Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/35., 9. 27.

Könyvtár 2.0 -- 4. Rss-ek könyvtári célra
A tájékoztató legfontosabb tudása: interjú-tecnikák, elektronikus információszerzés
Legyen elismert a könyvtárad! -- Készíts használóidnak könyvtári blogot!
Mennyi is a hazai könyvtárhasználó? Ellentmondó számok
Adatbázisok egymásközt: együttműködés az MTI és a FSZEK között
Digitárium, avagy világkönyvtárak a neten
Könyvtáros vándorgyűlés Sepsiszentgyörgyön
Próbavásárlás -- helyes linkkel
A kiadók a tartalmak részleges, fizetett internetes elérhetőségét tanulmányozzák
Noszogatják az örökség-digitalizálást
Közszolgák teljesítménymérése: átok vagy áldás?
Öt szövegírási alapszabály a direkt marketingben -- használók megszólítása
Könyvtár angolul
Ismerkedés Amerikával
Magyar elnök az IFLA tudásmenedzsment szekciója élén
Könyvtárbővítés a Ságváriban
Könyvtári édességek
Sebestyén György -- professzor
Könyvet a képernyőről
Internetnapi ünnepségek
Biblia a mobiltelefonon
A világ 25 legrosszabb weboldala
Interneten Magyarország legnagyobb használtlemez-kínálata
Tananyag készül a tudatos fogyasztásról
Újra indul a Magyar Nemzeti Bank 'Monetary -- közgazdálkodj okosan'
Metro Könyvtár a polcokon
További magyar városok a Google Maps-en


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtár 2.0 -- 4. Rss-ek könyvtári célraFEL

Az olvasó (vagy akár könyvtáros is) az RSS nevű egyszerű elektronikus eszköz segítségével összegyűjtheti pl. a saját maga által kedvelt (vagy könyvtári) felületre az általa fontosnak tartott témák friss híreit -- mikor azok megjelennek. Az RSS 2004-2005-ben terjedt el, mint a weblogokat olvasóknak a legnagyobb segítsége, így ugyanis megspórolható az alkalmasint nem is egyszer megtekintett több tíz weblap, hírforrás végigböngészése. Az RSS-nek többféle feloldása is létezik, ilyenek mint az RDF Site Summary (ez volt az első, 1999-ben, Netscape számára fejlesztve, és még RDF file-formátumban), Rich Site Summary, ill. Really Simple Syndication. Lényege, hogy a tartalom egy XML-fileból, közvetlen elérés nélkül is olvasható. Ez a file tulajdonképpen egy hírcsatornaként működik, amely az erre alkalmas alkalmazással olvasható. Ilyen alkalmazásból letézik webes (link link link link stb.), ill. számítógépen futtatható változatok (különféle, a böngészőbe és a levelező-kliensbe beépülő kiterjesztések -- ld. Firefox, Opera, Thunderbird --, vagy külön erre a célra kifejlesztett programok - pl. BlogBridge).
A technológiát hazai könyvtárak is kezdték alkalmazni -- egyelőre mint hírszolgáltatók. Könyvtári hírbegyűjtés hazai példája egyelőre nem ismert. RSS-szolgáltatást kínál pl. a FSZEK (ismertetése: link ), tőlük például friss híreket, rendezvényeket, kiállításokat, játékkal kapcsolatos programokat lehet ilyen módon megtudni (ezek közül kiválasztva és a gyűjtőhonlapba beépítve a kiválasztott csatornát). A szolgáltatást a Neumann-ház, a MEK, a Readme.cc könyvtár link vagy a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola Könyvtára link is felkínálja. Az OSZK honlapján is van, de e cikk írása pillanatában nem működött.

Régebbi hírforrás(ok): (Takács D.-MG)

A tájékoztató legfontosabb tudása: interjú-tecnikák, elektronikus információszerzésFEL

Egy, az 1960-as években végzett felmérés (Stone) szerint a könyvtárosok a szakmai továbbképzés formái közül a kötetleneket részesítették előnyben: legtöbbjük a szakirodalom olvasását, szakmai találkozókon való részvételt, az egyesületi munkát és más könyvtárak meglátogatását jelölte meg, mint leginkább kedvelt továbbképzési módot. Az 1980-as évek közepén egy hasonló vizsgálatban (Parson) a legtöbben (a szakirodalom olvasása mellett) a szakmai találkozókon, konferenciákon való részvételt nevezték meg, mint amelyeket leginkább előnyben részesítettek az előző két évben. A leghatékonyabbnak pedig az általában egy újabb szakmai fokozat eléréséhez szükséges kutatást, gyakornoki munkát és szakmai publikálást találták. Egy tanulmány, amely a szakkönyvtárosok továbbképzési szokásait vizsgálta az 1990-es években, rámutatott, hogy a továbbképzés leggyakoribb formái a profitorientált cégek és csoportok által nyújtott workshopok, ezután a szakmai szervezetek által szervezett workshopok, a saját intézményük által szervezett továbbképzések, valamint a felsőoktatási intézmények által tartott képzések voltak.
A kezdő tájékoztató könyvtárosokkal szembeni legfontosabb követelmény: referenszinterjú-technikák, informatikai ismeretek. A szükséges még: a referenszforrások, a könyvtár küldetése és működése, illetve bizonyos tanári képességek.

Régebbi hírforrás(ok): Austar--Chan: Reference librarians and keeping up-to-date. In: Reference and User Services Quarterly, 2004/1. Referálva: TMT 2006/6-7., ref.: Kovácsné K. Á.

Legyen elismert a könyvtárad! -- Készíts használóidnak könyvtári blogot!FEL


Azáltal, hogy a fogyasztók 'sorstársaik' véleményét tanulmányozzák, vagy éppen a saját tapasztalataikat írják le a blogon, sokkal mélyebb kapcsolatba kerülnek a márkával mint az eddigiekben valaha. Sőt, ezáltal komolyan részt vesznek a márkakép kialakításában is. Függetlenül attól, hogy éppen negatív tapasztalatukat vagy pozitív élményeiket teszik közzé -- mindenképp elkötelezetté válnak az adott márka iránt, hisz aktívan foglalkoznak vele. - F: szept. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mennyi is a hazai könyvtárhasználó? Ellentmondó számokFEL

A 2006. augusztus 7-10. között Budapesten rendezett Nemzetközi Olvasástársaság (International Reading Association) 21. olvasás világkongresszusán a 'Betűhidak -- a műveltség összefog' fő címet viselő konferencia több száz előadásának egyikeként tartott előadásom célja az volt, hogy bemutassam és elemezzem az elmúlt 50 év könyvtárhasználati és olvasási szokásainak változásait a hivatalos könyvtári statisztika, a Központi Statisztikai Hivatal adatainak alátámasztásával. Nemes Erzsébet előadásának cikkváltozata. - F: szept. 6.
link
-- A szerző a KSH adataira hivatkozva 2,189 millió ma a könyvtárhasználó Magyarországon. A közelmúltban a KIT-ben is említett Tárki--OSZK-felmérés adatai azonban ennél jóval kevesebbet, 11,5%.ot, azaz 1.14 milliót jeleznek (ld. Könyvtári Figyelő 2006/1. p. 31- 44 link ). A két szám közötti jelentős eltérés feltehetően a módszertanra vezethető vissza. Míg az utóbbi esetében a használók kérdeztettek meg, a KSH viszont feltehetően az egyedi beiratkozásokat (mondhatnánk: kölcsönzőkártyákat) számolta meg. A különbséget eszerint a több könyvtárba beiratkozottak adják -- e sorok írója pl. 3x van benne a 2,189 millióban, pedig egy is elég lenne belőle :-). Ezen felül talán nem mindegy, hogy melyikkel számolunk.

Régebbi hírforrás(ok): MG; link

Adatbázisok egymásközt: együttműködés az MTI és a FSZEK közöttFEL

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár beiratkozott olvasói ezentúl magánfelhasználásra ingyenesen érhetik el a Szabó Ervin Könyvtár központjában és 59 fiókkönyvtárában az MTI Híres emberek (Közszereplők Tára) szolgáltatásait. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár beiratkozott olvasói ezentúl magánfelhasználásra ingyenesen érhetik el a Szabó Ervin Könyvtár központjában és 59 fiókkönyvtárában az MTI Híres emberek (Közszereplők Tára) szolgáltatásait -- erről írt alá megállapodást kedden, Budapesten Vince Mátyás, a nemzeti hírügynökség elnöke és Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója. A Híres Emberek (Közszereplők Tára) olyan, folyamatosan frissülő adatforrás, melynek segítségével az MTI ellenőrzött adatbázisaiban a felhasználó pillanatok alatt megtalálja a politikusokra, művészekre, tudósokra, gazdasági szakemberekre, állami díjazottakra és más közszereplőkre vonatkozó információkat, személyükhöz kapcsolódó híreket, életrajzi adatokat, eseményeket, fotókat, videó- és hanganyagokat. Az adattárat az MTI egymástól függetlenül felépülő, naprakész adatbázisok összekapcsolásával működteti. A webes felületen egységesen kereshet a felhasználó a Magyar Távirati Iroda (MTI Híradatbank, MTI Fotóarchívum, MTI Videó-adatbázis, Ki Kicsoda), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA Akadémikusok, MTA Köztestület), a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány és a Budapest Music Center adatbázisaiban. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Digitárium, avagy világkönyvtárak a netenFEL

A bombát a Google robbantotta, amikor 2004 decemberében bejelentette "digitálisvilágkönyvtár-projektjét", s ezzel óriási felháborodást váltott ki az amerikai kiadók és szerzők körében. Reagálásként az EU politikusai is szorgalmazzák, hogy hozzanak létre a világhálón egy európai digitális könyvtárat. Dr. Tószegi Zsuzsanna szakmai főtanácsos, a Magyar Szabadalmi Hivatal vezető főtanácsadója naprakész információkat oszt meg olvasóinkkal a két hatalmas projektről, miközben megismerhetjük a hasonló indíttatású hazai kezdeményezéseket is. - F: szept. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtáros vándorgyűlés SepsiszentgyörgyönFEL

Az RMKE 2006. november 10.-én (9 órai kezdet) és november 11-én (14 óráig) tarja évi vándorgyűlését a Kovászna Megyei Könyvtárban, Sepsiszentgyörgyön. A szakmai tanácskozás címe: Változó olvasói szokások a digitalizált világban -- újabb kihívások kereszttüzében a könyvtár és az iskola. Rendezvényünket részben az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével közösen tartjuk, hisz a témában a tanárok is érdekeltek.
Az Egyesület biztosítja a résztvevők ingyenes szállását és étkezését, az útiköltséget csak az előadást vállalóknak. Várjuk jelentkezésüket az alábbi elérhetőségeken: biblio@kmkt.ro, tel: 0267-351609. A távolabb lakók számára már 9-én (csütörtök este) biztosítunk szállást. A részletes programot októberben közzé tesszük. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): RMKE-lista, Kiss Jenő, RMKE elnök

Próbavásárlás -- helyes linkkelFEL

Előző lapszámunkban tévesen közöltünk egy könyvtári álruhás 'vásárlással' kapcsolatos, Manci-adatbázisba mutató linket. A hivatkozott cikk címe és linkje helyesen: 'A legfőbb cél az elégedett használó. Sikeres vezetési elméletek közkönyvtárak számára' link
A témával kapcsolatban a Könyvtártudományi Szakkönyvtárból Fazokas Eszter a következő további forrásokat javasolja:
- Making complaints pay (Tegyük nyereségessé a panaszokat) Library Management 1994/5. p. 34-35.
- Complaining behavior of academic library users in South Korea (Egyetemi könyvtári panaszosok viselkedése Dél-Koreában) / Dong-Geun Oh. In: Journal of Academic Librarianship, 2004/2. p. 136-144.
(A KSZK-ban mindkét cikk hozzáférhető.) Hasonló, de közkönyvtári vizsgálatról szóló cikkek:
link
- Megjegyzések, panaszok és elismerések -- Az Ulsteri Egyetemi Könyvtár 2003-2004. évi jelentése
link
- Az Ausztrál Nemzeti Könyvtár panaszkezelési irányelvei; tájékoztató az olvasóknak
link
- Mit tegyünk, ha panaszunk van a London School of Economics könyvtárára?
link

Hírforrás:
2006. szeptember 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): (Fazokas Eszter javaslatai alapján)

A kiadók a tartalmak részleges, fizetett internetes elérhetőségét tanulmányozzákFEL

Nemzetközi munkacsoportot hoztak létre a napilap-, folyóirat- és könyvkiadók, amelynek a feladata egy olyan engedélyezési rendszer tanulmányozása, amely díjfizetés ellenében elérhetővé tenné tartalmaik részleges érhetőségét az internetes böngészőprogramok számára - közölte kedden a Lapkiadók Nemzetközi Szövetsége (WAN). - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Noszogatják az örökség-digitalizálástFEL

Noszogatni kell az Európai Unió tagországait, hogy gyorsítsák fel kulturális kincseik digitális másolatainak elkészítését. Az Európai Bizottság a könyvek, filmek, fotók stb. elektronikus formájának megteremtésére képes, nagy teljesítményű berendezések szolgálatba állítását kérte tőlük, hogy minél előbb kialakulhasson Európa kulturális örökségének digitális archívuma, az európai digitális könyvtár. A tagországoknak a másolás technológiai feltételeinek megteremtése mellett gondoskodniuk kell a szerzői jogok tiszteletben tartásáról, azaz adott esetben a jogdíjfizetésről, illetve a teljes körű, folyamatos hozzáférés lehetőségének biztosításáról. Felgyorsíthatja a virtuális könyvtár állományának bővülését, ha a tagállamok könyvtárai, múzeumai, oktatási és kutatási intézményei hozzákapcsolják ahhoz meglévő digitális gyűjteményüket. Ezek az intézmények hosszabb távon az európai digitális könyvtár virtuális épületszárnyaiként működhetnek. Az Európai Bizottság az unió kutatási és fejlesztési forrásaiból, illetve az eContentplus programból biztosít pénzt a digitalizálás költségeire. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közszolgák teljesítménymérése: átok vagy áldás?FEL

Szkeptikusok szerint nehéz lesz felállítani a közszférában a mostanában sokat emlegetett teljesítménymérés és motiváció rendszerét. Igaz, a sok évtizedes üzleti, illetve a nyugat-európai közszolgálati tapasztalatokat felhasználva sok buktatót el lehet kerülni. A módszer hátulütőiről és előnyeiről kérdezett meg szakértőket az mfor.hu. Hazánkban az állami- és a közigazgatási szférában kevésbé jellemző a kétirányú kommunikáció vagy éppen a csapatmunka, s inkább az alá- és fölérendeltségi viszony, valamint az autoriter vezetési stílus kap nagy szerepet. A megkérdezett szakemberek végezetül megjegyezték, hogy a magyar közszolgálati szervezetek sok buktatót elkerülhetnek, ha hatékonyan felhasználják a sok évtizedes üzleti, illetve a több mint 30 éves nyugat-európai közszolgálati tapasztalatokat. - F: szept. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Öt szövegírási alapszabály a direkt marketingben -- használók megszólításaFEL

Hogyan nem szabad reklámlevelet szerkeszteni? Melyek a direkt marketing legfontosabb formai elemei? Wolf Gábor a szövegírás alapszabályaira hívja fel a figyelmet.
1. A vevőről szóljon a kampány, s kevesebb legyen a többes szám első személyű alak,
2. Provokatív címsor kezdésnek,
3. Hasson az érzelmekre!,
4. Ne legyen túl rövid!,
5. Azonnali vásárlásra [könyvtár esetén: a szolgáltatás igényve vételére] motiváljon!
- F: szept. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár angolulFEL

Az Európai Egyetemi Intézet és a városi könyvtár együttműködéseként, uniós pályázati pénzből, angol nyelvű társadalomtudományi szakkönyvtár létesült Kőszegen. - F: szept. 22.

Hírforrás:
2006. szeptember 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Ismerkedés AmerikávalFEL

Pécs és Veszprém után kedden Debrecenben adtak át olyan információs pontot, amely a helyi lakosságnak segítséget nyújt az Amerikai Egyesült Államok jobb megismerésében. Az American Corner (Amerikai Kuckó) ünnepélyes átadásán az USA nagykövete, April H. Foley hangsúlyozta, hogy országa számára a biztonságpolitikai, diplomáciai és kereskedelmi együttműködés mellett fontos a két nép közötti kapcsolat szorosabbra fűzése. Ehhez nyújtanak segítséget a Magyarország nagyobb városaiban kialakított úgynevezett kuckók, melyek egy nyilvános könyvtárhoz hasonlóan működnek. - F: szept. 20.

Hírforrás:
2006. szeptember 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar elnök az IFLA tudásmenedzsment szekciója élénFEL

Barátné dr. Hajdu Ágnest, a SZTE JGYTF Könyvtártudományi Tanszékének vezetőjét, az ELTE oktatóját az IFLA legutóbbi konferenciáján a Knowledge Management szekció titkárává választották. - F: szept. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárbővítés a SágváribanFEL

A korábbi gazdasági iroda helyiségének felhasználásával duplájára növelték Tatabányán az Óvárosban a Ságvári Endre Általános Iskola könyvtárát. Jelenleg már hatvan négyzetméteren sorakozhatnak a könyvek. - F. szept. 26.

Hírforrás:
2006. szeptember 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári édességekFEL

Sütőverseny megrendezésével új programot indított nemrégiben a TEMI Nógrád Megyei Könyvtára az olvasóközönség kérésének eleget téve. A Nagyi mindig kisüt valamit című megmérettetésen 22 fajta sütemény várt elbírálásra. (...) A rendezvényen nagymamák, anyukák, apukák és gyerekek egyaránt jól érezték magukat, s az összes süteményt elfogyasztották. Ezek receptjeiből kiadvány is készül, amelyet minden résztvevő megkap, mások megvásárolhatják a TEMI könyvtárában. - F. szept. 26.

Hírforrás:
2006. szeptember 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Sebestyén György -- professzorFEL

Dr. Sebestyén György, az ELTE Könyvtártudományi Tanszékének és doktori programjának vezetője professzori kinevezést kapott a köztársasági elnöktől.- F: szept. 26.

Hírforrás:
2006. szeptember 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvet a képernyőrőlFEL

öretlenül nő az online vásárlások száma, aránya az idén is a hazai könyvpiacon, jóllehet, a forgalom még mindig csak töredéke a hagyományos boltinak, amelynek várható nagysága egyelőre nem jósolható meg. Azért nem tudja megjósolni senki, mert előttünk van a bevétel nagyobb hányadát hozó őszi-téli könyvvásár. Azt azonban meglehetős biztonsággal állítják a legnagyobb piaci szereplők, hogy a világhálón bonyolódó, úgynevezett online vásárlások legalább olyan arányban fognak növekedni 2006-ban Magyarországon, mint tavaly. Ez 20-40 százalékos gyarapodást, esetenként ennél jóval többet jelenthet -- miközben a teljes könyvpiaci forgalom növekedése akár szerényebb lehet a tavalyi 8 százaléknál. Hozzá kell tenni, 2005-ben a 62 milliárdos könyvforgalomnak 2-3 százalékát tette ki a világhálós eladás. - F: szept. 22.

Hírforrás:
2006. szeptember 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Internetnapi ünnepségekFEL

Online fotóalbummal és mindenki számára hozzáférhető internetes naplókkal szeretnék megünnepelni az első nemzetközi világhálónapot -- mondták a szervezők pénteken. Susan Crawford, jogászprofesszor, az "Egy Világháló Napja" (link nevű ünnepség ötletgazdája szeretné, hogy minél több ember ossza meg a másikkal, hogyan változtatta meg az internet megjelenése az életét. - F: szept. 25.

Hírforrás:
2006. szeptember 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Biblia a mobiltelefononFEL

Egy SMS-ben elküldött megrendelést követően ezentúl bárki letöltheti a teljes Bibliát a mobiltelefonjára Dél-Afrikában. Az új szolgáltatást a Szentírást különböző nyelvekre lefordító Nemzetközi Bibliatársulat (International Bible Society, IBS) helyi részlege nyújtja, 40 rand (1200 forint) ellenében. - F: szept. 22.

Hírforrás:
2006. szeptember 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A világ 25 legrosszabb weboldalaFEL

Egy vezető informatikai magazin közétette az általa legrosszabbnak titulált 25 weboldal listáját.
A listán valóban borzalmas weboldalak találhatók, például a rémes gyereknótákat tartalmazó link de meglepő módon a nagyok is kivívták maguknak az elismerést, például a hotmail.com, mint a spammerek mekkája, vagy a Microsoft Update oldala, amely borzalmasan rossz kezelhetőségével kapaszkodott fel a listára. A "vetélkedés" győztese egyébként a myspace.com közösségi oldal, mely több mint 90 millió felhasználójával a Világ talán legnagyobb közösségi oldala, és egyesek szerint népszerűsége felülmúlja Elvisét. A PC World azonban indokolta is miért pont ők, az indoklás pedig -- a csapnivaló dizájnon kívül -- inkább a közösségi portáloknak szól, mint személy szerint a myspace.com-nak, miszerint a felhasználók bizony akkora rumlit csinálnak saját oldalukon, mint egy tini hálószobája, valamint, hogy az oldal bizony melegágya a politikai aggitációtól kezdve a becsapásra játszó internetes eladásokig mindennek. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Interneten Magyarország legnagyobb használtlemez-kínálataFEL

A Hungaroton Records Hungaroton DVD Börze néven indította el Magyarország legnagyobb kínálatú használt, de felújított lemezeit forgalmazó boltját kizárólag interneten, a Fotexnet Áruházban. - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tananyag készül a tudatos fogyasztásrólFEL

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) idén április 26-án hozta létre a Tájékozott Fogyasztókért Klubot azzal a céllal, hogy a tájékoztatásnak új utakat nyisson. A klub célja, hogy a vállalatok számára megteremtse a fogyasztói tájékoztatásban való részvétel lehetőségét a megfelelő szakmai kontroll mellett, s egyúttal kielégítse azt a régóta meglévő igényt, mely a gazdasági vállalatok részéről jelentkezik a fogyasztóvédelembe való bekapcsolódást sürgetve. A klub kiemelten kezeli az oktatás ügyét, így a tagok elsőként egy a fogyasztói információk iskolai oktatását elősegítő program elindítását határozták el, amely az iskolások számára teszi könnyen elsajátíthatóvá a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos információkat. A tanári segédanyag szerkesztésében és az anyagok gondozásában az OFE munkatársai vesznek részt. Ezzel egy időben pályázatot írnak ki pedagógusok képzésére. Az akkreditált képzés költségét az első 10 jelentkező számára (pályázati elbírálás alapján) a TFK állja. A későbbiekben egy honlap is segíti az érdeklődőket. A link oldalon olvashatnak bővebben a klub működéséről, a tagokról, s a honlap fejlesztésével a jövőben elérhetőek lesznek további hasznos információk és szolgáltatások is. - F: szept. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újra indul a Magyar Nemzeti Bank 'Monetary -- közgazdálkodj okosan'FEL

A tavalyi év sikere után újra elindítja középiskolásoknak szóló vetélkedősorozatát a Magyar Nemzeti Bank. A 'Monetary- közgazdálkodj okosan' nevű megmérettetés célja, hogy minél többekkel megismertesse a jegybank működését, tevékenységét, továbbá hozzájáruljon a diákság általános pénzügyi ismereteinek fejlesztéséhez. A versengés online selejtezőkből, regionális elődöntőkből, s budapesti döntőből áll, s az ország bármely középiskolájának tanulói jelentkezhetnek, 4 fős csapatokat alkotva. A tét idén sem kevés, hiszen a megszerzett hasznos ismeretek mellett a legjobbak 1,000,000, 750,000, és 500,000 forinttal lehetnek gazdagabbak. - F: szept. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Metro Könyvtár a polcokonFEL

Magyar klasszikus prózai művekből álló, 26 darabos könyvsorozatot indít útjára a Metro hírújság szeptember 26-án, kedden. A rendkívül kedvező árú, komoly irodalmi értéket képező sorozat kiadása a napilap, és legismertebb Kossuth könyvkiadó együttműködésének köszönhető. Az első könyvet, Krúdy Gyula művét: A vörös postakocsit mindössze 99 forintért vásárolhatják meg az érdeklődők, a további műveket kéthetente, 990 forintos egységáron lehet beszerezni a Lapker hálózat üzleteiben, a Kossuth Kiadó vevőszolgálatánál. A kéthetente megjelenő prózai művek szerzői között megtalálható Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Kemény Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc és Móricz Zsigmond. - F: szept. 19.

Hírforrás:
2006. szeptember 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

További magyar városok a Google Maps-enFEL

A Google.hu megszerzése után nem sokkal bővítette online Magyarország-térképét a kaliforniai kereső. Keleten rossz a felbontás, nyugaton a helyzet változatlan. Alig jelentette be a Google, hogy hosszú évek után megszerezte magának a Google.hu domént, máris bővült a szolgáltatás: a cég online térképére, a Google Maps-re kedden felkerültek a magyar megyeszékhelyek, és még néhány megyei jogú város, köztük Érd és Sopron. A kisvárosok és falvak még várhatnak, és egyelőre nem találni két megyei jogú város, Hódmezővásárhely és Dunaújváros térképét sem. - F: szept. 26.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról