Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/43., 11. 23.

Hatékony a használók által kezdeményezett könyvtárközi kölcsönzés
A német fiatalok mobilmániája
Internethasználat az EU-ban 2004 elején
Az angol közkönyvtárak költségszerkezetének elemzése
Havonta frissíteni kell a stratégiát
Drucker: az ember a legértékesebb erőforrás -- meghalt a menedzserguru
Menedzsment-eljárások 11., ISO9000-es minőségirányítási szabvány
A pénzintézetek már odafigyelnek az adatminőségre
Csend a könyvtárban? Ez már a múlté...
Elindult a Google Base
A közszféra kivárja a lépés hatását
A Google lehet a következő Nagy Testvér
Panaszkezelés -- a könyvtári felmérés egyelőre még késlekedik
A Magyar Elektronikus Könyvtárat rengeteg határon túli látogatja
Látogatócsúcs a megyei könyvtárban
Diszkriminációs ügyek... nem az elmarasztalás visz előrébb
Az első Közösségi Tudásközpont -- Korondon
Aláírták a magyar-jordán kulturális munkatervet
Felavatták Jászberény megújult könyvtárát
Internetezésben Románia az utolsó Európában
Könyvtári hét volt Tótkomlóson
Digitalizálják az Anna Amalia könyvtárat
Digitális könyvtárakról szóló tervezet
Ingyenes digitális tananyag egyetemistáknak
A Reggel felemelkedése és bukása -- a tanulékonyság hiányáról
50 könyvet is magával vihet az új mobiltelefonnal
Közintézmény-vezetés a sógoroknál
A könyvek polcon tartása irodalomkínzás
Harc a baranyai fiatalok figyelméért
6000 kismama használja a díjnyertes elektronikus tananyagot
Weboldal az online kreativitásról
Elindult az itport.hu informatikai portál
Többet, gyorsabban, kevesebbért - 250-féle informatikai e-szakkönyv


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Hatékony a használók által kezdeményezett könyvtárközi kölcsönzésFEL

A cikk hat Washington-állam beli egyetemi könyvtár konzorciumán belül egy négyéves időszakra vonatkozóan összehasonlítja a használók által a Cascade központi katalógusban kezdeményezett kölcsönzések adatait a hagyományos könyvtárközi kölcsönzési adatokkal. Az előbbi adatokat az Inn-Reach szoftver statisztikakészítő szolgáltatásával, a könyvtárközi kölcsönzés adatait pedig egy kérdőíves felméréssel gyűjtötték össze. A használók által kezdeményezett kölcsönzési lehetőség harmadik évében a visszaadandó könyvek hagyományos könyvtárközi kölcsönzése 21 százalékkal csökkent, ugyanakkor az összes kölcsönzés száma 271 százalékkal emelkedett. A másolatkérések mennyisége nem változott. Mind a hat könyvtár több könyvet kölcsönzött és szolgáltatott a használók kezdeményezte módszerrel, mint a hagyományos könyvtárközi kölcsönzéssel. A kölcsönzések számának növekedése azt mutatja, hogy a használók kezdeményezte kölcsönzés hatékony módszere a konzorciumon belüli forrásmegosztásnak. Ennek ellenére a másolatokra és a konzorciumon belül hiányzó könyvekre továbbra is szükséges alternatíva marad a hagyományos könyvtárközi kölcsönzés. (Autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): Chmelir: Patron-initiated borrowing and traditional ILL: the cascade experience = Interlend.Doc.Supply. 33 (2005). Autoref: Könyvtári Figyelő, 2005/3.

A német fiatalok mobilmániájaFEL

A legújabb felmérések szerint a 12-13 éves német gyerekek mobiltelefon-ellátottsága a tavalyi 75%-os szintről 84%-ra emelkedett. A 12-19 éves nemzedék egésze körében pedig 92%-os szintet mérnek. A telefonellátottságban nem játszik szerepet az iskolatípus (felső tagozat, különböző középiskolák, főiskolák). Minden tizedik ifjú számára a mobil a leginkább használt műszaki eszköz. Érdekes, hogy az SMS népszerűsége megelőzi a telefonos beszélgetésekét. A készülékek több mint fele (57%) kamerával van ellátva, rádióhallgatásra 27% alkalmas, MP3-lejátszóval 21% van felszerelve. - F: nov. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internethasználat az EU-ban 2004 elejénFEL

A 25 EU-tagállam 16 éven felüli lakosságának közel fele (47%) használta az internetet a múlt év első negyedében. Élen a skandinávok állnak (svédek és izlandiak 82%, dánok 76%, finnek 70%), utánuk a hollandok (69%) és a britek (63%) következnek, a középmezőnybe a németek (61%), osztrákok (52%), észtek (50%), szlovákok (46%), spanyolok (40%), szlovénok (37%) tartoznak, s egyharmad alatti arányt mutatnak a ciprusiak és csehek (32-32%), olaszok (31), portugálok, litvánok és lengyelek (29-29), majd a magyarok (27%). Az EU-ba törekvő bulgárok 16, a románok 12 és a törökök 13%-ot mutatnak fel. A nemzedéki szakadék elég éles: a diákok 85%-a internetezik, a második helyen a munkavállaló nemzedékek 60%-ot érnek el, míg a nyugdíjasokra jellemző arány 13%. Az iskolai végzettség a skandináv államokban (már) nem jelentős tényező, ott az alacsony végzettségűek körében is 50-70% közt mozog (a svédeknél 70%), ellenben a spanyoloknál 61%-kal elmarad az alacsony végzettségűek aránya a diplomásokétól. - F: nov. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az angol közkönyvtárak költségszerkezetének elemzéseFEL

A angol kultuszminisztérium közkönyvtári kiadáselemzésének (Overview of public library expenditure) főbb számaiból emelünk ki néhányat. 2003-ban az összes kiadás 48%-át fordították a könyvtári dolgozók bérezésére. A szerzeményezés részesedése 20%, vagyis minden ötödik font, s ebből 9% a könyvek beszerzésére, míg további 11% az egyéb dokumentumtípusra jutott. A telephely és a közművek fenntartására és igénybevételére 23%-ot fordítottak, s további 6% volt szükséges a számítástechnikai kiadásokra. - F: nov. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Havonta frissíteni kell a stratégiátFEL

Dénes Gábor, a Menedzserek Országos Szövetségének a főtitkára szerint csakis a tudásmenedzsmentre építő vállalatoknak van esélye lehetőségként és nem teherként megélni a globalizáció kihívásait. A korszerű cégeknél havonta felülvizsgálják a működési elveket, milyen tartozások léteznek, hogyan áll a beszállítói rendszer, milyen irányba mozog a tőzsde, változott-e a jogszabályi környezet. 'Bár érzékelhetők pozitív változások, a hazai cégek (főleg a kkv-k) nagy része nem tájékozódik naponta az adott iparág helyzetéről, nem nézi meg az interneten a legfrissebb híreket' -- nyilatkozta Dénes Gábor az mfor.hu-nak. 'Egy nemzetközi nagyvállalat bukása például hatással lehet a magyarországi üzleti életre, ezért nem elég a jövőkép kidolgozása, folyamatosan figyelemmel kell kísérni az új üzleti tendenciákat' -- tette hozzá. - F: nov. 3.
-- A gördülő tervezésről ld.: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Drucker: az ember a legértékesebb erőforrás -- meghalt a menedzserguruFEL

Kaliforniai otthonában a múlt pénteken, 96 éves korában elhunyt Peter F. Drucker, a modern vállalatirányítás-tudomány megteremtője. Az első menedzsmentguruként emlegetett professzor számtalan könyvet és újságcikket publikált, emellett nagyvállalatok és nonprofit szervezetek tanácsadója volt. Az 1909-ben Bécsben született Drucker Hamburgban és Frankfurtban végezte egyetemi tanulmányait, majd 1933-ban, Hitler hatalomra jutása után Londonba, négy évvel később pedig New Yorkba költözött. Ott írta nagyobb művét a totalitárius hatalom gazdasági gyökereiről, amit Winston Churchill kedvező kritikája emelt sikerkönyvvé. Úttörő szervezetszociológiai és menedzsmentelméletei középpontjába az embert helyezte, hangsúlyozva, hogy a vállalat számára a munkaerő nem egyszerűen költségtényező, hanem értékes erőforrás, amelyet érdemes ésszerűen használni. A 20. század fejlődését látva kiemelte a tudás szerepét a posztindusztriális gazdaságokban.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, nov. 19. 46. sz., p. 14.

Menedzsment-eljárások 11., ISO9000-es minőségirányítási szabványFEL

A szolgáltatásminőség kérdése kb. 12 éve divatos téma a magyar könyvtárak körében, erős lobbiérdek támogatása által. Ám a támogatás csak a TQM-re vonatkozik. Így feltehetően az egyetlen könyvtári ISO9000 szerint minősített alkalmazó a Magyar Állami Földtani Intézet Könyvtára. (A korábban tanúsított OMIKK rendszere a BME-vel való összeolvadása által vesztette hatályát.) A szabvány alkalmazását hazai könyvtároskepző intézmény nem oktatja, a rendszer megszerzését a szakmai felügyeletet és pályázati finanszírozó ellátó szervek -- pl. NKÖM, OM, NKA -- nem támogatják. (A Gazdasági Minisztérium azonban kínál rendszerépítési támogatást, amennyiben pl. a könyvtár valamilyen gazdasági tevékenységet is folytat.) A szabvány elvárása, hogy a szervezet egyértelmű, dokumentált folyamatokkal rendelkezzen, a kritikus tevékenységek dokumentáltak, így visszakereshetőek legyenek a szervezeti tanulás érdekében, felelősség azonosíthatósága által. Cél, hogy a vevő (vö.: használó, olvasó) csak ellenőrzött, minősített termékhez, szolgáltatáshoz jusson. Ehhez a szervezet tevékenységeit a szabvány szerint dokumentáló kézikönyvet, benne fejezeteket (Alkalmazási terület, Rendelkező hivatkozás, Szakkifejezések és meghatározások, Minőségirányítási rendszer, A vezetőség felelősségi köre, Gazdálkodás az erőforrásokkal, A termék előállítása, Mérés, elemzés és fejlesztés), szükség szerint eljárásleírásokat, munkautasításokat és bizonylatokat vár el. A kiépített rendszert belső és külső auditok minősítik, tanúsítják. Irodalom pl.: Az ISO 9000:2000-es szabványok innovatív alkalmazása / Juhani Antilla. In: Minőségügyi hírlevél 2 (2003) 15. szám, 2003-04-08 link Az ISO 9000:2000-es szabványok innovatív al-kalmazása - 2. rész / Juhani Antilla. In: Minőségügyi hírlevél 2 (2003) 19, 2003-05-07 link , Total Quality Management in the University Library / Nigel G. Butterwick. In: Library Management 14 (1993) 3, p. 28-31., OMIKK – az első ISO 9002 szerint tanúsított, könyvtárra alapozott szolgáltató intézmény Magyarországon / Csubák Antoaneta. – In: Könyvtári Figyelő (1999) 4. p. 788-795, ISO9000 and organisational culture / B. Fairbrain. link ISO-kirakat : minőségbiztosítási rendszerek -- alulnézetből / Schweitzer András. In: Heti Világgazdaság 19 (1997. október 25.) 43 p. 80-84 A KIT -- mint eddig is -- várja a kritikus, kiegészítő véleményeket, kérdéseket, javaslatokat. A menedzsment-eljárások korábban ismertetett elemei a link -on olvashatók.


A pénzintézetek már odafigyelnek az adatminőségreFEL

Az AIM Software, a bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem és a Reuters (LSE:RTR) közzétette a második globális referenciaadat-kezelési és kockázatkezelési felmérés eredményeit, melynek alapjául az 1070 európai, amerikai, ázsiai és közel-keleti pénzintézettel folytatott telefonos interjú szolgált. Az idei felmérés arra mutatott rá, hogy az adatminőség javítása kulcsfontosságú kérdésnek számít a kockázatkezelés szempontjából, továbbá hogy az olyan szabályozórendeletek, mint a Bázeli Tőkeegyezmény (Bázel II), a Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) és a Sarbanes-Oxley törvény jelentős információtechnológiai befektetéseket segítenek elő. - F: nov. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Csend a könyvtárban? Ez már a múlté...FEL

A cím szellemesen a 'silence is golden' (hallgatni arany) közmondást alakítja át 'silence is olden' (a hallgatás régimódi) formára. Az olvasói vélemények is megoszlanak, mert vannak, akik áhítoznak a könyvtári csend szentélyére, míg másokat nem zavar a nyüzsgő könyvtár. Maguk a könyvtárosok is igyekeznek kilépni abból a sztereotip szerepből, mely a könyvtárost pisszegő, csendet teremtő lényként mutatja be. Mit tegyen a könyvtáros? A legfontosabb az olvasói igények figyelembe vétele, a könyvtárosok és a használók között kialakított bizalom. Bátorítsuk az önkorlátozó magatartást, próbáljunk reális egyensúlyt teremteni, illetve választási lehetőségeket nyújtani a használóknak, s mindezt lehetőleg minél barátságosabb fellépéssel érjük el. ... A tucsoni Arizona Egyetemen is az a könyvtárosok tapasztalata, hogy a hallgatók egyre inkább igénylik a csoportos tanulási lehetőségi tereket a könyvtárakban. Ha az olvasói igény ez, akkor ezt figyelembe kell venniük a könyvtáraknak. Egyöntetű vélemény, hogy a felsőoktatási könyvtárakban a számítógép körül kialakuló ad hoc csoportok közös tanulása a jellemző. Nem sok értelme van figyelmeztető jelekkel csendre inteni őket; jobb módszer, ha a használók önmérsékletére hagyatkozunk. Be kell vallanunk, nem csupán az olvasók, hanem a könyvtárosok is okoznak zajt munkavégzésük közben. Már arra is volt példa, hogy a használó pisszegett a könyvtárosokra, hogy legyenek csendesebbek. Azaz a sztereotip kép teljesen megfordult!
A középiskolai könyvtárak sem lesznek többé a csend szentélyei... A mobiltelefonok megjelenése kevesebb gondot okozott a könyvtárakban, mint az várható lett volna. A könyvtárosok a csengőhang kikapcsolását kérik az olvasóktól, illetve, hogy a beszélgetés olyan helyen történjék, ahol nem zavarnak másokat. A pisszegő könyvtárosról kialakult képet pedig fogjuk fel humorosan.
-- Vagy 15 éve az OSZK-ban az asztalokra helyezett nagy kockákon közlekedési táblára emlékeztető vastag, piros keretekben piktogramokon volt látható: enni, hangoskodni stb. még pl. a folyosókon, lépcsőfordulókban is tilos. Szerencsére elmúlt már ez az idő. Akkor persze, mikor a kockák megkérdőjelezése is otrombaságnak számított, nem reméltük, hogy ily hamar. S elgondolkodhatunk: lehet, hogy a most még könyvtári szent tehénnek tartott dolgokon 10 év múlva már csak mosolygunk? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): DiMattia: Silence is olden. In: American Librarias 36 (2005) 1 Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/3., ref.: Szénászky M. Manci: link

Elindult a Google BaseFEL

Útjára indult a keresőcég legújabb szolgáltatása, amely a már meglévők összefogásával és ezek kibővítésével igyekszik minden eddiginél nagyobb népszerűségre és felhasználói táborra szert tenni. Az új oldal már elérhető a base.google.com címen, ahol bárki feliratkozhat, és megteheti első lépéseit az adatbázis-világban. A Base ugyanis nem más, mint egy szinte mindenre kiterjedő online adatbázis, amely gyors és egyszerű aukciós, reklámozási vagy akár egyszerű információmegosztási lehetőséget kínál a felhasználóknak. Egyfajta merész kísérletként is felfoghatjuk a dolgot, amely a gyakorlatban vizsgálja az információáramlás kiterjesztésének hatásait, következményeit. Ebben az adatbázisban mindent feltölthetünk és megoszthatunk, legyen szó apróhirdetésről, ismertetőről, képekről, zenéről vagy akár saját adatbázisról. - F: nov. 16.

Hírforrás:
2005. november 23.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A közszféra kivárja a lépés hatásátFEL

A közszféra szakszervezetei üdvözlik a kormányzat újabb munkaügyi lépését, de kivárnak az ítéletalkotással. A rugalmas foglalkoztatás veszélyeket is rejthet. A dolgozók rákényszerülhetnek az egy álláson való osztoszkodásra, ha meg akarják tartani a munkájukat. A Száz lépés program legújabb munkaügyi elgondolásainak egyike a rugalmas foglalkoztatás feltételeit igyekszik megteremteni a közszférában. - F: nov. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google lehet a következő Nagy TestvérFEL

A közkedvelt keresőmotor jópofa szolgáltatásaival internetezők millióinak lopta be magát a szívébe. Azonban a vidám külső mögött egy kőkemény, profitorientált cég rejtőzik, amely szépen lassan egyre több adatot gyűjt be könyvekről, telefonszámokról és rólunk is. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Panaszkezelés -- a könyvtári felmérés egyelőre még késlekedikFEL

Miközben a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy a kiszolgálás színvonala jobb vagy sokkal jobb, mint a rendszerváltás előtt, egyharmaduk nem érzékel javulást, nyolc százalékuk szerint pedig kifejezetten visszaesés tapasztalható. A megkérdezettek majdnem fele számolt be arról, hogy vásárlásai során érik kellemetlenségek, és csaknem minden hatodik gyakran tapasztal ilyet. A problémákon a férfiak, illetve az idősebbek lépnek túl könnyebben, a legérzékenyebbek a diplomások és a fővárosiak. A leggyakoribb panasz a vásárolt termék vagy szolgáltatás gyenge minősége. Csaknem minden ötödik vásárló sűrűn találkozik ilyen hiányosságokkal. A vásárlók különböző módon reagálnak érdekeik megsértésére. A felmérés kimutatta, hogy az emberek túlnyomó többsége -- 85 százalék -- ilyen esetben tesz valamit, s akadnak, akik többféle módon is megpróbálnak elégtételt venni. A vizsgálat eredményei szerint a vevők kétharmada az eladónál, mintegy harmada pedig az üzletvezetőnél reklamál. Azok aránya, akik sérelmeik miatt többé nem mennek vissza ugyanabba az üzletbe 34 százalék, s a megkérdezettek 22 százaléka azt jelezte, hogy probléma esetén elfordul az adott cég termékeitől, szolgáltatásaitól. A nők sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a férfiak; elsősorban a reklamálás előfordulási gyakoriságában előzik meg az erősebb nem képviselőit. Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál valószínűbb, hogy a bosszúság egyaránt eredményez reklamálást és bojkottálást, és a fiatalabbak gyakrabban párosítják az aktív és a passzív tiltakozást, mint az idősebbek. - F: nov. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Magyar Elektronikus Könyvtárat rengeteg határon túli látogatjaFEL

A magyar irodalom legszebb művei, vagy akár internetezést, szövegszerkesztést oktató könyvek ingyen. Mindez számítógépen, a Magyar Elektronikus Könyvtárban érhető el az interneten. Tíz-húsz évvel ezelőtt -- de ez akár napjainkban is igaz -- ha úgy akartunk elolvasni egy könyvet, hogy nem akartuk megvenni, elmentünk a könyvtárba és kikölcsönöztük a keresett kötetet. A határon túl persze nem minden téren ilyen egyszerű a helyzet, főként a kortárs magyar irodalom hiányzik a gyűjteményekből. Ezen is segít azonban az a több mint tíz évvel ezelőtt indított kezdeményezés, amely az interneten teszi lehetővé a digitalizált könyvek olvasását. A link címen elérhető Magyar Elektronikus Könyvtár állománya napról napra bővül. - F: nov. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Látogatócsúcs a megyei könyvtárbanFEL

Várhatóan látogatócsúcsot dönt idén a Katona József Könyvtár. Az ősz hagyományosan a számvetés időszaka a könyvtáros szakmában, Ramháb Mária igazgató a megújuló szolgáltatásokról, a Nagy Könyv-akció hatásáról és az anyagi forrásokról beszélt.
-- Tavaly több mint 430 ezer(!) látogatót fogadtunk, várhatóan idén még többen keresik fel intézményünket. Ennél 'aggasztóbb' statisztikánk ne legyen! Az elektronikus világháló erősítette az érdeklődést: a könyvtárak az elsők között biztosították az internetelérhetőséget, és sokan ma is csak a könyvtárban tudnak internetezni. A nyomtatott és elektronikus források jól megférnek együtt: kizárólag a könyvtárakban érhető el például az EBSCO-adatbázis, amelyben a legjelentősebb nemzetközi tudományos kiadók kínálnak 8 ezer angol nyelvű szakfolyóiratot folyamatos frissítéssel. -- Mennyi pénzt fordíthatnak évente új kötetek beszerzésére? -- -- Az elmúlt évben több mint 46 millió forint értékben gyarapodott állományunk. 40 százalékát a város és a megye önkormányzata biztosította, 16 százalékát központi támogatás, a többi pályázatok útján, ajándékok formájában került gyűjteményünkbe. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Diszkriminációs ügyek... nem az elmarasztalás visz előrébbFEL

A diszkriminációs ügyek többsége egyezséggel zárul, és ez sokkal fontosabb, mint egy-egy elmarasztaló határozat -- állítja az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke és elnökhelyettese. Demeter Judit és Furmann Imre beszélt arról is, milyen ügyekben kell a leggyakrabban vizsgálódniuk, mennyi panaszt utasítanak el, és hogy diszkrimináció-e magas, vékony, szőke nőket keresni divatbemutatókra. ... -- Volt olyan ügyünk, amelyben egy vak lány egy könyvtár ellen tett bejelentést, mert az intézmény a tájékoztatójában írtak ellenére sem biztosított szolgáltatásokat a gyengénlátóknak. Közreműködésünkkel hosszú távú együttműködés alakult ki a könyvtár, illetve a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége között. - F: nov. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az első Közösségi Tudásközpont -- KorondonFEL

Nagy Zsolt, informatikai és távközlési miniszter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke személyesen avatta fel az első Elektronikus Hálózatot a Helyi Közösségért és ennek keretében a nyilvánosság számára létrehozott Közösségi Tudásközpontot. Az avatóünnepségre 2005. november 21-én került sor Hargita megyében, Korondon. A pályázati úton kiválasztott települések úgynevezett Elektronikus Hálózat a Helyi Közösségért megoldásban részesülnek, amelyek során szélessávú internetkapcsolattal ellátott belső hálózatot alakítanak ki a községek legfontosabb adminisztratív, oktatási, gazdasági és szociális intézményei között. Elsősorban a polgármesteri hivatal, az iskola, a könyvtár és a lakosság számára szabadon hozzáférhető Közösségi Tudásközpont kapcsolódik be a virtuális hálózatba. - F: nov. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Aláírták a magyar-jordán kulturális munkatervetFEL

Egyebek mellett a könyvtári- és a filmszakma, valamint az örökségvédelem területén fejlesztik a magyar-jordán kulturális kapcsolatokat. Három évre szóló kulturális munkatervet írt alá Budapesten Bozóki András magyar és Amin A. Mahmoud jordán szakminiszter. A tárca sajtóirodájának tájékoztatása szerint a dokumentum biztosítja a kulturális kapcsolatok folyamatosságát, valamint megteremti a szükséges jogi hátteret az intézmények és a személyek gyors és hatékony cseréjéhez. A munkaterv célja, hogy fejlesszék a Jordánia és Magyarország közötti együttműködést, például a könyvtári-, a filmszakma és az örökségvédelem terén.

Régebbi hírforrás(ok): Dunántúli Napló Online

Felavatták Jászberény megújult könyvtárátFEL

Az egykori zsinagóga alapjaira az 1960-as években épített intézményt háromszáz millió forintért építették újjá. A költségek közül a címzett állami támogatás 270 millió forintot, az önkormányzati saját erő 60 millió forintot tett ki. Az épületben bővült a gyermekkönyvtár területe, új helyet kapott az internet szoba, és kialakítottak egy kamara előadásokra, bemutatókra alkalmas termet, valamint csillagvizsgálót. A könyvtár négy szintje kerekesszékkel is elérhető. - F: nov. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetezésben Románia az utolsó EurópábanFEL

Románia lakosságának csupán 12 százaléka használja az internetet, szemben az Európai Unió 47 százalékos átlagával. A leggyakrabban a diákok interneteznek (51 százalék). Az alkalmazottaknak is csupán 19 százaléka használja a világhálót, a munkanélkülieknek pedig csak 8 százaléka, míg a nyugdíjasoknak elenyésző 1 százaléka. Az internethasználatot illetően Románia az utolsó helyen kullog Európában. - F: nov. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári hét volt TótkomlósonFEL

Tótkomlóson a városi könyvtár nyitott könyvtári hetében ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosítottak, a kiselejtezett könyveket el lehetett vinni, a feledékenyek nem fizettek késedelmi díjat a náluk levő könyvekért. Lukács Mária amatőr festő munkáiból nyílt kiállítás, Gyivicsán Mihály 'Ahol a komló terem' című verseskötetét mutatták be. Szülőknek szólt a 'Mit tegyek? Nem olvas a gyermekem! című előadás. A rendhagyó irodalomórán megzenésített verseket hallgathattak a kisiskolások.

Régebbi hírforrás(ok): Békés Megyei Hírlap

Digitalizálják az Anna Amalia könyvtáratFEL

Miután 2004 szeptemberében kigyulladt a weimari Anna Amalia könyvtár, és több mint 50 000 könyv vált a lángok martalékává, a helyi kulturális örökségért felelős Weimari Klasszika Alapítvány úgy határozott, hogy belekezdenek a megmaradt művek egy részének digitális formába történő átmentésébe. Először a 15-19. századból ránk maradt térképeket, atlaszokat, valamint a világszerte legnagyobbnak számító Faust-gyűjtemény archiválását tűzték ki célul az alapítvány szakemberei, melyek digitális változatai már 2007-től elérhetőek lesznek a világhálón. - F: nov. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Digitális könyvtárakról szóló tervezetFEL

Digitális könyvtárakról szóló tervezetet terjesztett elő az Európai Bizottság. Kontinensünk írásos és audiovizuális történelmi-kulturális örökségét digitalizálni kell, s elérhetővé kell tenni a világhálón, hogy a polgárok tanuláshoz, munkájukban vagy egyszerűen kikapcsolódás céljából használhassák ezt az anyagot -- mondja ki az EU vezető testülete. Első lépésként január 20-ig online konzultációra bocsátják az elképzelést. A visszajelzéseket beépítve jövő júniusra dolgozzák majd ki a "Digitalizálási és digitális tárolási ajánlások" munkacímű javaslatot. Az i2010 stratégia szerves részét képező projekthez a tervek szerint a K+F keretből, valamint az eContentplus (eTartalom-plusz) programból nyújtanak anyagi támogatást. eContentPlus Magyar Nemzeti Kontakt Pont: Bereczki Ágnes info@matisz.hu, tel. 213-5089 link

Régebbi hírforrás(ok): link , MATISZ-hírlevél

Ingyenes digitális tananyag egyetemistáknakFEL

Jövőre félmilliárd forintot fordít az állam digitális tananyagok fejlesztésére -- hangzott el a felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvkiállítás és vásár megnyitóján. Magyar Bálint oktatási miniszter a Műegyetemen tartott kiállítás megnyitóján elmondta: jövőre 400-500 millió forintot fordítanak majd digitális tananyagok fejlesztésére. Ez nem csak e-könyveket jelent, hanem például olyan animációkat is, melyek segítségével jobban megérthetők bonyolultabb számítások, törvényszerűségek. Hasonló digitális tananyagokkal korábban már előrukkolt a tárca: a Sulinet Digitális Tudásbázis másfél éve kínál netről összeállítható tanmenetet pedagógusoknak, de az oldal tartalmát -- oktatási célra -- ingyenesen felhasználhatják mások is. - F: nov. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Reggel felemelkedése és bukása -- a tanulékonyság hiányárólFEL

A tavaly ősszel útjára bocsátott Reggel –- a megjelent becslések szerint -- több milliárd forintot felemésztő vesszőfutása és végül megszűnése minden eddigi napilapos csődnél tanulságosabb képet mutat. A kudarc okait az egykori napilap felelős szerkesztője, Toót H. Zsolt elemzi. - F: nov. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

50 könyvet is magával vihet az új mobiltelefonnalFEL

Kisebb könyvtárként is szolgálhat a mobiltelefon, egy belga cég ugyanis kifejlesztette azt az eljárást, amellyel egész könyveket lehet elraktározni a készülék memóriájában, és azután bármikor előhívni, olvasni. A módszerrel például a híres Verne-regény, a 80 nap alatt a Föld körül 480 ezer karaktere mindössze 220 kbyte-nyi helyet foglal el a mobil memóriájában. Így -- készüléktől függően -- az irodalombarát mobiltulajdonos állandóan 10-50 könyvet hordhat magánál. - F: nov. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közintézmény-vezetés a sógoroknálFEL

Öt esztendőre magyar igazgatója van a bécsi állami operaház, a Staatsoper balettegyüttesének. A 49 esztendős Harangozó Gyula szerint Bécsben több a pénzük és kevesebb a joguk a táncosoknak, mint Budapesten. -- 'Először is olyan művészi döntési szabadságot kínáltak itt fel nekem, ami Pesten nem adatik meg sem nekem, sem a balettegyüttesnek. Otthon a befolyásom azon múlott, hogy az Opera akkori főigazgatójával, Szinetár Miklóssal jól kijöttem. Főleg a minisztériumi illetékeseknél tapasztaltam, hogy fogalmuk sincs, mi van rájuk bízva, gyakorlatilag nincs kihez fordulni a nemzeti balett helyzetének rendezése végett. ... Itt sokkal több lehetőség van a fegyelmezésre. Otthon nehéz megtalálni az egyensúlyt a szociális mértékletesség és az ésszerű színháztervezés között, a színház nagyon sok használhatatlan embert cipel a hátán.'

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvek polcon tartása irodalomkínzásFEL

A palackposta és az internet keresztezésével jött létre a könyvterjesztés szűk körű, ám kalandos új módja. Az amerikaiból világméretűvé vált hobbiban a könyvszakma is felismerte a reklámlehetőséget. A szegedi Somogyi utcában, az Akadémia vendégházában látták utoljára, a második emeleti reggelizőhely mellett, október végén. Azóta nyoma veszett. A bennfentesek úgy mondják ezt: éppen kinn van a vadonban. A finn utazó által otthagyott angol krimi azé lesz (vagy lett), aki felkutatja. Bár Magyarországon még nem túl gyakoriak az ilyen esetek, világszerte könyvek százezreit engedték már szabadon hasonló körülmények között, és a link számlálója szerint a teljes kínálat több mint 2,5 millió kötetből áll. Talán könyvstafétának nevezhető ez a negyedik éve működő kezdeményezés, amelynek lényege, hogy megunt -- vagy éppen rajongva szeretett, ezért mindenki figyelmébe ajánlott -- köteteiket a könyvbarátok kiszabadítják a polcról, útjára indítják az ismeretlenbe, hogy minél több olvasónak szerezzenek örömet. Hiszen -- a tyúkok ketrecben tartását ellenző állatvédők példáját követve -- a német bookcrosserek azt hirdetik: a könyvek polcon tartása irodalomkínzás. - F: nov. 19.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, 46. sz., link

Harc a baranyai fiatalok figyelméértFEL

Baranya Ma (BAMA) címmel új portált indított az Axel Springer (AS), amely tervei szerint jövő tavasszal további három megyében jelenik meg hasonló híroldallal. Többek között friss helyi hírekkel, baranyai programajánlókkal, helyi online szolgáltatásokkal, helyi zenekarokat bemutató írásokkal és bulifotózással akarja megszólítani a 15-40 év közötti, rendszeresen internetező baranyai célközönséget a bama.hu. A minta a tavaly november óta működő Békés megyei beol.hu volt, amely -- saját adatok szerint -- jelenleg napi ötezer látogatót vonz. Az Axel Springer a baranyai portálnál ennél jobb eredményekre számít: szeretnék, ha az új oldalaknak egy éven belül napi tízezer látogatója lenne. - F: nov. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

6000 kismama használja a díjnyertes elektronikus tananyagotFEL

A Coedu Tudásháló Kft. a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium programja keretében a Sawyer Miller Group megbízásából fejlesztette azt a 'kismamaweb -- angol nyelvtanfolyam kismamáknak' című tananyagot, amely az eFestival eLearning kategóriájának 20 indulója közül a bronzérmet kiérdemelte. - F: nov. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Weboldal az online kreativitásrólFEL

Creole címen az online kreativitásnak szentelt szakmai hír- és információs weboldalt indított a Spavia.com. A globális tematikájú, angol nyelvű szolgáltatás az elgondolástól a kivitelezésig teljes egészében magyarországi projekt. - F: nov. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Elindult az itport.hu informatikai portálFEL

A nyáron kezdődött portálfejlesztési és -tesztelési munkálatok befejeztével a napokban hivatalosan is elindult az új informatikai portál, az Itport.hu. A portál alapítói és szerkesztői más portáloknál szerzett tapasztalataikat használták fel az oldal készítésénél, mely a friss híreken túl naponta tartalmaz új információkat hardver, szoftver, biztonság, Linux és egyéb területek iránt érdeklődőknek. - F: nov. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Többet, gyorsabban, kevesebbért - 250-féle informatikai e-szakkönyvFEL

A szentendrei Mercator Stúdió Elektronikus Könyvkiadó informatikai szakkönyvei elérték a 250 címet. A link címen elérhető oldalakon már több, mint 250-féle informatikai szakkönyv rendelhető meg. - F: nov. 22.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról