Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/8., 2. 22.

Kari könyvtárak nyilvánossága
Vállalkozásra tanítana az iskolában az EU
Közkönyvtár franchise-ban -- Tömörd és a Csepregi Önkormányzat üzlete
Brit könyvtárak, választások, ígéretek
Kulturális beruházás -- kiskunfélegyházi és ajkai könyvtár
250 milliárdos rekordberuházások a felsőoktatásban -- könyvtárral
Sárospataki könyvek -- 400.000 dollárért
Díszkivilágítás megyei kulturális intézményeknek
Intézményeket vonnak össze Tótkomlóson
Hivatkozásmutatók versenye: a Thomson vitatja az Elsevier szolgáltatását (Scopus Citation Tracker)
Régiónk szervezetei válság esetén inkább a növekedésbe menekülnek
Pszichológus a szervezetnél
A BME OMIKK hírlevél-szolgáltatása
Digitalizált magyar kiadványok Lendváról
Internetes keresőoldalt indított a Sanoma Budapest
Ismerkedj a könyvtárban! -- bib-dating
Saját zeneletöltő szolgáltatást indít az Amazon
Az Országggyűlés könyvadománya Székelyudvarhelynek
Győr Kelet-Közép-Európa eddigi egyetlen digitális városa
Amerikai szabadalmak: milliók gyorsuló ütemben
X alakú könyvtár épül fel Dubai festői tengerpartján
Minden hatodik ember internetezik már világszerte
Rohamosan nő a keresőgépek használata
A Google és a Vodafone összefognak
A Google nemet mondott az USA adatszolgáltatási kérésére
Internet három dimenzióban -- tématérkép megjelenítése mélységben is?
Kovács: az internet-hozzáférés biztosítása magában nem elég
Női rovat indult az ITport.hu-n
Az interneten is elérhetők a szabványok adatai
Samsung sportweboldalak -- nekik megéri, könyvtárnak nem?
TV újság + RSS hírolvasó + magyarországi időjárás + intelligensház vezérlés = HONet
Egy hely, ahol mindent megtudhat az asztmáról
A Sanoma internetes keresőoldalt indít


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Kari könyvtárak nyilvánosságaFEL

1997-ben egy újságíró műsora elkészítéséhez el akarta olvasni Torgyán József 1954-ben írt jogi egyetemi disszertációját. A kari könyvtárat felügyelő dékán azonban elutasította a kérelmét azzal az indoklással, hogy a szakdolgozat belső intézményi iratnak minősül, mely 'rendeltetését tekintve nem a nyilvánosság számára készül, hanem az egyetemi képzési követelmények teljesítésének része', a betekintés ezért csak a szerző előzetes hozzájárulásával engedélyezhető. Az újságíró az adatvédelmi biztos állásfoglalását kérte. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a disszertációk tudományos igényű alkotások, melyeket megillet a szerzői jogi védelem. A kari könyvtár korlátozott nyilvánossággal működik, az oktatókon, diákokon, kutatókon kívül mások csak dékáni engedély birtokában használhatják az anyagát. - F: febr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vállalkozásra tanítana az iskolában az EUFEL

Brüsszel szerint az európai iskolákban vállalkozási tanórákat kellene bevezetni, hogy a 'vállalkozói elkötelezettség' már fiatal korban kialakuljon, s ennek segítségével legalább hosszú távon jelentősen javuljon az Európai Unió gazdasági versenyképessége. Verheugen üdvözölte a luxembourgi általános iskolákban honos gyakorlatot: a kis EU-ország fővárosában rajzfilmeken ismertetik, hogy miként kell elindítani és megalapozni egy vállalkozást. - F: febr. 15.,

Régebbi hírforrás(ok): Napi Online, link

Közkönyvtár franchise-ban -- Tömörd és a Csepregi Önkormányzat üzleteFEL

Együttműködési megállapodást kötött Tömörd Község Önkormányzata a csepregi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárral. A megállapodás értelmében a községi önkormányzat ezentúl a csepregi intézmény szakmai segítségével biztosítja a településen a közkönyvtári ellátást. Tömördön néhány éve szünetel a könyvtár nyitva tartása, a múlt héttől azonban hetente egyszer újra kinyithat. Az önkormányzat biztosítja az intézmény működésének feltételeit, Csepreg pedig szakmai segítséget nyújt. Ez többek között a könyvbeszerzési társulás működésében is megnyilvául majd. A községi önkormányzat minden évben elkülönít egy adott összeget állománygyarapításra, ám a könyveket a Petőfi könyvtár szerzi be, azokat leltározza, katalogizálja, majd ezután juttatja el a szolgáltatóhelyre. - F: febr. 16.
-- Franchise-rendszer: nagyobb vállalkozás szaktudásával, kapcsolatrendszerével, promóciójával, kidolgozott eljárásaival támaszkodik a helyismeretben tapasztaltabb vállakozásra. Az együttműködés mindkét fél számára jövedelmező, azaz értéket előállító. Közismert üzleti példa: McDonald's.

Régebbi hírforrás(ok): Vas Népe

Brit könyvtárak, választások, ígéretekFEL

A brit parlament Kulturális, Média- és Sportbizottságának 2005. március 10-i jelentése ( link részletesen foglalkozik az Egyesült Királyság közkönyvtárainak helyzetével. Sir Gerald Kaufman bizottsági elnök kijelentette, hogy a szolgáltatásokért felelősök részéről sürgős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megállítsák és visszafordítsák a könyvtárhasználók és a kölcsönzők számának folyamatos csökkenését, valamint a könyvtárépületek további romlását. Tim Coates -- a Ki a felelős? című, a könyvtári menedzsment témájában 2004-ben született beszámoló szerzője -- egy áprilisban tartott rendezvényen üdvözölte a bizottság jelentését. A CILIP, a könyvtári és információs szakemberek szakmai szervezete link egyetért a szigorúbb szabványok és a hatékonyabb szabályozás bevezetésével, valamint a szolgáltatások minőségének fejlesztésével. Míg Coates szerint a könyvtárak jelentős összegeket fecsérelnek el bürokráciára, és sokszor duplikálnak bizonyos munkákat, a CILIP részéről Bob McKee álláspontja szerint a jelentés az ő véleményét erősíti, miszerint növelni kell a könyvtárak pénzügyi támogatását...

Régebbi hírforrás(ok): Ashling: U.K. Libraries, Elections, and Manifestos. In: Information Today, 2005. jún. Referálva: TMT, 2006/1., ref.: Kovácsné K. Á.

Kulturális beruházás -- kiskunfélegyházi és ajkai könyvtárFEL

Bozóki András elmondta, hogy tavaly -- az idei 7,18 milliárddal szemben -- 6,5 milliárd forint volt a kulturális célú címzett támogatás összege. Az idei nyertes projektek keretében hat művelődési ház, két-két könyvtár és levéltár, egy ifjúsági ház és egy múzeum újul meg, bővül, illetve épül fel. Kalocsán újjáépül a Művelődési Központ és Klubház, Kiskunfélegyházán bővítik és felújítják a Petőfi Sándor Városi Könyvtárat [ld. link ], a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár raktárát szintén bővítik. Ajkán megszépül a városi könyvtár. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link ;

250 milliárdos rekordberuházások a felsőoktatásban -- könyvtárralFEL

A magyar felsőoktatás eddigi legnagyobb, közel 250 milliárd forintos beruházása valósul meg 2002-2008 között -- közölte Magyar Bálint szakminiszter. Az oktatási tárca vezetője elmondta: a fejlesztések az ország minden egyetemi, főiskolai városát érintik, ahol az intézmények új és felújított kollégiumi férőhelyekkel, új oktatási épületekkel, előadótermekkel, könyvtárakkal, konferenciaközpontokkal, modern kutatási műhelyekkel gazdagodnak. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sárospataki könyvek -- 400.000 dollárértFEL

Hétfő kora reggel óta ismét Magyarországé a sárospataki könyvtár nagy értékű könyvgyűjteménye: magyar idő szerint 6 óra 15 perckor Székely Árpád moszkvai magyar nagykövet a könyveket tartalmazó ládákat átvette Nyizsnij Novgorodban, ahol a II. világháború óta voltak. A könyveket már útnak indították Moszkvába. A 136 ritkaság átadásáról szóló megállapodást vasárnap írták alá. Várható, hogy az orosz fővárosban még a héten lefolytatják a kiviteli eljárást, és ezzel lehetővé válik, hogy a sárospataki könyvgyűjteményt Magyarországra szállítsák. A könyvek 'őrzéséért' -- az azzal felmerülő költségek térítéseként -- Magyarországnak a hírek szerint négyszázezer dollárnyi összeget kell fizetnie az orosz törvények értelmében. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Díszkivilágítás megyei kulturális intézményeknekFEL

A kecskeméti Cifrapalota, a megyei könyvtár és a Katona József téri irodaház (régi megyeháza) után a megyei önkormányzat tulajdonában álló újabb épületek kaphatnak díszkivilágítást. Ha a közgyűlés elfogadja az erre vonatkozó terveket, a megyei önkormányzat a regionális fejlesztési tanácsnál megpályázza a félegyházi Kiskun Múzeum, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum, a kalocsai Viski Károly Múzeum, valamint a bajai Nagy István Képtár díszkivilágításának költségeit. - F: febr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Intézményeket vonnak össze TótkomlósonFEL

Az intézményi racionalizáció is napirendre került a tótkomlósi képviselőtestület napokban tartott ülésén, ahol az idei költségvetés megalkotása volt a cél. Döntés született a zeneiskola, a művelődési központ és a könyvtár integrációjáról, a szociális szolgáltató központnak és a bölcsődének az összevonásáról. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hivatkozásmutatók versenye: a Thomson vitatja az Elsevier szolgáltatását (Scopus Citation Tracker)FEL

A Thomson Scientific kétségbe vonja az Elsevier (ön)minősítését, mint a 'világ legnagyobb referáló és hivatkozási szolgáltatásáét'. A Scopust kiegészítő új hivatkozási mutató pedig szerintük egyrészt csak a társadalom- és természettudományokra terjed ki, ellentétben az ISI ismert rendszerével, másrészt a felkínált 10 éves időszak nem tárja fel kellő mélységben egy szerző(csoport) szellemi hatásának valós mértékét. (ref.: SP) - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Régiónk szervezetei válság esetén inkább a növekedésbe menekülnekFEL

A magyar cégek reagálnak legkésőbb a válsághelyzetekre -- állítja a Roland Berger osztrák tanácsadó cég egy friss tanulmánya. A felmérés szerint a kelet-közép-európai országokban a cégvezetők átlagosan később reagálnak a problémákra, mint nyugati kollégáik. Amíg Nyugat-Európában a válsághelyzetekre elsősorban átszervezési és költségcsökkentési intézkedésekkel válaszolnak, a környező országokban inkább a forgalmat próbálják meg növelni. - F: febr. 16., link -- A kulturális különbség nemcsak gazdálkodó szervezetekre jellemző. Hazai könyvtárvezetői nyilatkozatok között elenyésző a hatékonyság növelésére utaló kijelentés. E sorok írója az elmúlt esztendőben csupán az ELTE EK illetve a Halis István Városi Könyvtár esetében talált ilyen sajtónyilatkozatot. Más esetekben gyakoribb a válsághelyzetre való túl lassú reagálás (veszélyek elhallgatása nyilvános fórumokon) illetve a külső körülmények -- vö.: fenntartói értetlenség, csökkenő költségvetés, alkalmatlan könyvtárigazgató -- okolása. Az utóbbi azonban kevésbé nyilvánosan.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Pszichológus a szervezetnélFEL

Tartós konfliktusok rendezése, új kollégák beillesztése a szervezetbe, alkalmasság-vizsgálat, hatékonyságnövelés -- a munkahelyi pszichológus egyebek mellett ilyen területeken segítheti a vezetők munkáját. - F: febr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link (előfizetői jelszóval!)

A BME OMIKK hírlevél-szolgáltatásaFEL

A BME OMIKK-ban 2005 áprilisában indult az elektronikus havi hírlevél szolgáltatás. Hangsúlyos célja a könyvtári események (filmklub, kiállítások, stb.) népszerűsítése a hírlevéllel is. A hírlevél promóciója: indulásakor a beiratkozott olvasóknak szóló körlevél merült fel, de a gyakori spamek miatt ezt nem tudtuk megvalósítani (nehogy az olvasói levelezőrendszerek letiltsák a könyvtárunkból érkező e-maileket). Így az egyetemi levelezőlistákat és a KATALIST-et, szórólapokat, plakátokat, és újabban a könyvtár aulájában felállított hirdetőtáblát vettük igénybe (az utóbbival az email nélküli olvasókat céloztuk. A paravánon a hírlevél néhány -- szerintünk érdekes -- cikkét közöltük, pl. a 'Könyvtári okosodót', amely könyvtárhasználati információkat tartalmaz. A állandó rovatok: Hírek, Kölcsönzési hírek, Események, Könyvtári okosodó, Elektronikus dokumentumok, Könyvbeszerzési hírek, Folyóiratok a könyvtárban, Nyilvános Ph.D. védések. Feliratkozni a Könyvtár honlapján, a nyitóoldalon lehet. Az űrlapon kérdezzük az olvasói státuszt és (a későbbi szegmentálás érdekében pl.: új könyvbeszerzések, programok) az érdeklődési kört is. Leiratkozás eddig nem volt. Kedvelt az Új könyvbeszerzések és az Új folyóiratok rovat. A visszajelzések tükrében az olvasók véleménye szerint szeretnénk alakítani és fejleszteni, pl. új rovatok, esetleg cikksorozatok indításával. A feliratkozás és kiküldés saját készítésű programmal történik, de tervben van egy munkát egyszerűsítő hírlevél-modul megvásárlása. A cikkek megírásában minden könyvtári dolgozó részt vehet (biztosítandó, hogy a fontos hírek ki ne maradjanak, és mindenki magáénak érezze a hírlevelet. A cikkek osztályonként kiválasztott szerkesztők által jutnak a főszerkesztőhöz. Aktuális szám: link Feliratkozás: link

Régebbi hírforrás(ok): Wünschné Vajna Éva, BME-OMIKK

Digitalizált magyar kiadványok LendvárólFEL

Rövidesen valamennyi muravidéki magyar kiadvány hozzáférhető lesz az interneten keresztül, mivel jelenleg is folyamatban van már azoknak a könyveknek a digitalizálása, amelyeknek döntő többsége a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet gondozásában jelentek meg. Szlovéniában most már hagyományosan évente közel tucatnyi magyar nyelvű könyv jelenik meg -- ezek többsége szépirodalmi, illetve valamelyik szakterülethez tartozó tanulmánykötet. Ezek, a határ mindkét oldalán sokakat érdeklő kiadványok a jövőben minden olyan könyvtárban elérhetőek lesznek, amelyek kapcsolatban állnak az Országos Széchenyi Könyvtárban működő Magyar Elektronikus Könyvtárral vagy a szolnoki Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár keretében működő Kárpát-medencei Magyar Elektronikus Könyvtárral. Papp József ez idáig két elektronikus adatbázis, a Muravidéki magyar életrajzi lexikon, illetve a Szlovéniai magyar irodalmi lexikon létrehozásában működött közre, jelenleg pedig a magyar kiadványok számítógépes változatát készíti elő. A két adatbázis és a kiadványok digitalizált változata mellett a szlovéniai magyarok hetilapja, a Népújság is elérhető már az interneten keresztül. - F: febr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Zalai Hírlap

Internetes keresőoldalt indított a Sanoma BudapestFEL

Tango.hu néven internetes keresőoldalt indított a Sanoma Budapest Zrt. Az induló site, amely a kiadó Új Média Divíziójának fejlesztése, olyan, a hazai piacon ismert szereplőkkel veszi fel a versenyt, mint a vizsla24, a Google vagy a Góliát. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Ismerkedj a könyvtárban! -- bib-datingFEL

Sok-sok könyv, virágok, egy pohár bor s szerelem első látásra? Három éve még egyetlen esttel indított az antwerpeni Permeke könyvtár, ám a két ottani könyvtáros immár a flandriai és a brüsszeli kollégáknak tart felkészítő kurzusokat, hogyan segíthetnek párt találni a könyvmoly szingliknek. -- Alapjában itt is a most divatos gyorsrandiról van szó, ám új környezetben: könyvekkel -- magyarázta Eric Van der Straeten. Az első estén kollégája, Danny Theuwis dekorálta romantikusra az addig unalmasnak gondolt könyvtártermet. A tizennégy, 35 alatti magányos fiatalnak a lélektani 'jégtörőt' a pohár bor és a gyertyafény mellett az jelentette, hogy kedvenc regényükről beszélhettek. Akinek megtetszett valaki, egy cédulán hagyhatott neki üzenetet. A két ötletgazda a holland nyelvet is megajándékozta egy angolos műszóval: bib-dating, azaz könyvtári randevúzás.

Régebbi hírforrás(ok): link , link , link

Saját zeneletöltő szolgáltatást indít az AmazonFEL

A Reuters értesülései szerint az Amazon, a legnagyobb online kiskereskedelmi cég tárgyalásokat folytat négy nagy lemezkiadóval saját internetes zeneletöltő szolgáltatás beindításáról. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Az Országggyűlés könyvadománya SzékelyudvarhelynekFEL

Csíkszeredában dr. Szabó Béla főkonzul adta át a Hargita megyei könyvtárnak és a székelyudvarhelyi városi könyvtárnak a Magyar Országgyűlés könyvajándékát. Az adomány az erdélyi, horvátországi és vajdasági magyar közgyűjteményeknek szánt sorozat része. A 42 európai uniós témájú, magyar nyelvű kézikönyv a csatlakozás felkészülésében kívánja segíteni az olvasókat. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Győr Kelet-Közép-Európa eddigi egyetlen digitális városaFEL

A Digitális Közösségek Kezdeményezés (Digital Communities Initiative) tagjai által újonnan kifejlesztett Land Management Starter Kit segítségével az önkormányzatok kiterjeszthetik az alkalmazottaik hozzáférését a területfelhasználást és közösségfejlesztő tevékenységeket érintő alapvető információkhoz, alkalmazásokhoz és folyamatokhoz. - F: febr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Amerikai szabadalmak: milliók gyorsuló ütembenFEL

Az egy milliomodik amerikai szabadalmat 1911-ben jegyezték be. 24 évvel később már a 2. és újabb 26 évvel később (1961) a 3. milliót. A negyedik és ötödik millióra 15-15 évet kellett várni (1976. illetve 1991.). Azután felgyorsult a technológiai fejlesztés irama: nyolc évvel később a 6. millióra került sor, most pedig már csak hat év kellett a hetedik millió eléréséhez. Az első számozott amerikai szabadalom egyébként 1836-ból származik, de már a megelőző fél évszázadban is született mintegy 10 ezer szabadalom. (ref.: SP) - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

X alakú könyvtár épül fel Dubai festői tengerpartjánFEL

Az Egyesült Arab Emirátusok már eddig sem szűkölködött építészeti csodákban, ám a legújabb projekt még ezen a vidéken is kuriózumnak számít. Ezúttal ugyanis nem egy újabb luxushotel ejti majd ámulatba a tengerpartra érkező turistákat, hanem egy lenyűgöző könyvtárkomplexum. A német mérnökök által tervezett épület X alakot formáz, akárcsak azok a könyvtartók, amelyeket a Korán olvasásához használnak az iszlám világban. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Minden hatodik ember internetezik már világszerteFEL

2005 végére több mint egy milliárd embert (pontosabban: 1,08 milliárd) számlált a világháló használóinak száma (1995: 45 millió, 2000: 420 millió), adja tudtul a Computer Industry Almanac friss kiadása. Becslések szerint 2011-ben elérjük a kétmilliárdos határt. Ma még a legnagyobb számot az USA adja (hajszál híján 200 millió), követi Kína a maga 120 milliójával, Japán 86, India 51 és Németország 46 millióval. Az élenjáró országokban az internetezők lakossághoz viszonyított aránya kétharmad-háromnegyed, míg a fejlődők között 10 (jobb esetben 20) % mutatkozik. (ref.: SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Rohamosan nő a keresőgépek használataFEL

A Nielsen/NetRankings felmérése szerint 2005 decemberében 55%-kal több keresést végeztek világszerte a 60 keresőgép igénybevételével. Ezzel túllépték az 5 milliárdos határt. Eközben a Google növelte részarányát (43-ról csaknem 49%-ra), őt követi a Yahoo! 21,4 %-kal (3 tizedet veszítve) és az MSN 10,9%-kal (3,1%-kal kisebb az előző évinél). Más szóval a Google egy év alatt 1,4-ről közel 2,5 milliárdra ugrott a keresések számát tekintve (75%-os emelkedés), míg a Yahoo! 712 millióról 1,09 milliárdra nőtt (átlagos 53%-os emelkedés). (ref.: SP) - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google és a Vodafone összefognakFEL

A Vodafone február 14-i bejelentése szerint a Google kereső szolgáltatását készül felkínálni használóinak. Az összefogás tükrözi azt a felismerést -- mondta N. Arora, a Google európai elnökhelyettese --, hogy az emberek bárhol és bármikor élni akarnak az információkeresés lehetőségeivel. Ez a törekvés nem egyszerűen az asztali gépek helyettesítését célozza, hanem releváns és gyors szolgáltatás megoldását minden felhasználónak. A keresés szimultán módon zajlik a Vodafone live! illetve a szélesebb világháló szintjén. (ref.: SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google nemet mondott az USA adatszolgáltatási kéréséreFEL

A Google bírósághoz fordult miután megtagadta, hogy kiadja heti keresési statisztikáit az Egyesült Államok kormányának. Bíróság előtt tagadta meg annak a hivatalos kérésnek a teljesítését a Google, mely a felhasználói által begépelt szavak teljes heti listájának átadásra irányult -- írja a BBC. A határozott hangvételű irat szerint a keresett szavak listájának kiadása súlyosan sértené a felhasználók személyiségi jogait, és üzleti titkokhoz segítené hozzá riválisait. A beadvány arra is kitér, hogy a kért adatok átadása teljességgel értelmetlen lenne, és nem juttatná hozzá a kormányt az őt érdeklő információkhoz. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internet három dimenzióban -- tématérkép megjelenítése mélységben is?FEL

Az UBrowser azoknak jelenthet kikapcsolódást, akik a világhálón böngészést nem a megszokott két dimenzióban, hanem például három dimenzióban szeretnék átélni. A szoftver segítségével az interneten lévő tartalmakat ugyanis el lehet helyezni szinte bármilyen háromdimenziós objektumon, például egy gömbön vagy egy lobogó zászlón. Az UBrowser a Mozilla böngésző Gecko-motorjára épül, az alkalmazás tehát elvileg ugyanarra képes, mint egy Firefox 1.5-ös böngésző, azonban a weboldalak tartalmát képes újra feldolgozni és kivetíteni az adott háromdimenziós objektumra. A tartalmakat így is el lehet olvasni, és létezik egy beépített nagyítási funkció is. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kovács: az internet-hozzáférés biztosítása magában nem elégFEL

A nyugati országrészben lényegesen magasabb az internet használata, pedig Kelet-Magyarországon jóval nagyobb az internethozzáférési lehetőség, ami azt jelenti, hogy a hozzáférés biztosítása önmagában nem elegendő -- közölte az informatikai és hírközlési miniszter. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Női rovat indult az ITport.hu-nFEL

Az ITport.hu portál az elmúlt napokban indított új rovatot, melynek az 'OnLány' nevet adták. -- Rengeteg olyan visszajelzést kaptunk olvasóinktól, melyek szerint a női nem internetező részének csak igen kis hányadát érdeklik az interneten található hírek, cikkek -- nyilatkozta Erki Szabolcs, az ITport.hu alapító-főszerkesztője. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Az interneten is elérhetők a szabványok adataiFEL

A Kormányzati Portálról is elérhető a Magyar Szabványügyi Testület által bevezetett és visszavont szabványok listája. A havonta frissülő adatbázis a Szolgáltatások rovatban található. - F: febr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Samsung sportweboldalak -- nekik megéri, könyvtárnak nem?FEL

A Samsung Electronics Magyar Rt. új honlapot indított sportkedvelőknek. A link aktuális napi hírekkel jelentkezik a sport világából, míg az aloldal, az olimpia.samsungsport.hu, kizárólag a 2006-os torinói téli olimpiai játékokra fókuszál, melynek a Samsung hivatalos telekommunikációs partnere. - F: febr. 18.
-- Érdemes eltűnődni azon, hogy a Samsungnak miért érdemes tartalomszolgáltatással foglalkoznia, és -- pl. egy hazai könyvtárnak, amely az információ szakavatott keresője, rendezője és kínálója -- miért nem? A profitérdekelt vállalkozások nyilván nem törekednek olyan tevékenységgel foglalkozni, amely ne hozna valamilyen szempontból nyereséget számukra. Lehet, hogy a könyvtárakra nem vonatkozik a fenti közgazdasági alapvetés? Vagy vonatkozik ugyan, de rendre másoknak engedi át a terepet?

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

TV újság + RSS hírolvasó + magyarországi időjárás + intelligensház vezérlés = HONetFEL

Új, ingyenesen letölthető, magyar nyelvű szoftver jelent meg 'HONet -- intelligensház' névvel. A program érdekessége, hogy az intelligensház vezérlő funkciókon kívül tartalmaz a szoftver egy komplett, interneten keresztül frissíthető, naprakész TV újságot, megtalálható benne egy RSS hírolvasó és nem utolsósorban tartalmaz egy időjárás modult is, melynek segítségével tájékozódhatunk Magyarország aktuális időjárási helyzetéről. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Egy hely, ahol mindent megtudhat az asztmárólFEL

Már látogatható az a magyar nyelvű interaktív asztma honlap link amelyből a betegek, az orvosok -- és mindenki, akit ez a téma érdekel -- választ kaphatnak az asztmával és annak gyógykezelésével kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre. A honlapon megtalálható és onnan letölthető és kinyomtatható egy asztma beteg napló is. Az interaktív asztma-teszt segíthet eldönteni a weboldalt látogatónak, hogy esetleges tünetei utalnak-e asztmára. - F: febr. 21

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A Sanoma internetes keresőoldalt indítFEL

A közrádió információja szerint hamarosan új hazai internetes keresőoldalt indít a Sanoma Budapest Kiadói Rt. A tango.hu oldalon induló kereső külföldi társaihoz hasonlóan képkereső szolgáltatást is tartalmaz. A Sanoma keresőjének olyan hazai piaci szereplőkkel -- [vizsla24], Heuréka, Kurzor.hu, Góliát --, és nagy nemzetközi keresőkkel -- például a Google-lel, az MSN Search-csel, a Yahoo-val -- kell majd versenyeznie, amelyek között idáig is kiélezett harc folyt. - F: dec. 7.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról