Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2009/24., 6. 17.


  Feltöltés alatt!
Tehetséggondozó könyvtár -- saját tehetséget is gondoz? -- 2.
Miért ragaszkodnak a könyvtárak az alkalmatlan munkaerőhöz (is)?
Generációs megosztottság -- de nem beszélünk róla
Vonzó kiskönyvtár, 2.0-alapon
A felszabaduló hely felhasználásának tervezése
Az internetes keresés problémái és a jövő előadás: ppt -- hanganyaggal
Viszlát, decimális osztályozás! -- Felhasználóknak kedvesebb megoldást vezetnek be
Mire jó a szemantikus hírkeresés?
Twitter -- néhány lépésben
Wordnik: web 2.0-s tartalmak szótárral kiegészítve
A Wikipedia nyomdokait követné a Fotopedia
Nemzeti könyvtári honlap -- értékelése marketing szempontból
Uniós milliárdok könyvtáraknak -- A művelődés új központjai
1 százalék könyvtámogatásra, miközben 17 féle adót szednek be egy könyv előállítása során
Megújult az Akadémiai Könyvtár honlapja
Jön a Museum Mass!
Vajon mit olvasnak a mai gyerekek?
A szervezeti stressz felmérése? -- Törvény is kötelez rá
Nyugdíjasként se lesz nyugalmad: a stresszt elraktározza szervezetünk!
Egy iskolája lesz Kaposvárnak
Nyolc magyar cég a régió élvonalában -- lesz a egyszer könyvtár is legjobb munkahely?
Kevesebb pénzért is boldogan dolgoznak -- szabadság, kreativitás, teljesítmény
Munkaszervezés zöld szemmel -- és még a környezetet is kíméli a távmunka
Magyar nyugdíjasokat tréningez a Google
EBSCO Publishing távoli hozzáférés
Meztelenül a könyvtárban -- Levetkőztek az oxfordi diákok
Schwarzenegger: tankönyv helyett internetet
Túl messzire mentek? -- Már a versenyhivatal is vizsgálja a Google-t
A Kulturális Innovációs Kompetencia Központ hírlevele
Összeomlás Kádártól Orbánig (videók a YouTube-ról), 1989. jún. 16-ra emlékezve
Bemutatkozik a Magyar Digitális Képkönyvtár


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Tehetséggondozó könyvtár -- saját tehetséget is gondoz? -- 2.FEL

A közelgő vándorgyűlés Könyvtárosok a tehetségekért a reformációtól napjainkig témájára az elmúlt időben folyamatosan érkeztek az egyes szekciók előadástémái. E programok feltöltésének kommunikálása nagyon jól sikerült! Közben pedig elgondolkodhat az ember, vagy könyvtáros hogy befolyásolja-e a könyvtárak tehetséggondozás iránti elkötelezettségét az, hogy magában a könyvtárban ez milyen szinten zajlik? Néhány lehetséges téma (és gondolatok) a tehetséggondozás a könyvtáron belül témában (az előző lapszámunkban kezdett felsorolás folytatása):
4. Milyen a könyvtárosok elismertsége?
- Felmérés 2003-ban link (2003)
- Felmérés 2005-ben link
- A könyvtárosok és informatikusok társadalmi helyzete és imázsa link
- Ha pozitívabb imázst szeretnénk... Lépések, lehetőségek és tünetek link
5. Innovációk az információs szektorban (arányuk a könyvtárakban) - Miért utáljuk az innovációt? link - Könyvtári innovációs fórum indul -- provokációkat is szívesen fogadunk link
- Változott a gyerekek érdeklődése -- megváltozik a dán könyvtár is link
- Egyéni teljesítményeket gátol és visszahúz az elégtelen kommunikáció és az irigység link
- Innovációs trendek Magyarországon -- A siker gátjai bennünk vannak link 6. Könyvtárosok szakmakultúrája és a versenyképesség. (Ez persze hozzám közelálló téma :-)
- A hierarchikus kultúra kimondottan gátolja a teljesítményt a hazai minisztériumokban (is) link
- A vállalati (szervezeti) kultúra miatt váltanak a legtöbben link
- A szervezeti autokrácia bűne link 7. Milyen szcenárióban bizakodhatnak a könyvtárosok? És melyik szcenáriónak van a legnagyobb esélye?

Régebbi hírforrás(ok): KIT hírlevél, link (összeáll.: MG)

Miért ragaszkodnak a könyvtárak az alkalmatlan munkaerőhöz (is)?FEL

Gyakran hallani a mondást, hogy a könyvtárak legértékesebb része este hazamegy. Ez igaz is a könyvtárosok többségére: szeretik a hivatásukat, segítőkészek, nyitottak, és különc figurákkal is szót értenek, de sokszor éppen ezek a jó tulajdonságok fordulnak ellenük, és válnak legrosszabb jellemzőikké: a szakma ugyanis nem jól tűri a konfliktusokat. Inkább szenvednek, és dolgoznak tovább a problémás kollégával, mintsem hogy megoldják a kínos helyzetet. A vezetőé a felelősség, de sokszor inkább átszervezi a munkát, mintsem elmozdítsa az arra alkalmatlan személyt. A szerző úgy véli, a jó vezetés 85%-a a jó mentális egészségről szól: különbséget tud tenni a személyes és az intézményi kérdések között, a munkacsoportokat eredményesen működteti, az egyéni sikereket a szervezet sikerének tudja be, nem fenyeget sem egyéneket, sem csoportokat. Minden, ami a könyvtárban történik, az intézményről, mint egészről szól. Emellett a lelkileg egészséges vezető értékeli az olvasók véleményét, mert tudja, hogy aki kritikai észrevételeket tesz, segíteni akar. A szervezetek háromféle típusát különbözteti meg a szerző: 1) amelyek azoknak az igényeit elégítik ki, akiket szolgálniuk kellene, 2) amelyek az igazgató vagy a hatalommal bíró személy igényeit elégítik ki, 3) amelyek egy rosszul működő rendszernek vagy a személyzet kollektív neurózisának az igényeit elégítik ki. Mit lehet tenni? Meg kell tanulnunk az olvasók és az intézmény igényeire figyelni, és azt is, hogyan tudjuk céljainkat a legjobban elérni, és az olvasókat szolgálni.
Tanácsok: 1) kezelni kell a konfliktusokat, persze előbb elsajátítani a technikáját, 2) fontos a vezetők képzése, elsősorban az állásinterjúkra kell felkészíteni őket, 3) támogatni kell a munkatársakat egyéni vagy munkahelyi problémáik megoldásában -- szakemberek bevonásával vagy áthelyezéssel. - F: Nehéz őszintének lenni, avagy Miért is ragaszkodunk az alkalmatlan munkaerőhöz? / ref.: Murányi L., In: Könyvtári Figyelő, 2009/2. Humanus

Régebbi hírforrás(ok): Humanus: link

Generációs megosztottság -- de nem beszélünk rólaFEL

Súlyos (netán végzetes?) generációs megosztottság tapasztalható a szakmában. A zene- és filmipar mellett a könyvtár a harmadik ágazat, amit alapjaiban rengetett meg a digitalizáció és a hálózatosodás. Jelenlegi formájában halálra ítélte. Csak az előző kettővel szemben erről mély hallgatás van. Az öregek -- szakmai és intézményvezetők nem érzik, nem látják vagy nem akarják tudni, mi történik. Abban bíznak, hogy csak elevickélnek még 1-2-5-10 évet a nyugdíjig, addig építgetik a patyomkin-könyvtárakat, a vezetőt úgyis legutoljára küldik el, nem igaz? A fiatalok érzik, tudják, mi van és épülnek működő, életképes stratégiák is -- csak esetlegesen, rendszertelenül. Mert nincs hatalmuk. És attól félek, túl nagyok lesznek a veszteségeink, mire a retrográd erők kihalnak. Velük együtt státuszokat, forrásokat, intézményeket, infrastruktúrát, népszerűséget -- JELENTŐSÉGET veszít a szakma. És nem tudom, hogyan fogjuk visszaszerezni. Talán csak úgy, hogy teljesen másképp nevezzük, teljesen másnak maszkírozzuk a szolgáltatást. Amiről csak a bennfentesek fogják tudni, hogy igen, ez tulajdonképp. nem más, mint könyvtár. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtáros.com, link

Vonzó kiskönyvtár, 2.0-alaponFEL

Korlátozott források, összevonások, bezárások hírei -- emellett: a helyi igények mellett a tudások módszeres kitapintása, használói erőforrások bevonása, közvetítői szerep kimunkálása. Kritikus sikertényező nem a finanszírozás, hanem a könyvtárosi elkötelezettség és együttműködési készség. Az előadás Bácsfeketehegyen hangzott el. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): GM Consulting, link

A felszabaduló hely felhasználásának tervezéseFEL

Mit tudnánk elhelyezni könyvtárunkban 8 új négyzetméteren? Pontosabban annyin, amennyi hely felszabadul a legkevésbé használt állomány kivonása által? Néhány új széket, melyek felszabadulnak olvasóink lakásában? Talán illenek könyvtárunk stílusába. Vagy egy falra szerelhető asztallapot, melyen a kurrens könyveket és folyóiratokat az adott szak mellett? Vagy egyszerűen megszüntetjük azokat a magas polcokat, melyek kerekes székről illetve alacsonyabb olvasók számára elérhetetlenek? (Azaz komolyan vesszük az akadálymentesítést?) Sokszor nehéz rászánni magunkat az apasztással járó nagy adminisztratív munkára, de a tervezés, a vonzó cél megnövelheti erőnket. Talán éppen most, a kisebb nyári forgalom mellett... Egy konkrét, személyes példa: Könyvtári szakmai gyakorlatomat részben a hannoveri városi könyvtár központi részlegében töltöttem. Az engem ott fogadó Gerlinde Petersen asszonyt egy évre rá is meglátogattam. Alig ismertem korábbi munkakörnyezetére. Elmondta: időközben 30%-os állományapasztást végeztek. Nagyon kemény munka volt: néhány könyv felett hosszasan kellett gondolkodnia. De -- mint mondta -- nagyon megérte. A kidobott polcok helyén besüt a nap, az olvasók és könyvtárosok vidámabbak, felszabadultak, s az új állapotot a használati statisztika javulása is visszaigazolta. -- Talán látszik: ez a gondolkodás nem a források bővítésén, hanem a hatékonyságon alapul, amúgy felelős, közjavakkal takarékoskodó állampolgárén.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Az internetes keresés problémái és a jövő előadás: ppt -- hanganyaggalFEL

Jóföldi Endre előadása -- hanganyaggal együtt -- érhető el. A Magyar Információbrókerek Egyesületének konferenciáján elhangzott előadás mérete kb. 5 megabájt, terjedelme: 26 perc. A technikai lehetőség egyelőre nem biztosítja, hogy élőben lehet az előadótól kérdezni -- a konferencia múltával is :-)

Régebbi hírforrás(ok): Mibe, link

Viszlát, decimális osztályozás! -- Felhasználóknak kedvesebb megoldást vezetnek beFEL

A denveri Adams County könyvtár egyik fiókja a Dewey-féle decimális osztályozás helyett egy felhasználóbarátabbnak tartott osztályozásra vált. Az új WordThink rendszer egy kiskereskedelemi rendszerre alapul jobban támogatja a böngészést és intuitívabb az 1870-es évekből származó Dewey-nél. A könyveket 45 abc-be rendezett kategóriába osztó rendszert az év végéig hat fiókkönyvtár veszi át. Az Amarikai Könyvtárosok Egyesületének szóvivője egyelőre még nem tudja, hogy könyvtár szeretne áttérni az új rendszerre. (ford.: MG) - F: jún. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Denver News, link

Mire jó a szemantikus hírkeresés?FEL

A Financial Times csoport készített egy nagyon impresszív üzleti hírkeresőt Newssift néven, amely már néhány hónapja elérhető. Jól bemutatja, hogy milyen plusz információkat nyújthat egy szemantikusan felépített adatbázisra épülő kereső. Segít a keresőkérdés jó megfogalmazásában, lehetőséget adva a választásra különböző fogalmak között ha a begépelt kifejezés -- pl. egy rövidítés -- több lehetőséget is takarhat. Illetve a keresés után is könnyebb áttekinteni a találatokat az értelmes kategorizálás, tartalomjegyzék segítségével. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Keresés blog, link

Twitter -- néhány lépésbenFEL

Olvastál valahol a twitterről, vagy barátaid győzködnek, hogy próbáld ki? Egészen egyszerű dolog feliratkozni a twitter.com oldalon, de mire is jó a twitter? Ha arra a következtetésre jutsz, hogy nem sok értelme van az egésznek, nem vagy egyedül. Én 2006 óta használom a twitter szolgáltatását, és csak így néhány év próbálkozás után kezdek rádöbbenni, mekkora ereje van ennek az eszköznek, és hogy bizony a twitteren csiripelés nem egy rövid, hamar kifulladó trend lesz. - F: ápr. 27.
-- Ismeretterjesztő cikk a Twitterről: 140 karakter hírnév. - F: jún. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Plastik.hu, link ; NOL, link

Wordnik: web 2.0-s tartalmak szótárral kiegészítveFEL

Az új kereső üzemeltetői ambíciózus célokat tűztek ki maguk elé: szeretnének minden szót és a hozzájuk kapcsolódó információt közzétenni. A Wordnik link forradalmasítaná a webes szókeresést és ötvözné a web 2.0-s tartalmakat egy online szótárral. A jelenleg nyilvános bétatesztelési szakaszban lévő szolgáltatás a hagyományos szómagyarázatokon és definíciókon kívül további információkkal is ellátná a felhasználókat. A találatok között megjelennének nem csak a lexikonok címszavai és megjegyzései, hanem a Flickr fotói, a Twitter bejegyzései és a felhasználók által létrehozott más tartalmak is. Továbbá a Wikipedia és a nyílt tudásplatformok szellemében a látogatók maguk is nyilvánosságra hozhatnak egyes szavakhoz kapcsolódó értelmezéseket és kommentárokat fűzhetnek a meglévő bejegyzésekhez. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

A Wikipedia nyomdokait követné a FotopediaFEL

Jean-Marie Hullot egykori NeXT- és Apple fejlesztő elindította a Fotopedia link nevű oldalt, amely a képek Wikipediája lehet. Kilenc hónapi zárt bétatesztelés után a Fotopedia tegnap vált elérhetővé a felhasználók számára. Mindenkinek csupán egy regisztrációra van szükség és már kezdheti is a fotók feltöltését, megosztását. Az eredetileg Fotonauts nevű portál szellemi atyja Jean-Marie Hullot, a NeXT cég szoftverrészlegének egykori műszaki vezetője, aki korábban az Apple szoftverfejlesztési ágának egyik meghatározó tagja volt. Hullot és társai azt kikötötték, hogy senki se töltsön fel mások tulajdonát képező vagy tiltottnak minősülő képeket. (Minden felvétel Creative Commons-licencű kell, hogy legyen.) Ide tartoznak a meztelen vagy pornográf anyagok és minden más olyan illusztráció is, amit senki se mutogatna szívesen harmadik személynek. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Nemzeti könyvtári honlap -- értékelése marketing szempontbólFEL

A cikk a marketingtevékenység bizonyítékait kutatja az új-zélandi, az ausztrál és a szingapúri nemzeti könyvtár, valamint a British Library honlapjának összehasonlító vizsgálatával 2007 novemberében. Az elemzés azon a kritériumrendszeren alapul, amelyet 2001-ben az IFLA Nemzeti Könyvtárak Szekciója a Menedzsment és Marketing Szekcióval közös bostoni szemináriumán fogadtak el. E követelmények között szerepel a honlap áttekinthetősége, attraktivitása, a könyvtár logója, küldetésnyilatkozata, marketing- és fejlesztési stratégiája, a marketing-munkatársak létszáma, a könyvtár gyűjteményének és elérhetőségének részletes bemutatása, célközönsége, szolgáltatás-fejlesztései, használói elégedettségvizsgálatok, aktív közösségi programok, kapcsolatok a médiával, partnerekkel, működő támogatói csoportok, önkéntesek és szponzorok bevonása. Mind a négy nemzeti könyvtár honlapja azt igazolja, hogy kitűnő marketingtevékenységet folytatnak, és ehhez honlapjaikat is megfelelően felhasználják. (autoref.) - F: Hogyan népszerűsíthetik a nemzeti könyvtárakat honlapjaik? In: Könyvtári Figyelő, 2009/2.

Régebbi hírforrás(ok): Humanus, link

Uniós milliárdok könyvtáraknak -- A művelődés új központjaiFEL

Négy éven belül teljesen megújulhat, szakemberek szerint világszínvonalúvá válhat a hazai könyvtárrendszer. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett pályázaton 204 magyarországi könyvtár nyert -- összesen 2,246 milliárd forint európai uniós támogatást. De akik kimaradtak az első körből, újabb esélyt kapnak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még idén kiírja a pályázat második részét: ezen további 550 millió forint igényelhető összesen. - F: jún. 15.

Régebbi hírforrás(ok): 168 Óra Online, link

1 százalék könyvtámogatásra, miközben 17 féle adót szednek be egy könyv előállítása soránFEL

A jelenlegi állami mecenatúra-rendszer az írók, az irodalmi műhelyek, kiadók, a terjesztés-kereskedelem és olvasók, azaz könyvtárak négyszögéből lényegében csak az első kettőt támogatja. Úgy-ahogy, nem túl nagylelkűen és nem is mindig igazságosan, de azért döcög a szekér. Legalábbis így áltatják magukat a döntéshozók és az irodalom szereplői is. Ez a támogatási rendszer és gyakorlat lényegében csak a könyvek előállítását segíti elő, ha egyáltalán, de abban már nem teszi érdekeltté sem az alkotókat, sem a kiadókat, hogy azokat eljuttassák az olvasókhoz is. A jelenlegi könyvkereskedelmi rendszer ugyanis a tömegkultúrához tartozó, nagy példányszámban eladható sikerkönyveket részesíti előnyben. Ilyen a kortárs magyar irodalomban legfeljebb évente nyolc-tíz születhet. Természetesen regény. Vers, novella, esszé -- még véletlenül sem. Pedig az elmúlt kétszáz évben a magyar irodalom ezekben a műfajokban érte el a legjobb teljesítményeit. Államunk -- bármilyen pártállásúak is voltak, vannak hatalmon -- az éves könyvforgalom mindössze egy, azaz egyetlen százalékát fordította könyvtámogatásra. Miközben rengeteg adót beszedtek belőle, állítólag egy könyv előállítása során tizenhétfélét. Nem tudom, hogy így van-e, nem vagyok adószakértő. Azt viszont tudom, hogyha ezt a támogatási keretet megemelnék két százalékra, akkor... - F: jún. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Élet és Irodalom, link

Megújult az Akadémiai Könyvtár honlapjaFEL

Sok új funkcióval gyarapodik a honlap, amelynek révén egyre többet szeretnének kommunikálni az olvasókkal, kérve például a beszerzésekre vonatkozó javaslatokat. A fejlesztés további szakaszában indul el a könyvtár munkatársai által szerkesztett blog, amely a könyvtári kutatások mesterfogásaiba kívánja bevezetni az olvasót, s a gyűjtemény kevésbé ismert dokumentumaira hívja fel a figyelmet. Megteremtik a jövőben annak a lehetőségét is, hogy az olvasók távoli eléréssel hosszabbíthassák meg lejárt kölcsönzéseiket. A könyvtár új szolgáltatása, a több ezer digitalizált dokumentumot tartalmazó repozitoriuma a REAL, amelynek anyaga szabadon és ingyenesen tölthető le. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Kulúra.hu, link

Jön a Museum Mass!FEL

Museum Mass -- Kerekezze körbe a Múzeumok Éjszakáját! elnevezéssel kerékpáros éjszakai körtúra indul az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) elől szombaton, a Múzeumok éjszakáján Budapesten. - F: jún. 15.

Régebbi hírforrás(ok): HírExtra, link

Vajon mit olvasnak a mai gyerekek?FEL

Az ünnepi könyvhét kapcsán sok óvodás és kisiskolás jutott el a könyvtárakba, így megfigyelhettük az ízlésüket. Győrben, az ünnepi könyvhét ingyenes programjai között idén először szerepeltek gyermekkönyvnapok. Szabados Éva, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár kulturális szervezője elmondta: azért hívták meg Bosnyák Viktóriát, a Tündérboszorkány íróját, mert az ő könyveit viszik leginkább az olvasók, s őt ajánlották a könyvtárosok is. Hozzátette: gyerekprogramokat, például bábszínházi előadásokat és Mesekuckót korábban is rendszeresen tartottak a könyvtárban, de gyerekszerzőket eddig nem hívtak meg. Most úgy tűnik, erre is lett igény. Bosnyák Viki rendhagyó irodalomórájára elsősorban másodikosokat vártak. -- A gyerekek fele annak hatására kap kedvet az olvasáshoz, hogy itt hall valamit, ami megfogja. A többieknek a személyes találkozás öröme és a kérdezés az, ami újdonság -- számol be tapasztalatairól az írónő, akinek két könyvéből most készül filmforgatókönyv. Nos, ilyesfajta varázslás is kell ahhoz, hogy a magyar kortárs meseirodalom versenyképes legyen, és lehetőséget kapjon kis olvasóinak elkápráztatására. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Szabad Föld Online, link

A szervezeti stressz felmérése? -- Törvény is kötelez ráFEL

Sokat elárul egy szervezet életéről és annak vezetőjéről, hogyan kezeli a stresszt: ha a menedzser a magánéletében nem akar foglalkozni a kényes kérdésekkel, akkor a cégnél is tologatni fogja azokat. A magyar kultúrában túlzott alkalmazkodásra szocializálják a gyerekeket, így felnőttként feszült helyzetben kompromisszumra törekszünk azt gondolva, az önuralom megoldja a problémát. -- A munkáltatói oldal sokszor azt sugallja, hogy a valós visszajelzéseket adó munkatárs csak problémát jelent, akitől meg kell válni. -- Nem realizálják, hogy ez a fajta gondolkodásmód mennyire gazdaságtalan, nem életszerű. Hiszen az emberek nem robotok. Magas stresszfaktorral rendelkező munkahelyen visszaesik a teljesítmény, és a motivációval együtt a lojalitás is eltűnik. Így pedig nem lehet tartósan magas színvonalon teljesíteni -- írja körül a probléma gyökerét a munkapszichológus. A kommunikáció hiánya és a bizonytalanság érzete sok munkahelyen okoz problémát, mivel azt az érzetet kelti a dolgozóban, hogy nincs kontrollja az események fölött, ez pedig igen magas rizikófaktort jelent -- hívja a fel figyelmet a munkapszichológus, hozzátéve: a nem megfelelően kialakított teljesítményértékelő rendszer is gyakran okoz problémát. -- A szakember szerint a munkáltatók nagy része még mindig nem látja át ezeket az összefüggéseket, pedig büntetésre számíthat az a foglalkoztató, amelyik nem méri fel, mekkora stressz éri alkalmazottját a napi robot során. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2008. január 1-jétől hatályos módosítása ugyanis beemeli a munkavédelem törvényi szintű szabályozásába a pszichoszociális kockázati tényezők kezelésének munkáltatói feladatát. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): HR Portál, link

Nyugdíjasként se lesz nyugalmad: a stresszt elraktározza szervezetünk!FEL

A University of California egészségügyi kutatóközpontja által végzett kutatás szerint a munkahelyi stressz nem szűnik meg a nyugdíjba vonuláskor, a testünk ugyanis mintha évekre elraktározná a munkával kapcsolatos feszültségeket, ami jelentősen növeli a magas vérnyomással összefüggő betegségek veszélyeit. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link

Egy iskolája lesz KaposvárnakFEL

Nem kell pedagógust elbocsátani a kaposvári iskolákból. Július 1-től egy intézmény lesz az összes iskola a városban. Így a somogyi megyeszékhely 80 millió forint plusz pénzhez jut. A kaposvári általános iskolákban 4500 gyerek tanul, de szeptembertől kevesebben lesznek, például a Bartók iskolában. -- Olyan módon tudjuk kezelni ezt a problémát, hogy július 1-vel egy iskola lesz Kaposváron, és ezen az egy iskolán belül más feladatellátási-helyeken a túlórakeret terhére tudjuk alkalmazni azokat a pedagógusokat, akiket egyébként el kellene bocsátani -- tájékoztatott Tóth Lajos, az önkormányzat oktatási iroda vezetője. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Kapos, link

Nyolc magyar cég a régió élvonalában -- lesz a egyszer könyvtár is legjobb munkahely?FEL

A Hewitt felmérésében a régió legjobb munkahelyei között 8 magyar szerepel, köztük a móri Radnóti Általános Iskola. Jól szerepeltek a magyar cégek a Hewitt Associates régiós felmérésében: a 14 ország 700 vállalata és 160 ezer munkavállaló véleménye alapján készült listán 8 hazai társaság került a legjobbak közé -- írja a Világgazdaság. A felmérés azt vizsgálta, hogy melyek azok a cégek, ahol a legnagyobb a dolgozói elégedettség és elkötelezettség. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Napi, link

Kevesebb pénzért is boldogan dolgoznak -- szabadság, kreativitás, teljesítményFEL

A munkavállalók többsége még a fizetéscsökkentést is vállalná, ha rugalmas munkaidőben, vagy távmunkában dolgozhatna. Ha a vállalkozás komolyabb költségvisszafogásra kényszerül, szinte azonnal felvetődik a távmunka, illetve a mobil-munkavégzés lehetősége. Egymásnak egybehangzó tanulmányok szerint a távmunkások nem csak hatékonyabban végzik el feladataikat, de munkakedvük is lényegesen jobb, mint a hagyományos irodai dolgozóké. Az ok kézenfekvő, a nagyobb szabadság nem csak a kreativitást növeli, hanem a teljesítményt is. Az eddig vonakodó cégvezetők egyre több területen adnak nagyobb szabadságot kollégáik számára ezen a téren, csökkentve ezzel az irodai és kommunikáció költségeket. - F: máj. 27.

Régebbi hírforrás(ok): PC World, olglink

Munkaszervezés zöld szemmel -- és még a környezetet is kíméli a távmunkaFEL

A virtuális adminisztráció megvalósításával és a távmunka rendszerének kiépítésével a vállalatok versenyképessége jelentősen növelhető, a költségeik redukálódnak és a környezetszennyező tevékenységük is csökkenthető. A vállalaton belül a távmunka rendszerének kialakítása cseppet sem költségesebb beruházás, mint az irodai környezet kialakítása. Sokan ugyanis azért járnak be a munkahelyükre, mert a feladataik elvégzéshez elengedhetetlen eszközök, infrastruktúra ott áll rendelkezésükre. Naponta több kilométert utaznak, ahelyett, hogy a munkavégzéshez szükséges környezetet vinnénk a közelükbe. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Business Online, link

Magyar nyugdíjasokat tréningez a GoogleFEL

A Google dolgozói a múlt héten világszerte akcióba léptek, mindenki saját környezetében próbált tenni valami jót a közösségért. A magyar csapat pénteken reggel 8-tól egész nap a Budapesti Művelődési Központban közösségi munka keretében nyugdíjasoknak oktatott internethasználatot. A program sikeres volt, körülbelül 80-100 érdeklődő idős vett részt az oktatáson. A jelentkezők nagy része már rendelkezett némi előismerettel, a számítógép és az internet alapvető kezelése nem okozott nekik gondot, így a sokkal érdekesebb, fejlettebb szolgáltatások bemutatására is adódott lehetőség. Így az alapvető témákon túl a legnagyobb népszerűségnek a Google szolgáltatásai közül a Street View örvendett. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): HWSW, link

EBSCO Publishing távoli hozzáférésFEL

F: jún. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Intézet, link

Meztelenül a könyvtárban -- Levetkőztek az oxfordi diákokFEL

Ilyet még nem látott az oxfordi egyetem! Több mint 60 diák dobta le ruháit, hogy egy jótékonysági naptárban szerepeljenek. Nagy-Britannia, és talán az egész világ legpatinásabb egyetemének diákjai igazán nem szégyenlősek. Több mint hatvanan vállalkoztak arra, hogy részt vesznek egy jótékonysági naptár elkészítésében, amely hagyományos tevékenységek közben ábrázolja őket -- meztelenül. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Blikk, link

Schwarzenegger: tankönyv helyett internetetFEL

Tankönyv helyett online tananyagból tanuljanak a diákok -- terjesztette elő tervét Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó a gyerekek korszerű oktatásán kívül a könyvkiadás tetemes költségének megtakarítását is szem előtt tartva. Tavaly 350 millió dollárt (71,4 milliárd forint) fordítottak Kaliforniában tankönyvkiadásra, ám az állam nem engedheti meg magának többé ezt a fényűzést -- írta kedden a BBC online kiadványa. A filmsztárból lett kormányzó szerint egyébként sincs ma fontosabb, mint a gyerekek bevezetése a digitális birodalomba, s az online hozzáférhetővé tett tankönyvek frissítése is egyszerűbb. Augusztustól, a következő iskolaév kezdetétől a középiskolás kaliforniai diákok online kapják a matek és természettudományos tárgyak ismeretanyagát, aminek tartalma természetesen megfelel a tudományos követelményeknek. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Túl messzire mentek? -- Már a versenyhivatal is vizsgálja a Google-tFEL

A Google hivatalosan is megerősítette, hogy az amerikai versenyhivatal vizsgálja a cég megállapodását több könyvkiadóval, melynek keretében lehetővé tették a könyvek online olvasását -- olvasható a CNN honlapján. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Mfór., link

A Kulturális Innovációs Kompetencia Központ hírleveleFEL

A hírlevél rovatai: Hírek, Pályázatok, Események. Feliratkozási lehetőség: link (a lottóbevételt különösen jelentősnek tartom: megszűnik az a kritizált állapot, hogy az NKA csak újraosztja azt a pénzt, amit a kultúrától von el). (ajánlja: Vajda Henrik)

Régebbi hírforrás(ok): Vajda Henrik

Összeomlás Kádártól Orbánig (videók a YouTube-ról), 1989. jún. 16-ra emlékezveFEL

Nagy Imre újratemetése előtt egy évvel Kádár János még kijelentette, hogy a kivégzett miniszterelnököt nem lehet rehabilitálni. Az ellenzék 1988-as megemlékezését még gumibotokkal verte szét a hatalom. Májusban leváltják Kádárt, novemberben az utódja fehérterrorral fenyegetőzik, 1989. június 16-án újratemetik a mártírokat. Emlékezzünk a sorsfordító eseményekre az FN-en, videón. - F: jún. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link

Bemutatkozik a Magyar Digitális KépkönyvtárFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár irányításával és 48 magyar könyvtár összefogásával egy különleges digitális képkönyvtárat (link ) hoztak létre az interneten, amelyet a tervek szerint tanuláshoz, ismeretszerzéshez vagy akár szórakozáshoz bárki szabadon felhasználhat. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Kultúra.hu, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról