Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/45., 12. 6.

Itt a blog-alapú OPAC!
Tervezze meg saját bankkártyáját -- vagy olvasójegyét?
Januártól indul a kormányzati teljesítményértékelés
A Rádió 'titkosított' hangtára
Hangoskönyvtár: a digitalizálás útján
Könyveket digitalizál az UNESCO is
Felavatták a Berzsenyi Dániel Főiskola Regionális Felsőoktatási Forrásközpontját
Kutatható Fábián Imre hagyatéka az OSZK-ban
Adatbányászat -- könyvtárosoknak is
A kínai kommunisták pártutasításra blogolnak
Tovább bővül a Digitális Győr projekt
Mikulás-központ és a többiek
Megújult az adóhatóság internetes oldala
Új csokoládéportál
nternetes zeneáruház nyílt Magyarországon


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Itt a blog-alapú OPAC!FEL

Megszületett az első blog-alapú OPAC, a WordPress motorra épített WPopac
link . Casey Bisson a Plymouth State University
Lamson Library-nak készítette ezt az alkalmazást, amely átvette a blogok minden
hasznos tulajdonságát: permalinkek, kommentek és trackback-ek. De nemcsak ez az
előnye, hanem mivel a WP-nek hatalmas tábora van (jelenleg --2006. december 3.--
350000 509000 blog van bejegyezve csak a Wordpress.com-on, és akkor még nem is
beszéltünk az önálló blogokról), ezért könyvtáron kívüli emberek is fejlesztik a
különböző API-kal és stíluslapokkal. Ez a rendszer nem kívánja leváltani az
integrált könyvtári rendszereket (azok számtalan olyan feladatot látnak el,
amelyeket kifejleszteni az új rendszerben eléggé nehéz feladat lenne), a
régiekkel párhuzamosan haladva azonban kiválóan használható. Egyik hatalmas
előnye az ingyenesség és a nyílt forráskód, így nem kell drágán megvásárolni,
illetve a fejlesztéseket külön-külön beszerezni, ill. nem kell egyeztetni a
fejlesztőkkel, ha az embernek egy jó ötlete támad. - F: dec. 3.

Hírforrás:
2006. december 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Tervezze meg saját bankkártyáját -- vagy olvasójegyét?FEL

A saját tervezésű kártyaképnek köszönhető egyediség, személyre szabhatóság -- egyebek mellett ezek jellemzik a K&H énkártyát. A kreativitás korlátai a K&H énkártya esetében valóban igen tágak: a megrendelt kártyán szerepelhet a tulajdonosa által készített vagy választott fotó, de akár grafika is. Elsőként a K&H MasterCard betéti bankkártya igényelhető a K&H Banknál saját kártyaképpel, néhány hónapon belül pedig további kártyatípusoknál is választható lesz majd ez a lehetőség 850 forintért. Azoknak, akik 2007. március 1-jéig határozzák el magukat és igényelnek K&H énkártyát, a bank elengedi az első éves kártyadíjat. VGO - F: nov. 30.
-- Semmilyen technikai akadálya nincs annak, hogy az olvasójegyen a könyvtárhasználó által kívánt motívumok is megjelenjenek. A technikai funkciókat mindez nem zavarja -- ahogy a bankkártyák esetében sem, hiszen az ahhoz hontod helyeket nem lehet(ne) kívánságra módosítani. Ami pl. átgondolandó: melyik technikai megvalósítás a kedvezőbb (pl. otthoni nyomtatás a könyvtár honlapjáról); az érvényesítéskor esetleges magasabb díj; csak bizonyos körben választható motívumok lehetnek vagy az olvasó is hozhatja a saját elképzeléseit.

Régebbi hírforrás(ok): Vg., link MG

Januártól indul a kormányzati teljesítményértékelésFEL

Jövő évtől elkezdődik a közszférában dolgozók értékelése, első körben a központi közigazgatás vezetői állományára, 900-1000 főre lesz kötelező az értékelés, az év második felében pedig már minden minisztériumi dolgozót, közel 6500 főt kell értékelni. A rendszer 2008. január elsejével teljesedik ki, ekkortól valamennyi közigazgatásban dolgozó köztisztviselőt és közalkalmazottat értékelni kell. Az első tapasztalatok alapján 2007 második felében elindul az egységes képzési rendszer, szeptembertől pedig csak olyanok vállalhatnak funkciót a közigazgatásban, akik sikeresen vették az egységes kiválasztási rendszer által támasztott követelményeket. - F: nov. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Rádió 'titkosított' hangtáraFEL

A hosszas huzavona után meglelt és kinevezett rádióelnök, Such György hihetetlen gyorsasággal megtalálta azt a rést, ahol (szerinte) elszivárog a (köz)pénz. A Népszabadságban nemrég megjelent cikk szerint egyesek nem átallottak a Rádió honlapján elérhető Hangtárból 'kabarét és zeneműveket' letölteni. (Aki hallott mostanában Rádiókabarét, annak igencsak meg kell erőltetnie a fantáziáját hogy elképzelje, hogyan képes azt valaki többször is meghallgatni.) Az Elnök tehát döntést hozott az elmúlt fél év anyagait tartalmazó archívum azonnali bezárásáról. A döntést gyors cselekvés követte. Láthatóan még arra sem volt idő, hogy a Hangtárban turkáló, de a Népszabadságot nem olvasó érdeklődőket helyben tájékoztassák a változásokról. - F: nov. 29.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Hangoskönyvtár: a digitalizálás útjánFEL

A legfontosabb fejlesztési feladat a kölcsönözhető könyvek digitális formátumú változatának közreadása - hangzott el az MVGYOSZ Országos Elnökségének november végi ülésén Parai Sándor könyvtárvezető beszámolójából. Néhány éve az új hangoskönyvek már digitálisan készülnek, sokáig azonban a felvett anyagokat fél órás részletekben tárolták, hiszen ilyen adagokban kellett kazettákra másolni a könyvek felolvasott változatait. Mintegy két éve viszont már a könyvek fejezeteinek megfelelően tagolják a felvételeket. Óriási munkát jelent a régebbi állományok digitalizálása, mely kis részben már megtörtént. A rosszabb minőségű könyveket gyakran inkább megéri újra olvastatni, mint a gyenge minőségű hangfelvételt feljavítani. Parai Sándor szerint a CD-n közzétett hangoskönyvek csak ideiglenes megoldást jelentenek, hiszen a jövőben a technológia rohamos fejlődésének hála a látássérültek saját tároló/lejátszó eszközeikre kérhetik majd a könyvek letöltését. Sőt, lassan elérhető lesz majd az interneten keresztüli kölcsönzés, a világhálóról letölthető hangoskönyvek esetén csak azt a problémát kell megoldani, hogy csupán a látássérültek juthassanak hozzá a hanganyagokhoz. Az viszont Parai Sándor szerint akár egy éven belül is megvalósulhat, hogy a szervezet honlapjáról bizonyos könyvek fülszövegei már hangos formában is letölthetőek legyenek

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyveket digitalizál az UNESCO isFEL

Berta Sándor Digitális világkönyvtárat akar létrehozni az UNESCO. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete az amerikai Kongresszus könyvtárával közösen hívta életre a könyvdigitalizálási programot. 'A könyvtár kínálatában elsősorban ritka és éppen ezért különösen értékes könyveket, fotókat, történelmi térképeket és más dokumentumokat lehet majd megtalálni. A terveink szerint a következő hónapokban az internetre felkerülő virtuális bibliotéka nyilvános és mindenki számára hozzáférhető lesz' - nyilatkozta Axel Pathe, az UNESCO információs társadalmi részlegének vezetője. - F: dec. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felavatták a Berzsenyi Dániel Főiskola Regionális Felsőoktatási ForrásközpontjátFEL

A tervezett december 31-i befejezési határidő helyett már november 15-én felavatták a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola Regionális Felsőoktatási Forrásközpontját. A főiskola új szárnya -- bővítményként a központi B és C épületekhez kapcsolódva -- összesen 3017 négyzetméteren valósult meg. Az átalakítással, informatikai infrastruktúra-fejlesztéssel érintett alapterület 623 négyzetméter. A forrásközponttal együtt elkészült a főiskola új főbejárata és a mintegy 400 négyzetméteres hallgatói közösségi tér, az aula is. Az új szárny alapvetően két funkciót lát majd el: a tanuláshoz szükséges egyéni és közösségi tereket adja, illetve itt kap elhelyezést a főiskola központi könyvtára hagyományos és digitális szolgáltatásaival. A beruházás bekerülési költsége közel 1,4 milliárd forint, amelyet az üzemeltetés kiadásaival együtt, bérleti-szolgáltatási díj formájában 20 éven át fele-fele arányban fizet a Berzsenyi Dániel Főiskola, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium.


Kutatható Fábián Imre hagyatéka az OSZK-banFEL

Fábián Imre zenetudós és zenetörténész lemez-, kotta- és könyvhagyatéka kutathatóvá vált az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) -- mondta az MTI-nek Szerző Katalin, az OSZK zeneműtárának vezetője. A Magyarországon is híressé vált zenetudós az 1960-as években külföldre emigrált, Bécsben, Zürichben és Hamburgban élt, 2002-ben hunyt el. A klasszikus és kortárs európai zeneszerzők teljes életművét, operafelvételeket, életrajzi könyveket és kritikákat tartalmazó hagyaték elhelyezése érdekében a könyvtár zeneműtárában új raktárszintet hoztak létre -- érzékeltette az anyag mennyiségét és gazdagságát Szerző Katalin. Ismertetése szerint a hagyaték páratlan érték a Széchényi könyvtár számára, mert az OSZK alapvetően csak az igen alacsony mértékű gyarapítási keretből vásárolhatna új lemezeket, és csak olyanokat, amelyeken magyar előadó is közreműködik. - F: nov. 30..

Régebbi hírforrás(ok): link

Adatbányászat -- könyvtárosoknak isFEL

Közhely, hogy a könyvtáraknak már régen időszerű túllépni a dokumentum- és adatszolgáltatáson, egyre több és különböző irányú értéknövelt szolgáltatást kell kínálniuk. Egyik út az adatbányászat. Az adatbányászat az adatbázisokból olyan implicit és rejtett információkat, szabályszerűségeket, mintázatokat nyer ki, amelyek a gyakorlatban is jól használhatók. A matematikán kívül a statisztikát, a számítástudományon belül a mesterséges intelligenciát valamint az IT egyre szélesedő eszköztárát használja. -- Könyvismertetés: Üzleti tudás az adatok mélyén : adatbányászat alkalmazói szemmel / Fajszi Bulcsú, Cser László. - Budapest, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Információs és Tudásmenedzsment Tanszék : 2004. - 260 p. - F: TMT, 2005/11-12.

Régebbi hírforrás(ok): link

A kínai kommunisták pártutasításra blogolnakFEL

A Beijing News jelentése szerint körülbelül húsz kínai tisztviselő nyitott blogot, miután Kommunista Párt helyi vezetőjétől kifejezett bátorítást -- amit a helyi viszonyok közepette nyilvánvalóan utasításként kellett értelmezni -- kaptak erre. - F: nov. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tovább bővül a Digitális Győr projektFEL

A 2003-ban indult Digitális Győr projekt, melynek végső célja az egész városban elérhető, szélessávú internet-hozzáférésen alapuló szolgáltatások feltételeinek megteremtése, decemberben új elemekkel járul hozzá a város gazdasági és társadalmi fejlődéséhez. - F: dec. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Mikulás-központ és a többiekFEL

Hogyan lehet negédeskedés nélkül ünnepelni a Mikulást? Ebben segít például a Szent Miklós Központ (St. Nicholas Center) link , mely külön javasol iskolai, otthoni és templomi ünneplési lehetőségeket, dalokat, játékokat, ajándékkészítést, recepteket. Az angol nyelvű oldal a télapó mögötti igazság felfedezését tekinti céljának. A művészetkedvelőknek szól a német St. Nikolaus von Myra link oldala, mely szép illusztrációkat közöl német templomi ábrázolásokból. Hasonló magyar oldal: link . A püspök történetét magyarul pl. a link olvashatjuk. Az önállóságában végnapjait élő Neumann-ház vonatkozó (inkább néprajzos) oldala: link .

Régebbi hírforrás(ok): MG

Megújult az adóhatóság internetes oldalaFEL

Megújult az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) internetes oldala, a felhasználók számára áttekinthetőbbé és könnyebben kezelhetővé vált. Az újdonságokat szerdán sajtótájékoztatón mutatta be az adóhatóság. - F: nov. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Új csokoládéportálFEL


Hírforrás:
2006. december 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

nternetes zeneáruház nyílt MagyarországonFEL

SONGO márkanéven közép-európai internetes zeneáruház nyílik -- elsőként Magyarországon -- a nemzetközi és magyar kiadók szinte teljes zenei kínálatával. A weboldalon dalonként 199 forinttól közel félmillió zeneszám között válogathatnak a vásárlók. - F: dec. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról