Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/22., 5. 31.

Tíz év alatt 17.7-ről 11.5%-ra -- Tovább csökkent a könyvtárhasználók száma
Tartsuk szemmel a perifériát! -- Gyenge jelek 1.
Álom még a virtuális könyvkölcsönzés
Vizsgák előtti könyvtortúra -- Nem minden kölcsönözhető, ami annak látszik
Az üzleti szféra felől is javítható a felsőoktatási könyvtárak vezetése
Alapár kalkulálása a térítéses információszolgáltatásban
Cigány dokumentumok tára nyílt a Dohány utcában
Elkél a könyvtáros az orvosi információhoz
Kritika-kezelés az MTA-n
Hét tipp, hogy egy szervezet versenyben maradjon
Margarin-regény és könyvtári gólyaláb
A százezredik olvasó a Somogyiban
Fizetőssé tennék a sajtószemlét a nyomtatott napilapok
Az öt legnagyobb kereső sem biztonságos
Google-SAS keresőalkalmazás kifejezetten üzleti felhasználóknak
Elektronikus könyvtári hírlevelek -- új KIT-hírcsokor!
Hogyan lehet felmondani a határozatlan idejű szerződést?
Hat tipp a munkaidőben folytatott álláskeresésre
Hol helyezkedhetnek el a leépítendő közszolgák?
Az európai írásbeliség 14 évszázada az ELTE Egyetemi Könyvtárában
Jutányos szótárcserét biztosít a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Szívesen tanulnak az internet segítségével a magyarok
Sokat nyomtatnak feleslegesen a cégek
Mennyi pénzt keresnek mások? -- adatbázis
Amit érdemes tudni az Europass rendszeréről (+ önélatrajz-minta)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Tíz év alatt 17.7-ről 11.5%-ra -- Tovább csökkent a könyvtárhasználók számaFEL

'A beiratkozott olvasói arányok (18--11,5%), jelentős csökkenése 2--4 évtizedes távlatban félreérthetetlen, miközben a felnőtt népesség iskolázottsági mutatói jelentősen javultak, s a már emlegetett közép és felsőfokú oktatási intézményeket aktuálisan látogatók létszáma többszörösére emelkedett a mögöttünk lévő 20 évben. Miért nem mutatkozik ennek pozitív hatása (...)? A válaszokat legalább két oldalról kell majd nagyon árnyaltan megfogalmazni. Egyrészt az oktatási, nevelési, képzési követelmények irányából, különös tekintettel a tömegoktatás és minőség dilemmája felől, másrészt könyvtárfejlesztési, építési stratégiánk gyakorlati megvalósulásának tényeiből kiindulva. ... Továbbá ugyancsak keményen kell kérdeznünk. Látványos akciók, tévés vetélkedők, levelezőlapos, internetes, sms szavazásokkal legalizált, az eredeti műveket 20 percre sűrített, bohókás zanzák 25--25 millió Ft-ért, vagy szerves, lassú, folyamatos építkezés intézményekben, képzésben, kutatásban, médiapolitikában, programokban, műsorszerkezetben? Egyszerűbben szólva, átgondolt, hosszú távú művelődéspolitikában?'

Régebbi hírforrás(ok): Olvasás, könyvtár- és számítógép-használat : gyorsjelentés a Tárki és az OSZK 2005-ös vizsgálatáról / Nagy A., Péterfi R. In: Könyvtári Figyelő 2006/1. p. 5-18

Tartsuk szemmel a perifériát! -- Gyenge jelek 1.FEL

A szenior vezetők túlnyomó többsége egyfelől hiányolja a korai figyelmeztető rendszereket. Másfelől a túlzott periferikus látás (a nem közvetlenül tevékenységi körhöz tartozó terület figyelése) miatt a szervezetek neuralgikussá válhatnak. Közhely, hogy ügyes zajszűrés és kombináló képesség szükséges az információözön közepett. De vigyázat: az emberek hajlandóak figyelmen kívül hagyni a koncepcióikkal ellenkező figyelmeztető jeleket. Tehát tudatos kereső munkára van szükség. Az ún. 'gyenge jelek' azonosítási módszerei lehetnek: varjúfészek (a team speciális témákat figyel a periférián, majd megérzéseit megosztja a csúcsvezetéssel), a figyelés kiszervezése, felelősség delegálása funkcionális csoportoknak stb. Ne lepődjünk meg: a periféria-vizsgálatban a kérdések sokkal nyitottabbak, a válaszok sokkal pontatlanabbak. Vizsgálandó területek és módszerek külső gyenge jelek észleléséhez:
- Bár nem a legmegbízhatóbb előrejelző, de a múltból tanulás rámutathat a vakfoltokra.
- Keressünk analógiákat más iparágakból.
- Mely szervezet képes a fontos, de gyenge jeleket rendre érzékelni? -- Tanuljunk tőlük.
- Forgatókönyv-írás, mint jövőleképezési módszer.
- Három ügyfélcsoport igényére figyeljünk: 1. igényeiken felül kiszolgáltak; 2. a jelen megoldásoknál kevesebbet igényelnek; 3. nem eléggé kiszolgált vásárlók.
+ A peremen állók: akik nem elég jártasak, kevésbé fizetőképesek vagy nem tudnak hasznot húzni az általunk kínált megoldásokból.
Tanuljunk Darwintól: 'Nem a legerősebb fajok maradnak fenn, nem is a legintelligensebbek, hanem azok, amelyek leggyorsabban reagálnak a változásra.' (folyt.: link )

Hírforrás: Tartsuk szemmel a perifériát! / George S. Day, Paul H. J. Schoemaker. In: Harvard Businessmanager (2006. május) p. 74-85
2006. május 31.  • Továbbküldöm a hírt

Álom még a virtuális könyvkölcsönzésFEL

Videokazettát és DVD-t már régóta lehet kölcsönözni az interneten keresztül, könyvet azonban nem. A hazai könyvtárak ugyanakkor egyre több online szolgáltatást nyújtanak, igaz, ezek némelyike csak a könyvtárépületen belül vehető igénybe. Új szolgáltatást vezetett be idén a Corvinus Egyetem központi könyvtára: a könyvtári állomány nagy része ezentúl távolról az interneten keresztül is hozzáférhető. Az úttörő lépés apró szépséghibája, hogy a lehetőséggel csak az egyetem oktatói, hallgatói és munkatársai élhetnek, a "külsős" ügyfelek továbbra is csak a hagyományos módon kölcsönözhetnek. - F: máj. 25.,

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadség Online; link

Vizsgák előtti könyvtortúra -- Nem minden kölcsönözhető, ami annak látszikFEL

Utolsó hetébe érkezett az egyetemeken a szorgalmi időszak, pár nap múlva már
vizsgákon kell számot adni a diákoknak tudásukból. Az egyetemi könyvtárban a
hallgatók ilyenkor próbálják összeszedni a kötelező irodalmat. Sok könyv nincs a
helyén. A vizsgákhoz szükséges kötetekből már most egyre kevesebb van --
többségüket május végére kell visszavinniük a hallgatóknak. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az üzleti szféra felől is javítható a felsőoktatási könyvtárak vezetéseFEL

Nincs elég messzetekintő könyvtárvezető a felsőoktatásban. Ezért az angol Sconul és az Ucisa szervezetek a British Libraryval összefogva A Jövő Vezetői programot szerveznek. A részvevők leginkább informatikai vezetők és igazgatóhelyettesek. De fontos, hogy a szakmai befeléfordulás megelőzése érdekében a szektoron kívülről is jöjjenek részvevők, hiszen nagyon fontos számunkra az üzleti világ szemlélete -- mondja Peter Tinson, az Ucisa főtitkára. - F: máj. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Alapár kalkulálása a térítéses információszolgáltatásbanFEL

Az alapár kalkulálása a keresés megtervezésével és a szükséges mértékű próbakeresésekkel a referenszinterjút követi. Összetevői:
- Az információ megszerzésének feltételezett költségei (előzetes kutatás és tapasztalat alapján) Az előzetes kutatást meghatározza az addig meglévő gyakorlat, rutin. Próbakereséshez adatbázisok, például a Dialog is kínál olyan fájlokat, amelyek alapján elég olcsón, hatékonyan fölbecsülhető a várható találati halmaz.
- Kapcsolódó változó költségek (fénymásolás, nyomtatás, posta, tárgyalási idő, utazás, ügyfél oktatása, telefon stb. -- veszély: alábecslés) Órabér + 20-40%-nyi állandó költség (nem kell mindent szakértői órában számolni). Nagyobb kezelési képességet igénybe vevő ügyfél esetében be kell kalkulálni a feltehetőleg ráfordítandó többletforrásokat.
- 1/3-nyi biztonsági hányad hozzáadása (külföldi munka esetén a valuta árfolyama és áfa kérdése is felmerül) Egyik leggyakoribb hiba a költségek alábecslése... - Folytatás: Árképzés infobrókereknek. In: Információból üzleti érték (MIBE, 2006)

Régebbi hírforrás(ok): link

Cigány dokumentumok tára nyílt a Dohány utcábanFEL

Hajdan újságírók kaszinója volt, most az Országos Cigány Önkormányzat székháza a budapesti Dohány utca 76. alatti épület. Falai között a napokban nyílt meg egy hagyományos könyvtár és egy speciális gyűjtőkörű dokumentumtár. Az Országos Roma Könyvtár, Levél- és Dokumentumtár új bibliotékája körülbelül 60 ezer kötettel kezdte meg működését. Ebből 35 ezer kötetet maga a szervezet szerzett be, 15 ezret a Honvédelmi Minisztériumtól, további tízezret az ország más könyvtáraitól kapott. Vajda Imre, a könyvtár vezetője szerint a gyűjtemény lényegében olyan, mint egy hasonló nagyságú közkönyvtáré, a különbség annyi: törekszenek rá, hogy lehetőleg minden, magát cigány identitásúnak tartó szerző művét beszerezzék. Jelenleg már ezer, roma szerző által írt kötet sorakozik a polcokon. Más lapra tartozik, hogy bármilyen tetszetős is a felsorolás: a cigányság helyzete nem sokat javult az elmúlt másfél évtizedben. - F: máj. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elkél a könyvtáros az orvosi információhozFEL

Az amerikai orvosi könyvtárosok szervezetének éves gyűlésén látott napvilágot egy olyan felmérés, amely azt bizonyította, milyen hasznosak is a könyvtárosok. Rákos megbetegedések iránt érdeklődők között végzett felmérés szerint, akik az interneten információkat kerestek, jobban jártak, ha könyvtárosok segítségét kérték, mert pontosabb, frissebb és megbízhatóbb eredményeket kaptak, mintha egyedül próbálkoztak volna. Pedig az információ mindenki számára elérhető az interneten, a megtalálásukhoz azonban nem árt ha az ember járatos abban, hogyan érdemes keresni, hol, milyen kérdést feltenni stb. A felmérésre válaszolók jó része még azt is hozzátette, hogy a segítségül hívott könyvtárosok plusz dolgokat is találtak, amik segítettek nekik. A kérdezetteknek 4%-a találta meg egyedül is azt, amit mások könyvtáros segítséggel, vagy sehogy. - F: máj. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link (a Reuters híre alapján)

Kritika-kezelés az MTA-nFEL

- Az Akadémia azon területeit, amelyek nem szolgálják a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni - sürgette tavaly Kóka János. Szabó Csaba akadémiai nagydoktor szerint a magyar kutatás színvonala és tematikája gazdasági szempontból elfogadhatatlan. Rossz néven veszi a bírálatokat?
- Vizi E. Szilveszter, elnök: Nem. A kritikák és a változást sürgető javaslatok visszaigazolják, hogy az Akadémia az elmúlt négy évben helyes irányba indult el, hiszen nyitottunk a társadalom felé: a tudósvilág elkezdte megosztani a megszerzett tudást a széles közvéleménnyel. Említeném a Mindentudás Egyetemének népszerűségét vagy a tavaly másodszor megrendezett budapesti World Science Forum nemzetközi sikerét. Jó egy éve nyitni kezdtünk a gazdaság felé is. Úgy értékelem a kritikákat, hogy szerzői jó szándékkal fel akarják gyorsítani azokat az elindult változásokat, amelyeknek szemtanúi és nemegyszer haszonélvezői. (...) - Lecserélik a régi igazgatókat?
- VESz.: A megújulás elkezdődött. Tavaly nemzetközi pályázatokat írtunk ki új igazgatói posztok betöltésére, és nemzetközi tanácsadó testületet állítunk fel minden intézetvezetés mellé. - F: máj. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hét tipp, hogy egy szervezet versenyben maradjonFEL

A piacvezető szervezetek akkor működnek igazán sikeresen, ha képesek arra, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljanak a piaci kihívásokra. Íme hét ötlet a hatékonyság, s a versenyképesség növelésére! 1. Ismerje meg alaposan ügyfeleit! 2. Tájékozódjon a beszállítóiról! 3. Működjön úgy, ahogy a piac diktálja! 4. Minden tevékenységet hangoljon össze! 5. Teljesítsen gyorsan és megbízhatóan! 6. A szolgáltatások üteme alkalmazkodjon a piaci igényekhez! 7. IT technológiával növelje a vállalati működés hatékonyságát!
-- A felsoroltak nyilván szlogen-szerűek, de érdemes figyelni arra, hogy mi a hasonlóság a piacvezető szervezetek és a könyvtári stratágiák között. (Az utóbbinak pontjai röviden: EU-felkészülés (felzárkózás), hozzáférés növelése, logisztika, utánpótlás. link ) Az utóbbi tíz évet figyelve egyre több a kettő közötti hasonlóság, bár az elmozdulás meglehetősen lassú. S bár nyilván nem kell a kettőnek azonosnak lennie, a hasonulás fokozása -- főként az ügyfélismeret és -kiszolgálás területén -- már rövid távon is növelhetné a könyvtár-szakma elismerésének növekedését.

Régebbi hírforrás(ok): MG;link

Margarin-regény és könyvtári gólyalábFEL

Internet-regénnyel népszerűsíti az Unilever a Flora brandet, amelynek elkészítését ügynökségre bízta a társaság. Az Unilever a Starfish Média reklámügynökséget bízta meg a Flora brandet népszerűsítő nyolchetes internet-regény megvalósításával. A netregény az ügynökség által működtetetett Fitlife oldalon érhető el. A neten május elejétől futó regény hetente új részekkel jelentkezik. Az Unilever nem írt ki tendert a feladatokra. Az ügynökség közvetlenül, korábbi referenciái alapján szerezte meg a megbízást: az elmúlt négy évben több alkalommal is együtt dolgozott az FMCG-céggel, a Flora mellett a Sunsilk és a Dove online ügyein. - F: máj. 29.
-- A margarin ugyanabban a pr-kategóriában van, mint a könyvtár: sem a befogadókat, sem a sajtót nem nagyon érdekli. Ellentétben például a gépkocsikkal, mely mindkét csoportnak kedves. A margaringyártók tehát különféle trükköket találnak ki, hogy szó essék róluk. Pl.: a leghosszabb egészséges szendvics (Hera margarinnal), vagy éppen regény készül a margarin 'közreműködésével'. Eredmény: olyanokhoz jut el a termékről szóló üzenet, akik egyébként nem érdeklődnek a brand (itt: Flora margarin) iránt. Könyvtár esetében hasonló eszköz a nagykanizsai gólyaláb (Halis István Városi Könyvtár), mely a potenciális használókban lépten-nyomon kedvező könyvtári asszociációkat kelt.

Régebbi hírforrás(ok): MG;link

A százezredik olvasó a SomogyibanFEL

A Somogyi-könyvtár Dóm téri épületének százezredik olvasóját köszöntötte 15-én délután Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, a könyvtár igazgatója. - F: máj. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fizetőssé tennék a sajtószemlét a nyomtatott napilapokFEL

'Azt szeretnénk elérni, hogy a nyomtatott sajtóterméket véghasználó cégekben - amelyek jellemzően egy-egy tartalmat megtöbbszörözötten használnak fel - olyan jogtudatosság alakuljon ki, mint a szoftverhasználat során, vagyis túl azon, hogy jogtiszta szoftvert használnak, fizetnek is azért' -- mondta Süle László, a Napi Gazdaság ügyvezető igazgatója szerdán, Tihanyban a Média Hungary 2006 konferencián. - F: nmáj. 25.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Az öt legnagyobb kereső sem biztonságosFEL

A McAfee közzétette a keresőmotorokról szóló átfogó tanulmányát, amely szerint a keresések eredményeképpen havonta 285 millió kattintás történik rosszindulatú oldalakra. - F: máj. 22.

Régebbi hírforrás(ok): Figyelő Net; link

Google-SAS keresőalkalmazás kifejezetten üzleti felhasználóknakFEL

A vezető üzleti intelligencia szállító SAS bejelentette, hogy a Google céggel együtt kidolgozott egy új technológiát, amellyel a vállalatok a Google népszerű keresőmotorját használva adatokat, elemzéseket és kimutatásokat kérdezhetnek le. - F: máj. 29.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Elektronikus könyvtári hírlevelek -- új KIT-hírcsokor!FEL

Használóknak szóló elektronikus hírlevelekről szól a KIT új hírcsokra link , melyet Vajda Henrik állított össze és gondoz a továbbiakban. A KIT-hírcsokor a KIT-ben megjelent eddigi híreket tartalmazza -- egy adott témában. Eddigi hírcsokrok:
- CERTIDoc link
- Könyvtárak és megtérülés link
- Menedzsment-eljárások link
- Személyzetfejlesztés és képzés link
- Olvashatóbb és áttekinthetőbb szövegek készítése link


Hogyan lehet felmondani a határozatlan idejű szerződést?FEL

Felmondhat-e a munkáltató határozatlan idejű szerződéses munkavállalónak átszervezés miatt? Mi számít rendeltetésellenes joggyakorlásnak? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ dr. Viszló László, a hvg.hu munkajogi szakértője. - F: máj. 24.

Régebbi hírforrás(ok): HVG Online; link

Hat tipp a munkaidőben folytatott álláskeresésreFEL

Az álláskeresés teljes munkaidős elfoglaltság. Magyarán, ha valaki igazán új
pozíciót akar találni, annak folyamatosan észben kell tartania a célját. De ezt
munka mellett kivitelezni cseppet sem egyszerű, így nincs más, mint a két
tevékenységet összehangolni, illetve úgy intézni, hogy külső szemlélő -- például
a főnök, vagy a mindig éber beosztottak -- számára ebből mi sem látsszon. - F:
máj. 23.

Régebbi hírforrás(ok): HVG Online; link

Hol helyezkedhetnek el a leépítendő közszolgák?FEL

Tapasztalataim szerint a magyar államigazgatásban az elbocsátott munkaerőt nem segítik az elhelyezkedésben, holott az outplacementre (amikor a munkáltató az elbocsátott munkavállaló számára képzési programot biztosít, amelynek költségeit részben vagy teljes egészében átvállalja) szükség volna -- mondta Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezetője. A dolgozó számára a központilag elhatározott leépítés -- amikor egész részlegek szűnnek meg -- előnye, hogy nem a teljesítménye miatt bocsátják el, így legalább ez nem okoz számára kudarcérzést. Véleménye szerint a közszférából elküldött munkavállalókra jellemző, hogy továbbra is elsősorban állami munkahelyek felé orientálódnak, mivel 'csak abban a kockában tudnak gondolkodni'. A szakértő szerint ahhoz, hogy a versenyszektorban munkát találjanak, különösen a megfelelő személyiség fontos. Emellett 'természetesen' szükség van naprakész tudásra, kommunikációképes -- akár kétféle -- nyelvtudásra, megfelelő informatikai ismeretekre és flexibilitásra -- véli a szakember, akinek tapasztalatai szerint a közszférából távozók kapcsolati hálója általában 'nem rossz'. Az álláskeresési idő három hónap és másfél év között változik, az átlag valahol fél év körül lehet. Különösen érdekes a távozó felső vezetők helyzete: tudásuk és tapasztalatuk révén elvileg az átlagnál gyorsabban találhatnak új helyet, csakhogy azok száma korlátozott, ez pedig növeli a váltási időt. Munkaügyi szakértők szerint a közszféra számára rövid időn belül komoly költség- és létszámcsökkentési lehetőséget jelenthet a távmunka előtérbe kerülése is. A munkaügyi tárca pályázatán például a közszféra munkaadói támogatást kaphatnak ahhoz, hogy meglévő posztokat alakítsanak át távmunkahelyekké. - F: máj. 26.

Régebbi hírforrás(ok): Napi, link

Az európai írásbeliség 14 évszázada az ELTE Egyetemi KönyvtárábanFEL

Az ELTE Egyetemi Könyvtárában fellelhető kódexekből válogat és ad tematikus áttekintést az a kiállítás, amely május 29-től látható a fővárosi bibliotékában -- közölte az ELTE az MTI-vel. A kiállítás dióhéjban mutatja be az európai írásbeliség mintegy tizennégy évszázadát reprezentáló kultúrkincset, s az abban fellelhető világi és vallásos szövegtípusokat. A budapesti Egyetemi Könyvtár Kézirat és Ritkaságtára 137 latin, hét arab, két török, két etióp, két perzsa, 11 szláv, nyolc magyar, hat német, valamint 4-4 görög és olasz nyelvű kódexet őriz. Több "nemzeti ereklye" található köztük, így például a corvinákon kívül nyolc magyar nyelvű kódex, köztük a Ráskai Lea domonkos apáca által másolt Cornides-kódex. - F: máj. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jutányos szótárcserét biztosít a Fővárosi Szabó Ervin KönyvtárFEL

Szótárcsere 40%-os kedvezménnyel, két héten át a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Az Akadémiai Kiadó 5 szótárát a kiadó régebben megjelent hasonló kiadványainak leadásával lehet megkapni. Az igazgató szerint az akció valószínűleg ráfizetéses lesz, de céljuk eleve nem a nyereségszerzés volt. - F: máj. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szívesen tanulnak az internet segítségével a magyarokFEL

Megkezdődött az áttörés az e-learning piacon. A modern megoldások egyre több menedzsert győznek meg azok alkalmazhatóságáról. Az mfor.hu az IQ ConsultinG és az ELME (Első Magyar E-learning Szövetség) megbízásából végzett aktuális kutatást teszi közzé. - F. máj. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sokat nyomtatnak feleslegesen a cégekFEL

Bár egyre nagyobb szerepet játszik az elektronikus ügyintézés és az egész világot meghódította az elektronikus levelezés, sok vállalat még mindig előnyben részesíti a hagyományos papírt. Egy friss felmérés szerint a kinyomtatott dokumentumok fele a szemetes kosárban landol. Az angliai kisvállalkozásoknál a hulladékkosárba kerülő kinyomtatott dokumentumok aránya eléri az 50 százalékot. A közepes méretű német cégeknél ez az arány jóval kedvezőbb, csupán 10 százalék. Ennek ellenére túl sok papír megy feleslegesen veszendőbe - derül ki a Lexmark kérésére az Ipsos Global piackutató intézet által készített felmérésből. - F: máj. 30.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Mennyi pénzt keresnek mások? -- adatbázisFEL

Új internetes szolgáltatást vezetett be a Neumann International AG -- tájékoztatott az újdonságról a napokban a piacvezető fejvadász cég igazgatója, Deák Andrea, a Neumann International AG magyarországi vezetője. A link honlapon található jövedelem-adatbázis segítségével megtudhatjuk, hogy egy európai városban egy olyan cégnél, amelynél X létszámú ember dolgozik, s amelynek éves bevétele meghaladja az Y eurót, mennyit kereshet egy Z beosztású vezető, ha egyetemi diplomája mellett még közgazdasági képzettséget is szerzett és nem töltötte még be az ötven évet. - F: máj. 25.

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság Online; link

Amit érdemes tudni az Europass rendszeréről (+ önélatrajz-minta)FEL

Érettségi bizonyítvány, diploma, szakvizsgák, tanfolyamok elvégzését igazoló oklevelek - sokan szép számmal rendelkeznek a képzettségeiket alátámasztó okiratokkal. A helyzetet csak bonyolítja, ha valaki külföldön szerezte valamelyik tanúsítványát. Ma még könnyen előfordulhat, hogy egy német nyelvű oklevéllel a magyar munkáltató, egy magyar nyelvű igazolással pedig mondjuk a spanyol munkáltató nem tud, mit kezdeni. Erre a problémára találta ki az Európai Bizottság az Europasst. - F: máj. 30.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról