saját igényeinek, kreativitásának megfelelően meríthessen, hasznosíthasson. A feltétel evidens: a felhasználóknak -- elektronikusan -- alá kell írniuk a Creative Archive működési rendjét, azaz az általuk letöltött anyagokat kereskedelmi célokra nem használhatják, illetve ha erre alkalmuk és lehetőségük nyílik, akkor újra kell szerződniük az alapítókkal. - F: ápr. 22.

Hírforrás:
2005. május 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Élet és Irodalom, ápr. 22..; link

EU-s szakmai minősítés -- előnyben a hazai horvát könyvtárosok!FEL

A link oldalon a (nem EU-tag) horvátok 'könyvtáros egyesülete' (pontosabban fogalmazva: a dokumentációs és információs menedzseri szervezet) közzétette a Certidoc horvátra fordított dokumentációját, s mivel a rendszer a nemzeti hatáskörön túli minősítést ad, a horvátul értő magyarok előnyre tehetnek szert. A Certidoc eredeti anyaga 2004 szeptembere óta van a Magyar Könyvtárosok Egyesületénél. Remélhetőleg rövidesen a magyar könyvtárosok is elérhetik nemzeti nyelvükön a tájékoztató anyagot, hiszen a hatályos könyvtári stratégiai terv 1. pontja: 'Felkészülés az Európai Unióba történő csatlakozásra'.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Az egészségügyi ellátás minőségét is ellenőrzi az ÁNTSZFEL

Szigorúbban, az ellátás minőségére is figyelemmel ellenőrzi májustól az egészségügyi intézményeket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A hamarosan hatályba lépő jogszabály felhatalmazza az ÁNTSZ-t arra is, hogy gyakori hibák esetén felfüggessze az intézmény működési engedélyét. - F: máj. 5.
-- Közelmúltbeli számunkban szó esett a hazai közhivatalok szolgáltatásminőségének vizsgálatáról. Most az egészségügy kerül napirendre. Lehet, hogy holnap a könyvtári szolgáltatások minősége?

Régebbi hírforrás(ok): MG

ISO 9000 és az orosz könyvtárakFEL

Oroszországban az 1980-as évek végén kezdődtek az ISO 9000 sorozatra épülő nemzeti szabványok kidolgozására irányuló munkák. A 'GOST R ISO 9000-2001'-re a könyvtárügyben azonban egyelőre nem tudtak kellő figyelmet szentelni. Egyik oka, hogy az állam sem fordít elég figyelmet a könyvtárügyre. Bár sok olyan cég jött létre, amely információval, illetve információszolgáltatással foglalkozik, minőségi szolgáltatást a könyvtárak tudnak nyújtani. Ezt a szerepet könnyen elveszíthetik, ha finanszírozásuk nem lesz megoldott. Mivel a könyvtárak is részt vesznek a piaci versenyben, nekik is elsősorban a felhasználói igényeket kell szem előtt tartaniuk. A cikk egy saját fejlesztésű modellt mutat be, amely a könyvtári sajátságokat jobban figyelembe veszi. A modell a szolgáltatási folyamatra épül. Kiinduló pontja az olvasók igényeinek feltárása, ezt az olvasói értékelés elemzése, a visszacsatolási lépés követi. A többi összetevő kisegítő tevékenységekre irányul, mint pl. a vezetőség felelősségével foglalkozó blokk. A minőségre jelentős hatással vannak a rendelkezésre álló források, kiemelten az emberi erőforrás. Ezért képzett könyvtárosokra van szükség, akik az elvégzendő feladatok ellátásához megfelelő kompetenciával rendelkeznek. Az egész modellt átfogja a folyamatos jobbításra irányuló törekvés.

Régebbi hírforrás(ok): link

Teljesítményarányos támogatás egyetemi könyvtáraknak (heidelbergi modell)FEL

Annak ellenére, hogy az erőforrások teljesítmény szerinti csoportosítása több német tartományban bevett gyakorlattá vált a főiskolákon és egyetemeken, ezek könyvtárai mind ez ideig nem vették át az ilyen modelleket. 2004-gyel kezdődően a Heidelbergi Egyetemi Könyvtár kísérleti jelleggel megkezdte a teljesítményalapú forráselosztás gyakorlatát. A teljes költségvetés három elemből áll: alapkeret, egy index-számokból álló képlet alapján kiszámított rész, és egy, a kitűzött célokkal kapcsolatos minőségalapú rész. Mivel ezen az egyetemen még nem állítottak fel költséghatékonysági követelményeket, ezért ösztönzésalapú modellt vezettek be, amely szerint az egyes részlegek a teljesítményüknek megfelelő 'jutalomban' vagy 'büntetésben' részesülnek a költségvetési elosztásnál. E költségvetési modellnek köszönhetően 2004-ben az állami finanszírozás válsága ellenére lehetővé vált a személyi és dologi keretek szinten tartása, sőt 2005-re a dologi költségvetési keretet csekély mértékben még emelni is lehetett.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elektronikuskönyvtár-minőség NémetországbanFEL

Számítógép-hálózat; Szolgáltatások használata; Tudományos és szakkönyvtárak A német internetkönyvtár (link 2003 februárjában indult; azóta a portál linkjeinek száma 2000-ről 5000-re bővült. Mivel a teljes gyűjteményt 6-8000 címre tervezik, a portál alapstruktúráján már nem kell lényegesen változtatni. E szolgáltatás, amely kb. 70 német és osztrák közkönyvtár együttműködése nyomán jött létre, általános jellegű, szemben a Vascoda (link nevű internetportállal, amelyet az egyetemi könyvtárak üzemeltetnek. Ez utóbbi a tudomány, a kutatás, az üzleti élet, a politika és a közigazgatás területének olvasóit kívánja elérni. A kölni könyvtáros iskola hallgatói egy szeminárium keretében értékelés céljából megvizsgálták a német internetkönyvtár honlapját, és a következőket állapították meg: a honlap nehezen található meg a népszerű keresőgépek segítségével, és alig található rá hivatkozás a német könyvtárak honlapjain. Struktúrája és állománya következetes, de bizonyos linkek ellenőrzése kétséges. A keresési funkció nem teszi lehetővé a keresés differenciálását a címszavak, a szövegelemek és a deszkriptorok között, nem használhatók a Boole operátorok, és a csonkolási lehetőségek használatához nincs magyarázat. Az e- postán feltett kérdésekre gyors és pontos válaszok érkeztek. Az értékelés összefoglalásaként megállapították, hogy a kisebb hiányosságok könnyen kijavíthatók; a fő probléma a reklámozás és a megfelelő marketing stratégia hiánya.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tajvan: modell egyetemi elektronikus könyvtárak teljesítményének értékeléséreFEL

cA cikk egy modellt mutat be a tajvani egyetemi elektronikus könyvtárak
teljesítményének mérésére. A kezdeti modell a következő forrásokra
támaszkodott: az EQUINOX rendszerben található elektronikus könyvtárak számára
kifejlesztett teljesítménymérési indikátorok; a Németországban kidolgozott és
alkalmazott ún. 'balanced scorecard' modell a három legnagyobb egyetemi és
tudományos könyvtár teljesítményének értékelésére; és az amerikai főiskolai
elektronikus könyvtárak értékelésére használt ALA szabvány. Ezenkívül a
tajvani elektronikus könyvtárakkal foglalkozó szakemberek és könyvtárvezetők
véleményét is kikérték postai kérdőívek, interjúk és a Delfi módszer
segítségével. E folyamatok segítségével egy olyan modellt sikerült kidolgozni,
amely a legtöbb tajvani egyetemi könyvtár számára elfogadható lesz.

Régebbi hírforrás(ok): Hsieh--Chin--WU: The performance indicators of university e-library in Taiwan. In: Electronic Library, 2004/4. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2005/1.

Könyvritkaságok házi őrizetbenFEL

A Halotti beszédet, az Ómagyar Mária-siralmat, a Corvinákat nem érheti napfény, és nem lehet kihozni őket az Országos Széchényi Könyvtár királyi palotabeli épületéből. A dörzsölt 'műgyűjtők' a biztonsági előírások ellenére időnként megkaparintanak egy-egy féltve, de mégsem eléggé őrzött ritkaságot. 1999-ben például egy térképet csempészett ki egy angol sorozatrabló a nemzeti könyvtárból. Az egy méter átmérőjű lapokat a felügyelő szeme láttára csente ki, külön kutatói engedély birtokában, kamerák kereszttüzében. Az éves ellenőrzés során derült fény a turpisságra. Emlékeztek is a teremőrök egy fura fazonra, aki a 40 fokos hőség ellenére zakóban lófrált a teremben, és aki az ennek okát firtató kérdésekre szimplán az angol eleganciára hivatkozott. Az eset után lecserélték a sarokba felszerelt, kicselezhető kamerákat domborkamerákra, ezek aztán tényleg mindent látnak. - F: máj. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nézz körül, mielőtt munkát vállalsz! Kávé-, mosdó- és szövegelemzésFEL

Jó dolog, ha az embernek megvan az esélye egy új állásban való elhelyezkedésre, de az nem jó, ha pár hónap vagy akár már néhány hét múltán azt érzi, hogy tévedett. Ilyenkor pedig nagy bajban van, különösen, ha anyagi helyzete nem engedi meg, hogy ugráljon. Jobb tehát előre meggyőződni róla, hogy a cégkultúra számára elfogadható vagy sem. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hackerképzés indult BarcelonábanFEL

Az adattolvajok, rendszertörők és vírusírók elleni harc hagyományos eszköze a tiltás, egy barcelonai egyetem azonban oktatással szeretné csökkenteni az online bűncselekmények számát. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közterületi internetterminálok KaposváronFEL

Heteken belül ingyenesen barangolhatnak a világhálón a kaposváriak öt beltéri és tíz közterületen elhelyezett internetterminál segítségével. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Székely szótár -- Kriza után 150 évvel -- ismétFEL

A 2500 székely szót tartalmazó kiadvány tudományos és puszta informálódó kedvtelés céljából egyaránt forgatható. A Sántha Attila szocio-etno- lingvisztikus által összeállított könyv azt vallja, hogy a székely szó az, amit a székely ember használ. A szerző a szótárhoz aTransindex-portálon segítségül hívott adatközlők anyagait is beépítette -- természetesen ellenőrző mechanizmus után. A Székelyföld, Szászföld, bukovinai székelyek, déli csángók és székely eredettudatú magyarok szavait, kifejezéseit tartalmazó kötet kiadója a havas@softhome.net címen érhető el. Kedvcsinálónak: vekkedez, kokojza, nyekezsál, ficujka, felpörcölködik. Megfejtések a következő KIT- ben! :-) A szótárat mellékszótár egészíti ki: a Székelyföldön használatos erdélyi szavak, általános népi szavak, valamint hangalakváltozatok tára.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Rádióműsor a könyvek és az olvasás világárólFEL

Napos oldalak címmel májustól hallható a Klubrádió magazinműsora a könyvek és az olvasás világáról. A műsor információt nyújt a könyvkiadás legfontosabb aktualitásairól, bemutatja a szerzők, könyvszerkesztők, fordítók, kiadók legfrissebb műveit, munkáit. Időpont: Hétfőnként 13.00 és 14.00 között. Műsorvezető: Oláh Andrea. - F: máj. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult a fejlesztési miniszter honlapja -- pályázati előrejelző rendszerFEL

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter személyesen mutatta be honlapját, amely többek között a Magyarországon jelenleg elérhető legteljesebb internetes pályázati kereső és pályázati előrejelző rendszert is magában foglalja. - F: máj. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

MarketWireFEL

Az 1999-ben indult MarketWire olyan nagy hírszolgáltatóknak szállít vállalatokkal kapcsolatos információkat (pl. sajtóanyagokat), mint az AP, a Bloomberg, a Yahoo, a CBS MarketWatch, az AOL vagy az MSNBC. 3000 szerződött vállalati ügyfelének hírei így gyorsan jutnak el a megfelelő helyre, köztük például a Nasdaq-é, amelynek kiemelt partnere a cég. Az ügyfelek és a hírügynökségek egymásra találásából azonban nem csak az információbrókeri szerepet betöltő MarketWire húzhat hasznot, hanem az egyszeri olvasó is, aki az interneten szintén hozzáférhet ezekhez az anyagokhoz. A szolgáltatás elérhető: link - F: máj. 5.

Hírforrás:
2005. május 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes környezetvédelembe kezdtek GyőrbenFEL

Infolánc néven (link az észak- és nyugat-dunántúli, illetve határon túli szomszédos térségek online környezeti információs rendszerét hozta létre a győri Reflex Környezetvédő Egyesület, 180 ezer eurós Phare-CBC támogatás segítségével. A civil kezdeményezésre létrejött internet alapú és térinformatikai hátterű Infolánc sokszereplős integrált portálrendszer. Adatbázisában a két magyar régió, a szomszédos szlovákiai és ausztriai határ menti területek légszennyezettségi, felszíni és felszín alatti vizeinek állapotával, a hulladékokkal és más környezeti elemekkel kapcsolatos információk gyorsan elérhetők. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új pályázati forráskereső kisvállalkozóknakFEL

Új, pályázatokat összegyűjtő internetes portált indított a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). A link címen elérhető weboldal egy áttekinthetőbb, letisztult rendszer, amelyben a kis-és középvállalkozók egyszerűbben juthatnak hozzá a pályázatokról szóló információkhoz. - F: ápr. 29.,

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról