Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2008/20., 5. 14.

Pr a testreszabott információs szolgáltatásokban
Könyvtár és email-cím -- menedzsment-tünetek?
Itt a Memo, a LibInfO-versenytárs
Elhúznak a diplomásaink -- közben beszélhetünk a versenyképességről...
Powerset: 'Érti' is a tartalmakat az új keresőoldal -- zsugorodó könyvtárosi előnyök
Wikik a könyvtárban -- leginkább a könyvtárak közötti együttműködést segítik
Mobil könyvtáros -- kerékpárra szállna
Bookstart hátrányos helyzetűeknek -- Dániában
Őszinteség és problémakezelés -- könyvtár is használhat blogot
A könyvtáros egyesület akkreditálja a képzőintézményeket
Az elektronikus információszabadság első két éve -- az FVM már csökkentette a kattintások számát
IF, Observer -- a városok kommunikációját kutatta
Egy FITT csapat az MKE-ben!
Ráfizetés a magyar kultúra? Adjuk el!
Egyre több a gyerekeknek szóló oldal -- könyvtáriak is
A Google-csapda -- figyel és gyűjt...
Nehézsúlyú osztogatók támogatják az internetadót -- a lakosság 54%-a mellett
Pénzek digitalizálásra -- van rá közpénzből
Feltérképeztük Nyíregyházát és Debrecent -- szakmai tanulmányút
Shadow coaching -- hazai könyvtárakban még ismeretlen
Mininyomtató mobilokhoz -- mobil fénymásolás a könyvtárban is?
A németek lektorálják a Wikipedia-változatot
Hírszerző, Kultúrpart -- együttműködnek
Hírek és információk a taxikban elhelyezett mini PC-ken
Digitalizálják a világ legrégibb Bibliáját -- az eredetit három helyen őrzik
Közel félmillió dokumentum a megújult Nemzeti Digitális Adattárban
Hírportál siketeknek
Google Earth és Google Sky után Google Ocean


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Pr a testreszabott információs szolgáltatásokbanFEL

A használók fizetési hajlandósága -- tapintatos kommunikáció a könyvtártól. Ilyen címmel is hallhat előadást az -- történetesen Czupi Gyulától -- aki ellátogat a Magyar Információbrókerek Egyesületének jún. 3-i konferenciájára (Budapest, Hauszmann A. utcai Trófea Étteremben. Az egyesület 8. konferenciájának szakmai támogatója a Magyar Public Relatios Szövetség. A többi előadás bemutatja a pr-ügynökségek vonatkozó javaslatait, professzionális üzleti információszolgáltatók pr-tevékenységének gyakorlatát, a web2 pr-lehetőségeit, illetve a szolgáltatások igénybevevőinek tapasztalatait is. Rövidesen bővebb információ is olvasható lesz a Katalisten és a MIBE honlapján. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor

Könyvtár és email-cím -- menedzsment-tünetek?FEL

Nézegetem az UTCA-projekt legújabb lépését, melyben a könyvtárak fizikai elhelyezkedése és az éves könyvtári statisztikából származó főbb adatai találhatók meg. Többek között emailcímük is link . Van, melyiknek külön, személynév nélküli emailje van, sőt, van, hol az olvasó a beszédes email-cím alapján dönthet, hova fordul. Pl.: info@... -- nyilván általános információért, vagy tajekoztato@..., helyismeret@... -- értelemszerűen. Nyilván, a nagyobb könyvtárakra jellemző ez. Kisebb, pl. egyszemélyes könyvtár esetén nem meglepő, ha az elérés személynév-alapú email-címhez kötött, pl. nagypiroska@... . Van azonban olyan is, ahol pl. a 15 személyes könyvtár esetén csak a könyvtárvezető email-címe jelenik meg. Aztán gondolkodhat az érdeklődő: vagy nem működik a delegálás, vagy egy email-cím van csak 15 főre, vagy csak a könyvtárvezető jelenti az intézmény arcát kifelé. Hát, bármelyik igaz ezek közül; egyik sem pozitív jelzés. Talán érdemes változtatni. És örülni, hogy az UTCA ilyen, közvetett, ám javítható anomáliák számára is biztosítja a nyilvánosságot. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): MG

Itt a Memo, a LibInfO-versenytársFEL

A Memo link olyan hely, ahol bárki, bármilyen témában bármit megkérdezhet. Az üzemeltető Corpus Communications a Yahoo Answers mintájára alakította ki szolgáltatását. Úgy tűnik, a használók és a piaci rés összedolgozva kitermeli a megfelelő piaci szolgáltatást. S feltehetően a piaci összefüggéseket kihagyó rendszerek elébe kerül. Tanulságos látni, hogy a szolgáltatás az embereket leginkább érdeklő kérdésekre összpontosít. Regisztráció után kaphatunk választ új kérdéseinkre. A rendszer így buzdít: 'Kérdezz és felelj is! Mostantól választ kaphatsz kérdéseidre és megválaszolhatod Te is mások kérdéseit! Legyél Memo Profi, gyűjtsd a pontokat a legjobb válaszokkal és legyél egy téma szakértője! A regisztrációddal Memo pontjaid 80-ról indulnak. Minden feltett kérdésed alkalmával 3 pontot levonunk, de minden válaszodnál 2 pontot, minden legjobb válaszodnál pedig 8 pontot hozzáadunk az aktuális pontszámodhoz.' (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link MG

Elhúznak a diplomásaink -- közben beszélhetünk a versenyképességről...FEL

A külföldön élő és dolgozó magyar diplomások kevesebb mint a fele nem akar végleg kint maradni, egyharmaduk viszont biztos benne, hogy nem tér haza. Az elvándorlás legfőbb oka az elismertebb szakmai pályafutás lehetősége és a jóval magasabb fizetés -- áll egy friss felmérésben. - F: máj. 7.
-- A könyvtárszakmát is érinti a kontraszelekció, elsősorban a fiatalok esetében, akik még nem szocializálódtak a közszférában, azaz versenyképességük az üzleti szférában is megvan többé--kevésbé. A közalkalmazotti törvény az életkort és végzettséget díjazza magasabb bérrel, és a versenyhelyzet hiánya miatt pedig az üzleti szférához képest csekélyebb menedzsment-színvonalhoz idomulási készség sem kedvez a teljesítményben inkább érdekelt, rugalmas fiataloknak -- nem beszélve a szakmán és közszférán kívül szerezhető vonzóbb anyagi elismerésről. -- Aztán persze kompenzációként akármit is lehet írni--mondani a könyvtárak versenyképességéről. Akár az Országházban is... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link MG

Powerset: 'Érti' is a tartalmakat az új keresőoldal -- zsugorodó könyvtárosi előnyökFEL

Új, a jelenlegiektől teljesen eltérő, szemantikai kereső jelent meg a weben. A Powerset fejlesztői szerint annyiban különbözik a Google-tól és riválisaitól, hogy pontosan érti, miről írnak az egyes weboldalakon. A Powerset technológiája a fejlesztők szerint 'elolvassa' és érti is az oldalakat, a rajtuk található szavakat s a belőlük összeállított mondatokat is. Rájön, hogy a szavak hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és az így kialakított mondatok mit jelentenek és milyen tényeket írtak le bennük, valamint ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. A rendszer még a jól strukturált Wikipediához képest is rendszerezettnek számít, keresni pedig a hagyományos kulcsszavas megoldások mellett nyelvtanilag helyes mondatokkal is lehet: a találati arány meglepően jónak számít. Az újszerű keresőrendszer jelen állapotában csak a Wikipedia oldalain tud keresni, így igazi képességeinek megmutatkozására még várni kell - a cég ugyanis most keres befektetőket ahhoz, hogy elkezdhesse munkálatait a teljes web indexeléséhez. - F: máj. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, link

Wikik a könyvtárban -- leginkább a könyvtárak közötti együttműködést segítikFEL

A wikiket -- a közösségi és kollektív módszerrel létrehozott weboldalakat -- már néhány esztendeje használják a könyvtárakban folyó kollektív feladatok támogatására is. A legelső (1995) Ward Cunningham nevéhez fűződik, és ma is működik a programozók közötti eszmecserét segítve (link A jóval ismertebb Wikipedia hat évvel ezután, 2001. január 15-én jött létre. A Purdue egyetemen működő könyvtártanszék oktatójának tanulmánya -- valamint annak társwikije, a LibraryWikis (link - arra vállalkozott, hogy dokumentálja a könyvtárakban tapasztalható wiki jelenséget, a témát a számítógépes közös munkavégzés (computer-supported cooperative work = CSCW) keretei között tárgyalva. Példáit a szakirodalomból, a Library Success wikiből és három könyvtáros levelezőlista üzenetei közül gyűjtötte. Összesen harminchárom könyvtári wikit talált, majd kialakított egy osztályozási sémát, amelyben négy kategória szerepel:
(1) a könyvtárak közötti kooperációt (45,7%),
(2) könyvtárosok közötti kooperációt (31,4%),
(3) a könyvtárosok és az olvasók közötti kooperációt (14,3%) és
(4) az olvasók közötti kooperációt (8,6%) segítő wikik. - F: Wikik a könyvtárakban. Ref.: Murányi L.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2008/1., Manci: link

Mobil könyvtáros -- kerékpárra szállnaFEL

... ha én könyvtárigazgató lennék, azonnal elkezdenék tárgyalni az önkormányzat(okk)al, hogy nekem kellene az a pár parkolóhely a bejárat előtt, és rakok oda bringatárolót. (Ami az FSZEK előtt van, az finoman szólva kevés, az OSZK-s sztorimat meg egyszer majdnem leírtam, a lényeg az, hogy bringatároló hiánya miatt egy önbíráskodó biztonsági leeresztette a kerekemet, majd hibásként el lettem küldve a sunyiba. Na. Ezt aztán nem raktam ki, de most megint felhúztam magamat.) Vannak gyönyörű dizájnosak is (nem reklámozni akarok, tényleg azok - nekem a nyuszis tetszik nagyon), szerintem csak elhatározás kérdése. Amilyen menő dolog, tutira van rá EU-s pályázat is. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Élet és Könyvtár, link

Bookstart hátrányos helyzetűeknek -- DániábanFEL

Az angolszász világból indult Bookstart örvendetes módon tavaly vált több hazai könyvtárakban gyakorlattá -- ha felülről vezérelt módon is. Cél volt a legfiatalabbak könyvtárba csábítása. S valóban jó volt látni, hogy mennyi hazai könyvtár vett részt a programban. Hogy a hatás menyire tartós, az majd elválik. A The Copenhagen Post cikkét olvasva rájöhetünk: amíg proaktivitás helyett követő módon gondolkodunk, alihga érjük utol pl. a nyugati gyakorlatot (vagy pláne a hazai igényeket), hiszen azóta odakint újabb lépéseket tettek. Hogy pontosan miben? Lássuk csak:
1. Nem a gyerekeket viszik a könyvtárba, hanem a könyvtáros megy ki a családokhoz (vö.: szolgáltatói attitűd).
2. Nem az egyébként is könyvtárközelibb középosztály a célcsoport a -- 99%-os szinten literátus -- dánoknál, hanem a könyvtárba egyébként aligha járó hátrányos helyzetűek -- ott leginkább bevándorlók -- csoportjai (vö.: szociális tudatosság).
3. A felkészített könyvtárosok tudatosan foglalkoznak gyakorlatilag nyelvi fejlesztéssel. Mindez egyértelműen növeli a társadalomban a könyvtárak fontosságát és komoly pr-impakttal bír (vö.: érdekérvényesítés a használók céljainak elérése által).
Az egyelőre 2011-ig állami pénzből finanszírozott projektben a könyvtárosok arra törekednek, hogy féléves és ötéves korú gyerekekhez látogassanak el, legalább négy alkalommal. Népszerű gyerekkönyvekből és tévéműsorokból ismert figurákkal felszerelkezve a könyvtárosok leülnek a családdal, felolvasnak és lapozhatják a gyerekekkel a könyveket. (MG) - F: The Copenhagen Post cikke alapján

Régebbi hírforrás(ok): The Copenhagen Post cikke alapján, link

Őszinteség és problémakezelés -- könyvtár is használhat blogotFEL

Fontos, hogy a blog őszinte legyen, hiszen az érdeklődők azért fogják olvasni, mert olyan információkat tudhatnak meg a vállalatról és tevékenységeiről, amiket máshonnan nem; "hivatalos" információközlésre ott a weboldal. Például, ha nagy számban merül fel probléma a cég valamelyik szolgáltatásával vagy termékével kapcsolatban, a blog az egyik legalkalmasabb hely arra, hogy a vállalat magyarázatot adjon ügyfeleinek a történtekre. Nem érdemes magyarázkodni vagy hárítani a felelősséget, hiszen a felhasználók pontosan tudni fogják, hogy valami nincs rendjén, és az így elindult találgatásokból akár krízis is lehet, amit már jóval nehezebb orvosolni.
Hasonló helyzeteket akár a cég előnyére is lehet fordítani, ha a vállalatvezető egy bejegyzésben őszintén beismeri a hibát, kárpótolja a károsultakat, és azonnali lépéseket foganatosít a hiba kijavításáért. Az ilyen vállalati reakció tudatosítja az ügyfelekben, hogy a cég nem tévedhetetlen, ott is emberek dolgoznak, de olyan szervezet, amelyik valóban odafigyel az ügyfeleire és kész figyelembe venni a felmerülő igényeket. Ez persze sorozatos hibák esetén nem megoldás; ilyen esetben a jól használt blog sem segít, de általánosságban lojalitásépítő ereje van, ami elengedhetetlen, ha a cég hosszú távon szeretne sikeres lenni az üzleti életben. - F: máj. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, link

A könyvtáros egyesület akkreditálja a képzőintézményeketFEL

2002-ben a Library Association és az Institute of Information Scientists egyesülésével létrejött a CILIP. Egyik legelső kezdeményezése volt a könyvtárosképzésben játszott felügyelő szerepének újragondolása. Új képesítési keretrendszert dolgozott ki, amely azonban nem indította a nem hagyományos képző intézményeket arra, hogy kérjék az akkreditációt. Az akkreditáció, az önértékelés és a szakértői értékelés önkéntes, nem kormányzati, kollegiális folyamat, amelynek során -- az Amerikai Könyvtáregyesülettel (ALA) szemben -- programokat és nem intézményeket akkreditálnak. Célja, hogy biztosítsa a hallgatókat és a munkáltatókat arról, hogy a képzés megfelel az eredményes szakmai gyakorlat megvalósításával kapcsolatos kívánalmaknak, ideértve a megfelelő szakmai készségek és ismeretek megszerzését. - F: Információs szakemberek képzése az Egyesült Királyságban. Ref.: Koltay T.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2008/1., Manci: link

Az elektronikus információszabadság első két éve -- az FVM már csökkentette a kattintások számátFEL

Az elmúlt évben átfogó kutatást végeztünk az elektronikus információszabadság közzétételi szabályainak való megfelelésről és az elektronikus adatigénylés magyarországi gyakorlati lehetőségéről. Röviden ismertetve a válaszreakciókat úgy látjuk, hogy a tanulmány még ott is képes volt eredményeket elérni, és hatást kifejteni, ahol a vizsgált szerv esetleg nem értett egyet a megállapításainkkal. De természetesen sok olyan szervezet volt, amelyik megköszönte munkánkat, és a felvetett javaslataink mentén módosította a honlapját. Ilyen volt többek között a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az Országgyűlési Biztosok Hivatala, a kisebbségi biztos, az Állami Számvevőszék és az Országos Környezetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség is. Ezek a közhatalmi szervek nemcsak, hogy megfogadták és elfogadták a tanulmányunk kijelentéseit és következtetéseit, hanem tovább is gondolták a törvényi kötelezettségüket, és új lehetőségekkel és megoldásokkal álltak elő. Különösen fontos itt kiemelni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, amely a felvetéseinken túl, egyéb hatékonyabb és felhasználóbarát megoldásokat is bevezetett. Válaszában a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ugyan nem értett egyet azzal az állításunkkal, hogy rendszertelen lenne a költségvetési információk közzététele, ám, ha most megnézzük a honlapot, akkor azt tapasztaljuk, hogy már három kattintással elérhetjük a kívánt információkat. ... - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): EKINT, link

IF, Observer -- a városok kommunikációját kutattaFEL

Siófok, Miskolc és Balatonfüred a három legjobban kommunikáló magyar város az Image Factory (IF) és az Observer Budapest Médiafigyelő kutatása szerint. A cégek azt vizsgálták, hogy a települések milyen képet alakítanak ki magukról a médiában. - F: máj. 5.
-- Érdemes belegondolni, hogy helyismereti adatbázist minden nagyobb közkönytár készít; a félkész termék tehát évtizedek óta megvan. Értékesíthető feldolgozott könyvtári termékről azonban nem hallani (ha mégis, szívesen közöljük a hírt!). (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Kreatív, link

Egy FITT csapat az MKE-ben!FEL

Megalakult a Fejlett Információs Technológiák és Társadalom (FITT) Szekció a MKE-n belül. Beszámoló: Élet és Könyvtár, máj. 7., link Könyvtárosháza, máj. 10., link
Az MKE IT szekciójának információs lapja: link

Régebbi hírforrás(ok): Élat és Könyvtár, link Könyvtárosháza link

Ráfizetés a magyar kultúra? Adjuk el!FEL

Gyökeres koncepcióváltásra lenne szükség, amelyik megérti és megérteti végre, hogy a kultúra fejőstehén, remekül hasznosítható árucikk, országimázs-kellék, óriás reklámfelület, miazmás. Pénzt lehet vele keresni, na. Sok pénzt. ... Arról viszont nem beszélt senki tudomásom szerint, mégis mit kellene kitalálni internetadó és nyakkendőadó helyett, hogy a magyar kulturális szektor, ami alatt a közművelődési intézményeket; könyvtárakat, múzeumokat, galériákat, várakat, templomokat, irodalmi kávéházakat, kriptákat, kórusokat, filmstúdiókat, a különféle fesztiválokat és az ezekben fellelhető bármit értem, ne a szocializmus maradványainak és az "új kor kihívásainak" kettős szorításában fuldokló alulfinanszírozott szerencsétlenséghalmaz legyen.
Szakítani kellene a közösen táplált tévhittel, hogy könyvtárat fenntartani, múzeumokban cserépdarabokat vakargatni, levéltári iratok között bogarászni csak pár horgolt mellényt hordó értelmiségi, meg a naplopó bölcsészhallgatók szórakozására jó, másra nem. Ha szarul működik a rendszer, akkor ez többnyire tényleg így van, mert csak a fanatikusokat érdekli. Ám egy dinamikus, jól, látványosan és tartalmasan működő kulturális rendszer nem csak bokréta Magyarország kalapján, hanem turisztikai húzóerő, a jól működő közoktatás elengedhetetlen partnere, minőségi tömegszórakoztatás és még sok minden egyben. ... Közművelődési intézményben pénzt csinálni ma nem éri meg. A költségvetési szabályok csak korlátozottan engedik, hogy az intézmények saját erejükből teremtsenek elő pénzt. A plusz források azonban nem csak, hogy korlátozottan alkalmazhatók, hanem ha az intézmény plusz pénzt termel, a költségvetési támogatása annyival kevesebb lesz. A dolog tehát bukás, hiszen ha többet dolgoznak, akkor is csak ugyanannyi pénzük lesz. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Hírszerző, link

Egyre több a gyerekeknek szóló oldal -- könyvtáriak isFEL

A webes cégek új célközönséget fedeztek fel maguknak: a gyermekeket. A gond azonban az, hogy a tartalomszolgáltatók között igazi fekete bárányok is akadnak. Folyamatosan nő a kifejezetten gyerekeknek szóló oldalak és szolgáltatások, üzleti csomagok száma. A vállalatok többsége betartja a törvényeket, azonban néhány üzemeltető úgy tűnik, nincs tekintettel semmire és senkire. 'Természetesen sok a korrekt portál, azonban sok a fekete báránynak minősíthető cég is' - szögezte le Verena Weigand, a német Média-ifjúságvédelmi Bizottság vezetője. - F: máj. 9.
-- Kérdés lehet, hogy a könyvtárak mennyire készítenek gyerekek -- vagy bármely minősített célcsoportjuk számára -- aloldalakat. Hazai, vagy ügyes külföldi példákról szívesen közöl csokrot a KIT (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

A Google-csapda -- figyel és gyűjt...FEL

Gerald Reischl író hónapokig foglalkozott a keresőcég ügyeivel és üzletpolitikájával. Most megjelent könyvében mindenkit óva int a vállalat egyre növekvő hatalmától. 'Mind az online hirdetések, mind pedig az információkeresés tekintetében a Google a teljes internetes piacot meghatározza. A cég a kutatási adatokat 18 hónapon át tárolja, azonban senki sem tudja, hogy mihez is kezd ezekkel az információkkal és hogy kinek van hozzáférése hozzájuk. Ráadásul a konszern együttműködik az olyan totalitárius rezsimekkel, mint Kína. A Google éppen ezért -- véleményem szerint -- olyan mint egy számítógépes vírus: minden gépen megjelent. A Google túl sokat tud rólunk. Elég csak megnézni, hogy a vállalat milyen szabadalmakat jelentett be. Több tucat szabadalom vonatkozik a felhasználói szokások megfigyelésére. Olyan, mintha egy rendőrségi aktánk lenne, amiből kiderül: kik vagyunk, milyen témák (pornográfia vagy edzőcipők. stb.) iránt érdeklődünk. Sokan azt hiszik, ettől nem kell tartaniuk, mert anonimok lehetnek az interneten, pedig nem azok. Az IP-címük az elárulójuk.' - F: máj. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Nehézsúlyú osztogatók támogatják az internetadót -- a lakosság 54%-a mellettFEL

... Mindezzel együtt az internetadó ügye ma még mindig többesélyes; hívei kellemetlen emberek, nehézsúlyú osztogatók, akiknek kedvét a csúnya beégések sem veszik el. Ha kidobják őket az ajtón, visszajönnek az ablakon és fordítva. A javasolt forma változhat, a pénzéhség nem fog. - F: máj. 8.
A lakosság a netadó mellett van. A Szonda Ipsos Népszabadság felkérésére készített felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 54 százaléka elfogadhatónak tartja, hogy kulturális járulékot vezessenek be a szolgáltató cégek számára az internet után. - F: máj. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Index, link ; Sg.hu, link

Pénzek digitalizálásra -- van rá közpénzbőlFEL

OKM sajtóközlemény: Rendkívüli örömmel fogadta a szakma a Reneszánsz Év -- 2008 keretében és szellemiségében meghirdetett Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázatot, amelyen 48 könyvtár részesült összesen csaknem 220 milliós forintos támogatásban. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak köszönhetően így olyan anyagok és tartalmak válnak hozzáférhetővé, amelyekhez eddig a széles közönség csak ritkán és nagy nehézségekkel juthatott hozzá. A legnagyobb összeget, 80 millió forintot az Országos Széchényi Könyvtárnak ítélték meg képek és szöveges dokumentumok széles körű hozzáférhetővé tételére. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára több mint 18 millió forintot nyert el képfeldolgozásra és számítástechnikai infrastruktúra fejlesztésére. Ez utóbbira az Országos Idegennyelvű Könyvtár csaknem 12, míg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár 10 millió forintot kapott. A támogatottak teljes listája a link honlapon olvasható. A pályázat során a tárcával együttműködő partnerek: Könyvtári Intézet, Magyar Könyvtárosok Egyesülete Múzeumi Könyvtári Szekció, Informatikai és Könyvtári Szövetség, Egyházi Könyvtárak Egyesülése. - F: máj. 7.
-- A digitalizálással kapcsolatban nyitott kérdés még, hogy a digitalizálandó dokumentumok körét a felhasználók köre vagy a szolgáltatók köre határozza meg, illetve hogy köz- vagy professzionális digitalizáló intézmények esetében van-e jobb kilátás a felhasználótábor számára megfelelő szolgáltatások kialakítására. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Magyarország.hu, link

Feltérképeztük Nyíregyházát és Debrecent -- szakmai tanulmányútFEL

Nemrégiben olvashattatok egy összefoglalót az út viszontagságairól itt a klogon. Most szeretném nektek bemutatni, hogy mi mindent láttunk és hallottunk a kirándulás során, amely információk bizonyára emlékezetesek maradnak a programokon résztvevőknek. Többek közt láttunk többmilliós értékű rendjeleket, ültünk 120 fős befogadóképességű konferenciateremben, és még a debreceni koktélokat is kipróbáltuk. - F: máj. 6.

Régebbi hírforrás(ok): ELTEszhék, link

Shadow coaching -- hazai könyvtárakban még ismeretlenFEL

Rengeteg konfliktust elkerülhetnének a vezetők, ha foglalkoznának kommunikációjuk fejlesztésével. Erre több módszer is létezik, ezek közül egyre többen hisznek a shadow coachingban, amikor is árnyékként követi az illetőt a kirendelt coach egy napon keresztül, hogy megfigyelje, miként bánik a dolgozókkal. A közvetlen munkatársi viszonyban a kommunikáció hatékonysága jelentősen befolyásolja az olyan területeket, mint a motiváció, a visszajelzés, a csapatszellem kialakítása, az értékek és a jövőkép kialakítása, de közvetett hatása van a munkavégzés hatékonyságára is. A kommunikáció egy olyan képesség, ami tanulható, és gyakorlás által fejleszthető. Alapvetően két dolgot kell megtanulni: hatékonyan beszélni és figyelmesen hallgatni. - F: máj. 7.
-- Bár Maurice Line és Sheila Corrall 15 évvel ezelőtti könyvtári menedzsment kurzusain többször előfordultak, a könyvtári menedzserek hatékonyságát fokozó, személyiségfejlődésüket támogató eszközök (shadowing, mentorálás vagy coaching) nem váltak a hazai könyvtárak körében divatossá -- az onnan kiragadott minőségbiztosítással ellentétben. Pedig kár. Lehet, hogy előbbre jutottunk volna. :-) Majd egy könyvtártörténész bizonyára kikutatja, mi az oka annak, hogy miért éppen így válogatódtak ki a kultivált menedzsment-módszerek. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mfór, link

Mininyomtató mobilokhoz -- mobil fénymásolás a könyvtárban is?FEL

A Polaroid piacra dob egy olyan hordozható kisméretű nyomtatót, amely pillanatok alatt tinta nélkül kinyomtatja a mobillal készített képeket. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

A németek lektorálják a Wikipedia-változatotFEL

A népszerű online lexikonnak egy teljesen új verziója érhető el Németországban, egyelőre csak kísérleti jelleggel. A felkerülő adatokat még felkerülés előtt szűrik, és azokat szakértők nézik át. A jövőben a felhasználók kétféle változat közül választhatnak. Az első továbbra is a hagyományos, bárki számára hozzáférhető eredeti honlap, ahol bárki módosíthatja a tartalmakat vagy új cikkeket, információkat helyezhet el. Az új, módosított kiadásban viszont csak gondosan megvizsgált tartalmak érhetők el. Minden felkerülő anyagot és adatot tapasztalt szerkesztők ellenőriznek. A cél az, hogy az új funkcióknak köszönhetően a felhasználók már csak megbízható, minőségi írásokkal találkozhassanak. - F: máj. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Hírszerző, Kultúrpart -- együttműködnekFEL

Gavra Gábor, a Hírszerző és Novák Péter, a Kultúrpart főszerkesztője egy filmhíradó-anyaggal köszöntötte a megállapodást, amelynek keretében olvasóik kölcsönösen elérhetik a másik oldal anyagait. Így a Hírszerző látogatói ezentúl kulturális cikkeket is olvashatnak, míg a 2008 januárjában indult Kultúrpart közönsége a közéletről is informálódhat úgy, hogy az oldal készítői továbbra is 'távol tartják magukat a napi politikától'. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Kreatív, link

Hírek és információk a taxikban elhelyezett mini PC-kenFEL

Taxitelly néven egyedülálló hirdetési felület jelenik meg a magyarországi piacon. A taxiban elhelyezett elektronikus, érintőképernyős felületen a hirdetések mellett híreket, programokat, látnivalókat és egyéb hasznos információkat is olvashatnak az utasok. A reklámfelület a magyar mellett kezdetben angol, később német nyelven is olvasható. - F: máj. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Digitalizálják a világ legrégibb Bibliáját -- az eredetit három helyen őrzikFEL

Elkészült a legrégebbről fennmaradt kéziratos Biblia digitalizált változatának első részlete. A Codex Sinaiticus a negyedik századból maradt fenn. A Codex Sinaiticus, azaz Sínai-félszigeti kódex a negyedik században keletkezett Egyiptomban. A görög nyelvű, csupa nagybetűvel, szóközök nélkül írt szöveg ókortudósok szerint négy különböző személy munkája, amelyet összesen hét korrektor javított. Az Újszövetséget hiány nélkül, az Ószövetséget részben tartalmazza. A kódex egy 43 pergamenlapból álló részletét 1844-ben találták meg a Sínai-hegyi Szent Katalin kolostorban, véletlenül. Constantin von Tischendorf német kutató bukkant rá a tüzelésre szánt papírok között. A felbecsülhetetlen értékű dokumentum Lipcsébe került. Később egyre több részlet - összesen 390 pergamenlap - került elő a Codex Sinaiticusból. Ezeket a szentpétervári nemzeti könyvtárban, a londoni British Library-ben, illetve a Szent Katalin kolostorban őrzik. - F: máj. 13.

Régebbi hírforrás(ok): National Geographic, link

Közel félmillió dokumentum a megújult Nemzeti Digitális AdattárbanFEL

Május 6-án a Millenáris Parkban tartott sajtótájékoztatón mutatták be a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) megújult szolgáltatásait és honlapját. A házigazda Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht. munkatársai bemutatták, milyen eszközöket fejlesztettek a közösségi tartalomfejlesztés támogatására, milyen mértékben és értelemben lett jobb, szebb, okosabb és demokratikusabb az új NDA. - F: máj. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Hírportál siketeknekFEL

Vakok és más hátrányos helyzetben lévő felhasználók számára az internetezés még mindig számos akadályt jelent. Május 7-e óta azonban új honlap érhető el az osztrák siketek számára. A Gebärdenwelt.at link az első kifejezetten siketeknek létrehozott hírportál. A honlapon naponta olvashatók friss helyi és nemzetközi hírek, ezenkívül számos jelbeszédes videó is található. 'Ez az oldal egyedülálló Ausztriában. Azt a követelményt támasztottuk magunkkal szemben, hogy a látogatóink számára a különböző területekről a legjobb hírválasztékot nyújtsuk -- természetesen osztrák jelbeszéd-nyelven' -- jelentette ki Helene Jarmer, az ÖGS.barrierefrei központ vezetője. - F: máj. 8.

Hírforrás:
2008. május 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Google Earth és Google Sky után Google OceanFEL

A földfelszín és az égbolt után most a tengerfenék képi online feltérképezésén dolgozik a Google, illetve hamarosan egy ilyen online szolgáltatást tervez indítani Google Ocean néven. - F: máj. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról