Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/40., 11. 2.

Együttműködés -- máshol is nehéz mesterség
A Microsoft beszáll az elektronikus könyvekben is futó keresők piacára
Könyvtárosok létszámának csökkentése a kárpátaljai kistelepüléseken
Lassan kinövi saját épületét a Somogyi-könyvtár
Könyvtár a bevásárlóközpontban: 35-40%-os kölcsönzésnövekedés
Több ezer kérés, pár száz küldés -- nemzetközi dokumentumszolgáltatás az OSZK-ban
25%-nyi eMagyarország-pont van könyvtárban -- Uszka, Pilisvörösvár, Budapest
Új módi a könyvtárban -- új könyvtárvezető Harcon
Digilális szakadék Magyarországon -- Lyukak a hálón
A diákok szinte semmit nem tudnak a bolognai rendszerről
E-közigazgatás továbbképzés Veszprémben
Pécs Info -- Informatikai és Telekommunikációs Szakkiállítás
A jövő önkormányzati rendszere a XIII. kerületben
Ahol van wi-fi, ott termelékenyebb a munka
E-tankönyveket kapnak a látássérült diákok
Diák "fordította" az Egri csillagok braille-változatát
A Revealweb szolgáltatás bemutatása: segítség a vak és gyengén látó olvasóknak
Hatalmas veszteséget okoznak az éjszakára bekapcsolva hagyott PC-k
Hazai GPS-térkép-körkép -- Tartani a helyes irányt
MorphoWord és a MorphoWord Pro fordítóprogramok a MorphoLogic-tól
A Microsoft erősebben lép fel a spamküldők ellen
Megelevenednek az írott történetek
Minden tizedik ember vásárol interneten
A világ hét új csodáját keresik interneten
Gates szerint befellegzett a papírújságoknak
Virágzik a virtuális tárgyak kereskedelme a való világban
Új Google repülőjárat-kereső
Megjelent a KSH új évkönyve
Medical Infocenter -- hasznos információk a várakozás idejére
A Samsung megteremti saját iTunes-konkurens online zeneboltját
BBC -- megszűnik a magyar adás
Ingyenkönyv a kopirájtról
Határesetek
Törpapa, Jockey, és sokan mások -- örökkévaló hangok a világhálón
Új külsőben a Prohardver


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Együttműködés -- máshol is nehéz mesterségFEL

A modern társadalmakban az egyén is együttműködésre van 'ítélve'-- ha vinni akarja valamire. (Nem véletlen, hogy az álláshirdetésekben legtöbbször -- 40%-ban -- az együttműködési készséget említik meg kívánatos tulajdonságként, míg a felelősséget csupán 11,4%-ban, az értékelő készséget 4,6%-ban, és a tanulási hajlamot 8,7%-ban.) Az intézmények együttműködése még inkább nélkülözhetetlen, a könyvtárakat is beleértve, hiszen az 'egy könyvtár nem könyvtár' emlegetése szakmai közhely. A könyvtárközi együttműködés első előfeltétele, hogy a kommunikáció, az információcsere útjában ne legyenek akadályok. Az új lehetőségek, az internet (kétezer csehországi könyvtárban van már hozzáférhetősége a hálónak), az elektronikus periodikumok (az országban az Ikaros volt az első e nemben) és a weboldalak (pl. a nemzeti könyvtáré és a könyvtáros egyesületé) megléte jórészt kiküszöböli a kommunikáció korábbi körülményességét: lassúságát és drágaságát. A kialakult és folyvást tökéletesedő helyzet előnyei a következők:
- Az internetes információterjesztés révén megkerülhetők a hierarchikus irányítási struktúrák, és egy sor létfontosságú tevékenység végzése nem koncentrálódik szükségszerűen nagykönyvtárakba. Az aktív beosztott ma tájékozottabb lehet, mint egy passzív vezető.
- A kölcsönös elérhetőség lehetővé tette, hogy a szakmai diskurzusba új 'játékosok' kapcsolódjanak be, ami megnöveli a könyvtári közösség szellemi potenciálját.
- A sokkal olcsóbbá vált kommunikáció utazási költségeket takarít meg.
- Az előinformáltság folytán hasznosabbak lettek az értekezletek és konferenciák: nem kell rajtuk előbb információközlést hallgatni, hanem mindjárt vitatkozni lehet a napirendi témákról.
- Szervezettebbé vált a könyvtári közösség, könnyebb körében közmegegyezésre jutni.
- A közösség speciális érdeklődésű tagjai 'könnyebben találnak egymásra', és eredményesebb munkát végezhetnek...

Régebbi hírforrás(ok): e-TMT, 2005/10.

A Microsoft beszáll az elektronikus könyvekben is futó keresők piacáraFEL

A Google hasonló vállalkozásának első eredményei után a Microsoft is bejelentette, hogy a Yahooval együtt digitalizálni szeretné a világ irodalmi termését, ezáltal kereshetők lennének a művek, illetve online bárki számára könnyen elérhetővé válnának. - F: okt. 27.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Könyvtárosok létszámának csökkentése a kárpátaljai kistelepülésekenFEL

Az utóbbi időben vészharangot kongatnak a könyvtárak körül. Az emberek -- legalábbis az érintettek -- úgy tudják, hogy megszüntetnek sok falusi könyvtárat. Mi igaz ebből? -- kérdezték Vajda Erikát, az ungvári járási állami közigazgatás turisztikai és művelődési osztályának a vezetőjét. -- Nem arról van szó, hogy bezárjuk a könyvtárakat, inkább az optimális működésükre törekszünk -- kezdi a beszélgetést az osztályvezető asszony. -- És nem is mesterséges létszámleépítésről van szó, ahogy azt sokan tudni vélik. Tény, hogy például járásunkban a falusi könyvtárakban mesterségesen felduzzasztották a könyvtárosok létszámát. Néhol ketten is -- a nyugdíjas mellett egy fiatal is -- dolgoznak, holott egy kis faluban nincs akkora forgalom, hogy egy ember ne tudná kielégíteni az igényeket. Főleg, hogy sajnos az utóbbi időben kevesebbet is olvasnak a gyerekek. Ez magyarázható a tévével, a komputerekkel, a más érdeklődési körökkel, meg nem is tudom, miért, de sajnos ez van. Tény, hogy kevesebb ember látogatja a könyvtárakat. - F: okt. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lassan kinövi saját épületét a Somogyi-könyvtárFEL

Hármas szorításban dolgozik a Somogyi-könyvtár. Szeged legnagyobb forgalmú kulturális intézményének költségvetése csökken, épületét kinőtte, a TIK fölépültével pedig komoly versenytárs jelent meg a piacon. Sokan jósolták: az egyetemi könyvtár új épületének megnyitása után a városi Somogyi-könyvtártól gyorsan elpártolnak az olvasók. Nem így történt. A látogatottsági statisztikák szerint egy hétköznap 1000-1300 olvasó használja a könyvtár dokumentumait a Dóm téri épületben, és több tucatnyi olvasó megy el valamelyik fiókkönyvtárba. Nemrég rendbe tették a beiratkozottak nyilvántartását, és csak a valóban könyvtárhasználó 'aktívak' maradtak a listán: 31 ezren. A Somogyi-könyvtár költségvetése csökkent tavalyhoz képest. Többször kellett dolgozókat elbocsátani, egyre nagyobb arányban kell saját bevételt termelnie. Idén 390 millió forintból gazdálkodnak. 900 ezer dokumentumegységet őriznek, a Dóm téri épületben szabadpolcon 226 ezer kötetet kínálnak, 550 ezer raktárból kérhető. Szabadpolcon 1200 kötetnyi folyóirat, 3500 kotta, 2800 CD, 50 DVD, 400 videokazetta található. 2005 első félévében 84 CD-t, 1109 kéziratot, 32 videokazettát, 11 hangkazettát, 77 kottát, 25 CD-ROM-ot, 18 térképet, 54 DVD-t, 12.140 könyvet szereztek be, 685-féle folyóiratnak előfizetői. 21 millió 482 ezer forintot költöttek erre, öt és fél millió forint értékben kaptak ajándékot. - F: okt. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár a bevásárlóközpontban: 35-40%-os kölcsönzésnövekedésFEL

Az Indianapolis-Marion County Public Library (IMCPL) egyik fiókkönyvtára kinőtte addigi helyét, a vezetés egy bevásárlóközpontot talált forgalmas fiókja számára (Glendale), ahol az alapterület közel háromszorosára nőtt, a nyitva tartásnak igazodnia kellett az üzletekéhez, a forgalom megduplázódott, a kölcsönzött kötetek száma pedig 35-40%-kal nőtt. Ez a megoldás nem volt idegen az IMCPL számára, hiszen egyik fiókja régóta az indianapolisi gyermekmúzeumban működik. (A helyi múzeumok és iskolák katalógusait is integrálták a közkönyvtárak online katalógusaiba, így az olvasók a város valamennyi könyvtárában egyszerre tudnak tájékozódni.)
... A költségek szempontjából is jól szerepelnek ezek a könyvtárak, mert bár kialakításuk valamivel drágább, mint a hagyományosaké, a kölcsönzött kötetek száma (az alapterületre vetítve) az átlag négyszerese, így jóval olcsóbbak, mint a többiek. A bevásárlóközpontok könyvesboltjai sem konkurensei, hanem partnerei ezeknek a könyvtáraknak, amelyek 'oázist' jelentenek a betérők számára.

Régebbi hírforrás(ok): Blankinship: Let's go to the mall. In: Library Journal 2005/2. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/3., ref.: Murányi L. Manci: link

Több ezer kérés, pár száz küldés -- nemzetközi dokumentumszolgáltatás az OSZK-banFEL

Magyarország kérőként és szolgáltatóként egyaránt részt vesz a nemzetközi dokumentumszolgáltatásban. Külföldi szakirodalom nélkül a magyar felsőoktatás és tudományos élet nem tud lépést tartani a világgal, és az európai uniós tagság is új ismereteket igényel. A Dokumentumellátó Szolgálat évente több ezer dokumentumot rendel külföldről kölcsön vagy megtartásra, szemben a külföldre szolgáltatott pár száz dokumentummal. Az e dokumentumokra érkezett kérések minél gyorsabb és szakszerűbb teljesítése két megközelítésből is nagyon fontos feladat: érdekünk a jó kapcsolat fenntartása a külföldi könyvtárakkal, és kötelességünk a határon túli magyarok dokumentumigényének kielégítése. Magyarország szerepe szolgáltatóként rendhagyó, mert szemben az angolszász vagy a német nyelvterület dokumentumaival -- amelyeknek nagy része több országban is megtalálható -- a hungarikumokat nekünk kell szolgáltatni a külföld számára, mivel a Kárpát-medence dokumentumtermésének zöme máshol nem lelhető fel. A szolgáltatott dokumentumokon keresztül pedig jobban megismertethetjük a világgal kultúránkat és történelmünket, tudományos eredményeinket, vagy éppen a térség természeti kincseit, flóráját és faunáját. E tanulmány gerince az Országos Széchényi Könyvtár Dokumentumellátó Szolgálatához 2001-2004 között beérkezett külföldi kérések rövid elemzése.

Régebbi hírforrás(ok): A világ érdeklődése a hazai dokumentumok iránt az OSZK szolgáltatásának tükrében / Császárné Kollár Tímea. In: TMT 2005/10.

25%-nyi eMagyarország-pont van könyvtárban -- Uszka, Pilisvörösvár, BudapestFEL

'Tavaly nyár elején Sértő Radics István uszkai polgármester még lelkesen nyilatkozott a Hálónak, ma pedig azon töri a fejét, hova helyezze át a kelet- magyarországi falu egyetlen széles sávú internetes eléréssel bíró számítógépét, mert az eddigi 'gazdáját', a könyvtárat most újítják fel. Azt is elárulta, hogy jó egy hónapig 'külsősök' egyáltalán nem használhatták a gépet, mert vírusos lett.' '... A szomszédos Pilisvörösváron sem jártunk jobban, itt a városi könyvtárban azzal fogadtak bennünket, hogy egy kivételével a napokban ellopták az összes számítógépüket, és a megmaradt sem üzemképes. A főváros III. kerületében már sokkal jobb tapasztalatokat szereztünk. A Fő téri Szabó Ervin Könyvtárban öt príma gép áll az internetezők rendelkezésére óránként százforintos térítési díjért. Bár a link által megadott helyen a Budapesti Műszaki Főiskola Könyvtára helyett a patinás Árpád Gimnáziumot találtuk, néhány utcával arrébb ráakadtunk, és kedvező tapasztalatokat szereztünk: gyors masinákon, ingyenesen internetezhettünk, s a gépbe még lemezt is helyezhettünk, így e-mailünkhöz dokumentumot is kapcsolhattunk.' A 2300 eMagyarország pont közül 25%, azaz 586 található könyvtárban. - F: okt. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link (jelszóval olvasható)

Új módi a könyvtárban -- új könyvtárvezető HarconFEL

Bóni Zoltánt bízta meg Harc település képviselőtestülete a helyi könyvtár vezetésével. A község társadalmi és kulturális életének aktív szervezője, foglalkozására nézve rendőrtiszt, már a november elsejétől érvényes megbízása előtt új, a korábbinál hosszabb nyitva tartást vezetett be a bibliotékában. Szerdán és pénteken délután négytől este nyolcig, szombaton kettőtől nyolcig tart nyitva a könyvtár, ami egyben eMagyarország pont is. Új szolgáltatásként videokazettákat és a helybéliek által felajánlott DVD-ket is lehet kölcsönözni. Gondoltak a janyapusztai családokra is, akik számára a jövőben megszerveznék a mobilkönyvtári szolgáltatást. - F: okt. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Digilális szakadék Magyarországon -- Lyukak a hálónFEL

Az internethasználatban Magyarország a sereghajtók közé tartozik az EU-ban, és a digitális szakadék áthidalása az országon belül is lassan megy. Elsősorban a jól képzettek, a fiatalok és a magas jövedelműek férnek hozzá az internethez Magyarországon. De Csigó Péter, a budapesti műegyetem Médiaoktató és Kutató Központjának munkatársa szerint ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a szegényebb és képzetlenebb rétegek elutasítóak volnának az internet világával szemben. - F: okt. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

A diákok szinte semmit nem tudnak a bolognai rendszerrőlFEL

Jövőre lép életbe az új, kétszintű felsőoktatási képzés, a diákok több mint fele azonban nem is hallott a bolognai rendszerű oktatásról. A felvételizők azzal sincsenek tisztában, miként számítják majd ki a felvételi pontjaikat. A káoszt csak növeli, hogy az Alkotmánybíróság döntése miatt egyelőre nem léphet életbe az új felsőoktatási törvény. - F: okt. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-közigazgatás továbbképzés VeszprémbenFEL

Az e-közigazgatás továbbképzés megnyitó konferenciáját tartotta a Veszprémi Egyetem és a Stratégiakutató Intézet Kht. A tananyagok kidolgozása és képzés (az e-közigazgatási szakirány és szakirányú továbbképzés) indítása a Veszprémi Egyetemen pályázat keretében valósult meg. A projekt főkedvezményezettje a Veszprémi Egyetem, kedvezményezettje a Stratégiakutató Intézet Kht. Az újszerű képzés a Gazdaságtudományi Karon valósul meg elsőként. A lebonyolításra elnyert összeg csaknem negyven millió forint vissza nem térítendő támogatás. A projekt fő célja, hogy -- hozzáértő szakemberek felkészítése révén -- a jövőben megvalósítsák és megkönnyítsék az elektronikus ügyintézést. A projekt eredménye hatvan kreditpontnyi e-közigazgatás szakirányú át- és továbbképzés, tantárgyi programok, a tananyagok írott és multimédiás formában történő kidolgozása és az egyéves képzés lebonyolítása. A két félévben a hallgatók a világhálón keresztül sajátíthatják el a digitalizált tananyagot. Az első két félév a támogatásnak köszönhetően térítésmentes. - F: okt. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pécs Info -- Informatikai és Telekommunikációs SzakkiállításFEL

November 15-17. között immár 11. alkalommal ismét megrendezésre kerül Pécsett a Pécs Info nevű informatikai és telekommunikációs szakkiállítás. A város sportcsarnoka neves kiállítóknak ad helyet, akik színes programokkal várják az érdeklődőket, valamint ezen a rendezvényen mutatkozik be elsőként egy külföldi kiállító 3D-s projektortechnikája is. A szervezők a Pécs Info mindhárom napján egy kommunikációtörténeti érdekességgel és egyben rekordkísérlettel várják az érdeklődőket. További információ a rendezvény weboldalán, a link címen kapható. A szakkiállítás 2005. november 15-17. között várja az érdeklődőket Pécsett, a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban. - F: okt. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

A jövő önkormányzati rendszere a XIII. kerületbenFEL

November elsejétől elsőként az országban elektronikusan is intézhetik ügyeiket a XIII. kerület polgárai. Az IBM együttműködésével megvalósított portálrendszer az országban elsőként, már a közigazgatási eljárás rendjéről szóló új törvény hatályba lépésének napjától számos ügytípus esetében lehetővé teszi a lakosság számára az elektronikus ügyintézést. A fokozott biztonságú elektronikus aláírással rendelkező személyek, kerületi polgárok a számítógép előtt ülve, az interneten keresztül tehetnek bevallásokat, kérhetnek időpontokat, intézhetnek ügyeket a nap bármely órájában. - F: okt. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ahol van wi-fi, ott termelékenyebb a munkaFEL

Az utóbbi egy év eladási adataiból kiderül, hogy a vezeték nélküli iroda már nem a nagyvállalatok kiváltsága, hanem egy széles körben terjedő, a hagyományos megoldásoknál költséghatékonyabb technológia. (...) Az Intel külön felmérést készített a mobil irodával kapcsolatos vállalati tapasztalatokról. Az ilyen helyen dolgozók arról számoltak be, hogy az internetre vezeték nélkül önállóan felkapcsolódni képes noteszgépek használatával megváltoztak munkavégzési szokásaik, és átlagosan heti 2,5 munkaórát takarítottak meg. A vezeték nélküli csatlakozást lehetővé tevő notebookokat ugyanis olyan helyeken is használni kezdték, ahol ez korábban nem volt megoldható, vagy nem volt jellemző: például repülőtereken, hotelekben, kávézókban, nyilvános parkokban. A megbeszélések alatt többen használták a noteszgépeket, így sok értékes munkaórát takarítottak meg, és ezzel a hatékonyság is növekedett. Az Intel tapasztalatait a hazai piaci adatok is alátámasztják. - F: okt. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-tankönyveket kapnak a látássérült diákokFEL

Az összes hazai tankönyvet megkapja elektronikus formában a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, így a látássérült diákok is be tudnak kapcsolódni a tanórák menetébe. A nyomtatott köteteken egy embléma hívja majd fel a tanárok figyelmét a "vakbarát" változatra. - F: okt. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Diák "fordította" az Egri csillagok braille-változatátFEL

Elkészült Gárdonyi Géza világhírű regénye, az Egri csillagok braille írásra 'fordított' változata. Novembertől már az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár állományát gazdagítja az az Egri csillagok példány, melyet braille írással írt meg egy tizenéves egri diák. Fekete Tamás nem lát, de szülei és nagymamája minden nap olvas neki Gárdonyi világhírű regényéből. Azért, hogy kedvenc olvasmányát mással is megoszthassa, 'lefordította' braille írásra a regényt. Két év munkába került, de elkészült az Egri csillagok 891 oldalas braille-változata, amelyet ezentúl bárki kikölcsönözhet Egerben. - F: nov. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Revealweb szolgáltatás bemutatása: segítség a vak és gyengén látó olvasóknakFEL

A Revealweb (link brit, országos közös-katalógus adatbázis. Segítségével közel százezer, különböző gyűjteményekben és forgalmazó intézményeknél, változatos formátumban (Braille, öregbetűs könyvek, audio) rendelkezésre álló (kölcsönözhető vagy megvásárolható), a látássérült használók (többek között ilyen gyermekek) számára megfelelő dokumentumról és lelőhelyéről lehet tájékozódni. A kínálatban a legváltozatosabb tárgykörök, és a legkülönbözőbb korcsoportok számára szóló művek szerepelnek, becslések szerint a forgalomban lévő nyomtatott könyvek kb. 5%-a. A Revealweb 2003-tól épül, a beszerezhető és kölcsönözhető művek mellett a szállító-szolgáltató cégek nyilvántartására is vállalkozik. A katalogizálást két intézmény, a Royal National Institute of the Blind és a National Library of the Blind végzi, és önkéntes szervezetek, üzleti kiadók és iskolák szolgáltatnak számára adatokat. A minimális adatokat tartalmazó rekordok kitérnek az ajánlott korosztályra és oktatási anyagok esetében a képzési szintre is. A Revealweb könnyen olvasható képernyőket tartalmaz és további beállítási lehetőségeket kínál. A nyomtatott dokumentumokkal nehezen boldoguló (print disabled vagy print-impaired) használók önálló tájékozódását igyekszik segíteni. A leíró rekordokat praktikus információk (lejátszási időtartam, betűnagyság, kötetszám) egészítik ki. A látó gyermekek számára elérhető böngészési lehetőséget tartalomjegyzékekkel, a könyvborítók közreadásával és szöveges ismertetőkkel igyekeznek pótolni. A szolgáltatás az interneten folyamatosan elérhető, nincs regisztrációs kötelezettség. A Revealweben keresztül egy-egy intézmény saját anyagáról is tájékoztathat.

Régebbi hírforrás(ok): Farline--Hall: The benefits of Revealweb: helping you to help your print impaired readers. In: School Librarian 2005/1. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/3., ref.: Hegyközi I. Manci: link

Hatalmas veszteséget okoznak az éjszakára bekapcsolva hagyott PC-kFEL

A Fujitsu Siemens most közzétett adatai szerint csak az Egyesült Királyságban évi 217 millió dollárnyi energia megy veszendőbe a folyamatosan üzemelő gépek miatt. - F: okt. 26.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Hazai GPS-térkép-körkép -- Tartani a helyes iránytFEL

A globális helyzetmeghatározó rendszer (GPS) navigációjára támaszkodó hazai
település- és útvonaltérképek már jó néhány éve jelen vannak a piacon,
elsősorban kézi számítógépekre, PDA-kra fejlesztve. A jól használható,
megfizethető és autókba beépített műholdas tájolórendszerek elterjedését
viszont csak a közeljövőben remélhetjük.

Régebbi hírforrás(ok): link (jelszóval olvasható!)

MorphoWord és a MorphoWord Pro fordítóprogramok a MorphoLogic-tólFEL

A nyelvészeti szoftvereiről ismert, a magyarországi piacon egyedülálló információtechnológiai megoldásokat kínáló MorphoLogic Kft. 2005. október 21-én forgalomba hozza legújabb fejlesztésének eredményét, a MorphoWord és a MorphoWord Pro fordítóprogramot. - F: okt. 26.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A Microsoft erősebben lép fel a spamküldők ellenFEL

A Microsoft a jövőben még hatékonyabban szeretne fellépni a kéretlen levelek terjesztői ellen. A szoftveróriás az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC) és a Kalifornia állambeli fogyasztóvédelmi szervezettel karöltve vizsgálni kezdte a spammerek tevékenységeit. Ennek érdekében a Microsoft technikusai megfertőztek egy teljesen átlagos számítógépet egy, a spamküldők által használt kártevővel, melynek eredményeképpen bebizonyították, hogy akár egyetlen zombi-PC is képes több millió kéretlen elektronikus üzenet kiküldésére. A kísérlet során a szakemberek 13 "spambandához" jutottak el, amelyek ellen eljárást indítanak a hatóságok. A Ciphertrust IT biztonsági szakértője szerint naponta több mint 72 000-rel gyarapodik a zombi-PC-k száma, és a specialista e heti statisztikája azt mutatja, hogy a megfertőzött komputerek 23%-a Kínában, 12%-uk az egyesült Államokban, 7%-uk pedig Németországban található. - F: okt. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megelevenednek az írott történetekFEL

Művészet és számítástudomány mind szorosabb szálakkal kapcsolódnak egymáshoz. Nemcsak a játékokban, vagy a robotokat és computer-arzenálokat felsorakoztató extrém képzőművészeti projektekben, hanem már az irodalomban, irodalmi művek mozgóképpé alakításában is terjed a legújabb mesterségesintelligencia-kutatásokon alapuló csúcstechnológia. Az Ulster Egyetemen fejlesztett szoftver írott szövegeket varázsol multimédiás szórakozássá. 'A szoftver megérti a természetes nyelvű, angol inputot, és automatikusan 3D-s multimédia prezentációvá alakítja' -- magyarázza McKevitt. 'Olyan egyszerű esetekben használható fel, mint a gyerekmesék vizualizálása, de irodalmi műveket különböző nézőpontokból láttató oktatási segédeszköznek is jó. A nyelvtanításban szintén sokat segíthet.' - F: okt. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Minden tizedik ember vásárol internetenFEL

Több mint 627 millió ember vásárolt már interneten a világon, s közülük 325 millióan a megkérdezés előtti hónap folyamán. Többek között ezt állapítja meg az AC Nielsen, a világ legnagyobb piackutató és információs vállalatának globális kutatása az online kereskedelemről, amelynek eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra. Több mint 212 millióan nevezték meg a könyvet a legutóbb vett három termék vagy szolgáltatás között. Több mint 135 millió ember szerzett be a neten keresztül DVD-t vagy videojátékot. Közel 135 millióan repülőjegyhez jutottak ilyen módon. Utána 128 millióval következik a ruházati cikk a cipővel együtt. Meghaladja a 112 milliót azok száma, akik zene vagy CD letöltéséért fizettek, a 106 milliót pedig azoké, akik háztartási elektromos készüléket vettek. Számítógépes hardvert közel 98 millióan szereztek be interneten, és 86 milliónál többen foglaltak szállodai szobát vagy üdülést. - F: okt. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

A világ hét új csodáját keresik internetenFEL

Korunk hét új világcsodáját keresi internetes szavazás útján Bernhard Weber svájci filmkészítő és író. Kétszáz építmény -- köztük a Neuschwanstein-kastély és a müncheni olimpiai stadion -- közül lehet választani. 'A kezdeményezéssel azt akarjuk elérni, hogy az emberek Németországban és a világ más részein új megvilágításban lássák ezeket a csodálatos építményeket' -- mondta pénteken Münchenben Weber. Eddig több mint kétszáz országból mintegy 18 millió ember adta le szavazatát a világhálón, s 2007 januárjában a megválasztott építményeket az egész világon sugárzott tévéműsorban mutatják majd be. A világ hét új csodájára a link internetes honlapon lehet szavazatot leadni. - F: okt. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gates szerint befellegzett a papírújságoknakFEL

A Microsoft első embere szerint néhány éven belül végleg leáldozik majd a papír alapú lapok és magazinok piaca, mert a felhasználók az internet terjedésével párhuzamosan egyre inkább az olcsóbban és gyorsabban elérhető, ráadásul sokszor jelentős plusz szolgáltatásokkal kiegészülő online sajtóorgánumok felé fordulnak. Bill Gates a nyomtatott sajtó jövőjével kapcsolatos borúlátásának egy francia napilapban, a Le Figaro-ban közölt interjújában adott hangot. - F: okt. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Virágzik a virtuális tárgyak kereskedelme a való világbanFEL

Az interneten játszható szerepjátékokon belül külön iparággá nőtte ki magát a különféle tárgyak készítésére szakosodott karakterek 'üzemeltetése'. A legjobbak komoly összegeket keresnek a virtuális kézművességgel. Naponta több millióan jelentkeznek be a World of Warcraft vagy a Second Life nevű online szerepjátékok rendszereibe. A BBC egyik fotósa, Robbie Cooper riportot készített számtalan játékossal, hogy feltérképezze, milyen emberek rejtőznek a virtuális karakterek, az úgynevezett avatárok mögött. - F: okt. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új Google repülőjárat-keresőFEL

A Google egy olyan új szolgáltatással bővítette online keresőportáljának repertoárját, amellyel a felhasználók két város vagy repülőtérkód beírásával közvetlenül kereshetnek a járatokkal kapcsolatos információk között. - F: okt. 31.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Megjelent a KSH új évkönyveFEL

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal új évkönyve és a legfrissebb népszámlálási adatokat tartalmazó Mikrocenzus 2005 című kiadványa. Az összeírás során kiderült, hogy az ország lakossága csaknem százezerrel csökkent 2001-hez képest. - F: okt. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Medical Infocenter -- hasznos információk a várakozás idejéreFEL

Medical Infocenter néven új kommunikációs szolgáltatást indít az Egészségügyi Minisztérium és a Magyar Kórházszövetség; ennek jegyében együttműködési megállapodást írtak alá a Medical Infocenter jogtulajdonosaival -- tájékoztatta a tárca sajtóosztálya az MTI-t. A Medical Infocenter egy olyan kommunikációs eszköz, amely a hagyományos televíziózást az internet interaktív világával ötvözi -- derül ki a közleményből. - F: okt. 26.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A Samsung megteremti saját iTunes-konkurens online zeneboltjátFEL

Két héttel azután, hogy az amerikai Apple számítógépgyártó visszamondta a Samsunggal való együttműködést, a dél-koreai elektronikai konszern bejelentette, hogy saját online zeneboltot fognak létrehozni. - F: nov. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

BBC -- megszűnik a magyar adásFEL

A BBC Világszolgálat vezetője, Nigel Chapman bejelentette: megszüntetik a magyar rádióadást. A British Broadcasting Corporation (BBC) Világszolgálat eddigi történetének legnagyobb szabású átszervezését indította el: a magyar nyelvű adáson kívül megszüntetik a bolgár, a horvát, a cseh, a szlovák, a szlovén, a görög, a lengyel, a kazah és a thai adásokat is. A lépést a BBC Világszolgálat közleménye szerint az anyagi erőforrások átcsoportosítása teszi szükségessé. Az átszervezéssel felszabaduló pénzen új tévés projektek indulnak: először egy arab nyelvű műholdas BBC televíziós csatornát kívánnak létrehozni, amelyet a BBC tervei szerint az orosz, latin-amerikai, hindi és urdu nyelvű csatornák követhetnek. A magyar nyelvű szerkesztőség története 66 évvel ezelőtt kezdődött és a II. világháború kitörésének idejére nyúlik vissza. A kiemelkedő fénypontok között voltak az 1956-os forradalom és a nyolcvanas évek demokratikus ellenzéki mozgalmának kibontakozása idején készített adások. - F: okt. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenkönyv a kopirájtrólFEL

Tudta-e Ön, hogy Hollywood és a hanglemezipar is a kalózkodásnak köszönheti a létét? És azt, hogy hajszálon múlt, hogy nem szedhetünk jogdíjat a házunk fölött elszálló repülőgépek tulajdonosaitól? Ha nem, akkor el kell olvasnia Lawrence Lessig magyarul is megjelent művét, a Szabad kultúrát. Pénzért a könyvesboltból, vagy ingyen a netről -- legálisan. 'A lopás szó emlegetése merő hatásvadász halandzsa, mivel a zenei, irodalmi és képzőművészeti területen nem létezik olyan, hogy tulajdon...' -- fejtegette az amerikai hanglemezkiadók jogi képviselője saját iparának védelmében úgy száz éve abban a perben, amelyet a kottakiadók indítottak az akkor még épphogy csak beüzemelt hanglemezgyárakkal szemben. A kottások érvei nagyon egyszerűek és mai füllel nagyon ismerősek voltak: ők invesztáltak némi pénzt a zenébe, és azt cserébe magukénak akarták tudni, kizárólagosan. Az eredményt sejthetjük. - F: okt. 28.

Hírforrás:
2005. november 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

HatáresetekFEL

Határmenti önkormányzatok ingyenesen igényelhetik azt a kiadványt, amelyet az Ipoly Unió Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület 2005 októberében jelentetett meg. A 'Határesetek' című kötet a határmentiség problémáira irányítva a figyelmet olyan kérdésekre keresi a választ, amelyek minden, a határ mentén élő és dolgozó embert naponta érintenek. - F: nov. 1.

Hírforrás:
2005. november 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Törpapa, Jockey, és sokan mások -- örökkévaló hangok a világhálónFEL

A magyar szinkronszakmában maradandót nyújtott, ám már nem élő magyar művészek hangjára, pályájára emlékezhet majd az internetező közönség egy, a közeljövőben induló honlap segítségével. A rajongói ötletből kinőtt vállalkozás olyan magyar színház- és filmtörténeti nagyságoknak kíván tisztelegni, mint Sinkovits Imre, Kránitz Lajos. A Hang-Fal nevet viselő, előreláthatólag novembertől elérhető honlap célja, hogy az érdeklődők megismerhessék, felidézhessék a néhai művészek emlékezetes szinkronszerepeit. A virtuális emlékmű sajnálatos apropója az, hogy több színészünk közelmúltbeli halálával számos karakteres hanggal lett szegényebb a közönség és a szakma. - F: nov. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új külsőben a ProhardverFEL

Szerkezetében és megjelenésében is megújult a számítástechnikai szakportál. A weboldalon több más mellett több szempontú tartalmi kereső és márkaválasztó szolgáltatás található, mellyel az olvasók elérhetik az egyes márkákhoz kapcsolódó összes, az oldalon megjelent tartalmat. Az év végéig várhatóan az online portfolió további két tagja, az IT.news és a Mobilaréna -- Mobil Élet Online is átalakul és átveszi az új szerkezeti felépítést. - F: okt. 27.

Hírforrás:
2005. november 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról