Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/25., 6. 21.

Brainstorming a megyei könyvtárak jövőjéről -- megyei könyvtárvezetőknek
Változatosabb közösség jobb döntést hoz
Gazdaságosabb üzemméret, támogató apparátus összevonása, koncentráció
Olvasási szokások: könyvfaló 5 százalék
Műtárgy-kölcsönzés -- megvan a duplán sikeres üzleti modell
Távhasználat? Na, azt már nem! -- Út a biztos ellehetetlenülés felé?
A kórházak minőségi mutatói már jövőre nyilvánossá válnak
Társadalmi felelősségvállalás -- érdekli a fogyasztókat
Társadalmi felelősségvállalás -- kapnak-e ösztönző nyilvánosságot?
Reklám és olvasásösztönzés -- a Lajos Iván-könyv online fejezete
'Hihetetetlenül alacsony az informatikai kultúránk'
Dokumentum-kezelési roadshow 17 városban -- üzlet-e a könyvtárnak?
A legértékesebb erőforrásként kezelik-e Önt munkahelyén?
Kulturális átalánydíj lesz Svédországban?
Állami vállalatoknál is terjed az m-commerce -- most: buszjegy mobilról
Skype, MSN: Hogyan tegyük biztonságossá?
Tegyük ismertebbé honlpunkat! Ingyenes és pénzes megoldások
Hiába minden? Magyarország a sor végén kullog
Praktiker: az információt is felvette kínálatába
Jókai light -- az olvasás érdekében
Hamarosan indul a GBuy, a Google online fizetőrendszere
Frissített Google Earth: felépült az üzleti modell
Híroldallá alakul a Netscape.com -- üzleti kísérlet
Szabadságok: a főnök a tópartról is hazarendelhet
'Hogy hová menjünk, ha be akarunk csajozni?' -- Pl. a könyvtárba...
Régi filmeket ment a HP
Takarítson meg 1000 Ft-ot tankolásonként -- itt a tanácsadó-honlap!
Újított a TV2 - egyre több a digitalizált tartalom


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Brainstorming a megyei könyvtárak jövőjéről -- megyei könyvtárvezetőknekFEL

Minisztériumi átszervezés, összevonás, ingó székek, önkormányzati megszorítások, megkérdőjelezett megyerendszer, no meg kimondatlanul: 'ki' lesz a régiós könyvtár? :-) -- lehetnek talán a díszletek, a háttér. -- Skaliczki Judit főosztály-vezető június 6-án Pécsett javaslatot tett, hogy a közigazgatás várható átszervezése miatt a megyei könyvtárak vezetői gondolják át a lehetséges változásokat és annak negatív és pozitív következményeit. Mint mondta, e munkához a könyvtári főosztály támogatást nyújt egy megbeszélés szervezésével egy közeli időpontban. Kérdés: leendő közkönyvtári rendszer szervezete (mert ki tudja, meddig élnek még a megyék?)

Régebbi hírforrás(ok): MG

Változatosabb közösség jobb döntést hozFEL

Linus Pauling szavai: 'A jó ötlethez vezető legjobb út, ha az embernek sok ötlete van.' Az egyéni siker ahhoz a képességhez kötődik, hogy másokon keresztül múljuk felül a készségek természetes korlátait. A rendkívül sokrétű hálózati kapcsolat segítségével tehát teljesebb, kreatívabb és kevésbé elfogult nézeteket alkotunk a különböző kérdésekről. És amikor olyan emberekkel üzletelünk -- akár információkkal, akár készségekkel --, akiknek tapasztalatai különböznek a mieinktől, egyedülálló, kivételesen értékes erőforrásokat nyújtunk egymásnak. Ha az önmagunkhoz hasonlóság elve alapján építjük hálózatunkat, belterjessé válik gondolkodásunk. Különösen az igazgatók alkalmazzák aránytalanul az önmagukhoz való hasonlóság elvét hálózataik építése során. Mindez csökkenő haszonnal jár, sőt a túl sok hasonlóság korlátozza az eltérő információkhoz való hozzájutás lehetőségét, ami döntő a kreativitás és a problémamegoldás szempontjából is. Ha természetes hajlamaink szerint a közelség és a hasonlóság elvén alapulnak hálózataink, teljes hangvisszaverődést előidéző kamrát alakítunk ki, és csökkentjük az éltető diverzitást. - F: Hogyan építsük ki saját hálózatunkat? / Brian Uzzi, Shannon Dunlap. In: Harvard Businessmanager 8 (2006. jún.) 6 p. 56-63 -- A friss Harvard Businessmanagerben is olvasható elvet a Katalist kurrens, lebegő könyvtár eszmecseréje is kihasználja: a kölönféle területen, szinten és befolyással rendelkező emberek több szempont szerint gondolják át ugyanazt a lehetőséget, ami azon túl, hogy jobb eséllyel vezet megalapozott döntésekhez, a szakmai közgondolkodás szintjét is emeli. A módszert a tudásmenedzsmentben kontextuális tudáskezelésnek hívják, mely az ismertek közül a leghatékonyabb. Remélhetőleg e nagyobb közösségi haszon érdekében egyre több egyelőre bizalmas, vagy csak nemtörődömségből nyilvánosságra nem hozott könyvtárszakmai anyag kerül nyilvánosságra.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Gazdaságosabb üzemméret, támogató apparátus összevonása, koncentrációFEL

A PM jelentősen csökkentené a költségvetési szervek számát, de rendet vágna az államháztartási feladatot ellátó, nem költségvetési intézményként működő szervezetek között is. Az intézkedések egyensúlyjavító hatása 35 milliárd forint lehet. Kiterjesztenék a Központosított Illetmény-számfejtési Rendszert, a teljes központi intézményi szférára. A rendszerben ma 371 központosított szerv, köztük az egyetemek nincsenek benne. Szakmai fronton a döntési szintek csökkentését, az indokolatlan tevékenységi- és kapacitás-párhuzamosságok megszüntetését, a szolgáltatások minőségének javulását, az egymáshoz kapcsolódó szervezeti feladat- és hatáskörök integrációját, a működés rugalmasabbá válását várják az intézkedésektől. A várható társadalmi hatások között a javuló szolgáltatások növelhetik az állampolgárok elégedettségét. - F: jún. 19.

Régebbi hírforrás(ok): Napi Online, link

Olvasási szokások: könyvfaló 5 százalékFEL

A magyar felnőtt lakosság 42 százaléka tavaly nem olvasott könyvet. Röpke három év alatt a másfélszeresére növekedett a 'könyvkerülők' aránya: 2002-ben ugyanis a népességnek még csak 27 százaléka nem vett kezébe könyvet -- állítja a Társadalomkutatási Intézet Rt. reprezentatív vizsgálataira hivatkozva. A rendszeresen olvasók száma az elmúlt három évben ugyancsak visszaesett, éspedig 32 százalékról 24 százalékra. A nagykorú népesség tagjai közül tavaly egyébként minden hetedik személy (15 százalék) olvasott el havonta átlagosan egy könyvet. A 'könyvmolyok' főként a nők és az idősebbek közül kerülnek ki. A regionális adatok szerint a könyvfogyasztás Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön a legmagasabb. A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének egy 2003. őszi felmérése ezzel szemben azt jelezte, hogy a Dél-Alföldön kétszer akkora a könyvet nem forgatók aránya (29 százalék), mint a központi régióban (15 százalék). A betűéhség a legkevésbé az Észak-Alföldre jellemző, ott a 14-70 év közötti népesség 38 százaléka nem vesz kezébe könyvet. A szociológusok nem kevesebb mint hat típusát különböztették meg a hazai olvasóknak. A könyvfogyasztók 14 százaléka szerintük 'mindenevő', míg 16 százaléka az érzelmes, 12 százaléka pedig a kalandregények hívének számít. További 5 százalékot 'intenzív sztorikeresőnek' kereszteltek el a kutatók, az idetartozók átlagosan 42 könyvet 'falnak fel' egy év alatt. Egy újabb csoport a praktikus információkra vevő (14 százalék), míg a maradék közel 40 százaléknyi 'kocaolvasó' többség főként a hobbikönyveket és a könnyű irodalmat kedveli. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): HVG Online; link (regisztrációval olvasható)

Műtárgy-kölcsönzés -- megvan a duplán sikeres üzleti modellFEL

A budapesti, Andrássy úti KOGART Ház célja, hogy -- a nagy nyugati múzeumok köré szerveződő klubok mintájára -- pártoló társaságot gyűjtsön az intézmény köré -- cserébe számos exkluzív programért, kedvezményért és szolgáltatásért. Legújabb akciójuk keretében kortárs műtárgyakat lehet kölcsönözni. Nyitottság -- ez a feltétele annak, hogy valaki tagja legyen a napokban megalakult KOGART Baráti Körnek, no meg egy jelképes regisztrációs díj. A kölcsönzésre felkínált műalkotások legtöbbje azonnal ideiglenes gazdára talált a KOGART új barátai körében. Meglepetésre sokan nem elégedtek meg az ingyenes kölcsönzés lehetőségével: többen azonnal megvásárolták a művésztől a kölcsönzésre felkínált alkotást. - F: link -- Noha hazai közkönyvtárak évtizedek óta foglalkoznak műtárgy-kölcsönzéssel, ikeresnek tűnő üzleti modellel egy magángaléria állt elő. Módszer: friss, kortárs művek és művészek bevonása, valamint mindhárom félnek kedvező üzleti modell kialakítása és rugalmasság: az ügyfél dönti el, hogy a műtárgyat kölcsönbe vagy örökbe viszi. Üzleti vállalkozás tehát a kultúra területén indít be pénzügyi hasznot hozó vállalkozást! A könyvtár ebben az esetben is akkor tudja a bevételt is hozó modellt alkalmazni, ha adaptálja az ügyfélközpontú szemléletet, tevékenységét a használó szempontjából alakítja újjá.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Távhasználat? Na, azt már nem! -- Út a biztos ellehetetlenülés felé?FEL

Az utóbbi hetekben több olyan könyvtárvezetői véleményt hallottam, mely szerint a fizikai (helyben)használat támogatására a távhozzáférés, távtájékoztatás szigorítását, megszüntetését szorgalmazzák saját hatáskörükben. Mindeközben Moldován István útibeszámolójában ezt olvasom: 'Egy Washingtonban élő, nyugdíjas magyar könyvtáros kolléganőtől hallottam, hogy az olvasók jelentős többsége már szinte csak az online, közvetlenül elérhető digitális dokumentumokat keresi.' (link ) A kijelentés nem meglepő; igazát számos felmérés, publikáció is igazolja. Mint ahogyan azt is, hogy a könyvtárhasználat csökkenése feltehetően leginkább az online szolgáltatást kínáló konkurensek hatására vezethető vissza. Stratégia lehet tehát a nem konkurálás, a kiegészítő jellegű együttműködés, illetve a saját fejlesztések. Az első veszélye a további piacvesztés, a középsőt a kommunikációs gyakorlatlanság, az utolsót pedig a hiányos szakértelem gátolja. Legveszélyesebbnek az mutatkozik, ha az intézmnyek semmit sem lépnek.

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor

A kórházak minőségi mutatói már jövőre nyilvánossá válnakFEL

Másfél éven belül meglesz az egyéni járulékszámla-nyilvántartás, és csak azokban a kórházakban folyhat tovább gyógyító tevékenység, ahol ezt megfelelő minőségben tudják végezni. A többieknek, ha meg akarnak maradni, új feladatot kell találniuk -- mondta Molnár Lajos, egészségügyi miniszter.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság Online; link

Társadalmi felelősségvállalás -- érdekli a fogyasztókatFEL

A cégek társadalmi felelősségvállalását (CSR) a fogyasztók fontosnak tartják, de száz vállalat közül csak 21-ről gondolják azt, hogy ezt a területet komolyan is veszik -- derül ki a Medián és a Braun & Partners közös kutatásából. A legfrissebb véleménykutatásokból az derült ki, hogy a magyar fogyasztók vállalati felelősségvállalással kapcsolatos elvárásai hasonlóak a fejlett CSR-piacokon tapasztalható fogyasztói várakozásokhoz. A magyarok szerint a vállalatoknak elsősorban saját alkalmazottai iránt kellene felelősséget vállalniuk. A második legfontosabb befolyásoló tényező a megkérdezettek szerint az, hogy a dolgozók beleszólhatnak-e a munkafeltételeket érintő kérdésekbe. A környezettudatos működés és a társadalmi ügyek támogatása csupán a harmadik-negyedik helyre került. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Kreatív.hu; link

Társadalmi felelősségvállalás -- kapnak-e ösztönző nyilvánosságot?FEL

Nyilvánosságot követelnek eseti jótékonysági akcióiknak a cégek, miközben Magyarországon ma még fehér hollónak számít a társadalmilag felelős vállalati magatartás, és csak elvétve készülnek erről szóló éves jelentések. - F: jún. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link (regisztráció után olvasható!)

Reklám és olvasásösztönzés -- a Lajos Iván-könyv online fejezeteFEL

A németek Mauthausenbe, az oroszok Szibériába hurcolták Lajos Iván történészt. Az előbbit túlélte, az utóbbit már nem -- egész életében az ár ellen úszott. Sikerkönyvében megjósolta a németek világháborús vereségét, ám legitimista nézeteit a kommunisták nem tolerálták, halála után emlékét is megpróbálták kiradírozni. Murányi Gábor, a HVG munkatársa 'Egy epizodista főszerepe -- Lajos Iván történész élete és halála' című biográfiája igyekszik pótolni a hiátust. - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): HVG Online; link link

'Hihetetetlenül alacsony az informatikai kultúránk'FEL

'A szakma rázza fel magát' -- szólította fel az informatikai közvéleményt csütörtökön az ágazati panelbeszélgetés egyik résztvevője a budapesti 'A győztes felelőssége - Tájkép csata előtt' című konferencián. Míg a jogalkotás és az infrastruktúra fejlesztése, valamint az árletörés terén sikerült eredményeket elérni, addig az internethasználók száma két éve stagnál, hiányzik a vonzó tartalom, az információs társadalom eszméje nem tör át és nem válik modernizációs hajtóerővé, ráadásul nem erős a szakmapolitikai képviselete. - F: jún. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Dokumentum-kezelési roadshow 17 városban -- üzlet-e a könyvtárnak?FEL

Dokumentum-kezelés testközelben' mottóval tartanak a Hírközlési és Informatikai Egyesület (HTE) Dokumentum-technológiai Szakosztályának szakmai irányítása mellett 2006. június 19-étől négy héten át, 17 várost érintő rendezvénysorozatot. - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A legértékesebb erőforrásként kezelik-e Önt munkahelyén?FEL

Hewitt-felmérés: Általában a munkavállalóknak csak alig több mint 20 százaléka érzi úgy, hogy a legértékesebb erőforrásként bánnak vele, a Legjobb Munkahelyeken viszont ez az érték csaknem 60 százalék. A felső vezetők és az alkalmazottak közötti kapcsolat a munkavállalók elkötelezettségének fontos eleme. A nyitott ajtók politikája, a vezetők megközelíthetősége, a munkavállalók véleményének és javaslatainak meghallgatása hozzájárul ahhoz, hogy a dolgozók érezzék: mindenki számít. Ez az érzet jelentősen befolyásolja a cég üzleti eredményeit is. A cégeknél általában a dolgozók mintegy 50 százaléka érzi úgy, hogy a vezetők tisztességesen bánnak velük, a Legjobb Munkahelyeken ez az arány több mint 70 százalék. A felmérés alapján a cseh és a lengyel munkavállalók számára a cég hírneve, az osztrákok és a magyarok számára a szakma szeretete az a tényező, amely leginkább az adott munkahelyen tartja őket. - F: jún., 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kulturális átalánydíj lesz Svédországban?FEL

A svéd kormány komolyan fontolgatja egy a szélessávú internethozzáférések után fizetendő kulturális átalánydíj bevezetését. A díjból egyaránt részesednének a művészek, a filmesek és a zenészek -- ráadásul így legalizálhatóvá válnának a letöltések. Thomas Bodström svéd igazságügyi miniszter a tervekről a Sydsvenskan nevű helyi lapnak beszélt. Ugyancsak tavaly fogadták el azt a svéd törvényt, amely tiltja a szerzői és a szomszédos jogok által védett tartalmak letöltését a világhálóról, Bodström azonban most már úgy nyilatkozott, hogy meg kellene változtatni a jogszabályt. Egy a szélessávú interneteléréseket sújtó kulturális átalánydíj bevezetése már tavaly is felmerült, azonban akkor még a liberális-konzervatív Moderatema Párt és a Jobboldali Párt parlamenti képviselői leszavazták a javaslatot. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Állami vállalatoknál is terjed az m-commerce -- most: buszjegy mobilrólFEL

A Volánbusz és a T-Mobile együttműködésének köszönhetően június 15-től a mobilszolgáltató ügyfelei ezentúl számos helyközi buszjáratra teljes árú jegyüket mobiltelefonnal is megvásárolhatják. - F: jún., 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Skype, MSN: Hogyan tegyük biztonságossá?FEL

Megfelelően magas szintű vállalati biztonsági szabályozások mellett, a vállalaton belül egy kiválasztott alkalmazás integrálásával valósítható meg a chat programok, Skype vagy egyéb 'ingyenes' hang-adat kommunikációs rendszerek használata vállalati környezetben. Figyelembe kell venni azonban, hogy a vállalati vagyon védelme érdekében az ezen rendszerekhez kiépített biztonsági rendszer bevezetése és üzemeltetése jelentős költséggel jár, így ezek az eszközök csak a magánfelhasználók számára jelentenek ingyenes használatot. - F: jún. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tegyük ismertebbé honlpunkat! Ingyenes és pénzes megoldásokFEL

Tilos másolni a konkurenciát, célszerű a cég profiljához leginkább illeszkedő hirdetési eszközt választani. Előtte azonban nem árt tájékozódni. Cikkünkben összegyűjtöttük a jelenleg ismert összes látogatottságnövelő módszert, kiderül, hogy az egyes technikákat kinek és mikor érdemes alkalmazni, hogy honlapján a lehetséges maximumra növelje a látogatók számát. - F: jún. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hiába minden? Magyarország a sor végén kullogFEL

Magyarországon a 16-24 éves lakosság 34 százaléka nem rendelkezik alapvető számítógépes ismeretekkel az Európai Unió statisztikai hivatala által kedden Brüsszelben kiadott adatsor szerint, míg uniós átlagban ugyanez az arány 10 százalékos. A tavalyi adatokkal dolgozó statisztika szerint Dániában a korosztály minden tagja magáénak tudhatja a szóban forgó tudást, míg az új EU-tagállamok közül is Lettországban csak 2, Szlovákiában 3, Lengyelországban 6 százalék az alapismeretekkel nem bírók aránya. Görögországban a 16-24 évesek 32, Olaszországban 28 százalékánál hiányzik a vizsgált tudásanyag. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság Online; link

Praktiker: az információt is felvette kínálatábaFEL

Hirdetőtáblát helyeztek ki a budaörsi Praktiker áruházban, amelyen a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által ajánlott mesteremberek elérhetőségei olvashatóak település szerinti bontásban. Az iparkamara garanciát vállal a felsorolt mesterekért, akik a vásárlók rendelkezésére állnak. A Praktiker az iparkamara pártoló tagjaként alakította ki az együttműködést, amelynek része az is, hogy a mesteremberek megismerkedhetnek a Praktikernél kapható termékekkel. A barkácsáruház tervezi, hogy mind a 15 áruházában hasonló hirdetőtáblákat helyez ki. – F: jún. 20.
-- Érdemes átgondolni, hogy a könyvtári szakembereket milyen intézmény veheti fel és milyen listára, milyen garanciával? (Budai László)

Régebbi hírforrás(ok): link

Jókai light -- az olvasás érdekébenFEL

... a magyar irodalom veszélyben van, mert rohamosan csökken az olvasók száma a fiatal generációkban. Régóta tanítok egyetemen, ott is látom. A baj az, hogy az általános iskolában nem szerettetik meg az olvasást a gyerekekkel. Meggondolandó, nem kéne-e átírni egy csomó régi nagy magyar művet, például Jókai regényeit, hogy lehessen őket élvezni. A szavak felét a mai gyerekek nem értik. -- Bátor gondolat. -- Nem annyira eredeti. Shakespeare-t sok helyen játsszák mai amerikai fordításban. Előbb-utóbb nálunk is meg kellene tenni ugyanezt a régi nagy szerzőkkel. Mi a fontos: hogy értsük és élvezzük, vagy hogy küszködjünk egy olyan nyelvvel, aminek már a felét sem tudjuk felfogni? - F: jún. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Interjú Spiró Györggyel: link

Hamarosan indul a GBuy, a Google online fizetőrendszereFEL

A Google sajtóértesülések szerint június 28-án útjára bocsátja saját online fizetési rendszerét GBuy néven, egyelőre csak a Google Base ügyfelek számára. Egyes elemzők szerint a Google-nak nagyra törő tervei vannak a saját online fizetési megoldással, a cég ugyanis a keresőszolgáltatáson túl be szeretne szállni -- többek között -- az egyre jövedelmezőbb internetes kiskereskedelembe is. - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Frissített Google Earth: felépült az üzleti modellFEL

A Google frissítette térképes szolgáltatását, amely a cég piacvezető keresőmotorja mellett igazi mellék-húzóágazattá nőtte ki magát. A keresőcég adatai szerint egy évvel ezelőtti indulása óta eddig több mint 100 millióan töltötték le a Google Earth-t. A vállalat sajtóközleménye szerint a Google Earth háromdimenziós Föld-térkép program felvételeit jelentős mértékben bővítették ki. Az új verzióban mintegy négyszer nagyobb területet fednek le, így már a bolygó lakossága több mint egyharmadának áll módjában megtekintenie otthonát és lakókörnyezetét légifelvételről. A másik újdonság, hogy az alkalmazás immár spanyolul, németül, franciául, valamint olaszul is kommunikál. Ráadásul most már Linux operációs rendszerrel is elérhető, így várhatóan tovább bővül majd a közkedvelt térképes program felhasználói bázisa. Mindezidáig nem volt teljesen világos, hogy a keresőmogul miként jut majd bevételekhez a térképekből, most azonban bejelentették, licencbe adják online térképtechnológiájukat üzleti vállalkozásoknak, illetve kormányzati szerveknek. A Google fejlesztőgárdájának támogatását is magában foglaló szerződések körülbelül 10 ezer dollárról indulnak majd -- értesült a Seattle Post-Intelligencer. - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Híroldallá alakul a Netscape.com -- üzleti kísérletFEL

Az AOL leányvállalata internetes oldalának átalakítása mellett döntött. Az új híroldal a hagyományos megoldások, illetve a blogok és hírgyűjtők vonásait ötvözi magában, az olvasók által beküldött újdonságokkal. Szakértők érdekes kísérletként értékelik a lépést, szerintük az AOL a kevésbé látogatott Netscape oldalon szeretné kipróbálni, milyen hatásokkal járna saját portáljának hasonló átalakítása. A témák nagy választékával és a hibrid megoldással igyekeznek magukat elkülöníteni a nehézsúlyú szereplőktől, mint például a Yahoo és a Google News -- az olvasók videókat tölthetnek fel az egyes hírekhez, chatelhetnek az Anchor csapat tagjaival és véleményezhetik a bejegyzéseket. Az már más kérdés, hogy a ritkábban látogatott portál milyen eséllyel tudja magára felhívni a figyelmet -- áprilisban 12,3 millió amerikai látogatót regisztráltak, ami eltörpül a Yahoo 128, az MSN 102 és az AOL 87 milliója mellett. - F: jún. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szabadságok: a főnök a tópartról is hazarendelhetFEL

Az alapszabadság egynegyedéről a munkavállaló rendelkezik, ebbe nincs beleszólása a munkáltatónak, de tizenöt nappal előtte ezt írásban jeleznie kell. Kivételesen fontos érdekből megszakíttathatja a szabadságot. Ebben az esetben azonban a munkahelyre való eljutást, a megszakított nyaralás okozta költségeket köteles megtéríteni. - F: jún. 19.

Régebbi hírforrás(ok): Napi Online, link

'Hogy hová menjünk, ha be akarunk csajozni?' -- Pl. a könyvtárba...FEL

A másik jó választás a könyvtárak, ami kicsit fura lehet elsőre (főleg, mert fogadok, hogy már évek óta nem jártál könyvtárban), de hidd el, itt aztán jól lehet ismerkedni. Minden, amit a könyvesboltnál olvastál jól alkalmazható, viszont annak a lánynak, aki könyvtárba jár, baromi sok szabadideje lehet, tehát nagyon valószínű, hogy mindent megadna végre egy pasiért, akivel eltöltheti az idejét.' - F: jún. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Régi filmeket ment a HPFEL

A klasszikus filmek fizikailag sérülékeny értékek, de egy új, automatikus filmhelyreállító rendszer megőrizheti őket a jövő generációi számára. A klasszikus mozifilmek kópiái igen könnyen sérülnek, karcolódnak, gyakran zsugorodnak és fakulnak, sokféle módon romlik a minőségük az idők során. A megőrzésük komoly feladat az olyan hollywoodi stúdióknak, mint a Warner Bros. A HP kutatói, együttműködve a Warner Bros. Motion Picture Imagingel, egy olyan megoldást dolgoztak ki, amely a restaurálási folyamat nagy részét automatizálja, a képfeldolgozó technikai lépéseket egyetlen egységbe, mozgókép-feldolgozó folyamatba fogja össze. - F: jún. 19.

Hírforrás:
2006. június 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Takarítson meg 1000 Ft-ot tankolásonként -- itt a tanácsadó-honlap!FEL

Ma a legdrágábban 299 forint 90 fillérért tankolhatunk egyetlen liter 95-ös benzint, a legolcsóbban viszont 276 forint 90 fillértért. Ez 23 forint árkülönbség ugyanazért a termékért. Érdemes tehát böngészni ezt a szolgáltatást kínáló weblapokat. A link ezen az állapoton kíván változtatni -- rendszeres, ellenőrzött és átfogó adatszolgáltatással. Ha a mai 23 forintos árkülönbséget vesszük, akkor egy teljes tanknyi üzemanyag árát képes megtakarítani évente, aki csak havi egyszer gurul be egy benzinkútra. - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): HVG Online; link

Újított a TV2 - egyre több a digitalizált tartalomFEL

Új külsőben érhető el mától az ország legnagyobb videó-adatbázisa link . A TV2.hu-n a televíziós műsorok rajongói a folyamatosan bővülő archívumban 25 műsor digitalizált verzióját követhetik nyomon, s naponta 4 órányi, havonta 7500 perc új videó-anyag közül választhatnak -- áll a csatorna által kiadott közleményben. A közel 300 ezer fős stabil havi közönséggel rendelkező szolgáltatás a design változásai mellett tartalmilag elsősorban felhasználóbarát, új funkciókkal bővült: az egyes műsorokat szabadszavas Kereső, Naptár, Kedvencek és Toplista alapján is válogathatják a látogatók. - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság Online; linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról