Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/32., 9. 6.

Könyvtár 2.0 -- használókkal a használókért
Állomány-összeosztás -- Hogy kevesebbet rohangáljon az olvasó...
Mennyire elégedettek a könyvtárosok hivatásukkal?
Ahogyan én készítem (tovább kavar a könyvtáros?)
Blogosok világnapja -- veszélyes kihagyni őket
A köz véleménye az OPAC-ról
Tankönyv és könyvtártámogatási programot indít az OTP
Schneider Márta: 'Kultúrával nem lehet választásokat nyerni'
Az elmúlt években a Tolna megye minden negyedik könyvtára megújult
Bevezetés az időszaki kiadványok nevezéktanába -- a díjnyertes dolgozata
Közszolgálati burokrepesztés -- Vadászé után jön Draskovics kocepciója
Kiemelkedő siker a nemzetközi adatbányászati versenyen
Az internet felelősség
Városi és megyei könyvtár integrációja Pécsett
Felújítás a DEENK központi könyvtárában
Tankönyvcsomag-kérdések és az iskolai könyvtár
Új vezetőség -- új székhely -- új kihívások a Bihar Megyei Könyvtárban
Egri könyvtárbővítés
Új esélyt adott a teleház -- megháromszorozódott a látogatók száma a szakályi könyvtárban
Könyvtár épül a csíkszeredai egyetemen
Kutatók Éjszakája -- szeptember 22.
Megnyílt az ország legnagyobb könyvesháza
A Google oldalai a leglátogatottabbak Európában
Hazai értelmiségiek felhívása
Faludy Györgyöt az OSZK-katalógusból is törölték annó
Játszó-csoport a Kovászna Megyei Könyvtárban
Ingyenes elektronikus tankönyvek -- reklámokkal
A nyári szünet helyett interneteztettek Hőgyészen
Az év honlapja
Szeptemberben újra eFestival
A Google könyvtárosnak áll


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtár 2.0 -- használókkal a használókértFEL

A 'könyvtár 2.0' természete a könyvtár alapvető hagyományára és küldetésére alapul: a társadalom szereplői által előállított információhoz való hozzáférés, megosztás és felhasználás a társadalom céljai szerint. Így a 2.0-ás könyvtár valóban a demokrácia alappillére. Maga a Library 2.0 koncepció nincs egyéves sem; jellemzően a könyvtári blogvilágban született, mielőtt a nagy szaklapok címlapra vették. Tárgyszerű definíciója: interaktív, együttműködésen alapuló, multimédiás, webalapú technológiai alkalmazás, webalapú könyvtári szolgáltatásokhoz és gyűjteményekhez. Használóközpontú virtuális közösség, melyben a könyvtár nem egyedül felelős a tartalom előállításáért. Ugyanazt az alkalmazásokat és technológiákat alkalmazza, mint a közösség (Magyarországon a legdinamikusabb könyvtári célcsoport, a blogokat, wikiket, rss-t, chat-ot stb. használó fiatalok ). Ösztönzi az innovációt és kísérletezést az elektronikus könyvtári környezetben.
A 2.0-ás könyvtár nem a keresésről, hanem a megtalálásról szól. Elfogadja, hogy az emberek az információt nem egymagukban keresik és használják fel, hanem közösségbe ágyazottan. Néhány technológiai példa a könyvtár 1.0-ból 2.0-ra váltásra:
- Email referensz kérdés/válasz oldalakból: chat-referensz (is)
- Szövegalapú eligazítás, tájékoztatás mellett: egyidejű elektronikus adatfolyamon alapuló oktatás interaktív adatbázisokkal
- Email-levelezőlisták, webmesterek mellett: blogok, wikik, RSS-ek
- Szabályozott osztályozási sémák mellett: használók általi címkézés is
- OPAC mellett: személyre szabott közösségi hálózati interfész
- Főként nyomtatott és elektronikus tartalmakat reprezentáló katalógusok mellett honlapok, blogok, wikik stb. kínálata. (MG) - F: Library 2.0 theory: Web 2.0 and its implications for libraries / Jack M. Maness. In: Webology 3 (2006) 2 June, link
-- A KIT következő számaiban a könyvtár 2.0 koncepciót több szempontból és részletesebben igyekszünk bemutatni.


Állomány-összeosztás -- Hogy kevesebbet rohangáljon az olvasó...FEL

Ha az olvasó a lótenyésztés után érdeklődik, akkor a könyvtárba betérve az alábbi helyeken nézhet utána kedvenc témájának (a katalógust -- az olvasók többségével együtt -- csak legvégső esetben szereti használni, de ha használja is, akkor annak adatai is szanaszét küldik a könyvtárban):
1. kölcsönözhető állomány
2. referensz állomány
3. prézensz állomány
4. folyóiratok
5. idegen nyelvű könyvek (nyelvek szerint akár több helyen is)
6. idegen nyelvű folyóiratok
7. webes források
8. esetleg: raktár, fiókkönyvtár, helyismereti gyűjtemény, médiatár stb.
-- S minél nagyobb az épület, annál nagyobb a szaladgálás. Nézzünk két hazai javítási lehetőséget fényképpel illusztrálva: link

Régebbi hírforrás(ok): MG

Mennyire elégedettek a könyvtárosok hivatásukkal?FEL

A könyvtárosok elégedettségét vizsgáló felmérés során a szerző 137 könyvtárost kérdezett meg 11 lengyel vajdaságból. A megkérdezettek -- a szakma nő/férfi arányait is tükrözve -- túlnyomó többsége nő volt (91,2%). A felmérésben részt vevők átlagos életkora 41 év. A 25 év alattiak 7,5%-ot, a 26-35 év közöttiek 24%-ot, a 36-45 évesek 27,7%-ot, 46-55 év közöttiek 35,7%-ot, 56-65 évesek 5,1%-ot tettek ki. A felmérésből kiderül a szakma elöregedése. A válaszadók sztereotíp könyvtárképpel szembesülnek a társadalomban. A többség változatosan fogalmazta meg azokat a kritikákat, amelyek a szakmát érintik. (Például: a könyvtárosság az emberek többsége szerint szürke és unalmas foglalkozás, de sok munkanélküli vágyakozik könyvtári munka után. A könyvtárosságot többnyire alábecsülik, pedig magas képzettség szükséges hozzá. Anyagilag nem vonzó foglalkozás, csak hivatástudatból lehet választani. Érdekes, izgalmas munka, főleg a gépesítés óta. Ez a foglalkozás csak azok számára lehet vonzó, akik nem véletlenül választották.) A hagyományos könyvtárszakmai modellel való azonosulást 46,7% választotta, alig valamivel több, 50,4% viszont információs szakembernek tartotta magát.

Régebbi hírforrás(ok): Bilska: Spokojnos knihovníkov s povolaním. In: Knižnica, 2005/9. Referálva: eTMT, 2006/7-8., ref.: Prókai M.

Ahogyan én készítem (tovább kavar a könyvtáros?)FEL

A Békés Megyei Könyvtár a Nyitott könyv-tár hét rendezvénysorozat keretében 'Ahogyan én készítem' címmel Diétás receptpályázatot hirdet. Beküldési határidő: 2006. szeptember 20. A recepteket postai úton, vagy személyesen a Békés Megyei Könyvtár címére (5600 Békéscsaba, Derkovits sor 1.) kell eljuttatni. A borítékra kérjük ráírni az 'Ahogyan én készítem' jeligét. Díjak: A legjobbnak ítélt receptírókat 5-10 000 forint t értékű könyvjutalomban részesítjük. Pályázati feltételek: Életkortól függetlenül Békés megye területéről bárki pályázhat. Csak olyan ételek, italok, sütemények, befőttek stb. receptjeit várjuk, amelyeket cukorbeteg, liszt-, tejérzékeny, vagy egyéb már betegség miatt diétára szoruló embertársaink fogyaszthatnak. Szakácskönyvből kimásolt recepteket nem fogadunk el. Egy pályázó maximum öt recepttel pályázhat. Minden receptet külön lapon kell beküldeni, amelyen fel kell tüntetni a recept nevét, a pályázó nevét és lakcímét. Kézzel írt pályázatokat is elfogadunk. Ha van, szívesen vesszük a receptekhez tartozó -- akár személyes -- történeteket is (pl. kinek, miért készült, hogyan született a recept stb.) A recepteket nem küldjük vissza. A pályázatokat szakemberekkel zsűriztetjük. Az eredményről a Békés Megyei Könyvtár honlapján -- link -- tájékozódhat mindenki, a díjazásban nem részesülők nem kapnak értesítést. A nyertes recepteket szintén honlapunkon tesszük közzé a pályázó hozzájárulása esetén. Az eredményhirdetésre, díjkiosztásra a nyertes pályázók értesítést kapnak. Időpontja: 2006. évi Nyitott könyv-tár hét (október 4-14.) rendezvénysorozat ideje alatt könyvtárunk előadótermében. A díjakat neves meglepetés vendégünk fogja átadni. - F: szept. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Blogosok világnapja -- veszélyes kihagyni őketFEL

Megünnepelték -- immár második alkalommal -- nemzetközi világnapjukat a naplójukat az interneten közzétévők, vagyis a blogosok. - F: szept. 4., Prím Online, link
-- Magyar könyvtári blog -- tudtommal -- kettő van: a Könyvtároskisasszony link és a Myownblog link . A webnaplók száma feltehetően korrelál az adott szakterületen szabadon véleményt nyilvánítók számával. A webnaplók (blogok) ugyanis főként személyes véleményeket adnak közre, a tulajdonos egyéni stílusa szerint. A figyelemgazdaságban a -- e hivatalos és üzleti források rovására -- a blogok (s mellettük a fórumok) egyre jobb előkelőbb helyet adnak; jó eséllyel válnak ötletek, innovációk forrásává. Ezért egyre több könyvtári OPAC is felveszi őket kínálatába. Amelyik információs rendszer mellőzi őket, ögyfeleinek, olvasóinak csökkenését kockáztatja.

Régebbi hírforrás(ok): MG

A köz véleménye az OPAC-rólFEL

Amit a felhasználók szeretnének:
- Szeretnénk, ha az OPAC a saját nyelvünket használná. Nem értünk olyan szavakat, mint xref-ek, sorozatok, és nem tudjuk a kulcsszó és a tárgyszó közti különbséget.
- Szeretnénk, ha az OPAC a saját nyelvünket használná; magyarán, mindent látni szeretnénk a képernyőn (nem csak pár szót, vagy olyan szavakat, amelyek nem szerepelnek az elképzelésünkben), spanyolul, oroszul vagy vietnámiul, hogyha éppen úgy tetszik.
- Szeretnénk, ha a keresési eredményt könnyen le lehetne tölteni Palm-re.
- Szeretnénk, ha az OPAC a könyvtár honlapjának a része lenne, nem pedig egy teljesen más oldal.
- Szeretnénk, ha az online és a könyvtárban helyben használható verzió mind működésében, mint kinézetében azonos lenne.
- Szeretnénk, hogy a help-fájlok valóban segítséget nyújtsanak, és érzékenyek legyenek a munkafolyamatokra [az adott szituációtól függően adjanak segítséget]. Olyan error-jelzéseket szertnénk, amelyek segítenek kitalálni, hogy vajon mit is tehettünk rosszul.
- Szeretnénk állítható interfészeket, amelyekkel több találatot lehet megjeleníteni, ki vagy be lehet kapcsolni a képeket vagy a betűméretet lehet nagyobbra vagy kisebbre állítani.
- Szeretnénk, hogy az OPAC működjön a böngészőnkben, BÁRMILYEN IS AZ [a böngésző]. ... Folytatás és F: jún. 23.

Hírforrás:
2006. szeptember 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Tankönyv és könyvtártámogatási programot indít az OTPFEL

Tízmillió forintos tankönyv-támogatási és több mint 16 milliós könyvtárfejlesztési programot indít az OTP Fáy András Alapítványa -- jelentette be Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója és Vizi E. Szilveszter, az alapítvány kuratóriuma és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hétfőn Budapesten.
A program folytatásaként az OTP Fáy András Alapítvány 2006 őszén országos könyvtárfejlesztési programot indít az iskolákban. Az alapítvány az önkormányzati, illetve állami fenntartású, közgazdaságtant oktató iskoláknak együttműködési lehetőséget ajánl. A több mint 160 intézmény mindegyike 100 ezer forint összegben választhat oktatási segédanyagokat: vállalkozási ismereteket tartalmazó tankönyveket, idegen nyelvű közgazdasági könyveket, szótárakat, informatikai tananyagokat, folyóiratokat. - F: szept. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Schneider Márta: 'Kultúrával nem lehet választásokat nyerni'FEL

Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerint igaz, hogy a magyar lakosság ötven százalékának a tévé az egyetlen eszköze ahhoz, hogy kultúrát fogyasszon, mégis sikerül új rétegeket megnyerni a művelődésnek. El kívánják érni, hogy két-három évre előre kiszámítható legyen a finanszírozás. Ehhez meg kell tanulni a hosszú távú, projekt alapú tervezést. - F: szept.3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az elmúlt években a Tolna megye minden negyedik könyvtára megújultFEL

A címben szereplő felújítások némelyikéről a KIT is hírt adott. Megjegyzendő, hogy az országban sok más helyen végzett könyvtárfelújításokkal ellentétben a tolnaiakról rendre beszámol a helyi lap, a Tolnai Népújság. Ebből azonban még nem tudni, hogy a tolnai könyvtárosok jelentkeznek minden közérdekű hírükkel a lapnál, vagy a lap munkatársa(i) fordítanak átlagot meghaladó figyelmet a könyvtárakra. Az eredmény mindenesetre kedvező :-) (MG) - F: szept. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bevezetés az időszaki kiadványok nevezéktanába -- a díjnyertes dolgozataFEL

Balla Ildikó, Az év ifjú könyvtárosa 2006. díj nyertese a KIT számára összefoglalja dolgozatát, amiért a kitüntetést kapta:
Az időszaki kiadványok sokszínű palettájának megismerése az információ visszakeresésben lehet hasznos. Számtalan kifejezés él a köztudatban: újság, folyóirat, lap, időszaki kiadvány, hírlap, periodika. Ezek a megjelenési gyakoriság, a formai megjelenés, a tartalom, stb. tekintetében különböznek egymástól. Gyűjtőfogalmuk az időszaki kiadvány (periodikum). Ezek nem előre meghatározott időtartamra tervezett dokumentumok, melyek egymást követő (rendszeresen vagy rendszertelenül), időben eltérő kiadású, de azonos küllemű részegységekből állnak. A részegységeket számozásuk, keltezésük, kronologikus vagy egyéb megjelölésük különbözteti meg egymástól. Fő jellemzőjük az aktualitás (időszerűség), periodicitás (időszakosság) és publicitás (nyilvánosság). Többségében friss információkat tartalmaznak, rendszeres időközönként jelennek meg, és bárki számára hozzáférhetőek.
Legfontosabb fajtái a hazai felosztás szerint: hírlap, folyóirat, sorozat, évkönyv, időszakosan megrendezett konferenciák és kongresszusok hivatalos kiadványai, időszakosan megjelenő adat- és címtárak, időszakosan megjelenő jelentések, beszámolók, közlemények, tanulmánygyűjtemények. Közös jellemzőik , melyek megnehezítik a rendsezr átláthatóságát:
- Lehet állandó vagy alkalmi mellékletük önálló címmel és számozással, önálló egységként vagy a kiadvány példányának részeként (a közepébe tűzve, de más színű lapon vagy eltérő számozással), de nem terjeszthető önállóan.
- A társlapok egyenértékű időszaki kiadványok, melyek önálló címmel és számozási adattal jelennek meg. Tartalmukat és fizikai megjelenésüket tekintve önállóak, de rokon vonásokat viselnek (pl. azonos forma, azonos közreadó, azonos szakterület lefedése). A társlapokat önállóan terjesztik.
- A különszámok az időszaki kiadvány állandó tartalmától eltérő tartalommal, más számozással és/vagy 'különszám' megnevezéssel jelennek meg. Megjelenésük nem feltétlenül egyidejű a kiadvány soron következő számának megjelenésével.
- Az új kiadványok adhatnak ki próbaszámot, amely e megjelöléssel, vagy az időszaki kiadvány számozásához illeszkedő számozással jelenik meg (esetenként 0. szám megjelöléssel).
E terminológia és rendszer megismerése segíthet eligazodni a könyvtári kiadványok forgatagában.

Régebbi hírforrás(ok): Balla Ildikó

Közszolgálati burokrepesztés -- Vadászé után jön Draskovics kocepciójaFEL

A kormány-tervezet szerint megszűnhetnek a közszféra eddig védett burkában dolgozók előjogai, úgymint a 13. havi bér, a pótlékok és az utazási kedvezmény. A szigorítások kárát a köz 800 ezer szolgája láthatja. ...
A közszolgálati teljesítmények mérhető voltáról heves viták folynak. Míg a hivatali ügyintézésnél a lezárt akták száma vagy az ügyintéző gyorsasága objektív mércének tűnik, a tanárok vagy az ápolónők esetében nehéz megfogható kritériumot találni. Informálisan természetesen minden kolléga és intézményvezető tisztában van azzal, ki milyen színvonalon végzi a munkáját -- Vadász tervezete erre alapozva hatszereplős, összetett értékelési rendszert javasol. A véleményezés az intézményvezető, a fenntartó képviselője, a szakmai szervezet, az érintettek (szülők, betegek, ügyfelek) és a szakszervezet közös feladata lenne. Az érintett dolgozó véleményét is kikérnék, így nem kell tartani az intézményvezetők túlzott megerősödésétől. Az értékelés során tartósan alkalmatlannak bizonyuló munkavállalókat pedig el lehet bocsátani. A tervezet azonos jogállást biztosított volna a különböző törvények alá tartozó közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek és a szolgálati jogviszonyban állóknak (katonáknak, rendőröknek, tűzoltóknak), megszüntetve a mai -- öt törvény és több tízezer paragrafus által teremtett -- átláthatatlan jogszabálydzsungelt. ... - F: aug. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiemelkedő siker a nemzetközi adatbányászati versenyenFEL

Az Amerikai Számítástudományi Társaság (ACM, Association of Computing Machinery) által 2006-ban 10. alkalommal meghirdetett KDD (Knowledge Discovery & Data Mining) kupán tanszékünk négy munkatársa:
Kardkovács Zsolt, Tikk Domonkos, Szidarovszky Ferenc és Bálint Zoltán, valamint Biró György alkotta csapat egy I. díjat és egy II. helyezést szerzett meg két külön kategóriában. A kupán idén nem kevesebb, mint 18 ország 68 csapata képviseltette magát. A résztvevőknek a Siemens által javasolt informatikai problémát kellett megoldaniuk. A feladat azt az életszerű helyzetet próbálta modellezni és körüljárni, amely egy konkrét tüdőbetegség diagnosztikája során potenciálisan felmerülhet. Az adott tüdőrendellenességet egy diagnosztikai eszköz által előállított, különféle attribútumokkal leírt, egymással nem összefüggő térbeli egység (voxel) jellemzői alapján kellett detektálni. A felvételek különböző helyen, beállítással és több betegről készül(het)tek, valamint ismert tény volt az is, hogy több megadott képi egység is tartozhatott ugyanahhoz rendellenességhez. Az állítások folyományaképpen egy rendellenességről nem állt rendelkezésre minden voxel. A feladat megoldását az is nehezítette, hogy magát a képi információt 116 lényegében ismeretlen jelentéssel bíró, 0-1 intervallumra normalizált, zajos jellemzővel adták meg. A hibázás maximális mértékét -- egészségügyi ésszerűségből adódóan -- jelentősen korlátozták, a hibakorlát átlépése kizárást vont maga után. - F: szept. 5.

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ-Hírlevél, link

Az internet felelősségFEL

A NET a legközvetlenebb, legkönnyebben elérhető hírforrás napjaink információs társadalmában. A netezéshez nem szükséges engedély, nem kell jogosítvány, nincs életkorhoz kötve. Így aztán mindenki a saját felelősségére használja. Olyan, mint a mozgólépcső… … ahhoz, hogy eljuss valahová, muszáj használnod, ugyan akkor az alkotók mossák kezüket. Ez persze nem tragédia. Legalább olyan ritkán történik komoly baleset a mozgólépcsőn, mint amennyire ritkán ártalmas a neten szerzett információ. Mégsem árt szót ejteni arról, hogy ki, miben felelős. - F: aug. 29.

Hírforrás:
2006. szeptember 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Városi és megyei könyvtár integrációja PécsettFEL

Kereszturi Józsefet, a Városi Könyvtár igazgatóját kérdeztük: Szakterületének kiváló ismerőjeként hogyan vélekedik a regionális könyvtár kulcsprojektjéről?
-- Egyetértek azzal, hogy az egyik kiemelt fejlesztést éppen a mi szakterületünk gazdagítására szánják, mert elérkezett annak ideje, hogy a város lakosságának közkönyvtári ellátását tovább korszerűsítsük. Fontos azonban tudatosítanunk, hogy nem két (a városi és a megyei) könyvtár egyszerű, "mechanikus" összevonására van szükség, hanem integrációjukkal egy eddig sosem volt, új létesítmény születik majd. Létrehozása, tartalommal való megtöltése -- ha jól csináljuk -- bizonyos mértékig modellként is szolgálhat majd a később, másoknak. Hosszú története során mindkét könyvtár meghonosított olyan szolgáltatásokat, amelyeket megőrizve, továbbfejlesztve a város, a megye, de akár a valamikor megszülető régió határain belül és túl is mintaértékű könyvtárat és információs központot teremthetünk. Ugyanakkor a városi könyvtár igazgatójaként kötelességem hangsúlyozni a hálózat megőrzésének jelentőségét, vagyis a 2010 után működő új intézmény léte nem kérdőjelezheti meg a város más pontjain látogatható, kisebb, nagyjából Várkonyi Nándor fiókkönyvtárunk méretéhez hasonló bibliotékák működtetését, illetve majdani átadását.
Kardinális kérdésnek tartom - s már a tervezés fázisában lényegi szempontnak kell lennie -- a 2010 utáni üzemelés biztosítását, azaz fenntartható rendszerre van szükség 2011-ben, és azt követően is. A működtetési költségek minden bizonnyal a várost terhelik majd, ezért e projektet úgy kell kivitelezni, hogy később, a nemzetközi figyelem csökkenése után se okozzon megoldhatatlan feladatot tevékenységének finanszírozása. Ma még nem látom eléggé világosan, hogy a könyvtár regionális szerepkörét, és azt sem, hogy az ebből következő szolgáltatások anyagi forrásainak biztosítására milyen lehetőségek nyílnak majd 2010 után. - F: szept. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felújítás a DEENK központi könyvtárábanFEL

Szokatlan képet nyújt a Debreceni Egyetem központi épületének könyvtára. A könyvtárosok helyett a festőké a főszerep. A szakmunkások nem csak a második emeletet vették birtokba, hanem az egész főépületet is. Az egyetem ugyanis átalakítja és felújítja a patinás épületet. A munkálatokat egyeztették a műemlékvédelmi felügyelettel is. - F: szept. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tankönyvcsomag-kérdések és az iskolai könyvtárFEL

Véletlenszerűen felhívtunk néhány iskolát. A Bányai Júlia Általános Iskola arról informált, hogy a könyvtárból való kölcsönzéssel meg tudják oldani az ingyenességet, mert ezt lehetővé teszi a törvény: a tízezer forintos juttatás huszonöt százalékát könyvtári könyvre kell fordítani. Hogy kiegészítsék a szűkös támogatást, az elmúlt években összegyűlt régi könyvtári anyagot kölcsönözheti a szülő, vagy kiegészítheti a tankönnyvcsomag árát. A többség megveszi a könyveket. -- Ördögi kör, lehetetlen ügy: a kilencedikesek tankönyve 25 ezer forint, megoldhatatlam tízezer forintból ingyen adni -- válaszolta kérdésünkre Temes István, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium igazgatója. Az iskolának ugyanis nincs tartaléka, a könyvtár nem bírja ellátni a diákokat, mert sokkal több a rászoruló diák, mint tavaly. - F: aug. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új vezetőség -- új székhely -- új kihívások a Bihar Megyei KönyvtárbanFEL

Új menedzsment irányítja néhány hete a Bihar megyei könyvtárat. Az intézmény új székhelyet is kapott a Rulikowszki út elején, amelyet ez év végén vehet birtokába. A helyzetről és az intézményt érintő kihívásokról Tavaszi Hajnal aligazgatóval az augusztus 29-én megjelent Új Magyar Szó Bihar megyei mellékletében olvashatnak interjút az érdeklődő.

Régebbi hírforrás(ok): Új Magyar szó Bihar megyei melléklete, 2006. aug. 29., ReMeK-e-hirlap

Egri könyvtárbővítésFEL

A városi önkormányzat egymillió forintos hozzájárulásával kibővítették Egerben a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár felsővárosi fiókkönyvtárát. A Kallómalom 88. szám alatti könyvtár két éve található jelenlegi helyén. A felsővárosiak egyre nagyobb számban látogatják, jelenleg már ötszáz beiratkozott olvasója van. Az összesen 1,2 milliós beruházás eredményeként 24 méterrel nagyobb lett a könyvtárfiók alapterülete, amelynek köszönhetően komfortosabb kölcsönzői térrel várják ezután az olvasókat. Mint megtudtuk, a könyvtár állománya is bővül. - F: szept. 6.

Hírforrás:
2006. szeptember 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Új esélyt adott a teleház -- megháromszorozódott a látogatók száma a szakályi könyvtárbanFEL

Többen kölcsönöznek, de még többen vannak, akik nálunk interneteznek. Háromszor annyi a látogatója a könyvtárnak, mint tavasszal -- tudtuk meg Kugyela Balázstól, a szakályi könyvtár vezetőjétől. Az intézmény iskolai és községi könyvtár is, és tavasszal költözött új épületbe. Az informatikával a szakályiak esélyeinek javításáért címmel beadott pályázat tette lehetővé, hogy a bibliotéka és teleház szép és kényelmes legyen. Szakály 41 millió forintot nyert az építkezésre. -- Leginkább gyerekek és fiatalok járnak ide. A főiskolásoknak és egyetemistáknak is egyre inkább kézenfekvő megoldás, hogy a szakályi könyvtárból kölcsönzik a szakkönyveket, mert pénteken este fél nyolcig és szombaton délelőtt is nyitva vagyunk. Azokat a dokumentumokat, melyeket a fiatalok nem találnak meg nálunk, természetesen a könyvtárközi kölcsönzéssel tudjuk beszerezni -- mondta a vezető. A gyerekek, ha nem a világhálót böngészik, könyvet választanak, az ifjúsági regényeket, a kisebbek pedig a mesekönyveket keresik. - F: szept. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár épül a csíkszeredai egyetemenFEL

Saját könyvtára lesz a csíkszeradai Sapientia Egyetemnek, ha megvalósul a beruházás. Az épület belső udvarán szeptember végére készülhet el a létesítmény, amely elengedhetetlen a végleges akkreditáció megszerzéséhez. Mintegy 150 ezer eurót bocsátott a csíkszeredai karok részére a Sapientia Alapítvány kuratóriuma, amely még tavaly áprilisban döntött erről, hogy megkezdődhessen az építkezés. Az említett összeg felét magyar állami pénzalapokból sikerült biztosítani, a fennmaradó részt pedig saját forrásokból. - F: aug. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kutatók Éjszakája -- szeptember 22.FEL

A Kutatók Éjszakája európai kezdeményezés egy egész napos tudományos-szórakoztató jellegű eseménysorozat, melynek fő célja a kutatás és a tudomány népszerűsítése, a kutatói életpálya vonzóbbá tétele. Európa-szerte egyszerre zajlanak majd a tudományt, a kutatást népszerűsítő programok. Ez az este kiváló alkalom arra, hogy aki eddig a kutatókat, tudósokat a világtól elzárkózó, laboratóriumokban élő, csak a saját tudományos munkájukkal foglalkozó fura szerzeteknek hitte, most meggyőződjön az ellenkezőjéről! Ezen az estén a kutatóké a főszerep. Ismerjük meg őket kicsit másképp, mert a kutatók köztünk vannak! A programsorozat Magyarországon az Európai Bizottság támogatásával valósul meg, a programokon bárki részt vehet, személyesen találkozhat kutatókkal, megismerheti munkájukat, megnézheti, kipróbálhatja kutatási eredményeiket, de akár együtt is szórakozhat velük az este során. A programok mindenki számára ingyenesek, jellegéből adódóan néhányukon a részvétel csak korlátozott számban biztosítható így ezekhez előzetes regisztrációra van szükség. Fővédnök: Csányi Vilmos.

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ-Hírlevél, link

Megnyílt az ország legnagyobb könyvesházaFEL

Magyarország legnagyobb könyvesházában -- amelyet hétfőn este avattak fel a Károly körúton, ünnepélyes keretek között -- vinotéka, kávézó és antikvárium is működik. Budapest legújabb könyváruházát az Alexandra Kiadó és Könyvkereskedés ügyvezető igazgatója, Matyi Dezső és Vámos Miklós író nyitotta meg. A négyszintes komplexum 2600 négyzetméterével nem pusztán könyvesbolt, hanem többfunkciós kulturális központ -- hangzott el a hétfő esti megnyitón. - F: szept. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google oldalai a leglátogatottabbak EurópábanFEL

A ComScore felmérése szerint idén júliusban a legtöbb európai felhasználó a Google oldalait látogatta, míg a második a Microsoft, a harmadik pedig a Yahoo volt.
A statisztika alapján a nyár-közepi hónapban egész pontosan 156,3 millió európai látogató tévedt a Google site-okra, míg a Microsoft 144,1 millió, a Yahoo pedig 99,5 millió felhasználót vonzott az öreg kontinensről. - F: szept. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hazai értelmiségiek felhívásaFEL

Közös nyilatkozatban fejezte ki megdöbbenését és aggodalmát a szlovákok és magyarok közötti szaporodó helyi konfliktusok miatt több mint száz magyar értelmiségi. Felhívták mindkét ország vezetőit: haladéktalanul tegyenek meg mindent, amivel oldhatják a feszültségeket. A nyilatkozatot Dippold Péter, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója is aláírta. - F: aug. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Faludy Györgyöt az OSZK-katalógusból is törölték annóFEL

... Magyarországon maradt családtagjai áldozatul estek a holokausztnak, könyveit máglyán égették el a nyilasok. ... A Kádár-rendszer idején a nevét sem volt szabad kiejteni. Törölték őt az Országos Széchényi Könyvtár katalógusából is. Faludy 1988-ban települt haza, könyvei a szamizdatok után csak a rendszerváltás után jelenhettek meg hivatalosan. - F: szept. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Játszó-csoport a Kovászna Megyei KönyvtárbanFEL

Új foglalkozást kezdeményeztek áprilisban a Kovászna Megyei Könyvtár gyermekrészlegén. Kovács Hajnalka és Kedves Tímea 'játszó-csoportot' indítottak kísérleti jelleggel, de fejlesztő céllal, valamint azzal a szándékkal, hogy népszerűsítsék a könyvtárat a gyerekek körében. Egy állandó csoport kialakítását tűzték ki célul, mely a formálódás időszaka után drámapedagógiai és biblioterápiás foglalkozásokra is alkalmassá válik.
A kisiskolásokból álló 8 tagú csoporttal hetente egy alkalommal, szerdánként tartottak foglalkozásokat, amelyeken memória, fantázia, koncentráció, kommunikációs készségfejlesztő játékokat, valamint önismereti gyakorlatokat alkalmaztak. A foglalkozás a vakációban szünetel, de a foglalkozásvezetők úgy gondolják, hogy sok hasznos tapasztalatot szereztek, és a tevékenységet folytatni kell.

Régebbi hírforrás(ok): Kovács Hajnalka, Kedves Tímea, ReMeK-e-levél

Ingyenes elektronikus tankönyvek -- reklámokkalFEL

A szakemberek már régóta hangoztatják, hogy túl sok könyvet kell cipelniük táskájukban az iskolás gyerekeknek, és az Egyesült Államokban igyekeznek is megoldást találni a problémára. - F: aug. 31.


A nyári szünet helyett interneteztettek HőgyészenFEL

Nem tartott szünetet, egész nyáron nyitva volt a hőgyészi Virág János Könyvtár. A bibliotéka vezetője Rillné Csapó Etelka elmondta, erre azért volt szükség, mert nagy az igény a könyvtár e-Magyarország internet szolgáltatása iránt. A nyári hónapokban naponta húszan, huszonöten kapcsolódtak náluk a világhálóra. - F: aug. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az év honlapjaFEL

Immár ötödször pályázhatnak a legjobb magyar nyelvű weboldalak a Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Klub által meghirdetett Év Honlapja pályázaton, amelynek kiírása -- stílszerűen -- a link webcímen jelent meg.
Pályázni október 30-áig lehet, kultúra, oktatás, kereskedelem, média, kormányzat és települések, márkasite, ipari web, szolgáltató, egészségügy, non profit kategóriába tartozó oldalakkal, valamint "az év bannere" címre érdemes online hirdetéssel. - F: szept. 4.

Hírforrás:
2006. szeptember 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Szeptemberben újra eFestivalFEL

A Magyar Tartalomipari Szövetség 2006 szeptemberében immár 6. alkalommal rendezi meg az online és a multimédia szakma rangos eseményét, az eFestivalt. - F: szept. 5.

Hírforrás:
2006. szeptember 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A Google könyvtárosnak állFEL

Dante, Newton vagy más klasszikus szerzők felfedezése kicsit könnyebb lesz ezentúl. Mától kezdve a Google Book Search segítségével (link a netezők letölthetik a világ leghíresebb könyveinek egy részét. A Google Book Search több, mint a neten fellelhető többi online könyvtár: nem kell tudnunk a keresett könyv címét vagy íróját, elég egy jellegzetes mondatra vagy kifejezésre keresnünk. - F: aug. 30.

Hírforrás:
2006. szeptember 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról