Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/22., 6. 1.

Skaliczki: a digitalizálásnál az állományvédelem fontosabb, mint a szolgáltatás
Kis könyv nagy könyv előtte mögötte -- civil kezdeményezés
Adatbázis-vagyon nyilvántartás indult
Új könyvtári hírlevelek, főként használók számára
Ügyféllista-építés opt-in hírlevélhez
Itthon is szakma lett az információbróker tevékenység
A magyar napilapok szörnyen rosszak
Minőség-gondolatok a Suzuki-gyárból
Nem lesz ingyenkönyvtár
Pályázati kincsesbánya cégeknek -- könyvtári bekapcsolódás lehetősége
A kiadóknak sem tetszik a Google könyvtárprojektje
Már a könyvekben is keres a Google
Örökbe fogadott könyvtári kötetek Salgótarjánban
A Nagy Könyv mindenhol ott van
Szavazz a kedvenc brit novelládra!
Csak kevés magyar tudja pontosan, miért jó a digitális televíziózás
Az otthoni internet terjedésében a gyermekeké a kulcsszerep
Blogírás közben is cégükre gondolnak a nagyvezérek
Június 2-án indul a hetvenhatodik ünnepi könyvhét
eMagyar pontok -- a határon túl sem könyvtári hatáskör
Kullancstérkép készül Magyarországon
Árinformációs portál indult
Akciós könyvek az ITTK-ban
Szonda Ipsos -- új honlappal
Brit információs központ nyílt a Szabó Ervin Könyvtárban
CE Üzleti Média -- lap a kkv-knak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Skaliczki: a digitalizálásnál az állományvédelem fontosabb, mint a szolgáltatásFEL

Annyi már most biztos, hogy a digitalizálás folyamatában az állományvédelem szempontja erősebb lesz, mint a szolgáltatásé -- mondja Skaliczki Judit. Ez a kényszer a jelen helyzetből fakad: számos, annak idején rossz minőségű papírra nyomtatott folyóirat és napilap túlélését biztosíthatja az információ átmentése elektronikus formába. De nagy súllyal esik majd a latba az is, mit keresnek leggyakrabban az olvasók. Manapság számos hiánycikknek számító dokumentumhoz is csak a kissé nehézkes könyvtárközi kölcsönzés útján lehet hozzájutni; mennyivel egyszerűbb lenne egy-egy cikket vagy tanulmányt online megkapni. Fontos szempont ugyanakkor az esélyegyenlőség biztosítása is: a helyhez kötött gyűjteményekhez ma oda kell utazni, míg a digitalizált anyaghoz az interneten keresztül is hozzá lehetne férni.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 27., link

Kis könyv nagy könyv előtte mögötte -- civil kezdeményezésFEL

A link játékos, interaktív formában teremt virtuális könyvközösséget, valamint könyvekről és olvasmányokról szóló, nyelv- és kulturális határokat átlépő olvasói párbeszédeket rögzít. A readme.cc felszólítja a használókat, hogy küldjenek magukról egy olyan fényképet, amelyiken éppen olvasnak, hogy saját kézikönyvtárakat hozzanak létre, és beszélgessenek arról más felhasználókkal. Megmutatom, mit olvasok, így megtudod, ki vagyok.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 27., link

Adatbázis-vagyon nyilvántartás indultFEL

Előző számunkban Adatbázisok -- mi van a világban? (És mi lehet meg itthon!?) cikkünkre Hölgyesi Györgyitől kaptunk levelet:
Csak szerény kezdet ugyan, de mi itt a Könyvtári Intézetben elkezdtünk valamit a számbavételből: összegyűjtöttük a hazai könyvtárakban készülő vagy ott használható, onnan hozzáférhető internetes bibliográfiai adatbázisokat. Ezeket röviden bemutatjuk, leírjuk főbb adataikat, és megadjuk az elérhetőségeiket is. Ezek az információk a Könyvtári Intézet honlapján, az Adatbázisok, jegyzékek menüpont alatt Internetes tájékoztatási eszközök a könyvtárakban címmel találhatók. Közvetlen elérési címe:
link
Ha alaposabban megnézi, láthatja, itt nem csak bibliográfiai adatbázisok szerepelnek, hanem csak szövegként olvasható bibliográfiák is. Az adatbázisokat pedig a használó szempontjait figyelembe véve két csoportba osztottuk, korlátlanul és a korlátozottan hozzáférhető adatbázisokra, és az alapvetően betűrendet követő felsorolás mellett mindegyik csoportban biztosítottunk egy egyszerű tárgyszavas keresési lehetőséget. Az összeállításunkat bizonyos időközönként rendszeresen frissítjük (legutóbb márciusban tettük), tehát igyekszünk figyelni az újdonságokra is. Ahogyan a web-oldal bevezetőjében írjuk, természetesen örülünk minden kiegészítésének, észrevételnek, a web-oldal további bővítésére vonatkozó javaslatnak, amely által jobbá tehetjük a szolgáltatást, amely - úgy látszik - még kevéssé ismert a szakmabeliek és a lehetséges használóközönség előtt.
Tisztelettel üdvözli: Hölgyesi Györgyi, Könyvtári Intézet
-- Köszönjük a tájékoztatást! (MG)


Új könyvtári hírlevelek, főként használók számáraFEL

A múlt héten a BME-OMIKK és a FSZEK is elindított egy-egy használóknak szóló hírlevelet. Az előbbi megrendelése itt lehetséges:
link
Az első FSZEK-es számot a
link oldalon lehet megnézni, fel - és leiratkozás:
link

Régebbi hírforrás(ok): - F: Katalist

Ügyféllista-építés opt-in hírlevélhezFEL

E szakmai szakzsargonban írt cím arra utal, hogy az általunk előállított hírlevélhez hogyan gyűjtsünk email-címlistát. Persze olyat, melynek tulajdonosai nem bőszülnek fel, ha meglátják hírlevelünket postaládájukban. Szép hazai kulturális, nonprofit példa a budapesti Ernst Múzeumé. Az általuk használt egyik ’low-tech’, egyszerű, triviális módszer: kiállításuk megtekintése után a látogató szembe találja magát egy üveggömbbel és felirattal. Kb.: ha szeretne értesítést kapni következő kiállításunkról, dobja be email-címét. És gyűlnek is a névjegyek, vagy a kitöltött kihelyezett papírdarabok a gömbben... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): A KIT-ben korábban felhívtuk a figyelmet egy hírlevél-készítési módszertanra: link

Itthon is szakma lett az információbróker tevékenységFEL

Az információ értékeiről és értékesítéséről szervezett szakmai konferenciát a Magyar Információbrókerek Egyesülete (MIBE). Az Egyesült Államokban négy évtizede, Magyarországon mintegy négy éve fejlődik, formálódik ez az új szakma. Könyvtárosok, humán értelmiségiek, ügyvédek, orvosok, közgazdászok, mérnökök és más szakemberek vállalják, hogy leveszik ügyfeleik válláról az információk gyűjtésének, feldolgozásának, rendszerezésének gondját.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 26., link ; link

A magyar napilapok szörnyen rosszakFEL

A blogok ott fejlődhetnek, ahol a hivatásos média nem teljesít jól - véli Nick Denton, az amerikai Gawker Media webnapló-vállalkozás vezetője. A blogírást pénzre váltó Denton szerint a blogoknak Magyarországon is fontos szerep juthat, mivel szerinte unalmasak és rosszak a magyar napilapok. A blogok ott működnek a legjobban, ahol a hivatalos, professzionális média nem teljesít jól. Így például Nagy-Britanniában nem terjedtek el annyira a blogok, mert ott kiváló a napi sajtó. A magyar napilapok szörnyen rosszak, vagy legalábbis azok voltak, amikor legutoljára olvastam őket. Béna címek, részrehajló álláspontok, korrupt újságírók. Szerintem itt a weblogok jelenthetik a friss levegőt.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 31., link

Minőség-gondolatok a Suzuki-gyárbólFEL

A Versenyképesség és információ -- avagy ahol a tartalékok rejtőznek c. konferencia résztvevői záróprogramként kedden meglátogatták az esztergomi Suzuki-gyárat. Az ott szerzett tapasztalatok feltehetően nem csak az autógyártó szakembereket érdekelhetik.
- A futószalag mellett dolgozó lankadó munkatársnak kollégái minden további nélkül azonnal segítenek, ugyanis egyébként a szalag egésze lelassulhatna. A tartósan lassabban dolgozó munkatársat viszont áthelyezik.
- A gyártócsarnok eredmény-tábláján lévő feliratok: Ne adjuk át [a futószalag mellett] tovább a hibát. Vagy: A hibás termék nem adható el.
- Felirat a motorbeszerelés fázis mellett: Ha leesik a csavar, állítsd meg a szalagot és tedd vissza a dobozába.
- A falon szintén olvasható a dolgozók minősítési, előmeneteli sémája, valamint a kiemelt dolgozók fejlődésének követése.
Az üzembe hengerelt acéltekercs érkezik, és autók távoznak. Értékhozzáadás. (MG)


Nem lesz ingyenkönyvtárFEL

Megszűnik a pedagógusok kedvezményes -- azaz ingyenes -- beiratkozási lehetősége, minthogy az Oktatási Minisztérium ezentúl nem támogatja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat, illetve a pedagógusokat. A minisztériummal kötött megállapodás megközelítőleg hatezer pedagógust érintett a Szabó Ervin központi könyvtárában, négyezret a fiókkönyvtárakban. A könyvtárhálózat így évente - a tényleges díj és a támogatási összeg különbözetéből adódóan - több mint évi tízmillió forinttól esett el.

Hírforrás:
2005. június 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 31., link

Pályázati kincsesbánya cégeknek -- könyvtári bekapcsolódás lehetőségeFEL

Egy igazi pályázati csemege, amely az európai, különösen a kelet-közép-európai regionális hatáskörrel rendelkező vállalati szolgáltató központok hazai kialakítását és bővítését szorgalmazza, jelentős támogatással. Akinek igazán nagy tervei és gazdasági háttere van, annak ez a kiírás valóságos kincsesbánya. A gazdasági versenyképesség operatív program (gvop) 1.1.2-es kódjelű kiírása azért is sajátos, mert rendkívüli módon átgondolt stratégia alapján összeállított anyagot kell hozzá készíteni, amely igazi élmény és kihívás egy jó pályázatíró és projektmenedzser számára. A Regionális vállalati központok létesítése címmel közzétett pályázat sokoldalúsága abban is megmutatkozik, hogy a fejleszteni kívánó vállalatok informatikai, elosztási, kereskedelmi, pénzügyi, szerviz- és vevőszolgálati, valamint számviteli, irányítási, piac- és közvélemény-kutatási, kutatás-fejlesztési és oktatási alrendszereinek fejlesztése, Magyarországról történő irányítása is szerepelhet a projektben.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 27., link

A kiadóknak sem tetszik a Google könyvtárprojektjeFEL

Egy amerikai egyetemi kiadókat tömörítő szervezet a héten levélben fogalmazta meg a Google nagyszabású könyvtári terveivel kapcsolatos aggályait. Az Association of American University Presses úgy véli, hogy az általuk megjelentetett munkák internetes közzététele ellehetetlenítené a tevékenységüket.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 25., link

Már a könyvekben is keres a GoogleFEL

A már-már hagyományosnak tekinthető béta állapotban indította el a könyvekben keresni képes, print.google.com címen elérhető új szolgáltatását a Google. A sokat kritizált, szakemberek szerint a kulturális egyensúlyt is felborító új szolgáltatás már most több ezer könyv anyagában képes villámgyorsan bármit megtalálni, az adott oldalt a képernyőre varázsolni.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 31., link

Örökbe fogadott könyvtári kötetek SalgótarjánbanFEL

Félszáz könyvet fogadtak örökbe a hétvégén a salgótarjáni Balassi Bálint Nógrád Megyei Könyvtárban. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtártól átvett akció lényege, hogy ki-ki személyes védnökséget vállalhatott egy-egy könyvtári kötet fölött. Bódi Györgyné, a könyvtár igazgatója elmondta: szeretnék elérni, hogy a most örökbe fogadott ötven könyvön túl az erre vállalkozó olvasók az állomány nagy részét örökbe fogadják. Azt is remélik, hogy az akcióval új tagokat toboroznak a bejegyzés alatt álló Élet- és Tudásfa Olvasókörhöz. A kört az olvasás népszerűsítése céljából a napokban alapította meg húsz könyvtári dolgozó, illetve az intézményt rendszeresen látogató olvasó.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 31., link

A Nagy Könyv mindenhol ott vanFEL

A könyveket népszerűsítő országos akció keretében a könyvtárak a hét végén is nyitva lesznek. 2005. május 28-29-én Könyvtárak a Nagy Könyvért címmel országos akciót szervez A Nagy Könyv programiroda minden megyeszékhely és nagyobb város könyvtárában.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 27., link (a vonatkozó videofilm is megnézhető)

Szavazz a kedvenc brit novelládra!FEL

A BBC The Big Read programján alapuló Nagy Könyv című magyar kezdeményezés kapcsán a British Council honlapján lehet szavazni, kinek melyik a kedvence a magyar százas listában szereplő tizenhat brit könyv közül. A szavazók között nyereményeket sorsolnak ki. (British Council) Bővebb információ:

Régebbi hírforrás(ok): link - F: KultúrPont

Csak kevés magyar tudja pontosan, miért jó a digitális televíziózásFEL

A digitális televízió ma Magyarországon szinte a teljes ismeretlenség
ködébe vész - utalt a kábel- és műholdas műsorterjesztéssel foglalkozó
cég megbízásából hazánkban készült felmérésre Szűcs László, a UPC
Magyarország média- és sajtókapcsolati igazgatója egy ezen a héten
megrendezett kétnapos konferencián Tihanyban. Az Antenna Hungária
vezérigazgató-helyettese pedig aggodalmát fejezte ki, mert a digitális
földfelszíni műsorszórás jogi előkészítése lassú, ami veszélyezteti az
analóg földfelszíni sugárzás 2012-re tervezett megszüntetését.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 28., Prím Online, link

Az otthoni internet terjedésében a gyermekeké a kulcsszerepFEL

Az angol PanLogic piackutató-cég egyik legújabb vizsgálatában a 35-45 évesek internethez való viszonyát próbálta feltérképezni, és arra a megállapításra jutott, hogy azt alapvetően befolyásolják a családban lévő gyermekek. A felmérés szerint -- amelyet a BBC portálja idéz -- a számítógépet és az internetet a gyermekek java része a szülők által szívesen látott, ám összességében meglepő cél érdekében használja: a házi feladatok elkészítésére. Ma Angliában az általános iskolások 88 százaléka használja otthonában világhálót, a 11-18 éves korosztályban pedig ez az arány 95 százalék. A felmérés ugyanakkor rámutat, hogy a gyermekek egy része önállóan képes végigvinni online vásárlási folyamokat is. Az internet a gyermekkor szerves részévé vált, domináns szereplőjévé lett a fiatalok életének.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 26., link

Blogírás közben is cégükre gondolnak a nagyvezérekFEL

Sok multinacionális nagyvállalat vezetői működtetnek webnaplókat. Bob Lutz, a General Motors alelnöke, Randy Baseler, a Boeing kereskedelmi repülési részlegének alelnöke, és Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnöke mind megosztják velünk gondolataikat a világhálón.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 26., link

Június 2-án indul a hetvenhatodik ünnepi könyvhétFEL

A magyar irodalom ünnepén a gyermekeknek szóló újdonságokat a Vörösmarty téren, a kortárs szépirodalmat és társadalomtudományi műveket a Szent István téren kínálják. A helyszínek között nosztalgiavonat szállítja a közönséget.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 26.,, link

eMagyar pontok -- a határon túl sem könyvtári hatáskörFEL

2005. május 27-én, pénteken Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke felavatta az első vajdasági eMagyar pontot Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. 2005. május 29-én az eMagyar pontok sorában harmadikként, a horvátországi Pélmonostoron Jambrik Mihály, az IHM államtitkára nyitja meg Horvátország első eMagyar pontját.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 27., link

Kullancstérkép készül MagyarországonFEL

Az országban fellelhető kullancsfajok előfordulását és fertőzöttségét térképezik fel a nyáron. A programhoz kapcsolódóan bárki beküldheti a testéből eltávolított vérszívót, hogy laboratóriumban vizsgálják meg esetleges fertőzöttségét.

Régebbi hírforrás(ok): -F: máj. 28., link

Árinformációs portál indultFEL

A napokban kezdte meg működését az első kiskereskedelmi árportál, link néven, amely jelenleg a 100 legnagyobb budapesti számítástechnikával foglakozó szaküzlet árait tartalmazza összevethető formában.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 27., link

Akciós könyvek az ITTK-banFEL

Számos Információs Társadalom és Trendkutató központ körüli kiadványt olcsóbban lehet megvásárolni, nem csak online, hanem személyesen is ITTK-ban. A lista: link . Az engedmények Horváth Andreánál csikarhatók ki.

Régebbi hírforrás(ok): - F: ITTK, máj. 27.

Szonda Ipsos -- új honlappalFEL

A piackutatások új trendjei és eredményei is felkerülnek a Szonda Ipsos megújult honlapjára, amelyet a kutatócég a Café Csoporttal együtt készített. Tartalmában és külsejében is megújult a Szonda Ipsos honlapja. Az újítások célja például az volt, hogy a felhasználók több megközelítésből tájékozódhassanak a kutatóintézet tevékenységéről. A site a cégismertetőn kívül az új piackutatási módszereket is bemutatja, és direkt módon részletes tájékoztatást kaphatnak azok is, akik elsősorban egy kutatási módszer vagy márkázott kutatási eljárás protokollja iránt érdeklődnek. Az új honlapon megtalálhatók a legfrissebb média- és véleménykutatási eredmények is, valamint beszámolók is olvashatóak. Az új honlap kialakításában közreműködött a Café Csoport, amely felkéréssel kapta a megbízást.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 24., link

Brit információs központ nyílt a Szabó Ervin KönyvtárbanFEL

Brit információs központ nyílt meg a Szabó Ervin Könyvtár XII. kerületi fiókjában, ahol az érdeklődők információkhoz juthatnak a brit oktatási, nyelvtanulási, illetve munkalehetőségekről, a British Council tanfolyamairól, hozzájuthatnak úti- és idegenforgalmi könyvekhez, térképekhez, multimédiás CD-ROM-okhoz.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 26., link

CE Üzleti Média -- lap a kkv-knakFEL

A fejlődő vállalkozásokat célozza meg a május 25-én debütáló Entrepreneur - Az Üzlettárs című üzleti magazin. Az Európában először Magyarországon megjelenő lapot a Los Angeles-i Entrepreneur Media csoporthoz tartozó CE Üzleti Média adja ki. A 13 ezer példányban megjelenő magazin - amely a hazai fejlődő vállalkozásokat célozza meg - profilja a stratégiai-cégvezetési tanácsadás. A kiadó úgy véli, hogy a lap egy piaci rést tölt majd be: szerintük a kis- és közepes méretű magyar vállalkozások ugyanazzal a problémával néznek szembe, mint az amerikai cégek a hetvenes években: nem tudják, hová forduljanak megbízható és gyakorlatban alkalmazható vállalkozási és üzletfejlesztési tanácsokért. Az Üzlettárs iparági szakértők bevonásával készített tanácsadó rovataival akar segíteni a pénzügyi, a marketing, a menedzsment és az infotech stratégiai területeken. Az Entrepreneur Media három évtizede jelenteti meg az amerikai Entrepreneur magazint, amelynek testvérlapjai Kínában, Japánban, Mex!
ikóban, illetve a Fülöp-szigeteken is megjelennek.
A magyar lap népszerűsítésére május 26-án reklámkampány indul. A sajtóhirdetések többek között a HVG-ben, a Népszabadságban és trade-magazinokban jelennek meg, de az aktivitáshoz bannerek is készültek, amely már futnak az Origo és az Index oldalain. Nem kizárt, hogy a bevezető kampányhoz rádióbeharangozók is csatlakoznak majd. A kiadó az első reklámkampány megtervezésénél nagy szerepet szánt a DM-kommunikációnak is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: máj. 25., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról