Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/36., 10. 5.

Figyelem az igényekre, és jobb tervezés szükséges -- interjú Fodor Péterrel
Kommunikáció vasutasok, BKV-sek után ápolóknak is -- a könyvtárak kivárnak
Menedzsment-eljárások 5., Szervezeti kultúra
A mobilposta után itt a mobilkönyvtár
Nagy üzlet a könyvtár! -- A Google után saját digitális könyvtárat indít a Yahoo is
Új előadássorozat a könyvtárban
Tíz évszázad portréi az ELTE Egyetemi Könyvtár gyűjteményeiben
Pénzért tárolták a sárospataki könyvtár könyveit
A bonyhádi az év könyvtára
Felgyorsulhatnak az európai digitális könyvtár előkészületei
Kaposhomoki könyvtáros a teleházban
Bangladeshi csónakkönyvtári szolgáltatás kapta az idei Gates-támogatást
Fantáziamozgató könyvtár amerikai módra
Aktnaptárral népszerűsítik az olvasást az amerikai könyvtárosnők
Költő lett az első a könyvtáros művészek között
Gyomaendrődről Gyergyószentmiklósra
Folyóirat-beszerzés amerikai tudományos könyvtárakban
2003-as amerikai közkönyvtári adatok
Európai digitális könyvtárak: a Bizottság on-line konzultál
Kínná válik az olvasás, nem nyerő a Nagy Könyv...
Feljelentették a Nagy Könyvet
Pincehely könyvtárvezetője
Az olvasói levél kalandjai
Az USA nem mond le az internet ellenőrzéséről
Wikipédia: szerkesztési háborúk az interneten
A hír szent, de az oldalletöltést más hozza
Véleményformáló internetes média -- a hallgatás spirálja ellen
Laptopra cserélték a tankönyveket
Szabó Ervin-évforduló
Brazíliában is megnyílt egy eMagyar pont
Vezeték nélkül internetezhetnek a MOM Park látogatói
PDF a Microsoft Office-ban is
Laptop 100 dollárért
Kávézni is lehetne az új Duna-hídon
Nem Gutenberg volt az első
Ki mennyit keres Magyarországon?
Hatszoros áron kelt el a Kommunista Kiáltvány
Vége az egyetemi fájlcserének?
Wass Albert-versenyt hirdet a bonyhádi könyvtár
Hazai internetpenetráció
Lőrinc L. László vezet a könyvlistán
Tudományos elektronikus könyvtár -- litván partnerkeresés
Megkéselték a Szabó Ervin Könyvtár biztonsági őrét
Elindult a www.marketinginfo.hu
Újra klasszikus, világirodalmi sorozat a lapkiadásban
Könyv jelent meg Puskásról
Uniós honlap a mobilbarangolás díjairól
Könyvjelző-kiállítás
Navigációs térkép készül Magyarországról
Több tanár internetezhet, mint diák
Duna TV: jön az adattároló alapú műsorgyártás
Éjjel-nappali könyvtár a Divatcsarnokba?
Teljessé vált az Infószótár internetes változata
Könyvtárrészleggel bővült az Erdélyi Magyar Adatbank
Balaton Guide a 'kulturált' nyárért
Megújult e-learning portál
Ingyenes pályázati adatbázis indult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Figyelem az igényekre, és jobb tervezés szükséges -- interjú Fodor PéterrelFEL

Szükség van-e a könyvtárakra? Ha igen, akkor mi a könyvtárak szerepe ma, az információs társadalomban? Igaz-e, hogy már nemcsak a pizzát viszik házhoz, hanem Dosztojevszkijt is? Az Országos Könyvtári Napok kapcsán többek között ezekről beszélgettünk Fodor Péterrel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójával, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnökével.
- Drága a könyv, így bizonyára nő a könyvtárlátogatók száma.
- Ez gyakran elhangzik, de nem teljesen igaz. Egyfelől nem nő a könyvtárlátogatók száma, hanem állandósulni látszik, sőt a kikölcsönzött művek száma inkább csökken, ami azonban fontosabb: a könyvtárakat ma már másképpen használják, mint korábban.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kommunikáció vasutasok, BKV-sek után ápolóknak is -- a könyvtárak kivárnakFEL

Kommunikációs és önismereti tanfolyamot szerveznek a berettyóújfalui területi kórház dolgozói számára azzal a céllal, hogy javítsák és tartalmasabbá tegyék az ápolók és a szakaszszisztensek kapcsolatát a betegekkel.

Tréninggel formálja a BKV a bárdolatlan ellenőröket. Mintegy száz BKV-ellenőr vett részt azon a kommunikációs tréningen, amelyet kedden tartottak Budapesten. Korábban a MÁV is konkrét lépéseket tett annak érdekében, hogy javítsa dolgozóinak megítélését az utasok körében. Mint ismert, év elején a MÁV is hasonló, a kalauzok megítélését javító pr-akcióra szánta el magát. Február 1-je és március 11-e között a jegyet váltó utasok úgynevezett mosolyszelvénnyel jutalmazhatták a jegyvizsgálót, amennyiben elégedettek voltak munkájával.A legtöbb szelvényt, szám szerint 4 ezret egy debreceni kalauz, Föőr Illés kapta. A közönség kegyeit elnyerő vasutasoknak, azaz a 12 legtöbb voksot begyűjtő kalauznak összesen 1,5 millió forint jutott. A 'mosolycsekket' osztó utasok között fődíjként egy darab kétszemélyes, egyhetes spanyolországi nyaralást, magyarországi wellness hétvégeket és tíz darab 5 ezer forintos utazási utalványt sorsoltak ki.A MÁV az akcióval arra kívánta felhívni az utazók figyelmét, hogy a cégnél teret nyer a szolgáltató szemlélet.
-- A hírek szerint a közszolgálatban is növekszik a marketing-tudatosság, és az ügyfelek iránti figyelem. Hasonló célú könyvtári projekt -- mely valódi összefogás lehetne a könyvtárhasználóért -- egyelőre nem indult. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Menedzsment-eljárások 5., Szervezeti kultúraFEL

Miért válaszol innovációval pl. egy skandináv könyvtár a fenntartói költségcsökkentésre, és miért fűnyíró-elvvel pl. egy Közép-Európai? A különbség leginkább az ott dolgozó emberek -- főként vezetők -- gondolkodási rendszerének jellegzetességeiben, szervezeti kultúrájában keresendő. A szervezeti kultúra a szervezet tagjai által elfogadott, közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere. Ezeket a szervezet tagjai érvényesnek fogadják el, követik és az új tagoknak is átadják, mint a problémák megoldásának követendő mintáit, és mint kívánatos gondolkodás- és magatartásmódot. Beszélhetünk egy ország, egy szakma, egy szervezet vagy akár osztály kultúrájáról is.
Tipizálását több szempont szerint végezték. Pl. Harrison: hatalom, bürokratikus, szerep, személy kultúrák. Hofstede dimenziókat határozott meg: bizonytalanságtűrés--kerülés, individualizmus--kollektivizmus, férfias--nőies, nagy illetve kis hatalmi távolság, hosszú illetve rövid távra orientáció.
A nemzetközi GLOBE projekt pedig kilenc kulturális változóval dolgozik: teljesítményorientáció, jövőorientáció, érdekérvényesítés (asszertivitás), hatalmi távolság, humánorientáció, szervezeti kollektivizmus, csoporton belüli kollektivizmus, bizonytalanságkerülés, nemek közötti egyenlőség. A szervezeti kultúra nem önmagában, hanem egy adott cél szempontjából előnyös vagy hátrányos. A hazai könyvtári irányításra pl. nagy hatalmi távolság, kicsi individualizmus és nagy bizonytalanságkerülés a jellemző, amely pl. ellentéte a kiváló mutatókkal rendelkező, teljesítményre és használói elégedettségre figyelő skandináv könyvtárakénak. A kultúra igen lassan változik, bár a helyzet őszinte felmérése és jól előkészített stratégiaváltás segíthet. (MG)
Irodalom pl.: A kultúra kérdése -- lépések a tudásmenedzsment felé / Mikulás G. In: Könyv Könyvtár Könyvtáros 14 (2005) 1 p. 37-46 link ; link ; Organizational culture of libraries as a strategic resource / Michelle L. Kaarst-Brown, Scott Nicholson, Gisela M. von Dran, Jeffrey M. Stanton. In: Library Trends 53 (Summer 2004) 1 p. 33-53; Information and culture -- the impact of national culture on information process / Katarina Steinwachs. In: Journal of Information Science 25 (1999) 3 p. 193-204; A szervezeti kultúra típusai és szintjei / Mikulás G. In: link
A KIT -- mint eddig is -- várja a kritikus, kiegészítő véleményeket, kérdéseket, javaslatokat. A menedzsment-eljárások korábban ismertetett elemei a link -on olvashatók.


A mobilposta után itt a mobilkönyvtárFEL

A legújabb felmérések azt mutatják, hogy az ezer lakos alatti települések jó részében egyáltalán nincs könyvtár. Ahol pedig van, ott egy év alatt annyi pénz sem jut könyvek vásárlására, mint egy átlagos családban. Győr-Moson-Sopron megyében most úgy próbálnak segíteni a helyzeten, hogy könyvtárbuszokat állítanak forgalomba
Győr-Moson-Sopronban 173 község van, kereken száz az ezer lakos alatti. Tíz faluban sosem nyit ki a könyvtár, kilencben pedig egyáltalán nincs is, ám az ellátás azokban a falvakban is kétségbe ejtő, ahol tisztességből még fenntartják ezeket az intézményeket. Az olvasót szakképzetlen, feladatát gyakran kényszerből ellátó könyvtáros fogadja, új könyvre pedig nincsen pénz –- tudtuk meg a felmérést végző Kisfaludy Károly megyei könyvtár igazgatójától, Horváth Józseftől. (...)
A helyzeten úgy változtatnának, hogy könyvtárbuszt állítanának szolgálatba. A háromezer kötetet, valamint számítógépeket, internetes hozzáférést biztosító jármű megvásárlása, felszerelése százmillió forintos program, amelynek felét a kulturális tárca pályázatától várják, a többit biztosítaná a fenntartó megyei önkormányzat.
Első körben 35 településre menne a busz. Megtörténtek az egyeztetések, kész a menetrend, a tavasszal kezdenek -- bizakodik az igazgató. A mobilkönyvtár egyébként Ausztriában, Szlovéniában működő intézmény, Lendva környékén például így biztosítják a szórvány magyarság ellátását - F: okt. 2.

Olvasni falun is jó! -- Az orvosi rendelő, a posta és iskola után már a könyvet is nélkülöznie kell az apró falvak lakóinak. Egyre több könyvtárat zárnak be, annak ellenére, hogy a törvény betűje szerint, a szolgáltatást -- ha van rá igény --, akkor egyetlen településen sem szüntethetik meg. Horváth József-interjúval.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link (híradófilmmel)

Nagy üzlet a könyvtár! -- A Google után saját digitális könyvtárat indít a Yahoo isFEL

A Google után a Yahoo is úgy döntött, hogy az Open Content Alliance (Szabad Tartalom Szövetsége) tagjaként segíti a szövetséget saját digitális archívum létrehozásában. A tervek szerint könyveket, beszédeket, zenéket, egyéb hang- és videófájlokat digitalizálnának. Először olyan művekkel kezdenék, amelyek már fenn voltak valamely, bárki számára hozzáférhető internetes oldalon -- közölte az Open Content Alliance, hangsúlyozva, hogy csak a szerzői jogtulajdonos kifejezett engedélyével archiválnának. A 18 ezer művet tartalmazó digitális könyvtár magját többek között Mark Twain, Henry James és Edgar Allen Poe írásai alkotnák. A Google-t egyébként az Authors Guild (Szerzők Testülete) beperelte a tervezett digitalizálás és szabad hozzáférhetőség biztosítása miatt. (BBC) - F: okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új előadássorozat a könyvtárbanFEL

Ötórai tea a könyvtárban címmel ismeretterjesztő előadássorozat indul a Nyíregyházi Főiskolán, október 5-én. A hat előadásból álló eseménynek a Központi Könyvtár olvasóterme ad otthont, ahol a főiskola oktatói több érdekes témában tartanak beszámolót. Nyitásként a "Helyaljai bormitológia" témáról lesz szó, október 19-én a "Környezetünk és az irodalom", két hét múlva az ismert festő, Gustav Klimt művészetéről hallhatnak az érdeklődők. A későbbiekben a magyar nyelv, a fotózás és a vezetési ismeret egy-egy témája kerül terítékre. Az előadások minden alkalommal 17 órától kezdődnek. (link - F: okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tíz évszázad portréi az ELTE Egyetemi Könyvtár gyűjteményeibenFEL

Buzási Enikő művészettörténész nyitja meg A kódextől a szépséggalériáig című kiállítást az ELTE Egyetemi Könyvtárban. Az Egyetemi Könyvtár gyűjteményeinek anyagából válogatott kiállítás a könyvillusztrációkon, illetve sokszorosított grafikai lapokon megjelenő portrék történetét és típusait követi végig. A kódexeket -- köztük corvinát -- a megnyitó napján és csütörtökönként 13 és 16 óra között tekinthetik meg a látogatók. Időpontok: október 13., 20., 27., november 3., 10, 17, 24, december 1. A megnyitó október 5-én, szerdán 14 órakor lesz. - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pénzért tárolták a sárospataki könyvtár könyveitFEL

Magyarországnak fizetnie kell a sárospataki könyvtár elhurcolt köteteit eddig tároló, restauráló, állagát megóvó könyvtárnak. Egy orosz törvény kimondja, hogy a költségeket a kulturális értékeket őrző intézmény számára kell megtéríteni, így a pénz a Nyizsnyij Novgorod-i Megyei Könyvtárat illeti meg. A költségek nagyságáról a könyvtárral folynak a tárgyalások. A Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtár igazgatója azt nyilatkozta, hogy az összes kötet tartalmáról kópiát kíván készíttetni. Natalja Kuznyecova elmondta, hogy a sárospataki református kollégium újabb, százharmincötödik kötetét is megtalálták. Magyar vezetők bizakodnak, hogy a sárospataki kötetek még az idén hazakerülhetnek, bár a törvényt az orosz alsóház után a felsőháznak is jóvá kell hagynia, mielőtt Vlagyimir Putyin elnök aláírásával hatályba lép. - F: szept. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

A bonyhádi az év könyvtáraFEL

A bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtár nyerte el Az év könyvtára címet. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma évente hirdeti meg pályázatát, amelyen az idén a bonyhádiak lettek a nyertesek a huszonöt induló közül. A kitüntető címet az októberi Országos Könyvtári Napok nyitórendezvényén, a szombathelyi Berzsenyi Dániel könyvtárban adta át tegnap este Koncz Erika, a minisztérium helyettes államtitkára. Mindannyiunk munkájának eredménye ez az elismerés - nyilatkozta lapunknak Antal Mária, a bonyhádi Solymár Imre könyvtár igazgatója. Egy kisváros könyvtára összetartó, elhivatott közösség, amely jól ismeri az olvasóközönség igényeit és igyekszik a maximumot nyújtani számukra. Ezt a szép eredményt a fenntartó támogatásával és a megyei könyvtár szakmai segítségével sikerült elérnünk - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felgyorsulhatnak az európai digitális könyvtár előkészületeiFEL

Az európai könyvek, nyomtatott dokumentumok, fényképek, kéziratok és kották digitális tárolását tervezi az Európai Bizottság, francia irányítással. Az európai könyvek, nyomtatott dokumentumok, fényképek, kéziratok és kották digitális tárolását tervezi az Európai Bizottság, francia irányítással.A Google hasonló kezdeményezését követve hoznának létre egy európai modellt, digitális könyvtárat a franciák. Mint ismeretes, a Bizottság kedvezően fogadta a francia ötletet, ám az EU szintjén való alkalmazását megelőzően szeretné elérni az üzleti szféra szereplőinek bevonását. Első lépésként online egyeztetés kezdődött, ennek eredményét 2006 júniusában hozzák nyilvánosságra, az európai szerzői jogi törvény áttekintésével egy időben.Az európai tartalmak digitalizálása érdekében Brüsszel folyamatosan a könyvtárak anyagának feldolgozására biztatja a tagországokat. A 2001 áprilisában elfogadott Lund akcióterv meghatározott bizonyos irányvonalakat, a Bizottság hamarosan létrehozza a digitális könyvtárak tanácsadó testületét is.Az EU hatodik kutatási kerettervében 36 millió eurót különítettek el digitális kutatásokra, a Bizottság még nagyobb beruházásokat tervez a hetedik kutatási keretterv részeként, s további támogatásra számíthatnak a projekt részesei a DG Infotársadalom programból is. - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kaposhomoki könyvtáros a teleházbanFEL

Szab, varr és ruhát tervez a könyvtáros Amióta három számítógép van a teleházban, megélénkült a forgalom -- mondta Péter Katalin, aki több mint egy éve vezeti Kaposhomokon a könyvtárat és a teleházat. -- Nemcsak a gépek miatt járnak ide a gyerekek. -- Akinek kell, segítek a házifeladat-készítésben, volt olyan, akit olvasni tanítottam vagy rajzolni a számítógéppel. Vetélkedőket is szerveztünk már, s a jeles napokra közösen készítünk meghívót. - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bangladeshi csónakkönyvtári szolgáltatás kapta az idei Gates-támogatástFEL

A világ egyik legsűrűbben lakott országában egy civil szervezet (SSS) tavaly 86 ezer családnak nyújtott oktatási segítséget. Főként a nők szorulnak rá, hisz a hagyományok értelmében ők nem mehetnek messzebb lakhelyüktől, az SSS csónakjai viszont lakhelyükön kereshetik fel őket. A Gates-alapítvány évente 1 millió dollárt ad közkönyvtári fejlesztési célokra. A bangladeshi projekt keretében az SSS csónakjait felszerelik könyvekkel, mobil telefonnal, nyomtatóval, multimédiás számítógépekkel, projektorral stb. A korábbi díjazottak: Argentína, Chile, Dánia, Dél-Afrikai Köztársaság, Finnország, Guatemala, Kolumbia. (ref.: SP) - F: okt. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fantáziamozgató könyvtár amerikai módraFEL

Észak-Karolina (területe és népessége is a magyarországi bő felével jellemezhető) legnépesebb városában, Charlotte-ban (kb. 350 ezer lakos) gyönyörű üvegpalotát nyitnak október 8-án. Színház és közkönyvtár költözik a 41 millió dolláros, ImaginOn elnevezésű épületbe. Célja: könyvtárként és színházként az emberek, s különösen a gyermekek fantáziáját megmozgatni: a nyomtatott és hangzó szóval a képzelet munkáját erősíteni. Az építkezés különlegessége, hogy főként újrafelhasznált anyagokat alkalmaztak, elhagyott gránitbányák kőtömbjeitől őrölt teniszcipőkig. (ref.: SP) - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Aktnaptárral népszerűsítik az olvasást az amerikai könyvtárosnőkFEL

Könyvtáros aktnaptár gazdagítja a jövő évre szóló naptárkínálatot az Egyesült Államokban. A naptár mindegyik oldalán egy-egy középkorú könyvtárosnő pózol meztelenül, ám könyvek is láthatók rajtuk, amelyek miatt nem látható mindenük. A naptárnak azonban nem mindegyik hónapjára jut új arc, csak kéthavonta cserélődnek a könyvtárosnő aktok. Ennek oka, hogy bár a hálózatban több mint 12 nő dolgozik, így jutott is volna belőlük minden hónapra, ám csak hat vállalta a fotózást. - F: szept. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Költő lett az első a könyvtáros művészek közöttFEL

A könyvtárosok és a könyvtárak világával ismertet meg egy igazán színes, szuverén személyiség, aki nem mellesleg, mert ilyen is van, könyvtáros versenyt nyert: Dusa Lajos. Dusa Lajos 1983 óta számon tartott versíró, nyolcadik könyvét vehetjük kézhez az idén, nem szerénykedik, nem udvariaskodik, tudja, hogy mennyit ér. Nyert már országos verspályázatot, Kilencek díjas, és 2002-ben az Illyés Gyula Verspályázatot megnyerte. Érthető hogy amikor különböző művészeti ágakban megversenyeztették a könyvtárosokat, akkor ő is küldött a pályázatra néhány művet. (Interjú) - F: szept. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gyomaendrődről GyergyószentmiklósraFEL

A gyomaendrődi Kner Nyomda, a Kner Imre Gimnázium és a helyi könyvtár közös ajándéka volt az a 400 könyv, melyet a napokban vittek Székelyföldre. A gyomaendrődi Kner Nyomda, a Kner Imre Gimnázium és a helyi könyvtár közös ajándéka volt az a 400 könyv, melyet a napokban vittek Székelyföldre. Hajdú László, a Kossuth utcai könyvtár vezetője elmondta: a köteteket a gyergyószentmiklósi könyvtárnak adták át. A két település könyvtárai között testvéri szerződés köttetett. A zene- és művészeti iskola, valamint a Bethlen Gábor Szakképző Iskola Komédiás Körének tagjai zenés irodalmi esten léptek fel. - F: okt. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Folyóirat-beszerzés amerikai tudományos könyvtárakbanFEL

Az ARL, az amerikai tudományos könyvtárak egyesülete a legjelentősebb USA-beli és kanadai könyvtárakat (legnagyobb egyetemi illetve nemzeti könyvtárakat) tömöríti. A 120 intézmény gyarapítási trendje 1986-2003 között: a folyóiratok gyarapítási keretének médiánja ezen időszakban 1,5-ről 5,4 millióra emelkedett, miközben a monografikus kiadványoké 1,1-ről 1,86 millióra. Egy folyóirat átlagára eközben 90-ről 283 dollárra (több mint háromszorosra), míg egy könyvé 29-ről 53 dollárra (közel kétszeresre) nőtt. Az együttes gyarapítási keretnek -- mely összességében 2,6-ról 7,3 millióra nőtt -- így a 'tipikus könyvtárban' 1986-ban 58 %-át költötték folyóiratra, 2003-ban pedig már közel háromnegyedét. Egy könyvtár 2003-ban átlagban 18 ezer 142 folyóiratot vásárolt: ennyi az összes magyarországi könyvtár egyesített választéka. (ref.: SP) - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

2003-as amerikai közkönyvtári adatokFEL

Az Országos Oktatásstatisztikai Központ szeptember 22-én közzétette a 2003-as pénzügyi év közkönyvtári statisztikai feldolgozását (bő 1 MB terjedelem). Összesen 9211 közkönyvtári szervezet működött 2003-ban az Egyesült Államokban (minden hatodik könyvtárnak van fiókkönyvtára, ezek összesített száma 7500). A szolgálati helyek 51 %-a heti 40 óránál hosszabb nyitva-tartással üzemel. 2 milliárd kölcsönzés biztosítottak a lakosságnak (fejenként 7 kölcsönzés). A közkönyvtárak ezen felül 26,7 milliót adtak könyvtárközi kölcsönzés révén más könyvtárak olvasóinak (ez annyi, mintha idehaza évente 900 ezer lenne). Átlagban egy szolgálati helyre közel tíz olvasói, internetezésre alkalmas gép jut (országos összes: 157 ezer). Vagyis kétezer lakosonként jut egy-egy (körülbelül ennyi lakosra jut egy könyvtári alkalmazott is). A könyvtárak 8,7 milliárd dollárral gazdálkodhattak, ebből a működési kiadás 8,3 milliárd volt (66% bérek, 14% gyarapítás, 20% fenntartási költségek). Országosan egy lakosra az átlagos működési költség hajszál híján elérte az 30 dollárt (szélső értékek: 13--54 dollár). (ref.: SP) - F: okt. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai digitális könyvtárak: a Bizottság on-line konzultálFEL

Az Európai Bizottság on-line konzultációt kezdeményezett az Európa kulturális örökségébe tartozó írott és audiovizuális anyagok digitalizációjával és internetes közzétételével kapcsolatosan. 2006. január 20-ig várják a válaszokat az interneten keresztül feltett kérdéseikre. (DigiCult)

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont, link

Kínná válik az olvasás, nem nyerő a Nagy Könyv...FEL

A gyerekek és a felnőttek is igénylik a meséket, de ezt manapság a tévében keresik. A túlzó oktatási tempó miatt a diákok számára kínná válik az olvasás, a szókincs és a fantázia elszegényedik - a magyar gyerekek szövegértésben a leggyengébbek közé tartoznak. A témát kutató Szávai Ilonával egy szegedi szakmai fórum után beszélgettünk.

Régebbi hírforrás(ok): link

Feljelentették a Nagy KönyvetFEL

Nem huszonötmillióba kerül egy Nagy Könyv-kisfilm, ahogy azt eddig tudtuk. Az Index információi szerint az egyik civil kurátor feljelentést tett a műsor körüli feltételezett pénzügyi visszaélések és összefonódások miatt. - F: szept. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pincehely könyvtárvezetőjeFEL

Vacsora Józsefné minden idejét kitölti a munkája Vacsora Józsefné tavaly óta irányítja a művelődési házat és a könyvtárat. Előtte az ozorai és a belecskai iskolában dolgozott napközis nevelőként. Szinte a teljes napját kitölti a munka, programokat szervez, telefonál, egyeztet, lót-fut, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő szórakozási, időtöltési lehetőségeket az intézmény falai között. A könyvtárnak jelenleg százegy állandó olvasója van. Kevéske szabadidejében olvasni szeret, a televíziót nem nézi, csak hallgatja. - F: szept. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az olvasói levél kalandjaiFEL

A hirbehozo.freeblog szerkesztője utánajárt, vajon mi is történik leveleinkkel, ha valamilyen online cikkel/irással/stb. kapcsolatban lenne kérdésünk. Vizsgálati szempontjai a reakcióidő, a 'felhasználóbarátság' és a rugalmasság voltak. Az eredmény tanulságos, főleg a könyvtárosi szakma szempontjából. (link Ezzel szinte egyidőben a BBC hozta nyilvánosságra, hogy az átlagosan 6000, de egy forgalmasabb napon 20000 (húszezer) beérkező e-mailt egyszerűen képtelenek kezelni, nem hogy elolvasni, ezért október 10-ével új, integrált hallgatói-olvasói levelek tartalmát kezelő rendszert vezetnek be. (link link ) (ref. Takács Dániel)


Az USA nem mond le az internet ellenőrzésérőlFEL

Az Egyesült Államok számára elfogadhatatlan, hogy lemondjon az internet ellenőrzésének jogáról, és átadja azt az ENSZ-nek -- mondta David Gross amerikai ENSZ nagykövet. Egyre több ország van azon az állásponton, hogy az internet ellenőrzése nem lehet egyetlen ország kiváltsága. Gross, aki egyben az amerikai külügyminisztérium nemzetközi kommunikációs és tájékoztatáspolitikai koordinátora, utalt a novemberben Tunéziában rendezendő világinformatikai csúcsértekezletre, amely éppen azokon a kérdéseken fulladhat kudarcba, hogy ki gyakorolja az ellenőrzést a címrendszer és az internet-irányítás felett. Kijelentette: ez a nemzeti érdekek kérdése, nincs mit alkudozni róla. Az Egyesült Államok jelenleg mindenekelőtt az ENSZ központi szerepét ítéli kizártnak. - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Wikipédia: szerkesztési háborúk az internetenFEL

Lehet-e tárgyszerű és semleges egy olyan lexikon, amelynek szócikkeit bárki bármikor szerkesztheti? A Wikipedia internetes tudástár link készítői szigorú normarendszer betartatásával próbálkoznak, mégis napirenden vannak a szerkesztési háborúk, a magyar változat -- a Wikipédia -- fennállásának legnagyobb válságát éli át.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, 2005/38., link (regisztációval!)

A hír szent, de az oldalletöltést más hozzaFEL

Az internetes portálok látogatottsági adatait vizsgálva kiderül, hogy az oldalak látogatóinak és letöltéseinek jelentős hányadát inkább a webes műfajhoz, mint a hagyományos újsághoz szervesen kötődő tartalmak hozzák. - F: szept. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Véleményformáló internetes média -- a hallgatás spirálja ellenFEL

A világháló új fórumai nemcsak másképp működnek, mint a hagyományos sajtó, hanem mást is akarnak. Sőt immár több társadalmi törvényszerűséget is átírtak. Ezzel a kérdéskörrel foglalkozik a budapesti Közép-európai Egyetemen jövő héten kezdődő nemzetközi konferencia. Ha igaz, akkor nem csekély szociológiai újdonság, hogy az új média átírta a hallgatás spirálja néven ismert elméletet, amelyet Elisabeth Noelle-Neumann német szociálpszichológus az 1970-es években állított fel, s a későbbiekben úgynevezett követőkutatásokkal igazolt. E szerint a margóra szorított kisebbségek, ha egyáltalán megkérdezik őket, a többség véleményéhez igazodnak. Nem derül ki tehát, miben is térnek el a fősodortól, ennek következtében mondanivalójuk, attitűdjük tovább halványul, míg a többségé erősödik, végül akár az ellenvélemények puszta létezése is megkérdőjeleződik. 'A világhálós aktivisták számtalanszor megszakították a hallgatás spirálját, és ha mást nem értek is el, azt legalább igen, hogy a tömegmédia is foglalkozzon az ügyükkel' -- mondta a HVG-nek Wild Judit médiaszociológus.

Régebbi hírforrás(ok): link

Laptopra cserélték a tankönyveketFEL

Kidobták az ablakon a papírra nyomtatott tankönyveket, és mostantól kizárólag hordozható számítógépek meg digitális tananyagok segítségével oktatnak egy amerikai középiskolában. Miközben a világ leghíresebb műszaki egyetemének vezető kutatói azon fáradoznak, hogy olcsó laptopot készítsenek a szegényeknek, egy vadonatúj amerikai középiskola drága laptopot ad a nebulóknak nyomtatott könyvek helyett. Természetesen nem arról van szó, hogy az arizonai Empire High School ezzel a módszerrel próbál fellépni a fák kivágása ellen, vagy egyszerűen megunták a lapozgatást, sokkal inkább arról, hogy az Egyesült Államokban szeretnek modern technológiákkal kísérletezni: könyvtárban iPodra töltött audiokönyveket lehet kölcsönözni, mindent behálóznak wifivel, az iskolák pedig ingyen laptopokat és zenelejátszókat osztogatnak. - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szabó Ervin-évfordulóFEL

1918. szept. 30.: Szabó Ervin könyvtáros, szociológus halála (szül. 1877. aug. 23.). 1911-től volt a Fővárosi Könyvtár igazgatója, amelyet korszerű társadalomtudományi szakkönyvtárrá alakított át és létrehozta a fiókkönyvtári hálózatot. A könyvtár jelenleg is az ő nevét viseli.

Hírforrás:
2005. október 05.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Brazíliában is megnyílt egy eMagyar pontFEL

Megnyílt az első eMagyar pont a tengerentúl: a brazíliai, 10 milliós Sao Paolóban működő Magyar Házban létrehozott teleház átadása szeptember 30-án történt Bársony András külügyi államtitkár jelenlététben. A 40 fős ünnepségen részt vettek a helyi magyar intézmények vezetői és a magyar diplomáciai testület tagjai. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által 2004-ben meghirdetett Szülőföldön az információs társadalomba nevű program fő eleme a hazai eMagyarország pontok mintájára úgynevezett eMagyar pontok hálózatának kialakítása határon túli magyarlakta településeken. A 180. eMagyar pont létrehozását helyi erők kezdeményezték, közbenjárt érte a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány és támogatta a Puskás Tivadar Közalapítvány. Jövőre további eMagyar pontok megnyitása várható az észak-amerikai kontinensen -- áll az eseményről kiadott közleményben. - F: okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vezeték nélkül internetezhetnek a MOM Park látogatóiFEL

Az Aion 2000 Kft. és a GTS-Datanet együttműködésének eredményeként Wi-Fi hotspotok létesültek a MOM Park bevásárlóközpontban. A hálózatot mozaik PLUSZ kártyával lehet használni, amely a helyszínen az információs pultoknál, a vendéglátóhelyeken, valamint a budapesti postahivatalokban és a GTS-Datanet központi ügyfélszolgálatán vásárolható meg. A hozzáférés ára percenként nettó 15 forint.

Régebbi hírforrás(ok): link

PDF a Microsoft Office-ban isFEL

A hétvégén mutatták be az Office programcsomag új verzióját, 12-es megjelöléssel. Ez már -- a felhasználói igények alapján -- dokumentumainkat az Adobe cég által 1993-ban bejelentett PDF fájlformátumban is képes lementeni. Ezzel beállt az irodai csomagok új irányvonalába (Corel WordPerfect, Sun StarOffice és az OpenOffice.org), amely beépített PDF-konvertálóval rendelkezik. Párhuzamosan fejleszti a Microsoft az új, Extended Markup Language (XML) alapú fájlformátumát. A Metro kódnéven futó formátum más az XP és a Windows Server 2003 következő szervízcsomagjába is bekerül, de a végleges verzió a Windows Vistával debütál majd. (ref. Takács D.) - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Laptop 100 dollárértFEL

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Labs új fejezetet nyitott a hordozható számitógépek terén. Az alapöteletet a 'Laptopot minden gyerekenk' alapitvány adta. A MIT szakembereinek célja egy olyan gép létrehozása volt, amely a lehető legolcsóbb technológiákat integrálja. Mivel a készülék a fejlődő országok gyermekeinek készült első sorban (Kina, Thaiföld, Egyiptom és Dél-Afrika kormányaival irtak alá megállapodást), fontos volt, hogy a gépet kézzel is fel lehessen tölteni árammal, magyarán ha nincs hálózati áram, marad a kurbli. Egy MTI-kutató szerint nem utolsó szempont, hogy a laptop kijelzője akár világitási forrásként is felhasználható az áramellátás nélküli otthonokban (értsd: nem olyan otthon, ahol áramszünet van, hanem ahol egyáltalán nincs áram). (ref. Takács Dániel) - F: szept. 29.

Hírforrás:
2005. október 05.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Kávézni is lehetne az új Duna-hídonFEL

Az első Duna fölötti gyaloghíd megépítésére fogott össze négy budapesti egyetem. A híd otthont adhatna galériáknak, egyetemi kluboknak, kávéházaknak és egyben információs központ is lenne. A Petőfi és a Lágymányosi híd közötti gyaloghíd a tervek szerint 2010-re készül el. Finta József építész, akadémikus elmondta: a híd otthont adhatna galériáknak, egyetemi kluboknak, kávéházaknak, étteremnek, és egyben tudományos, információs központ is lenne. Helyt kaphatna rajta még levéltár, könyvtár is.

Régebbi hírforrás(ok): Origo

Nem Gutenberg volt az elsőFEL

A könyvnyomtatás alig ismert koreai feltalálóit mutatja be a Frankfurti Kommunikációs Múzeum, koreai buddhista szerzetesek ugyanis 78 évvel Gutenberg előtt már fémbetűkkel nyomtattak könyvet. Nem a Bibliát, hanem Buddha tanításait nyomtatták papírra elsőként fémbetűkkel, derül ki a Frankfurti Kommunikációs Múzeum kiállításán, ahol egy jóval Gutenberg Bibliája előtt nyomtatott könyvet tekinthetnek meg a látogatók november 20-ig. A kiállítás a Frankfurti Könyvvásárhoz kapcsolódik, melynek vendége idén Korea. A nyomtatott könyv alakjában megjelent, Jikji című buddhista gyűjtemény 1377-ben, 78 évvel korábban keletkezett, mint Gutenberg világszerte ismert, 1455-ben készült Bibliája. - F: szept. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ki mennyit keres Magyarországon?FEL

Az idén is az inflációt meghaladó mértékben nőttek a fizetések Magyarországon. Mérséklődik a külföldi, illetve hazai kézben lévő cégek bérei közötti különbség, a takarékosságot hirdető közszférában pedig a béremelkedés jócskán meghaladja a versenyszektorban regisztráltat. - F: szept. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hatszoros áron kelt el a Kommunista KiáltványFEL

A Magyar Rádió Gordiusz szerkesztősége által szervezett Könyves Vasárnap kísérőrendezvényeként lebonyolított könyvárverésen 443 tételt vittek kalapács alá, a könyvek és aprónyomtatványok mellett folyóiratokat, kéziratokat, plakátokat, grafikákat is. - F: okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vége az egyetemi fájlcserének?FEL

A kalózmásolatok nagytöbbsége az egyetemi rendszereken cserél gazdát. Az USA felsőoktatási intézményei valamint a jogvédpk a tervek szerint szorosabb együttműködére készülnek a felsőoktatási intézményekben zajló illegális film- és zeneletöltések elterjedésének megfékezése érdekében. - F: szept. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Wass Albert-versenyt hirdet a bonyhádi könyvtárFEL

Wass Albert országos vers- és prózamondó versenyt hirdet a bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtár. Nevezni 5-6 perces Wass Albert-művel, illetve Balassi Kard kitüntetésben részesült magyar írók, költők alkotásaival lehet. - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hazai internetpenetrációFEL

Magyarországon dinamikusan emelkedik az internetet használók száma, ezért az internetben rejlő üzleti lehetőségek, a megvalósult sikeres modellek lesznek a fő témái az Internet Hungary 2005 konferenciának - jelentette be a konfrenciát szervező Média Hungária elnöke. Csermely Ákos elmondta: az október 11-12-én Tihanyban megrendezendő konferenciát az interneten keresztül fórumon és blogon keresztül is végig lehet követni és hozzá lehet szólni. Újdonságnak nevezte, hogy az idén hatodik alkalommal megszervezett szakmai találkozón ezúttal nemcsak a szolgáltatói oldal, az IT szektor képviselői jelennek meg, hanem a fogyasztók is. (MTI Eco) - F: okt. 3.

Hírforrás:
2005. október 05.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Lőrinc L. László vezet a könyvlistánFEL

Bár Dan Brown mindhárom könyve szerepel a hetes listán, az első helyen már egy erős hazai, igaz angol álnévvel -- Leslie L. Lawrence áll. - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tudományos elektronikus könyvtár -- litván partnerkeresésFEL

Litván könyvtár és információs központ nemzetközi tudományos elektronikus könyvtár létrehozásához keres társszervezőket a Kultúra 2000 program keretében. (KultúrPont) Bővebb információ: Baltic social information technological and education centre; 125 Laisves pr. st., 06118 Vilnius, Lithuania - -Algirdas Ausra, info@elibrary.lt , link


Megkéselték a Szabó Ervin Könyvtár biztonsági őrétFEL

Az épületben két tizenéves fiú összeszólalkozott, emiatt az őr kiküldte őket az épületből - az utcán az egyik fiú bátyja többször megszúrta a biztonsági embert.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult a www.marketinginfo.huFEL

Mától látogatható a legújabb marketinggel foglalkozó szakmai portál, a link A honlap a marketinget tágan értelmezve, szinte minden érintett részterületét bemutatja, legfontosabb célja pedig, hogy mind a szakmai közönségnek, mind pedig a marketinggel csak érintőlegesen kapcsolatba kerülők számára is információkkal szolgáljon. Az oldalon találhatók tanulmányok, marketingmodellek, alapfogalmak, hasznos tippek, linkek, cégbázisok, állásfigyelő, sőt hírek is. A honlap igyekszik lehetővé tenni, hogy a marketinggel foglalkozó szakemberekhez eljussanak a szakma újdonságai, és az egyes vállalatok marketinggel kapcsolatos történéseinek hírei is. - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újra klasszikus, világirodalmi sorozat a lapkiadásbanFEL

A kötetek minden hónap első és harmadik csütörtökén jelennek meg, és megvásárolhatók a Népszabadsággal együtt a megjelölt árushelyeken, vagy előfizethetők a lappal együtt. A sorozatot megrendelő előfizetők a kedvező áron felül több kötetet ingyen kapnak a kiadótól, aki ezzel is hozzá kívánja segíteni olvasóit családi könyvtáruk gyarapításához, a fiatalabb nemzedékeket pedig új, saját könyvtár elkezdéséhez -- áll a kiadó közleményében. A sorozat gerincét a XIX. századi orosz és francia nagyregények alkotják, de megtalálható benne Sienkiewicz, Kafka, Boccaccio, Poe, Defoe, Walter Scott, Jack London és Thackeray egy-egy klasszikusnak számító műve is. - F: szept. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyv jelent meg PuskásrólFEL

Puskás címmel életrajzi könyv jelent meg a világon minden bizonnyal legismertebb magyarról. A képen az Aranycsapat, a Kispest Honvéd és a Real Madrid volt csatára az új könyvvel a kezében látható a SOTE Oktató Kórházában lévő betegszobájában. - F. szept 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Uniós honlap a mobilbarangolás díjairólFEL

Az Európai Bizottság új -- angol nyelvű -- honlapot indított, mely azt kívánja elősegíteni, hogy a fogyasztók előnyösebb feltételek mellett tudják mobiltelefonjukat külföldön használni. E célból a 25 EU-tagállam szolgáltatói által a barangolásra megállapított díjszabásból tesz közzé részleteket a honlap. - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvjelző-kiállításFEL

A szombathelyi Siker könyvtárban, (vezetője Tilcsikné Pásztor Ágnes), könyvjelző-kiállítást nyitottak. Honnan az ötlet? -- Az olvasók sok mindent hagynak a könyvekben. Egy idő után elkezdtük gyűjteni őket, arra gondolván, hogy ha összegyűlik a megfelelő mennyiségű anyag, akkor kiállítjuk őket. Emellett felhívást tettünk közzé több helyen is, hogy valódi könyvjelzőket is várunk, hogy az is a tárlat része lehessen.Mi látható a tárlaton? A kiállítás két részre oszlik. Az egyik a könyvekben maradt tárgyaké, a másik a valódi könyvjelzőké. Az előbbiben láthatók képeslapok, csekkek, befőzőgumi, de még zippzár is, amit könyvjelzőnek használtak.A másik részben egészen különleges könyvjelzők is láthatók: múlt század eleji, kézimunkázott, filcből készített, de még olyan is, amire Braille-írással az van írva, hogy olvasni jó. Ma használnak még könyvjelzőket? Sajnos nem igazán. Mi csináltattunk a könyvtár logójával ellátott könyvjelzőket, amelyeket a könyvekkel együtt visszahoztak. Az egyik olvasónk szerint annak, hogy ma nem divat a könyvjelző, az is az oka, hogy napjainkban kevésbé tartják becsben a könyveket, mint annak idején.

Hírforrás:
2005. október 05.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Metró

Navigációs térkép készül MagyarországrólFEL

A Tele Atlas és a Top-Map Kft. együttműködésével elkészül egy Magyarországot lefedő részletes, navigációra alkalmas térképi adatbázis, amely mind a helyi, mind a nemzetközi piacon elérhető lesz. - F: jún. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több tanár internetezhet, mint diákFEL

A tanárok nagyobb arányban használják az internetet, mint a diákok - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat felméréséből. Az elkövetkező években várhatóan egyre több pedagógus alkalmazza is majd az internetet és az onnan származó információkat saját tantárgya oktatásában. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Duna TV: jön az adattároló alapú műsorgyártásFEL

Még az idén szalagmentes, adattároló alapú technológiára állítja át hír- és sportműsorai gyártását a Duna Televízió - közölte csütörtökön Bódi János műszaki igazgató. - F: jún. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Éjjel-nappali könyvtár a Divatcsarnokba?FEL

Álomnak nevezte Rubovszky Rita, a 2000-ben üzleti társaságok által megalapított Millennium Intézet igazgatója azt a koncepciót, amelynek értelmében Közép- és Kelet-Európai Kulturális Központot hoznának létre a valamikori Divatcsarnokban. A terv egy huszonnégy órás nyitva tartással üzemelő afféle közép-európai Pompidou-központot vázol föl, ahol a kiállítások, vitaműsorok, előadások, vetítések mellett állandó tere lenne az egy-egy ország bemutatkozását elősegítő nemzeti heteknek is. Ezen túl egy folyamatosan üzemelő könyvtár, egy művészeti könyvesbolt és a nemzetek konyhája névre hallgató étterem is része az elképzelésnek. - F: jún. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Teljessé vált az Infószótár internetes változataFEL

Bódi Zoltán (Netnyelvész) az Infószótár indulása óta írásos jegyzeteket készít a MODEM IDŐK-ben elhangzó kifejezésekről és azok nyelvi hátteréről. A szavak most már a rádiós keresőrendszerrel is megtalálhatók. 'A szavakat idáig a MODEM IDŐK honlapján tettük közzé, és jelenleg már több mint 250 szó található a szótárban. Tavaly nyáron azonban elkezdtük a szavakat a Magyar Rádió portáljának cikkadatbázisába 'átköltöztetni', így a szavak most már a rádiós keresőrendszerrel is megtalálhatók. Ez alkalmat adott arra, hogy pótoljuk az adásban elhangzott, de írásban még nem publikált szavainkat; valamint a régebbi kifejezések közül jó néhányat aktualizáljunk, pontosítsunk. Az Infószótár tehát napjainkban is formálódó, 'eleven' tudásanyag, az IT világ legfontosabb kifejezéseinek gyűjteménye. A jelenlegi legteljesebb lista címe: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárrészleggel bővült az Erdélyi Magyar AdatbankFEL

Az elektronikus könyvek megtalálhatók a link oldalon.

Régebbi hírforrás(ok): Trensindex.ro

Balaton Guide a 'kulturált' nyárértFEL

Idén nyáron is Balaton Guide melléklettel jelentkezik a Kapos, a Veszprém és a Zala Est, amivel segít eligazodni a számtalan Balaton-parti program között. - F: jún. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult e-learning portálFEL

Az Eduweb link a közelmúltban gyökeres átalakuláson ment keresztül, mely a lap strukturális felépítése mellett annak vizuális és tartalmi megjelenítését is érintette. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Ingyenes pályázati adatbázis indultFEL

Az Országos Pályázati Információs Központ nevű portál tartalmazza a potenciális pályázók (vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok stb.) számára nyitott uniós, hazai centralizált, valamint decentralizált támogatási lehetőségeket. - F: jún. 21.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról