Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/7., 2. 15.

A könyvtárosok, mint a méhek... -- Kutatói vélemény a könyvtárosokról
A hazai outsourcing-boom még várat magára
Nem esélytelen Nyugat-Európa - K+F központtá válhat Magyarország
K+F Magyarországon -- a külföldiek segítenek
Közkincs hitelprogramok
Könyvtárközi kölcsönzés helyett vétel
A Somogyi nyílt napja
Hatékonyabb, ha olvasó intézi a könyvtárközit (Yale Egyetem Könyvtára)
Pénzhiány az OSZK-ban
Civil kurázsi díj a Széchényi könyvtár-ügy kirobbantójának
A FSZEK olvasói hírlevélszolgáltatása -- tapasztalatok [a megjelenthet képest javított változat]
Hírlevél -- text vagy html-formátumban?
Francia kiadók a Google E-könyvtára ellen
Az új EU-tagok nemzeti könyvtárai veszélyeztetik a közös könyvtárprojektet
Legális fájlcserélés lehet Magyarországon is?
Internetet adna mindenkinek az unió
Telefon és internet -- háztartási áramcsatlakozón keresztül Mezőbándon
A rendelőbe költözhetnek Kalocsa könyvtárai
Könyvtáravatás lesz Veszprémben
A mezőberényi könyvtárban: internetes Információszerzés felelőséggel
Könyvtárnyi könyvadomány a falunak -- Tolmács
Még fagyasztják a könyveket
Mit tehetünk a monitorok szemkárosító hatása ellen?
Rowling ismét olvastat -- nem kell hozzá lelassulni
Tömeges paranoia a munkahelyen
A Google kézírás-keresőt fejleszt
Jegyzetekkel ellátott New York Times
E-mail függőség -- tudatosak, totálisan függők, elutasítók és passzívak
Könyv nélkül él a romániaiak egytizede
Majd 1.000 kötettel bővült a segesvári könyvtár állománya 2005-ben
A teleház vonzza a fiatalokat a könyvtárba is -- Zimány
Hatezer dollár késedelmi díjként a könyvtárban
Helyesírási gyorssegély az interneten
gmobil.hu: az ingyenes mobilvideók honlapja
Az origo közkinccsé teszi cikkei egy részét
Klasszikus zenék a New York-i Filharmonikusok előadásában
Ingyenesen letölthető a magyar irodalom háromszáz klasszikusa
Kampányplakátok, montázsok és választási rigmusok


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A könyvtárosok, mint a méhek... -- Kutatói vélemény a könyvtárosokrólFEL

A frissen eurominősített könyvtáros (ld. KIT 2006/5.) kutató kollégája fejti ki nézeteit a könyvtáros és a kutató kapcsolatáról a Loil de lAdbs n°4 januári számában:
A kutató a könyvtáros munkáját a méhekéhez hasonlítja, a munka eredményét pedig a méhpempőhöz. A könyvtáros segítsége, szerinte nemcsak abból áll, hogy a rendelkezésre álló technikai eszközökkel információt ad, hanem vállalkozó kedvével, szervezőkészségével, szigorával, ügyességével megosztja a kutatóval az elméleti világot.
A jó könyvtáros összefoglaló képességével értékes segítővé válik a kutatói munkában. Meg tudja hallgatni a kutatót, kapcsolatot teremt az ismereteket birtokló és az ismereteket befogadó között, kapcsolatba lép más kutatókkal, beássa magát a tartalomba, és új szempontokat javasol. Kivonatol, szűr, leporol. A két fél kapcsolatát a közös intellektuális alkotás jellemzi, ami valahol félúton van a kommunikáció és az alkotás között. A kutató szerint a dokumentációs szakemberekről azonban gyakran lebutított kép alakul ki, ahhoz képest, hogy mit is lehet a könyvtárostól kérni. A dokumentációs szakemberek, könyvtárosok igénybevételét ezért újra kell értelmezni, lehetőséget adva számukra, hogy levegőt kapjanak, több önállóságra tegyenek szert. Mint mondja, sajnálatos lenne, ha a könyvtárosokkal csak távolságot tartva dolgoznánk, elszigetelten, vagy mechanikusan.
A jövő ugyanis a közösen kiérlelt kompetenciáké. A tudományos kutatásban egyre inkább megkövetelik, hogy a kutató saját maga könyvtárosa legyen. Mintha egy logisztikai eszköz elég lenne a kutatáshoz, figyelmen kívül hagyva, hogy csökkenhet a kutatás minősége, ha a kutatónak kiegészítő munkákkal kell foglalkoznia. A kutatóknak mindig szükségük lesz a könyvtárossal való intellektuális és emberi kapcsolatra, hiszen egyetlen logisztikai eszköz sem helyettesítheti az említett minőségű hozzáállást. (ref.: Grebot Á.)


A hazai outsourcing-boom még várat magáraFEL

A hazai cégek mindössze 5-10 százaléka használja a klasszikus tevékenység-kihelyezési modellt. A megoldás hiányának egyik oka, hogy a cégek nincsenek tisztában a kulcsfolyamataikkal, amelyeket kiszervezhetnének. Az outsourcinggal szembeni leggyakoribb elvárás a költségcsökkentés és az erőforrás-átcsoportosítás lehetőségének megteremtése - írja a Világgazdaság. Klasszikus kiszervezést a magyar társaságok csak a legkézenfekvőbb esetekben (nyomtatás, postázás) alkalmaznak, ezt azonban általában nem is tekintik outsourcingnak. Ilyen típusú kihelyezést a honi cégek mintegy 70 százaléka alkalmaz.
A hazai cégek sok esetben a külföldi, esetleg multinacionális anyavállalat nyomására kerülnek szembe az outsourcing problémájával, általában felsőbb utasításra, s iránymutatás és fogalmi tisztázás nélkül kellene egy kiszervezési folyamatot levezényelniük. Más társaságok a módszert univerzális csodaszerként feltüntető szakirodalom áldozataként, divat hatására kezdenek bele a folyamatba.
Mindent egybevetve nagyon kevés az olyan eset, amikor valóban tudatosan, egy jól meghatározott változási folyamat részeként jön létre kiszervezés. Ebből egyenesen következik, hogy általában nem is hozza meg a kívánt eredményt -- számol be a Világgazdaság.

Régebbi hírforrás(ok): - F: febr. 8., link

Nem esélytelen Nyugat-Európa - K+F központtá válhat MagyarországFEL

A nyugat-európai gyártóknak többet kell költeniük kutatás-fejlesztésre (k+f), és javítaniuk kell innovációs képességüket, ha biztosítani akarják túlélésüket. Az Economist Intelligence Unit (EIU) a KPMG megbízásából készített jelentése szerint a nyugat-európai országok, Svédország, Dánia és Németország kivételével - a GDP százalékában mérve - túl keveset fordítanak k+f-re ahhoz, hogy felvehessék az innováció- és technológiaalapú versenyt, és megvédhessék magukat a nagyfokú árnyomással szemben. A tanulmány ugyanakkor megállapítja, hogy a fejlett piacokat a nyereséges működés szempontjából nem szabad leírni, és Kína színre lépése sem jelenti a véget a fejlett világ gyártói számára. Az EIU 232 felsővezetőt kérdezett meg világszerte a termelő (manufacturing) iparágban. A jelentés szerint 1995 és 2003 között az EU-tizenötök k+f -kiadásainak GDP százalékában mért aránya 1.72 százalékról folyamatosan 1.9 százalékra nőtt, ami jelentősen elmarad az USA-ban regisztrált 2.6, a Japánban mért 3.2 és az OECD-országokban átlagosan kimutatott 2.3 százalékos növekedéstől. (OECD-adatok, 2005) Magyarország, csakúgy mint Csehország, Lengyelország és Szlovákia, egyre gyorsabban zárkózik fel európai uniós társaihoz, míg a térség többi országának többsége még távol áll ettől, különösen a kutatás-fejlesztési kiadásokat tekintve. Magyarország mindazonáltal egyre inkább a régió egyik népszerű kutatás-fejlesztési központjává fejlődik. "A viszonylag olcsóbb, jól képzett munkaerőnek köszönhetően számos multinacionális cég helyezte Magyarországra kutatási központját, főként az autógyártás, a gyógyszeripar, az elektronikai és az informatikai szektorokban" - mondta Mark Walton. A társaságok előtt álló kihívásokat rangsorolva a válaszadók a költségek controllingját (48%) jelölték meg elsőként, ezt a megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalók toborzása követi (45 %). - F: febr. 8.,

Régebbi hírforrás(ok): link

K+F Magyarországon -- a külföldiek segítenekFEL

Magyarország a tudásteremtésben lényegében az EU-átlagon áll, azzal a különbséggel, hogy sokkal magasabb -- más újonnan csatlakozottakhoz hasonlóan -- az üzleti szféra által finanszírozott egyetemi kutatások aránya. Ugyanakkor nagyon alacsony az üzleti szférán belüli K+F aránya. A kutatási-fejlesztési eredmények hasznosításának mutatói közül Magyarország jobb az átlagnál a high-tech iparágakban foglalkoztatottak arányát és a high-tech termékeknek az exportban elfoglalt arányát tekintve -- mindkét tényező a külföldi cégbefektetésekhez kapcsolódik. Gyengébb viszont az olyan alkalmazási mutatóban, mint az új termékek összes eladáson belüli részaránya. A bizottság felmérésének következtetése, hogy Magyarország sokkal sikeresebb az innováció terjesztése, semmint létrehozása terén, és ez a helyzet feltehetően a korszerű technológiát bevezető külföldi cégek jelenlétének tudható be. Az innovációs akadályok elhárítása lenne a feladat, egyebek között az EU átlag 46 százalékán álló, élethossziglan történő tanulás arányának növelésével és az uniós átlag 20 százalékán álló K+F kiadások növelésével. - F: jan. 12.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Közkincs hitelprogramokFEL

06/I. 1. Célja: a közművelődési és könyvtári hálózatfejlesztési program folytatása, 100 közkulturális intézmény, közösségi színtér kialakításának, felújításának támogatása. Pályázhatnak: a közkulturális intézményeket fenntartó helyi önkormányzatok. 06/I. 2. Célja: könyvtárbuszos szolgáltatás beindításának támogatása. Pályázhatnak: kistérségi társulások, önkormányzati társulások, megyei önkormányzatok, könyvtárbusz vásárlására, a könyvtárbusz működtetésével megvalósuló könyvtári szolgáltatásokkal kapcsolatos beruházásokra úgy, hogy egy busz legalább 35 megállóhelyen szolgáltasson. Közkincs-06/II. Célja: Települési közkulturális szolgáltatások továbbfejlesztését biztosító modell-értékű programokra, valamint a népművészeti alkotóházak, népművészeti alkotó műhelyek infrastrukturális és eszközfejlesztésére.
A pályázati dokumentáció átvehető a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Ügyfélszolgálatánál (Bp, Wesselényi u. 20-22.), illetve letölthető link . A pályázatokkal kapcsolatban általános felvilágosítást a NKÖM megbízásából a Közművelődési, a Könyvtári Főosztály munkatársai nyújtanak; tel.: (1) 484 7272). A pályázati felhíváshoz kapcsolódó hitelprogram részletes feltételeit tartalmazó dokumentumok elektronikusan elérhetők és letölthetők az MFB Rt. honlapjáról (link
- F: link

Hírforrás:
2006. február 15.  • Továbbküldöm a hírt

Könyvtárközi kölcsönzés helyett vételFEL

A Hongkongi Egyetem (University of Hong Kong = HKU) könyvtárai 2002-től egy új kezdeményezést követnek, amelynek célja, hogy azokat a monográfiákat, amelyek helyben nem találhatók, és amelyekre könyvtárközi kérés érkezik, megveszik, ahelyett, hogy a tengerentúlról kölcsönkérnék. Ez a modell a gyorsaság, a használat, a tartalom és a költségek elemzésére épül. Kérhető dokumentumtípusok: könyvek, folyóiratcikkek és könyvrészletek másolatai, doktori tézisek. A kölcsönzés helyetti vétel egyfajta költségkímélő módszer még akkor is, ha hosszabb időt vesz igénybe. Előnyt jelent, ha a könyvtár biztosítja a pénzügyi alapot, bizonyos kutatási anyagok beszerzése egyszerűsödik, a gyűjteménybe került dokumentumok felhasználása javul, a források többszöri használata a költséghatékonyságot növeli. - F: Chan: Purchase instead of borrow: An international perspective. In: Journal of Interlibrary Loan, Document Delivery and Information Supply, 2004/4., Referálva: E-TMT, 2006/1., ref.: Jáki É.


A Somogyi nyílt napjaFEL

Somogyi Károly esztergomi kanonok és Szeged város köztörvényhatósága 1881. február 15-én írta alá a Somogyi-könyvtár alapítványi oklevelét. A 125 éves évfordulón a könyvtár nyílt napra várja Szeged lakóit: február 15.-én 10 és 19 óra között feltárulkoznak a Somogyi Károly Emlékkönyvtár, a Vasváry-gyűjtemény és a helyismereti gyűjtemény féltett kincsei, bemutatják a könyvtár szolgáltatásait, programjait. Ezen a napon térítés nélkül beiratkozhatnak, akik eddig nem voltak a Somogyi-könyvtár olvasói. - F: febr. 14.,

Hírforrás:
2006. február 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Hatékonyabb, ha olvasó intézi a könyvtárközit (Yale Egyetem Könyvtára)FEL

Az 1990-es évek közepén a Columbia, a Pennsylvania és a Yale Egyetem könyvtárosai elhatározták egy kényelmes és költséghatékony kölcsönzési szolgáltatás kialakítását. A cél az volt, hogy egyensúlyt tudjanak teremteni az olvasók igényei és a könyvtárosok termelékenysége között. A kölcsönzési folyamat elemzésével hamar megtalálták azokat a pontokat, amelyeken változtatva a célok elérhetők: a megrendelések kezelésének egyszerűsítésével csökkenthető a ráfordítandó munkaidő; be lehet vonni a kutatókat a kért tétel ellenőrzésébe és a kérés elküldésébe. A rendszer képes 1. a különböző könyvtárak online katalógusaiban való egyidejű keresésre a Z39.50 felhasználásával; 2. olyan adatok elérhetővé tételére, mint pl. -- a keresett könyv nincs éppen kölcsön, vagy átadható-e könyvtárközi kölcsönzés keretében; 3. az olvasók többszöri tájékoztatására kérésük feldolgozottságáról és helyzetéről; 4. a kérések egyszerű követésére.
A Borrow Direct rendszerben: kimaradtak egyes, korábban a könyvtárosok által végzett munkafolyamatok: a kért bibliográfiai tétel ellenőrzése, a lelőhely meghatározása, a kérőlap kitöltése, a helyi állomány ellenőrzése, az olvasó értesítése; emellett automatikus e-mailek küldésével bővült az olvasók értesítése kérésük állapotáról (a kérés elfogadva, a könyv elküldve az olvasó könyvtárába, saját könyvtárában a beérkező könyv mikor és hol vehető át stb.). A projekt öt éve alatt lényegesen csökkent a hagyományos, a könyvtáros által végzett könyvtárközi kölcsönzés átfutási ideje, ezt javította a Borrow Direct igénybevétele. A teljesített kérések nagy száma azt bizonyítja, hogy a kéréseket jó helyre küldték, míg a kérésekben a kisebb teljesítési arány arra utal, hogy a könyvtárosok alaposan körülnéznek a saját portájukon, mielőtt a szolgáltatást igénybe vennék. Legszembetűnőbb a változás az egy műveletre eső költségeknél, itt sikerült elérni a 10 USD/tétel alatti értéket. - F: Nitecki--Jones: Borrow Direct: its impact on service quality at Yale University Library. In: Interlending & Document Supply, 2004/3., referálva: TMT, 2006/1., ref.: Viszocsek E.


Pénzhiány az OSZK-banFEL

Hosszú nyári szünettel és más megszorításokkal próbál kijönni szűkülő költségvetéséből a Széchényi Könyvtár. Január végén riadtan távoztak a résztvevők az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) osztályvezetői értekezletéről, ahol arról tájékoztatták őket, hogy gazdasági helyzetük a teljes ellehetetlenülés felé tart. Ezért a vezetők a szokásos egyhavi nyári leállás helyett legalább kéthavit terveznek. Veszélybe került a MEK is, amely digitalizálás révén számítógépen teszi hozzáférhetővé a műveket. Az OSZK legnagyobb terhe a nagysága. Az 558 fő bérére rámegy a költségvetésük csaknem 80 százaléka, a maradék épp a rezsire elég. Mindazonáltal létszámleépítéssel Gertner László gazdasági igazgató szerint csak végső esetben élnének. Bár hasonló nagyságú külföldi könyvtárak kevesebb munkatárssal is működőképesek, az ottani fejlettebb technikáról az OSZK egyelőre csak álmodik, ráadásul kötelező szolgáltatásaik -- többek között a digitalizálás révén -- egyre szaporodnak, így a létszám aligha szűkíthető.
A könyvtár, állami bevétele mellé, mindössze 6 százaléknyi saját bevételt tud összeszedni. A gazdasági igazgató szerint az elavult épület egyes rendezvényeknek túl nagy, másoknak túl kicsi, így évente csupán két-három alkalommal tudják kiadni az épületet.
A könyvtár felügyeletét ellátó NKÖM szerint felesleges vészharangokat kongatni. A tárca közigazgatási államtitkára elmondta: őket hivatalosan még nem keresték meg a hosszabb bezárás gondolatával, addig pedig nem tudnak érdemben reagálni.
- F: febr. 9., Figyelő, 2006/6., link -- jelszóval olvasható!

Hírforrás:
2006. február 15.  • Továbbküldöm a hírt

Civil kurázsi díj a Széchényi könyvtár-ügy kirobbantójánakFEL

Civil kurázsi díjat adott át Weeber Tibornak a Nyilvánosság Klub, mert tavaly határozottan fellépett az Országos Széchényi Könyvtárban több tonnányi kisnyomtatvány megsemmisítése ellen. Weeber Tibor nyilvánosságra hozta, hogy 2005 nyarán az OSZK-ban mintegy 80 folyóméternyi, 80-100 ezer kisnyomtatványt semmisítettek meg illetve tüntettek el -- mondta a díj átadásakor Kenedi János, a Nyilvánosság Klub ügyvivője. - F: febr. 9.,

Régebbi hírforrás(ok): link , link , link

A FSZEK olvasói hírlevélszolgáltatása -- tapasztalatok [a megjelenthet képest javított változat]FEL

A szolgáltatás 2005 májusában indult a Központi Könyvtár hírlevelével. További hírleveleket indított a Kelet-pesti régió (13 tagkönyvtár) és a Dél-pesti régió (15 tagkönyvtár). Induló szolgáltatásról lévén szó, a megrendelők száma a teljes olvasólétszámhoz (232 600) viszonytva igen csekély, még nem haladja meg az 1000-et, de növekvő számú. A Központi Könyvtár megrendelői elsősorban a legnagyobb létszámú olvasóréteg, a diákság köréből kerülnek ki. Több könyvtáros és számos média szakember -- újságíró, rádió és TV riporter is feljelentkezett. A megrendelési szándékra a Központi Könyvtárban beiratkozáskor rákérdezünk, szórólapon, használóképző tanfolyamainkon hirdetjük. Közvetlen e-mail-es megkeresésben hívtuk fel pl. a középiskolák figyelmét, illetve célcsoportok (tanárok, diákok, nyugdíjasok, látássérültek) levelezőlistáin, a helyi önkormányzat hírlevelében. Könyvtárosok számára a Katalisten és más szakmai listákon adtunk hírt róla. Megkerestük a KIT hírlevelet is. A portál nyitóoldalain, jól látható helyeken önmagát kínálja a lehetőség. A régiós hírlevelekről információ jelent meg a helyi nyomtatott sajtóban, a Központi Könyvtár is tervezi rövid ismertető megjelentetését a Józsefváros c. újságban. Leghatékonyabb csatornának az olvasói beiratkozás során történő feljelentkeztetés és az e-mail-es megkeresés tűnik.
A hírlevél tartalmára vonatkozóan kevés konkrét észrevétel jött, ámde a lejelentkezések száma minimális (5 alatt) volt eddig. Olvasói visszajelzés szerint a Dél-pesti régió hírlevelét érdekesnek és jól szerkesztettnek ítélik. A hírlevél léte feltehetően a szolgáltatásra is visszahat. A Központi Könyvtár rendezvényeinek látogatottsága nőtt, beiratkozott olvasóink száma több, mint 6 000 fővel emelkedett egy év alatt (78 400). Utóbbi nem bizonyos, hogy a hírlevél hatására, de reméljük.
Tapasztalatunk szerint a hírlevélszolgáltatás kitűnő, új lehetőség a könyvtár olvasóinak rendszeres, közvetlen tájékoztatására. A potenciális olvasótábor -- pedagógusok és közvetve tanítványaik, érdeklődők a kulturális szférából -- holdudvarát érzékeljük a megrendelői körben. A hírlevélnek -- a sajtó és média-érdeklődés miatt is -- fontos szerepe lehet a könyvtár pr-tevékenységében. Tervezzük szakmai hírlevél indítását a FSZEK könyvtárosai számára a közeljövőben.
A hírlevélarchívumok URL címei: Központi Könyvtár: link
Kelet-pesti régió: link Dél-pesti régió: link

Régebbi hírforrás(ok): - F: Nagy Anna, igazgató (Központi Könyvtár)

Hírlevél -- text vagy html-formátumban?FEL

Milyen formátumban küldje hírleveleit, cikkeit a maximális eredmény érdekében? Végigolvasva azt a közel százoldalnyi cikket, kimutatást és közvélemény kutatást, amelyeket a szakma legnagyobbjai az elmúlt években publikáltak a témában, és végiggondolva az elmúlt három év alatt begyűjtött saját tapasztalatot, az alábbiakban összefoglaljuk a témával kapcsolatos végkövetkeztetéseinket. - F: febr. 6. és 13., Prím Online,

Régebbi hírforrás(ok): link és link

Francia kiadók a Google E-könyvtára ellenFEL

Az eddig sokat vitatott Google könyvtárprogramja ismét támadások kereszttűzébe került. Jelenleg a franciaországi könyvkiadók neheztelnek a kereső-óriásra, amiért az beszkenneli a Michigan egyetem könyvtárában fellelhető francia műveket.

Régebbi hírforrás(ok): - F: febr. 10., Prím Online, link

Az új EU-tagok nemzeti könyvtárai veszélyeztetik a közös könyvtárprojektetFEL

A TEL-ME-MOR az Európai Könyvtár projekt megvalósításának akadályait sorolja fel. Ezek közül egyik, hogy a közelmúltban csatlakozott EU-tagok 10 nemzeti könyvtárából csak négy bír kellő digitalizált tartalommal. - F: febr. 7.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Legális fájlcserélés lehet Magyarországon is?FEL

Az egyik parlamenti párt ifjúsági szervezete párbeszédet kezdeményez a szerzők, a fogyasztók, valamint az iparág képviselőivel annak érdekében, hogy egy éven belül megszülessen a legális fájlcseréről szóló törvény -- jelentette be John Emese, a szervezet elnöke. - F: jan. 12., Prím Online,

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetet adna mindenkinek az unióFEL

Az EU minden polgára számára elérhetővé kell tenni az internetet -- jelentette ki a soros osztrák elnökség képviseletében Franz Morak. A hatóságokkal való elektronikus kapcsolattartásnak gyorsnak és bürokráciamentesnek kell lennie. - F: febr. 13.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Telefon és internet -- háztartási áramcsatlakozón keresztül MezőbándonFEL

A Maros megyei Mezőbándon került sor az első PLC (Power Line Communications) alapú szolgáltatás beindítására. A rendezvényen részt vett Nagy Zsolt, távközlési és információs technológiai miniszter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, aki elindította a szolgáltatást, Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke, Kelemen Attila képviselő, Florin Bejan államtitkár, valamint Mircea Rusu, Mezőbánd polgármestere. - F: febr. 10., Prím Online,

Régebbi hírforrás(ok): link

A rendelőbe költözhetnek Kalocsa könyvtáraiFEL

Összesen közel 40 millió forintból képzeli el a városvezetés a jelenleg három helyen működő könyvtár összevonását, fejlesztését. Jelenleg a Hunyadi utcai volt zsinagógában a városi könyvtár központja, a művelődési ház második emeletén a gyermekkönyvtár, a Kunszt utcában pedig a raktár található. A kórház átalakításával a rendelőintézet épülete kiüríthető és más célra használható lett. Így a háromszintes, 900 négyzetméter alapterületű megüresedő épületben működhet akár már jövő év végére az egyesített könyvtár. Természetesen ehhez még sikeres pályázatok kellenek. Többek között erről is tárgyal ma délután a kalocsai képviselő-testület. - F: febr. 7.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtáravatás lesz VeszprémbenFEL

Gazdag tanéve az idei az egyetemnek. Átadták a diákhotelt, pár hónapon belül avatják az új könyvtárat. - F: febr. 13., Napló


A mezőberényi könyvtárban: internetes Információszerzés felelőséggelFEL

Kulcs a számítógéphez címmel rendeztek 9-11 éves általános iskolás tanulók részére gyermekfoglalkozást a mezőberényi városi könyvtárban.
Az összejövetelen -- amelyre sok diák látogatott el -- olyan információszerzési technikákat sajátíthattak el az érdeklődők, amelyek segítségével jól és gyorsan összegyűjthetik egy-egy témakör legfrissebb tudnivalóit, gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek az internet mindennapi használatáról, bővíthetik tudásukat. A szervezőktől megtudtuk, csak olyan fiatalok ülhetnek le a gép mellé, akik tudják használni a világhálót, és csak arra, amire egy közkönyvtárban való: információszerzésre. A rendezvénysorozat -- amely szombaton folytatódik -- célja, hogy felelőséggel mutassa be az internet által biztosított lehetőségeket, s ne csak időpocsékolás legyen a számítógép előtt eltöltött idő. - F: febr. 10.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárnyi könyvadomány a falunak -- TolmácsFEL

Nemes ajándékkal lepte meg a tolmácsi könyvtárat Miklósvári Sándor budapesti születésű, magyar-történelem szakos középiskolai tanár. Nem kevesebb, mint 5800 szépirodalmi művet, enciklopédiát, földrajzi témájú könyvet, térképet, sőt még hanglemezgyűjteményt is felajánlott a számára oly kedves, mintegy 800 lakosú település számára. ... S egyébként is: egy hajdani népiskolai tanítónak élete végéig nevelnie kell mindenre, ami szép: s mi lehetne szebb szenvedély az olvasásnál, lelkünk művelésénél, gazdagításánál és nemesítésénél?! - F: febr. 14., link
- F: Sok nyugati köz- és felsőoktatási könyvtár tervszerűen foglalkozik tudatos, adományok általi állománynöveléssel. Hasonló, idehaza is viszonylag könnyen alkalmazható eljárás az olvasók otthoni, már nem használt könyveinek gyűjtése, az adományozás ösztönzése -- természetesen a beérkező könyvek megfelelő válogatását nem mellőzve. (MG)


Még fagyasztják a könyveketFEL

Tizennyolc millióról 5 millió forintra csökkent az Országos Széchenyi Könyvtárat ért kár értéke. Január 18-án az Országos Széchényi Könyvtárban egy vízvezeték megrepedt és több ezer dokumentum elázott. A csőtörésben 2.500 könyv és 1.200 kötetnyi hírlap ázott el. A könyvek jelentős része azonban csak nedves lett, ezért vasalással és újrakötéssel helyre lehet őket állítani. A hírlapok jelentős részét is sikerült már pótolni. Más könyvtárak és a lapkiadók is felajánlották anyagaikat az OSZK-nak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: febr. 9., meghallgatható: link

Mit tehetünk a monitorok szemkárosító hatása ellen?FEL

Napjainkban egyre többen, és egyre többet használják a számítógépeket. Vannak akiket a munkájuk, míg másokat a szórakozás vagy kapcsolattartás szándéka köt a monitor elé. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk a számítógépes munka egészségre gyakorolt hatásaival. Cikkünkben részletesen megvizsgáljuk a monitorok szemre és látásra kifejtett hatását, valamint hasznos tanácsokat adunk a számítógépes munka körülményeinek egészséges és kellemes kialakításához.

Régebbi hírforrás(ok): - F:febr. 13., link

Rowling ismét olvastat -- nem kell hozzá lelassulniFEL

A Harry Potter-könyvek világsikerét több pszichológus és szociológus elemzte. Kende B. Hanna, gyermekpszichológus a Harry Potter titka -- A gyermek csodavilága című könyvéhez megkérdezett számos magyar és francia gyereket (olyanokat is, akik kötelező olvasmányaikon kívül soha könyvet nem olvastak): mi késztette őket arra, hogy szenvedélyes olvasókká váljanak. Válaszaikból az derül ki, hogy a könyvet mozgalmasnak és izgalmasnak találták -- mondta a FigyelőNet kérdésére a pszichológus. Rowling ráérzett a mai gyerekek képzeletvilágára, ráadásul a könyv ritmusa, tempója is a mai korhoz igazodik. Kende Hanna saját gyermekterápiás tapasztalata alapján is úgy véli, hogy a gyerekek azért ugranak fejest a Harry Potter-könyvekbe, azért érzik magukat otthon bennük, mert belevarázsolja őket egy olyan világba, amely kielégíti csodavilág-szükségletüket. A felnőttek világában a gyerek kicsi és kiszolgáltatott. Harry Pottert követve -- aki bántalmazott kisfiúból nagy varázslóvá, sőt hőssé válik - önbizalmat meríthetnek, s elindulhatnak önmaguk kiteljesítésére. A hősszükségletet elégíti ki a Harry Potter. A népmesék is erre épülnek, ma azonban a gyerekek fantáziavilágában nem aktuális rém a hétfejű sárkány. A népmese, főleg a magyar népmese egyébként egy ráérős, mesélős műfaj, a Harry Potter sokkal feszesebb tempójú mű, ami állandóan előrevetíti az eljövendő történéseket. Nemzetközi tapasztalat, hogy a korábban nem olvasó gyerekek, a Harry Potter elolvasása után nem hagyják abba a könyveket, újabb és újabb regények, mesék olvasásába kezdenek bele. Nem elhanyagolható hatása Rowling könyveinek tehát, hogy olvasóvá nevel. Ezt több helyen a világon egyébként iskolákban is kihasználják: a Harry Potterre építve tanítanak bizonyos tárgyakat. A roxforti mese motiváló hatására a gyerekek nagy kedvvel és eredményesen tanulják meg az adott tananyagot e helyeken. - F: febr. 9.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Tömeges paranoia a munkahelyenFEL

A stresszes munka, a rosszul működő munkahely traumatizáló tényező lehet. A bizonytalanság légkörében akár tömegesen alakulhat ki egyfajta paranoia. ... Különböző vezetési stílusok különböző módon stresszelnek. A tekintélyelvű, autoriter vezér a dolgozók többségében szorongást okoz, sokan félnek tőle, ugyanakkor egyesek munkatempójára kifejezetten serkentőleg hat, meg szeretnének neki felelni. Az autokratikus főnök hatására az azonos szinten álló beosztottak között erősödik ugyan a szolidaritás érzése, például ki lehet beszélni a főnököt, az ilyen vezető azonban gyerekszerepben tartja a dolgozókat, bármiféle változtatásra kicsi az esély, a kreativitásnak nem sok hely jut. A laissez-faire típusú vezető az előzőnek az ellentéte, nem szívesen hoz döntést, mindenki azt csinál, amit akar. Ez is szorongást okoz a dolgozókban, mivel tisztázatlanok a határok, könnyen eluralkodik a bizonytalanság. A demokratikus vezető alatt a dolgozók a legkiegyensúlyozottabbak, a problémákat meg lehet beszélni, a döntésekbe van beleszólása a beosztottaknak. A probléma nehézsége az, hogy az ilyen vezető alá önálló személyiségek kellenek, akik hajlandóak elismerni gyengéiket is. - F: febr. 14.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google kézírás-keresőt fejlesztFEL

A Google ismét nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis anyagilag támogat egy, a dublini egyetemen folyó kutatást, amelynek célja kifejleszteni a kéziratok között való keresésre alkalmas szoftvert. - F: febr. 12., Prím Online,

Régebbi hírforrás(ok): link

Jegyzetekkel ellátott New York TimesFEL

Egy megszállott olyan webhelyet készített, ami a New York Times cikkeihez kapcsolódó, azokat feldolgozó blogokat gyűjti össze. Újabb bizonyíték arra, hogy nem feltétlenül felülről és nagy pénzekből épülnek a jó dolgok. - F: febr. 8.,

Régebbi hírforrás(ok): HVG-médiablog

E-mail függőség -- tudatosak, totálisan függők, elutasítók és passzívakFEL

Az e-mail használati szokásokról végzett kutatásról tartott ma sajtótájékoztatót a Budapesti Műszaki Főiskola Symantec-laborjában a Symantec Magyarország és az ITTK (Inmformációs Társadalom- és Trendkutató Központ). A kutatás szerint a számítógép-felhasználók 75 százaléka e-mail-függőségben szenved, hetente akár két napot is eltölthetünk elektronikus levelezéssel. - F: jan. 26., Prím Online,

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyv nélkül él a romániaiak egytizedeFEL

A romániaiak mindössze öt százalékának van ötszáznál több könyve -- 12 százaléknak egyetlen könyve sincs -- derül ki egy kultúrafogyasztási felmérésből. A kutatás rámutat: a városiak és vidékiek ízlésében nincs sok különbség, bár utóbbiak nehezebben férnek hozzá a kulturális termékekhez. A televíziós műsor a legnépszerűbb kultúrcikk Romániában. - F: febr. 12.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Majd 1.000 kötettel bővült a segesvári könyvtár állománya 2005-benFEL

Ez az intézmény tavalyi tevékenységét ismertető összesítésből derült ki. A könyvek egy részét saját pénzből vásárolták, nagyon sok kiadványt pedig adományozások révén szereztek meg. A létesítmény olvasóinak száma is növekedett: 1.100-nál is többen iratkoztak be, összesen pedig az év leforgása alatt több mint 21.000 könyvet kölcsönöztek rövidebb vagy hosszabb időszakokra. Egy olvasó átlag három kötetet kért ki egy alkalommal. A gyerekrészleg 800 új taggal gazdagodott, itt 13.000 könyvet adtak oda hazavitelre. Az olvasóterem is népszerűségnek örvendett, 845-en fordultak meg benne, egy év alatt pedig közel 2.000 kötetet tanulmányoztak. - F: febr. 8.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A teleház vonzza a fiatalokat a könyvtárba is -- ZimányFEL

A telefonhálózat hiánya miatt több mint két évig húzódott a teleház kialakítása. Végül az informatikai minisztérium sietett a falu segítségére, s a támogatás folytán egy műholdas parabolaantenna elhelyezésével biztosítani tudták a szélessávú internet-hozzáférést. A kis település életében ez meghatározó, hiszen sok olyan fiatal él itt, akiknek otthon nincs számítógépe. A teleház gépeit a kultúrházban helyezték el, ahol a könyvtár is helyet kapott. Így a fiatalok nemcsak a világhálón kalandozhatnak, hanem a szépirodalmi kötetek lapjain is. A bibliotéka és a teleház vezetője Szépics Tiborné (képünkön), aki szabadidejében a falu fiataljaival kulturális műsorokat is szervez. -- A könyvtárt csaknem tíz, a teleházat két éve vezetem -- mondta. -- A teleház vonzza a fiatalokat a könyvtárba is, hiszen amíg várakozniuk kell, unaloműzésül olvasgatnak. Mintegy háromezer kötetből választhatnak a szótárakon, lexikonokon kezdve a mesekönyveken át a szépirodalomig. S érdekes, hogy a fiatalok mellett a középkorúak is kezdenek megbarátkozni a világhálóval. - F: febr. 11.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Hatezer dollár késedelmi díjként a könyvtárbanFEL

Új-Zélandon egy kölcsön könyvet 61 év után vittek vissza a közkönyvtárba, a késedelmi díj több mint 6 ezer dollárra (több mint egy millió Ft) rúgott. A The Punch Library of Humour című könyvet 1945-ben kölcsönözték ki Rotorua üdülőváros közkönyvtárából. Marie Sushames 85. születésnapján visszavitte a kötetet, amelyet a családi emlékek rendezgetése közben talált meg a házában, és a nem csekély összegű bírságot is kifizette -- adta hírül a Rotoruas Daily Post című helyi újság. Jane Gilbert könyvtárosnő -- aki még csak 16 éve dolgozik a közkönyvtárban - szinte hihetetlennek tartotta, hogy hat évtized után egyik könyvük visszatért, ezért a kötetet ki is állította a könyvtár egyik vitrinében azzal a fölirattal, hogy Soha sem késő visszahozni könyvet. - F: febr. 9.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Helyesírási gyorssegély az internetenFEL

Még 96 évesen is a gépe előtt ül és helyesírási kérdésekre válaszol az interneten a francia Orthonet elindítója, Charles Müller. Az Orthonethez hasonló nyelvhelyességi internetes szolgáltatás Magyarországon is elérhető, ám a látogatók száma egyelőre jócskán elmarad a francia érdeklődőkétől. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományos Intézetének portálján (link a tanacs@nytud.hu -ra küldött kérdésére még aznap választ kap az érdeklődő. Az ügyeletet 10-től 14 óráig látja el az intézet egyik szakembere. Ezenkívül egy másik honlapon, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda oldalán (link egy gyors regisztráció után már fél órán belül helyesírási gyorssegélyben részesítik a nyelvileg bizonytalanokat. - F: febr. 10., Prím Online,

Régebbi hírforrás(ok): link

gmobil.hu: az ingyenes mobilvideók honlapjaFEL

Néhány napja jelent meg a link honlap, amely szolgáltatófüggetlen módon kínál mobilvideókat. - F: febr. 12., Prím Online,

Régebbi hírforrás(ok): link

Az origo közkinccsé teszi cikkei egy részétFEL

Felhasználhatóvá teszi cikkei egy részét az origo.hu portál az egyéni internetezők és a nonprofit szféra számára. A Creative Commons licensz-rendszernek köszönhetően a művek szerzői közvetlenül rendelkezhetnek a műveik felhasználásáról. - F: febr. 13., Prím Online,

Régebbi hírforrás(ok): link

Klasszikus zenék a New York-i Filharmonikusok előadásábanFEL

A New York-i Filharmónikusok a jövőben az általuk játszott művekkel szeretnének kedveskedni a klasszikus zene kedvelőinek, és ingyenes letöltésre szeretnék felajánlani évi négy koncertjüket - jelentette be a zenekar elnöke, Zubin Mehta. A darabokat CD-lemezek formájában is elérhetővé teszik majd, és ez ügyben már felvették a kapcsolatot a Universal Records/Deutsche Grammophon kiadótársasággal. - febr. 13., Prím Online, link


Ingyenesen letölthető a magyar irodalom háromszáz klasszikusaFEL

A szentendrei Mercator Stúdió Elektronikus Könyvkiadó az Országos Széchenyi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárával együttműködve 300 kötetet adott ki a magyar irodalom klasszikus műveiből, melyek ingyenesen letölthetők a kiadó link címen elérhető honlapjáról PDF, illetve LIT formátumban. A családi kisvállalkozásként működő kiadó öt éve ad ki informatikai szakkönyveket, a jövőben a magyar nyelvű számítástechnikai szakirodalom terjesztése mellett kortárs magyar írók műveit is tervezi megjelentetni, valamint további klasszikus műveket is kiad. Eddig 250 számítástechnikai tematikájú e-könyvet adtak ki. Klasszikus írók közül eddig napvilágot látott Ady Endre, Arany János, Bródy Sándor, Csáth Géza, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc csaknem összes műve. - F: febr. 13.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Kampányplakátok, montázsok és választási rigmusokFEL

Böngésszen az előző választások hivatalos plakátjai, a szimpatizánsok és ellendrukkerek által készített fotómontázsai, valamint a főleg sms-en terjedő rigmusok között. - F: febr. 14.,

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról