Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/40., 11. 1.

Könyvtár 2.0 -- 9. Összefoglalás
És mi lesz a Könyvtár 2.0 után?
'Pénzünk nincs több; most már csak ötleteink lehetnek' -- Stratégiák finanszírozásra
Első magyar könyvtári intézményi blog!
Blogok az ifjúsági könyvtári ellátás szolgálatában
RMKE Vándorgyűlés az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével
Ajándék integrált szoftver Bakonybélbe
'Megbocsátás hete' -- tanulságok kerestetnek
Iskolai könyvtári világnap -- ünnep Tapolcán
Könyvtárak a vatikáni szerződés ratifikálásában
Közérdekű szolgáltatások körének bővítése
Az OSZK szolgáltatásai sérültek számára
A könyvtárosi szempontok megnehezíthetik a könyvtárhasználatot
Győri egyetemi könyvtár -- terv van, de lassan elavul
Sapientia-toronykönyvtár Kolozsváron
A könyvtár tervezéséből kifelejtették az egyetemet
RMKE-képviselet a román Könyvtárak Országos Bizottságában
'Mégis öröm a könyvtári munka' -- segítés a szerelmeslevél-írásban
6,5 százalékos keresetemelést akar a közszféra
Kampány a szabad letöltésekért
Melyik a legbőkezűbb vállalat? - Itt az adománylista!
Világfórum az internet irányításáról
Áldozat kórházi könyvtáros, '56
Hogyan építsünk kis pénzből nagy márkát?
Az NKA Könyvtári Kollégium pántlikázott folyóiratpályázata
A Nobel után kapós lett Pamuk
Magyar tudományos folyóirat nemzetközi elismerése
Ismét a pataki könyvekről -- nincs róla igényes katalógus
Közönség előtt a rejtélyes Dante-kódex
Pintér Tibor -- könyvtárosság és írás
56-ról szerkesztettek könyvet a gimnazisták
Számítógéptörténeti kiállítás Nagybányán
Könyvtár az űrállomáson -- könyvtárost egyelőre nem keresnek hozzá
Interneten bukkant régészeti leletre egy informatikus
Mekkora a fizetésem, és mennyivel kereshetnék máshol többet?
Szakácskönyv allergiásoknak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtár 2.0 -- 9. ÖsszefoglalásFEL

Nyolc lépésben körüljártuk a 'könyvtár 2.0'-t. Új képet alkothattunk általa a könyvtárról, amely emberközelibb, rugalmasabb, az eddiginél. A 'Library 2.0 meme map'-en ( link ) az alapvető funkciókat az alábbi 8 pontban határozták meg: 1. Felhasználó-központúság 2. Technikailag megfelelően kialakított környezet 3. A felhasználó elérése a long-tail (elnyúló szakasz) által 4. A tartalomhoz egynél több eszközön is hozzá lehet férni 5. Tartalomközpontú szoftverek 6. Állandó változás 7. Web 2.0 alkalmazások és szolgáltatások használata 8. Nyitott szabványok. E funkciókat különböző tényezők határozzák meg, segítik, egészítik ki stb. Maga a könyvtár, mint intézmény is idetartozik, így fontos, hogy mint entitás, javasol, tanul, kombinál, szervez, összefog, és hagy(!) kitalálni és megtenni dolgokat, ezzel együtt pedig részvételre hív a munkában. (Az utolsó pont jelent leginkább újdonságot, hiszen a lehetséges használók alig ismerik a könyvtárakat, ráadásul a könyvtárak több innovációs lépéssel lemaradtak az információs társadalom éllovasaitól, vö. pl. az RSS-ek használata.) Ugyanezért fontos az OPAC is, amely lehetővé teheti a központosított keresést (amelyre volt számtalan ötlet és kísérlet Magyarországon is, de eddig nem sok eredménnyel). Csatolni lehet a rekordokhoz és a keresési eredményekhez az RSS-csatornákat is, s engedni a felhasználóknak a rekordcímkézést, és külön figyelni az OPAC-okhoz fűződő felhasználói visszajelzésekre. A fizikai könyvtár kiemelt szerepet kaphat pl. közös munka céljára való hangos terek létrehozásával. A felhasználókat segíteni lehet mobil eszközökkel (vagy pl. Wi-Fi-vel), melyek által saját maguk teremthetik meg az elmélyült munka feltételeit. A virtuális közösségszervező könyvtári funkció, ki használhatja a már létező hálózat-építő szoftvereket (itthon is már 17 könyvtár használja az iWiW-et), ill. sajátokat indítva be. Itt az általános kommunikáció mellett a felhasználói igények is találkozhatnak. Ezzel együtt integrálhatja az (elektronikus) oktatói környezetet, ezeknek otthont adva, továbbfejlesztve. Mindehhez pedig az intézményeknek a lehető legrugalmasabb és legcélratörőbb rendszert kell kidolgozniuk, integrálva a munkafolyamatokat és részterületeket, úgy, hogy közvetlenek és emberiek maradnak. Így bebizonyítható a használóknak, hogy a könyvtárnak nincsenek határaik, és bármikor segítséget tudnak nyújtani.

Régebbi hírforrás(ok): Takács Dániel, link

És mi lesz a Könyvtár 2.0 után?FEL

Az OCLC hírlevelében Wendy Schultz a könyvtár 1.0-tól (ahol a könyv nyersanyagként egy teremben található) a könyvtár 2.0-n keresztül (mely a határok nélküli mindig hozzáférhető bevonásra alapuló könyvtár) vizionálja a jövőt. Meglátása szerint a könyvtár 3.0 tisztán virtuális 'intézmény', a könyvtár 4.0 pedig gondolatok tornacsarnoka, ötletek laboratóriuma, vagy mesterséges szalon.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Pénzünk nincs több; most már csak ötleteink lehetnek' -- Stratégiák finanszírozásraFEL

A német tudományos könyvtárak ellátottsága sem rózsás az utóbbi időben. Elmar Mittler (1940) -- jelenleg a göttingeni egyetemi könyvtár (Staats- und Universitätsbibliothek, SUB) igazgatója --, 1974 óta szembesül vezetőként pénzügyi nehézségekkel és a létszámcsökkentés szükségességével, cikkében mégis azt hangsúlyozza, hogy nem kell a múltat túl rózsaszínűre, a jövőt pedig sötétre festenünk. Bevezetésképpen két példán illusztrálja a könyvtárak (szűk) ésszerűsítési lehetőségeit a SUB átszervezési megoldásait ismertetve, majd a gyarapítás nehézségeit, az elektronikus folyóirat-előfizetéseket, és a nyílt hozzáférés kérdéseit elemzi. Cikke végén a tudományos könyvtárak jövőközpontú gazdálkodásának tíz fontos alapelvét fogalmazza meg: ... Folyt.: link

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő 2006/2., ref.: Murányi L.

Első magyar könyvtári intézményi blog!FEL

Egyelőre a link -on, rövidesen a link -n olvasható az ELTE Egyetemi Könyvtár blogja, mint az első magyar intézményi könyvtári blog, mely az intézmény aktuális közleményeit tartalmazza könnyed stílusban, a fő célcsoport egyetemisták számára. Első bejegyzése: 'Az első bejegyzés. Blogol az Egyetemi Könyvtár. Miért blogol? A blog egy újabb lehetőség arra, hogy elérjük az Egyetemi Könyvtárba járó közönséget. Híreket tudunk megosztani, problémákat oldhatunk meg együtt, segítséget tudunk nyújtani, és hangsúlyozni tudunk néhány fontosnak tartott megújuló szolgáltatást. A blogok természetükből fakadóan kevésbé formálisak, és reméljük, hogy olvasóink is megkedvelik azt az alkalmi beszélgetést, ami bejegyzéseink alatt kommentezés címen fog zajlani. Szeresd az Egyetemi Könyvtárat, fedezd fel, amit nyújtani tudunk neked, vess fel és vitass meg ötleteket! Ezzel az Egyetemi Könyvtár közönségének, közösségének segítesz. Köszöntünk az Egyetemi Könyvtár blogjában!' -- Gratulálunk az elsőnek, és örömmel számolunk be a fürge következőkről. Nem tudom, hogy közkönyvtári vagy szakkönyvtári lesz-e a következő...

Régebbi hírforrás(ok): MG

Blogok az ifjúsági könyvtári ellátás szolgálatábanFEL

Legalábbis ez a címe annak az írásnak, amely a blogkészítés motivációjába és gyakorlati fogásaiba vezet be. A szerző maga az ifjúsági könyvtári ellátás gondolati infrastruktúrájának javítása érdekében indította blogját, de javaslatai nyugodtan kiterjeszthetőek. - F: okt. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

RMKE Vándorgyűlés az Anyanyelvápolók Erdélyi SzövetségévelFEL

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete idén részben az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével közösen szervezi meg vándorgyűlését, amelyet november 10-11-én tartanak a Kovászna Megyei Könyvtárban. A téma -- Változó olvasási szokások a digitalizált világban -- újabb kihívások kereszttüzében a könyvtár és az iskola - könyvtárosok és tanárok számára egyaránt érdekes. A konferencia első napján, délelőtt erdélyi magyar könyvtárosok és tanárok, valamint magyarországi szakemberek előadásait hallgathatják meg a résztvevők. Délután kerül sor a Kovászna Megyei Könyvtár névadó ünnepségére. A könyvtár Bod Péter nevét fogja viselni ezentúl, az ünnepségen az ő személyiségét, munkásságát bemutató előadások hangzanak el. November 11-én az AESZ és az RMKE szekcióülések keretében folytatja munkálatait, a délelőtti előadások után RMKE egyesületi problémák megbeszélése következik, majd könyvbemutatóval zárul a konferencia.

Régebbi hírforrás(ok): Kovászna Megyei Könyvtár

Ajándék integrált szoftver BakonybélbeFEL

Előző lapszámunkban beszámoltunk a bakonybéli könyvtárban folyó figyelemre méltó tevékenységről, illetve arról, hogy az intézmény nem rendelkezik katalógussal és könyvtári integrált rendszerrel. Cikkünk olvasása után jelentkezett Szilágyi Loránd NetLib-ügyvezető, aki közölte: integrált rendszerük licenszét (CD, kézikönyv, vonalkódok, vonalkód-leolvasó) ajándékozza a bakonybéli könyvtár részére. Az átadás nov. 8.-án Szentendrén a Pest Megyei Könyvtárban az országos SZIKLA-találkozón és bemutatón lesz. -- Gratulálunk az ajándékozónak és ajándékozottnak!

Régebbi hírforrás(ok): MG

'Megbocsátás hete' -- tanulságok kerestetnekFEL

Előző lapszámunkban a BME-OMIKK tapasztalatait idéztük a lejárt határidejű könyvek visszaszerzésére irányuló törekvésekkel kapcsolatban. Megbocsátás hetét szervezni ugyanis nem 'nagy ügy'. Az eseményt állományelemzési célra felhasználni, ügyfélkapcsolatokat építeni általa -- no, ez már igen. 2006/3.számunkban a Halis István Városi Könyvtár hasonló tapasztalatait idéztük a Zalai Hírlapból: 'A megszólítottak több mint fele, 366 fő jött el a megbocsátás hetei alatt könyvtárunkba, és 714 könyvet hoztak vissza -- mutatott rá Czupi Gyula. -- Fél évnél hosszabb ideje 190 olvasónk 412 dokumentummal tartozott, közülük is minden hatodik eljött és élt a lehetőséggel.' Kérjük olvasóinkat, hogy számoljanak be hasonló tapasztalataikról, adatelemző módszertani eljárásaikról a KIT-ben.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Iskolai könyvtári világnap -- ünnep TapolcánFEL

A Batsányi Általános Iskolában idén először ünnepelték meg az iskolai könyvtári világnapot. A keddi rendezvényen a gyerekek készítettek plakátokat, könyvjelzőket és kiírták a jelmondatot, hogy Olvasd, tudd, tedd. Amellett a könyvtárba csalogató szlogen is nagy sikert aratott körükben, a szokásosnál is többen látogatták a szépszámú olvasnivalót kínáló helyiségeket.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárak a vatikáni szerződés ratifikálásábanFEL

A 'Vatikáni Szerződést' ratifikáló 1999. évi LXX. törvény szövege: ... a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között a Katolikus Egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetű kérdésről 1997. június 20-án, Vatikánvárosban aláírt Megállapodás kihirdetéséről. -- 4. Cikk (1) Az Egyház kulturális öröksége, ezen belül az egyházi levéltárakban, könyvtárakban, múzeumokban és más gyűjteményekben őrzött értékek és dokumentumok a magyar kulturális örökség egészének fontos részét képezik. Az Egyház és a Magyar Állam vállalja, hogy együttműködik ezen örökség megőrzésében, gyarapításában és közhasználatának biztosításában. (2) A Magyar Állam részt vállal a vallási kulturális örökség emlékeinek és az egyházi szervek és intézmények tulajdonában lévő műemlékek és művészi alkotások felújításában és megőrzésében, az ugyanolyan állami kézben lévő kulturális örökségnek nyújtott támogatáshoz hasonló mértékben. Anyagilag ugyancsak támogatja az Egyház szervezetei és intézményei tulajdonában lévő levéltárak és könyvtárak működését, melyek állami támogatása megállapításánál -- a mindenkori államháztartási lehetőségek, illetve az ellátandó feladatok figyelembevételével -- az 1997. évi támogatás összegét kell alapul venni. - F: okt. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közérdekű szolgáltatások körének bővítéseFEL

Régebbi a hír, de érdemes olvasni: A könyvtárak közérdekű szolgáltatásainak bővítése érdekében megállapodást kötött egymással az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006. október 3-án Budapesten. A megállapodás aláírása egyben az 'Összefogás' Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat első programja volt. Fodor Péter, az IKSZ elnöke elmondta: a megállapodás célja, hogy az együttműködő felek kiemelt figyelmet fordítsanak a könyvtárakra, a különböző tudásgyarapítási lehetőségekre, az egészséges életmódra, a közösségi együttlétre, valamint az esélyegyenlőtlenség mérséklésére. A több mint 150 könyvtár részvételével zajló Országos Könyvtári Napokat, amelynek témája a társadalomért való összefogás volt, Magyarország 7 régiójában, kiemelt helyszíneken rendezték meg október 4-e és 14-e között. A célok eléréséhez hazai és európai uniós források is szükségesek, melyek megteremtése érdekében október 13-án Kecskeméten a két mostani aláíró intézmény megállapodást köt a Magyar Távirati Irodával, az APEH-hel, az Országos Egészségfejlesztő Intézettel, valamint a Külügyminisztériummal. Schneider Márta közölte: portálprogramot dolgoznak ki, melynek célja a könyvtárak tartalmi és infrastrukturális hozzáférhetőségének biztosítása. Törekednek arra, hogy olvasásra ösztönözzék a gyermekeket annak érdekében, hogy visszaszoruljon a kulturális analfabétizmus. A könyvtárak tartalmi és szakmai koordinációjának megvalósításával egy tudásközpont létrehozásán fáradoznak. Továbbá célként tűzték ki az országos dokumentumellátó rendszer fejlesztését is. - F: okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az OSZK szolgáltatásai sérültek számáraFEL

'Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Országos Széchényi Könyvtár az alábbi új szolgáltatásokkal és kiépített rendszerekkel áll a fogyatékkal élők rendelkezésére...' A közlemény tételesen felsorolja, hogy az OSZK mely szolgáltatásai érhetők el a mozgásukban korlátozottak, a vakok és gyengénlátók, a hallókészüléket használók számára. ... 'A könyvtár az akadálymentesítés kiépítéséért köszönetét fejezi ki a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány támogatásáért.' - F: okt. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtárosi szempontok megnehezíthetik a könyvtárhasználatotFEL

A könyvtárak használóinak csak kisebb része képes teljes hatásfokkal igénybe venni minden szolgáltatást. Egy nagyobb (Carnegie Library of Pittsburgh) és egy kisebb (Hennepin megye Broodale-i fiókkönyvtára) könyvtár példáján mutatja be a szerző, mennyi akadály gátolja a hatékony használatot, s miképpen lehet az olvasó számára megkönnyíteni a könyvtárban való eligazodást. A könyvtári tér és szolgáltatások átrendezése nem kíván föltétlenül átépítést is. Jó módszer, ha kiindulásként árnyékként követjük használóink mozgását a könyvtárban, -- így megállapíthatók a közlekedés és a tartózkodás zónái (az utóbbi helyeken célszerű például a tájékoztatások elhelyezése, a könyvtárosi segítség felajánlása). Kisebb könyvtárban merész lépésként akár 50%-kal is csökkenteni lehet az állományt, csupán azt az anyagot megtartva, amelyet a használók igényelnek. Itt érdemes ún. információs szomszédságokat is kialakítani, amelyekben egy helyen található az adott témára vonatkozó valamennyi dokumentum, együtt a kölcsönözhető és a prézens anyag. Tanácsos a nagy könyvkereskedések módszereit alkalmazni az állomány tálalásában. Az egyes állományrészeket, szolgáltatásokat ugyanazon rendben, módszerrel, szerkezetben kell felépíteni, hogy a használó eggyel megismerkedvén a többiben is könnyen eligazodhasson. A lényeg az, hogy a használó minél egyszerűbben és minél gyorsabban eljusson ahhoz a szolgáltatáshoz és dokumentumhoz, amelyre szüksége van. A gyakran történelmi és hangulati értékű, túlzsúfolt könyvtárépületek tovább nem nyújthatók, ezért helyes a használó szemszögéből időnként újra áttekinteni a térszerkezetet, a szolgáltatások és az állományok elrendezését. Számos esetben ugyanis a könyvtáros szempontjai érvényesülnek (pl. Dewey-rendszer, szakzsargon stb.). ami megnehezíti a használó eligazodását. Akár az állomány elrendezéséről, akár az online katalógusról van szó, kívánatos a célhoz vezető lépések számát a minimumra szorítani. (Ha valaki szakácskönyveket keres, ne kelljen egy egész hierarchián átverekednie magát.)

Régebbi hírforrás(ok): link

Győri egyetemi könyvtár -- terv van, de lassan elavulFEL

Az egyetem fejlesztésének most elkészült terveiben jócskán van elmaradás is, a régóta tervezett egyetemi könyvtár és központi egyetemi épület megépítése ugyanis több mint húsz éve húzódik. Utoljára három éve kapott ígéretet a város az ezt (nagyrészt) fedező állami pénzre, s bár a létesítményekre már évek óta a fiókban állnak a kész tervek, pénz híján azóta sem kezdődött el a megvalósítás. - F: okt. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sapientia-toronykönyvtár KolozsváronFEL

'Remélhetőleg már az elkövetkező napokban megkötjük a szerződést a tervezővel, és 2008 szeptemberében az új épületben kezdhetjük a tanévet' -- jelentette ki a Krónikának Tonk Márton, a Sapientia -- Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának dékánja. ... Az FKM Építészműhely két tömbből álló épületegyüttest képzelt el, amelynek elemeit a közbelső, faburkolatú díszudvar fölötti átjáróhíd köti össze. A hátsó, hétemeletesre tervezett torony földszintjén lesz az egyetem nagy aulája, a legfelső szinten pedig a könyvtár. - F: okt. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtár tervezéséből kifelejtették az egyetemetFEL

Öt kiemelt beruházás szerepel a 2010-es pécsi kultfővárosi programban, a tervezett helyszínek közül azonban csak kettőé biztos: a parkoké és köztereké, amelyeket 2010-re felújítanának és a Zsolnai Kulturális Negyedé, melynek helyszíne eleve adott. Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke (az említett két beruházás gazdája a megye): 'Egy héttel a beiktatásom után még nem igazán látok rá a kulturális fővárosi ügyekre, de eddig úgy tapasztaltam, minden program előkészítettsége ilyen, nagyjából a nullával egyenlő.' Mint elmondta: a Regionális Könyvtár és Információközpontnak még a helyszíne sem biztos; ráadásul a Pécsi Egyetem -- az az intézmény, amely a leginkább érdekelt lenne a programban -- csak most kapcsolódik be szakmai partnerként a tervezésbe. - F: okt. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

RMKE-képviselet a román Könyvtárak Országos BizottságábanFEL

2006 október 20-án létrejött a Könyvtárak Országos Bizottsága (Comisia Naţională a Bibliotecilor), a 334/2002. számú újraközzétett, a 26/2006. számú kormányrendelettel módosított és kiegészített könyvtári törvény alapján. A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületét a bizottságban Bedő Melinda képviseli (mbedo@bibliohr.topnet.ro). További információk a RMKE levelezőlistáján (rmke@yahoogroups.com) érhetők el. Ugyanott kerülnek közlésre a RMKE képviseletében előterjesztendő és előterjesztett dokumentumok. - F: nov. 1.

Régebbi hírforrás(ok): ReMeK-e-hírlap, Bedő Melinda. Hargita Megyei Könyvtár

'Mégis öröm a könyvtári munka' -- segítés a szerelmeslevél-írásbanFEL

Nemcsak az istenhitem meg a családom szeretete maradt velem, hanem dolgozhattam is a börtönben. Bár a Markó utcában szigorúbb körülmények között vagyok, mintha úgynevezett letöltőházban lennék egy női börtönben -- nem kivételeznek velem, egy vagyok a rabok közül --, mégis öröm a könyvtári munka. Lefoglal, és sok lánnyal ismerkedem meg általa. Van közöttük olyan, aki gyilkosságért került ide -- bár a börtönben nem divat egymás ügyeiről faggatózni --, van, aki nem tud írni-olvasni, tehát én írtam a szerelmes levelét… És még énekelhettem is. -- nyilatkozta Zalatnay Sarolta - F: okt. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

6,5 százalékos keresetemelést akar a közszféraFEL

A közszféra legalább az inflációt elérő 6,5 százalékos bruttó béremelést akar elérni 2007-re, ami a járulékemelés miatt így is 3,5-4 százalékos reálkereset-csökkenést jelent – közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. - F: okt. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kampány a szabad letöltésekértFEL

A tengerentúlon kampány indul a szabad letöltések védelme, a közvélemény és a törvényhozók felvilágosítása érdekében. Egy brit szervezet eközben kiállt a személyes célú másolás mellett. Az amerikai Consumer Electronics Association (CEA) több más szervezettel közösen a napokban indította útjára Digital Freedom névre keresztelt kampányát, amelyről a link címen tájékozódhatunk. Ennek célja a vásárlók és politikusok felvilágosítása, a vásárlói jogok, illetve a technológiai fejlődést védeni hivatott előírások ismertetése, mégpedig a szabad letöltésekért. A csoportosulás nagy veszélyben érzi az ingyenes letöltéseket, ám nem tagadják a szerzői jogok kapcsán felmerülő problémákat. - F: okt. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Melyik a legbőkezűbb vállalat? - Itt az adománylista!FEL

A Magyar Adományozói Fórum első alkalommal állította össze a vállalatok adományozói listáját, valamint a lista alapján először osztotta ki -- több kategóriában -- a Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozó díjat. Az adományozói lista összeállításának, valamint a Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozó díj átadásának célja, az adományozási szokásokra vonatkozó adatok összehasonlításán és publikálásán keresztül, a felelős és átlátható vállalati adományozás, ezáltal a vállalatok társadalmi szerepvállalása nyilvánosságának erősítése, valamint az erre legnagyobb hangsúlyt fektető vállalatok tevékenységének elismerése és példaként való bemutatása. A Magyar Adományozói Fórum megbízása alapján a Capital Research Piackutató Intézet 2006. szeptember 4-18. között végzett felmérést a legnagyobb nettó árbevétellel rendelkező több, mint kettőszáz magyar vállalat adományozási szokásairól. - F: okt. 26

Régebbi hírforrás(ok): link

Világfórum az internet irányításárólFEL

Az internetvilág legfőbb képviselői, valamint legalább 90 ország küldöttei vesznek részt hétfőtől Athénban az ENSZ égisze alatt megnyíló első Internetirányítási Fórumon. - F: okt. 30.

Régebbi hírforrás(ok): PrímOnline, link

Áldozat kórházi könyvtáros, '56FEL

... Fehér köpenyes személyzet ment ki az utcára, hordágyakkal behozni a sebesülteket. Zoltán emlékszik arra, hogy sikerült az orosz katonát is behozni és megmenteni. Én pedig magam láttam, hogy a fehér köpenyben és üres kezekkel utcára lépő kórházi könyvtárost lekaszálta egy nyomjelzős sorozat a tankból. A férfi a hordágyon halt meg, ahogy hozták el mellettem a folyosón. ... - F: okt. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan építsünk kis pénzből nagy márkát?FEL

Minden vállalkozás úgy indul, hogy 'ennek sikerülnie kell', ám jelentős részük még az első évet sem éri meg. Mi lehet a különbség az eredményes és a sikertelen cég között? Léteznek-e sikerreceptek? Az mfor.hu most induló sorozata elsősorban kis- és közepes vállalkozásoknak ad tippeket arra, hogyan lehet korlátozott költségvetéssel erős márkát létrehozni. - F: okt. 31., link -- Többen kérdezhetik, hogy könyvtári szempontból miért is érdekes a kisvállalkozásoknak szóló márkaépítés-cikk. Nos, egyrészt, mert a könyvtárosoknak szóló márkaépítés-cikk nem túl gyakori. Másrészt, mert túl gyakori, hogy a könyvtárak gyengék a pozícionálásban (túl sok használói csoporthoz kívánnak egyidejűleg ugyanúgy szólni -- ami persze aligha sikeres). Harmadrészt a 'könyvtár' mint márkanév is erősen gyengélkedik. Népszerűsége kicsi, és -- mint korábbi számainkban számokkal jeleztük is -- lassan csökken is a használat. Tehát érdemes elolvasni a cikket és indulhat az analógiás gondolkodás.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Az NKA Könyvtári Kollégium pántlikázott folyóiratpályázataFEL

A kollégium meghívásos pályázatot hirdet 2007. január 1. és december 31. között kiadásra kerülő hagyományos és internetes folyóiratok megjelentetésére. A pályázaton az alábbi lapok vehetnek részt: Könyvtári Levelező/Lap, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, Könyv és Nevelés, Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, Könyvtári Figyelő. - F: link -- Talán érdemes a fentiekkel kapcsolatban megjegyezni, hogy az egyetlen független hazai könyvtárszakmai lap, a KIT magántőkéből működik. A szakmai pénzügyi támogatások kiírásai pedig dedikáltak. A KIT 4 éve alatt 2400 olvasóra tett szert. A támogatott szakmai lapokkal együttműködve rendszeresen irányítja a figyelmet a támogatott lapok írásaira is. A KIT archívuma, amely a leggazdagabb híradatbázis a közelmúlt könyvtártörténetében, teljes (mintegy 6000 tétel), és bárki korlátozás nélkül kereshet benne. A KIT máshol nem közölt szakmai témák heti publikálása mellett tudatosan közöl a szakmai korlátokat feszegető híreket, kommentárokat, hogy támogassa a határokon átívelő gondolkodást.

Régebbi hírforrás(ok): MG

A Nobel után kapós lett PamukFEL

Orhan Pamuknak eddig három regénye látott napvilágot Magyarországon, ezek népszerűsége az idei irodalmi Nobel-díj kihirdetése óta ugrásszerűen megnőtt. Karácsonyra új könyvekkel és egységes arculattal bővül az író hazánkban kiadott életműve. - F: okt. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar tudományos folyóirat nemzetközi elismeréseFEL

Tizenkét évvel ezelőtt három megszállott magyar szövettanász, Kopper László, Orosz Zsolt és Tímár József elindítottak egy rákkutatással, patológiával foglalkozó angol nyelvű folyóiratot, amely teljesen meglepő módon azóta sem tűnt el, sőt nemrégen impakt faktort kapott, azaz nemzetközileg hivatalosan jegyzett folyóirattá vált. Kopper László és Tímár József professzorokkal, a Pathology & Oncology Research, azaz a 'POR' szerkesztőivel beszélgettünk. - F: okt. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ismét a pataki könyvekről -- nincs róla igényes katalógusFEL

Mostanáig vártam, hogy az Oroszország által visszaadott, sokak véleménye szerint tőle visszavásárolt sárospataki könyvekről az eddigi felületes tájékoztatás helyett részletes, pontos képet kap a nagyközönség. Hiába. Mindmáig senki sem beszélt világosan a visszatért anyag pénzben meghatározható értékéről, nem is szólva szellemi, kultúrhistóriai jelentőségéről. Pedig a közvélemény megérdemelné, hogy megtudja, vajon megérte-e ez a száz-egynéhány darab azt a 400 ezer dollárt, amit őrzési díjként legomboltak rólunk érte az oroszok. Előrebocsátom, igen, megérte. Érdekes, hogy annak idején nagyon gondos, évekig tartó nyomozásról írtak a bennfentesek, de a link internetes orosz honlapot senki sem említette. Pedig ott megtalálható a nagy valószínűséggel teljes, sokszázas lista. (Talán az lehetett a gond, hogy az interneten szörföző érdeklődők 'patak' szóra kerestek, pedig - feltehetően elírás folytán - 'patokra' kellett volna.) A közvélemény felháborodott azon, hogy az oroszok őrzési díjat kértek. Pedig ez elfogadott, még ha nem nagyon publikus gyakorlat is. Ilyen címen veszik vissza régen eltűnt műtárgyaikat a múzeumok, könyvtárak és levéltárak, kikerülve ezzel a sokszor bizonytalan kimenetelű pereskedést. Amikor először hallottam a 400 ezer dollárról, az azért számomra is sokkoló volt. A Nemzeti Múzeumban megnézve az anyagot megnyugodtam, de csak a dolog anyagi részét illetően. Nagyon bosszantott a feliratok önképzőköri színvonala, továbbá hogy nem készült a visszakapott könyvekről szakszerű és igényes katalógus. - F: okt. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közönség előtt a rejtélyes Dante-kódexFEL

Az Egyetemi Könyvtár kiállításán régi kéziratokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Hétfőtől öt napon át nézhetik meg az érdeklődők a Dante-kódexet a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem könyvtárában, a "Magyar pálos könyvkultúra" című kiállításon. A kódex mellett bemutatnak még több régi kéziratot, emellett a látogatók előadásokat hallhatnak a könyvtár ősállományáról és a corvina-programról. A Dante-kódexet egyébként azért tartják rejtélyesnek, ... - F: okt. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pintér Tibor -- könyvtárosság és írásFEL

Írótól nincs messze a könyvtárosság. -- Azt szoktam mondani: jó könyvtáros az, akihez ha bejön valaki, hogy szakdolgozatot kell létrehoznia, mondjuk, a cserebogarak halhatatlanságáról, akkor ebben nemcsak segíteni tud, hanem akár meg is tudná írni. Hiszen ismeri a téma kapcsán föllelhető összes irodalmat -- beszéli. Tizenhét évig dolgozott a szegedi egyetemi könyvtárban. -- Amikor a könyvtár átköltözött a TIK-be, azt még végigcsinálta, aztán elhívták a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatalhoz. - F: okt. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

56-ról szerkesztettek könyvet a gimnazistákFEL

Győrben alkotó módon tanulnak 1956-ról a gimnazisták. Korabeli nyugatnémet cikkeket kértek és kaptak német szerkesztőségektől, amelyeket le is fordítottak, és meg is jelentettek. ... A munkában a Révay Gimnáziumból több mint hatvan diák vett részt, de Győr majdnem minden középiskolájából dolgoztak benne önként jelentkezők. A 300 példányban megjelenő, kemény támlás, igényesen elkészített könyv könyvkereskedelmi forgalomban nem kapható. Jutalomként fogják kapni diákok, ezen kívül minden iskola könyvtára fog kapni belőle néhányat. Mivel rendkívül nagy az érdeklődés, valószínűleg utánnyomásra kerül sor. - F: okt. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Számítógéptörténeti kiállítás NagybányánFEL

Nagy Zsolt, romániai távközlési és informatikai miniszter pénteken 10 órakor nyitotta meg a Nagybányai Történeti Múzeumban a számítógép történetét bemutató kiállítást. - F: okt. 28.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Könyvtár az űrállomáson -- könyvtárost egyelőre nem keresnek hozzáFEL

Charles Simonyi lesz az 5. űrturista. A link világhálós honlapon egyelőre a kiképzés képei láthatók (megtudható például, hogy hogyan kell használni az űr-WC-t), és kérdéseket is fel lehet tenni. Később itt szándékozik közrebocsátani az űrutazásról szóló internetes naplóját is. Dr. Simonyi egyik terve, hogy könyvtárat alapít a nemzetközi űrállomáson. Két kötetet készül fennhagyni maga után, az egyik Robert Henlein tudományos fantasztikus regénye, "A Hold kíméletlen szerető" ("The Moon is a Harsh Mistress") a másik Goethe Faustja. - F: okt. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Interneten bukkant régészeti leletre egy informatikusFEL

Luca Mori olasz számítógépes rendszerszervező internautaként - vagyis a világhálón hajózva - saját lakhelye közelében ókori villa romjaira bukkant. Mori saját otthonát kereste a Google világtérképén (Google Earth), ahol bárki megtalálhatja akár a házat is, amelyben lakik. Lakóhelye, a Párma közeli kis település, Sorbolo közelében a szántóföld-parcellákat keresztező sötétebb foltokat fedezett fel a műholdképen. Nagyobb nagyításban megnézve derékszögű alakzatokat is látott a szemkontúrhoz hasonló, kb. 500 méter nagyságú ovális körvonal belsejében. - F: okt. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mekkora a fizetésem, és mennyivel kereshetnék máshol többet?FEL

A fizetesem.com oldalcsoport a felhasználók fizetését, illetve a fizetésüket befolyásoló tényezőket elemzi könnyen érthető grafikonok és rövid szöveges értékelés segítségével. A felhasználó tetszés szerint szűrheti a rendelkezésre álló adatállományt a különböző tényezők alapján (pl. férfi/nő, életkor, iskolai végzettség, iparág, munkatapasztalat, stb.). A fizetesem.com oldal segítségével Ön például - megállapíthatja, hogy fizetése hogyan aránylik a hasonló pozícióban dolgozók fizetéséhez - megtudhatja, mennyit keresne hasonló munkakörben egy másik iparágban - utánajárhat, hogy mennyi lenne a fizetése, ha Ön lenne a főnöke helyében - kiderítheti, hogy mennyit kell kérnie egy állásinterjún, ha a versenytárs céghez pályázik - leellenőrizheti, hogy más cégek gyakrabban emelik-e a dolgozók fizetését - utánanézhet, hogy mennyivel többet keresne, ha más városba költözne - tájékozódhat, hogy más mekkora vagyonra tett szert hasonló iskolai végzettséggel.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szakácskönyv allergiásoknakFEL

A biológia tudományos-fantasztikus korszakában élünk, amelyben szinte mindennap valami egészen új születik. Személyre szabott oltóanyagokról, daganatsejteket célirányosan irtó gyógyszerekről hallani - legutóbb a múlt héten Budapesten beszéltek erről az immungenomikai és immuninformatikai kongresszuson. ... Sokakat érdeklő eredmény, hogy az Egyesült Államokban létrejött egy elektronikus könyvtár, amely a ma ismert szinte valamennyi allergiát okozó anyagot felsorolja, kémiai szerkezetét bemutatja. Az adatbázis javaslatot ad az orvosnak arra, hogy az adott vegyületre allergiás betegnek milyen kezelés a leghatékonyabb. Gyakorlatilag ez egy nagy szakácskönyv, amelyből az orvos kikeverheti a hatékony főzetet. - F: okt. 28.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kithirlevel@gmconsulting.hu -ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról