Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2005/34., 9. 21.

Könyvtároshiány várható Angliában
Egyre több a multimédiás irodalmi kiadvány
'Hibrid térben' történhet a felsőoktatás -- lehetőség a könyvtáraknak
A munkaszobákba is benéztek az olvasók...
Menedzsment-eljárások 3. : újjáalakítás (reengineering)
Bérforrongás a közszférában
Emelendő hatékonyság a közszolgálatban. De most már tényleg!
Az év kórházát -- vö.: minőségirányítás -- a használók szavazzák meg
185 településen újulhatnak meg a kulturális intézmények
Könyvritkaságot találtak az ELTE-könyvtárban
Nyilatkozat a Magyarság Modernizációs Stratégiájáról
FreeSoft Múzeumi Nyilvántartó Rendszer az ország 25 intézményében
Kölcsönből újítják fel a sárospataki Református Nagykönyvtárat
Nagy Könyv Part-y
INFOmarket-INFOtrend: információtechnológiai és telekommunikációs vásár
"Hacktivity 2005" - internet, biztonság és jog
IT-mentor: új szakma született
Az IHM bővíti a külföldi e-pontok számát
Jövőre tovább fogynak a Sulinet-kedvezmények
Nincs napirenden az átalakítás az NKA-nál
Szünetmentes ADSL szolgáltatóváltás
Szellemi táplálék indul Erdélybe -- az MTV akcióba kezd
Új Yahoo és Google keresőszolgáltatások
A T-Com Tudakozó Plusz szolgáltatása a legjobb Európában
Másképp szólnak a különféle számítógép-billentyűk -- lehallgatható a gépelés
Felpörögtek a számítógép-eladások Romániában
A humor gyógyító ereje
Elektronikus életút-követés Hollandiában
Baba-mama klub az abasári könyvtárban
Taktikáznak a könyvtári szarkák
'Töltelék'-szövegek a weben
Tizenegy nyertes pályázat
Megújult a Helikon Kiadó weboldala
Magyar oktatási szoftvercsomag a Coreltől
A könyvtár plakátja is lehetett volna
Átmenetileg nem kereshető
Echo TV -- elindult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtároshiány várható AngliábanFEL

Egy nemrég kiadott felmérés szerint hamarosan a könyvtárosokból lesz óriási hiány az Egyesült Királyságban. 2010-ig több mint tízezer új dolgozóra lenne az ágazatban szükség. - F: szept. 16.
-- A jelenség majdan felerősíteheti a hazai szakmai kontraszelekciót; a rugalmasabb, fiatalabb és nyelvismerettel rendelkező könyvtárosokat magas szakmai színvonalon menedzselt könyvtárak mellett vonzó fizetések is várják.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Egyre több a multimédiás irodalmi kiadványFEL

A multimédiás kiadványok népszerűsége fokozatosan nő, és nem csak világszerte, de hazánkban is keresettek a hangos nyelvoktató CD-k, a DVD-n megjelenő regények és mesekönyvek, valamint a hangoskönyvek. Nem meglepő, hogy ezek a kiadványok már nemcsak a könyvkiállításokon tűnnek fel, de a könyvesboltokban is kaphatók. Ezt bizonyítja például, hogy az idén október 19-e és 23-a között megrendezendő Frankfurti Nemzetközi Könyvkiállításon a megjelenő több mint 6700 kiállító és kiadó negyven százalékának kínálatában már megtalálhatók lesznek ezek az alkotások, sőt, a rendezők külön fórumot is létrehoznak a nyelvoktató, hangoskönyv és más termékeket kínáló cégeknek. Ezenkívül a tervek szerint be fognak mutatni egy multimédiás kiadványokat árusító automatát is. -- 'Egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható a vásárlók körében, évről évre nőnek a hangoskönyvek eladási adatai. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy az ilyen művek sikere természetesen szoros összefüggést mutat a feldolgozott könyv sikerével, így talán nem meglepő, hogy a legkeresettebbek között számos Márai, Karinthy és Örkény alkotás található. A magyarok közül Mikszáth Kálmán, Szabó Magda vagy éppen Kertész Imre, míg a világirodalom képviselői közül Agatha Christie és George Orwell művei is elérhetők. A Libri hálózatában manapság a hangoskönyvek egész évben több ezres példányszámban fogynak.' - nyilatkozta Horváth Gabriella. - F: szept. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Hibrid térben' történhet a felsőoktatás -- lehetőség a könyvtáraknakFEL

A hallgatók és az oktatók között a frontális oktatás vagy a szemináriumi terem csak egy-egyí lehetőség az együttműködésre. (Az is tapsztalat, hogy a kevesebb oltatói létszámmal dolgozó fejlettebb nyugati oktatási intézményekben a hallgatók előfordulása sokkal inkább valószínűbb a könyvtárban.) De a frontális oktatás térfelére is beléphet a könyvtár. A helyzetet a First Monday tanulmánya vázolja. (ism.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

A munkaszobákba is benéztek az olvasók...FEL

Előző lapszámunk egyik kommentárjában keveselltem a 'raktárat is megmutató' könyvtári nyílt napokat. Nos, egyik kedves olvasónk éppen ilyenre emlékszik vissza: A szolnoki Verseghy Ferenc Megyei Könyvtárban 1993-tól vannak nyílt napok. A látogatók a könyvtár minden zugát felkereshették /felkereshetik -- a szerver-szobát kivéve --, és az ott dolgozókkal is beszélgethettek, beszélgethetnek. Meghirdettük előre, s aki jelentkezett, elkísértük oda, amit szeretett volna látni. Így jártak a könyvkötészeten, a raktárakban, elképedve tapasztalva, hogy ott még mennyi könyv van, pedig elég jó az arány a szabadpolcos és a raktári állományegység között. A legemlékezetesebb nekem az volt, amikor az igazgatói szobába kértek betekintést, s egy 'átlag' olvasó hosszan beszélgetett az igazgatónővel. De benéztek néhány munkaszobába, így a feldolgozásra is. Az udvaron is körbesétáltak, igazán akadt mindig érdeklődő e nyitottságra (A '99-es Könyvtári Napokról s az előzményekről részletes összefoglaló olvasható a Könyvtári Levelezőlap 1999. 12. számában 'A búsuló juhászkutya esete' címmel). Az első alkalomtól kezdve nagyjából hasonló koncepcióval dolgoztunk, sőt, legelőször még egy jó könyvtáros bált is összehoztunk Papp István 'bálapaságával'. A ma már hagyományosnak tűnő akciókat is a kezdetektől fogva megtartottuk. Az alapötletet a Finnországban látott nyitott napok adták (3K, 1993/12., 58-61.p.), melyből aztán -- Szolnokról indulva talán -- kinőtte magát az 'Összefogás...' .Örülök, hogy ilyen nagyszabású, az egész könyvtáros társadalmat megmozgató rendezvénysorozat született belőle!

Régebbi hírforrás(ok): Sóron Ildikó

Menedzsment-eljárások 3. : újjáalakítás (reengineering)FEL

Felejtsük el egy pillanatra azt, amit nap mint nap teszünk! Majd koncentráljunk Ügyfeleinkre (olvasó, használó célcsoportjai), átgondolva: melyek az általuk kifejezett és főként: a ki nem fejezett kívánalmak. 'Ha új termékkel akarsz előállni, ne azt kérdezd az emberektől, hogy mit szeretnének, hanem hogy milyen gondjaik vannak, amikor reggel fölkelnek. Ki hitte volna tíz éve, hogy CD-lejátszóra vágynak?' (Fortune Magazin, 1993.) Mikor ez megvan, helyezzük el magunkat, szervezetünket e szövegösszefüggésben: mely tevékenységeink szolgálják elvárásaikat? Nos, ha ez a valójában igen nagy bátorságot kívánó feladatot elvégeztük, akkor hajítsuk ki szervezetünkből azokat a tevékenységeket, amelyek nem közvetlenül szolgálják használóinkat. (A 'kihajítás' lehet megszüntetés vagy kiszervezés egyaránt.) Így alakítjuk újjá szervezetünket -- pontosabban üzleti folyamatainkat -- a használói szempontok szerint. Teljes angol elnevezéssel élve a 'business process reengineering; BPR' egy radikális lépést jelent -- ellentétben a TQM sok kisebb lépésével. A BPR kimenetele lehet akár 30%-os megtakarítás(!), vagy bukás, mármint ügyetlen menedzsment esetében. Veszélyessége miatt ma teljes egészében már nem jellemző, de szemlélete beépült az üzleti gondolkodásba. Hazai könyvtárakban nincs gyakorlata. Tehát 'az újjáalakítás az üzleti folyamatok ügyfélcentrikus, az alapoktól induló újragondolása, gyökeres újragondolása olyan teljesítménymutatók érdemi megjavítása érdekében, mint a költségek, minőség, kiszolgálás, átfutási idők'.
- Irodalom pl.: Reinventing the corporation / J. Naisbitt and P. Aburdene. - Warner Books : New York, 1985; Reengineering / Bőgel György. In: Vezetéstudomány 27 (1996) 3 p. 49-57; Re-engineering as a change agent at the National Library of Canada / Liz McKeen and Ingrid Parent. In: Alexandria 7 (1995) 2 p. 107-113; Reengineering (újjáalakítás) és az információs szolgáltatók. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás 44 (1997) 6 p. 220-227

Régebbi hírforrás(ok): link

Bérforrongás a közszférábanFEL

A PM által ígért béremelés mértékét egyes szakszervezetek még tárgyalási alapnak sem gondolják. Az idén rendeznék a köztisztviselőknek és közalkalmazottaknak nem egységesen járó béren kívüli juttatások kérdését is. - F: szept. 15.

Hírforrás:
2005. szeptember 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Emelendő hatékonyság a közszolgálatban. De most már tényleg!FEL

A korszerű állam követelményeiről beszélt Bokros Lajos az ICEG és a HBLF mai konferenciáján. Bokros szerint a fő kérdés, hogy miért van szükség az államháztartás reformjára. A két legfontosabb válasz: a közjavak és közszolgáltatások romló minősége és az ezekhez való nem egyenlő hozzáférés miatt. A reform hiánya gátolja a gazdasági fejlődést, az uniós államokhoz való felzárkózást. A költségvetés nem működik hatékonyan, a közjavak hatékonytalan előállítása rendszeresen túlfeszíti az államháztartást -- állította Bokros. Az államháztartási reform legfőbb céljai és alapelveit a CEU professzora a következő főbb pontokban foglalta össze:
-- Jobb minőségű közjavak
-- Egyenlőbb esélyek a hozzáféréshez
-- Oktatás, gyógyítás, nyugdíj kiemelése
-- Közvetlen állampolgári hozzájárulások és ellenőrzés szerepének érdemi növelése
-- Lakossági megtakarítások ösztönzése
-- Áttekinthetőség, tisztakezűség és felelősség a közpénzekkel való gazdálkodásban - F: szept. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az év kórházát -- vö.: minőségirányítás -- a használók szavazzák megFEL

Az érdeklődők szeptember elejétől 2005. december 31-ig, a link honlapon mondhatják el véleményüket és szavazhatnak a magyarországi kórházakra. Az intézményeket összesen 5 kategóriában lehet értékelni, a győztesek az erkölcsi elismerés mellett értékes számítástechnikai eszközöket is nyernek. - F: szept. 19.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

185 településen újulhatnak meg a kulturális intézményekFEL

A Közkincs-program keretében 185 kistelepülés jut összesen 2,7 milliárd forint kedvezményes hitelhez, amelyet infrastruktúra-felújításra fordíthatnak - jelentette be Koncz Erika, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára pénteken Budapesten. A támogatást elnyert településeken megújulhat a könyvtár, a művelődési ház, a múzeum, a tájház, a népművészeti alkotóház illetve kulturális célokat szolgáló ú épületet hozhatnak létre, illetve 36 ifjúsági klub is nyert támogatást infrastruktúra-felújításra. - F: szept. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvritkaságot találtak az ELTE-könyvtárbanFEL

Valódi ritkaságra bukkant csillagászattörténeti szempontból Farkas Gábor Farkas, a budapesti Egyetemi Könyvtár osztályvezetője. Egy régi, XV. századi kódextöredék átvizsgálásakor (most zajlik éppen a bibliotéka régi könyveinek rendszerezése, restaurálása) a hátsó táblán egy valamivel későbbi időszakból származó kéziratot talált. A kötéstáblához erősített, évszázaddal 'fiatalabb' lapokon -- mint később kiderült -- valószínűleg egy wittenbergi egyetemista jegyzetei olvashatóak. - F: szept. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nyilatkozat a Magyarság Modernizációs StratégiájárólFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium kezdeményezésére megalakult "Magyarság az Információs Társadalomért Testület" a 2003. november 14-én Nagyváradon elfogadott alapprogrammal (Nagyváradi Célok) összhangban, valamint az elmúlt időszak közös tevékenységének eredményeire építve 2005. szeptember 19-én tartott 2. ülésén az alábbi Nyilatkozatot fogalmazta meg: Az Információs Társadalom kiépítése a határon túli magyarság kohézióját, szülőföldön való boldogulását és versenyképességét segíti elő. A résztvevők az 2010 "Európai Információs Társadalom a növekedésért és a foglalkoztatásért" kezdeményezés (Brüsszel, 2005. június 1.) célkitűzéseinek figyelembevételével alapvetőnek ítélik a befogadó európai információs társadalom létrehozását. Ennek érdekében a határon túli magyar közösségek az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal együttműködésben rögzítették az információs társadalom fejlesztésének céljait, főbb akcióterveit és azok megvalósításának ütemezését. A stratégiai felmérések és tanulmányok, illetve az eddigi fejlesztések eredményei irányt mutatnak a magyarság átfogó modernizációs stratégiájának létrehozásához. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

FreeSoft Múzeumi Nyilvántartó Rendszer az ország 25 intézményébenFEL

Az egri Dobó István Vármúzeum a múzeumi tárgyak digitális nyilvántartását és hitelesíthető leltárkönyv nyomtatását lehetővé tevő alkalmazás 25. felhasználója. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának megbízásából készült, pályázatnyertes Múzeumi Nyilvántartó Rendszer az intézmények számára ingyenesen hozzáférhető. A FreeSoft a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiadott miniszteri rendeletben megfogalmazott követelményeknek megfelelően fejlesztette ki pályázatnyertes Múzeumi Nyilvántartó Rendszerét. A kifejlesztésre kerülő szoftverrel szemben alapvető elvárás volt, hogy minden, a rendeletben meghatározott gyűjteménytípus nyilvántartásait kezelni tudja, a felhasználók számára egyszerűen kezelhető, könnyen áttekinthető felületet biztosítson, és a rendeletnek megfelelő adattartalmon túl lehetőséget teremtsen a helyi igényeknek megfelelő további, kiegészítő adatok bevitelére is. Ugyanilyen fontos követelményként fogalmazták meg a retrospektív adatbevitel támogatását, azaz a korábbi leltározással már felvett, országos szinten mintegy 12-13 millió tétel importálásának megoldását. Az NKÖM-nél regisztráló múzeumok a MuNYiR valamivel több mint 300 MB méretű telepítőkészletét ingyenesen letölthetik a FreeSoft szerveréről vagy CD-n megkaphatják, használatához azonban érvényes Oracle adatbázis licenccel kell rendelkezniük. Ha ilyen megfelelően beállított Oracle adatbázissal rendelkezik a múzeum, akkor a MuNYiR-t akár önállóan is telepítheti és konfigurálhatja -- mint például az egri Dobó István Vármúzeum --, de a bevezetéshez támogatás is rendelkezésre áll. - F: szept. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kölcsönből újítják fel a sárospataki Református NagykönyvtáratFEL

Kölcsönből látja el közgyűjteményi feladatait a sárospataki Református Nagykönyvtár, és ebből a pénzből javítják ki a beázások okozta hibákat is -- közölte a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának vezetője. Dienes Dénes professzor elmondta: a műemlékvédelmi hivatal által kijelölt szakember szerint az egész felület felújítása mintegy 17 millió forintba kerülne, amelyre nincs pénz, így hitelt fognak felvenni a munkák elvégzésére. - F: szept. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nagy Könyv Part-yFEL

A ferencvárosi, lőrinci, kispesti, erzsébeti, csepeli, soroksári, dunakeszi és váci könyvtárosok közösen Nagy Könyv Part-y-t rendeznek minden irodalmat, kalandot, meglepetést kedvelő érdeklődőnek 2005. szeptember 24-én, szombaton 11 órától a váci Duna-parton. A legaktívabb olvasók Budapestről 9 órakor a "Nagy Könyv Hajóval" indulnak, s útközben a váci könyvtár igazgatójának előadásából a Dunakanyarról is sok érdekességet ismerhetnek meg. Kvízjátékokkal "melegíthetnek" a 12 versenyben lévő műhöz kapcsolódó egész napos programra. Az érdeklődők többsége könyvtáros kisérettel, vonattal juthat el a helyszínre. Vácon A Nagy Könyv játékban döntőbe jutott 12 könyvet neves személyiségek fogják ajánlani, képviselni. A vendégek névsora napról-napra bővül, de az már biztos, hogy Szabó Magda az Abigélt, Halász Judit a Micimackót, Réz András pedig a Mester és Margaritát népszerűsíti majd. A meghívottak között találjuk Babarczy Eszter kultúrtörténészt, Schäffer Erzsébetet a Nők Lapja főmunkatársát és Zombori Ottó csillagászt. 12 sátorban és a sátrak környékén az adott könyvhöz kapcsolódó játékok, kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. Az egész napos családi program felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt számos érdekességet kínál. A Százholdas Pagonyban, a Kviddics Játékban, íjászatban, a grundért folytatott csatában, valamint az aszfalt-rajzversenyen ügyességüket is kipróbálhatják a A NAGY KÖNYV PART-Y-ra ellátogatók. - F: szept. 20.,

Hírforrás:
2005. szeptember 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

INFOmarket-INFOtrend: információtechnológiai és telekommunikációs vásárFEL

Az INFOmarket-INFOtrend kilenc napja alatt 100 számítógépen és konzolon zajlik a III. Magyar Repülő Szimulátor Bajnokság, a World Cyber Games és a FIFA 2005 Országos Bajnokság. Idén minden eddiginél több versenyzőnek, játékosnak ad otthont hazánk egyik legnagyobb számítógép-játékos és informatikai seregszemléje szeptember 17. és 25. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban a "B" pavilonban. A negyedik információtechnológiai és telekommunikációs vásár 1450 m2 kiállítási területén az 50 kiállító újdonságai mellett először láthatóak a hazánkban egyedülálló számítógépház építők, szépítők versenyének gépcsodái. - F: szept. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

"Hacktivity 2005" - internet, biztonság és jogFEL

A hétvégén rendezték Magyarország leginteraktívabb infobiztonsági konferenciáját. Az USA-ban és Európa egyes országaiban már több éve rendeznek efféle biztonságtechnikai konferenciákat, felismerve, hogy a szélessávú internet terjedésével a biztonsági és a jogi szabályozás kérdéseit minden felhasználónak meg kell ismernie. Számos különlegességet ígért a szeptember 17-18-án Budapesten harmadik alkalommal megrendezett Hacktivity konferencia. Magyarországon először ültek például szemtől szemben egy asztalnál a szerzői jogvédelem informatikai kérdéseiről eddig csak sajtóközlemények útján kommunikáló szervezetek képviselői. Úgyszintén komoly érdeklődésre tartott számot Szabó Máté előadása is, aki mostani értekezésének "A Nagy Testvér Díj Magyarországon - a hazai e-privacy helyzete" címet adta. A hagyományos informatikai biztonsági témák mellett most külön szekcióban tekintették át a böngészők kritikus veszélyforrásait, górcső alá került a két legnépszerűbb alkalmazás, a Microsoft Internet Explorere és a Mozilla Firefoxa, a zárt és a nyitott kódú megoldások zászlóshajói. - F: szept. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

IT-mentor: új szakma születettFEL

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter sajtótájékoztató keretében bejelentette az IT-mentor szakma és hálózat létrehozását, valamint átadta a hálózat szerződő feleinek az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az EQUAL Partnerség (IVSZ, Matisz, Inforum, Harke, NapraForgó Kht.) tagjai, a Budapesti Gazdasági Főiskola, valamint a Teleház Szövetségek Európai Uniója által aláírt együttműködési keretmegállapodást. Az IT-mentorok feladata elsőrendűen az, hogy az eMagyarország pontokon segítsék azokat az embereket, akik önállóan nem képesek igénybe venni az információs társadalom nyújtotta szolgáltatásokat, nem tudják (ki)használni az információs és kommunikációs technológia kínálta lehetőségeket. E segítség szükségessé válhat ismeret- vagy képességhiány miatt, de adódhat fogyatékosságból is. Az ellátandó tevékenység lehet kezelési támogatás, segítség, oktatás, ismeretterjesztés, de akár helyettesítő szerep is, amellyel egy elektronikus szolgáltatás igénybevételében "közvetít" a mentor. Emellett a mentoroknak megfelelő informatikai, számítástechnikai ismeretekkel is rendelkezniük kell, amellyel az infokommunikációs eszközök üzemeltetését és minimális karbantartását el tudják végezni. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) közös munkája eredményeképp a BGF Felnőttképzési Intézete az új szakma oktatását 2006 januárjában kezdi, jelentkezni már 2005 őszétől lehet. - F: szept. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az IHM bővíti a külföldi e-pontok számátFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a határon túli magyar szervezetek együttműködésének eredményeként 200 darab eMagyarország-pont, valamint tudományos, gazdasági és kulturális együttműködés jött létre -- mondta Kovács Kálmán informatikai miniszter hétfőn. A miniszter erről a Magyarság az Információs Társadalomért Testület (MA-ITT) második konferenciáján beszélt, ahol ünnepélyesen átadta a horvátországi Csúzán létrehozott 200. eMagyar pontot. A határon túli magyar iskolák, önkormányzatok és szervezetek a magyar kormány által támogatott infrastrukturális fejlesztéseinek programját 2003-ban fogadták el. Kovács Kálmán az MTI-nek elmondta: az eMagyar pontok létrehozására eddig mintegy 140 millió forintot költött a kormány, a többi program támogatására további 100 millió forintot adtak. Jövőre a tervek szerint hasonló összeggel kívánnak hozzájárulni a fejlesztésekhez. Ismertetése szerint a tárca tervei alapján minden közintézménnyel rendelkező magyar és határon túli településen szeretnének internetelérési pontot létrehozni. Eddig a határon túli 200 eMagyarország-pont mellett 2700 magyarországi netelérési pont létezik mintegy kétezer településen. Nagy Zsolt romániai informatikai miniszter, az RMDSZ alelnöke elmondta: az együttműködés keretében 168 informatikai eszközt vásároltak, 51 iskolában történt informatikai fejlesztés. Ismertetése szerint 26 honlapot hoztak létre, és 89 eMagyar pont működik, 2006-ban 61 újabb pont létrehozását tervezik. - F: szept. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jövőre tovább fogynak a Sulinet-kedvezményekFEL

Januártól látványosan szűkül a Sulinet-programban szereplő eszközök köre: 2006-ban már csak komplett PC-t lehet adókedvezménnyel megvásárolni. A vásárláshoz továbbra is évi 60 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe, legfeljebb a termék(ek) árának 50 százalékáig. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nincs napirenden az átalakítás az NKA-nálFEL

Nem hozott eredményt a minisztérium és a kulturális szervezetek érdekegyeztető tanácsának múlt csütörtöki ülése, de ha más nem is, a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) körül kialakult helyzet konszolidálódni látszik. Mint korábban írtuk: számos kulturális szervezet tiltakozott az NKA tervezett átalakítása ellen, mert szerintük véleményük megkérdezése nélkül határozott a minisztérium. A művészeti ágak képviselői leginkább attól tartottak, hogy a kollégiumok összevonásával sérül az eddigi érdekérvényesítő befolyásuk. Tiltakozásuk azonban nem csak a szervezeti változást érintette, többen azt feszegették, például a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, hogy vajon jogos-e a járulékként befizetett pénzeket visszatartani. A szervezetek képviselői azt is sérelmezték, hogy hiába érdeklődtek, nem kaptak választ az NKA-tól és a kultuszminisztériumtól sem. Az NKA a napokban a sajtóban megjelent információkra hosszú idő után végre közleményben reagált. Ebben az áll, hogy az NKA még az idén kifizeti az összes megnyert pályázatot, ha már érvényes szerződés van, és a pályázott program még az idén megvalósul. - F: szept. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szünetmentes ADSL szolgáltatóváltásFEL

Az internet-szolgáltatók, a nagykereskedelmi szolgáltatók és a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK) kedden aláírta azt a megállapodást, amelynek nyomán ezután szünetmentessé válik az ADSL (szélessávú Internet) előfizetők számára a szolgáltatóváltás. A szolgáltató-váltás felgyorsítása, szünetmentessé tétele nagyban hozzájárulhat a piaci verseny élesedéséhez, valamint az ügyfelek elégedettségének növeléséhez. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szellemi táplálék indul Erdélybe -- az MTV akcióba kezdFEL

Minden elsodort könyv helyett jusson kettő a polcokra! Ez a mottója annak a könyvgyűjtő akciónak, amelyet az erdélyi árvízkárosultak megsegítéséért szervez a Magyar Televízió, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). Az adományokat szeptember 19-30 között várják a Magyar Televízió Nádor utcai portáján, reggel 8 és délután 6 óra között. A kezdeményezés az MTV Közalapítvány Kuratórium elnökségének, valamint az MTV Rt. vezetőinek múlt heti erdélyi útján fogalmazódott meg, miután szembesültek azzal a szomorú ténnyel, hogy a nyári erdélyi árvíz nemcsak ingóságokat ragadott magával, hanem szellemi értékeket, könyveket is. Csak Székelyudvarhelyen több száz felbecsülhetetlen értékű irodalmi könyvritkaság semmisült meg. Az erdélyi magyarok tehát könyvtáraik pótlásában is segítségre szorulnak. - F: szept. 14.

Eger könyvet gyűjt a székelyudvarhelyi könyvtárnak

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Új Yahoo és Google keresőszolgáltatásokFEL

A keresőszolgáltatások piacán vívott rendkívül kiélezett verseny közepette a Yahoo és a Google egyaránt új eszközökkel bővítette termékpalettáját. A link címen elérhető "Yahoo Instant Search Beta" (tesztváltozat) egyik újdonsága, hogy a kereséshez elegendő csupán a keresett dolog nevét beírni a keresősorba, mire az automatikusan kidobja a legvalószínűbb linkeket. Mindez az AJAX technológiával lehetséges és igen praktikus is, mivel egyrészt az eredmények megjelenítéséhez nem kell egy további gombnyomással (egérrel, vagy az "Enter-rel") elindítani a keresést, másrészt pedig amennyiben a szoftver által legvalószínűbbnek ítélt találat valóban az, amit kerestünk, elkerülhető az összes alant felsorolt link végignézése is. A technológia egyben szükségtelenné teszi, hogy a kliens PC minden egyes információ letöltésekor újracsatlakozzon a szerverre, így jelentősen meg is gyorsítja a keresést. A Yahoo szerint a végleges verzió még további újításokkal szolgálhat, részleteket azonban nem árultak el. Eközben a rivális Google egy speciális keresőt indított el "Google Blog Search" néven, egyelőre szintén csak béta formában (link amely kimondottan az online naplók és tartalmaik között hajt végre keresést. A blog az utóbbi hónapok egyik fő internetes slágere: egy felmérés szerint idén júliusban csak Amerikában közel 30 millióan olvastak blogokat, és ez a szám évente várhatóan 25-30%-kal nő. A Google illetékesei egyelőre amolyan kísérleti terméknek szánják az alkalmazást, mivel hasonlót most még csak kisebb cégek működtetnek, a későbbiekben azonban komoly reklámbevételeket remélnek tőle. - F: szept. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

A T-Com Tudakozó Plusz szolgáltatása a legjobb EurópábanFEL

A T-Com Tudakozó Plusz szolgáltatása nyerte el 2005-ben a Legjobb Európai Tudakozó Szolgáltatás díját. A 197-es számon hívható Tudakozó Plusz a szolgáltatás magas minősége, a látványos fejlődés és a folyamatos megújulásra való törekvés miatt kapta meg e jelentős, nemzetközi elismerést. E kategóriában megelőzte a svéd és a spanyol távközlési cégek tudakozó szolgáltatásait. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Másképp szólnak a különféle számítógép-billentyűk -- lehallgatható a gépelésFEL

A kaliforniai egyetem informatikai tanszéke által közzétett tanulmány szerint meg lehet állapítani a billentyűk leütésekor keletkező hangokból, hogy milyen gombot nyomott meg a felhasználó. "A billentyűzet alatt található felületet mindig máshol ütjük meg attól függően, milyen billentyűt nyomtunk le, vagyis a hangja is más lesz" -- magyarázza a működési elvet Doug Tygar professzor. A kutatás során előbb azonosították a különféle hangokhoz tartozó billentyűket, majd Tygar és csapata a további leütések hangjaihoz tartozó betűket statisztikai elemzéssel és valószínűség-számítással állapította meg. A betűkből összeálló szöveget nyelvtani és helyesírás ellenőrző programmal átnézve kapták meg az átkonvertált eredeti szöveget. A kutatócsoport eredményeit közlő tanulmány biztonsági előírások miatt nem tért ki minden részletre: például nem tudni, hogyan szól a shift, a backspace gomb, vagy a számbillentyűk. Tygar szerint az eljárás elődjét a kormányok már a hidegháború idején megpróbálták alkalmazni. - F: szept. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felpörögtek a számítógép-eladások RomániábanFEL

A most megjelent statisztikák szerint tavaly is emelkedtek a számítógép-eladások Romániában: 2003-hoz képest 43%-kal. A laptopok értékesítése ennél is jobb ütemben, 54,2%-kal nőtt. A PC-piac forgalmának felpörgését nagymértékben befolyásolja a lízing-rendszer és a fogyasztási hitelek meghonosodása és az oktatási minisztérium diákhitel-rendszere számítógép-vásárlásra. Mindennek ellenére román polgárok még így is hatszor kevesebbet költenek IT-eszközökre, mint a magyarországi IT-vásárlók. - F: szept. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

A humor gyógyító erejeFEL

Az élet gyerekjáték, avagy Hogyan csináljunk bolhát az elefántból? Mire képes a képtelenség? Az élet beugratós kérdései, avagy Mit adjunk a hasmenéses elefántnak? Mindez megtudható Allen Klein "A gyógyító humor" című könyvéből, amelyben az amerikai szerző "nehéz időkre szánt a túlélési technikákat" kínál bosszúságok, veszteségek, csalódások és egyéb sorscsapások esetére. A könyvet az Amoena Kft. jelentette meg magyarul. Allen Klein foglalkozására nézve jollytologist, azaz humorológus, s mint ilyen, az egyetlen a világon, s egyben a mintegy 500 tagot tömörítő Alkalmazott és terápiás humorszövetség (Association for Applied and Therapeutic Humor) elnöke. - F: szept. 19.

Hírforrás:
2005. szeptember 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Elektronikus életút-követés HollandiábanFEL

Egy új, országos adatbázis létrehozását határozta el a holland kormány. Ennek alapján minden holland állampolgárhoz egy "e-dossziét" rendelnének hozzá, melyben legfontosabb adatait tárolnák. A 2007. január elsején induló új rendszerben minden állampolgár számára nyílna egy-egy dosszié már közvetlenül a megszületés után. Ebbe azután egészségügyi, családi, oktatási, és esetleges bűnügyi adatok kerülnének folyamatosan. Természetesen, érthető adatvédelmi okokból semmilyen szervezet sem láthatja a teljes aktát, csupán a számára fontos részeredményeket -- például a kórházak csupán az egészségügyi adatokat kérhetik le, de nem férhetnek hozzá más személyes állományokhoz. A rendszer viszont kiválóan használható lenne arra, hogy az egyes szervezetek, például az oktatás- és egészségügy már kapcsolódhasson egymással -- például, egy hirtelen leromló teljesítményű tanulóval kapcsolatban az iskola kérvényezheti más szervezetektől, hogy utánanézzenek a lehetséges okoknak, például a gyermekvédelem területén. Eddig a különböző szervezetek más és más adatbázisokat használtak, melyek "nem értek össze", így jóval nehézkesebb volt egy ilyen jellegű együttműködés. - F: szept. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Baba-mama klub az abasári könyvtárbanFEL

A könyvtárban újraindult a Baba-mama klub. Az összejöveteleket olyan anyukáknak szervezik, akik szeretnék gyermeküket minél előbb közösséghez szoktatni. A foglalkozások helyszíne a bibliotéka gyermekrészlege, ahol hetente, egyeztetett program szerint játékokkal várják a csöppségeket. A Baba-mama klub folytatásaként szeptembertől újra megnyílik az óvodában a már hagyományos Totyogó klub. - F: szept. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Taktikáznak a könyvtári szarkákFEL

Egy hallgató könyörgött nemrég az egyik egyetemi könyvtárban az utolsó példányért. Vizsgájára kellett volna, de a könyvtáros visszavitette vele a helyére. Néhány perc múlva megsajnálták, utánamentek, a könyv azonban sehol sem volt. Kollár Anikó könyvtáros így emlékszik vissza: kerestük mindenhol, majd megkértük, mutassa már meg, mégis hová tüntette el a könyvet? A lány csak irult-pirult, egy másik polcra rejtette el, ahol már egy komplett könyvcsomag várta. - F: szept. 17.
-- A könyvtári lopások jelentős hányada a könyvtárosi okokra vezethető vissza -- állapították meg vagy 15 évvel ezelőtt egy Ishikawa-diagram szerzői. Ld. pl.: link Bár tény, hogy a használók felelősségének kiemelése egyszerűbbnek tűnik. A helyzet -- úgy tűnik --, azóta sem változott. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

'Töltelék'-szövegek a webenFEL

Az egyre jobban bővülő grafikus lehetőségek mellett az ember hajlamosabb elhanyagolni az információ elsődleges megnyilvánulási formáját, a szöveget. Mégis, ha valamilyen szlogen, jelmondat, információnak szánt szöveg bukkan fel, az az esetek nagy részében gyakorlatilag érthetetlen. Hogy hogyan lehet ezeken segíteni? Az alábbi 7 pont figyelembe vételével.
1. Kell a szöveg a téma kifejtéséhez (a kép nem minden)
2. Gyors bemutatkozás (az ember figyelme gyorsan lankad, szakértők szerint 3-10 mp alatt elfogy)
3. Alkalmazkodás a keresők nyelvéhez (a keresők nem a tartalmat, hanem a formát figyelik, nekünk ehhez kell alkalmazkodni)
4. A szöveg kiemelése, tagolása (az ember és a pásztázva olvasás esete)
5. Fordított piramis szerkesztési eljárás (az amerikai újságírói modell: először az információ, utána a hozzáadott érték, és ezt a linkek ráadásul több dimenzióban teszik lehetővé)
6. Linkek használata (fontos a kifelé nyitottság)
7. A felesleges szöveg kihúzása (jóbol is megárt a sok, és a külső kritika sem árt) (ref.: Takács D.)

-- Sajnos nagyon sok könyvtári, könyvtárhoz közeli, akár friss honlapon, portálon nehéz a navigálás. A profi tájékoztatás megkívánja, hogy ne csak meglegyen az információ, hanem azt a használó a lehető legkényelmesebb módon (legkevesebb kattintás, az oldal felső képernyőnyi területén, balra zárva, megfelelő betűk formájában stb. érje el. Aztán persze jön a vizuális impakt is. Az elektronikus tájékoztatás módszertana -- pl. a honlap hatékonysága -- még kevés könyvtárosképző tantervben található. (MG)

Hírforrás:
2005. szeptember 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Tizenegy nyertes pályázatFEL

A csongrádi Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ ebben az évben eddig 11 pályázatot készített, s ezek mindegyike nyert. A könyvtár igazgatója, Horváth Varga Margit elmondta, hogy igen sok munka van ebben a sikerben. Több mint egymillió forintot nyertek könyvbeszerzésre, 400 ezer forintot projektor és számítógép vásárlására, csaknem 600 ezer forintot a hangoskönyvtár fejlesztésére. A gyermekkönyvtár, a klubok és az EU-információs pont működtetése is pályázati pénzekből tartható fenn az eddigi színvonalon.Az elmúlt tíz évben a könyvtár igazgatónője több mint 140 pályázatot készített, s ezek mintegy 80 százaléka nyerő volt. Segített a felgyői könyvtárnak is. Azt mondta, reméli, hogy a községben mihamarabb új helyre költöztethetik a könyveket az életveszélyes épületből. (teljes hír) - F: szept. 16.

Hírforrás:
2005. szeptember 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Délmagyarország Online

Megújult a Helikon Kiadó weboldalaFEL

A neo készítette a Helikon Kiadó új weboldalát. A kiadó meghívásos tenderen választotta ki az online ügynökséget. A site-on a kiadó újdonságai és teljes kínálata mellett megjelenik a Helikon Baráti Társaság, a cégajándék szolgáltatás, valamint -- egyebek mellett -- lehetőség van az e-hírlevélre történő feliratkozásra is. A szerzők bemutatásán túl külön "Márai-sarok" is készült, ahol a kiadó emblematikus szerzőjéről és műveiről kapunk bővebb információkat. A weboldalon hamarosan elindul az áruház szolgáltatás is, azaz lehetőség lesz az oldalon keresztül rendelni a Helikon kiadványaiból. - F: szept. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar oktatási szoftvercsomag a CoreltőlFEL

A Corel a mai naptól kínálja legújabb regionális, oktatási szoftvercsomagját. A CorelDRAW Graphics Suite 12 Student and Teacher változatát külön a magyar, cseh, lengyel és orosz diákoknak és tanáraiknak fejlesztette ki a Corel. A CorelDRAW Graphics Suite 12 Student and Teacher kiadása új lehetőségeket kínál az oktatás számára. A tervező eszközökkel és az igényeknek megfelelő segédanyaggal könnyebbé vált a kigondolt tárgyak formába öntése, megkönnyítve az oktatók és a hallgatók munkáját is. A programok magasfokú kompatibilitásának köszönhetően a CorelDRAW Graphics Suite 12 zökkenőmentesen használható Microsoft Office és Adobe Photoshop alkalmazásokkal együtt is. A CorelDRAW Graphics Suite 12 Student and Teacher verziójának magyar nyelvű változata bruttó 10.000 Ft-os kiskereskedelmi áron kapható. A CorelDRAW Graphics Suite 12 Student and Teacher kapható csehül, lengyelül és oroszul is. További információ található a link honlapon. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtár plakátja is lehetett volnaFEL

'Nem vagy egyedül -- Terhességem kilenc hónapjában az egyik leghasznosabb segítőtársam az internet volt. Számtalan hasznos információt innen tudtam meg, sőt, a fórumokon rendszeresen tapasztalatot cserélhettem kismamatársaimmal is. Ha kérdéseid vannak a babával kapcsolatban, Neked is ajánlom a világhálót. Legyen a Te segítőtársad is -- például a link oldalon! ... T-Online' -- olvasom a plakát szövegét a kecskeméti kórház gyerekrendelőjének folyosóján. Amit ennél is szívesebben olvastam volna: 'Nem vagy egyedül -- Terhességem kilenc hónapjában az egyik leghasznosabb segítőtársam a könyvtáros volt. Számtalan hasznos információt tudtam meg tőle, sőt, a kismama-gyűjtemény polcainál rendszeresen tapasztalatot cserélhettem kismamatársaimmal is. Ha kérdéseid vannak a babával kapcsolatban, Neked is ajánlom a könyvtárat. Legyen a Te segítőtársad is -- például a link oldalon! ... A Közönyvtár' -- vagy ez a piac is elment már?

Régebbi hírforrás(ok): MG

Átmenetileg nem kereshetőFEL

A Magyar Rádió portáljának link keresője átmenetileg nem használható. Ettől függetlenül a rádióműsorok hangfájljai (mégha csak időpontra keresve is) fél évre visszamenően kereshető. Így a közelmúlt rádióműsorait joggal kereshetik az olvasók a könyvtárakban. (MG) - F: szept. 20.

Hírforrás:
2005. szeptember 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Magyar Rádió Online

Echo TV -- elindultFEL

A Széles Gábor tulajdonában lévő új csatorna programigazgatói pozícióját Tóth István tölti be. A kereskedelmi igazgatói teendőket a pécsi székhelyű Remény rádió kereskedelmi igazgatójára bízta az új csatorna vezetése. A feladatot ellátó Balogh Tamás a tévé értékesítési és marketing teendőit irányítja, így felel a cégekkel, ügynökségekkel való kapcsolattartásért, a reklámidő értékesítésért, az arculat kialakításáért, illetve feladata lesz, hogy támogatókat keressen az Echo TV saját gyártású műsoraihoz. Az új adó hírigazgatói feladatait Kóczián Péter látja el, ő korábban a Hír TV szerkesztő-műsorvezetője volt. A csatorna vezérigazgatóját már hónapokkal ezelőtt kinevezte a tulajdonos, a pozíciót a szintén Hír TV-től érkező Gulyás István tölti be. - F: szept. 19.

Hírforrás:
2005. szeptember 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról