Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/15., 4. 12.

Dinoszaurusz-ébresztgetés
Magyar ébresztgető -- A megyei könyvtárak információszolgáltatásának tesztje
Dán könyvtári rendszer -- pontosított adatok
A Creative Commons és a könyvtárak II.
Könyvtárosok Napja Gyergyószentmiklóson 2006
Könyvtárosi álláskeresés az USA-ban
8000 órányi digitalizált műsor a neten
E-olvasó a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban
Dél-Dunántúli Tudásközpont épül majd Pécsett
Nincs diszkrimináció a BBTE könyvtáraiban
A gépírás vége -- katalogizálásban is alkalmazható technológia
Hogyan segíthet honlapunk látogatottságában a hírlevél?
Miért van szükség online sajtószobára?
Elég volt munkatársaid demotiválásából!
Könyvtárosok etikai kódexe -- Fejérben
Csökkent a könyvet olvasók és vásárlók száma
E-könyv -- könyv vita
Magyarország sereghajtó internethasználatban Európában
Magyarországon 89 önkormányzat nem szándékozik számítógépet használni
Hamarosan felépül a Szikla minden mozgókönyvtárban -- Sásd és környéke
Magyarságkép a német irodalomban a 18-19. században -- kiállítás az OSZK-ban
Könyvelvonás a fehérnemű közszemlére tétele miatt
Magyarország új kereső- és linkportálja -- indul a hungaroo.com
Játszva tanulni: 'Pro Libertate!' stratégiai játék
Pénzügyi szótár
Az adományozás etikai kódexe
HBO: magazint indított


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Dinoszaurusz-ébresztgetésFEL

'Ahogy 15 millió éve a dinoszauruszok, a mai információszolgáltató intézmények is jelentős kihívás előtt állnak: az óriási technológiai verseny és a felhasználói elvárások nagymértékű növekedése a hüllő-emlős evolúciós harchoz hasonló helyzetet teremt a bibliotékák számára.' Meglévő, de eddig alig kihasznált technológiák: bluetooth, MEMS, valós idejű adatbankok, Grid, Linux, WLAN-ok, okos telefonok, CRM, portálok, iSCSI SAN-ok, IP telefonok, BAM, SMS, SCM... Lehetetlen felsorolni az összes modern technológiát. Tény, hogy közülük néhánynak hosszabb időre van szüksége a széles körű elterjedéshez, de az üzleti életben -- és használóink már közvetlenül vagy közvetetten -- élnek vele. A könyvtáraknak ezért erős vállalkozói szervezetet kell létrehozniuk, amelynek elismert tekintélye van a minőségi információ szétsugárzása felett.

Hírforrás:
2006. április 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Sommers: The role of the library in a wired society -- compete or withdraw: a business perspective. In: The Electronic Library 2005/2., referálva: TMT, 2006/3., ref.: Takács D.

Magyar ébresztgető -- A megyei könyvtárak információszolgáltatásának tesztjeFEL

'Tisztelt...! Illatszer-kereskedésem van, és azt szeretném megtudakolni, hogy a Törökországból behozott parfümre mennyi vámot kell fizetni literenként. Válaszát előre is köszönöm. Aláírás -- Ilyen tartalommal küldött Takács Dániel levelet a 19 megyei könyvtárnak és a FSZEK-nek 2005. október 1-jén. Eredmény: 10 válaszlevél. Feladók: Szeged, Székesfehérvár, Debrecen, Tatabánya, Kaposvár, Szentendre, Veszprém, Salgótarján, Zalaegerszeg, FSZEK, azaz a könyvtárak fele vette komolyan az olvasói megkeresést. A válaszok reakcióidő, tartalom és udvariasság alapján pontoztattak. Az első három helyezett: Székesfehérvár (12 pont), Veszprém, (10 pont), Szeged (8 pont). Részlet az első helyezett szöveges értékeléséből: 'A válasszal teljesen elégedett voltam. Bár a könyvtári adatbázis nem friss, megkaptam az Adózási és Vámunió DDS honlapját (adatbázis-gyűjtemény, ez tartalmazza a TARIC-ot is), és a Vám- és Pénzügyőrség székesfehérvári elérhetőségeit.' A felmérést végző szerző írásának érdekessége, hogy a válaszadók honlapjait is minősíti: ebben Szeged, Zalaegerszeg és Tatabánya a legjobbak.
-- Remélhetőleg egyre több hasonló felmérés készül, mely a könyvtári minőséget rendszertől függetlenül, a legfontosabb szempontból, a használói igények szerint minősíti. Így előbb-utóbb a kapott minősítési értékek az éves költségvetés arányában a könyvtári hatékonyság is megállapítható lesz. Ideje felzárkóznunk. No, nem az EU-hoz, hanem saját használóinkhoz :-)

Régebbi hírforrás(ok): Takács Dániel: Megyei könyvtárak információszolgáltatása. In: Könyvtári Levelező/lap, 2006/3.

Dán könyvtári rendszer -- pontosított adatokFEL

A KIT 2006/13. számában a Könyvtári Figyelőből mutattunk be egy cikket a dán könyvtárügyről. A megjelentekkel kapcsolatban kaptunk pontosítást Németh Mártontól, melyet alább közlünk. (Németh Márton skandináv könyvtári rendszerekről írt szakdolgozatát -- link -- korábbi számunkban ajánlottuk. (MG))
1. Dán Könyvtári Hatóság: minisztériumi háttérintézmény (nem minisztériumi részleg), mely a teljes dán könyvtári szférát menedzseli (az iskolai könyvtárakat azonban csak szakmai konzultációs szinten). Jogi útmutatásokat ad, pályázatokat ír ki és menedzsel, kutatási programok mögött áll, statisztikákat készít, konferenciákat szervez és szakmai kiadványokat gondoz. Emellett komoly szakmai összehangoló tevékenységet fejt ki a dán könyvtári rendszer szereplői közt. Ennek részeként önálló közös könyvtári információs szolgáltatásokat is gondoz. Mintha itthon a minisztériumi főosztály és a Könyvtári Intézet jogi és szakmai tevékenységének jó részét egy önálló menedzserszemléletű szakmai közigazgatási háttérintézmény futtatná. Nagy szükség lenne ilyenre nálunk is! 2. A link közkönyvtárak összefogásával létrejött, online portáljellegű szolgáltatóközpont. Az olvasók számára otthonról is elérhető, országos közös könyvtárközi kölcsönzési funkcióval ellátott, közös katalógus a fő funkciója. Idővel számos kapcsolódó közös közkönyvtári információs szolgáltatás fejlődött ki mellé. A DEFF a tudományos és vállalati könyvtári szféra által létrehozott elektronikus könyvtár és kutatóközpont. Koncentrálja az erőforrásokat, közös kölcsönzési-, információs- és kutatási infrastruktúrát alapoz meg, kutatás-fejlesztési projekteket futtat. A tagkönyvtárak olvasóinak a bibliotek.dk-éhoz hasonló otthonról gyorsan elérhető könyvtári és könyvtárközi kölcsönzési szolgáltatást nyújt (Könyv a lakásküszöbödre -- Book to your Doorstep néven).

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton

A Creative Commons és a könyvtárak II.FEL

A Creative Commons lényegében néhány szerződésminta, amelyekkel az alkotók a szokásos 'minden jog fenntartva' előírás helyett egy 'néhány jog fenntartva' típusú védelmet adhatnak a műveiknek, megengedve ugyanakkor azok szabad terjesztését, archiválását, nem üzleti célú felhasználását, vagy esetleg átalakítását/fordítását/előadását is. Ma már 10 milliónál is több ilyen dokumentum érhető el az interneten, és a Yahoo valamint a Google keresőjében lehetőség van ezekre szűkíteni a találati listákat. A CC honosítása Magyarországon is megtörtént 2005 folyamán (link és most a legfontosabb feladat ennek a kifejezetten internet-kompatibilis és könyvtár-barát új lehetőségnek a megismertetése és minél szélesebb körű használata (különösen a közpénzekből létrehozott digitális dokumentumoknál), valamint helyi archívumok kialakítása, ahová feltölthetők a kreatív közvagyont gyarapító alkotók művei. A Magyar Elektronikus Könyvtár hazánkban elsőként építette be a CC-t a szolgáltatásába: a könyveiket elküldő szerzők kiválaszthatják a számukra megfelelő CC licencet, és ez azután -- a megfelelő metaadatokkal együtt -- bekerül a dokumentumba. Az OSZK muzeális könyveinek digitális másolatai is 'Nevezd meg! -- Ne add el! -- Ne változtasd!' licenc alatt kerülnek már a MEK-be. Jelenleg 104 db. tételt tartalmaz a mek.oszk.hu oldalon a kis 'cc' gombra kattintva lekérhető lista. -- A 2006. március 29-én az ELTE Egyetemi Könyvtárban tartott 'Polcológiától az információs bumm-ig' c. konferencián elhangzott előadás alapján. Prezentáció: link

Régebbi hírforrás(ok): Drótos László

Könyvtárosok Napja Gyergyószentmiklóson 2006FEL

Beszélgetésre hívja a könyvtárosokat a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár 2006. április 21-én, a Könyvtárosok Napja alkalmából. A megvitatásra javasolt témák: Könyvtár és könyvtáros az információs társadalomban -- szerepvállalások és kötelezettségek; Érték és értékközvetítés a könyvtárosi munkában; Milyen a jó könyvtáros? Melyek azok a kritériumok amelyek szerint értékelni lehet a könyvtáros munkáját? Könyvtárak együttműködési lehetőségei. Ötletbörze. Szervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ, Városi Könyvtár Gyergyószentmiklós, 'Pro Libris' Könyvbarátok Egyesülete. Támogató: Communitas Alapítvány. Elsősorban a Hargita megyei könyvtárosokra számítunk, de elfogadunk jelentkezőket más megyéből is. Jelentkezni lehet április 13-ig; biblor@hr.astral.ro, bakai.magdolna@gmail.com, vagy telefonon (0266-364725). - F: ápr. 10., RMKE-lista

Régebbi hírforrás(ok): MG

Könyvtárosi álláskeresés az USA-banFEL

Mit fogsz csinálni, ha megszerezted a diplomádat? -- gyakran kérdezték ezt az USA Észak-keleti tájain élő Evan Simpsontól. Ő pedig még 2004 őszén is lelkesen válaszolta, hogy tájékoztató könyvtáros szeretne lenni valamelyik felsőoktatási könyvtárban, de persze közkönyvtárban is szívesen elhelyezkedne. Sőt, más terület is érdekelné, könyvtárközi könyvtárosként, folyóiratos vagy állománygyarapító munkakörben is el tudná képzelni magát -- hiszen annyi jó álláslehetőség kínálkozik! Legalábbis a könyvtárosképző intézményben mindig ezt hallotta. Hamar kiderült azonban, hogy a valóság teljesen más. Már hónapokkal a diplomaosztás előtt elkezdte az álláskeresést. Először egy könyvtárközi kölcsönzés vezetésére kiírt pályázatot célzott meg. Az álláshirdetés sajátossága az volt, hogy kifejezetten könyvtárosi képesítés nélkülieknek szólt. Mivel neki még nem volt meg a végzettsége, és minden más szempontból megfelelt a feltételeknek, megírta életrajzát és a kísérőlevelet. Nem túl hangsúlyosan említette, hogy nemsokára diplomát szerez, kiemelte viszont a munkakörnek megfelelő képességeit, és eddig szerzett gyakorlatát. Áttanulmányozta a könyvtár honlapján a küldetésnyilatkozatot, a szervezeti felépítést, a szolgáltatásokat -- szóval minden fellelhető információt, majd e-mail-ben elküldte jelentkezését. Folyt. a Manciban: link

Régebbi hírforrás(ok): : Inside the job search: the quest. In: Library Journal 2005/17. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/1., ref.: Fazokas E.

8000 órányi digitalizált műsor a netenFEL

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), amely 2006. január 1-jén kezdte meg hivatalos működését, mintegy 8000 órányi tévé- és rádióműsort dolgozott fel és tett elérhetővé az interneten. NAVA rendszerében hozzáférhető immár 100 magyar játékfilm és 590, világháború előtti híradófilm is — jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Jövő Háza Kiállításon, ahol az elsőként kialakított NAVA-pont is működik. Az elektronikus média audiovizuális értékei a nemzeti kulturális és történelmi örökség részét képezik. Megőrzésük a jövő számára legalább olyan fontos, akár a könyvek, a képzőművészeti alkotások, és a zeneművek megóvása és hozzáférhetővé tétele, tette hozzá a szaktárca vezetője. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-olvasó a Fővárosi Szabó Ervin KönyvtárbanFEL

Új elektronikus olvasóterem nyílt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A rengeteg e-book mellett kétszázötven magyar és száz külföldi folyóirat olvasható az új teremben. Az új olvasóteremben 23 számítógép áll az olvasók rendelkezésére. Elérhetővé vált számos online bibliográfia, fulltext adatbázis, adattár és szótár. A rendszerben megtalálható például a WEB of Sciences, a Sociologica Abstract, a Times Digital Archive, és az Encyclopedia Britannica Online kiadása is. Az olvasók a saját laptopjukat is használhatják, a keresés, letöltés ingyenes. Az eredményt ki is lehet nyomtatni, igaz ezért a szokásos díjat kell fizetni. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Dél-Dunántúli Tudásközpont épül majd PécsettFEL

A kormány és Pécs között létrejött megállapodásban a magyar kormány most azt vállalja, hogy legfeljebb egymilliárd forint határig egy úgynevezett előkészítési támogatást nyújtanak Pécsnek. Ez az összeg abban segít, hogy a város minél sikeresebben tervezhesse meg az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programkulcsprojektjeit -- mondta Bozóki András az ünnepélyes aláírás előtt. ... Ezekről Toller László, Pécs polgármestere beszélt, aki elmondta, hogy a kulcsprojektek sorában a keleti városrész rehabilitációja szerepel az élen, amely magában foglalja a Zsolnay-Balokány kulturális és turisztikai negyed kialakítását, egy zenei és konferenciaközpont építését, valamint a Dél-Dunántúli Tudásközpont nevet viselő információs központ és integrált könyvtár létrehozását. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nincs diszkrimináció a BBTE könyvtáraibanFEL

Nem létezik olyan rendelkezés, amely kötelezné a kolozsvári egyetemi könyvtárat a kétnyelvű feliratok kifüggesztésére -- vonta le a következtetést az Országos Diszkriminációellenes Tanács a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) beadványának megvizsgálása után. A BKB arra kérte a tanácsot: állapítsa meg, hogy diszkriminációnak minősíthető-e a magyar feliratok kihelyezésének megtagadása a kolozsvári Lucian Blaga Egyetemi Könyvtárban. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

A gépírás vége -- katalogizálásban is alkalmazható technológiaFEL

Évek óta Magyarországon folynak a Philips digitális diktafon- és beszédfelismerési szoftverrendszerének egyes fejlesztési fázisai. A MultiSoft Kft. az idén a diktafonrendszer alapszoftverének teljes fejlesztését is átvette a holland vállalattól. - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan segíthet honlapunk látogatottságában a hírlevél?FEL

A honlap tulajdonosok többsége szétküldi ugyan gondosan összeállított hírlevelét, azonban csak kevesen szánnak elég időt kampányuk eredményeinek kiértékelésére. Ha Ön nem a félmegoldások híve, s szeretné eredményessé tenni e-mail marketingjét, akkor olvassa el, hogy melyek a legfontosabb mérőszámok, s mi a szerepük? - F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Miért van szükség online sajtószobára?FEL

A Magyar PR Szövetség ápr. 26-án workshopot szervez a címben szereplő kérdéssel.
-- Mielőtt az újságíró felhívná a vállalat médiaképviselőjét, nagy esély van rá, hogy először a vállalati website-ot fogja ellenőrizni. Az egyik online kommunikációs csatorna, mely előzetes információkkal fog szolgálni, a sajtószoba. A Nielsen Norman Group (nngroup.com) sajtószoba-használhatósági tanulmánya azt bizonyítja, hogy az újságírók elsősorban a következő információk után kutatnak:
- PR kapcsolat (elérhetőségekkel)
- Alapvető adatok ellenőrzése a szervezetről (vezetők helyes
névírása, kor, telep- és székhely címek stb.)
- A vállalat saját közleményei
- Pénzügyi információk
- Képek letöltése a cikkhez
Figyelembe véve az előbbieket, a fő érvek a következők lennének:
- Automatizálja/megkönnyítse a PR-szervezet munkáját (költséghatékonyabbá tegye)
- Kielégítse az újságírók szükségleteit
- Átláthatóvá és könnyen kezelhetővé tegye a médiakapcsolatokat
- Növelje a Corporate PR értékét
- Megalapozza a PR benchmarking alapokat.
Előadó : Damjanovich Nebojsa. - F: ápr. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elég volt munkatársaid demotiválásából!FEL

Elég volt munkatársaid demotiválásából! -- adta címül a Harvard Management Update egyik cikkének. Mint írják a szerzők: számos szervezet saját tulajdonának tekinti alkalmazottait. A problémák első jele, amikor az egyébként rutinból legnagyobb erőforrásnak nevezett munkatársakat fogyóeszköznek tekintik. Az alkalmazottak nem kapnak elegendő figyelmet és elismerést: a szerzők felmérése szerint a válaszadók fele alig vagy semmilyen visszajelzést nem kap, és majd' kétharmaduk szerint a menedzsment inkább kritizálja őket a gyenge teljesítményért, minthogy elismerné, ha a jó a teljesítmény. A menedzsment oda nem figyelésből nehezíti meg a beosztottak munkavégzését. Ennek jelei a túlzott fejlődési elvárások, vég nélküli papírmunka, túl kevés kommunikáció és delegálás, vagy a hiteles jövőkép hiánya, melyek fokozzák a beosztottak frusztrációját...
-- Egy közelmúltbeli előadás a téma hazai könyvtárakra alkalmazásával: link

Régebbi hírforrás(ok): 'Stop Demotivating Your Employees!' / David Sirota, Louis A. Mischkind, Michael Irwin Meltzer. In: Harvard Management Update 11 (January 2006) 1. Referálva: márc. 10., link

Könyvtárosok etikai kódexe -- FejérbenFEL

A megye könyvtárosainak rendeztek szakmai továbbképzést a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban, ahol egyúttal minden résztvevő aláírta a könyvtárosok etikai kódexét is. A megyei könyvtár igazgatója, Komlósi József elmondta: már évekkel ezelőtt felvetődött, hogy -- ahogy más szakmában is -- fogalmazódjanak meg azok az alapvető etikai normák, amelyek a szakmai ismeretek, a jogszabályok mellett a könyvtárosokat vezérlik. Az 50-es, 60-as években a könyvtárosok még esküt tettek, de ez megszűnt, s a szöveg is elavulttá vált... A magyar könyvtárügy stratégiai fejlesztéséről szóló átfogó munkában, 2003-ban aztán megfogalmazódott: kiemelten kell foglalkozni a könyvtáros személyiségével is. Ennek szellemében egy munkabizottság kezdett el foglalkozni az etikai kódex ügyével. Széles körben megvitatták a tervezetet, amelyet a könyvtárosok különböző fórumokon javaslatokkal egészíthettek ki. (Tavaly, a Kodolányi János Főiskola könyvtárában rendezett továbbképzésen a megye könyvtárosai is elmondták a véleményüket.) Végül, kétéves munka után, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének küldöttgyűlése január 27-én fogadta el a kódex végleges szövegét.

Régebbi hírforrás(ok): Fejér Megyei Hírlap

Csökkent a könyvet olvasók és vásárlók számaFEL

Tavaly őszre jelentősen szűkült a könyvet olvasók és vásárlók köre a három évvel korábbihoz képest -- olvasható a Tárki tanulmányában, amelynek részleteit az április 20-án kezdődő budapesti könyvfesztiválon teszik közzé. Szakmai berkekben egyelőre óvatosan kommentálják az adatokat, ám nem zárnak ki egy könyvpiaci túltermelési válságot. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-könyv -- könyv vitaFEL

A nyomtatott betű híveinek nem kell félniük az elektronikus könyvtárak terjedésétől, noha a tervek szerint 2008-ra akár az Európai Digitális Könyvtár is létrejöhet, a világirodalom klasszikusainak interneten bárki által hozzáférhető gyűjteményeként. A nemzeti nyelven olvasható kötetekre ezután is szükség lesz. Sokan nem a televíziót vélik a nyomtatott könyvek igazi ellenségének, inkább azt tartják fő veszélynek, hogy mind több könyv, újság, folyóirat olvasható az interneten, on-line elérhetőséggel. (...) Mind több európai és dél-amerikai ország központi könyvtára foglalkozik azzal, hogy nemzeti kultúrkincsnek számító irodalmi klasszikusaikat hasonló, az interneten is olvasható digitális könyvtárban is tárolja. - F: ápr. 4.

Hírforrás:
2006. április 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Magyarország sereghajtó internethasználatban EurópábanFEL

Az Európai Unió 25 tagországában Litvánia, és Csehország után Magyarországon volt a legalacsonyabb a háztartások internet-hozzáférése tavaly az első negyedévben az Eurostat legutóbb közzétett adatai szerint. A vállalatok internet-kapcsolódását tekintve is a sereghajtók között volt Magyarország, csak Lettországban volt kisebb az arány. - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyarországon 89 önkormányzat nem szándékozik számítógépet használniFEL

A GKI Gazdaságkutató Rt. a Synergon Informatika Rt. támogatásával 2005 november-decemberében felmérést végzett a magyarországi önkormányzatok körében, összesen 800 hivatal bevonásával. A felmérés a községi, a városi, a megyei jogú városi és a kerületi önkormányzatokra irányult. A felmérés azzal a céllal készült, hogy megismerjük és bemutassuk az informatikai és telekommunikációs eszközök használatát az önkormányzati hivatalokban, feltérképezzük az elektronikus közszolgáltatások fejlettségét, valamint feltárjuk az önkormányzatok informatikával kapcsolatos problémáit, igényeit. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Hamarosan felépül a Szikla minden mozgókönyvtárban -- Sásd és környékeFEL

Néhány héten belül mind a 19 település csatlakozik az úgynevezett Szikla integrált könyvtári kölcsönző és nyilvántartó rendszerhez, amellyel jelentősen megkönnyítjük a mozgókönyvtári ellátást igénybe vevők helyzetét -- tájékoztatott Nagyné Mayer Ágnes, a Sásdi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. A hegyháti város művelődési intézménye székhelyével együtt összesen húsz települést szolgál ki könyvekkel. Minden érintett faluban kialakítottak egy könyvtárszobát, és mindenütt van legalább egy számítógép, amelyet szélessávú interneteléréssel szereltek fel. A lakók ezt a szolgáltatást is ingyen vehetik igénybe egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Mindegyik számítógépre telepítik a Szikla nevű, magyar fejlesztésű szoftvert, amellyel jól látható, hogy a keresett könyv megvan-e az adott vagy a másik 19 könyvtár valamelyikében. Így könnyen és gyorsan hozzá tudnak jutni, mert sürgős esetben akár el is postázzuk a kért olvasnivalót, tette hozzá az igazgató. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyarságkép a német irodalomban a 18-19. században -- kiállítás az OSZK-banFEL

Magyarságkép a német irodalomban a XVIII-XIX. században címmel nyílt kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban. A kiállítást Dr. Horst Fassel, a kiállítás kurátora, az Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde Tübingen igazgatója nyitotta meg. - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvelvonás a fehérnemű közszemlére tétele miattFEL

Egy svéd iskolai könyvtár szokatlan döntést hozott: nem kölcsönözhetnek könyvet azok a diákok, akiknek kilátszik nadrágjukból, vagy szoknyájukból a fehérneműjük. A falkenbergi Tullbro Iskola diákjainak nem kell egyenruhát viselniük, egyes tini-divatirányzatokat azonban már az eddig türelmes könyvtárosok sem bírtak tovább nézni. Azok a gyerekek, akiknek csípőnadrágjukból, vagy csípőszoknyájukból fölül kilóg a bugyijuk, vagy az alsónadrágjuk, egyszerűen nem adnak ki könyveket -- írja a Hallands Nyheter című lap. A könyvtárat a baseball sapkát, és a kötött sapkákat viselők sem használhatják. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyarország új kereső- és linkportálja -- indul a hungaroo.comFEL

Április 6-án indult Magyarország új kereső- és linkportáljának úgynevezett sunrise fázisa. A hungaroo.com három nyelven, több mint 700 kategóriában gyűjti a magyar vagy Magyarországhoz kapcsolódó linkeket. Már a májusig tartó sunrise periódusban is bárkinek lehetősége van arra, hogy hozzáadja linkjét a jegyzékhez. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Játszva tanulni: 'Pro Libertate!' stratégiai játékFEL

A hamar népszerűvé vált, az 1848/49-es szabadságharcot feldolgozó stratégiai játék után az Oktatási Minisztérium egy hasonló fejlesztést finanszírozott és tett bárki számára ingyenesen elérhetővé. A Huszár Games programozó-csoport munkája, a 'Pro Libertate!' a Rákóczi-szabadságharc eseményeit dolgozza fel, megmutatva, hogy az adott történelmi korról játszva is rengeteget lehet tanulni. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Pénzügyi szótárFEL

A Portfolio.hu pénzügyi--gazdasági hírportál számos térítéses és ingyenes
szolgáltatása közül a szótár az utóbbiba tartozik. Helye:
link

Hírforrás:
2006. április 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

Az adományozás etikai kódexeFEL

'Egyes esélyegyenlőségi, szociális, egészségügyi, kulturális problémák megoldásában mára meghatározó a mecénások részvétele. Ugyanakkor a jogi szabályozás és az eltérő szakmai értelmezések miatt újra és újra tisztázandó kérdések merülnek fel egy-egy konkrét adományozás megítélése és annak kommunikációja terén. Mindezek, valamint a hazai mecenatúra területén az elmúlt években megkezdett szakmai összefogás indokolja, hogy egységesen értelmezzük a mecenatúra lényegi jellemzőit, önmagunk és a társadalom számára rögzítsük a mecenatúra kapcsán gyakorolt társadalmi felelősségvállalás etikai normáit...' - F: ápr. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

HBO: magazint indítottFEL

Új, színes magazin jelenik meg a médiapiacon HBO Sztár címmel. A/5-ös méretben, 124 oldalon, a magazin az HBO sztárjait, a filmvilág csillagait mutatja be, tartalmazza az HBO és a Cinemax április-májusi műsorát továbbá érdekességekkel, háttérinformációkkal szolgál az olvasók számára. - F: ápr. 10.

Hírforrás:
2006. április 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról