Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/44., 11. 30.

Könyvjelzés mesterkurzus
Északi könyvtárak 3.1 -- Izland


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvjelzés mesterkurzusFEL

A blogok, a fórumok és a podcastok után lássunk egy újabb hasznos webkettes eszközt, amelyet a könyvtárak könnyűszerrel megszelídíthetnek szolgáltatásuk színvonalának emelése céljából. A del.icio.us hivatalos meghatározása szerint egy social bookmarking service, azaz körül-belül közösségi könyvjelző szolgáltatás. A lényege voltaképp igen egyszerű. Mindannyian (vagy legtöbben) használtuk már a böngészőnkben (browser) elhelyezett könyvjelző (bookmark) funkciót, hogy gyakorta látogatott weboldalak címét rögzítsük, így azok egyetlen kattintással elérhetővé válnak. Nem kell többé fejben tartanunk az elérési útvonalat és nem kell többé a böngésző címsorába való begépeléssel bajlódnunk.
Nagyon hasznos funkció, ám van egy nagy hátránya is: eképp elmentett könyvjelzőinkhez kizárólag arról a gépről férhetünk hozzá, amin azok elmentésre kerültek. Azaz ha másik számítógépről dolgozunk, avagy egy totális rendszer-összeomlás után helyreállítjuk a gépet, akkor távoli (vagy hajdani) könyvjelzőinknek az ég világon semmi hasznát nem vesszük. A del.icio.us pontosan ezeket a problémákat hidalja át, úgy, hogy ezeket a könyvjelzőket online elérhetően tárolja, így remélhetőleg egy atomkatatsztrófa kivételével azok bármikor és bárhonnan hozzáférhetőek. A del.icio.us használata egyébként mesésen egyszerű. - Folytatása: link

Hírforrás:
2006. november 30.  • Továbbküldöm a hírt

Északi könyvtárak 3.1 -- IzlandFEL

Most már tehát konkrét példákkal folytatjuk a múlt héten idézett közös északi ismertető tanulmánykötetből való szemelgetést az integrált rendszerek új szolgáltatásai kapcsán. Izlandon (bármilyen meglepőnek is tűnhet első hallásra) a jelentős felhasználói számmal bíró könyvtárak mindegyike egységes integrált könyvtári rendszert használ.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról