Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2008/25., 6. 18.

A vállalati könyvtárosok 5. műhelybeszélgetése, 2008. június 11.
A dokumentumbesorolás fogyatékosságai -- és 2.0-s megoldások
A féllegális média lassan, de kitartóan idejétmúlttá teszi a hagyományos könyvtárakat (is)
A 2.0 mentén lecserélődnek a legnagyobb játékosok
Web 2-es szolgáltatások dán könyvtári környezetben
Facebook és a könyvtárak avagy a hangsúly a könyvtáros személyén s nem az intézményen
Webkamerás ügyfélszolgálatot is tervez az APEH -- könyvtárhoz is adott ma minden lehetőség
Tanítani fogják a szolgáltatni tudást...
Mit mivel keresnek együtt a netezők? -- webhasználat-felmérés
Elegáns lezsírozás: testreszabott pályázati feltételek, rejtett aknák, a lényegtelen túlpontozása
News4Me: személyre szabott e-újság
Reframe: filmritkaságok online platformja
Uniós információs hálózat a könyvtárakban
Archiválják online tartalmaikat az osztrákok
Ügyfeleken segít a blog-nyilvánosság
TITAN: Vassal jobban ellátott az ország, mint aggyal
Zalatárnoki költöző kötetek
Dán könyvtári életképek
Sikeres Ünnepi Könyvhét Tolnában
Ünnep lesz a könyv a Völgységben
Archiváljuk képeinket, videóinkat -- 200 évre
Neonácit kölcsönöznek, homoszexuálist még nem
Személyiség-lopás -- mit lopnak és hogyan védekezzünk?
Játékos román nyelv program a könyvtárban -- nyáron, könyvből, Gyergyószentmiklóson
Több prezentációt várnak a tanórákon a középiskolás diákok
Kibeszélés, segítség -- személyes weboldalakkal
Fény derül a titkos fizetésekre
Kerékpáros munkahely és település címekre lehet pályázni
Access my Library -- 30 milliós ingyenes cikkadatbázis
Olvashatóbb és kényelmesebben használható szövegek készítése -- Tippek
Országgyűlési naplók bárkinek
Utazás előtt...
Zenés kívánságműsor
Távközlési összehasonlító oldal indul


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A vállalati könyvtárosok 5. műhelybeszélgetése, 2008. június 11.FEL

A vállalati szakkönyvtári szolgáltatások intranetes megjelenítési lehetősége volt a témája a vállalati könyvtárosok 5. műhelybeszélgetésének. A Magyar Posta új központi irodaházában tartott programon a Magyar Posta Központi Szakkönyvtára, a Richter Gedeon Szakkönyvtára és az INFODOK Kft. által üzemeltetett Magyar Telekom Infotéka ötletes, a vállalati tudásmegosztó kultúrába jól beépült megoldásokat mutatott be, kitérve a belső portálon való megjelenés technikai és szervezési hátterére is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy nem lehet eléggé (és elég sokszor) hangsúlyozni, hogy mennyire sokat jelent az intranetes megjelenés a könyvtárak (el)ismertsége, és szolgáltatásaik mérhető kihasználtsága szempontjából. A siker egyik fő eszköze a könyvtár vezetőjének és munkatársainak politikus igazodása a vállalati kultúrához, illetve a részvétel lehetőségének megszerzése ennek alakításában. Nagyon fontos a megfelelő kapcsolat kialakítása a kulcsterületekkel, mint a HR, a Kommunikáció és az IT, a velük való viszonyon nagyon sok múlik! A résztvevők sok hasznos információra tettek szert, hiszen bár a vállalati szakkönyvtárak szolgáltatási profilja sok esetben hasonló, de a fenntartó IT környezete, kulturális sajátosságai eltérnek egymástól, így mindig lehet ötleteket meríteni másoktól új szolgáltatások bevezetésére, megoldások modernizálására. Az őszre tervezett következő műhelybeszélgetés témája a dokumentum beszerzési költségek kezelése, megosztási gyakorlata lesz, ami -- főleg a következő évi költségtervezés időszakában -- remélhetőleg sokakat érdekel majd.

Régebbi hírforrás(ok): Fehér Ágota

A dokumentumbesorolás fogyatékosságai -- és 2.0-s megoldásokFEL

'Egy webáruház és egy 'tégla és habarcs' üzlet között nagyjából annyi a különbség, mint a Google és egy könyvtár között. A fizikai polcok jellemzői miatt a való világ boltjai kénytelenek valamiféle besorolási rendszert alkotni, és mindent eszerint rendezni. Reszketek a gondolattól, hogy hová sorolja majd ezt a könyvet a Dewey Decimális Rendszer. Technológia? Gazdaságtan? Üzlet? Kultúra? Önmagában egyik kategória sem fedi le a tartalmát. Az összes fenti témát felölelő kategória pedig sajnos nem létezik. A Google ezzel szemben nem fogja semmiféle kategóriába sorolni. Spontán módon, a bejövő linkek alapján derül ki, hogy milyen terület(ek)et képvisel a könyv. Lehet, hogy a kiadóm 'üzleti könyvnek' nevezi, de ha a nagyközönség úgy dönt, hogy valójában 'gazdasági ismeretterjesztő', és ebben az összefüggésben hivatkozik rá, akkor az is lesz, és mellette még minden más, amit valaki fontosnak talál a könyvvel kapcsolatban. A Google világában a jelentés és az ontológia teljes egészében a felhasználó szemszögétől gondolkodásától függ. A Google algoritmusai egyszerűen a tömegek bölcsességét mérik, amikor a keresőbe begépelt kulcsszavak alapján kiszámítják a legmegfelelőbb eredményeket. Közben az Amazon először öt-hat kategóriába s besorolja majd könyvemet. ...'

Régebbi hírforrás(ok): Hosszú farok : A végtelen választék felülírja az üzlet szabályait / Chris Anderson. 2007.

A féllegális média lassan, de kitartóan idejétmúlttá teszi a hagyományos könyvtárakat (is)FEL

Egyre fontosabb a legális 'nagy' média számára, hogy a web illegális bugyraiban miket töltenek le az emberek, mert egy nagyon jó mérő, szerintem a legjobb. Az viszont még durvább, hogy a P2P, illetve beszéljünk magyarul, a torrent hálózatokon történő promócióról kezdtek suttogni. Sőt a torrentekhez az Amazon S3-nak beépített támogatása van, erről is ideírok mindent, amit tudok. A NewTeeVee.com P2P slágerlistái vagy a nagy torrent oldalak (Pirate Bay, Isohunt, Mininova) és ernyőszájtok (Torrentz.com) toplistái lassacskán dollárokban is jól mérhető pozíciót nyernek. Sok TV sorozat készítője fű alatt saját maga teszi fel a legnagyobb (már említett) oldalakra a torrenteket, saját maga seed-eli (aki nem tudja mi ez: forrásként lép fel, állandóan 'nyitva tartja' a letöltést). - F: jún. 17.

Régebbi hírforrás(ok): szantog.com, link

A 2.0 mentén lecserélődnek a legnagyobb játékosokFEL

A szociális hálózatok üzleti technológiáinak piaca 2013-ig 4.6 milliárd dollárra nő. Ám ennek az üzletnek a nagy játékosai nem azok lesznek, amelyekre ma gondolnánk -- olvasható ki a Forrester Research friss jelentéséből. - F: ápr. 28.
-- Öröm, hogy a Forrester kutatásai elérhetők, így a magyar könyvtárak jövőjét illetően is jóslásba bocsátkozhatunk. Érdekes egybeesés, hogy a kutatócég -- akárcsak a minisztériumi magyar könyvtári stratégia -- a 2007-2013-as évekre tekint. Úgy tűnik, hogy a mai szervezetek kulturális okokból nem, vagy csak igen nehézkesen váltanak 2.0-s eszközökre. Ezekben -- blogok, RSS, szociális hálózatok, podkasztok és mashupjaik -- a kezdetben alternatív, majd fősodorrá váló szervezetek jeleskednek. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Destination CRM, link

Web 2-es szolgáltatások dán könyvtári környezetbenFEL

Stine Staunsager Larsen és Thor Dekov Buur könyvtári stratégiai tervezéssel foglakozó szakemberek összegzik, hogy a könyvtárak milyen módszerekkel reagálhatnak a változó felhasználói szokásokra és igényekre (melyek fő webes hajtóerejeként ők konkrétan Google-t és az Amazon-t nevezik meg). Az egyik kulcskompetencia a könyvtárak részéről az új közösségi alapú virtuális média információinak kezelése és közvetítése. A másik pedig egy sajátos konvertálási folyamat, mely a könyvtári kommunikáció új formái felé való fordulást, a felhasználókkal való eredményes kommunikációt alapozza meg. - F: jún. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton, link

Facebook és a könyvtárak avagy a hangsúly a könyvtáros személyén s nem az intézményenFEL

Az SPLQ legújabb számában Anna-Stina Axelsson stockholmi könyvtáros a Facebook közösségi szolgáltatás könyvtári relevanciájának kérdéskörét járja körül. A szolgáltatásnak globálisan mintegy 67 millió felhasználója van. Norvégiában a lakosság majd negyede(!) Facebook használó, de Svédországban is túllépte a felhasználók száma az 1 milliós határt. A Facebook első látásra piaci alapú marketingeszközként jelenik meg a könyvtárak számára, azon eszközök, módszerek között, amelyek a használói célcsoport minél szélesebb körű becsatornázására irányulnak. A Facebookon baráti társaságok nagyon könnyen egybeszerveződhetnek, hírfolyamokban (newsfeed) informálják a csoport tagjait mindenféle általuk fontosnak tarott dologról, kvízeket, toplistákat állíthatnak össze. Igen erős a perszonális oldala e kommunikációs formának. Gyorsaságával s a csoporttagok szoros interperszonális kapcsolatán alapulva egy jól működő facebook közösség sokkal jobban kötődik a szóbeliség intimebb formájához, mint a jóval elvontabb írásbeliségéhez. - F: jún. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton könyvtárügyi blogja, link

Webkamerás ügyfélszolgálatot is tervez az APEH -- könyvtárhoz is adott ma minden lehetőségFEL

Az APEH 2012-ig számos új módszert kíván alkalmazni annak érdekében, hogy még jobban elősegítse az önkéntes jogkövetést az adózók között. Egyik terve az, hogy a már működő telefonos contact centereit alkalmassá teszi internetes telefon- és videóhívásra, amellyel személyesen lehet ügyeket intézni, tanácsot kapni -- mondta el egy nemzetközi adókonferencián Szikora János, az APEH elnöke. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Webrádió, link

Tanítani fogják a szolgáltatni tudást...FEL

Összefognak a vállalatok, a felsőoktatási intézmények és a kormányzati szervek, hogy létrehozzák a hatékony szolgáltatástudományi képzést. Erre azért van szükség, mert a vállalati szektor elégedetlen a pályakezdők gyakorlati tudásával, az alapvető munka- és viselkedési kultúrájukkal. A próbaképzés 200 fővel indul hat intézményben, az oktatókat és a tananyagot pedig az érdekelt cégek adják. Fejleszt, tesztel, szolgáltat A Szolgáltatástudományi Módszertani Központ Alapítványt (SZTMK) azzal a céllal hívta életre a Magyar Outsourcing Szövetség, hogy a hazai oktatási rendszerbe, a felnőtt- és szakképzésbe a szolgáltatásokat középpontba helyező, a hazai munkaerőpiac sajátosságainak megfelelő szolgáltatástudományi képzést vezessen be. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link

Mit mivel keresnek együtt a netezők? -- webhasználat-felmérésFEL

Talán közkönyvtárosok számára hasznos leginkább a HVG Háló mellékletének cikke. A nyomtatott változatban három izgalmas ábra is található. (MG)
A netezők demográfiai összetétele egyáltalán nem elhanyagolható tényező, így nem véletlen, hogy az internetet használók összetételének változásával a tartalomszolgáltatók is lépést tartanak. Az utóbbi években például jelentősen szaporodott a nőket vagy az idősebbeket érdeklő témákkal foglalkozó weboldalak száma. Jelzésértékű a női honlapok között kialakult éles verseny, de az is figyelmet érdemel, hogy létezik már több olyan honlap is, amely a korábban az internet világához egyáltalán nem kapcsolódó 50 év felettieket célozza meg. Az internetezők kilétének ismerete különösen fontos az interneten hirdetők számára. Egyrészt tájékozódhatnak a weben keresztül elérendő fogyasztók érdeklődési köréről, másrészt kiválaszthatják azokat a téma köré szerveződő portálokat, amelyeken hirdetéseik az azonos érdeklődésű internetezők igényeivel találkoznak. A TNS-NRC VMR (Visitor Media Research) kutatása rendszeresen vizsgálja, hogy mi iránt érdeklődnek az internetezők: milyen témákkal foglalkoznak, milyen témákról hallanak, olvasnak szívesen. - F: jún.

Régebbi hírforrás(ok): HVG Háló, regisztrálás után: link

Elegáns lezsírozás: testreszabott pályázati feltételek, rejtett aknák, a lényegtelen túlpontozásaFEL

Lefizetett titkárnők, saját cégüket meglopó menedzserek, 'kizárási szakemberek', korrupcióra szakosodott partnercégek. A legkifinomultabb csalás a közbeszerzés megfelelő kiírása. Erre sok módszer létezik: valójában lényegtelen szempontok túlpontozása; olyan rejtett aknák elhelyezése a kiírásban, amellyel kizárható a nem kívánt konkurens. A rendszerszintű korrupció 20-25 százalékkal drágít meg egyes hazai közbeszerzéseket. Mindez a központi kormányzatnál 40–50 milliárd forint kárt okoz évente, helyi szinteken ennek háromszorosát -- ad becslést a TI tanulmánya. Egy tízes skálán (ahol a 10 az erős érintettséget jelenti) az üzleti életen belül 3-4, az üzleti élet és az önkormányzati szféra találkozásánál 7–9 a korrupció mértéke. Az ügyletek értékének 3-25 százaléka lehet a korrupciós rész; a nagyobb pályázatoknál 10, az önkormányzati beszerzéseknél 3–10 százalék a centrum. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Figyelő, link

News4Me: személyre szabott e-újságFEL

A Berlini Műszaki Egyetem és a Deutsche Telekom T-Labs nevű fejlesztőlaboratóriuma közösen dolgozták ki egy személyre szabható elektronikus napilap alapjait. 'A News4Me segítségével bárki összeállíthatja a saját személyre szabott lapját, amelyben a különböző forrásokból származó, de kizárólag az őt érdeklő tudósítások és beszámolók kapnak helyet' -- mondta Kapitáni. A kifejlesztett platform egyúttal lehetővé teszi, hogy a felhasználó meghatározhassa nem csak a lap tartalmát, de annak kinézetét is. A News4Me mindig tanul valami újat, így egyre jobban alkalmazkodik az olvasó szokásaihoz és mindig az őt aktuálisan érdeklő tartalmakat jeleníti csak meg. Amennyiben tehát például valaki egy idő után megunja a gazdasági híreket, akkor a program ezt érzékeli és a legközelebbi kiadás már nem tartalmaz majd ilyen beszámolókat. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): SG.hu, link

Reframe: filmritkaságok online platformjaFEL

Internetes filmpiacot nyitott a New York-i Tribeca Filmintézet és az Amazon. A Reframe nevű oldalon a felhasználók igazi ritkaságokat ismerhetnek meg. A kínálatban egyelőre 500 mű található. Az intézmény és az online kereskedelmi vállalat vezetőinek célja az volt, hogy a nagyközönség előtt alig ismert alkotásokat mindenki számára hozzáférhetővé tegyék. Az 500 film többségével nem igazán találkozhatott senki a boltok polcain, sok közülük raktárak mélyén porosodott és még a filmes szakemberek sem hallottak róluk. A Reframe azonban nem csak emiatt különleges, a platform ugyanis lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy elkészíthessék a saját gyűjteményük különleges darabjainak digitális kópiáit. A konvertálás után, a mű tulajdonosa nem csak a digitális másolatot kapja vissza, hanem joga és lehetősége van a tartalmat az Amazon hálózatában DVD formájában eladásra vagy letöltésre kínálni. A befolyó bevételen a Reframe és a felhasználó 50-50 százalékban osztoznak. 'A szolgáltatás elindításával azt szeretnénk, hogy ha a ritka filmek az archívumok polcairól az emberek kezébe kerüljenek.' - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): SG.hu, link

Uniós információs hálózat a könyvtárakbanFEL

Európai uniós tájékoztató hálózat jön létre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárában és négy régiós tagkönyvtárában – erről Göncz Kinga külügyminiszter és Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója írt alá együttműködési megállapodást csütörtökön Budapesten. Göncz Kinga az esemény alkalmával elmondta: azt szeretnék, ha Budapesten belül a FSZEK válna az EU-s információk központjává. Hozzátette: ezzel a főváros ledolgozza hátrányát, hiszen vidéken, a megyei könyvtárakban sok helyütt már korábban megvalósultak hasonló beruházások. Kifejtette: az Európai Unióhoz való csatlakozás igazi nyertese a fiatalok nemzedéke. Eddig mintegy 18 ezer diák volt például az Erasmus program keretében valamely uniós tagállamban tanulni, ahol megismerkedhetett az adott ország kultúrájával, szokásaival; ez a jövő igazi záloga. - F: jún. 12.,

Régebbi hírforrás(ok): hvg.hu, link

Archiválják online tartalmaikat az osztrákokFEL

Ahogy arra a korábbi hírek alapján számítani lehetett, az osztrák kormány hivatalosan is elfogadta a jogszabály-változtatást, így az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) megkezdheti az online tartalmak archiválását. A módosított médiatörvény feljogosítja az intézményt, hogy évente legfeljebb négy alkalommal mentse le az összes nyilvános .at doménű honlapon megjelent Ausztriával kapcsolatos cikkeket, képeket, videókat és más anyagokat. Az ÖNB-nek azonban minden adatgyűjtés előtt írásban kell tájékoztatnia a mentésről az adott oldal üzemeltetőjét vagy tulajdonosát. A jogszabály az előzetes elképzeléseknek megfelelően jövő január elsején lép hatályba. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): SG.hu., link

Ügyfeleken segít a blog-nyilvánosságFEL

Egy amerikai blogmédia-birodalom alapítóját is megihlette a Tékozló Homár, amely eredetileg általános fogyasztási blogként és nem fogyasztóvédelmi fórumként indult -- hangzott el a Magyar Fogyasztó Platform szervezésében zajlott két napos konferencián. Az itt közzétett pénzügyi piacon végzett kutatásból pedig az derült ki, hogy Magyarországon nincs igazi lovemark, ehhez szakértők szerint hosszútávú konzekvens kommunikációra van szükség. A Tékozló Homár eredetileg egy általános fogyasztási blog lett volna, de alulról jövő kezdeményezés nyomán fogyasztóvédelmi fórummá vált, olyan hellyé, ahol a megfogalmazott panaszok eljutnak az illetékesekhez. 'Először féltünk a perektől, hiszen ezen a blogon neveket, boltokat, díjcsomagokat nevezünk meg, sok esetben olyanokat, akik hirdetnek is az Indexen. A három év alatt azonban csak ügyvédi levelek voltak és egy peres eljárás sem indult' -- tette hozzá Szily László. Mint kiderült, a leírt neveknek olyan hatása lett, hogy a cégek figyelni kezdték a fogyasztói panaszokat, és ráébresztette őket arra, hogy válaszoljanak. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Kreatív, link

TITAN: Vassal jobban ellátott az ország, mint aggyalFEL

Magyarország informatikai felkészültsége nem túl fényes, állítja ma már szinte minden ezzel a témakörrel foglalkozó szervezet. A tojásdobálás árnyékában született összefogás, a TITAN program viszont éppen ezzel a helyzettel szeretne kezdeni valamit, ráadásul végre nem eszközöket vagy elérést adna, hanem tudást a fejekbe. A TITAN egy felnőttképzési program, teljesebb nevén Tréning-keretprogram az információs társadalom alkalmazkodóképességének növelésére, melynek részleteit a piaci szereplők szakértői a kormányzati felelősökkel karöltve idén nyáron szeretnék kidolgozni, hogy 2009-re már ténylegesen működhessen. A program keretében főként a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni szakemberek/üzletemberek nyerhetnek végre lehetőséget arra, hogy bonyolult pályázati eljárások és komoly források nélkül szerezhessenek meg általános felhasználói, illetve speciális üzemeltetői és fejlesztői szaktudást. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): SG.hu, link

Zalatárnoki költöző kötetekFEL

A településnek már 1950-ben volt könyvtára, ami pár hónapja új helyszínen, megújult környezetben fogadja olvasóit. Az immár méltó környezetben elhelyezést nyert könyvtár gazdája, Gombos Roland szívesen vállalkozott a kötetek gondozására. A fiatalember az internetezők segítésén túl most már a Gutenberg-galaxisban is kalauzul szegődhet a zalatárnokiak mellé. Ábrahám Aladár polgármestertől azt is megtudtuk, több falubeli jelezte, szívesen hozzájárulnának a kis bibliotéka kínálatának bővüléséhez, színesítéséhez. Saját, otthoni könyvtárukat veszik revízió alá, s amitől nem sajnálnak megválni, azt felajánlják a könyvtár részére, hiszen más még örömét lelheti e kötetek lapozgatásában. Az adományt örömmel fogadják. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Zalai Hírlap, link

Dán könyvtári életképekFEL

'... A felnőttrészleg meg mint általában a vidéki kisvárosi könyvtárak felnőttrészlege, lásd, mint szülővárosomban, Dombóváron... vagyis, jó sok lektűr, némi szakirodalom, folyóiratok, és néhány kósza angol nyelvű könyv. Egyébként volt dán-magyar szótáruk is. :) Ami még tetszett, hogy volt társadalmi élete: egyszer 'Barátságos Rendőrbácsik' grasszáltak ott vagány mocival, amire a bátor kiscsákók felülhettek, és apu-anyu lefényképezte őket, máskor gyerekrajzkiállítás díszítette az előcsarnokot (khm-khm... dán jólét... keretre feszített vászon és akrilfesték... nem ám, mint itthon, hogy már dipa papírra se telik... hajjaj... ), volt, hogy az egyházközösségi szabadidőközpont vesszőkosárfonói állították ki a himmihummijukat. Egyszer pedig, amit máig nem értek, de fogadócsarnokbéli asztalon egy rakás fotóalbum sorakozott... és ezekben a fotóalbumokban mindenféle magánéletbeli történések voltak archiválva: esküvő, babaszületés, 50. születésnap... Most vajon ez a közösségnek szóló rendszeres híradás egyik formája? Vagy csak versenyeztek, hogy kié a legszebb fotóalbum? Nem tudom, nem kérdeztem meg akkor, és most már örökre rejtély marad...' - F: jún. 13.

Hírforrás:
2008. június 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Kata blogjáról, link

Sikeres Ünnepi Könyvhét TolnábanFEL

A Vörösmarty térrel nem versenyezhetnek a megye könyvtárai, könyvesboltjai. Az Ünnepi Könyvheti programok ugyanakkor sikeresek Tolnában. Sokkal inkább a kisvárosi, könyvheti hangulat megidézése, semmint a profit volt a célja a paksi könyvtárnak, amikor megrendezte szokásos sátras könyvárusítását. Az újdonságokat inkább csak lapozgatták a látogatók, az antikvár könyveknek, ingyenes folyóiratoknak, a Paksi Tükörnek volt keletje. Gutai István igazgató tapasztalata szerint persze vannak, akik az Ünnepi Könyvhéten keresik az új kiadványokat, ők részben a rendszeres könyvtárlátogatók, de van, aki egy-egy könyv országos reklámkampányának folyományaként tér be hozzájuk. -- Az új beszerzések azonnal olvashatók internetes oldalunkon -- tájékoztat a könyvtárvezető. Reménykeltő, hogy több a gyerek olvasó: Miskolczi Zoltánné, a tamási városi könyvtár igazgatója elmondta, az országosan népszerű kötetek mellett náluk a helyi szerzők, így a helytörténeti kiadványok keresettek. Író-olvasó találkozó, akárcsak Bátaszéken vagy Szekszárdon, náluk is volt, ám könyv árusításra szánt pavilon itt sem. És bár a könyvheti újdonságokat csak néhány tízen keresik, a könyvtárvezető szerint reménykeltő a gyerek olvasók számának emelkedése. A legfiatalabbak ugyan a mostanság divatos gyerekponyvát, a W.I.T.C.H. könyveket keresik, de ha már a könyvtárban járnak, szépirodalmat is a kezükbe vesznek. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Tolnai Népújság, link

Ünnep lesz a könyv a VölgységbenFEL

Nemere István, Tolvaly Ferenc, Nagy Bandó András, Nagy Natália és persze Marcus Meadow. A nagy nevek, népszerű írók vonzzák a látogatókat a VIII. Völgységi Könyvfesztiválra a szervezők reményei szerint. A rendezvényt most is a hagyományoknak megfelelően az Ünnepi Könyvhét után tartják a bonyhádiak. A péntektől vasárnapig tartó fesztiválon több író-olvasó találkozó lesz, de előadások, koncertek is színesítik a programot. A fesztiválon több pályázat, verseny eredménye is kiderül, így a reneszánsz rajzpályázaté, a Babits- és a Kodály Zoltán zenei levelezőversenyé is. A péntek a szakma, azaz a könyvtárosok konferenciájával kezdődik, és ezen a napon nyílik a Tolnai Népújság sajtófotó kiállítása. A bonyhádi könyvtárosok, hogy a legfiatalabbakat is megnyerjék, baba-olvasót és bábelőadást is szerveztek. Az eddigi visszajelzések szerint ezen a hétvégén tizenhat kiadó települ ki a bonyhádi Perczel kertbe. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Tolnai Népújság, link

Archiváljuk képeinket, videóinkat -- 200 évreFEL

Ha úgy érezzük, jól sikerült egy videófelvétel vagy fénykép, mostantól nem kell a néha már egy évtized alatt tönkremenő hordozókra bíznunk magunkat, a Delkin Blu-ray lemeze 200 évre garantálja becses értékeink megőrzését. A kisszériás, fokozottan minőségellenőrzött lemezek különleges védőrétege akár ötvenszer ellenállóbb a modernebb védőrétegeknél is, és nem csak a karcolásoknak, de az idő vasfogának is ellenáll. Az egyes, ötös, tízes és 25-ös kiszerelésben kapható lemez 25 GB kapacitású, és 4x-esen írható, így mindössze 23 perc alatt 200 évnyi nyugalmat biztosíthatunk magunknak és unokáinknak. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, link

Neonácit kölcsönöznek, homoszexuálist még nemFEL

A könyvtárakban általában csend van, de az élő könyvtár beszélgetéstől hangos. Boszorkányt, vagy drogost kölcsönözhetünk, hogy kevesebb előítéletünk legyen. Már a világ 12 országában léteznek olyan speciális 'könyvtári' napok, amikor könyvek helyett, embereket lehet kölcsönözni. Pontosabban a munkájuk, vallásuk, etnikumuk, szexuális identitásuk, kinézetük miatt általában előítéletekkel, esetleg gyűlölettel kezelt emberek nem kölcsönözhetők ki több hétre, csak 'helyben olvashatók'. A katalógusban szerepel többek között transzszexuális, bevándorló, boszorkány, mozgássérült, médium, ateista, drogos, és meleg. Fél órán keresztül lehet velük beszélgetni, és a személyes kommunikáció kapcsán olvasni gondolataikban, ahelyett, hogy információk hiányában teljesen téves, negatív dolgokat feltételeznénk róluk. Az is érdekes, hogy hol, kik a népszerű, vagy nagy ívben kikerült 'könyvek'. Ronni egy az abc news honlapján közölt riportban elmondta, hogy míg Angliában a muzulmán, vagy az ex bandatag volt 'kapós', addig Magyarországon a neonáci. Amikor először rendeztek nálunk ilyet, az emberek még nem merték kikérni a homoszexuális szereplőt, de a rendőrrel sem mert senki beszélni. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Borsa, link

Személyiség-lopás -- mit lopnak és hogyan védekezzünk?FEL

A személyiségtolvajok számára kész aranybánya egy-egy népszerű közösségi weboldal. A felhasználók nagy részét ugyanis hidegen hagyja személyes adatainak védelme. A leginkább érzékeny adatok többsége (e-mail, telefonszám, foglalkozás, munkahely, születési dátum, tartózkodási hely) elérhető a közösségi szájtokon. Pedig védekezni nem is olyan nehéz, mint gondolnánk -- mutatnak rá szakértők. Jóllehet, kissé paranoiásnak tűnhet, de kiiktathatja a rizikót, ha körültekintően jelölgetjük vissza azokat, akik ismerősnek, barátnak jelöltek. A biztonsági szakemberek azt tanácsolják, hogy ilyenkor győződjünk meg róla, valóban az-e a bejelölő személy, akinek kiadja magát, még akkor is, ha a fényképe egyezik. A legegyszerűbb módja ennek az, ha felhívjuk vagy az általunk ismert e-mail címére küldünk egy e-mailt, azt tudakolva, valóban ő jelölt-e be minket. - F: jún. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, link

Játékos román nyelv program a könyvtárban -- nyáron, könyvből, GyergyószentmiklósonFEL

Idén 25 gyerek vett részt a Pro Libris Egyesület és a Városi Könyvtár Játékos román nyelv programjában. Geréd Orsolya és Sztojka Kinga heti két alkalommal foglalkozott a két csoporttal: az óvodásokkal hétfőnként, az I-IV. osztályosokkal pedig csütörtökönként találkoztak. Arról is gondoskodtak, hogy a vakáció ne okozzon különösebb kiesést, és a gyerekek folytathassák a játékkal, énekkel, mesékkel történő nyelvtanulást, e célból pedig 'tanévzáráskor' minden résztvevőnek ajándékba adták Csata Ambrus Játékos román nyelv című könyvét. A rendezvényt támogatta a Communitas Alapítvány. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Bákai Magdolna

Több prezentációt várnak a tanórákon a középiskolás diákokFEL

Az iskolai tanári prezentációk fokozzák a diákok figyelmét, megkönnyítik a tananyag befogadását, nem véletlen, hogy a tanulók 60%-a szorgalmazná a Power Point-os bemutatók még gyakoribb alkalmazását -- derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) Tájékozódás témakörében végzett középiskolai kutatásából. A különféle szerkesztőprogramok jelenléte mind az iskolai, mind a diákok otthoni számítógép-használatának szerves részét képezik, közel 80%-uk használ néhány alkalommal szövegszerkesztőt egy iskolai félév során, 31%-uk pedig rendszeresen. Ebből is kiderül, hogy a tanulók nem idegenkednek a tanórai számítógépes programoktól, sőt, egyharmaduk szívesen venné az órai szemléltetést, illetve a gyakoribb csoportmunkát. Ez kapcsolatba hozható a tanulók napi intenzitású számítógépezésével: 82%-uk minden nap hobbiként tölti a szabadidejét gép előtt, és szinte ugyanennyien naponta csatlakoznak a világhálóra. - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, link

Kibeszélés, segítség -- személyes weboldalakkalFEL

Akadnak olyan betegek, akik az internethez fordultak segítségért: létrehozták személyes weboldalukat, hogy rendszeresen informálhassák rokonaikat, barátaikat. Viszonzásul bátorítást és támogatást kaptak a hozzászólásokban –- ahelyett, hogy minden újabb telefonhívásnál elismételték volna az olykor kellemetlen részleteket. Miután tavaly veserákot diagnosztizáltak Dave deBronkartnál, szüksége volt egy olyan megoldásra, amelynek segítségével a világban elszórt barátait és rokonait tájékoztathatta a fejleményekről. Hasonló helyzetben volt Ron Davis, az amerikai orvosszövetség (American Medical Association, AMA) elnöke, aki hónapokkal ezelőtt betegedett meg, valamint egy Irakban megsebesült és emiatt agykárosodást szenvedett katonának az édesanyja is -- számol be a Wired.com. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): hvg.hu, link

Fény derül a titkos fizetésekreFEL

Egy internetes oldal felfedi a szupertitkos céges fizetéseket. Konkrét, közvetlen forrásból származó információkkal akar segíteni a munkát keresőknek a hamarosan induló Glassdoor.com internes portál. A site azt ajánlja a munkavállalóknak, hogy bizalmasan kezelt e-mailben mondják el véleményüket munkáltatójukról, főnökükről és fecsegjék ki fizetésüket. Bár az adatbázis feltöltése során eddig cégenként csak 23-129 véleményt sikerült begyűjteni, ebből is kiderül valami. Például a Yahoo vezérigazgatója, Jerry Yang beosztottak általi elfogadottsága 59 százalékos, míg a Microsoftot irányító kollégája, Steve Ballmer 69 százalékot ért el, a Google vezére, Eric Schmidt pedig 86 százalékot tud felmutatni. A vállalatokkal való elégedettségi listát a Cisco vezeti 5-es skálán elért 4,4-es osztályzattal. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Napi, link

Kerékpáros munkahely és település címekre lehet pályázniFEL

A közlekedési tárca hat héten keresztül várta azon elszánt kerékpárosok jelentkezését, akik vállalték, hogy a kampány ideje alatt legalább 10 alkalommal bicajjal mennek munkába. A beérkezett pályázatok alapján a kampány hat hete alatt 6000-nél is többen pattantak nyeregbe. Ők több mint 430.000 kilométert tettek meg két keréken. Az egyéni indulók mellett 750 kerékpáros csapat is részt vett a programban. Az országos kampány ideje alatt a kerékpárosok közel 170.000 kg széndioxid kibocsátásától kímélték meg a környezetet. Tették mindezt úgy, hogy a kampány honlapján ötletekkel segítették, tanácsokkal támogatták egymást. Továbbra is be lehet még nyújtani a pályázatokat a közlekedési minisztérium 'Kerékpárosbarát Munkahely 2008' és a 'Kerékpárosbarát Település 2008' pályázataira. Mindkét pályázatot 2008. június 30-ig lehet benyújtani postai és elektronikus úton is a minisztérium címére. A pályázati felhívások a következő oldalakról tölthetők le:

Régebbi hírforrás(ok): link

Access my Library -- 30 milliós ingyenes cikkadatbázisFEL

Egy, a tájékoztatásban és tájékozódásban nagyon jól használható oldalt vettem fel a minap a könyvtár nyilvános linkgyűjteményébe, most kicsit népszerűsítem is. Az Access my Library egy cikkadatbázis, közel 30 millió publikációt tartalmaz a legkülönbözőbb témakörökben, és nem csak angolul (igaz, magyarul nem). A cikkek hozzáférése ingyenes, és bár a szolgáltatásra intézményi szinten jelenleg csak az amerikai könyvtárak regisztrálhatnak, számomra nem derült ki egyértelműen, hogy ezzel milyen hátrányokat kell elviselnünk. Ugyanis a keresett cikkeket egy jelképes regisztrációt követően bárki elolvashatja. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárosháza, link

Olvashatóbb és kényelmesebben használható szövegek készítése -- TippekFEL

Ha nem célunk az olvasó külön megdolgoztatása, akadályugrásra kényszerítése, tudatosan törekedhetünk arra, hogy olvashatóbb, áttekinthetőbb szövegeket hozunk létre. A vizuálisminőség-növeléssel olvasóink energiájával takarékoskodunk, egyúttal imázst építünk. Korábban e munka a grafikusok, olvasószerkesztők privilégiuma volt, ma, a szövegszerkesztők széles körű elterjedtségének idején szinte minden írástudó érintett -- legalábbis kezdőszinten. Az itt letölthető anyag az alapvetést célozza:

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor, link

Országgyűlési naplók bárkinekFEL

Mindenki számára hozzáférhető az Országgyűlési naplók és irományok 1861-1918 című digitális adatbázis, amelyet szerdán mutattak be a Parlamentben. Az Országgyűlési Könyvtár adatbázisa 57 év teljes parlamenti dokumentációját tartalmazza digitalizálva, ami írott formában 769 kötetben, összesen 312 670 oldalon található meg. A polgári kori Magyarország törvényhozásának mindennapjait megelevenítő -- a képviselőház és a főrendiház üléseiről készült, érzelmeket is visszatükröző -- szó szerinti naplók, valamint a képviselőház előtt tárgyalt irományok lapjait a legmodernebb technológiával tették elérhetővé, hasonmásként is kereshető formában. A dokumentum-gyűjtemény ingyenesen hozzáférhető a Magyar Parlamenti Gyűjtemény honlapján, a link internetes címen. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): HírExtra, link

Utazás előtt...FEL

Ha valaki úgy dönt, hogy nyaralásának úti céljául egzotikusabb tájat választana, feltétlenül tájékozódjon, milyen betegségek fenyegetik, illetve milyen oltásokkal, megelőző intézkedésekkel védekezhet ezek ellen. - F: jún.

Hírforrás:
2008. június 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): HVG Háló, link

Zenés kívánságműsorFEL

Elég bepötyögni kedvenc előadója nevét a magyar nyelven is elérhető oldal keresőmezőjébe, s a szolgáltatás azonnal közli, milyen számokat talált az adatbázisában. Ezekből bármelyiket azonnal meghallgathatja. - F: jún.

Hírforrás:
2008. június 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): HVG Háló, link

Távközlési összehasonlító oldal indulFEL

Július elejétől átfogó információbázis jelenik meg az interneten a teljes hazai mobil-, vezetékes telefon-, televízió- és internetszolgáltatói kínálatról. Az új honlapon a hazai telekommunikációs szolgáltatásokat minden különösebb szakértelem nélkül, bárhol és bármikor le lehet kérdezni, és meg is lehet majd azonnal, online rendelni. A webáruház árai nem lesznek drágábbak a szolgáltatók árainál, sőt, a tervek szerint a portálnak saját akciói is lesznek. A most fejlesztése végéhez közeledő internetes portálnak éppen az a célja, hogy eligazodást nyújtson a lakossági és a kisvállalati szegmens számára kínált távközlési szolgáltatások között, valamint egyszerűsítse és támogassa a gyors ügyintézést. 'A felhasználók nagy része nincs tisztában azzal, hogy lakóhelyén akár több mint tíz szolgáltató ajánlata közül is válogathat, illetve ugyanolyan sávszélességű internetcsomagok havi díjai esetenként több ezer forinttal is eltérhetnek' -- mondta Nyilas Anita a Telkopiac.hu portál fejlesztését végző IDS-Team Kft. képviselője és hozzátette, hogy a független portál indítását a hazai szolgáltatók támogatják. Tájékoztatása szerint céljuk, hogy rövid időn belül a teljes hazai távközlési paletta elérhető és megrendelhető legyen az oldalon keresztül, a kezdeményezést a legnagyobb piaci szereplők is örömmel fogadták és támogatják. - F: jún. 16.

Régebbi hírforrás(ok): FN, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról