Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/37., 10. 12.

Gyermekek és kamaszok jogai az olvasáshoz
Menedzsment-eljárások 6., Adatbányászat
A könyvtárak is kommunikálnak...
Állományellenőrzés kiszervezésben -- a hatékonyság és minőség érdekében
A közvetítők versenyének nyertese: a fogyasztó -- de lehetne a könyvtár is
Csukás István díjat kap, mert az ő könyveit kölcsönzik legtöbben a győri könyvtárban
Múzeum a könyvtárban
Plakátok népszerűsítik a jogi segítségnyújtó szolgálatot
A könyvtártól a versenytársfigyelésig
Munkanélkülieket előállító könyvtárosképzők -- nem követik a végzettek útját
Online üzemmódú könyvtárosképzés felé
Digitális könyvtárosok képzése -- szlovén és brit gyakorlat
Kiszervezik a hazai cégek a HR-tevékenységeiket
Korszerűsített Egyetemi Könyvtár
Könyvtár és pogácsa
A videotékák harminc százaléka a csőd szélén
Távközlés 2005: Ígérgetés az IHM-től kézzelfogható eredmény nélkül
Több pénz szélessáv-fejlesztésre
Mit és mivel falhatnak az e-könyvmolyok?
Több százezren elhagyják hazánkat? -- komoly gondok elé nézhet a magyar munkaerőpiac
Agysejtpusztulást okoz a rossz főnök
Ötletmenedzsment -- Munkahelyi fejtörők
Google könyvtár - Yahoo könyvtár: könyvtáros szempontból
Európai digitális könyvár a Google-é mellett
Felhasználóbarát blog- és hírkereső a Yahoo-tól
Könyvtári éjszaka
Tolókocsi a könyvtárba -- Disneylandben is természetes
Kerekes szék a Somogyi-könyvtárnak
Jeromos-díj az év könyvtári olvasójának
Pályázatokkal gyarapszik a kakasdi könyvtár
Becses 'fehér hollók' a könyvtárban
Télen bújnak a könyvtárba -- az otthoni internettel elpártolnak a könyvtártól a fiatalok?
Megújul a hódmezővásárhelyi könyvtár
Tolvaly Ferenc a legolvasottabb írók között
Internetvizsga: böngészés, e-mail jeles, szerkesztés elégséges
Seszták Ágnes: Könyvtár, kocsma, kupleráj
SMS-re fordították a Bibliát
Közösségi portált indít a Sanoma Budapest
Pr-gondolatok blog -- elindult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Gyermekek és kamaszok jogai az olvasáshozFEL

1. A gyerekeknek joguk van az egyéni szükségleteik szerint időzített olvasástanításhoz.
2. A gyerekeknek joguk van olyan olvasástanításhoz, amely fejleszti a képességeiket és a vágyaikat, hogy egyre összetettebb, bonyolultabb szövegeket tudjanak elolvasni.
3. A gyerekeknek joguk van olyan jól felkészült tanítókhoz, akik hatékony, professzionális fejlesztő munkával naprakészen képesek tartani az olvasási képességeiket.

Régebbi hírforrás(ok): link

Menedzsment-eljárások 6., AdatbányászatFEL

Az adatbányászat (datamining) igazából nem menedzsment-eljárás. Viszont a döntéselőkészítésben értékes adatokkal segítheti a menedzsmentet (vö. pl.: döntés tények alapján). Az adatbányászat három szakterületet egyesít: adatbázis-kezelés, statisztika, mesterséges intelligencia (AI). Néhány tipikus alkalmazási lehetősége: előrejelzések készítése (pl. feltehetően mit kölcsönözhetnek holnap?), hatékonyság és jövedelmezőség mérése (tényleg jó volt az adott menedzseri döntés?), kockázati tényezők meghatározása (mikortól beszélhetünk elhájasodott dokumentum-állományról?), használói szokások elemzése (az egyes csoportok jellemző érdeklődése), piaci szegmensek meghatározása, normálistól eltérő viselkedés (pl. lopás, rongálás) kiszűrése. Könyvtári alkalmazása nemzetközileg is újdonság. Pedig a könyvtárak igazán sok adatot produkálnak, ld. állomány- és használati adatok is. A hazai könyvtári integrált rendszerek e lehetőséget egyelőre mérsékelten használják -- ellentétben a nagy keresőkkel, amelyek hatalmas ismeretre, vagyonra és befolyásra tesznek szert vele szolgáltatásaikkal, ráadásul a könyvtárak konkurenseként (is) viselkednek. Az adatbányászat speciális esete a szövegbányászat, rokona a jó öreg bibliometria és a fiatalabb webometria. Az adatbányászat szoros kapcsolatban áll az információminőség-menedzsmenttel (IQM), amely eljárásokat kínál az információminőségi standard kidolgozásához, az információminőség értékeléséhez, a gyenge minőségű információból származó költségek meghatározásához, az információ és az információs folyamatok minőségének javításához. - Irodalom pl.: Üzleti tudás az adatok mélyén : adatbányászat alkalmazói szemmel / Fajszi Bulcsú, Cser László. - Budapest, BMGE, Gazdaság- és Társtud. Kar, Információs és Tudásmenedzsment Tanszék : 2004. – 260 p.; The bibliomining process: data warehousing and data mining for library decision making / Scott Nicholson. In: Information Technology for Libraries (2003) December p. 146-151. Referálva: Adatbányászat könyvtárban. In: TMT 2004/12. link ; Adatminőségből kétharmad. In: Prím Online 2001. 06. 22. link ; Informetrics -- a new area of quantitative studies / Irene Wormell. In: Education for Information 18 (2000) 1 p.131-138 A KIT -- mint eddig is -- várja a kritikus, kiegészítő véleményeket, kérdéseket, javaslatokat. A menedzsment-eljárások korábban ismertetett elemei a link -on olvashatók.


A könyvtárak is kommunikálnak...FEL

'Kommunikáció vasutasok, BKV-sek után ápolóknak is -- a könyvtárak kivárnak' múlt heti cikkünkben megjelent kommentár: 'A hírek szerint a közszolgálatban is növekszik a marketing-tudatosság, és az ügyfelek iránti figyelem. Hasonló célú könyvtári projekt -- mely valódi összefogás lehetne a könyvtárhasználóért -- egyelőre nem indult. (MG) A megjegyzésre Bartos Éva reagált: 'Azért a 'semminél' több történik könyvtári területen kommunikációs és önismeret ügyben! A marketing-stratégiai tervezés elméleti síkon folyik ugyan, de a gyakorlatban már igen sok minden történik. Csak néhány példa: a Könyvtári Intézetnek két 30 órás akkreditált tanfolyama van ebben a témában, amely állandó teltházzal megy 2001 óta, de van a Pest Megyei Könyvtárnak is egy 60 órás olvasószolgálati kommunikációs programja, ezenkívül az MKE évente rendez bentlakásos kommunikációs tanfolyamot neves szakemberek közreműködésével és szerintem nagyon sok könyvtár foglalkozik a belső továbbképzésében is ezekkel a kérdésekkel egy-egy alkalommal. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban például az új központi könyvtár megnyitása előtt éltanfolyamon vettek részt a szolgálatok munkatársai. Valamint: A Könyvtári Intézet Továbbképzés felsőfokon című sorozatában kiadás előtt áll Fodor Péter Könyvtári protokoll c. munkája, de az utóbbi tíz év OSZK kiadványai között is jelen vannak az aktuális legnépszerűbb külföldi szerzők munkái.'

Régebbi hírforrás(ok): Bartos Éva, KI

Állományellenőrzés kiszervezésben -- a hatékonyság és minőség érdekébenFEL

Előző lapszámunkban közöltük Pál Éda reakcióját kiszervezés témakörben -- sajnos speciális, nehezen olvasható karakterekkel. Most megismételjük javítva: 'A könyvtárszakmai munkák közül az állományellenőrzés is önálló projektként művelhető, és mint ilyen, kiszervezhető. A Könyvtári Intézet számára 2004-ben áttekintettem a vonatkozó érvényes jogszabályt (3/1975.(VIII.17.) KM-PM együttes rendelet), és új koncepciót fogalmaztam meg. Ennek szempontjai:
- ne azok ellenőrizzenek, akik felelősek az állományért,
- az ellenőrzés -- ciklikus volta miatt -- 'kampányfeladat', nincs rá kapacitás a könyvtárakban,
- egy külső, szakmailag hozzáértő szervezet objektíven tárja fel az esetleges hibákat.
A fentiek értelmében javasoltam: a fenntartó biztosítson az előírt, kötelező ellenőrzésre az adott évre/évekre pénzügyi keretet, melyet külső vállalkozóval végeztessen el a könyvtár. Hogy a különböző könyvtárakban mikor kerüljön sor a kötelező ellenőrzésre, azt különböző szempontok szerint határozzák meg a jogszabályban, mint eddig is.'

Régebbi hírforrás(ok): Pál Éda (A szakértő tíz éve végez állományellenőrzést, egy éve vállalkozóként, nyugdíjasként. Jelenleg egy három fős csapattal dolgozik.)

A közvetítők versenyének nyertese: a fogyasztó -- de lehetne a könyvtár isFEL

Egyre bővül az olyan oldalak száma, amelyek csak közvetítőnek használják a világhálót: üzleti partnert, szolgáltatót találhat így az internetező. Kérdés, hogy valóban talál-e partnert, és ha igen, hogyan, illetve milyet? Az FN tesztelt néhány oldalt. Az olyan cégeket, amelyek nem veszik komolyan az e-mailben vagy a belső rendszeren érkezett ajánlatokat, mind a Tenderlap, mind az eBu megpróbálja elkerülni. A Tenderlap.hu vezető tanácsadója szerint csak olyan cégekkel érdemes szerződniük, akik ki is tudják használni ezt a fajta értékesítési csatornát. 'Próbaidőszakot adunk a cégeknek, ami alatt ugyanúgy kapnak ajánlatokat, mintha fizetnének. Ha például harminc megkeresésből egy üzletet sem tudnak kötni, akkor még fizetni sem engedjük őket, azaz nem vesszük fel az előfizetőink közé' -- mondta a FigyelőNetnek Pichler Krisztina. A közel egy éve működő oldal hangsúlyozottan felhasználóbarát, mondván, nem cégkeresőként működnek. 'Arra is megvannak a megfelelő oldalak -- fejtegeti Pichler Krisztina. -- Aki mesterembert vagy használt autót keres, annak nem adathalmazra van szüksége. Valódi ajánlatokat szeretne látni, lehetőleg minél gyorsabban.' - F: szept. 26.
-- Most képzeljük el a rendszert, hogy ajánlatkérés helyett könyvtárközi kérést mondunk, és ajánlattevő helyett könyvtárközi kölcsönzésben részt vevő könyvtárat. Így előbb-utóbb kialakulhat a költséghatékony, bürokrácia nélkül is működő könyvtárközi rendszer -- akár a 21. században :-) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Csukás István díjat kap, mert az ő könyveit kölcsönzik legtöbben a győri könyvtárbanFEL

Csukás István Kossuth-díjas író kapja az V. Győri Könyvszalon alkotói díját -- közölte a könyvszalon főszervezője kedden. Az elismerést azzal érdemelte ki a gyermekirodalom népszerű szerzője, hogy az elmúlt évben az ő munkáit kölcsönözték legtöbben a Rába-parti város gyermekkönyvtárában -- indokolta a döntést Tóth Nándorné. Az október 14-én kezdődő háromnapos program fókuszában ezúttal a gyermekolvasók és a nekik szóló irodalmi művek állnak -- mondta Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató. A megnyitó napján rendezendő konferencia is az olvasó gyermekekről szól. Szociológus, olvasáskutató és pszichológus fejti ki véleményét a gyermekek olvasási szokásairól, az olvasás fontosságáról. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Múzeum a könyvtárbanFEL

Bár mostanság nem igazán vannak elkényeztetve a falusi könyvtárak, könyvtárosok -- hisz az összevonás, a létszámcsökkentés Damoklesz kardjaként lebeg fejük fölött --, többségük rendre teszi a dolgát. Lehetőségeikhez mérten igyekeznek mindent megtenni az olvasók megtartása, toborzása érdekében. A bótrágyi könyvtárban igazán szívélyesen fogadják az oda látogató vendéget. Orosz Erzsébet és lánya közösen látják el a könyvtárosi teendőket. Ami nem csupán azt jelenti, hogy ülnek az asztalnál, s várják a látogatókat. Ők rendszeresen járják a települést, s begyűjtik a régóta kint lévő könyveket, hogy azok mások számára is hozzáférhetőek legyenek. - F: okt. 8.

Hírforrás:
2005. október 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Plakátok népszerűsítik a jogi segítségnyújtó szolgálatotFEL

BKV- és Volán-járatokon, illetve a kistelepülések frekventált pontjain plakátok népszerűsítik a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat -- a nép ügyvédje -- szolgáltatásait. Az igazságügyi miniszter szerint a lehetőségről épp azok a kistelepülésen élő emberek tudnak a legkevesebbet, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. - F: okt. 5.
-- Vajon könyvtárban lehetne-e hirdetni? Jól összefér a közszolgálatisággal. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtártól a versenytársfigyelésigFEL

A Knowledge inForm tanácsadással és képzéssel is foglalkozó cég vezetője, versenytársfigyelés (competitive intelligence) szakértő szerint a könyvtárosok és tájékoztatási szakemberek közül egyre többen érdeklődnek a versenytársfigyelés iránt. Ennek segítségével szeretnék ugyanis emelni tevékenységük színvonalát és értékét, valamint újrafogalmazni feladataikat. Egyre többen ismerik fel, milyen óriási az igény az üzleti stratégia és döntéshozatal támogatása iránt. A felvetett témák: feladatok, készségek kialakítása, kapcsolatépítés, új források és eljárások alkalmazása stb. Sorra veszi a különböző funkciókat és szerepeket, részletesen kifejtve, miképpen válhat egy könyvtári-tájékoztatási szakemberből versenytársfigyelő, illetve hogyan tud a két szakterület együttműködni. Az információgyűjtés sajátosságainak felvázolása után részletesen foglalkozik a két 'szakma' hasonló és eltérő vonásaival, valamint áttekinti az utat, amelyet egy információs szakembernek be kell járnia a versenytársfigyelésig, majd a munkához szükséges legfontosabb képességek egész sorát ismerteti.

Régebbi hírforrás(ok): link

Munkanélkülieket előállító könyvtárosképzők -- nem követik a végzettek útjátFEL

A német szakfőiskolai képzés keretében könyvtárosi diplomát szerzettek nagy része munkanélküli marad, szerencsés esetben részmunkaidőben vagy időleges szerződéssel tud elhelyezkedni. Ennek ellenére szinte senki sem vizsgálta meg, hogy a képzettek száma arányos-e a szakma felvevő kapacitásával, vagy inkább a munkanélküliek számát növeli. 1998 óta nem elemezték a német könyvtárosképzés helyzetét a nemzetközi (európai) mezőnyhöz viszonyítva. A könyvtárosi tanulmányokat kezdők nem kapnak világos és egyértelmű képet szakmai lehetőségeikről. Az elhelyezkedési lehetőségeket korlátozza az alapképzés túlzott szakosodása. A specializálódást elég lenne a munkába állás utánra hagyni. Újra kellene gondolni a középszintű (szakfőiskolai) képzés jellegét, jelenleg ui. a főiskolai diplomás könyvtárosok a rutin jellegű könyvtári munkához túlképzettek és nagyon drágák, a szaktájékoztatáshoz és a menedzseri feladatokhoz viszont képzetlenek. A legfontosabb követelmény, hogy valaki felelősen foglalkozzon a képzésből kikerültek pályaútjával és sorsával.

Régebbi hírforrás(ok): Weigand: Wie sehen heute die Berufsaussichten für Bibliothekare aus, wie verändert sich das Berufsbild und kümmert sich jemand um diese Fragen? In: Bibliotheksdienst 2004/10. Referálva: Könyvtári Figyelő 2005/3. ref.: Katsányi S.

Online üzemmódú könyvtárosképzés feléFEL

A felsőoktatásban világszerte egyre terjednek az online képzési és tanulási módszerek. Az USA-ban például a felsőoktatási intézmények közel fele kínál internetes vagy webes kurzusokat. Ezt a trendet társadalmi-gazdasági, demográfiai és technológiai tényezők magyarázzák: nagy az igény az információs és információtechnológiai jártasság elsajátítására, és ebből adódóan a folyamatos továbbképzésre; egyre több a 'nem hagyományos' (idősebb, munkaviszonyban álló stb.) egyetemi hallgató, a 'hagyományos' diákok pedig az ún. Y-generációhoz tartoznak; a szemléltetési lehetőségek fejlődését pedig az online tananyagok, online szolgáltatások, online kurzusok, webes oktatási segédletek és szoftverek stb. jelzik. Az online képzés a távoli és a campuson tanuló diákokat egyaránt érinti...

Régebbi hírforrás(ok): link

Digitális könyvtárosok képzése -- szlovén és brit gyakorlatFEL

Szlovéniában az alap könyvtáros képzésben a bevezető jellegű kurzusok a tovább
bővíthető, alapozó jellegű konceptuális tudásra összpontosítanak. A technikai
készségeket már ismertnek veszik, ezeket a hallgatók más szervezésben tanulmányaik
elején elsajátítják. A posztgraduális kurzusokban a modell mindhárom eleme
folyamatosan jelen van; összetett kompetenciákat igyekeznek kialakítani, egyben
az információs források létrehozására is felkészítve a hallgatókat. A
továbbképzésben szűkebb területekre összpontosítanak (e-folyóiratok, OPAC),
vagy technikai alapkészségeket adnak át (ECDL), a korábbi normál képzés
hiányait pótolva.
Az Egyesült Királyságban inkább az a jellemző, hogy a könyvtáros szakmába
posztgraduális képzéssel jutnak a munkatársak, nem pedig alapképzés révén.
Kifejezetten digitális könyvtári kurzus nincs, de vannak kurzusok rokon
területeken, például a hálózati információmenedzsment témakörében, és mindenütt
vannak ilyen tárgyak: könyvtári menedzsment, metaadatok, tudásszervezés,
információkeresés. A digitális könyvtárak konceptuális tudnivalói számos
kurzusban megjelennek, a technikai tudást alapozó információtechnológiai
kurzusok közvetítik. Újdonságként 2004-2005-ben a City University-n
posztgraduális jellegű digitális könyvtári képzés indult. A továbbképzésben a
technikai készségeket adottnak veszik, és a rövid tanfolyamok közül sok
hasznosítható a digitális könyvtári munkában. Nagy az érdeklődés, a
szolgáltatók tehát jól reagáltak az igényekre.
A digitális könyvtári ismereteket mindkét országban a meglévő kurzusokba
integráltan, azok hagyományos előnyeit megőrizve oktatják. Az egyes kurzusok
maguk választják meg, mit tartanak fontosnak, és milyen formában oktatják azt.
Szigorúan előírt tantervet senki nem igényelne, de a tárgyalandó témák és
elsajátítandó készségek jegyzékét érdemes lenne összeállítani az országos
szakmai szervezeteknek, illetve az EUCLID-nak mint a képzés nemzetközi
szervezetének.

Régebbi hírforrás(ok): Bawden--Vilar--Zabukowvec: Education and training for digital librarians. A Slovenia/UK comparison. In: Aslib Proc. 2005/1. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/3., ref.: Hegyközi I. link

Kiszervezik a hazai cégek a HR-tevékenységeiketFEL

Hazánkban egyre több vállalat szervezi ki HR-feladatait. Ennek okai a vállalat igényeitől és méretétől függően változnak, de szakemberek véleménye szerint mindenképpen előnyökkel jár a cég számára -- írta a Világgazdaság.
-- Lehet-e a könyvtár humánmenedzsment (HR) -- leánykori nevén kb.: személyzeti
-- ügyeit külső vállalkozóra bízni? Feltehetően igen. Akik szervezetük esetében ezt teszik, azért választják ezt, mert így nagyobb eséllyel végzi avatott szakember ezt a munkát. És ha belegondolunk, hogy a régi (és igaz) szlogen szerint éppen a munkaerő a legfőbb erőforrás, akkor feltehetően érdemes a könyvtár (no és főleg a használók) érdekében a kérdésen tovább töprengeni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Korszerűsített Egyetemi KönyvtárFEL

A nagy olvasóteremben akkor is csönd honol majd, ha a diákok benépesítik. A szerző még az egyetemisták őszi rohama előtt látogatta meg központi könyvtárukat a budapesti Károlyi Mihály utcában. A szépséges termekben időzve arra várt, hogy még zárás előtt tanulmányozhassa a kikért kötetet Kambodzsa történetéről. - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár és pogácsaFEL

Egy héten át a szokottnál is szélesebbre tárták kapuikat az ország könyvtárai. Ezúttal nemcsak az olvasóterem vagy a kölcsönző polcai között bóklászhattak, akik még nem lettek hűtlenek a betűhöz, hanem a raktárakba, irodákba, a könyvkötő műhelybe is bekukucskálhattak. Sőt volt, ahol még meg is vendégelték a látogatót, népmesei módra, hamuban sült pogácsával. A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtárban pedig a 'félig' szolnoki Nox együttes is megjelent, hogy a bibliotékát támogatandó örökbe fogadjon egy könyvet. - F: okt. 10.

Hírforrás:
2005. október 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A videotékák harminc százaléka a csőd szélénFEL

Felveszik a harcot a legnagyobb hazai DVD-forgalmazók a hipermarketekben dömpingáron elérhető termékkel szemben. A Universal Pictures, a Warner Home Video és az InterCom péntektől meghirdetett 17 napos akciója során akár 1500 forintos áron is ajánl újabb filmeket. - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Távközlés 2005: Ígérgetés az IHM-től kézzelfogható eredmény nélkülFEL

A budapesti Corinthia Hotel Aquincum-ban került megrendezésre a Távközlés 2005. konferencia, ahol a Magyarországon működő telekommunikációs cégek bemutatták, miként látják a közeljövő trendjeit, lehetőségeit a témában. A kétnapos esemény elsősorban nem a nagyközönség számára meghirdetett rendezvény volt -- mint ahogy az IBC által szervezett konferenciák többsége --, hanem inkább a szűk szakmai grénumot kívánta egy helyen vendégül látni, ahol a szereplők informálhatják társaikat a saját házuk táján zajló fejlődésről és az általuk kialakított jövőképről, illetve a kerekasztal beszélgetések keretében vitatkozhatnak is egy keveset egymással. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több pénz szélessáv-fejlesztésreFEL

A széles sávú internet-hozzáférést biztosító infrastruktúrák kiépítésére rendelkezésre álló pályázati források 3 milliárd forintos megemeléséről döntött a napokban a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP) monitoringbizottsága – közölte az informatikai szaktárca. A GVOP 4.4.2 pályázat keretében lehívható támogatás mértékét a 2004–2006 közötti hároméves időszakra 10,5 milliárd forintra megemelő forrás-átcsoportosítást a kevésbé fejlett régiók önkormányzatainak az előirányzott 6,3 milliárdos keretet jóval meghaladó igénye indokolta. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mit és mivel falhatnak az e-könyvmolyok?FEL

Az internet széleskörű terjedésével egyesek azzal riogattak, hogy bealkonyulhat a hagyományos könyveknek, helyüket átveszik az e-könyvek. A papíralapú kiadványokat érdemben helyettesítő digitális megoldások azonban eddig nem terjedtek el tömegesen. Ezzel együtt számos területen dinamikusan nő a letöltött e-könyvek száma. - F: okt. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több százezren elhagyják hazánkat? -- komoly gondok elé nézhet a magyar munkaerőpiacFEL

A munkaerőpiac egyensúlyára komoly hatással lehet az, hogy épp azokat a képzett embereket vonzza az uniós munka, akikből itthon is kevés van, illetve a versenyképesség tekintetében nagy szükség lenne rájuk. Jellemző, hogy a hosszabb tanulmányútra induló diplomások, illetve a doktori képzésekben részt vevők ragadnak külföldön, mivel a visszatéréshez kévés a motiváló erő (nemcsak anyagi megbecsülés tekintetében, hanem egyszerűen a megszerzett tudást nem tudnák megfelelő módon itthon kamatoztatni a lehetőségek hiánya miatt). - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Agysejtpusztulást okoz a rossz főnökFEL

Egy amerikai könyvíró szerint az emberek gyakran a főemlősökhöz hasonlóan viselkednek a munkahelyükön. S mindez nem az agresszivitást, hanem éppen az együttműködést segíti elő. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ötletmenedzsment -- Munkahelyi fejtörőkFEL

Túlbuzgóság-e kreatív ötletekkel előállni a munkahelyünkön? A főnök szerint általában nem, sőt, akadnak olyan hazai cégek, amelyek a dolgozói ötletek felkarolása mellett utazással vagy pénzjutalommal díjazzák a találékony munkatársakat. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google könyvtár - Yahoo könyvtár: könyvtáros szempontbólFEL

Már 4410 link várja a kutatókat a Google elekronikus könyvtárában a könyvtári témakörökben, ezzel szemben a Yahoo-n 6768. A kategóriák számában és nézőpontjában is van különbség, véleményem szerint a Google-é jobban használható. A Yahoo-é kissé nehézkes, és az sem segít, hogy ú.n. Top Categories rovatában próbálja megkönnyíteni a fontosabb lapok elérését. A Google a Related Categories-ban sorolja fel a más kategóriákban szereplő, de szintén a témakörhöz kapcsolódó linkeket (Business, Kids and Teens, Reference). A Yahoo-nak plusz szolgáltatása a Libraries near you, amely sajnos nem sokat segít a magyarországi embereken, mivel ez csak az USA-ban működik. Mindeképpen nagyon hasznos szolgáltatás mindkettő, jó, hogy egy lépéssel kevesebbet kell végezni, ha ebben a szakágban keresünk információt. (ref. Takács Dániel) - F: okt. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link link

Európai digitális könyvár a Google-é mellettFEL

Előbb a Google, majd a napokban a Yahoo is bejelentette, hogy több könyvtár könyvállományát digitalizálná, majd közzétenné az interneten. Az európaiak digitális könyvtára is alakul, még ha lassan is. Már csak azért sem érdemes a politikusoknak a tartalommal foglalkozniuk, mert -- mint Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatójtól megtudtuk -- Európa összes nemzeti könyvtára (még a legkisebb is, Máltáé) rendelkezik olyan projekttervvel, ami a könyvállomány egy részének digitalizálását célozza. Magyarországon például a Hungarológiai Alapkönyvtárat szeretnék létrehozni, melynek lényege, hogy a magyarságtudománnyal, a magyar népre, etnikumra vonatkozó, a magyarság történetével, nyelvével, nyelvészeti kutatásaival, kultúrájával foglalkozó könyveket digitalizálják. A digitalizálási programra 3800 kötetet -- több mint 2 millió oldalt -- választottak ki, melyek közül néhány már elérhető az interneten. - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felhasználóbarát blog- és hírkereső a Yahoo-tólFEL

A Yahoo megújította keresőszolgáltatásait, az új bétaváltozatban közzétett motor már blogok és híranyagok közti keresésre is specializálta magát. - F: okt. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Könyvtári éjszakaFEL

Könyvtári éjszakát tart, ezért este nyolctól hajnal kettőig várja az olvasókat az egyetemi könyvtár szerdán link Ezen az éjszakán bárki megismerheti az új egyetemi épületben, a TIK-ben a könyvtárat, olvashat könyvet, számítógépen elektronikus dokumentumot, tájékozódhat a könyvtár múltjáról, költözéséről, részt vehet komoly és könnyed programokon. Megtudhatják a látogatók, hogy melyik a legjobban összefirkált és szétolvasott könyv, szó lesz a könyvtárosról kialakult sztereotípiákról, és arról is, hol és milyen módon bukkan fel a magyar és nemzetközi filmművészetben a könyvtár. Éjfélkor a régen kikölcsönzött és eddig vissza nem vitt könyveket visszaveszik - késedelmi díj nélkül. - F: okt. 11.

Hírforrás:
2005. október 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Tolókocsi a könyvtárba -- Disneylandben is természetesFEL

Egyszer a rendelőintézetbe mentő hozott egy beteget. Tolókocsi kellett volna a mozgatásához, de a dolgozók azt mondták, hogy csak egy van, az is rossz, és ráadásul ül benne valaki. Ekkor született meg a Magyarországi Tolókocsi Alapítvány ötlete. -- Amerikában egy könyvtárban, múzeumban, de akár Disneylandben is természetes, hogy a bejáratnál tolókocsik vannak, amit igazolvány ellenében lehet használni. Máskülönben hogy lehetne bottal sántikálva élvezni mondjuk egy kiállítást? -- indokolta Székely György, az alapítvány létrehozója és vezetője a szervezet szükségességét. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kerekes szék a Somogyi-könyvtárnakFEL

A szegedi Somogyi-könyvtárnak adományozott kerekes széket Székely György, a Magyar Tolókocsi Alapítvány alapítója. A szervezet magyarországi kulturális, művelődési, illetve tudományos intézményeknek adományoz kerekes székeket azért, hogy a mozgásukban tartósan vagy átmenetileg korlátozottak is bejuthassanak az intézményekbe. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Délmagyarország

Jeromos-díj az év könyvtári olvasójánakFEL

Tiszakécske. A szorgalmas könyvtárlátogatók díjat kapnak minden évben. Bakos István és családja érdemelte ki ebben az évben a Jeromos-díjat, melyet a könyvtár dolgozói ítélnek oda leghűségesebb olvasóiknak. A díjat Kristóf Márta mézesbábos, a könyvtár igazgatója készítette, és minden évben szeptember utolsó napján adják át, a könyvtárosok védőszentjének, Szent Jeromos napján. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pályázatokkal gyarapszik a kakasdi könyvtárFEL

A könyvtár elmúlt két esztendejére a minőségi fejlesztés volt jellemző -- hangzott el az intézmény képviselőtestületi beszámolóján. Krász Ernőné több eredményes pályázatról adott tájékoztatást. A Soros Alapítványtól berendezés vásárlására kaptak támogatást. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az állománygyarapítást segítette. Az önkormányzat a faluházban ideális körülményeket teremtett az intézménynek. Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumhoz beadott eredményes programnak köszönhetően a legkorszerűbb számítógépek és lézernyomtató, internethozzáférési lehetőség szolgálja az olvasókat. A Völgységi Többcélú Kistérségi Társulás sikeres pályázata is informatikai fejlesztésre adott lehetőséget. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Becses 'fehér hollók' a könyvtárbanFEL

A könyvmolyoknak igazi ünnep, ha kézbe vehetnek egy több száz éve napvilágot látott kötetet, de különleges élményt ad az effajta találkozás a diákoknak is. A Balassi Bálint Megyei Könyvtár számos becses könyvritkasággal büszkélkedhet, s ez egyúttal komoly értékmentést, gondoskodást is kell, hogy jelentsen részéről. Ezek a használatba fogott 'fehér hollók' ugyanis sérülékenyek, könnyebben rongálódnak. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Télen bújnak a könyvtárba -- az otthoni internettel elpártolnak a könyvtártól a fiatalok?FEL

... Somogyaszaló könyvtára felé tartva Szita Gyuláné azt meséli: meglepő, hogy a fiatalok és a nyugdíjasok helyett a középkorúak látogatják legtöbbet a tékát. Az iskolásoknak épp elég az előírt kötelező olvasmány, ők inkább az internetet használják. Az utóbbi években azonban egyre többen köttetik be otthon a rendszert, így megcsappant a netezők forgalma is. A könyvtáros azonban ismeri már a dörgést, elvégre 15 éve vezeti a tékát. Mint mondta: egyre hidegebb az idő, így hát jobb híján télen kénytelenek lesznek bebújni a meleg könyvtárszobába a fiatalok is. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújul a hódmezővásárhelyi könyvtárFEL

Tizennyolcmillió forintnyi kedvezményes hitellehetőséghez jutott pályázat útján Hódmezővásárhely. Ehhez az összeghez az önkormányzat kétmilliós önrésszel járul hozzá, s a pénzt a Németh László Városi Könyvtár felújítására fordítják. Elsősorban az intézmény tetőszerkezetének rekonstrukcióját végzik el, de a Németh László-emlékszoba falainak vizesedését is szeretnék meggátolni. Hasonló a probléma a könyvtár pincéjében is, ahol köteteket raktároznak. Az alagsori helyiség falait is rendbe teszik, emellett pedig ott is üzembe helyeznek egy számítógépet. Ugyanakkor a sikeres pályázatnak köszönhetően másfél millió forintból egy szkennert is beszereznek. - F: okt. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tolvaly Ferenc a legolvasottabb írók közöttFEL

A heti könyvlista szereplői között nem sok változás történt. Lőrinc L. László még mindig vezet, Dan Brown és Paulo Coelho még mindig előkelő helyen szerepel. Az egyetlen új szereplő Tolvaly Ferenc, aki a negyedik helyen debütált könyvével. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetvizsga: böngészés, e-mail jeles, szerkesztés elégségesFEL

Az NRC Pickutató felmérést végzett a magyar internetezők körében, amiből kiderült, hogy milyen könnyedséggel küldünk e-mailt, milyen hatékonysággal találunk információt a hálón stb. A felhasználók saját magukat osztályozták. Míg az e-mailezés és az információkeresés eredménye 4-es és 5-ös átlag közé esett, addig éppen hogy nem 'buktunk meg' honlapszerkesztésből, és az angol nyelv ismeretének hiánya is szembetűnő volt. (ref. Takács Dániel) - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Seszták Ágnes: Könyvtár, kocsma, kuplerájFEL

A könyvtár. Amiről egyetemi tanulmányaimban nem esett szó, hogy jön a rendszerváltás, és a könyvtárak akár kocsma vagy kupleráj szintjére züllhetnek. Ha a külvárosi kocsmában késelnek, kellemetlen, de életszerű. Ha az izé csapat szurkolói összetörik a székeket a vesztes meccs miatt, az sem ismeretlen mifelénk, de hogy leköpik a könyvtárost, pornóért járnak be a könyvtárba, hangoskodva zaklatják a többieket, majd többször kést vágnak a biztonsági őrbe, az még a magas ingerküszöbünket is aktivizálja. A hír nem rengette meg a híradásokat, hol van ez Gyurcsány agyonreklámozott könyvétől vagy más egyéb aberrációtól. Ez csak egy kétes hírecske a budapesti VIII. kerületi Kálvária téren működő Szabó Ervin Könyvtárról. Ahová beszokott egy úgynevezett fiatalokból álló koedukált csoport, értsd banda. - F: okt. 10.,

Régebbi hírforrás(ok): link

SMS-re fordították a BibliátFEL

A Bibliát már SMS szolgáltatás formájában is olvashatják a hívők. - F: okt. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közösségi portált indít a Sanoma BudapestFEL

2005 októberétől a Sanoma Budapest Kiadói Rt. Új Média divíziója elindította új közösségi portálját HotDog.hu néven. A kiadó a site indításával a fiatal, 14-29 éves célcsoporthoz szól. Azoknak az aktív internethasználóknak kíván találkozási pontot biztosítani, akik számára fontos az önkifejezés. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pr-gondolatok blog -- elindultFEL

A 'Pr gondolatok' a szakma legújabb trendjeire fókuszáló, interaktív rendezvény. Ha pr-es vagy, látogass el ide te is! Olvasd el az írásokat, kérdezz, vagy fűzz kommentárt a leírtakhoz! A részvétel ingyenes. Várják Önt és kedves kollégáit az MPRSZ virtuális rendezvényén, a Pr-gondolatok blogon. link . A program: A sajtókommunikáció eszközrendszerének változásai
-- Szenes Gábor A public relations magyarországi oktatásának színvonaláról, és a pályára kerülők lehetőségeiről
-- Dina Miletta Egy pr-kisvállalkozás indításának tapasztalatai
-- Mészáros Gábor A public relations felértékelődésének évtizede
-- Ferling József CSR
-- Szeles Péter Mitől jó egy pr-kampány?
-- Szántó Péter Az e-mail megöli a sajtókapcsolatokat! Tudja miért?
-- Damjanovich Nebojsa Blog írás a vállalat külső kommunikációjában
-- Pécsi Ferenc. Hozzászólásokkal, kérdésekkel és konstruktív megjegyzésekkel vegyen részt az eszmecserében!

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról