Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/43., 11. 22.

A 2.0-ás könyvtáros esküje -- aláírásra és bekeretezésre
Skandináv design 1. -- Könyvtári rendszert bemutató kiadvány
Skandináv design 2. -- Könyvtárolóból tudásátadó
Megváltozott igényekre: közösségi tér és specializálódás
Elég a szenvelgésből -- a csökkenő könyvtári költségvetés értelmezése és kezelése
Ms Dewey -- Új könyvtári keresési felület-modell? :-)
Új keresőt fejlesztett ki egy 19 éves hallgató
Internetezők az új veszprémi egyetemi könyvtárban
Svájcban engedélyezik a magáncélú másolásokat
Tudománypártoló szerzői jogot akar Németország -- versenyt szeretnének
Az információ pénzt hozhat -- a bloggereknek fizettek
Alternatív információs csatornák -- sms és email Pannonhalmán
Veszélyben a köteles videópéldány
Testre szabott magazinok jönnek -- mit lépnek a könyvtárak?
Cseh közkönyvtári weboldalak értékelése -- fontos a könyvtár története?
Mint a mesében -- megint gyarapodik a Google-projekt csapata
Kis könyvtárak nagy hatása
Kairóban is digitalizálnak
Német digitalizálás -- mamut léptekkel
Stratégiai tervezés és stratégiai menedzsment a nemzeti könyvtárakban
Mind népszerűbbek az osztrák köz- és iskolai könyvtárak
Miért fontos a távmunka?
Korrepetálás az interneten
Google--Yahoo--Microsoft szövetség -- egységesített indexelés
A vállalati adakozás motivációi
Hűvösen fogadták a meleg pingvineket az amerikai szülők
Vágyálmok, most kőhalom -- OSZK, mint romló épület
Hazatért könyvek Debrecenben
Szótárcsere a Berzsenyi Dániel Könyvtárban
Átadták a szombathelyi főiskola forrásközpontját
Elavult szótárak ajándékba?
Moderáljunk, kérem!
Tarnaméra -- könyvadomány
DAT-konferencia -- (szinte) élő tudósítás
Mi újság a sztrádán? Most már sms-ben is megtudhatja
Az EU-alkalmazottak mindennapjai a világhálón
Különleges képek a Google Earth-ben


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A 2.0-ás könyvtáros esküje -- aláírásra és bekeretezésreFEL

- Felismerem, hogy az információ világa gyorsan változik, és hogy a könyvtáraknak nyitottan kell reagálniuk ezen változásokra, hogy biztosítsák a használók által várt és elvárt forrásokat, szolgáltatásokat! - Követni fogom a könyvtár használóinak információs kultúráját, és szakadatlan azért fogok küzdeni, hogy az így tanultakat felhasználjam a könyvtári szolgáltatásban! - Nem fogok szabatkozni könyvtáram miatt -- helyzetét reálisan fogom értékelni és nyíltan kimondom, mit lehetne és kellene tenni! - Aktív résztvevője leszek könyvtáram fejlesztésének! - Felismerem, hogy a könyvtárak lassan változnak, ezért munkatársaimmal karöltve bátorítani fogom a változás iránti fogékonyságot! - Élvezni fogom a pozitív változás izgalmát és örömét -- ezt az izgalmat és örömöt közvetítem majd munkatársaim és a használók felé is! - Elhagyom a kitaposott ösvényeket, ha van más és jobb út -- még akkor is, ha a régi csapás valamikor jónak bizonyult! - Kísérletező kedvvel állok a változások elé -- tudom, hogy hibázni fogok, de a hibákból történő tanuláshoz hibáznom is kell! - Nem várom meg, hogy valami tökéletes legyen és bevezethessem -- bevezetem, és a használók javaslatai alapján tökéletesítem! - Nem várom el a használóktól, hogy a könyvtáros szemével lássanak -- inkább a szolgáltatásokat formálom a használók elvárásaihoz, hogy többet tehessek, érthetőbben tehessem! - Tetteimmel igazolni fogom a könyvtárosi munka, mint szakma és mint hivatás létjogosultságát mindenféle információs környezetben, minden adódó esetben! ...

Régebbi hírforrás(ok): FIKSZ, link

Skandináv design 1. -- Könyvtári rendszert bemutató kiadványFEL

Az északi országok (Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia, Izland) könyvtárügyi hatóságainak összefogásával új angol nyelvű szakmai publikáció jelent meg Nordic Public Libraries in the Knowledge Society (Az északi országok nyilvános könyvtárai a tudástársadalomban) címmel link . A bevezetőt Jens Thorhauge, a Dán Könyvtári Hatóság vezetője írta. Az elektronikus formában ingyenesen elérhető kötet immár második a sorban. A 2002-es első összegzéshez képest azonban a felgyorsult könyvtárügyi fejlődés hatására a mű belső szerkezete alapvetően megváltozott: már nem országonkénti leíró fejezetek ismertetik az egyes országok könyvtárügyét. Rövid bevezető után tematikus esettanulmányokkal találkozunk, konkrét képet nyerve a fejlődés és az átalakulás irányairól, no meg az ezekkel együtt járó kihívásokról. A teljesség igénye nélkül néhány főbb vonás: Az északi könyvtárügy sokat merített az amerikai szabadpolcos közkönyvtári tradícióból. Ám speciális északi profilt jelentett a könyvtárügy és a társadalmi felvilágosító mozgalmak összekapcsolódása, valamint a közkönyvtárak helyi és nemzeti hangsúlyos szerepének nyílt politikai felvállalása. A második világháború után az Északi Tanács helyezte új keretek közé az északi könyvtárügyi együttműködést. A földrajzilag legsűrűbb és leglátogatottabb könyvtárak rendszerei alakultak ki, magas színvonalú épületekkel, gyűjteményekkel, szolgáltatásokkal és szakmai oktatással. A nyolcvanas évek közepéig a könyvtárak élete itt is a gyűjteményszervezés és a dokumentumfajták igényei köré formálódott. Az új információtechnológia, s az általa indukált társadalmi változások azonban alapjaiban kezdték ki a hagyományos könyvtári módszerek és értékek világát. Mára már az internethozzáférés, a modern információs technológiák használata lakossági szinten általánosnak mondható a régióban. Elsőrendű társadalmi feladattá vált az információs írástudás magas szintjének elérése, s a tudásigényes ágazatoknak megfelelő humán munkaerő megalapozása.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton

Skandináv design 2. -- Könyvtárolóból tudásátadóFEL

A könyvtárak gyűjteményközpontú intézmények helyett kulturális szolgáltató, tudásátadó szolgáltató pontokká változnak át, melyek mögött persze koherens hibrid könyvtári rendszerek állnak minden érintett országban. S ezek a rendszerek egymással összekapcsolódva is ugyanilyen koherens hálózatot alkotnak. Az intézményfenntartás felelőssége az egyes könyvtártípusok szerint megoszlik az erős helyi önkormányzati, a regionális és a nemzeti szintek között. A könyvtári rendszeren belül az egyes új virtuális szolgáltatások szakmai megalapozása mellett legalább akkora szerepet kap azok menedzselése. Önálló szolgáltatási arculat (brand) és egyéb marketingkampányok segítségével harcol a könyvtár a megbecsültségért az alapvetően megváltozó társadalmi és politikai környezetben. Miközben azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a nagyarányú virtualizáció közepette, az északi könyvtári rendszerek hibrid jellegűek: A hagyományos állomány materiális és szimbolikus eszmei értéke is fennmarad, sőt növekszik (például a minden eddiginél hatékonyabb könyvtárközi kölcsönzéssel). Ezt bizonyítják a növekvő kölcsönzési mutatók, s a helyi igények szerint épülő új közművelődési, illetve tudományos könyvtárak is. Az online zenekölcsönzés(!), a webalapú(!) tájékoztató termékek és szolgáltatások (tematikus webkalauzok, keresők, e-book és folyóirat-gyűjtemények otthoni(!) eléréssel, OPAC-ok s azok járulékos elemei, s az e-folyóiratok olvasása) békésen együtt élnek a hagyományos papír alapú szolgáltatásokkal. Az állampolgárok ezeket párhuzamosan igénylik. A könyvtár tere egyre inkább személyes találkozóhellyé válik, ahová jó bemenni, beszélgetni, tájékozódni (a helyi közügyektől a számunkra érdekes vagy fontos témákig mindenről), kulturális programokra járni. A könyvtár így kulturális központ, ahol a teljes könyvtári rendszer mind hagyományos, mind virtuális szolgáltatási vertikumával találkozik az olvasó. -- A további hírlevelekben néhány konkrét példát villantunk fel a fentiek érzékeltetésére.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton

Megváltozott igényekre: közösségi tér és specializálódásFEL

-- Látogatóink jelentős része fénymásolni, nyomtatni jön. Két éve működik nálunk ingyenes internet, azóta sok idősebb látogató is itt e-mailezik, a diákok pedig kiegészítő információkat keresnek a tananyaghoz -- mondta el Balogh Ferencné (Somogyi-könyvt-r, Szeged). A fiókkönyvtár vezetője elárulta: többnyire megpróbál egy-egy témához kötődő könyvet is a diákok kezébe adni, de nem mindig jár sikerrel. -- Megváltozott a könyvtárhasználat az utóbbi időben, a látogatók egyre inkább a kész információkat keresik, kevésbé hajlandók bogarászni a kötetek között. A fiókkönyvtári kölcsönzések száma stagnál, de egyre több vendég a hagyományostól eltérő szolgáltatásra tart igényt. -- Az olvasási kedv csökkenése miatt már nem szomorkodunk, most az új igényeknek kell megfelelni -- vallja Mihalecz Györgyi, a Somogyi-könyvtár fiókhálózati osztályvezető-helyettese. A fiókkönyvtárak egyre inkább olyan hiánypótló közösségi térré alakulnak, ahol a környékbeliek találkozhatnak, és a kézművességtől az ismeretterjesztő előadásokig számos különféle programon vehetnek részt. Az olvasói igények hívták életre a több helyen működő családi könyvtárakat -- ahol témák szerint kereshetők a könyvek --, és más fiókkönyvtárak 'specializálódását' is, ahol kiemelten gyűjtik a történelmi, az irodalmi, a természettudományos vagy éppen a szakácskönyveket. - F: nov. 21.

Régebbi hírforrás(ok): Délmagyarország, link

Elég a szenvelgésből -- a csökkenő könyvtári költségvetés értelmezése és kezeléseFEL

Az elmúlt 18 hónapban a költségvetés-csökkenés az USA-ban több helyen elérte az 50%-ot. Ám a helyzet súlyosabb, mert a könyvtárak által rendszeresen beszerzett szolgáltatások, dokumentumok, főképpen a folyóiratok ára jelentősen emelkedett. A könyvtárak vásárlóereje így még drasztikusabban esett vissza. Az ALA (az USA könyvtáros egyesülete) hagyományosan a közkönyvtárak finanszírozásának kérdését helyi ügynek tekinti, hiszen a költségvetés, illetve a célcsoport is helyben van. Eszerint a könyvtári stratégia legfontosabb dolga megbizonyosodni arról, hogy a helyi közösség tudatában legyen annak, hogy van könyvtára, és miért jó az számára -- mondta Carol Brey-Cassiano (az ALA elnöke, 2004-5-ben). Így az ALA támogatásképpen arra összpontosít, hogy segítsen a fenntartókban tudatosítani a könyvtár növekvő finanszírozásának fontosságát. A könyvtári finanszírozást kutató John Buschmann megállapítja: egy könyvtárigazgatónak, -vezetőnek, választott könyvtári hivatalnoknak és bizottsági tagnak sem szabad hinnie azt, hogy a könyvtáraknak megkérdőjelezhetetlen joguk van a közpénzekre. Lehet, hogy ez így volt az amerikai és kanadai történelem korábbi századában, de ez már a múlt. Megváltozott ugyanis a közfelfogás: az adófizetők szerint a közintézményeknek kevesebből több szolgáltatást kell nyújtaniuk. Ez az értékeltolódás az USA-n kívül pl. az Egyesült Királyságban is tetten érhető. Ott 2002-2003-ban a közkönyvtárakból való kölcsönzés 5%-kal esett vissza; könyvek esetében 1995-től számolva 31%-os a visszaesés. Ezek okát kutatva a Libri könyvtár-finanszírozó szervezet megállapította, hogy az utóbbi 20 évben nem volt reform, nyitvatartási idő növelés, elégtelen volt a gondoskodás a leromló, mennyiségében csökkenő állomány gondozásáról, frissítéséről. ... A megváltozott hozzáállást az is jelzi, hogy ha a hírekben alulfinanszírozott közintézményről esik szó, akkor azt egy-két intézmény pazarlásának bemutatása követi. A könyvtárak lehetőségei: 1. A könyvárak bizonyítsák be szolgáltatásaik nélkülözhetetlenségét. A könnyfacsaró történetek sora nem elegendő. 2. ... folytatás: link - F: Holt: Getting beyond the pain: understanding and dealing with declining library funding. In: Bottom Line 18 (2005) 4. Referálva: Könyvtári Figyelő 2006/4., ref.: Mikulás G.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ms Dewey -- Új könyvtári keresési felület-modell? :-)FEL

A Microsoft útjára indította legújabb online keresőjét, amely emberközelibb, mint a hagyományos webkeresők, ugyanis egy vonzó fekete nő van segítségére a felhasználóknak a világhálón való kutakodásaik közben. Egyértelmű, hogy a redmondi konszern leginkább a férfiaknak akar kedvezni új szolgáltatásával, ugyanis lehívva a link oldalt, a diszkrét, fekete ruhába öltözött Dewey kisasszony köszönt minket, akit az ismert Janina Gavankar színésznő alakít. A hölgy vár egy darabig, hogy a honlapra látogató személy megkezdje a keresést, azonban ha azt észleli, hogy ez nem történik meg, felszólítja az internetezőt, hogy gépeljen be valamit az üres mezőbe, közben pedig kedvesen mosolyog. Ha a felszólításra sem reagál a felhasználó, akkor türelmetlenül megkopogtatja a képernyőablakot, s rákérdez, hogy van-e itt valaki. A keresések közben különböző történetekkel, illetve kommentárokkal szórakoztatja a hölgy az internetezőket, ám ha úgy tartja kedve, akár telefonját is előkapja, hogy lebonyolítson egy gyors beszélgetést. Akik gyorsan akarnak információhoz jutni, azoknak nem érdemes Ms. Deweyval kerestetniük, viszont akik a szürke hétköznapokat akarják egy kicsit elviselhetőbbé tenni, azoknak mindenképp ki kell próbálniuk a Microsoft új szolgáltatását. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új keresőt fejlesztett ki egy 19 éves hallgatóFEL

A program képes nemcsak szövegekre, de képekre és audiofájlokra is rákeresni és sorrendbe rendezni. Ezzel a Würzburg melletti Mainbernheimből származó 19 éves diák feladta a leckét a keresőpiac többi szereplőjének. A Markus Franz által létrehozott kereső prototípusa az M4 nevet viseli. Érdekesség, hogy a programban már számos olyan funkció is van, amelyet a Quaero nevű európai kereső fejlesztői még csak terveznek létrehozni. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetezők az új veszprémi egyetemi könyvtárbanFEL

Bár a hallgatók már birtokba vették, hivatalosan ma adják át az új veszprémi egyetemi könyvtárat, ami a korábbihoz képest dupla területen, kétszer annyi szabadpolcos könyvvel és tízszer annyi számítógéppel várja a diákokat. ... Egyházy Tibornétól megtudtuk: számos adat jelzi a korábbi és az új könyvtárépület közötti különbségeket: így például 2400 négyzetméter helyett most 5000 négyzetméteren működhetnek, az olvasótermekben 130 hallgató helyett egyszerre akár 440-en is elférnek, míg a korábbi 15 számítógép helyett mostantól 140 asztali gép használható a könyvtárban, de további kétszáz internetes csatlakozópontot is kiépítettek a laptoppal érkezők számára. A régi épületben csupán 40 ezer könyv fért el a szabadpolcokon, az új helyen több mint 70 ezer, de az állomány gyarapodása sem okoz majd gondot, mivel további hatvanezer kötettel bővíthető a kapacitás. Az egyetemi könyvtárhoz tartozik egyébként két jegyzetbolt, egy kiadó cég, valamint egy nyomda is. -- Az egyetemisták könyvtárhasználata, az általuk igényelt szolgáltatások köre folyamatosan változik - mondja az igazgatónő. - Egyre több multimédiás anyagra, digitalizált formában is elérhető jegyzetre van szükségünk. Első körben az egyetemi kiadó által megjelentetett mintegy 300 jegyzetet szeretnénk feltenni a belső számítógépes hálózatra. Változnak az olvasási szokások is: régebben például 800 külföldi szakfolyóiratot járattunk, ma ennek a töredékét, miközben a diákok több mint 25 ezer folyóirat teljes szövegét érhetik el a könyvtár számítógépes rendszerén. A ma átadásra kerülő új veszprémi létesítmény mellett jelenleg több felsőoktatási intézményben is folyik könyvtárfejlesztés -- jórészt az oktatási tárca jelentős támogatásával -, így például idén kezdődött és 2008-ra fejeződik be a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola 680 millió forintos beruházása. Az elmúlt években számos diákvárosban avattak új vagy felújított egyetemi könyvtárakat: az idén vehették birtokba a hallgatók például a Kaposvári Egyetemen a félmilliárd forintért megépített bibliotékát, míg tavaly adták át a szegedi és a debreceni universitasok új könyvtárait is. Három helyszínen - az ELTE-n, a békéscsabai Tessedik Sámuel Főiskolán, valamint a bajai Eötvös József Főiskolán -- a közelmúltban PPP-konstrukcióban indult könyvtárfejlesztés. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Svájcban engedélyezik a magáncélú másolásokatFEL

Csupán néhány módosító javaslatot terjesztett be a svájci parlament jogi bizottsága a szerzői jogi törvény reformtervezetével kapcsolatban. A cél az egészséges egyensúly megteremtése a művek védelme és a másolási lehetőségek között. A legfontosabb változás, hogy egyrészt biztosítani akarják a szerzői és a kiadói jog által védett művek védelmét, másrészt lehetővé tenni, hogy magáncélú másolatok, akár a másolásvédelmek feltörésével is készülhessenek egy adott szoftverről, zenei albumról, filmről vagy játékról. A szakemberek és a politikusok ezenkívül azt szeretnék, hogy ha a jövőben Svájcban engedélyeznék például a tudományos előadásokhoz köthető tartalmak legális másolását is. Szintén fontos változás lenne, ha legálissá válna a különböző művek magáncélra való letöltése a világhálóról. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tudománypártoló szerzői jogot akar Németország -- versenyt szeretnénekFEL

A német parlament jogi bizottsága szakembereket hallgatott meg, akiknek a többsége egyértelműen a jelenlegi szerzői jogi törvények megváltoztatása és a tudomány, illetve a szabad verseny mellett foglalt állást. 'Tudomány ott lehet, ahol piaci verseny van' -- jelentette ki Reto Hilty, a müncheni Max Planck Intézet igazgatója. A piaci versenyt viszont az egyre gyakrabban alkalmazott digitális másolásvédelmek és a jelenlegi jogszabályok gyakorlatilag teljesen lehetetlenné teszik. Reto Hilty ezért azt kérte a bizottságtól, hogy enyhítsenek a jelenlegi törvényeken és tegyenek lehetővé úgymond kiskapukat, amelyek hozzájárulhatnának a szabad piaci versenyhez és élénkítenék a gazdaságot. A szakember javaslata szerint például egy mű szerzője hat hónappal az első megjelenést követően maga dönthetne arról, hogy máshol is megjelenteti-e az adott könyvet vagy szöveget. A fő cél azonban nem a kiadói jogok korlátozása lenne. A Max Planck Intézet Szellemi Tulajdon Részlegének vezetője szerint az új tervezet 52b és 53a paragrafusa gyakorlatilag 'őskövület', vagyis semmi esetre sem tekinthető korszerű szabályozásnak. A két paragrafus értelmében például a könyvtárakban, a múzeumokban vagy az archívumokban kötelező elektronikus olvasóhelyek létrehozása és a tárolt anyagokról másolatot csak külön díjazás ellenében, szigorú felügyelet mellett lehet készíteni. - F: nov. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az információ pénzt hozhat -- a bloggereknek fizettekFEL

A Carnation az Econettel együttműködve elsőként tervezett és vásárolt olyan kampányt, ahol médiafelületként személyes blogok egy csoportját alkalmazta. Magyar blogsite-okon először fordult elő, hogy egy kimondottan fiataloknak kommunikáló márka kampánya során nem csak az egyik blogszolgáltató címlapján, és nem csak egy-egy jól ismert blogon, hanem bloggerek bevonásával a személyes naplókban is megjelentek fizetett banner hirdetések. - F: nov. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Alternatív információs csatornák -- sms és email PannonhalmánFEL

Előző lapszámunkban hírt adtunk a Books To Go online könyvcsomag-rendelés szolgáltatásról. Pannonhalmáról kaptuk a hírt: 'Ingyenes szolgáltatásunknak nem adtunk hangzatos nevet, de amióta a könyvtárunk e-mail (2002) és mobiltelefonos (2003) eléréssel bír, azóta olvasóink kéréseiket ezeken a csatornákon is eljuttathatják. A kérésekre a lehető legrövidebb időn belül vissza is jelzünk. Ha több könyvtárból könyvtárközi kölcsönzéssel tudjuk teljesíteni, és ezek a dokumentumok nem ugyanazon napon érkeznek, akkor minden érkezési napon e-mailt vagy sms-t küldünk. A helyi kábeltévén keresztül heti gyakorisággal felhívjuk a figyelmet erre a szolgáltatásra, beiratkozáskor szóban adunk róla tájékoztatást. Minden olyan helyen, ahol a nyitvatartás megjelenik, pl. olvasójegy, megtalálják e-mail címünket és mobilszámunkat. Ezek a lehetőségek a tágabban értelmezett nyitvatartás részei. Az e-mailben és sms-ben érkező kérésekről statisztikát nem vezetünk. Többnyire a 16-40 éves korosztály veszi igénybe, elsősorban azok, akik valamilyen felsőoktatási intézményben tanulnak. A kérések száma hetente kb. 4-5.'

Régebbi hírforrás(ok): Izer Zoltán, Városi Könyvtár, Pannonhalma

Veszélyben a köteles videópéldányFEL

Habár a Magyar Televízió már több mint 4 milliárd forintot kapott az archív anyagok közzététele érdekében, eddig alig 200 órányi anyagot digitalizáltak. A munka folytatása is kétséges. Az köztudott, hogy az Országos Széchényi Könyvtár minden, Magyarországon megjelenő nyomdaterméket gyűjt, a könyvekből úgynevezett köteles példány jár neki. Az kevésbé ismert, hogy hasonló szerepet tölt be a Nemzeti Audiovizuális Archívum (Nava), amely a sugárzott televíziós és rádiós műsorokat gyűjti. Tulajdonképpen magyar nemzeti műsor-szolgáltatói kötelespéldány-archívum. Saját honlapján közzéteszi, amit a szerzői jog szerint bárki megnézhet vagy meghallgathat. - F: nov. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Testre szabott magazinok jönnek -- mit lépnek a könyvtárak?FEL

Hamarosan a Nyugat Európában már elterjedt személyre szabott magazinokra is előfizethetnek a magyar olvasók. A lojalitás növelésére és célzott hirdetések elhelyezésére is alkalmas lehet a szelektív kötés, melynek lényege, hogy az előfizetők számára készített lapszámokba az olvasó érdeklődési körének megfelelő pluszoldalakat helyeznek el az állandó tartalom mellé. Az extra melléklettel nemcsak az előfizetőket láncolhatják magukhoz a kiadók, hanem célzott reklám elhelyezésére vágyó hirdetőket is szerezhetnek. - F: nov. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Cseh közkönyvtári weboldalak értékelése -- fontos a könyvtár története?FEL

A honlapok minőségének elemzésére idén nemcsak az MS Internet Explorer-t használták, hanem a Firefox-ot is. A honlapok aktualizálásának értékelésében nem állt minden esetben rendelkezésre adat, mert a könyvtárak nagy része nem teszi közzé a frissítés dátumát. Számos olyan könyvtár akadt, amelyik 2002-ben vagy korábban aktualizálta honlapját. A hiányos adatok az amerikai Webarchiv-ban őrzött verziók által lettek összehasonlítva. A könyvtár elérhetőségére, címére vonatkozó adatok értékelése valamivel könnyebbnek bizonyult. Még mindig sok könyvtár nem tartja fontosnak, hogy megkönnyítse használói számára a könyvtár megközelítését. Csak közepes értékelést kaptak azok a könyvtárak, ahol hiányzott a címből a postai irányítószám közlése. Maximális pontszámot csak azok a könyvtárak kaptak, ahol a pontos cím mellett a megközelítés módja is részletezve volt. Fontos értékelési szempont volt a tavalyihoz hasonlóan a könyvtárak történetének közlése. A korabeli fotók és részletes könyvtártörténet esetén kaptak a honlapok maximális pontot. Az állományra vonatkozó adatok csak akkor kaptak maximális értékelést, ha online katalógussal is rendelkeztek a könyvtárak. Közepes értékelést kaphattak azok, akik feltüntették a beszerzett periodikákat és könyvújdonságokat, de a könyvtárak 40%-ánál idén ezek az adatok hiányoztak. Az online katalógusok száma azonban 2005-ben jelentősen növekedett, további 42 könyvtárral. Az online szolgáltatások értékelésében fő szempont volt, hogy a használó a könyvtár felkeresése nélkül, távolról tudjon hosszabbítani és előjegyzést kérni. Maximális értékelést kapott az a könyvtár, ahol távolról új olvasóként regisztráltathatta magát a használó, vagy ahol SMS-ben vagy e-mailben lehet újdonságértesítést kapni. De azok a könyvtári honlapok is kaphattak pontot, ahol nincs ugyan online katalógus, de lehetett dezideráta kérésre illetve könyvtárközi kölcsönzésre vonatkozó űrlapot kitölteni.

Régebbi hírforrás(ok): Bzozek: Stav domácích webových stránek veřejných knihoven na konci roku 2005/1-2., 2006/2.In: Čtenář. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4., ref.: Prókai M. Manci: link

Mint a mesében -- megint gyarapodik a Google-projekt csapataFEL

Lassan már olyan lesz, mint a mesében: te is arra jössz? - akkor menjünk együtt… Bejelentették, hogy a Google digitális könyvtári projektjének kilencedik résztvevője a Virginiai Egyetemi Könyvtár (University of Virginia Library, Charlottesville) lesz. Ezt az egyetemi könyvtárat az amerikai történelem egyik legnagyobb alakja, Thomas Jefferson hozta létre. Ma az UVL több mint 5 millió kötetnyi állománnyal (ezen belül 300 ezer régivel), továbbá 17 millió kézirattal stb. rendelkezik, s különösen gazdag a 18-19. századi amerikai történelmi és irodalmi anyagban. Az UVL 1992-től fejleszti digitális könyvtárát. Mostani döntésüket a rektor és könyvtárigazgató is a jövőnek szánt jelentős előrelépésnek minősíti, amely erősíti globális elkötelezettségüket a tudomány támogatására. Működésükről még pár adat: kari könyvtárak 13 helyen, összesen évi egy millió kölcsönzés, 43 ezer könyvtárközi kölcsönzés (küldés), 230 könyvtáros és 380 (!) diák segítő, 26 milliós költségvetés (5 milliárd Ft). (ref.:SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Kis könyvtárak nagy hatásaFEL

2005-ben az Egyesült Államokban a Library Journal versenyt hirdetett a legjobb kis -- néhány ezer olvasót szolgáló -- könyvtáraknak. A vizsgált kritériumok: új programok és szolgáltatások kreatív megvalósítása; a számítógépekhez való hozzáférés innovatív megoldása; a helybeliek fokozatos bevonása a könyvtári tevékenységekbe; központi szerep vállalása a helyi társadalmi életben. A Bill és Melinda Gates Alapítványból odaítélt 10 ezer dolláros díjat 143 jelölt közül a Haines Public Library nyerte. A 2600 lélekszámú községet itt 7 könyvtáros és 75 önkéntes látja el a hét minden napján. A közösség hétköznapjainak és ünnepeinek aktív résztvevője a könyvtár. Egyik (egy indián szervezettel közösen szervezett) programja keretében 10-21 év közötti fiatalokat képzett ki a számítógép-használatra és ismereteik továbbadására közösségük idősebb tagjai számára. A program második szakaszában a fiatalok filmeket, hangfelvételeket stb. készítettek az amerikai őslakosok kultúrájáról. Ez ma a könyvtár egyik legkeresettebb gyűjteményrésze. A könyvtárat ünnepek idején a turisták is megszállják, ezért vezeték nélküli hálózati kapcsolatot biztosítanak, és laptopokkal látják el a megnövekedett használói gárdát. Az internet-használat ingyenes biztosítása fontos tanulság lehet a lengyel közkönyvtárak számára is. A kiskönyvtárak másik csoportját a szakkönyvtárak között találjuk. A felsőoktatási, kutatóintézeti, vállalati stb. bibliotékák szűk olvasóközönség speciális igényeit szolgálják ki, a lehető legrelevánsabb és legfrissebb anyaggal. Az egyszemélyes könyvtárak teherbírása korlátozott: függ az állomány, a gyarapodás és a szolgálandó közösség nagyságától. Lengyelországban 2001-ben 981 felsőoktatási intézmény könyvtára közül 160 rendelkezett honlappal, ma 262, közöttük 129 intézeti, tanszéki, fiókkönyvtár. Ezek a kiskönyvtárak jobban tudják követni az oktatók igényeit, mert közelebb vannak hozzájuk. Különösen gyakoriak a pedagógiai könyvtárak (alap, fiók vagy kihelyezett), amelyek az oktatókkal és hallgatókkal szoros kapcsolatban dolgoznak, és hozzájárulnak a vidékről érkező diákok hátrányainak leküzdéséhez. Az újabb alapítású állami felsőfokú szakképző intézmények könyvtárai pedig fontos bázisai lehetnek az információs társadalomnak. Általában igen magas színvonalon működnek: könyvtárosaik jó, speciális szakmai felkészültséggel rendelkeznek, a munkafolyamatok automatizáltak, részt vesznek a könyvtári hálózatokban. Fenntartásuk költségeit ellensúlyozza szellemi értékük, társadalmi hasznosságuk és a közösségre gyakorolt nagy hatásuk.

Régebbi hírforrás(ok): Gruszecka: Małe biblioteki duży wplyw. In: Poradnik Bibl. 2006/2. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4. ref.: Orbán É., Manci: link

Kairóban is digitalizálnakFEL

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár (KK) együttműködési megállapodást kötött a kairói Egyiptomi Nemzeti Könyvtárral (ENK), melynek értelmében utóbbi a legkorszerűbb digitalizálási technikával lett felszerelve egyedülálló kincsei átmentésére és közzétételére. A közös projekt az iszlám civilizáció és tudomány 800 és 1600 közt született értékeit kívánja abba a Digitális Világkönyvtárba (World Digital Library) juttatni, amelyet a KK javaslatára az UNESCO hoz létre. A projekt finanszírozását támogatja az új Alexandriai Könyvtár (Bibliotheca Alexandrina) is, melynek fővédnöke köztudottan az egyiptomi elnök felesége. (ref.: SP) - F: nov. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Német digitalizálás -- mamut léptekkelFEL

A DFG, a legnagyobb német kutatásfinanszírozó szerv mostantól évi 30 millió eurót (7,5 milliárd Ft) -- 2008-tól ennek dupláját -- kíván digitalizálásra fordítani (a DFG az elmúlt öt évben összesen már 25 millió eurót adott számos digitalizálási projektre). A mostani megaprojekt felelőse, Dr. R. Goebel eheti interjújában elmondta, hogy szándékukban áll az összes 16. és 17. századi német nyomtatvány digitalizálása 2012-re. A DFG is csatlakozott az u.n. Berlini Nyilatkozathoz, mely a tudományos források nyílt hozzáférését célozta. A németek szoros kooperációra készülnek az angolokkal, továbbá a holland és dán elektronikus könyvtári projekt vezető szakembereivel a Tudás Cseréje (Knowledge Exchange) elnevezésű összeurópai szervezet keretében. (SP) - F: nov. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Stratégiai tervezés és stratégiai menedzsment a nemzeti könyvtárakbanFEL

Az utóbbi tíz évben forradalmi változás zajlott le a nemzeti könyvtárak környezetében. Választaniuk kell aközött, hogy továbbra is passzívak és elitisták maradnak, vagy pedig aktívan hozzáférhetővé teszik erőforrásaikat egy szélesebb közönség számára. A másik tényező, ami a változásokat ösztönzi, az értékközpontú szemlélet. A kormányzati költségvetések világszerte nagy nyomásnak vannak kitéve. Bár nem valószínű, hogy bármely ország megszüntetné nemzeti könyvtárát, az elkerülhetetlen, hogy a könyvtáraknak juttatott állami finanszírozás csökkenjen, hacsak nem mutatható ki egyértelműen, hogy ezek az intézmények milyen hasznot hajtanak. Stratégiájuk 'hullámai':
1. Az első hullámban, amely több évtizedig tartott, alapították meg a könyvtárat, ekkor a dokumentumok gyűjtésére és megőrzésére összpontosítottak. A kutatók túlnyomórészt könyvtáros által közvetített szolgáltatásokban részesültek.
2. A második hullámot a használók széles körének önálló hozzáférése jellemezte, ez legtöbbször távoli online hozzáférést jelentett. A legtöbb nemzeti könyvtár e tekintetben még a növekedés szakaszában van; fejlődésük országonként különböző irányt vett. Világos döntésre van szükség az aktív-passzív dilemmában. Kívánja-e a nemzeti könyvtár jelentősen növelni használói bázisát?
3. A harmadik stratégiai hullám új irányokat tartalmaz majd, ilyen irány lehet például, hogy a nemzeti könyvtár a tudásnak ne csak őrzője legyen, hanem létrehozója is, és az információt és tudást keresőknek olyan mechanizmusokat bocsásson rendelkezésükre, amelyek révén egymással interakcióba léphetnek, és ezáltal ösztönözze új tudás létrehozását.
- Például adjon internetes tároló helyet a használók számára dokumentumaik gyűjtéséhez, és ezekből anyagokból vegyen fel egy válogatást állandó gyűjteményébe.
- Egy másik irány lehet, hogy a nemzeti könyvtár üzleti alapokra helyezze tudásbázisát. Ezt a legtöbb könyvtár eddig elutasította, de unikális kincseik értékesek az üzleti világ számára, tehát van lehetőség közös üzleti vállalkozásokra.
A hozzáféréshez szükséges technikai készségek és szaktudás is rendelkezésre áll ma már a könyvtárakban. Eddig a nemzeti könyvtárak jobbára passzív intézmények voltak, most mindenképpen világos marketing-stratégiára van szükségük. Az interjúkkal, online felmérésekkel, fókuszcsoportokkal végzett igénykutatás során megállapítható lesz, hol túlzottak és hol nem elegendőek a szolgáltatásaik. A nemzeti könyvtárak szolgáltatásaikat eddig általában nem kezelték termékekként, szolgáltatási kínálatként. Külön kell kezelni a helybeni és a távoli használókat. A stratégiai fejlesztés sosem volt a nemzeti könyvtárak erőssége, de azzá kell válnia. A stratégia megvalósítása során különös figyelmet kell fordítani a teljesítménymutatókra, stratégia megvalósítása érdekében történt előrelépésre (ennek ideális eszköze az úgynevezett balanced scorecard, BSC módszer).

Régebbi hírforrás(ok): link

Mind népszerűbbek az osztrák köz- és iskolai könyvtárakFEL

2004-ben tovább növekedett az osztrák köz- és iskolai könyvtárak igénybevétele. A lakosság 14%-a beiratkozott olvasó, a 12,6 milliós állományból az 1,1 millió olvasó 19,7 milliót kölcsönzött (az előző évinél 11%-kal többet!). A 10 évvel korábbi számokhoz viszonyítva: 1994-től 2004-ig az állomány 2,7 millióval, az olvasók száma 206 ezerrel, a kölcsönzéseké pedig 3,6 millióval nőtt. Az osztrák rendszer sajátossága, hogy a csaknem 2400 könyvtári szolgáltató hely 30%-a iskolai könyvtár, de ezek teljesítménye számos paraméter szerint a 10%-ot sem éri el. Másrészt az intézmények egy részét az egyházak tartják fenn (az összes bő egy negyedét). Az országos teljesítmény háromnegyedét a főhivatású könyvtárosok (összesen 773 fő) által vezetett könyvtárak érik el. - F: 2005. nov. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Miért fontos a távmunka?FEL

November 15.-én tartotta 'Okos Gazdálkodás Humán erőforrásokkal -- a távmunka vállalkozói szemmel' elnevezésű Országos Konferenciáját a Magyar Távmunka Szövetség. A rendezvényen meghívottként megjelent Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke, Bihary Pál, a Budapesti Munkaerő-piaci Intervenciós Központ igazgatója, valamint több minisztérium, vállalat és civil szervezet vezető tisztségviselői. - F: nov. 18.

Hírforrás:
2006. november 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Korrepetálás az internetenFEL

Egyre többen fedezik fel az internetes korrepetálás előnyeit. A magántanárok azonban nem New Yorkban vagy Los Angelesben ülnek a számítógépeik előtt, de még csak nem is Európában, hanem többnyire Indiában. A házifeladatként kapott matematikai egyenletek vagy nyelvtani feladatok megoldása sok gyermek és szülő idejét rabolja el. Ráadásul egy magántanár fogadása nem túl olcsó mulatság, az Egyesült Államokban például egy korrepetáló tanár óradíja 40 és 100 dollár között van. Szerencsére van másik megoldás is, ugyanis Indíában egyre több cég foglalkozik fő- vagy melléktevékenységként online korrepetálással. - F: nov. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google--Yahoo--Microsoft szövetség -- egységesített indexelésFEL

Megaszövetség alakult a keresőpiac legnagyobb riválisai részvételével, mégpedig az internetes oldalak könnyebb indexelése érdekében. A három nagy a Google megoldását fogadta el közös alapnak. A Google, a Yahoo és a Microsoft a jelek szerint hajlandó együttműködni, ami némileg meglepő a kiélezett versenyben. A három cég közösen jelentette be, hogy az internetes oldalak beindexelését, azaz a keresőkbe történő felvételét megkönnyítendő, egységes alapokra helyezik a procedúrát, így az oldalak üzemeltetőinek egyetlen helyen kell bejegyezniük lapjukat. A szövetség tagjai a Google Sitemaps nevű megoldását, annak is a 0.9-es verzióját fogadták el közös platformnak, amelyhez a jövőben mindhárom nagy kereső alkalmazkodni fog. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

A vállalati adakozás motivációiFEL

A vállalati adakozás motivációiA vállalati támogatáspolitika kialakításakor keveset nyom a latban az adományozás után járó társaságiadó-kedvezmény: a Nonprofit Kutatócsoport felmérése szerint a cégek inkább erkölcsi megfontolásból adnak, mivel tisztában vannak a gazdasági hatalmukból következő felelősségükkel. Az adakozási szándékkal nincs baj, különböző kutatások szerint a vállalatok évente 35-40 milliárd forinttal járulnak hozzá a civil szervezetek költségvetéséhez, ehhez képest tavaly mindössze 21 milliárd forinttal csökkentették társaságiadó-alapjukat az adományozók. A 'legkifizetődőbb' a kiemelkedően közhasznú szervezetek támogatása: a nekik átadott pénz, tárgyi eszköz vagy a számukra nyújtott szolgáltatás értékének 120 százaléka, tartós adományozás esetén 140 százaléka, de legfeljebb az adózási eredmény ötöde számolható el csökkentő tételként. Közhasznú szervezet vagy egyház támogatása esetén az adomány tényleges összege elszámolható, de tartós adományozásnál itt is ötödével nő a kedvezmény. A társaságiadó-bevallást benyújtó vállalkozások kevesebb mint tizede, 20 ezer cég csökkentette tavaly adóalapját adományhoz kapcsolódóan, átlag egymillió forinttal. A magánszemélyek együttvéve a vállalatokhoz hasonló összeggel támogatják évente a civil szervezeteket, ami az önkéntes munka értékét is tartalmazza. A motivációt a polgároknál sem az adókedvezmény jelenti, ugyanis az állam pont a magasabb jövedelműek esetében korlátozta annak igénybevételét (havi 550 ezer forintos bruttó kereset felett nem jár). Az adó a közcélú adományok 30, illetve tartós támogatás esetén 35 százalékával csökkenthető, de legfeljebb 50--100 ezer forinttal, a kedvezményezett szervezet státusától függően. Az adományokat kiegészíti az szja egy százalékának felajánlása is, amiből tavaly 7,5 milliárd forintnyi bevételre tettek szert a civil szervezetek. - F: nov. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hűvösen fogadták a meleg pingvineket az amerikai szülőkFEL

Nagy felháborodást keltett egy amerikai kisváros lakói közt egy gyerekkönyv,
amelyben két hím pingvin családot alapít. A szülők szerint a könyv káros
hatással lehet a gyermekek lelkivilágára, ezért el akarják érni, hogy a
könyvtárban ne férhessenek hozzá. - F: nov. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vágyálmok, most kőhalom -- OSZK, mint romló épületFEL

Évek óta napirenden van a királyi palota rekonstrukciója, mivel a háború utáni helyreállítás legalább akkora károkat okozott, mint maga a háború. A legnagyobb gondban valószínűleg az Országos Széchényi Könyvtár van. A nemzet könyvtára alulról ázik, felülről omlik, közötte pedig már nem fér el. 96 milliárd forintba kerülne a költözés -- esélytelen. Budapesten és környékén több helyen van már kihelyezett raktár, a vár mellé tervezett föld alatti tároló építése viszont pár kapavágásig jutott csak. - F: nov. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hazatért könyvek DebrecenbenFEL

Az Oroszországtól visszakapott sárospataki könyvritkaságok egy részét lehet megtekinteni a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában. Az érdeklődők azokat a többszázéves, Debrecenhez köthető könyveket láthatják, melyeket a második világháborúban vittek el a szovjet csapatok. Hét ilyen lőszeres ládában érkeztek haza Oroszországból azok a sárospataki könyvek, amelyek még a II. világháború után tűntek el. A közel 150 kötet között több olyan is van, amely kötődik Debrecenhez. A hazaszállított könyvek ötödét a cívis városban nyomtatták, vagy szerzője élt, tanított itt. Számunkra is meglepő volt, hogy a Patakra visszakerült könyvek között milyen erősen mutatkozik Debrecennek a súlya és a művelődéstörténeti jelentősége -- árulta el Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának igazgatója. - F: nov. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szótárcsere a Berzsenyi Dániel KönyvtárbanFEL

Az Akadémiai Kiadó a Könyvtárellátó szervezésében szótárcsere akciót indított, amelynek során a régi, leadott kézikönyvek helyett kedvezményesen vásárolható az akcióba bevont kiadvány. A megyei könyvtár segíteni szeretne olvasóinak a csere lebonyolításában az alábbi módon: november 19 és 24 között a könyvtár nyitvatartási idejében a földszinti információs pultnál adhatják le igényeiket. Az új kiadványok átvételére és a régi kötetek leadására egy későbbiekben meghirdetett időpontban kerülhet sor. Az akcióban résztvevő szótárak listája megtekinthető az információs pultnál és a hirdetőtáblákon, valamint a link honlapon. Érdeklődni pedig az alábbi telefonszámokon lehet: 94/ 513 540 és 513 542. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Átadták a szombathelyi főiskola forrásközpontjátFEL

November 15-én a Berzsenyi Dániel Főiskola vezetésével közösen átadtuk az intézmény Regionális Felsőoktatási Forrásközpontját, melyet több mint egy hónappal a kitűzött határidő előtt fejezett be cégünk. A beszédek során elhangzott: a forrásközpont - amelybe már átköltözött a főiskola központi könyvtára - az intézmény 300 oktatójának, több mint hatezer hallgatójának, a piac szereplőinek, az önkormányzatoknak és a megye pedagógusainak is készült. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elavult szótárak ajándékba?FEL

Elavult, 'gyakran már teljesen használhatatlan' helyesírási szótárakat adományozott a határon túliaknak az Akadémiai Kiadó a pozsonyi Új Szó szerint. A lap ezt megalázónak érzi, a kiadó bocsánatot kért. - F: nov. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Moderáljunk, kérem!FEL

A MediaPoston olvastam egy felmérésről -- írja a MédiaBlogger --, amiből az derül ki, hogy az olvasók nagyobb bizalommal vannak az olyan online kiadványok iránt, ahol moderálják a hozzászólásokat. Az olvasók bizalmát erősíti, ha számíthatnak rá, hogy nem ütköznek a témát eltérítő, zavaró, szándékosan romboló hozzászólásokba. - F: nov. 14.

Hírforrás:
2006. november 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Tarnaméra -- könyvadományFEL

A közelmúltban egy, a fővárosban élő és ott dolgozó könyvkereskedő vásárolt
ingatlant a településen. Szeretett volna minél jobban megismerkedni az itteni
közösség életével, hétköznapjaival is, ezért 100 ezer forint értékű könyvet
ajánlott fel az iskolának és a könyvtárnak. Az egyenlő értékben megosztott
könyvcsomagokat az intézményvezetők már át is vették a jótékony új
ingatlantulajdonostól. - F: nov. 21.

Hírforrás:
2006. november 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

DAT-konferencia -- (szinte) élő tudósításFEL

Az 'élet és könyvtár' blog szerzője tolmácsolásában: - F: nov. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mi újság a sztrádán? Most már sms-ben is megtudhatjaFEL

Új, korszerű szolgáltatást indított az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK Zrt.) Az
autópályák aktuális helyzetéről már sms-ben is lehet azonnali információt kérni.
A szolgáltatás nem emeltdíjas, a válaszként érkező sms-ekért sem kell fizetni. A
forgalmi információkat és pályaeseményeket (balesetek, terelések,
forgalomkorlátozások, időjárási viszonyok) a társaság központi
diszpécserszolgálatának dolgozói folyamatosan frissítik. Az sms alapú
tájékoztatórendszer a cég portálján található interaktív térkép adataira
támaszkodik. A szolgáltatás segítségével jelenleg az M0, M1, M3, M7
autópályákról lehet közlekedési információkhoz jutni. VGO - F: nov. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az EU-alkalmazottak mindennapjai a világhálónFEL

Az Európai Bizottság alkalmazottainak mindennapjairól is tájékozódhatnak az érdeklődők azon az új internetes oldalon, amelyet pénteken mutatott be az Európai Unió végrehajtó testülete. A link weboldalon található információkkal a bizottság javítani szeretné azt a sok állampolgárban kialakult képet, hogy a brüsszeli EU-székhely 'egy arcnélküli bürokratavilág, amelynek az a küldetése, hogy mások életét bonyolítsa', hiszen 'a valóság egészen más'. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Különleges képek a Google Earth-benFEL

Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) a Google Earth-ben létrehozott egy speciális funkciót, amely lehetővé teszi, hogy az ESA műholdak által természeti jelenségekről vagy az ember által létrehozott építményekről készített több mint 130 képet megnézhessük. - F: nov. 17.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról