Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2005/38., 10. 19.

Kulturális költségvetés: szinten tartás
Felolvasó szoftver a számítógépeken
Bibliobuszra várva
Internetpenetrációról -- sikerjelentés?
Kirekesztett társadalmi csoportok -- miért nem kell az internet?
Adatok az amerikai tudományos könyvtárak költség-felhasználási tendenciáiról
Thaiföldi gondok a nemzeti könyvtár finanszírozása terén
Könyvtároskaraván -- látogatás Erdélyi könyvtárakban
A Csurgói téka több mint könyvraktár
Az online könyvtári tájékoztatási tevékenységet vizsgálják Amerikában
Negyven angol közkönyvtár kap innovációs támogatást az informatikai fejlesztési keretből
Veszélyben a kistelepülések iskolái
Menedzsment-eljárások 7., CRM -- ügyfélkapcsolat-menedzsment
Göröngyös út a könyvtárig -- Hódmezővásárhely
A tanulók váljanak mind könyvtárlátogatókká
Felolvasóest: egy sorozat első állomása
Indul az elektronikus számlázás
Bulvárosodó európai televíziók
Indul a Creative Commons Magyarországon is
Éjfél: a kegyelem órája a TIK-ben
Diáknegyed lesz az esztergomi bazilika mellett
MÁV-pénztárak az egyetemeken -- Mohamed a hegyhez
Duplán sarcolják a zeneletöltőket
Mennyiségi ráfordítás helyett jó gazdálkodás és a hatékony szervezet
4.8% GDP-arányos K+F-ráfordítás
Lezajlott a világ első országos online szavazása Észtországban
Választási ciklusok -- Via Kelebia
Papírra nyomtatható vékony Siemens kijelzők
Filmarchívum-palota nyílt Párizsban
Árverési különlegességek bibliofileknek
III. Unoka -- Nagyszülő Informatikai Verseny
Az irodai munka egészségügyi veszélyeket rejt magában
Négy év múlva négyszer több vírus
CompLex Jogtár: CD helyett DVD-n
Kockázat Magazin: szakmai összefogás a biztonsági kultúra elterjesztéséért
Régi brit folyóiratok digitalizálása a ProQuest gondozásában
Drogprevenciós adattár közoktatási intézmények részére
Megújult a Nemzeti Sport Online
NetPincér.hu -- új arculat, 500 milliós forgalom
Website-on követhető a nyugdíjvalóság


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Kulturális költségvetés: szinten tartásFEL

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának jövő évi költségvetése szinten tartást ígér -- jelentette be a kulturális miniszter. Bozóki András a jövő évi tervek között prioritásként emelte ki a Bartók-jubileum, valamint az 1956-os forradalom 50.évfordulójának méltatását. Jövőre 2,7 milliárd forint jut múzeumi rekonstrukcióra. Bozóki András a jövőre tervezett nagy nemzetközi kiállítások között megemlítette a Szépművészeti Múzeumba tervezett, Van Gogh festészetét bemutató tárlatot. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felolvasó szoftver a számítógépekenFEL

Látássérültek számára új szolgáltatásokkal bővül a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár könyvtár- és internethasználatát elősegítő szolgáltatási rendszere. A Fehér bot napja alkalmából -- fővárosi támogatással -- a FSZEK tizenegy tagkönyvtárában telepítettek felolvasó szoftvert a számítógépekre, a kelenföldi- és a központi könyvtárban felolvasó gépeket helyeztek el, amelyek a magyar nyelv mellett angol és német nyelvű szövegek felolvasására is alkalmasak, valamint elindították a hangoskönyvek lejátszására alkalmas eszközök kölcsönzését. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bibliobuszra várvaFEL

Mozgókönyvtárral javítják a kisfalvakban élők könyvellátását Győr-Moson-Sopron megyében; a megyei önkormányzat pályázatát a kulturális tárca támogatja, mégis hozzávetőleg egy év kell ahhoz, míg elindulhat a bibliobusz -- mondta Medgyasszay László, a megyei önkormányzat alelnöke Győrött. A tíz százalékos önrésszel együtt 55 millió forintos projekt keretében létesülő mozgókönyvtár mintegy háromezer dokumentumot, könyvet és időszaki kiadványt visz majd harmincöt, ezer lakosúnál kisebb településre -- mondta Horváth József, a megyei könyvtár igazgatója. A buszba telepített számítógépes rendszer révén internetes elérhetőséghez is hozzáférhetnek majd a kisfalvak lakói. - F: okt. 17.

Hírforrás:
2005. október 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Internetpenetrációról -- sikerjelentés?FEL

Both Vilmos, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) elnöke józanabbul látta a magyar online helyzetet, mint az összes többi felszólaló, mind üzleti mind felhasználói szinten. Az elnök elmondása szerint nem annyira látványos a felívelés sem az internetpenetráció, sem az e-business területén. Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak (IHM) vajmi kevés szerepet tulajdonított a fejlődésben Both. Ezt leginkább az autodidakta, organikus online fejlődési pályának köszönhetjük, ami minden országban hozzájárult a háztartások Internet-ellátottságának kibővítéséhez. Szerinte a közreadott adatok arra jók, hogy a már meglévő lemaradásunkat konzerváljuk. (A rekordméretű, 16 százalékos hazai internetpenetráció a környező, nálunk szegényebbnek, gazdaságilag gyengébb országokhoz képest is gyermeteg, például Romániában két évvel ezelőtt mértek hasonló adatot.) - F: okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kirekesztett társadalmi csoportok -- miért nem kell az internet?FEL

Nem történt áttörés a korosztályi megoszlás terén sem: 2005 harmadik negyedében a 15-29 évesek adták a rendszeres internetezők 48 százalékát, szemben az öt évvel ezelőtti 60 százalék körüli aránnyal. A 40, de főleg a 60 év feletti korosztályban ugyanakkor az internet jelenleg a társadalomból kirekesztő funkciót foglalja el. A társadalmat lakhely szerint is tovább szegmentálja a net: Budapesten 45 százalék a heti rendszerességgel internetezők aránya, míg a városokban e szint harmadával, a falvakban negyedével lehet számolni. Hasonló a helyzet a végzettséget tekintve: az egyetemi, főiskolával rendelkezők körében 70 százalékos a penetráció, az érettségizetteknél ennek közel fele, míg a szakmunkásképzőt és csupán általános iskolát végzettek szinte egyáltalán nem tudtak bekapcsolódni az internet világába. Az internet elutasításának indokai között kb. 40 százalékkal szerepelnek tartalmi kifogások, azaz nem érdekli, nincs rá szüksége. Ezen indokok, azaz az érdektelenség gyakorisága annál nagyobb, minél idősebb a válaszadó. További mintegy 25 százalék számára a költségek jelentik az akadályt, azaz ez a kör vagy a használatot, vagy az üzembe helyezést drágállja. Mindez azt jelenti, hogy mivel 2004-től jelentősen csökkentek az internetezés költségei, és ezt a lakossági is érzékeli, a penetráció növeléséhez az internet megújulására, új tartalmakra van szükség -- fogalmazott Duránszkai Gábor. A szakember úgy véli, ez már nem csak szabályozási, hanem társadalomkutatási kérdés is. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Adatok az amerikai tudományos könyvtárak költség-felhasználási tendenciáirólFEL

Az ARL 2005. októberi kiadványa friss adatokkal szolgál a szervezet egyetemi könyvtárainak 1986-2004 közti költségvetéséről. A mintegy száz észak-amerikai nagy egyetemi könyvtár kiadási nagyságrendjének mediánja 20 millió dollárt (4 milliárd forint) ért el a 2003-/2004-es tanév idején. A közel húsz év alatt a könyvtári kiadások csaknem 140%-kal nőttek. Ennél magasabb arányt mutat az időszaki kiadványokra fordított összeg (273%-os növekedés!), a teljes szerzeményezési ráfordítás (206%), míg a többi összetevő (bérek: 122%, működési költségek: 103%, monografikus kiadványok beszerzése: 63%) alatta marad ennek a dinamikának. Magyarán mindinkább szerzeményezés, s azon belül kiemelten a folyóirat-beszerzés határozza meg a kiadások szerkezetét. (ref.: SP) - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Thaiföldi gondok a nemzeti könyvtár finanszírozása terénFEL

A bangkoki nemzeti könyvtár most ünnepli 100 éves fennállását. Ez alkalomból igazgatója, Orapin Limsakul asszony megosztotta néhány gondját a sajtó képviselőivel. Kevés pénz jut a működésre, néhány olvasóteremben a légkondicionáló is elromlott. Több jelentős projektre -- digitalizálás stb. -- hiába pályáztak kormányzati támogatásért. A csekély személyzet miatt az olvasóknak hosszú ideig kell várakozniuk, míg a kért könyv megérkezik a raktárból. A látogatók száma hétköznap kettőezer körül mozog, hétvégén pedig ennek duplája (minden második látogató egyetemista diák). A kormányzati prioritások sorában a nemzeti könyvtár nem élvez különösebb figyelmet. (ref.: SP) - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtároskaraván -- látogatás Erdélyi könyvtárakbanFEL

Október 13-14-án a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár szakmai napok keretében szakkirándulást szervezett. A résztvevők -- könyvtárosok, újságírók -- első állomása a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. Hargita megyében ez az egyedüli felújított könyvtárépület. Az árvíz nyomait alig látjuk már, mindent eltakarítottak és rendbe tettek a kollégák, csak az elmondottakból tudjuk meg, hogy mennyi volt a kár, meddig húzódott az iszap, hol tört fel a víz, hogyan kellett merni a vizet addig, amíg már csak szivárgott. Marosvásárhelyen a Megyei Könyvtárat és a Teleki Tékát látogattuk meg. A könyvtár állományát -- 700.000 kötet -- Tinlibbel dolgozzák. A különböző részlegeken (dokumentációs részleg, feldolgozó részleg, olvasóterem, stb.) a kollégákból kibújt a szakmai kíváncsiság: érdeklődtek a kollégáiktól, megindult a tapasztalatszerzés. Kolozsváron Király Ada vendégei voltunk a Kolozs Megyei Octavian Goga Könyvtárban. Bemutatta a Liber-imms projektet, amelyben a rádiófrekvenciás kölcsönzési módszert tesztelik. Ennek lényege, hogy a felhasználó saját maga kölcsönözheti ki a könyvet. A program ezen kívül még "sok mindent tud", többek között azt is, hol a visszaszolgáltatott könyv helye a polcon. A könyvtárhasználó akár otthon is megnézheti -- az Internet segítségével -- hogy megtalálható-e a keresett dokumentum a könyvtárban, illetve előjegyeztetheti azt. A könyvtáros pedig megszabadul a rutinmunka terhétől, és több ideje marad továbbképzésre, vagy rendezvények szervezésére. Az Egyetemi Könyvtárban a Vizsolyi biblia lapozgatása után a Gróf Mikó Imre könyvtár következett. Néhány meglátogatott könyvtár Internet-címe: link , link - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): Bákai Magdolna beszámolója nyomán

A Csurgói téka több mint könyvraktárFEL

Kattint néhányat a számítógép egerével és megkapja az információt. Jóval gyorsabb ez, mint előkeresni egy könyvet, ráadásul beszélgetni sem kell hozzá -- mondta Füstös János könyvtárigazgató a fiatalok könyvtárhasználati szokásai kapcsán az Olvasás Hónapjában. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az online könyvtári tájékoztatási tevékenységet vizsgálják AmerikábanFEL

Az amerikai kormányzat központi könyvtári és múzeumi pénzosztó intézménye, az IMLS 685 ezer dollárral segíti az OCLC-ét és a Rutgers University kommunikációs, információs és könyvtártudományi intézetét az online (virtuális) könyvtári tájékoztatás felmérése érdekében. A felmérés nemzetközi kiterjedésben szándékozik vizsgálni a felhasználók viselkedését, elvárásait és igényeik könyvtári kielégítését. (ref.: SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Negyven angol közkönyvtár kap innovációs támogatást az informatikai fejlesztési keretbőlFEL

Negyven angol közkönyvtár- az összesnek kb. ötöde, köztük Birmingham, Leeds, Manchester kap abból a 750 ezer fontos keretből, amelyet a kulturális kormányzat kifejezetten innovációs célú pályázatok (például bibliobuszok műholdas információellátása) támogatására szánt. A támogatási összegek 10 és 20 ezer font közt mozogtak. (ref.: SP) - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Veszélyben a kistelepülések iskoláiFEL

Több mint tízféle közoktatási támogatást szüntet meg a jövő évi költségvetési tervezet -- írja a Magyar Nemzet. Ugyanennyit jelentősen csökkent, illetve hasonló számú normatívának nem növeli az összegét. Megszűnik többek között a társulásos iskolákat segítő, fejenként tízezer forintos, kiegészítő támogatás, a 3000-3500 fő közötti kistelepülések oktatási intézményeinek járó 12 500 forintos plusznormatíva, és a legfeljebb 3000-es lélekszámú helységekben lévő iskolák felső tagozatainak 25 ezer forintos, kiegészítő támogatása. Gyurcsány Ferenc a hétvégén éppen a gyermekszegénység elleni programot sürgette, melyben az iskolába jutást, a napi egyszeri meleg étkezést kellene mindenki számára biztosítani. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Menedzsment-eljárások 7., CRM -- ügyfélkapcsolat-menedzsmentFEL

A mobilszolgáltató ma megmondja adatbázisából, hogy három hónapon belül kik mondják le a szolgáltatást. No, de nem várja meg ezt, hanem felhívja őket egy kedvező ajánlattal. -- Mindezt az adatbányászaton alapuló ügyfélkapcsolati menedzsment segítségével. Úgy, ahogy a könyvtárhasználó több éves könyvtári tevékenysége is visszakereshető, és például az egyes olvasó érdeklődési körébe tartozó új könyv érkezése alkalmából emailen értesíthető. Az utóbbi 10 évben elterjedt eljárásnak még nincs jelentős könyvtári alkalmazása Nyugaton sem. A CRM lehetővé teszi azt, ami a kiskönyvtárak esetében természetes: a könyvtáros minden olvasó érdeklődését ismeri, és személyesen kínálhat neki információt, olvasnivalót -- de mindezt szofrver segítségével, és sok ezer használó számára. A CRM kidolgozói ugyanis felismerték: a szervezeten belül eltolódik a hangsúly a termék minőségéről, illetve működési hatékonyságáról a fogyasztói kapcsolattartás felé. Ez ugyanis határozottan jövedelmezőbb is: nagyobb forgalmat és elégedettséget generál. A CRM tehát egységes termelési, marketing- és ügyfélszolgálati stratégia, melynek központi eleme az ügyfelekkel illetve ügyfelekről való kommunikáció. A szervezet a kommunikációból levont tanulságokat rendszerezi, elemzi, majd beilleszti az ügyfél többi adata közé és a szervezet dolgozói számára szabályozottan hozzáférhetővé teszi. Célja: a szervezet kapjon tiszta képet arról, hogy kivel áll kapcsolatban, ami a hatékonyabb ügyfélmegtartás és értékesítés szempontjából fontos. Szakaszai: ügyfélmegszerzés, -megerősítés, hosszú távú megtartás. Módszerei: (élettartam) értékkalkuláló model, szegmentáció, adatbányászat és klaszterezés, piackutatás (telefonos), viselkedéselemzés, ügyféléletciklus-modellezés. Bevételi lehetőségei: felülértékesítés (könyvtárban: megnövelt használat), keresztértékesítés (a keresett téma holdudvarába tartozó dokumentum ajánlása), szolgáltatási szerződések, szerződés-megújítás (a konyvtári lemorzsolódók azonosítása és visszacsábítása) stb. (MG) Irodalom pl.: Delivering top line customer service / Greg Gianforte. In: DestinationCRM (June 28, 2004) link ; Merre tart a hazai CRM piac. In: Menedzsmentfórum (2004. jan. 7.) link A KIT -- mint eddig is -- várja a kritikus, kiegészítő véleményeket, kérdéseket, javaslatokat. A menedzsment-eljárások korábban ismertetett elemei a link -on olvashatók.


Göröngyös út a könyvtárig -- HódmezővásárhelyFEL

Kőszegfalvi Ferenc vásárhelyi helytörténész annak a Vörös Mihálynak köszönheti, hogy könyvtáros lehetett, aki egykor Vásárhelyre hívta gimnáziumi tanárnak Németh Lászlót. Érdekes előzmények után vált precizitásáról ismert helytörténésszé Kőszegfalvi, aki immár harminc éve kutatja és mutatja be könyvekben a hagyományt. - F: okt. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

A tanulók váljanak mind könyvtárlátogatókkáFEL

Az orosházi Táncsics gimnáziumban a napokban avatták fel az új könyvtári és információs központot. A dr. Tömböly János tanárról elnevezett ifjúsági könyvtár új helyen fogadja a diákokat és a pedagógusokat. A tervek között szerepel, hogy az intézményi könyvtár kapuit megnyitják a nagyközönség előtt is. Blahó János igazgató reményének adott hangot, hogy a tanulók a könyvtári tapasztalatok során könyvtárlátogatókká válnak. - F: okt. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felolvasóest: egy sorozat első állomásaFEL

'Úgy tűnik, a 2001-2002-ben megrendezett Olvasás éve rendezvénysorozat óta a könyv- és olvasáskultúra környékén kialakult szellemi pezsgés megyénkben és Salgótarján városában is tartósnak bizonyul. Az elmúlt években -- köszönhetően könyvtárosoknak, a kultúra, a könyv és az olvasás sok más elkötelezett hívének -- számtalan rendezvényre, gazdag és színes programra került sor. E sorban legutóbb a TEMI Nógrád Megyei Könyvtára nagyszerű kezdeményezése premierjének lehettünk tanúi.' - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Indul az elektronikus számlázásFEL

A magyarországi vállalatok 2006. január 1-jétől elektronikusan számlázhatnak, a rendszer elterjedése nagyságrendekkel csökkenti adminisztrációs költségeket -- jelentették be rendszert kidolgozó intézmények vezetői csütörtökön sajtótájékoztatón. A rendszert kidolgozó intézmények: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az Efficient Consumer Response (ECR) Hungary és a Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ). A nagy beszállító és kereskedelmi láncokat tömörítő ECR tagjai 2007 végére az évi összesen mintegy 5 millió darab számla felét elektronikus úton küldik majd -- mondta Skopp Stephan, az ECR elnöke. Ma egy papír alapú számla megírása és postai feladása több, mint 100 forintba kerül, ez a költség a becslések szerint harmadára zsugorodhat az elektronikus számlázással. Mivel a számlákat hét évig meg kell őrizni, mintegy 35 millió darab papír tárolásától szabadulhatnak meg előbb-utóbb a cégek a rendszer elterjedésével. Ugyanakkor a papír alapú számlázás visszaszorulása környezetvédelmi szempontból is előnyös -- tette hozzá a szakember. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bulvárosodó európai televíziókFEL

Az Európában bemutatott tévéműsorok kevésbé informatívak, ám annál szenzációhajhászabbak lettek -- állapította meg az európai Nyílt Társadalom Intézet. A budapesti székhelyű, a Soros György alapítványához köthető intézet jelentéséről a BBC számolt be a napokban. Az elemzés határozottan állítja, hogy a vizsgált húsz európai országban a hírműsorok minősége jelentősen visszaesett: alig találhatók tényfeltáró műsorok és kisebbségekkel foglalkozó adások a kereskedelmi és a közszolgálati csatornákon. Az összegzés szerint romlott a kulturális és hírműsorok minősége azokban az országokban, ahol a teljes piacot mindössze néhány cég uralja, illetve ahol szabad folyást engedtek a kereskedelmi televízióknak. Az intézet azt javasolja, hogy az Európai Unió állítson fel egy szervezetet a médiakoncentráció hatásának figyelésére, egyben sürgeti a nemzeti kormányokat, hogy biztosítsák a tulajdonlás és a közszolgálati média támogatásának átláthatóságát. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Indul a Creative Commons Magyarországon isFEL

A Budapesten zajlott Re: aktivizmus konferencia zárásán bejelentették, idehaza is elindul a Creative Commons, olyanok számára, akik műveikhez szabadabb hozzáférést kívánnak engedni az interneten. Mindez nem áll szemben a szerzői jogok rendszerével, hanem kiegészíti azt.

Régebbi hírforrás(ok): link

Éjfél: a kegyelem órája a TIK-benFEL

Éjjeli tea, túra, olvasás és internetezés a TIK-ben. Az egyetemi könyvtár szerdán nyílt éjszakát tartott: vetélkedőket szerveztek, filmeket vetítettek, ingyen vették vissza a rég lejárt könyveket. Volt, aki bögréért jött, és volt, aki kegyelemért. A világ könyvtárai éjszaka zárva tartanak. Persze, hiszen senki nem akar éjfélkor könyvet visszavinni vagy hajnali egykor kutatásokat végezni a sziámi macska történetéről. Általában. Szegeden mégis éppen ezt tették a TIK látogatói szerdán késő este az első könyvtári éjszakán. Az Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára -- mintha csak megirigyelte volna a múzeumok éjszakájának rendkívüli sikerét -- este nyolctól hajnali kettőig várta a város minden polgárát. A kínálat: az olvasás, internetezés mellett lehetett filmet nézni, könyvtártúrán bejárni az épületet. Ez utóbbit választottuk, a Nagy Túrára jelentkeztünk este 10-kor... - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Diáknegyed lesz az esztergomi bazilika mellettFEL

Kialakulóban van az esztergomi bazilika szomszédságában elképzelt oktatási-kulturális negyed. A közép- és felsőoktatási intézmények mellett -- a képviselőtestület legutóbbi döntése szerint -- itt helyezik el a könyvtárat is. - F: okt. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

MÁV-pénztárak az egyetemeken -- Mohamed a hegyhezFEL

A MÁV nyolc felsőoktatási intézménybe telepít menetjegy-pénztárat. A debreceni és a szegedi egyetemen már néhány napja vehetünk vonatjegyet.

Régebbi hírforrás(ok): link

Duplán sarcolják a zeneletöltőketFEL

Miközben világszerte dinamikusan nő a legális online zeneletöltések száma, problémát jelent, hogy a fogyasztók kétszer is fizetnek a szerzői jogdíjért. Magyarországon közép-európai viszonylatban is kimagaslóan magasak a jogdíjak. Az Európai Unió az adók felülvizsgálását kéri. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mennyiségi ráfordítás helyett jó gazdálkodás és a hatékony szervezetFEL

A nemzetközi szakértők az elmúlt években gyakran vetették főleg az amerikai és az európai cégek vezetőinek szemére, hogy nem költenek eleget a K+F-re, ellentétben például az ázsiai, azon belül is a kínai, a tajvani vagy a japán konszernekkel. Nos, a Booz Allen Hamilton tanulmánya szerint nem a kiemelkedő összegekkel támogatott fejlesztői részleg jelenti önmagában a tajvani vagy a japán elektronikai cégek sikerét, a titok sokkal inkább a jó gazdálkodásban és a hatékony vállalati struktúrában keresendő, mint a kutatás-fejlesztésbe ölt milliárdokban. - F: okt. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

4.8% GDP-arányos K+F-ráfordításFEL

Az elkészült innovatív termékek nemzetközi menedzselésével külön intézmény foglalkozik Izraelben: az Export és Nemzetközi Együttműködés Intézete. Az országban a GDP 4,8 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre -- mondta a HVG-nek néhány, a szüleitől megtanult magyar szó után angolra váltva David Fürst, az élettudományok 'patronálásával' megbízott osztály vezetője, amely aránnyal a világ valamennyi országát megelőzik. A hightech termékek kivitele 1993-ban még a Jaffa naranccsal képviselt azonos potenciált -- mindkettő évi 120 millió dolláros exportbevételt hozott. Tavaly a high-tech ipar már 16-17 milliárd dollárt kasszírozott a kivitelért. Ugyanezen idő alatt a külföldi befektetések évi 600 millióról 4 milliárd dollárosra nőttek: ezek közel kétharmada egyenlő arányban a kommunikáció és az élettudományok között oszlik meg, a maradék egyharmadon a szoftverfejlesztők, a félvezetőgyártók és az internetes cégek osztoznak. (Összehasonlításképpen: Magyarországon: 2004-ben a GDP 0.88%-a, az EU-éllovas Finnországban 3.5%.) - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link (regisztráció után olvasható!)

Lezajlott a világ első országos online szavazása ÉsztországbanFEL

Az Észtországban a héten megrendezett helyhatósági választásokon a világon először egy állam minden egyes polgárának lehetősége nyílt az interneten leadnia a szavazatát. A lehetőséggel ugyan a bejegyzett választók csupán 1%-a, mintegy 10 ezer ember élt, a hivatalos szervezők szerint azonban a rendszer így is sikeresen vizsgázott, mivel sem technikai, sem pedig biztonsági problémák nem adódtak. - F: okt. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Választási ciklusok -- Via KelebiaFEL

Gutenberg, a bácskai kisváros könyvtárigazgatója akkor szembesült az anyaországi rendszerváltással, amikor 1990 után, egy napon a helyi polgármester berendelte az irodájába.
Gutenberg, üvöltött mint egy megsebzett tigris, és a háta mögötti könyvespolcra bökött. Mi ez? A fejemet akarod vetetni? Miféle Marx-, Engels- és Tito-kötetek csúfítják az irodámat?
De hát, Márvány elvtárs rendelte el, hogy ezeket rakjam ki a pálinkáspoharak mellé.
Miféle Márvány elvtárs? Elment az eszed? Ki foglak rúgatni.
Igenis, Márvány úr, hebegte zavarodottan Gutenberg.
Szóval, most úgy beszélek veled, mint magyar a magyarral. A továbbiakban csakis igaz magyar írók könyvei díszelegjenek. Megértetted?
Igenis. Akkor legyen Ady, csapott a homlokára Gutenberg.
Csak óvatosan, kapta fel a fejét a polgármester. Úgy tanultam az iskolában, hogy Ady baloldali volt. Nem?
Hát úgy, módjával, válaszolta Gutenberg.
- F: okt. 12.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Papírra nyomtatható vékony Siemens kijelzőkFEL

A frankfurti Műanyag Elektronika szakmai kiállításon a Siemens fejlesztői olyan miniatűr, rendkívül vékony kijelzőket mutattak be, amelyek papírra vagy fóliára nyomtathatók és az LCD panelekhez képest nagyon olcsón állíthatók elő. - F. okt. 17.
-- Papírra, könyvgerincre, folyóiratokba. Lehet kezdeni a gondolkodást, hogyan lehet majd az ilyen dokumentumot leírni :-) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Filmarchívum-palota nyílt PárizsbanFEL

Megnyitotta kapuit a párizsi filmarchívum, a Cinémathéque, amelynek avató előadását Martin Scorsese tartotta. A filmpalotának nyolc emelete van a föld felett és négy alatta. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Árverési különlegességek bibliofileknekFEL

Hetente egy-két könyvaukció kínálja tételeit. A múlt héten a grafikai árveréseiről nevezetes Arte Galéria is könyvritkaságokkal csábította a képzőművészeti alkotásokat és nyomtatványokat egyaránt kedvelő gyűjtőket. Az árak a földön jártak. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

III. Unoka -- Nagyszülő Informatikai VersenyFEL

Az Inforum harmadik éve segíti az információs társadalom fejlődését azzal, hogy olyan -- a maga nemében egyedi -- informatikai versenyt rendez, amelyen nagyszülők az unokáikkal közösen vetélkednek egymással. A családok közösen, számítógép előtt ülve oldják meg a versenyen kapott (kulturális, informatikai) feladatokat. A versenyen sikeresen részt vevők értékes díjakat nyerhetnek. A cél nem más, mint az idősebb generációk megnyerése az információs társadalom számára. A versenyre minden 13 éves és fiatalabb, de 4 évesnél idősebb gyermek jelentkezhet legalább 55 éves (déd)nagymamájával és (déd)nagypapájával párban. A versenyre 2005. november 13-án kerül sor a Kempelen Farkas Hallgatói és Információs Központ épületében (1088 Budapest, Reviczky u. 6.), ahol 100 gépet biztosítanak a versenyzőknek. Minden páros egy szaktanárok által összeállított feladatsort kap, melynek megoldására 1,5 óra áll rendelkezésre. A tavalyi feladatok és egyéb tesztek letölthetőek az Inforum weboldaláról is. (link - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az irodai munka egészségügyi veszélyeket rejt magábanFEL

Ahogyan egyre jobban körülvesz minket a digitális technika, egyre több dologra kell odafigyelni, hogy a nem megfelelő használattal ne veszélyeztessük saját egészségünket. Igaz ez a munkavégzésre is, elég csak a billentyűzet okozta ínhüvelygyulladásra gondolni. Az alábbiakban összeszedjük a leggyakoribb veszélyforrásokat. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Négy év múlva négyszer több vírusFEL

A következő négy évben az előrejelzések szerint több mint négyszeresére nő az interneten küldött vírushordozó elektronikus levelek száma, meghaladja majd a napi 4 milliárdot, s ezért egyre fontosabbá válik a kulcsfontosságú vállalati adatok védelme. Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország rendszermérnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a vírusok 88 százaléka e-mailekben terjed, amit különösen azoknak cégeknek érdemes figyelembe venniük, amelyek csoportmunka kommunikációs rendszereket és szoftvereket használnak. Az ilyen rendszereken keresztül ugyanis a kulcsfontosságú vállalati információknak akár a 90 százaléka is elérhető. - F: okt. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

CompLex Jogtár: CD helyett DVD-nFEL

A jogászok munkaeszközének számító CompLex Jogtárat a kiadó KJK-KERSZÖV Kft. ezentúl kizárólag DVD formátumban adja előfizetőinek, amihez lejátszót is biztosít. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kockázat Magazin: szakmai összefogás a biztonsági kultúra elterjesztéséértFEL

Elindult útjára a Kockázat Magazin, amelyben a hazai működési kockázatmenedzsment és IT biztonság szakma legjobbjainak írásai jelennek meg. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Régi brit folyóiratok digitalizálása a ProQuest gondozásábanFEL

Az amerikai ProQuest cég a következő két évben a XVII. század és a XX. század eleje közt megjelent 160 brit folyóirat teljes állományát -- összesen vagy 6 millió oldalt -- fogja digitalizálni. A projekt neve: British Periodicals. Külön érdekessége az anyagnak, hogy például a XIX. század több olyan kanonikus művel, mint Dickens Twist Oliver-je vagy J. S. Mill tudományos művei először időszaki kiadványok hasábjain jelent meg. (ref.: SP) - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Drogprevenciós adattár közoktatási intézmények részéreFEL

Internetes adattár segítségével kereshetnek megfelelő drogprevenciós programokat, szolgáltatókat a közoktatási intézmények. A Nemzeti Kutatás Fejlesztési Program támogatásával elkészült adatbázis elérhető az ifjúsági és az oktatási minisztérium honlapjáról. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a Nemzeti Sport OnlineFEL

Megújult a Nemzeti Sport Online, a Ringier Kiadó öt éve működő internetes sportkiadványa. A honlap kezelhetőbbé, átláthatóbbá vált, és több szolgáltatása is átalakult. A "24 óra Sport" rovatban kényelmesen át lehet tekinteni az elmúlt 24 óra, vagy akár az elmúlt egy hét híreit, sportágtól függetlenül és sportágra bontva. A friss híreket RSS csatornák formájában is közzéteszi a honlap. A nyomtatott napilap külön oldalt kapott, ahonnan közvetlenül el lehet érni az interneten is leközölt Nemzeti Sport cikkeket. Ezek közül néhány írás csak az interneten regisztrált olvasók számára lesz hozzáférhető a jövőben. Nagyobb, információban bővebb felületen jelenik meg a sportmérkőzések online közvetítése, és hangsúlyosabb szerepet kaptak a képgalériák is. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

NetPincér.hu -- új arculat, 500 milliós forgalomFEL

A NetPincér.hu ételrendelési oldal új felülettel és animációs útmutatóval igyekszik még több ember számára vonzóvá tenni az internetes vásárlást. A fejlesztések során külön figyelmet fordítottak a vakok és gyengénlátók igényeire is, így az új arculattal egy időben indult el a vak.netpincer.hu oldal. A NetPincér.hu Magyarország közel 150 házhoz szállító éttermének kínálatát fogja össze, de a szolgáltatási kört napi ebéd, élelmiszer és szendvicsrendelés is színesíti. Az új arculat kialakításának célja az volt, hogy az éhes emberek egyszerűen és könnyen kezelhető felületen tudják megrendelni aznapi ebédjüket és vacsorájukat. - F: okt. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Website-on követhető a nyugdíjvalóságFEL

Rendhagyó, internetes kampányt indított a Generali biztosító, hogy a fiataloknak és középkorúaknak szemléltesse, milyen nehéz ma megélni az aktuálisan megállapított átlagnyugdíjból. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról