Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/24., 6. 14.

Önkormányzat: -5% -- mit jelent ez a közkönyvtáraknak?
Nem csak a magyar közalkalmazottakra jár rá a rúd
Minisztériumi leépítés, 'párhuzamosságok és pazarlás kultúrája'
Bemutatkozott az új oktatási és kulturális tárca vezetése
Óránként ezer oldalnyi szöveget digitalizál az olvasórobot
Milliónyi digitális írástudatlan
Az elektronikus kereskedelem alkalmazása könyvtárakban
IFLA Tudásmenedzsment szekció -- tervek és tevékenységek
Félelmek, hatékonyság, privatizáció -- tanulmány
Európai Egyetem a kutatások összefogásáért
Minden 1 euró reprográfiai díj legalább 2 euróba kerül az európai gazdaságnak!
300 új könyvvel indult a könyvhét
Tarolt a 'beszélő könyv' a könyvhéten
Starbucks -- ügyféltapasztalati térkép
Lesz könyvtári contact center is?
Kezelési útmutató panaszos vevőkhöz
Szaktanácsadói rendszer jön létre az agráriumban -- piac a könyvtáraknak is?
Nem mobil a magyar munkaerő
Piacképességi teszt álláskeresőknek
A siker kulcsa az elkötelezett kolléga
Hússzor hatékonyabbak az ideiglenes kinevezettek
Online táblázatkezelő alkalmazás a Google-tól
Újabb koalíció a net semlegességéért
Párthonlapok: 'nem kell sokkterápia', Foci-VB, eltitkolás, 'köszönjük a
8 milliárddal nőttek a reklámköltések 2005-ben
Digitalizálják és felteszik az internetre Kennedy elnök anyagait
Titkos CIA dokumentumok egy egyetemi könyvtárban
Madarak dézsmálják a japán 'internetet'
Ki kicsoda a magyar oktatásban -- friss könyv és CD-ROM
Bírósági portál új célcsoportokkal
Nyugati egyházi irodalom -- magyarul a Pax Romana honlapján
Honlapajánló: KadmusArts.com
Internetes televíziót indít a The Times
Blogszolgáltatást indított a HáziPatika.com


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Önkormányzat: -5% -- mit jelent ez a közkönyvtáraknak?FEL

Az önkormányzati reform megvalósítása, az önkormányzati feladatellátás ésszerű és hatékony átszervezése javuló szolgáltatások mellett biztosítja a működési költségek csökkentését-- mondta Gyurcsány Ferenc. - F: jún. 12., link Czupi Gyula, könyvtárigazgató, Nagykanizsa: A miniszterelnök az igazgatási költségek lefaragásáról beszél. Értelmezésem szerint az intézményeket érintő ügy majd az oktatás finanszírozásával együtt fog megjelenni. Mivel rituálisan kötelezőnek tűnő elem az, hogy egyformán kell 'bánni' mindenkivel, ezért várható a könyvtárak hasonló arányú szorongatása. Könyvtárunkat már a 2005. év költségvetésének tervezésekor megérintette a leépítés szele. Ám a kistérségi ellátás forrásaiból sikerült a közvetlen önkormányzati támogatás csökkentését ellensúlyozni. Az egyeztetések során az önkormányzatnak küldött levél részlete: A kiadás csökkentését célzó létszámleépítéssel szemben kérem, hogy olyan megoldásokon gondolkodjunk, ami nemjár leépítéssel, de bevétel-növekedést hozhat, és ezzel az önkormányzat terheit ugyanúgy csökkentheti. Minden eddigi erőfeszítésemmel azon voltam, hogy ne leépülő rendszert működtessünk. Pályázatomban a bevételeket növelő és a kiadásokat csökkentő eljárásokat pontosan leírtam és adatokkal támasztottam alá. Ennek eredményeként a teljes költségvetésünkben az önkormányzati támogatás aránya radikálisan csökkent. Ezt az arányt fenntartani vagy javítani véleményem szerint nem visszahúzódással, hanem terjeszkedéssel lehet. Pl. újabb, a használatot növelő szolgáltatásokkal, a nyitvatartási idő növelésével. Ezek hozhatnak annyit a konyhára, mint amennyit spórolni lehetne a bérrel. Ma is elsőre ezzel a gondolkodással próbálnék úrrá lenni a helyzeten. Nem tudhatjuk, milyen formában és honnan ér bennünket a legközelebbi pofon. Csak offenzívával tudjuk kiverekedni magunkat mostani és következő bajainkból is.

Dr. Horváth Sándor Domonkos, könyvtárigazgató, jogász: A közigazgatási reformnak vannak reális és vannak eshetőleges elemei. Ami biztos: a Kormány az ellenzék támogatása nélkül nem nyúlhat hozzá az Önkormányzati törvényhez, annak módosítását ugyanis az Alkotmány a jelenlévő képviselők 2/3-os szavazatához köti. Így a regionalitás kérdése még nyiott, ráadásul, amennyiben az ellenzék a helyhatósági választásokon sikerre számít, talán az efféle változások sem egyeznek az érdekeivel. A kistérségi együttműködés kötelezővé tétele egyéb iránt kompatibilis a könyvtárpolitika legutóbbi évekbeli törekvéseivel, amely ugyan ad hoc jellegű jogi formát kihasználva, de sikerrel hozzáragasztotta a kistelepülési ellátás szekerét ehhez az 'europer' szerveződéshez. Más kérdés, hogy ez a pozitív szakmai tendencia folytatódhat-e a NKÖM és az OM fúzióját követően, figyelembe véve a helyettes államtitkári posztok megszűnését is? Kérdés, hogy a könyvtári lobbi kormányzati érdekérvényesítése milyen előjelű változást él meg, hiszen a főosztályi szint megszűnése alighanem sajnálattal prognosztizálható. Egy kockázatelemzésben feltétlenül a veszélyek között említeném az ősszel igen nagy valószínűség szerint beinduló közalkalmazotti létszámleépítést, valószinűleg a 'fűnyíró-elv' szerint, 5-10 %-os mértékben. Hosszab távon, amennyiben a főosztály megszűnne, a szakmai érdekképviselet Kormányzat felé történő becsatortánázása is hiányt szenvedne, és kérdésesek lehetnek a minisztériumi szakmai pályázatok, ill. az ún. külön előirányzatok, mint érdekeltségnövelő támogatás, stb. Valójában, ami a leghátrányosabb lehet, az az, ha a kötelező állami feladatok csökkentése során a nyilvános könyvtári szolgáltatásokat deregulálnák a kötelező önkormányzati feladatok köréből. Ez helyi könyvtárak tömeges megszűnéséhez vezethet. Összefoglalva: úgy vélem, első körben nem az önkormányzati reform hatásait fogjuk érezni, és természetesen minden és mindez csak nagy óvatossággal fogadható, hiszen egy általános koncepció utáni spekulációhoz kapcsolódik, és valójában még alig jelent meg valami regularizált formában.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Nem csak a magyar közalkalmazottakra jár rá a rúdFEL

Franciaországban jövőre 15 ezer állás megszűnik az állami intézményeknél, értesült a Reuters hírügynökség. A kormány jövő évi költségvetési tervét kedden terjesztik a parlament elé. Magyarországon 12-13 ezer közalkalmazott kerülhet utcára. - F: jún. 13. link Két évre be kellene fagyasztani az állami alkalmazottak bérét -- a CEMI tanulmánya: Míg a korábbi részekben a gazdaság jelenlegi helyzetéről adott képet a tanulmány, addig az alábbiakban a CEMI-jelentés legfontosabb javaslatait közöljük. A szerzők szerint a felvázolt lépéseket követve 2 év alatt a kamatfizetések nélkül számított hiányt sikerülhet konszolidálni. - F: máj. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Minisztériumi leépítés, 'párhuzamosságok és pazarlás kultúrája'FEL

A kulturális élet szereplői közötti kapcsolatrendszer megújítását szeretné elérni a szaktárca leendő vezetője. Hiller István szerint 'némi kreativitással' uniós forrásokat is lehetne kulturális célokra szerezni. Az összevont minisztériumban 28 százalékos létszámcsökkentés lesz. Hiller István hangsúlyozta, hogy 2010-ig állami forrásból jelentős kulturális létesítmény nem épül ugyan, de célul tűzte ki az 'elképesztően lerongyolódott' művelődési házak, közművelődési otthonok, 'kistelepülési terek' infrastrukturális megújítását. Közölte: a művelődésfinanszírozás jelenlegi rendszerét pazarlónak tartja, ezért megszüntetné a párhuzamosságokat. Példaként említette, hogy a kistelepüléseken külön épületben működik az e-Magyarország pont, a teleház és a művelődési ház, miközben az önkormányzat az egyiket sem tudja rendesen fenntartani. Ez nem megy, 'ez a fajta párhuzamosság a pazarlás kultúrája, a panaszkodás kultúrája' -- szögezte le. - F: jún. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bemutatkozott az új oktatási és kulturális tárca vezetéseFEL

Az egyházi ügyekért felelős személyen kívül ismertté vált az új oktatási és kulturális miniszter államtitkári 'csapata'. Hiller István közölte: felkérését mindenki elsőre kedvezően fogadta. Hiller István oktatási és kulturális miniszter bemutatta a tárca új vezetését, a nemzetközi kapcsolatokért Bogyay Katalin, a felsőoktatásért Manherz Károly, a közoktatásért Szüdi János, a kultúráért Schneider Márta felel majd. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Óránként ezer oldalnyi szöveget digitalizál az olvasórobotFEL

A Stanford egyetem kutatói által életre hívott elektronikus könyvmoly segítségével szeretnének minél több könyvet bedigitalizálni. Jelenleg egy nyolcmillió kötetből álló gyűjtemény vár arra, hogy a robot végigolvassa. Az egyetem alagsorában elhelyezett, svájci kutatók által kifejlesztett számítógép saját maga lapozza a könyveket, sőt, még levegőt is fúj a lapok közé, ha azok összeragadnak. Eddig a könyvek digitalizálását kézzel -- tehát meglehetősen lassan -- végezték a diákok, illetve az alacsony összegekért dolgozó külföldi távmunkások. Ez jelentősen visszafogta azt a folyamatot, amelynek a végén a Stanford könyvtárát az interneten lehet majd böngészni. Az ebrary.com nevet viselő cég a könyvek mellett térképeket, tudományos kutatási anyagokat és kottákat is kínál előfizetőinek. A szövegek kereshetőek, ugyanis egy számítógép felismeri a nyomtatott szöveget. - F: jún. 13.
-- 2005. áprilisában közöltük a Google projektjéről: 'A műveket a kaliforniai Mountain View-ben szkennelik be egyenként, illetve egy, a Google által kifejlesztett, a művek lapozására is képes szkennerrel. Bár a digitalizálási költségekről a vállalat hivatalosan nem nyilatkozik, egy-egy mű szkennelése Keuchel szerint mintegy 7 euróba [akkor 1750 Ft(!)] kerül. A digitalizált könyvek később felkerülnek az internetre és a Google minden olyan bevételből, amire egy ilyen műre való keresés, utalás vagy olvasás során szert tesz, megfelez az eredeti könyv kiadójával.' - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): HVG Online; link Médiainfó, link

Milliónyi digitális írástudatlanFEL

Az infokommunikációs technológia (IKT) magyarországi elterjesztésén dolgozó szakmai és civilszervezetek, az Amerikai Kereskedelmi Kamara IT Bizottsága, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (INFORUM), az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint a Vezető Informatikusok Szövetsége az információs társadalom és a tudásintenzív gazdaság fejlesztését várják az új kormánytól. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Figyelő Net; link

Az elektronikus kereskedelem alkalmazása könyvtárakbanFEL

Valamennyi könyvtártípus fontos célja az új, digitális korban, hogy minőségi információs termékeket szolgáltasson mindazoknak, akik arra igényt tartanak. Az elektronikus kereskedelmet ebben a környezetben úgy kell érteni, mint az információs folyamat valamennyi résztvevőjének új kommunikációs módszerét. Az elektronikus kereskedelem lehetőséget nyújt a könyvtáraknak bevételeik kiegészítésére, az információs termékek és szolgáltatások piacán való közreműködésre. -- A cikk tárgyalja: elektronikus könyvpiac használata, virtuális tájékoztató szolgáltatás, chat-tájékoztatás, térítéses információszolgáltatás elektronikus úton, társult programokban való részvétel, bannerek elhelyezése, online termékek árusítása.

Régebbi hírforrás(ok): Vaněk: Aplikace metod eletronického obchodování v knihovnách teoretické přistupy a zahraniční příklady řeení. In: Národní Knihovna, 2004/4., Referálva: TMT, 2006/6., ref.: Prókai M.

IFLA Tudásmenedzsment szekció -- tervek és tevékenységekFEL

A 2004. évi IFLA konferencián (Buenos Aires) 44 taggal (25 országból) indult el a szekció önálló munkája, és megtartották az első nyílt hivatalos ülést. A 2005-ig tartó időszakra ideiglenes tisztségviselőket választottak. Az elnök Irene Wormell helyettese, Ian Johnson lett. A szekció küldetésnyilatkozata: A szekció célja, hogy támogassa a tudásmenedzsment (TM) megvalósítását a könyvtárakban és más információs környezetben, megteremtse a szakemberek közötti kommunikáció nemzetközi platformját, hogy kövessék a TM területén lévő fejlesztéseket, és előmozdítsák gyakorlati bevezetésüket. A szekció stratégiai tervének pontjai (2004-2005): A TM tudatosabb alkalmazása a könyvtárak, könyvtárosok és az intézmények körében. Képzés és továbbképzés. A legjobb gyakorlati alkalmazások bemutatása. A tudományos gyakorlatra épülő TM-megoldások elősegítése és ösztönzése. A TM-kutatások eredményeinek terjesztése. Partnerségi viszony kialakítása az IFLA más szekciói és főosztályai között a TM-ismeretek beépítése érdekében. Virtuális vitafórumok, a szekció honlapja, és adatbázisok kiépítése.

Régebbi hírforrás(ok): Barátné H. Á.: Az IFLA egyik legfiatalabb szekciója a Tudásmenedzsment Szekció. In: TMT, 2006/6.

Félelmek, hatékonyság, privatizáció -- tanulmányFEL

Négy tranzíciós ország vállalati szintű adataival elemezzük a privatizáció
hatásait az átlagbérekre és a vállalati létszámra. Ellentétben a dolgozók
félelmeivel, nem találunk komoly hatásokat, kivéve Oroszországban, ahol a
privatizációnak kis negatív hatását identifikáltuk. A külföldi privatizáció
hatása általában pozitív. Az elhanyagolható belföldi privatizációs hatást a
hatékonyság- és a skálanövekedés kioltó hatásaival magyarázzuk, a többnyire
pozitív külföldi hatást pedig azzal, hogy a skálanövekedés sokkal nagyobb volt,
mint a szintén nagy hatékonyságnövekedés.

Régebbi hírforrás(ok): MEK-gyarapodás, link

Európai Egyetem a kutatások összefogásáértFEL

Az Európai Bizottság egy közös felsőoktatási intézmény létrehozásáról döntött, amely összefogná a kontinensen zajló kutatásokat, és az összegyűlt tudást sikerrel kamatoztatná a gyakorlatban. A bizottság közleménye szerint az European Institute of Technology (EIT) néven létrehozandó intézmény az öreg kontinens eddigi legsúlyosabb hiányosságait, hátrányait küszöbölné ki, ami nem más, mint a kutatások hasznosítása a gyakorlatban, illetve a fragmentáció, vagyis a széttöredezettség, az elaprózódás, ami elsősorban a régió országainak számából adódik. A részletekről még nem döntöttek, de a 2009-2010-es évben már útjára indulhat az új központ. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Minden 1 euró reprográfiai díj legalább 2 euróba kerül az európai gazdaságnak!FEL

... Ez az egyik fő megállapítása egy a 'Copyright Levies Reform Alliance' által
megrendelt tanulmánynak, mely szerint az európai gazdaság jelentős veszteséget
szenved az elmaradt vásárlások és a versenyképesség csökkenése által melyet a
magas európai technológiai adók (jogdíj átalánydíjak, reprográfiai díjak)
jelentenek. 'Copyright Levies Reform Alliance' (CLRA), az Európai
Infokommunikációs és digitális iparág összefogása, mely az európai technológiai
adók reformjára szólít fel. A csoport által megrendelt és 2006 május 16-án
megjelent tanulmány az európai technológiai adók (jogdíj átalánydíjak,
reprográfiai díjak) fogyasztókra, művészek és az infokommunikációs és média
iparra való hatásával foglalkozik. A tanulmány végigköveti a digitális
adathordozókra (pl CD-k, DVD-k) és berendezésekre (pl. CD, DVD írók, lejátszók,
MP3 lejátszók) kivetett díjak direkt költségeit illetve az ezekből eredő -- a
fogyasztókra és a szerzőkre, művészekre ható -- szélesebb gazdasági hatásokat,
amelyek a megnövekedett árak és az elmaradt vásárlások eredményeként adódnak.
(EICTA hírek) - F: máj. 17.
Korábban KIT-ben ismertetett cikk a témában: Dollármilliárdokat emészt fel a
szellemi tulajdon védelme, link

Régebbi hírforrás(ok): link

300 új könyvvel indult a könyvhétFEL

Közel 300 új könyv és rengeteg árusító bódé jelzi, hogy a hazai irodalomnak van mit ünnepelnie a 77. Ünnepi Könyvhéten. A legnagyobb kiadók kínálatából csemegézhettünk. A könyvhetet alapító Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése június 8-12. között 77. alkalommal szervezte meg az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényét Budapesten, a hagyományos Vörösmarty téren, továbbá az ide torkolló Deák Ferenc, Váci és Vigadó utcákban. Az Ünnepi Könyvhét központi helyszínén, a Vörösmarty téren a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottsága 110 könyvárusító pavilont engedélyezett, Belváros-Lipótváros Önkormányzata pedig a Deák Ferenc utcában további 16, a Váci utcában 18, a Vigadó utcában 19, árusító bódét. A könyvhetet június 8-án, csütörtökön délután négy órakor Parti Nagy Lajos író nyitotta meg. A kortárs magyar irodalom ünnepén országszerte több mint ezer író-olvasó találkozót szerveztek, összesen 298 új könyv premierje volt. A teljes lista: link . - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Figyelő Net; link

Tarolt a 'beszélő könyv' a könyvhétenFEL

A legnagyobb sikere a hangos könyveknek volt az ünnepi könyvhéten, még a szakmai körök is meglepődtek azon, hogy milyen nagy igény van a 'beszélő könyvekre'. Először volt önállóan jelen a könyvhéten a Magyar Hangoskönyv Kiadók Egyesülete (MHKE), és forgalmuk minden könyves stand bevételét meghaladta. 'Az ünnepi könyvhéten megdupláztuk a tavalyi forgalmunkat. Kereskedelmi fordulópontnak nevezzük ezt az alkalmat, mert korábban nagyon csekély volt az érdeklődés a hangos könyvek iránt' -- mondta Vajda-Mályi Zsuzsa, az MHKE elnöke. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Starbucks -- ügyféltapasztalati térképFEL

A Starbucks jónevű kávéház-lánc. Alig reklámoznak, mégis terjednek. A cikk írója betért Kínában Starbucks-üzletbe, és ügyfélként feljegyezte az őt ért impressziókat, mely arra 'kényszeríti' őt, hogy újból és újból visszatérjen. (Ez azért is figyelemreméltó, mert mindez a teaivó Kínában történik.) A szerző ügyfélelégedettségi térkép készítésének módszerét javasolja a szolgáltatás-feltérképezésére és -fejlesztésre, ügyfélszerzésre és -megtartásra, versenytárs-figyelésre egyaránt.

Régebbi hírforrás(ok): One Cup of Coffee, 20 Experiences: Take a Tip From Starbucks link

Lesz könyvtári contact center is?FEL

'Ahogy a vállalatok és a költségvetési vagy nonprofit intézmények egyre inkább tisztába kerülnek a contact centerek működtetésének előnyeivel, újabb és újabb felhasználási módokat fognak felfedezni. Szinte minden szervezetnek fontos ugyanis, hogy megismerje ügyfeleit, hogy hatékonyan közvetítse az információkat szakértői és ügyfelei között, hogy csökkentse költségeit, és nem utolsósorban, hogy új utakat találjon bevétel generálására. Az egyre erősödő verseny fogja majd megmutatni, milyen új felhasználási módok tökéletesednek ki a régió piacain' -- tette hozzá Fekete Zsolt, az Algotech egyik tulajdonosa. - F: jún. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kezelési útmutató panaszos vevőkhözFEL

Az ügyfelek előszeretettel kritizálnak, illetve keresnek kifogásokat, amikor kedvezőbb árat szeretnének kialkudni, vagy esetleg elállnának a vételi szándékuktól. Ha szeretnénk megtartani a vevőt, nem árt figyelembe vennünk, hogy milyen típusú a panaszos ügyfél. A kifogást is célszerű eszerint kezelni. Az ügyfél kifogásait nem szabad és nem is érdemes a fogyasztó ellenállásaként vagy vitaindítóként felfogni. Az ügyfél kételyeinek megválaszolásával jóval kedvezőbb képet alakíthatunk ki vállalatunkról, mivel nyitottnak mutatkozunk a részletek és háttérinformációk megosztására. A vásárlók többsége négy alapkategóriába sorolható, és ezáltal az általuk megfogalmazott kifogások is csoportonként változó. Ezekre típusonként más lehet a legpraktikusabb válasz. Típusok: elemző, irányító, barátságos, nyitott. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szaktanácsadói rendszer jön létre az agráriumban -- piac a könyvtáraknak is?FEL

Az Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) forrásainak racionális felhasználását nevezte a legfontosabbnak Gráf József agrárminiszter-jelölt. A következő időszak egyik megoldandó feladata a szaktanácsadói rendszer kiépítése is. - F: jún. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem mobil a magyar munkaerőFEL

Elsősorban szocializációs és pszichológiai okai vannak a magyarok csekély mobilitásának, ugyanis az elmúlt néhány évtizedben kedvezőtlen megítélésre számíthatott, aki sűrűn változtatott munkahelyet -- írja a Világgazdaság. Az 'egész életen át egy munkahely' tradíciója, és az azzal járó stabilitás képzete még erősen benne él az emberek emlékezetében -- így vélekedik Kisházy Gergely, a Magyar Posta Zrt. szervezetfejlesztője, pszichológusa. Különösen az idősebb generáció zárkózik el a hosszabb távon esetleg akár ígéretesebb, de kezdetben még bizonytalannak tűnő változásoktól. - F: jún. 2.
-- Kevesebb munkahely kevesebb irányú tapasztalattal, szemponttal, kisebb alkalmazkodóképességgel, rugalmassággal párosul. Ilyen módon visszafogja az innovációt. A legtöbb esetben a munkaerő fél, illetve egy éven belül felszedi a munkához szükséges legtöbb ismeretet, miközben rugalmassága lecsillapodik. Persze, a túl gyakori munkahely-váltás sem túl biztató a munkaadó számára. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Piacképességi teszt álláskeresőknekFEL

Aki piacképesebbé teszi magát, a legjobb utat választja az eredményes álláskereséséhez. Az alábbi teszt ehhez ad segítséget. A munkaerőt is ugyan olyan piaci alapon lehet eladni, mint bármely más árucikket. Ha valaki ezt megérti máris közelebb került a sikerhez, s megerősítheti azokat a tulajdonságait, képességeit, s kiterjesztheti ismereteit, amelyek révén kapósabbá válik, s közelebb kerülhet álmai állásához. A mellékelt teszt megállapításait elég egyszerű igennel jóváhagyni vagy nemmel elutasítani, s feljegyezni a választ, hogy a végén az értékelés megmutathassa, hogy van még miben fejlődni vagy már holnap nyugodt szívvel neki lehet állni az állásvadászatnak. - F: jún. 7.
-- Egy témához kapcsolódó tanulmány a MEK-en: Kertesi Gábor: Felsőoktatási expanzió, 'diplomás munkanélküliség' és a diplomák piaci értéke; link

Régebbi hírforrás(ok): link

A siker kulcsa az elkötelezett kollégaFEL

A dolgozói elégedettség jóval nagyobb mértékben járul hozzá a vállalati sikerhez, mint egy jól felépített reklámkampány, egy népszerű menedzsmentcsapat vagy épp egy tökéletesen kiépített call-center -- állítja az indianapolisi Purdue University friss tanulmánya. Az elemzők ötszáz amerikai vállalatot kérdeztek meg, mit gondolnak, mi határozza meg üzleti sikereiket. A minőségi termékek, illetve szolgáltatások kínálata és az innováció mellett az amerikai cégvezetők egyértelműen saját munkatársaikat tartják kulcstényezőnek. Elsősorban a tehetségüket, az elkötelezettségüket, illetve a motiválhatóságukat nevezték meg a siker forrásának. A lapunk által megkérdezett HR-vezetők szerint valóban érdemes törődni a dolgozói lojalitás fokozásával. Érdekesség, hogy a hazai és az amerikai gyakorlat egyáltalán nem tér el egymástól. A munkatársak bevonása, a céges folyamatokról szóló hírek megosztása, a kollégák innovatív ötleteinek megvalósítása, a különböző fejlesztési, oktatási lehetőségek biztosítása és extra juttatások -- többek között ezekkel javítható a dolgozói elégedettség és növelhető az elkötelezettség az amerikai elemzés szerint. Összeállításunkból kiderül, a magyar HR-vezetők hasonló eszközökkel dolgoznak, hogy javítsák kollégáik munkahelyi közérzetét. - F: jún. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hússzor hatékonyabbak az ideiglenes kinevezettekFEL

Fürgébbek, jobb problémamegoldók, s gyorsabban érnek el vezetésbeli sikereket az ideiglenes kinevezettek, mint az állandó munkatársak -- derül ki egy 650 fő bevonásával készült tanulmányból. - F: jún. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Online táblázatkezelő alkalmazás a Google-tólFEL

Google egy online táblázatkezelő szoftvert bocsát hamarosan a felhasználók rendelkezésére Google Spreadsheets néven, amely ingyenes, és akár tízen használhatják majd egyszerre egy időben. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Újabb koalíció a net semlegességéértFEL

Minden eddiginél nagyobb koalícióba tömörültek azok a profitéhes amerikai cégek, amelyek a net semlegességét, és egyúttal saját jövőjüket féltik más profitéhes amerikai cégektől. 'Ez a mi netünk' -- hirdeti az Amazon, az Ebay, a Google, a Microsoft és a többi megacég egyesülése. A templomjárókban, háziasszonyokban és demokratákban bízó semlegességpártiak a képviselőházi vereség után most a republikánus többségű Szenátus kegyeit keresik. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Párthonlapok: 'nem kell sokkterápia', Foci-VB, eltitkolás, 'köszönjük aFEL

Kíváncsiak voltunk, hogy a négy parlamenti párt milyen súllyal és színezettel viszonyul a most bejelentett megszorító csomaghoz. Igen jelentős különbséget tapasztaltunk. Valaki inkább a Foci-VB-re koncentrál, más még a szavazatokat köszöni. Úgy tűnik felesleges 'túlizgulni' az 1,000 mrd-os megszorításokat... Vagy mégsem? - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

8 milliárddal nőttek a reklámköltések 2005-benFEL

8 milliárd forinttal 166,6 milliárd forintra növekedtek a magyarországi reklámköltések, míg a legdinamikusabban továbbra is az online piac növekedik. Többek között ezt tartalmazza az MRSZ által közzétett reklámpiacot elemző kutatás. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Digitalizálják és felteszik az internetre Kennedy elnök anyagaitFEL

Digitalizálják és az internet révén hozzáférhetővé teszik nagyközönség számára a John F. Kennedy néhai amerikai elnök személyével kapcsolatos anyagokat -- jelentette be Edward Kennedy szenátor, a néhai elnök öccse. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): HVG Online; link

Titkos CIA dokumentumok egy egyetemi könyvtárbanFEL

Huszonhétezer oldalnyi, a hidegháború évtizedeiből származó hírszerzőjelentés titkosságát oldotta fel a CIA -- értesült a HavariaPress. A nyilvánosságra hozott dokumentumok segítenek majd megérteni, hogy Európában és a Távol-Keleten miféle szerepet játszottak az amerikai kettős ügynökök a hidegháború évtizedeiben. A CIA évtizedeken keresztül német ügynökökből szervezett, kettősügynök-hálózatot működtetett Németország amerikai megszállási övezetében és az NSZK-ban, s a dokumentumokból kiviláglik, hogy ezen ügynökök közül legalább ketten korábban SS tisztek voltak. A nevekkel, adatokkal teli akták napi bontásban tartalmaznak jelentéseket, feljegyzéseket, levelezéseket. Az új dokumentumok az eddiginél több információt szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy miféle szerepet is játszottak volt SS tisztek a hidegháború éveiben. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Madarak dézsmálják a japán 'internetet'FEL

Japánban a varjak rászoktak a nagysebességű internet-kapcsolatot biztosító, üvegszálas kábelek rongálására. A műszaki fejlettségéről híres Japánban a varjak a kommunikációs technika ellenségévé léptek elő, amennyiben előszeretettel tesznek kárt a nagysebességű internetes közvetítést biztosító üvegszálas kábelek műanyag szigetelésében -- jelentette hétfőn a Jomiuri Simbun című lap. Egyre növekszik a varjak okozta meghibásodások száma az internetes kapcsolatban. Csak Tokió körzetében 700 problémát okoztak a fekete madarak tavaly. Az oszlopokon húzott üvegszálas kábelek szigetelése ugyanis ideális anyag fészekrakáshoz a milliós betonmetropoliszban. – F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ki kicsoda a magyar oktatásban -- friss könyv és CD-ROMFEL

A FISZ szerkesztésében és a DFT-Hungária kiadásában megjelent a Ki kicsoda a magyar oktatásban? c. gyűjteményes mű első és második kötete, valamint ennek praktikus munkahasználatú CD-ROM változata. A könyv célja: segíti az átláthatóságot, ismertséget, megbecsülést, és kölcsönös bizalmat építeni azok körében, akik meghatározó szereplői a magyar oktatás életének. A mögötte álló honlapon link minden eddig megjelent Ki kicsoda könyv adatai elérhetők. A szerkesztők felhívják a figyelmet: 'a megjelenést követően megteheti jelentkezését a 2007-es gyűjteménybe, szintén a honlapon. - F: jún. 10.,

Régebbi hírforrás(ok): Radosiczky Imre

Bírósági portál új célcsoportokkalFEL

Arculata mellet szolgáltatásaiban és tartalmában is megújult a magyar bíróságok portálja. Az új portál több site összefonódása, illetve a bíróságokkal kapcsolatos közérdekű információk gyűjtőhelye. Egyik fő célja az állampolgárok és az érdeklődők célzott és széles körű tájékoztatása a hazai bírósági rendszerről és annak működéséről. - F: jún. 7.,

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Nyugati egyházi irodalom -- magyarul a Pax Romana honlapjánFEL

A Magyar Pax Romana sajtószemlét indított honlapján új szolgáltatásként: link Érdekessége, hogy olyan témákban kínál olvasnivalót, melyek a magyar egyházi és világi sajtóban alulreprezentáltak, vagy legalábbis kevéssé hozzáférhetőek. Példák: Michael Lerpscherről, aki püspökei útmutatása ellenére megtagadta a náci Németországban a katonai szolgálatot (Die Zeit, 2006. május 24.), Andrew Sullivan: Problémám a 'keresztény' kifejezéssel. Egy hívő, aki különbséget tesz hit és politikai ténykedés között (Time, 2006. május 15.), Iszlámok és keresztények Duisburgban (F.A.Z., 2006. április 15.), Megmenthető a Rütli iskola? (Die Zeit, 2006. április 6.)

Régebbi hírforrás(ok): MG

Honlapajánló: KadmusArts.comFEL

A link honlap az alkotók szerint az előadóművészeti fesztiválok legnagyobb online adatbázisaként működik, emellett a kulturális információk folyamatosan bővülő fóruma.

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

Internetes televíziót indít a The TimesFEL

Internetes televíziós szolgáltatást nyitott június első hetében a The Times című tekintélyes konzervatív londoni napilap, amely olvasóit az új szolgáltatással az időszerű eseményekről kívánja tájékoztatni. A tervek szerint a lap eleinte az olyan hírszolgáltatókat akarja igénybe venni, mint a Reuters brit világhírügynökség vagy a BSkyB televíziós állomás. (Index - MTI)

Régebbi hírforrás(ok): link

Blogszolgáltatást indított a HáziPatika.comFEL

A blog, vagyis az internetes-napló vezetése egyre népszerűbb eleme az internetes szolgáltatásoknak. Nagyon sok helyen van lehetőség blog vezetésére, azonban a HáziPatika.com blogrendszerében a szerkezeti felépítés és a tematikus jelleg még különlegességnek számít. - F: jún. 7.,

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról