Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/19., 5. 10.

Roma galéria és könyvtár az OCÖ-ban
A Közkincs II. program legújabb nyertesei
Iraki Elektronikus Könyvtár -- amerikai segítséggel
Összefog az OCLC és az RLG
Éhkoppon a Széchényi könyvtár
Nemzeti könyvtárak üzleti céljai a digitális együttműködésben (TEL)
A közszférában elég negyedévente az előrejelzés
NAVA-műsorok mindenkinek? Szolgáltató- és szolgáltatáskritika
Kiszervezés -- már ma készüljünk fel a jövőre!
Olvasócsalogatás Hargitában
Az amerikai tudományos könyvtárak és a 'nagy üzlet'
A rejtőzködő könyvgyűjtők félnek
Kifizetődő a minősített informatikai szaktudás
A tíz legerősebben cenzúrázott ország
Újság, internet, szélessáv
Idén is honlap-minősítő programot szervez a Barátságos Internet Fórum
Egyházi bojkott a Da Vinci-kód ellen
Román könyvtár partnerkeresése
Eddig csak a könyvpiac telítődött a világhálón
Új KözTéka-szolgáltatás
Megjelent a National Geographic Kids
Elektronikus tananyag az adó- és járulékbevalláshoz
Mától megváltozik az Európai Unió internetcíme
Summárium adatbázis
DesignRoom -- új lakberendezési magazin


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Roma galéria és könyvtár az OCÖ-banFEL

Megnyílt a roma galéria és könyvtár pénteken Budapesten, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházában. Az Országos Roma Könyvtár, Levél és Dokumentumtárat Heizer Antal, a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal elnöke, valamint Kolompár Orbán, az OCÖ vezetője nyitotta meg. Kolompár Orbán beszédében azt hangoztatta: az OCÖ két új intézményét nem a roma politikusoknak, hanem a cigány társadalomnak, a fővárosi és vidéki roma emberek számára hozták létre. Vajda Imre, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, a megnyílt könyvtár igazgatója elmondta: az OCÖ 35.000 könyvet vásárolt, a Honvédelmi Minisztériumtól 15.000 kötetet, míg több könyvtártól összesen 10.000 kiadványt kaptak. A könyvtár polcain megtalálhatók a rendszerváltás után kiadott roma költők és írok művei is. - F: máj. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Közkincs II. program legújabb nyerteseiFEL

Összesen 46 önkormányzat nyert a NKÖM Közkincs II. program hitelpályázatán. Így az idén is számos településen újulhat meg a könyvtár, művelődési ház, múzeum, emlékház, tájház, irodalmi emlékhely.A nyertesek listája megtalálható a link weboldalon.

Régebbi hírforrás(ok): link

Iraki Elektronikus Könyvtár -- amerikai segítséggelFEL

A Pentagon pénzével, számos amerikai professzor közreműködésével és a szolgáltató cégek kiemelkedő kedvezményével beindult a korszerű iraki szakirodalmi ellátás. A 17 ezer folyóirat tartalmát kínáló lehetőség 95-97 százalékos terjesztői kedvezményekkel mindössze 360 ezer amerikai dollárba kerül. Erre annál is inkább szükség van, mert a három éve kezdődött amerikai megszállás óta az iraki egyetemi könyvtárépületek 85 százaléka (!) megrongálódott vagy elpusztult. Máris 800 iraki egyetemi oktató és posztgraduális képzésben részesülő hallgató élvezheti az új szolgáltatást. (ref.: SP) - F: máj., 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Összefog az OCLC és az RLGFEL

Az OCLC köztudottan a világ legnagyobb könyvtári-információs együttműködése, az RLG pedig az észak-amerikai kontinens 150 legtekintélyesebb tudományos könyvtárát, múzeumát és levéltárát tömörítő szervezet. Most a kettő mammut vezetése egyesül, hogy megsokszorozzák vállalkozásaik hatékonyságát. Maga a hír is elismerésre méltó szándékot tükröz -- érdemes lesz a továbbiakban fokozottan figyelni, mit is csinálnak a 'nagyok'. (ref.: SP) - F: máj. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Éhkoppon a Széchényi könyvtárFEL

Öt hónap alatt elfogyott az Országos Széchényi Könyvtár idei működésére szánt pénz. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítséget ígért, hogy ne kelljen meghosszabbítani a nyári szünetet. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában érdeklődésünkre most is csak annyit közöltek: az 'Országos Széchényi Könyvtár feladatainak folyamatos elvégzését biztosítjuk'. - F: máj. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nemzeti könyvtárak üzleti céljai a digitális együttműködésben (TEL)FEL

Az EU 'Az információs társadalom technológiái' projektje támogatta a TEL (The European Library) projektet, melynek célja volt, hogy előkészítő vizsgálatokat és konzultációkat végezzen egy olyan későbbi fejlesztés érdekében, mely integrált digitális hozzáférést nyújthat majd az európai nemzeti könyvtárak gyűjteményeihez és szolgáltatásaihoz. Általános egyetértés mutatkozott a digitális könyvtárak alábbi fő céljaiban:
- a nemzeti digitális kiadványok archiválása;
- a digitális kötelespéldány-rendszer kifejlesztése és fenntartása;
- a nem digitális anyagokhoz való szélesebb hozzáférés biztosítása digitalizálás útján;
- a nemzeti kincsek tudatosításának előmozdítása.
A TEL elsődleges célcsoportjai: 'a tájékozott polgár', az egyetemi oktatók és kutatók, a felsőoktatási hallgatók. Hasonlóképpen támogatandók a könyvtárak és múzeumok, a szerzők és egyéni kutatók is...

Régebbi hírforrás(ok): link

A közszférában elég negyedévente az előrejelzésFEL

A légi közlekedésben, ahol a változások fénysebességgel jönnek, hasznos a heti előrejelzés. A közszférában azonban általában elég a negyedéves is. 'A tervezés éves ciklusai helyett a pénzügyi vezetőknek olyan gyakoribb áttekintésre van szükségük, mellyel a menedzserek konkurenseik előtt láthatják a trendeket, azok megváltozását, mintázatokat, és növeljék általa a döntéshozatal minőségét.' A gyors cselekvés ugyanis fontosabb, mint ez előrejelzés pontossága (hiszen előre jelezni úgysem lehet eléggé pontosan). Az előrejelzésről csak annyit mondhatunk bizonyosan, hogy téves lesz. Ennek ellenére szükség van rá a (gördülő) tervezéshez. És minél többet gyakorolják a menedzserek az előrejelzést, annál jobban sikerül majd. A vezető cégek az előrejelzést a menedzselési folyamat közepébe helyezik. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

NAVA-műsorok mindenkinek? Szolgáltató- és szolgáltatáskritikaFEL

Ne bánkódjunk, ha lemaradtunk kedvenc sorozatunk legutóbbi részéről, a híradóról vagy a pártelnöki vitákról, hiszen az ország több pontján megtekinthetjük ezeket -- ígérik a Nemzeti Audiovizuális Archívum megálmodói. A FigyelőNet kipróbálta az online archívumot és csalódott. ... Kovács András Bálint, a NAVA-igazgatója: 'Tervezzük, hogy elindítunk egy fizetős szolgáltatást, amelynek segítségével bárki, bárhonnan hozzáférhet a NAVÁ-hoz, ehhez azonban először a műsorszolgáltatókkal kell megállapodnunk' ... A FigyelőNet elment az egyik NAVA-pontba, az ELTE Egyetemi Könyvtárába, de a küldetés nehezebbnek bizonyult, mint gondoltuk. Mivel az épületben semmilyen, a NAVÁ-ra utaló kiírás nem volt, a portás sem hallott arról, hogy lenne náluk ilyen, továbbirányított az első emeletre. Az első emeleten már egyesek tudni véltek valamit, némelyek azt is tudták, hogy melyik gépeken található a program. Mint később kiderült mindez betudható annak, hogy mi voltunk az első látogatók, akik az archívumot keresték, sőt a dolgozók azt is elmondták, hogy körülbelül két hete érhető el náluk a szolgáltatás. ... Kérdéseinkkel ezután Kitzinger Dávidhoz, a Neumann Kht. ügyvezető igazgatójához fordultunk, aki mindenekelőtt elmondta, hogy a NAVA két másik programmal, a Digitális Adattárral és a Digitális Könyvtárral együtt a Kht. digitális tartalomfejlesztési programjának a része. Választ kaptunk arra is, miért nem találtuk a négypárti vitát a rögzített műsorok között. 'Ennek oka az, hogy a közszolgálati műsorok több kategória szerint kapnak besorolást, rögzítésre kerül például a közreműködők neve, és a műsor leírása, hogy később több szempont alapján lehessen rákeresni. Így rendszerezettebb lesz a közszolgálati műsorok struktúrája, könnyebben elérhetőek lesznek a felhasználó számára, feldolgozásuk viszont több időt vesz igénybe. A műsorok átfutása általában négy hét, de ez a közszolgálatiaknál a legmagasabb feldolgozási szint miatt több is lehet' -- mondta Kitzinger. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiszervezés -- már ma készüljünk fel a jövőre!FEL

Bár a kiszervezés mára vált nemzetközi trenddé, semmi újdonságot nem jelent. Vállalatok és intézmények évszázadok óta alkalmazzák például az építtetésben, vendéglátásban vagy az utaztatásban, hiszen soha sem volt és valószínűleg nem is lesz értelme mindent házon belül elvégezni. - F: ápr. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Olvasócsalogatás HargitábanFEL

Változatos programokból összeállított rendezvénysorozatot ajánl az olvasóközönségnek a Hargita Megyei Könyvtár május 6--12. között. A cél: minél több olvasót vonzani, a "törzsvendégeknek" pedig kellemes és hasznos szórakozást biztosítani. - F: máj. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az amerikai tudományos könyvtárak és a 'nagy üzlet'FEL

A 'nagy üzlet' kifejezés a jelentős kiadói-szolgáltatói csomagokat jelenti, amelyek konzorciumban történő megvétele széles körben előnyösnek tűnik. Az ARL (Association of Research Libraries = Tudományos Könyvtárak Egyesülete) körében újabb felmérés született a kiadói csomagok igénybevételéről. A 123 könyvtárból 89 válaszolt -- körükben mindössze 7% olyan könyvtár találtatott, amely egyetlen csomagot sem vásárol meg. A többi (83) viszont összesen 283 szerződésről tudósított. Az öt vezető cégből a Wiley, az Elsevier és a Springer a piac 70%-át éri el, a Blackwell's még 60%-ot, a Taylor and Francis valamelyest lemaradva 20%-nál tart. A legtipikusabb megrendelés a kiadói lista szerinti csomagra vonatkozik (42%). A döntő többség úgy találja, hogy a csomag-szintű rendelés költséghatékony megoldás, szemben például az egyedi megrendelésekkel. Az elemzés összefoglalását az ARL kéthavi kiadványsorozatának (ARL: A Bimonthly Report on Research Library Issues and Actions…) idei áprilisi száma tartalmazza. (ref.: SP) - F: máj. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

A rejtőzködő könyvgyűjtők félnekFEL

Nem tudni, akad-e szegedi is a legjelentősebb hazai magánkönyvtárak között. A helyi gyűjtők sem verik nagydobra, mi mindent halmoztak már föl ritkaságoktól roskadozó könyvespolcaikon. Egymást viszont jól ismerik: árveréseken akár ellenfelekké is válhatnak a licitálás idejére. Egy tucat könyvgyűjtemény számít ma igazán értékesnek Magyarországon -- állította egy névtelenségbe burkolózó gyűjtő az egyik országos napilap szerint. A jelentős részben régi könyvekből álló gyűjteményekben olyan ritkaságok is akadnak, amelyeknek darabja két-háromszázezer forintért cserél gazdát a hazai árveréseken. Ha a megkívánt könyv, térkép vagy kézirat külföldről származik az ár még magasabb, akár 15-20 millió forint is lehet. - F: máj. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kifizetődő a minősített informatikai szaktudásFEL

Az informatikusok előmenetelét és fizetését is jelentősen befolyásolják a különféle megszerzett képesítések és sikerrel teljesített vizsgák, azonban egy felmérésből kiderül, ezek fontossága egyre kisebb, a vállalatok értékelik a tudást akkor is, ha arról nincs kiállított bizonyítvány. A legnagyobb fizetést persze a minősítésekkel rendelkező szakemberek kapják. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A tíz legerősebben cenzúrázott országFEL

Az Újságírók Védelmi Bizottsága (Committee to Protect Journalists) éves elemzése
szerint ma a legerősebben cenzúrázott ország Észak-Korea. Az első tízbe került
még: Burma, Türkmenisztán, Egyenlítői Guinea, Líbia, Eritrea, Kuba, Üzbegisztán,
Szíria és Belarus (Fehéroroszország). Vagyis ázsiai, afrikai országok, meg
egy-egy amerikai és európai. Burmában már azért letartóztathatnak valakit, ha a
BBC-t hallgatja. - F máj. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újság, internet, szélessávFEL

Pew Internet & American Life Project felmérése szerint azok körében, akik szélessávú internetes hozzáféréssel élnek, egyre jobban hódít a hálózati informálódás. Ebben a körben 43% mondja, hogy naponta nézi meg a híreket a hálón, miközben a helyi nyomtatott újságok 38, az országos lapok pedig mindössze 17%-ot vonzanak. - F máj. 7

Régebbi hírforrás(ok): link

Idén is honlap-minősítő programot szervez a Barátságos Internet FórumFEL

A gyerekbarát és gyerek oldal honlap-minősítési rendszer kialakításának célja, a minőségi tartalmak körének folyamatos bővítése, illetve a kétségtelenül létező kockázatok csökkentése. - F: máj. 4.,

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Egyházi bojkott a Da Vinci-kód ellenFEL

A Da Vinci-kód című Dan Brown-könyv és az abból készült film bojkottjára hívja fel híveit a görögországi ortodox egyház -- írta csütörtökön egy helyi lap. A Ta Nea görög újság szerint vasárnap felolvassák a templomokban az egyház legmagasabb testülete, a szinódus állásfoglalását. Ez felhívja a görögországi ortodox hívőket, hogy 'védjék meg a hitet, ne nézzék meg a filmet, és ne olvassák el a könyvet'. A film bojkottjára szólított fel a napokban a katolikus egyház Hittani Kongregációjának titkára is, aki 'perverz módon keresztényellenesnek' nevezte azt. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Román könyvtár partnerkereséseFEL

A romániai Braila Megyei Könyvtár társszervezőként vagy partnerként csatlakozna a Kultúra-keretprogramban beadandó pályázatokhoz. Bővebb információ: Braila County Public Library; Street Calea Calarasilor, 54, Braila, 810211, Romania -- Dragos Adrian Neagu dragos@bjbraila.ro , link - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

Eddig csak a könyvpiac telítődött a világhálónFEL

Tavaly mintegy 18 milliárd forintot könyvelhetett el a magyarországi e-kereskedelem, ami meglehetősen szerény összegnek mondható az uniós online vásárlási szokások ismeretében. Az ágazat egyesülete sokat vár a jogi akadályok elgördítésétől. Az online kiskereskedelem alacsony elterjedtsége számos okkal magyarázható. Magyarország centrális szerkezetű, a fővárosban a bevásárlás könnyen megoldható, ráadásul a háztartásokban az internet-hozzáférés aránya a széles sávú kapcsolatok terén történt dinamikus fejlődés ellenére még mindig nem elég magas. - F: máj. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új KözTéka-szolgáltatásFEL

Az MTA SZTAKI Könyvtári Informatikai csoportja beinditotta legújabb, KözTéka névű szolgáltatását. Az integrált könyvtári rendszerekre jellemző funkciók (Katalogizálás, Kölcsönzés, OPAC) a KözTékában a neten keresztül érhetők el. A szolgáltatás különösen vonzó lehet kiskönyvtárak számára. A könyvtár megszabadul egy könyvtári rendszer üzemeltetésének minden nyűgétől (betörés- és vírusvédelem, mentés-visszamentés stb.), a szolgáltatás 24 órán keresztül elérhető mind a könyvtáros, mind pedig az olvasók számára. A KözTékában résztvevő könyvtárak a katalógusaikat különböző szempontok szerint (földrajzilag, tematikalag) virtuális katalógusokba egyesithetik. Forrás és további információ: link , info@kozteka.hu

Régebbi hírforrás(ok): MG

Megjelent a National Geographic KidsFEL

Szerdán jelent meg a National Geographic-család legújabb tagja, a National Geographic Kids ismeretterjesztő gyerekmagazin -– közölte a kiadó Sanoma Budapest Zrt. A most megjelenő National Geographic Kids magazin célja, hogy a gyerekeket játékos és számukra is érthető módon ismertesse meg az állatvilág érdekességeivel, a természettudományok szépségeivel és a nagy felfedezések titkaival. Célja továbbá, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a természetben található értékek megóvásának fontosságára. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Szerdán jelent meg a National Geographic-család legújabb tagja, a National

Elektronikus tananyag az adó- és járulékbevalláshozFEL

Az adó- és járulékbevallás elektronikus elkészítéséhez és általánosan az elektronikus ügyintézéshez segítséget nyújtó e-tananyag érhető el a Kormányzati Portálon. A gyakorlati példákat is tartalmazó útmutató multimédiás és nyomtatható változatban is letölthető. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mától megváltozik az Európai Unió internetcímeFEL

Mától megváltozik az unió valamennyi intézményének webcíme. Bár még egy évig elérhetők lesznek a korábban használt címek, érdemes memorizálni, hogy az uniós weboldalaknak .eu a végződése. Az uniós domain -- a .eu -- bevezetése után fél évvel elkezdődött az Európai Unió intézményi weboldalainak "áthangszerelése" az új végződésre -- adta hírül a DomainABC. Az unió egy honlapon összesíti valamennyi intézménye címváltozását. A magyarul is elérhető lista egyúttal útmutató a központi intézményekhez is. - F: máj. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Summárium adatbázisFEL

A Summa Artium a művészet és a szponzoráció kérdésével foglalkozik Magyarországon, elméleti és gyakorlati szempontból egyaránt. Summárium nevű adatbázisukban igyekeznek szakszerű információt nyújtani az aktuálisan támogatást kereső kulturális, művészeti projektekről a lehetséges üzleti támogatók számára. Bővebb információ: link - F: máj. 3.

Hírforrás:
2006. május 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

DesignRoom -- új lakberendezési magazinFEL

Új taggal bővült a Marquard Media Magyarország portfoliója: a kiadó DesignRoom néven lakberendezéssel foglalkozó kiadványt jelentetett meg. A havonta 15 ezres példányszámban megjelenő DesignRoom célcsoportját a 25 - 49 év közötti, AB társadalmi státuszú, felső jövedelmi kategóriába tartozó nők és férfiak. A magazinhoz a hagyományos terjesztési csatornákon kívül exkluzív bútorüzletekben is hozzájuthatnak az olvasók. A DesignRoom a design oldaláról közelítve klauzolja el az olvasókat a belsőépítészet, az ipari formatervezés, a tárgytervezés, a téralkotás, a vizuális környezetkultúra, a divat és a szépségápolás világába. - F: máj. 5.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról