Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/1., 1. 4.

Amerika legjobb könyvtára(i), 2005
Könyvet minden kistelepülésnek
Kiváló informatikai részlegek?
Új használati szabályok a FSZEK-ben
On-line zene a BMC Zenei Információs Központ és Könyvtárban
Franciaország liberalizálja a fájlcsereberét
Aggódnak a mélykúti könyvtár jövőjéért
Személyzetfejlesztés és képzés -- hírcsokor, helyes linkkel
Támogatói is kritizálják a Google könyvtárprojektjét
Bátrabban alkalmazhatnánk a távmunkát
Teret a blogoknak
Balogh Mihály -- nyugalmazott OPKM-főigazgató
Internet- és könyvtárhasználat a Corvinus Egyetemen
Kihelyezi informatikai tevékenységét a Mol -- könyvtárak is elgondolkodhatnak
Szárnyat kap a csabai főiskola (könyvtárral)
Még mindig A Nagy Könyv -- olvasás a nap 24 órájában
Falusi könyvtár imákból és kételyekből
Három kiadó köteteiből válogathattak
Könyveket biztosított egy biztosító a tékának
Allianz--könyvadomány Nógrádban is
Örökbe fogadott könyvek -- BDK
Szeged adománya vajdasági könyvtáraknak
Száz magyar játékfilmet digitalizáltak az idén
A fiatalok egyre inkább elpártolnak a televíziótól?
Elekes Eduárdné -- nyugdíjban
Értékes könyveket mentenek -- örökbefogadással
Foglalkozása: boldogságkutató
Bezárhatják a dalszövegekkel foglalkozó weblapokat is
A vallásos lektűr reneszánsza -- nyomtatott malaszt
Új szolgáltatások a MKE-honlapon
KATI segíti a külkereskedőket
5-600 órányi hangoskönyv a MEK-ben


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Amerika legjobb könyvtára(i), 2005FEL

Az IMLS, a washingtoni Országos Könyvtári és Múzeumi Intézet kihirdette az éves pályázaton a 2005 legjobb könyvtára (múzeuma) címet (és egyenként 10 ezer dolláros jutalmat) elnyerő intézmények nevét. Közéjük került a Minnesota állambeli Saint Paul Városi Könyvtár (SPPL) is. A város a maga közel 290 ezer lakosával az állam második legnagyobb városa, egyben Minneapolissal együtt az 'ikerváros' része a Mississippi folyónál. Az ikerváros és agglomerációs körzete az állam összlakosságának (kb. 4,5 millió) felét tömöríti. Tanulságos megnézni egy Debrecen méretű város néhány közkönyvtári adatát. A SPLL éves látogatói száma eléri a 2,4 milliót, a kölcsönzött köteteké pedig a 3,3 milliót (lakosonként közel 11,5 kötetet). Éves költségvetése 17,6 millió dollár (3,5 milliárd forint), egy főre számítva 60 dollár. 180 teljes munkaidős foglalkoztatottja közül 8 fő a vezetést és a pénzügyeket, 17 a központ és 12 fiókkönyvtár valamint a bibliobusz működtetését, 15 a szerzeményezés--feldolgozás--számítógépesítés funkcióit, végül 140 az olvasói szolgáltatásokat látja el (a személyi kiadások az összes 56%-át teszik ki). Tehát igen jónak minősíthető a személyi ellátottság (1600 lakosra jut egy főállású könyvtáros), de ennél fontosabb, hogy rendkívül hatékony a munkaerő foglakoztatása a könyvtár alapfunkciói szempontjából (vagyis kicsi a belső technológia személyzeti vonzata a szolgáltatáshoz képest). (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link és link

Könyvet minden kistelepülésnekFEL

A kisközségekben sok fejlesztés megállt a rendszerváltás után, ez történt a könyvtárüggyel is. Baranya azonban a Csorba Győző Megyei Könyvtárnak és mintegy 100 millió forint normatíva és egyéb forrás bevonásának köszönhetően élen jár hazánkban a falvakban élők információval való ellátásában. -- Baranyában 87 százalék az aprófalvak aránya -- mondta Kalányos Katalin, a Csorba Győző Megyei Könyvtár igazgatója. Baranyában e tekintetben kifejezetten jól alakulnak a dolgok, a kistelepülések mintegy 29 százalékát lefedjük, míg az országban ennél sokkal rosszabb a helyzet. Jellemző adat, hogy az idei évig megalakult mintegy 130 többcélú társulásból 22-ben van mozgókönyvtári ellátás, ebből 5 Baranyában található. - F: dec. 29.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiváló informatikai részlegek?FEL

Gartner-elemzők szerint egy új, az információt és a folyamatokat főszerepbe helyező szervezettípus van kialakulóban. Az IT-alapokból kinövő új szervezet elsődlegesen az üzleti átalakulásra, valamint az üzleti és információs stratégiai vagyonra fókuszál, s mire beérik, már nem azonosítható egy IT-szervezettel. A Gartner idei szimpóziumán elhangzott, az IT-menedzsment várható átalakulására vonatkozó előrejelzések szerint a radikális változás előtt álló IT-szervezetek legkevesebb 10 százalékát 2011-ig leválasztják a vállalatokról, s legalább ugyanennyit minősítenek alacsonyabb szintre. Mindez bizonyos mértékig igazolja az üzletiintelligencia-alkalmazások terjedésének várható növekedését.
-- Izgalmas kérdés, hogy az információtechnológiával mennyire fonódik össze a tartalommenedzsment, azaz a kiszervezés viheti-e magával az információvagyont is. Elképzelhető-e, hogy pl. a szervezet könyvtára és információs központja jellemzően önálló szervezetté válik? Ha igen, az mindenképpen megnöveli a könyvtár és információs központ autonómiáját, egyben felelőségét is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online; link

Új használati szabályok a FSZEK-benFEL

Több díjtétel emelkedik, a CD-lemezek kölcsönzési ideje két napra csökken, a zenei gyűjtemény nyitva tartása viszont jelentősen nő új évtől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) központi bibliotékájában. Január 2-tól a zenei gyűjtemény a központi könyvtár nyitva tartásával azonos időben, heti 36 óra helyett 56 órán át (hétköznapokon 10-től 20 óráig, szombaton 10 és 16 óra között) várja a látogatókat - tájékoztatta a központi bibliotéka igazgatósága az MTI-t. A beiratkozási díj 400 forinttal nő és 3200 forint lesz egy évre, illetve 200 forinttal, 2000 forintra drágul fél évre. A több könyvtárba érvényes tagság díja egy évre 5000 forintra nő, hat hónapra 3300 forintba kerül. A tagkönyvtárakba továbbra is olcsóbban - 2200, illetve 1400 forintért - lehet beiratkozni, mint a Reviczky utcai központi bibliotékába. Kissé nő a késedelmi díj is: könyv, folyóirat, kotta, dia esetében naptári naponként és darabonként 12 forintról 14 forintra. Újdonság, hogy a CD-k kölcsönzésének időtartama 1 hétről 2 napra csökken, ezzel egy időben a kezelési költség korongonként 300 forintról 200-ra változik. Módosulnak a hangos könyvek kölcsönzésének díjtételei is, illetve megszűnik a teljes körű térítésmentesség. A CD-n megjelent hangos könyvek ezentúl csak súlyosan fogyatékos olvasók számára lesznek ingyenesek, a többi kölcsönzőnek négy hétre 200 forintot kell fizetnie. Hangkazettán való kölcsönzésük továbbra is ingyenes. -- F: dec. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

On-line zene a BMC Zenei Információs Központ és KönyvtárbanFEL

A BMC Magyar Zenei Információs Központ szolgáltatási bázisa a könyvtár és adatbázisai: link . Itt a kortárs magyar szerzők adatbázisában az egyes műveknél mp3 zene is hallgatható -- mintaként. A kotta-könyv-hangzóanyag katalógusa on-line is kereshető. A művészadatbázis a magyar klasszikus- és jazz előadók életrajzait, diszkográfiáját és egyéb adatait tartalmazza. A könyvtárban 20-21. század magyar és külföldi klasszikus, kortárs és jazz zeneművek találhatók hangzóanyag és kotta formájában. A vonatkozó témájú magyar kiadású zenei könyveket teljeskörűen gyűjtik. További szolgáltatás a kóruskotta-gyűjtemény és a nemzetközi zenei versenyek brosúrái, valamint a külföldi zenei élet és zeneszerzők info-anyagai -- országonként. A beiratkozás és kölcsönzés ingyenes, a látogatók három számítógépen kutakodhatnak az interneten, s helyben teljes zeneműveket is hallgathatnak. A BMC Magyar Zenei Információs Központ Kht. gyűjteményét a Magyar Zenei Tanács elődje, a Zeneművészek Szövetsége hozta létre, 2003-tól pedig a Magyar Zenei Tanács a Budapest Music Center kezelésébe adta. Az 1950-ben alapított Zeneműkiadó, majd az 1951-ben létrehozott Magyar Hanglemezgyártó Vállalat a kezdetektől köteles példányként küldte el új dokumentumait a könyvtárnak. Speciális gyűjtőkörét 1973-ban alakította ki, amikor tagjai sorába fogadta az intézményt a Zenei Információs Központok Nemzetközi Szervezete (International Association of Music Information Centres link ). Ekkor jött létre hivatalosan a Magyar Zenei Információs Központ. A tagok célja országuk / régiójuk kortárs zenéjének ismertté tétele, valamint a tájékoztatás a régió zenei életéről, eseményeiről. A BMC friss zenei anyagok bemutatására klasszikus/kortárs és jazz 'rich media' hírlevelet is készít, magyar és angol nyelven. A fenntartó BMC vállalkozás tevékenységei: zenei információs központ és könyvtár; klasszikus, kortárs és jazz zenei lemezkiadó; klasszikus, kortárs és jazz koncertek, workshopok rendezése.

Régebbi hírforrás(ok): Vida Eszter tájékoztatása alapján

Franciaország liberalizálja a fájlcsereberétFEL

Franciaországban héteurós havidíj ellenében szabadon lehet interneten áttölteni jogdíjas termékeket. A nemzetgyűlés első olvasatban elvetette a szerzői jog által védett szellemi termékek illegális internetes forgalmazását szankcionáló törvénytervezetét, és elfogadta az ellenzék által támogatott liberalizáló javaslatot. - F: jan. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Aggódnak a mélykúti könyvtár jövőjéértFEL

Attól tartanak a dolgozók, hogy az önkormányzat vállalkozásként képzeli el a művelődési ház jövőjét. Amióta 1996-ban összevonták az intézményeket, egyre kevesebb jut. A Művelődési Központ és Fenyő Miksa Könyvtár két egysége, a művelődési központ és a sportcsarnok nem működik megfelelően a fenntartó szerint. Ezért 2004-ben vizsgálódni kezdett az önkormányzat, de másfél évi kutatás után sem talált hiányosságokat. Az intézmény idén az alapító-okiratban megjelölt 11,5 fő helyett csak 7 munkatárssal bírt. Érzékelhető, hogy más működési formát keres az önkormányzat. Ám ha vállalkozássá lesz az intézmény, az azt jelentené, hogy egy tollvonással hosszú évekre leállnának a közművelődési folyamatok. Azt várjuk, hogy szándékairól végre nyíltan tájékoztatja a lakosságot a fenntartó -- derül ki a könyvtár dolgozóinak lapunknak címzett leveléből. Közben a NKÖM átfogó vizsgálatot végzett az intézménynél. Megállapításai szerint bőséges a rendezvénykínálat, az önkormányzat állandó ellenőrzéseivel nem hagyja dolgozni a művelődési házat, indokolt lenne visszaállítani az eredeti létszámot, és maradjon közös igazgatás alatt a sportcsarnokkal és a strandfürdővel. A jelentés nyomán 200 aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy a minisztérium megállapításainak szellemében -- létszám, szerkezeti felépítés -- járjon el az önkormányzat -- írja levelében Mikó Lászlóné. - F: dec. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Személyzetfejlesztés és képzés -- hírcsokor, helyes linkkelFEL

Előző számunkban tévesen közöltük az új KIT-hírcsokor linkjét. A személyzet-fejlesztéssel és képzéssel kapcsolatos KIT-hírek helyesen tehát a link linken találhatók. Emellett elérhető a szöveggrafikai alapokról szóló 'Olvashatóbb és áttekinthetőbb szövegek készítése' összefoglaló is: link .

Régebbi hírforrás(ok): MG

Támogatói is kritizálják a Google könyvtárprojektjétFEL

Már a könyvdigitalizálási projektben résztvevő egyetemek is bírálják a világ legnépszerűbb online keresőjének tartott céget. A könyvtárak ugyanis megkérdőjelezik a Google Book Library Project keretében végzett munka minőségét. Eddig számos kritika érte a programot, ám ezek szinte kivétel nélkül külső támadások voltak. Ez az első eset, hogy már a projektet támogató könyvtárak bírálják a Google-t. Mint ismeretes, az amerikai vállalat korábban úgy döntött, hogy digitalizálja a néhány kiválasztott egyetem könyvtárában található könyvek és más dokumentumok egy részét. Több egyetemi alkalmazott is kifogásolja azonban, hogy a beszkennelt művek egy része gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult. Így például egyes szavak vagy mondatrészek olvashatatlanok, vagy hiányoznak, teljes oldalak vagy bekezdések nem találhatók, vagy az oldalak nem sorrendben vannak. - F: dec. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bátrabban alkalmazhatnánk a távmunkátFEL

A távmunkáról nemrég készült fehér könyv alapján a munkáltatók érdeklődését kellene növelni, hogy jobban elterjedjen ez a foglalkoztatási forma, de a munkavállalókra is ráférne a jobb tájékoztatás. Míg az USA-ban 30, Hollandiában 21, az EU-ban 13, Magyarországon csak 2 százalék a távmunkások aránya. A távmunka nagy szerepet játszhat a vállalatok gazdaságosabb működésében és a dolgozókat is motiválhatja -- írja a Napi Gazdaság. - F: dec. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Teret a blogoknakFEL

Több mint féléves fejlesztés, és egy rövid, zártkörű próbaidőszak után, november 22-én indult el a Blogter, a legújabb magyar közösségi blogportál. A hazai bloggerek új webhellyel gazdagodtak a Blogter.hu elindulásával. Hogy sikeres lesz-e ez új közösségi oldal, nagyban függ attól, hogy mennyire képes a Blogter legénysége megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyek egy szerkesztett blogportál iránt mutatkoznak. Noha a Blogter újdonsága a szerkesztett főoldal, valamint az úgynevezett sherpákon alapuló moderálás és témakiemelés, jelentős szerepet kapnak az oldalon megvalósuló automatikus rendszerező elvek és a folyamatosan frissülő toplisták. -- F: dec. 30.

Hírforrás:
2006. január 04.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Balogh Mihály -- nyugalmazott OPKM-főigazgatóFEL

Januártól Balogh Mihály nyugdíjba vonult az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum éléről. Feladatát ideiglenesen a szakmai főigazgató-helyettes, Tóth Istvánné látja el. A főigazgatói pályázat hamarosan megjelenik a szakközlönyökben.

Régebbi hírforrás(ok): Balogh Mihály

Internet- és könyvtárhasználat a Corvinus EgyetemenFEL

A nevezett tantárgyat a Corvinus Egyetem link Üzleti Iskolájának hallgatói az első szemeszterben vették fel kötelező jelleggel. A képzés célja volt, hogy a hallgatók legyenek képesek információs és tudásigényeik meghatározására és ezek kielégítésére, valamint a rendelkezésre álló infrastruktúra -- könyvtárak, internet -- használatára. A szervezők szándéka szerint a majdan végző hallgatókat megnövelt információ- és tudásszerzési képesség segíti majd üzleti céljaik elérésében. Az első vizsgák novemberben voltak.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Kihelyezi informatikai tevékenységét a Mol -- könyvtárak is elgondolkodhatnakFEL

Mintegy 2,7 milliárd forint összértékű, három évre szóló erőforrás kihelyezési (outsourcing) megállapodást kötött a Mol Rt. és a HP Magyarország Kft. -- közölte az informatikai társaság. - F: dec. 20.
-- A hír kapcsán talán érdemes analógián gondolkodni: ha a nagy cégnek megéri, akkor pl. egy könyvtári konzorcium számára miért ne érné meg kiszervezni az informatikát? A folyamat nyilván sok helyi vélt vagy valós érdeket sértene, ám megfontolandó, hogy az így megtakarított összegen a használók érdekében álló új szolgáltatást (vagy éppen dokumentumot) lehetne beszerezni. Emellett arra is gondolhatunk, hogy a közös katalógusok terjedése (vö.: használók számára értékhozzáadott szolgáltatás!) vagy éppen a több szolgáltatási pont alkotta rendszerek már ma hasonló üzleti modell szerint működnek... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Szárnyat kap a csabai főiskola (könyvtárral)FEL

Új szárnyat alakítanak ki a Tessedik Sámuel Főiskola békéscsabai gazdasági karának. A 2200 négyzetméteres ingatlanban könyvtár és 300--350 férőhelyes előadóterem kap helyet. Ezzel megszűnik az az áldatlan állapot, hogy a levelező tagozatos hallgatóknak a sportcsarnokban kelljen előadást tartani, mert máshova nem férnek be. Az iskolának könyvtárra is nagy szüksége van, mert most hat--nyolc tanteremben tárolják a köteteket. Az épület ugyanis eredetileg középiskolának készült, nem főiskolának -- hívta fel a figyelmet Patay István rektor. Az új szárny alapkövét tegnap tette le Magyar Bálint oktatási miniszter. A politikus elmondta, úgynevezett PPP-rendszerben húzzák fel az új részt, vagyis magántőkét vonnak be. A 900 millió forintos befektetést a kivitelező Strabag Rt. állja. Ennek fejében az épületrész a cég tulajdonában marad húsz évig és a főiskola bérli a területet. A megállapodás szerint a bérleti díjat fele-fele arányban fogja állni az intézmény és az Oktatási Minisztérium. Az épület egy év alatt, jövő december 31-éig készül el, de a kivitelező azt ígéri, ha haladnak, már karácsonyra átadják. - F: dec. 22.

Régebbi hírforrás(ok): Békés Megyei Hírlap

Még mindig A Nagy Könyv -- olvasás a nap 24 órájábanFEL

Ismét csatába szállnak a regények az olvasók kegyeiért. A Nagy Könyv játék az interneten folytatódik - az ország kedvenc regényéről rendezett szavazás lezárulta után a program weboldalán a felhasználók 'párbajoztathatnak' regényeket és regényhősöket a 'könyvek csatájában' január végétől. A Nagy Könyv program szervezői arra számítanak, hogy a 2005 februárban kezdődött és decemberben zárult játék egy 'hosszan tartó, felfelé ívelő folyamat' kezdete, és az olvasást népszerűsítő műsorok, rendezvények utórezgései sokáig tartanak. A Nagy Könyv programiroda szerint a folytatásra a tavaly alakult több mint kétezer vidéki és fővárosi olvasókör adhat garanciát. A könyvtárak visszajelzései is arra utalnak, hogy a program nem ért véget: több tízezer könyvtárlátogató érezte át a közös programok, könyves beszélgetések, író-olvasó találkozók örömét. A tervek szerint a link internetes oldal január végétől 24 órás 'online könyvtárosként' segít majd abban, hogy arra érdemes regényeket ajánljon olvasásra. - F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Falusi könyvtár imákból és kételyekbőlFEL

A hajléktalanok megsegítésére 500 híres embertől kértek fohászt. Az ötlet nem rossz, minél több fogy az Imák és kételyek könyvéből, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hét hajléktalan családot befogadó Heves megyei Tarnabodnak falusi könyvtára lesz. Egy kicsi. Fekete András, a Barrus Könyvkiadó vezetője Vecsei Miklós hajléktalanügyi miniszteri biztossal együtt ötszáz embertől kért egy-egy írott fohászt. Az ötszázból ötvenheten válaszoltak: írók, színészek, zenészek, táncosok, tudósok és közéleti emberek, köztük meteorológus, médiacsillag és egy humorista. - F: jan. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Három kiadó köteteiből válogathattakFEL

Százhúszezer forint értékű karácsonyi ajándékot kapott a szarvasi városi könyvtár az Allianz Hungária Biztosító Rt.-től -- tájékoztatta lapunkat Tusjak Lászlóné könyvtárigazgató. A biztosítótársaság felajánlása révén három könyvkiadó idén megjelent kiadványai közül választhattak a könyvtárosok. Az olvasói igényeket figyelembe véve változatos témájú könyveket válogattak össze. - F: dec. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyveket biztosított egy biztosító a tékánakFEL

Értékes kézikönyveket vásárolt a Megyei és Városi könyvtár 120 ezer forint értékben. A beruházáshoz szükséges pénzt egy biztosítótársasággal történt megállapodás tette lehetővé. Varga Róbert, a könyvtár igazgatója elmondta: jövőre is igénybe vennék a cég támogatását, terveik szerint hamarosan aláírják a szerződést. Az új könyvek mellett az elmúlt években nyert közel negyven számítógépet az intézmény a Hírközlési Minisztérium pályázatán. Ezek használatának feltétele egy számítógépes tanfolyam elvégzése volt, amelyet a közelmúltban sikeresen teljesítettek a könyvtár dolgozói. - F: dec. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Allianz--könyvadomány Nógrádban isFEL

Az Allianz Biztosító Rt. mindig is tevékeny részt vállalt a települések életében. Ez természetesen akkor látványos, amikor egyes embereket vagy családokat segít. A piacvezető biztosító társaság most abból indult ki, hogy közös érdek, hogy minél több művelt, képzett ember éljen ebben az országban. Ettől a megfontolástól már egyenes út vezet a könyvtárakig. - F: dec. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Örökbe fogadott könyvek -- BDKFEL

A BDK külön gyűjteménnyé szervezi a műkincsértékű köteteket. 2005-ben közel háromszázezer forint gyűlt össze adományokból a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár régi könyveinek restaurálására. A muzeális értékű régi könyvek megmentésére hirdetett akció 2005. október 2-án kezdődött a BDK városi jogelődje létrehozásának 125. évfordulója alkalmából rendezett ünnepnapon.- F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Vas Népe

Szeged adománya vajdasági könyvtáraknakFEL

A bácstopolyai könyvtárban Kozma József, Szeged alpolgármestere adta át képletesen a könyvállományt Egeresi Sándornak, a vajdasági parlament alelnökének és a vajdasági könyvtárosok képviselőjének. A délvidékiek szerint ez a legszebb karácsonyi ajándék, amelyet kaphattak. Kozma József: -- Ezzel a tízezer-egynéhányszáz könyvvel, lehet mondani, hogy minden szegedi család, kisiskolásnak a családja, legalább egy könyvvel hozzájárult ennek az akciónak a sikeréhez. Náray Éva könyvtáros: -- Nagyon sok olyan könyv van, amely a középiskolai korosztályhoz szól, illetve az általános iskolásokhoz. Ennek én jobban örülök, mint azoknak a könyveknek, amik a felnőtt olvasónak szólnak. Azért, mert borzasztó fontos odaszoktatni a gyerekeket, mert ott, ha odaszokik a könyvtárba és talál magyar könyvet, akkor ápolni fogja az anyanyelvét, beszélni fogja az anyanyelvét, használni fogja az anyanyelvét, és az anyanyelvén fog tanulni. -- Még az újév előtt megkezdik a könyvek elosztását, a szabadkai, topolyai, zentai, kishegyesi és más észak-bácskai könyvtárak ezer-ezer kötetet kapnak, öt és fél ezret pedig a dél-bácskai és dél-bánáti szórvány területén osztanak ki. - F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Száz magyar játékfilmet digitalizáltak az idénFEL

Közszolgálati nyilvános filmtárat hoz létre az informatikai tárca a Magyar Nemzeti Filmarchívum által digitalizált filmanyagból. A felújítási program keretében idén száz film és közel hatszáz híradó került be a gyűjteménybe. - F: dec. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

A fiatalok egyre inkább elpártolnak a televíziótól?FEL

Szűnni látszik a televíziózás varázsa Magyarországon. A világ egyik legtöbbet tévéző nemzeteként úgy tűnik, hogy az idén -- tíz év után először -- kevesebb időt töltünk a képernyők előtt. - F: dec. 23

Régebbi hírforrás(ok): link

Elekes Eduárdné -- nyugdíjbanFEL

Január elsejétől nyugdíjas lesz Elekes Eduárdné, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója. Nem távozik azonban a közéletből, a szakmából és vállalt társadalmi tisztségeiben is tovább tevékenykedik. Elekes Eduárdné három és fél évtizedet töltött a könyvtárak és az olvasók szolgálatában. Az volt a legszebb ebben a harmincöt esztendőben, hogy rengeteg embert ismertem meg. Sok kiváló kollégát, önkormányzati és kisebbségi vezetőt, könyvtárhasználót, írót, művészt, újságírót, későbbi barátot -- mondta Elekes Eduárdné, vagy ahogy az egész megyében ismerik, Mini. Sokat tanultam tőlük, akik mindennapjaikban őrzik kulturális kincseinket. Hivatásomnak köszönhetően szellemileg, érzelmileg és emberi kapcsolatokban is gazdagabb lettem. - F: dec. 27.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Értékes könyveket mentenek -- örökbefogadássalFEL

Közel százezer forint értékű támogatást kapott a tamási városi könyvtár a Fogadj örökbe könyvet című akció keretében. A Könnyü László Városi Könyvtár a Nagy Könyv sorozatához kapcsolódóan hirdette meg jótékonysági akcióját, amelyre olyan könyvbarátok jelentkezését várták, akik hozzájárultak a gyűjtemény muzeális értékű köteteinek restaurálásához. - F: dec. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Foglalkozása: boldogságkutatóFEL

Horváth Ferenc úgy 10--15 évvel ezelőtt azon kapta magát, hogy szenvedélyesen elolvas minden idézetet. Kimásolja, kivagdossa az emlékezetre méltó sorokat és gondosan elteszi. Idővel észrevette: valahogy egyre több olyan gondolat kerül gyűjteményébe, amely a boldogságot, az ember öröm utáni vágyát fogalmazza meg... Boldogságkutató -- ez szerepel a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár közművelődési osztályvezetőjének névjegykártyáján. Horváth Ferenc irodájában egy egész polcot uralnak a boldogsággal kapcsolatos szórakoztató és tudományos kiadványok, kutatási eredményekről szóló cikkek, idézetek. A többéves gyűjtőmunka legtanulságosabb tapasztalata az, hogy Japántól Amerikáig, az ókori embertől a civilizált földlakóig időről időre ugyanazok a gondolatok elevenedtek meg. - F: dec. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bezárhatják a dalszövegekkel foglalkozó weblapokat isFEL

Az egyesült államokbeli Music Publishers' Association (Zenei Kiadók Szövetsége - MPA) a fájlcserélő programok elleni küzdelme után jövőre azért kampányol, hogy a dalszövegeket és kottákat tartalmazó weboldalakhoz ne legyen szabad hozzáférés. - F: dec. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

A vallásos lektűr reneszánsza -- nyomtatott malasztFEL

A napokban a mozikban vetíteni kezdett Narnia krónikái reflektorfénybe állította
a manapság virágzó keresztény szépirodalmat. A műfaj iparosai többnyire hozott
anyagból dolgoznak: irodalmi klisékbe csomagolják az erkölcsi tanítást,
kritikusok szerint sokszor igencsak kétes művészeti színvonalon. 'A giccs az
giccs, még akkor is, ha jó szándékú keresztények követik el.' -- alkot sommás
ítéletet a vallásos ponyváról Fabiny Tibor, a Károly Gáspár Református Egyetem
hermeneutika tanszékének professzora. György Péter esztéta ezt azzal egészíti
ki, hogy a nem hívő emberek által írt -- például az Istentől elhagyott világot
bemutató -- könyvek is adhatnak vallásos élményt.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, 2005/51-52. p. 113-115.

Új szolgáltatások a MKE-honlaponFEL

2005. október--novemberében módosult az MKE honlapja link . Új lehetőségek:
- Bannerek (reklámcsíkok): más oldalak reklámfelületet nyertek oldalainkon.
- Kereső: a helyi Google kereső által az MKE oldalain közvetlen keresésre van lehetőség.
- Impresszum: elérhetővé tettük a szerkesztéssel megbízott személyeket.
- Számláló: nyomon követhető mindenki számára a honlap utáni érdeklődés.
- Fórum: létrehozásával célunk az MKE és Szervezetei számára nyilvános hírcsatorna létrehozása, ahol más könyvtári programoknak és rendezvényeknek is teret biztosítunk. Itt van lehetőség állásajánlatok és álláskeresések közzétételére is. Ezek közül több most például a Katalisten olvasható, de ha a fórumra élet költözik, akkor ez új lehetőséget teremt az MKE és honlapjának a népszerűsítésére, (könyvtáros-) köztudatban tartására is. Minden Szekciónak megvan a lehetősége, hogy saját topicot (témát) nyisson magának, ahol csak a saját információik szerepelnek. A fórum minden érdeklődő számára nyitott. A fórumról további információk a honlapon olvashatók az Általános tájékoztató menüpontban. A fórum használati szabályzata ugyanott érhető el. Lehetőség van a Szekció történetének, aktuális programjainak, rendezvényeinek meghívóinak stb. közzétételére is.

Régebbi hírforrás(ok): Csámpai Zoltán webszerkesztő, csampai@fszek.hu (és további információ)

KATI segíti a külkereskedőketFEL

Megkezdte működését a Kereskedelmi Akadályok Tájékoztató Irodája (KATI), amely a magyar gazdálkodóknak, ágazatoknak és szakmai szövetségeknek kínál segítséget a külpiacokon tapasztalt problémák elhárításában -- mondta Major István, a Magyar Köztársaság nemzetközi kereskedelmi képviselője. Megkezdte működését a Kereskedelmi Akadályok Tájékoztató Irodája (KATI), amely a magyar gazdálkodóknak, ágazatoknak és szakmai szövetségeknek kínál segítséget a külpiacokon tapasztalt problémák elhárításában - mondta Major István, a Magyar Köztársaság nemzetközi kereskedelmi képviselője. Az iroda hivatalosan január elsejétől kezdi meg működését, de az e-mail címek már most is élnek. A magyar információs pont a panaszoknak az Európai Bizottság felé történő továbbításában, a megoldás megkeresésében kíván segítséget nyújtani. Korábban ez a szolgáltatás ad hoc jellegű volt. Major István hozzátette: a tapasztalatok szerint Magyarországon a gazdasági átalakulás során nagyszámú gazdálkodó jött létre, amelyek jelentős része nem mindig rendelkezik külkereskedelmi, kereskedelempolitikai ismeretekkel. Az irodán keresztül ingyenesen áll a vállalatok rendelkezésére az Európai Bizottság adatbázisa, amely - a cégek bejelentései alapján - az unión kívüli piacokon tapasztalt akadályokat tartalmazza. - F: dec. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

5-600 órányi hangoskönyv a MEK-benFEL

A MEK közel egy éve az MVGYOSZ-szel együttműködve szolgáltat hangzóanyagokat. A MEK Egyesület egyik NIIF által támogatott projektje keretében kezdte el az MVGYOSZ hangoskönyvtárának digitális feldolgozását, szolgáltatását. Az MVGYOSZ hangstúdiójának vezetőjével, Parai Sándorral működnek együtt: ő vágja, tagolja, adott esetben digitalizálja a régebbi audiokazettákon tárolt hanganyagot. Decemberben újabb több száz órás adagot kapott a MEK tőle, köszönhetően egy ISZT-támogatásnak. A könyvtár jelenleg kb. 100 hangzókönyvvel, 500-600 órányi hanganyaggal rendelkezik. Sajnos a jelentős mennyiségű hangállományok miatt már tárhely-problémáink is vannak, amelyeket 2006-ban meg kell oldani. Kapcsolódó cikk: link
- Moldován István közlése alapján
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról