Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/10., 3. 8.

Tudás-infrastruktúra a Könyvtári Intézetben
30 ezer könyvcímmel indított az Erdélyi Közös Katalógus
Amit a használók akarnak: hibrid szakkönyvtárak perspektívája
Budapesti nagykönyvtárak -- hallgatószemmel
TÁRKI--OSZK vizsgálat: polarizálódás az olvasásban, stagnáló könyvtárhasználat
Csökken a felssőoktatási hallgatók száma!
Kultúraközvetítő gazgdálkodó szervezet -- Március Bartók hónapja az [origo]-n
Növekedett a könyveladás
Hatmillió kötet -- Európai Digitális Könyvtár (European Digital Library) születik
Laikus osztályozás a weben: folksonomy
Új utakon az internetes keresők
Új könyvtár is épül a Corvinus Egyetemen
Kaposváron folytatnák a Nagy Könyvet
Konfliktuskezelés a munkahelyen
A siker kulcsa: átalakítás és innováció
Interaktív multimédiás vetélkedő Gödöllőn
Egyetem -- vezeték nélkül, Győrben
Első eMagyar Pontok Találkozója Erdélyben
Szerdán érdemes hírlevelet küldeni
Hamarosan új keresőt jelentet meg a Microsoft
India Gyógyszálló: sikerblog nyomtatásban
Választási portált indított március elsejével a Népszava
Kende B. Hanna: Harry Potter titka
Skandináv könyvtárügy -- új szakdolgozat a MEK-en
Híradó a mobilon a Pannontól
Itt a mobil Hócipő
EU-vonal -- 3 éves
Próbaérettségi-sorozat az Indexen


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Tudás-infrastruktúra a Könyvtári IntézetbenFEL

Vagy tíz éve indult hódítóútjára a tudásmenedzsment. A témában több hazai könyvtári publikáció is született. Tényleges tudatos lépés -- például tudástérkép -- azonban annál kevesebb. Ezek között egyik tétova elmozdulás lehet a Könyvtári Intézet 'tudástérképe' a link -on. A jelző arra utal, hogy nem találtam linket ide az intézményi főoldalról. Mivel azonban a KI portálja fejlődik, van remény arra, hogy a helyzet változik. Az oldalon egyelőre tizenegy munkatárs elérhetősége, életrajza és publikációs jegyzéke olvasható, többnyire fénykép mellett. Az érdeklődő így segítséget kap abban, hogy a szakemberek tapasztalati hátterének (alias tudás-portfólió) mértékét is megismerje. Segítség, hogy a publikációs listákban itt-ott a cikkek teljes szövegére mutató link is előfordul, meglepő viszont, hogy a lista időben növekvő sorrendű -- pedig a befogadók előbb inkább a frissebb írásokat keresik, bár ez is könnyen javítható. Remélhető, hogy a használói tájékoztatás ezen példája ragadós lesz, és más intézmények, szakmai műhelyek is elindulnak a szakmai információs infrastruktúra ilyetén építésében is. Végülis -- a legértékesebb erőforrás bemutatásában.

Régebbi hírforrás(ok): MG

30 ezer könyvcímmel indított az Erdélyi Közös KatalógusFEL

Harmincezer könyvcímet tartalmaz a hétvégén Kolozsváron bemutatott Erdélyi Közös Katalógus (EKKA), amelynek célja a virtuális egységes erdélyi könyvtárkatalógus létrehozása. A projektet Nagy Zsolt romániai távközlési miniszter jelenlétében mutatták be. A link címen található katalógus megkönnyíti a felhasználóknak mind a bibliográfiai leírás, mind a tárgyszavak szerinti könyvkeresést. Az érdeklődők megtudhatják, hogy a keresett példány hol található meg, kölcsönözhető-e vagy csak a könyvtárban lehet olvasni, de arról is tájékoztat a katalógus, hogy a keresett könyvet mikor kell visszavinni a könyvtárba, ha azt éppen valaki kikérte.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link -- Külön ügyes húzás a link lefoglalása. A link illetve a .com domén egyelőre eladó. A .eu viszont nincs még bejegyezve.

Amit a használók akarnak: hibrid szakkönyvtárak perspektívájaFEL

Harminc éve egy tájékoztatószolgálati vezető ekként nyilatkott: ha hallgatóink elég okosak lennének, képesek lennének használni tájékoztatási rendszerünket -- kezdődik az Ariadne elektronikus könyvtári szakfolyóirat cikke, rámutatva az akkori angol könyvtári szemléletre. (Idehaza inkább az járja: jó hely ez a könyvtár, csak azok a hallgatók ne lennének. Hogy az utóbbi kijelentés mennyire malíciózus, lehetne elmerengeni, de inkább az a fontos, amit a használó mond. Például a lábával, amikor azzal 'szavaz'.) Az angol szerző a hibrid könyvtár perspektívájáról szóló cikk bevezetőjében rámutat a '80-as évek angliai változásaira, a hangsúlyeltolódásra: a könyvtárak gyűjteménye helyett a szolgáltatásra, az adminisztratív eljárások helyett a könnyített használatra, a szabályozásról a használói igényekre helyeződött át a hangsúly. (Manapság a hazai könyvtári sajtó és közbeszéd, vagy éppen a félidős hazai könyvtári stratégia szövegelemzésével egy szakdolgozó is kimutathatja, hogy e változás mennyire érkezett el Magyarországra.)
-- A gondolatindító cikk: What users want: an academic 'hybrid' library perspective / Reg Carr. In: Ariadne, Feb. 2006,

Régebbi hírforrás(ok): link

Budapesti nagykönyvtárak -- hallgatószemmelFEL

Miért szeretünk könyvtárba járni? Sokféle választ adhatunk a kérdésre, amely amúgy önmagában nem állja meg a helyét: lehet, hogy nem is szeretjük a könyvtárazást... De ki ne örülne egy régen látott ismerősnek a Szabó Ervin aulájában? Kivel nem fordult még elő -- az uv-időszakhoz közeledve --, hogy a cél szentesítette az eszközt: a 'kredithalmozás' a könyvtárazást? Az IgenHír körülnézett a budapesti könyvtárfronton. Körképünkben öt helyet ajánlunk -- nem csak a fanatikusoknak. - F: jan. 28.
-- Örömteli, hogy talán idehaza is megjelenik a könyvtárkritika; főként, hogy használói oldalról (bár az is felettébb hasznos lenne, ha befelé is meghonosíthatnánk igényesen a műfajt). Jó olvasni, hogy a használó képviselője, adott esetben diákportál szerkesztője -- aki ugyebár a minőségirányítás alapvetése szerint sokadmagával együtt meghatározza, hogy mi a minőség -- végighordozza tekintetét szolgáltatásainkon, és ráirányítja társai figyelmét (és sajátunkét) erényeinkre és gyengeségeinkre. Segítségükkel jobban tudjuk javítani szolgáltatásainkat, és fejleszthetjük szolgáltatói attitűdünket.

Régebbi hírforrás(ok): link

TÁRKI--OSZK vizsgálat: polarizálódás az olvasásban, stagnáló könyvtárhasználatFEL

Elkészült a TÁRKI és az OSZK Könyvtári Intézet közös kutatásának gyorsjelentése, amely az olvasás, könyvtár- és számítógép-használat kérdéskörét tekinti át. A 2005 őszi adatfelvétel egyedülálló az OSZK-ban folyó csaknem négy évtizedes olvasáskutatás történetében, hiszen most először volt lehetőség ilyen nagyságrendű (3674 fős) és megbízhatóságú mintával dolgozni.

Az adatokból kitűnik, hogy csupán az elmúlt öt évben csaknem 10%-kal nőtt a nem olvasók tábora, azaz a felnőtt lakosság 60%-a már egyetlen könyvet sem olvas évente. Eközben az 'olvasó elitnek' számító, havi rendszerességgel olvasók aránya - a 2000-es adatfelvételhez képest - csekély mértékben emelkedett. S ez csak egy pont, ahol a magyar társadalom polarizálódása élesen kirajzolódik.
A tanulmány áttekinti azt, hogy az elmúlt évtizedek során miként változott a legkedveltebb szerzők listája, mely könyveket olvassuk a leggyakrabban, s miként állunk a sajtótermékek olvasásával. A könyvtárosokat talán leginkább foglalkoztató kérdés, hogy kikből is tevődik össze a könyvtárakat bármilyen formában - beiratkozva vagy a nélkül - használók stagnáló tábora. A harmadik évezred elején megkerülhetetlen a kérdés, hogy miféle összefüggések találhatók az olvasás és a számítógép- illetve internethasználat kérdésében. Többek között erről is olvashatnak a Könyvtári Figyelő hamarosan megjelenő ez évi első számában.

Régebbi hírforrás(ok): Nagy Attila, Péterfi Rita (szerzők)

Csökken a felssőoktatási hallgatók száma!FEL

Az első számadatok a felsőoktatás iránti érdeklődés csökkenését mutatják: idén a korábbi 160 ezres jelentkezői számhoz képest kevesebb, valamivel több, mint 132 ezren adtak be jelentkezést. - F: márc. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kultúraközvetítő gazgdálkodó szervezet -- Március Bartók hónapja az [origo]-nFEL

Puskás Öcsi után Bartók Béla a legismertebb magyar. Mármint külföldön. Itthon kissé árnyaltabb a kép. Ezen próbál most változtatni az [origo]. 125 éve született, több mint hatvan éve befejezte a munkásságát, de sokak számára még mindig szinte ismeretlen. Pedig zenéje csak addig 'túl modern', 'érthetetlen', 'zavaros', amíg nem próbálunk nyitottan, előítéletek nélkül, valóban odafigyelni rá. Az [origo] most erre tesz kísérletet, és ehhez remél partnert olvasóiban. Márciusban, az évforduló hónapjában minden nap adunk majd némi ízelítőt Bartók munkásságából -- zenéjéből és írásaiból egyaránt. A több mint négy évtizedes életműnek természetesen csak egy töredékét mutathatjuk be ez alatt az egy hónap alatt, de igyekszünk a gyermekeknek írt könnyű darabokból és a 20. század zenéjének csúcsát jelentő főművekből egyaránt válogatni, hogy a lehetőségekhez képest minél teljesebb képet adhassunk Bartók művészetéről. - F: márc. 2.
-- 2005-ben a hírportál minden nap egy József Attila-verset tett közzé. Könyvtároshoz illő, komoly feladat.

Régebbi hírforrás(ok): link

Növekedett a könyveladásFEL

Nem váltak be a pesszimista jóslatok, nagyobb lett a könyvforgalom 2005-ben a vártnál -- derül ki a friss összegzésből, amelyet a Népszabadság ismertet. Meglepetés a szépirodalmi, a gyermek- és ifjúsági könyvek kiugró eladása, amelyet csak a drámaian csökkenő szakkönyvpiac árnyékol be. A hazai könyvforgalom növekedése a korábbi, 2003-as 15-20 százalékról -- a 12-ről 5 százalékosra csökkentett könyves áfa bevezetésének következményeként - egy számjegyűvé vált, az árak is megtorpantak. 2004-ben már épphogy stagnált a piac, 2 százalékra zsugorodott az eladások növekedése, 2005-re a mérsékelten derűlátók legfeljebb 4 százalékos emelkedést jósoltak. Voltak persze, akik ennél többre számítottak, és nekik lett igazuk. A másfél száz könyves céget tömörítő Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) most elkészült összegzése szerint a forgalom növekedése 7,8 százalékos volt, az összbevétel 62,7 milliárd forintot tett ki. (nol.hu) - F: márc. 1.

Hírforrás:
2006. március 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Hatmillió kötet -- Európai Digitális Könyvtár (European Digital Library) születikFEL

Emlékszünk a francia nemzeti könyvtár igazgatójának tavalyi felzúdulására a Google-projekt ellen (angol nyelvű dominancia, amerikanizálódás stb.): ekkor hangzott el a követelés, hogy az Európai Unió szálljon versenybe, őrizze meg a digitális könyvtár műfajában is identitását. Azóta a francia elnök támogatását élvező gondolat fokozatosan bontakozott ki, például az EU kultuszminiszterei november közepén adták áldásukat, mígnem március 2-án az Európai Bizottság hivatalosan is döntött a projekt támogatásáról. Érdemes most összefoglalni, mit is tudunk e tervről, mire számíthatunk. A fő cél: egy kattintással kapcsolódni az európai kulturális emlékezethez, -- mondta V. Reding, illetékes EU-biztos. Az EU részt vállal a finanszírozásból, emelte ki Dr. E. Niggemann, az Európai Nemzeti Könyvtárak Konferenciájának (CENL) elnöke (a Die Deutsche Bibliothek főigazgatója). A projekt megalapozása egy online felméréssel kezdődött, melynek keretében 225 választ gyűjtöttek be (46% könyvtártól, levéltártól és múzeumtól érkezett, 19% kiadóktól és más jogtulajdonos szervezettől, 14% felsőoktatási intézményektől). 2006 végéig a kivitelezés megkezdésébe bekapcsolódnak az európai nemzeti könyvtárak (az Európa Tanács keretében 43 ország nemzeti könyvtára vesz részt a CENL-összefogásban), majd a következő években a múzeumok és levéltárak is. 2008 végéig minimum két millió dokumentumot (könyv, fénykép, kézirat, film stb.) terveznek digitalizálni, hogy e számot 2010-re hat millióra sikerüljön föltornászni. Műfajilag a három közgyűjtemény összes állománytípusát érinti a digitalizálás. Az első négy év pénzügyi igénye eléri a 200-250 millió eurót (40-50 milliárd forint). Ebből az EU eContentplus kereteiből 60 millió euró fog rendelkezésre állni. Kell-e ez a vállalkozás az embereknek, tehető fel a kérdés. Ma 138 millió ember használja az európai könyvtárakat. A digitalizálási projekt messzemenően elősegíti a gyűjtemények hasznosítását. Például a francia nemzeti könyvtár digitális gyűjteményét, a Gallica-t havonta 1,5 millióan keresik fel, s naponta négyezer letöltést végeznek. Az új európai digitális könyvtár mellett olyan közös projekt is indul, mint az európai filmes örökség digitalizálását szolgáló PRESTO-SPACE. (ref.: SP) - F: márc. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Laikus osztályozás a weben: folksonomyFEL

A blogolás után újabb interaktív technológia terjed a Hálón, a címkézés. Ez olyan tartalomfeltárási mód, amely túlmutat a keresőkön. Lényegében a címke kulcsszó ahhoz a tartalomhoz, amit a közzétevő rendel az általa közzétett tartalomhoz. A legnépszerűbb címkéző helyek egyike a Hálón a 2003 végén induló del.icio.us szolgáltatás. Magyar kezdeményezés is van már: a 2005 novemberében indult link Ezek a címkéző helyek olyanok, mint a tárgyszókatalógus a könyvtárban. Némely címkéző helyen vizuálisan, a betűméret növelésével is jelölik a címkék gyakoriságát. A del.icio.us szerkesztői ezt címkefelhőnek hívják. Thomas Vander Wal webprodukciós menedzser már megalkotta a nevét is eme laikus osztályozási módszernek: ez a folksonomy (folk + taxonomy). A módszer lehetővé teszi, hogy a keresőknek azon hibáját kiküszöbölje, hogy a találati lista elején nem feltétlenül áll a legrelevánsabb tartalom. (Ref.: Budai László)

Régebbi hírforrás(ok): Herceg József Tamás: Címkék a Hálón. Webes osztályozás. In: PC World 15 (2006. február) 2 p. 110-111.

Új utakon az internetes keresőkFEL

A jövőben végrehajtandó fejlesztések, új technológiák közül a Microsoft a kezelőfelület radikális változását, a Google pedig a keresőmotorban esedékes finomításokat tartja fontosabbnak. A nagyobb keresőket üzemeltető cégek a Wharton Technology Conference 2006 nevű rendezvényen gyűltek össze február utolsó hetében, ahol egyéb témák mellett a technológia jövője is szóba került. A ZDNet beszámolója szerint a Google és a Microsoft alapvető gondolkodásbeli különbségére derült fény, mivel a szoftvercég a látható változásokra, riválisa pedig a keresőmotorban, vagyis a háttérben végrehajtott fejlesztésekre helyezné a hangsúlyt. Abban mindkét cég egyetért, hogy bőven van még tér az újításokra. 'A különböző keresők saját maguknak ártottak azzal, hogy egy egyszerű mezőt jelöltek ki, ahová a felhasználók meglehetősen kevés információt pötyöghetnek be. Az elkövetkező öt évben a kezelőfelületek terén radikális változásokra számíthatunk' -- jelentette ki Saleel Sathé az MSN Search divízió képviseletében. Elmondása szerint napjainkban átlagosan 2,3 szó felhasználásával bonyolítjuk le az internetes kereséseket, ami roppant kevés. Egy könyvtár példájával illusztrálta, hogy az ilyen műveleteknél általában jóval több információt használunk fel, és jóval részletesebb adatokat kapunk kézhez. Matthew Glotzbach a Google részéről nem értett egyet ezzel a filozófiával, és hangsúlyozta, ... - F: márc. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új könyvtár is épül a Corvinus EgyetemenFEL

Az épületkomplexum ünnepélyes alapkőletételével kezdődött a Budapesti Corvinus Egyetem szomszédságában megvalósuló 10 milliárd forintos felsőoktatás-fejlesztési program -- áll az egyetem és a Wallis Ingatlan Rt. közleményében. A vállalkozói tőke bevonásával, PPP (Public Private Partnership) konstrukcióban épülő, mintegy 35 ezer négyzetméteres multifunkcionális épülettömbön korszerű oktatási, tanszéki és könyvtári funkciók, a befektető által hasznosítható területen a Studium Irodaház, a felépítmény alatt pedig parkolóház valósul meg. - F: márc. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kaposváron folytatnák a Nagy KönyvetFEL

Ezerrel több olvasó, hatszor több DVD-kölcsönzés és egyre szaporodó internetezők. Így lehetne összefoglalni a városi és megyei könyvtár, illetve fiókkönyvtárainak múlt évi eredményeit. Az igazgató szerint az olvasók számának növekedése főként a Nagy Könyv program sikerének köszönhető. -- Törzsolvasóink közt a top 100-as listán szereplő könyvek voltak a legnépszerűbbek, ezért szeretnénk tovább folytatni valamilyen formában a Nagy Könyv programot -- mondta Varga Róbert könyvtárigazgató. Hozzátette: sok gyerekfoglalkozást tartottak, s az ifjabb olvasótábor számára külön gyermek-honlapot is készítettek, azonban az olvasási kedv még mindig alacsonyabb, ellentétben a mesefilmek népszerűségével. Idén könyv, folyóiratok és más dokumentumok beszerzésére mintegy 13 millió forint áll rendelkezésre. Emellett szeretnék lecserélni az egész, integrált könyvtári programot, így hatékonyabbá téve az olvasók ki-szolgálását. - F: márc. 3.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Konfliktuskezelés a munkahelyenFEL

Elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb összeakasztod valakivel a bajszot a munkahelyeden. Lehet szó véleménykülönbségről, vagy ennél súlyosabb nézeteltérésről is. Azonban ha megfelelően kezeled, sokat profitálhatsz egy-egy ilyen súrlódásból. - F: márc. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

A siker kulcsa: átalakítás és innovációFEL

Az IBM tanulmánya szerint a világ legnagyobb vállalataink mintegy kétharmada a következő két évben a cég radikális átalakítását tervezi, s a fellendülést az új, innovatív megoldásoktól várja. A tavalyi felmérés megállapításai változást jelentenek a cégvezetők álláspontjának szempontjából, hiszen 2004-ben a vezérigazgatók még csak a költségcsökkentést tartották szem előtt. A megkérdezett több mint 750 vezérigazgató háromnegyede sorolta az üzleti partnerekkel és a vásárlókkal való együttműködést az új ötletek legfőbb forrásai közé -- írja az MTI. Az elemzés szerint az együttműködés fontosságára helyezett hangsúly dacára sok cégvezető mégsem él ezzel az eszközzel. A tanulmány az együttműködés és a pénzügyi teljesítmény közötti összefüggésre is rámutat. A nagyobb bevételnövekedést elérő cégek a külső források lényegesen jelentősebb felhasználásáról számolnak be, mint a lassúbb növekedésű cégek. - F: márc. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Interaktív multimédiás vetélkedő GödöllőnFEL

A Gödöllői Könyvtárban interaktív-multimédiás vetélkedő zajlik, mely a Minerva- AITMES (link ötletén alapul, melyben részt vesz a Gödöllői Könyvtár. A játékba 10-18 éves gyerekek neveztek, 10 gödöllői iskolából. Feladatuk, hogy 1) az előre meghatározott GPS koordináták segítségével megtalálják a könyvtárosok által kijelölt, a város életében fontos szerepet játszó helyszíneket, 2) azokat videokamerával, digitális fényképezőgéppel dokumentálják, majd onnan 3) laptopjukon keresztül az internetre csatlakozva feltöltik a vetélkedő honlapjára. A játék során létrejött digitális tartalom a jövőben segíti a helytörténet oktatását, valamint hosszútávú fejlesztéssel megteremti annak a lehetőségét, hogy városunk kultúráját az Interneten keresztül bárki megismerhesse. A játék honlapja, mely folyamatosan bővül, megtekinthető a link címen. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Katalist, Ocsovszky Zsófia

Egyetem -- vezeték nélkül, GyőrbenFEL

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, oktatói mostantól Wi-Fi hálózaton keresztül is kapcsolódhatnak az egyetem számítógépes rendszeréhez. - F: márc. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Első eMagyar Pontok Találkozója ErdélybenFEL

Első eMagyar Pontok Találkozójára került sor Kolozsváron szombaton, március 4-én, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének székházában. - F: márc. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szerdán érdemes hírlevelet küldeniFEL

A hírlevélküldő szoftvert fejlesztő Zseron felmérésében azt kutatták, hogy mely napokon érdemes hírlevelet küldeni az interneten. Az eredmények szerint a szerdai leveleket nyitják meg a legnagyobb arányban -- legalábbis egy héttel a kiküldés után. A szerdai 35,59 százalékos aránnyal szemben a vasárnap volt a legrosszabb nap, az ekkori leveleknek csupán 27,39 százalékára kattintottak rá. Hasonlóan alakultak az átkattintási arányok is: ez szerdán 6,16, vasárnap 3,11 százalék volt. Az eredmények szerint a hétfői levelek átkattintási aránya alig volt jobb a vasárnapinál, mindössze 3,23 százalékos.


Hamarosan új keresőt jelentet meg a MicrosoftFEL

A Microsoft egy friss bejelentés szerint hónapokon belül egy teljesen megújított online keresőszolgáltatást indít, amely a cég európai elnöke szerint rövidesen felülmúlja majd a Google-t népszerűségben. - F: márc. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

India Gyógyszálló: sikerblog nyomtatásbanFEL

Hamaranna, alias Vincze Zita blogként kezdte írni egyedülálló történetét, amely a 2005-ös Golden Blog verseny egyik sikersztorija lett. A kaland most könyv alakban szórakoztatja mindazokat, akik kedvelik az útleírásokat -- és a leplezetlen őszinteséget. - F: márc. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Választási portált indított március elsejével a NépszavaFEL

A Minden, amit a jó választáshoz tudni kell mottóval induló internetes oldal nemcsak kampányhíreket, közleményeket, esemény-előrejelzést, régi választásokról szóló írásokat és publicisztikákat tartalmaz, de több politikus netnaplójának -- blogjának -- is helyet ad. - F: márc. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Kende B. Hanna: Harry Potter titkaFEL

Az új Harry Potter könyv megjelenése előtt egy nappal került a MEK állományába az első 4 könyv szakavatott elemzése. Ld.: link A könyvet az Osiris kiadótól a szerző kérésére vettük fel a MEK állományába.

Régebbi hírforrás(ok): MEK Hírlevél

Skandináv könyvtárügy -- új szakdolgozat a MEK-enFEL

Németh Márton: Az északi országok könyvtárügye az új információs kor kihívásai között.

Régebbi hírforrás(ok): link

Híradó a mobilon a PannontólFEL

Hazánkban elsőként speciálisan mobiltelefonos felhasználásra készült Videó Híradót indít ma a Pannon. - F: márc. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Itt a mobil HócipőFEL

Mobilinternetes portált indított a Hócipő szatirikus kéthetilap. A portál egyaránt elérhető valamennyi internetkapcsolattal (pl.: GPRS-internet, 3G) rendelkező kis és nagy kijelzős mobiltelefonról, illetve kéziszámítógépről. - F: márc. 2.

Hírforrás:
2006. március 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

EU-vonal -- 3 évesFEL

Új, interaktív szolgáltatásokkal bővült a fennállásának harmadik évfordulóját ünneplő EUvonal - az EU tájékoztató szolgálat profilja - hangzott el az évforduló alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Az EUvonal alapvető cálja, hogy az Európai Unióval kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ adjon. A honlapon nagy hangsúlyt kapnak az olyan interaktív elemek, mint az online ügyfélszolgálat, chat, fórum, illetve hírkommentár, melyek a Miniszterelnöki Hivatal által indított Beszélgessünk Európáról című programsorozat részét képezik. Az érdeklődők leggyakrabban a munkavállalással, a termékbeszerzéssel, a diplomák elismerésével, valamint a szociális juttatásokkal kapcsolatos kérdésekkel keresik fel az EUvonalat. (VG) - F: márc. 2.

Hírforrás:
2006. március 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Próbaérettségi-sorozat az IndexenFEL

Regisztrálj, és hétről hétre töltsd le az aktuális próbaérettségi feladatsorokat
-- buzdítja olvasóit a FISZ Hírlevél.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról