Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/1., 1. 7.

British Library: egy fontért négyet kínál
Brit könyvtári statisztika (2001-2002) + analóg hazai adatok (2002) (I.)
Felülvizsgálják a közszféra bérrendszerét
Uniós szabványok októbertől magyar nyelven is
Mindennapi hálózataink - a társadalmi tőke reneszánsza
Könyvtár a Millenárison...
Coach, a szakmai barát
Sulinet Expresszes gépeket kaptak az erdélyi magyar iskolák
A nyílt forrás elve: innováció, nem csak szoftverek világában
Alacsony szintű telítődés...
Infokommunikációs technológiák az iskolában
A közintézmények sokszor alulmaradnak az aukciókon
Célegyenesben - informatika az olimpián
A brit háztartások közel fele internetezik
2003 a Google tükrében
Novemberben jönnek az .eu domainnevek
Lovaggá ütötték a WWW feltalálóját
Olcsóbb lehet az internet: hatályba lépett az elektronikus hírközlési törvény
Kigyulladt a volt nagykanizsai könyvtár
Új bűnözési üzletág - a kiberzsarolás
Luxushajó-könyvtár
Cikkajánló: Bőgel György az elektronikus oktatásról
Digitális könyvkereskedést nyitott az Adobe


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

British Library: egy fontért négyet kínálFEL

Elkészült a British Library tevékenységének gazdasági hatását elemző tanulmány. Ennek legfőbb megállapításai következzenek. Az angol nemzeti könyvtár minden beléje fektetett fontból négyszeres hasznot nyújt felhasználóinak. A gazdaság vonatkozásában az elemzés évi 363 millió font pozitív értéket állapított meg, ebből 59 millió közvetlen, a fennmaradó rész pedig közvetett haszonként jelenik meg. Másik oldalról: ha a könyvtár nem létezne, a brit gazdaság 280 millió font veszteséget szenvedne el. Az elemzést a Spectrum Strategy Consultans tanácsadó cég végezte, mely egyebek mellett az Oktatási Minisztérium számára tanulmányozta a 23 ezer angol iskola szélessávú Internet-kapcsolattal való ellátásának hatását, honlapot tervezett az angol első osztályú focibajnokságnak, a Premierleague-nek stb. (ref.: SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Brit könyvtári statisztika (2001-2002) + analóg hazai adatok (2002) (I.)FEL

Az iskolai könyvtárakat leszámítva (egyébként a 23 ezer iskola tanulóinak háromnegyede lehet könyvtárilag ellátva) az Egyesült Királyságban csaknem 5500 könyvtári szolgáltató hely működik 380(!) szervezet részeként. Ebből három nemzeti könyvtár (6 szolgáltató hely), 208 közkönyvtár (4614) és 170 felsőoktatási (875). Itthon a nemzeti, az országos szak-, a felsőoktatási és a közkönyvtárak összesen több mint háromezer önálló könyvtárat jelentenek, ezek pedig összesen 4128 szolgáltató hellyel rendelkeznek. A szigetországban a teljes ráfordítás elérte az 1500 millió fontot (555 milliárd forint), egy lakosra számítva 25 font (bő 9 ezer Ft). (Az 1550-ból kb. 200 millió -- kb. 13% -- a saját bevétel.) Ebből 930 millió (62%) a közkönyvtáraké, 447 millió a felsőoktatási (29%) és 133 millió (9%) a nemzeti könyvtáraké. A hazai ráfordítás a jelzett könyvtártípusokban összesen megközelítette a 25 milliárd forintot, egy lakosra számítva 2500 Ft. Az összesből 13,56 milliárd a közkönyvtáraké (54%), 6,3 milliárd a felsőoktatásiaké (25%) és 5 (21%) milliárd a nemzeti és az országos szakkönyvtáraké.
A brit könyvtári beszerzések száma csaknem 17 millió egység, ebből 11 és fél millió jutott a közkönyvtárakba (átlag öt lakosra egy új beszerzés), 4,3 millió a felsőoktatási és 1,35 millió a nemzeti könyvtárakba. Idehaza az új beszerzések száma közel 1,9 millió egység, ebből 1,24 millió a közkönyvtáraké (nyolc lakosra egy új beszerzés). (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link , Könyvtári statisztika 2002. Bp. : Könyvtári Intézet, 2003., illetve link

Felülvizsgálják a közszféra bérrendszerétFEL

Az idén is folytatódik az államháztartás reformja, melynek részeként beindítják a közigazgatás reformját, s felülvizsgálják a közszféra bérrendszerét - nyilatkozta többek közt László Csaba pénzügyminiszter. [A cikk sajnos ennél többet nem ír a témában.]

Régebbi hírforrás(ok): link

Uniós szabványok októbertől magyar nyelven isFEL

Tizenkét szakmának biztosít az európai uniós piacon esélyegyenlőséget és versenyképességet az, hogy 212 EU-szabványt adnak ki magyar nyelven jövőre. Erről Csillag István gazdasági miniszter hétfőn írt alá szerződést Pónyai Györggyel, a Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatójával.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mindennapi hálózataink - a társadalmi tőke reneszánszaFEL

Az emberek a számukra legfontosabb információt leginkább nem leírt formában, dokumentumba ágyazva, hanem közvetlenül másik emberektől, szóban kapják, főleg a számukra fontos hálózatokból. Ezért is érdekes az alábbi cikk. (MG)
Magyarországon az álláslehetőségek közel háromnegyedét informális úton nyerik el. A közbeszédben a kapcsolati tőke gyakran a klientúra fogalmához tapad. Sokszor csak azért, mert a hiányával egyszerűbb magyarázni a személyes kudarcot. Sokakat a szemérmesség, másokat zárkózottságuk tart vissza, de korántsem tudatosan végzik a tevékenységet, s így a hatékonyság is messze elmarad a lehetőségektől. Kiváltképpen a 40 év fölöttiek esetén: ők ugyanis ez ügyben duplán érintettek. Álláskilátásaik nem igazán rózsásak, ellenben ők azok, akik az idő múlásával biztosan kiterjedt kapcsolati hálóra tettek szert -- legfeljebb nem tudnak róla. "Normális körülmények között ugyanakkor a kapcsolati tőke hozama kimerül abban, hogy az információszerzés költsége alacsonyabb lesz, a piaci folyamatok időigénye lerövidül" - mondja Sík Endre szociológus. A kapcsolati hálók bizonyos szituációkban militáns módon alakítják egy közösség életét, a politikai-gazdasági elit úgy formálja az állami szerepvállalást, a jogi és a piaci feltételrendszert, hogy az a saját kapcsolati hálóinak kedvezzen.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár a Millenárison...FEL

Az európai metropolisok között Budapest csak akkor őrizheti meg versenyképességét, ha a közeljövőben új, izgalmas kulturális színterek létesülnek. Schiffer János főpolgármester-helyettes és munkatársai nemrégiben készítettek egy középtávú fejlesztési koncepciót. Megvizsgáltuk, mennyire reálisak az elképzelések, és mit szólnak mindezekhez az érintett intézmények.
A fővárosi víziók között szerepel - s már korábban is többször felvetődött -, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új budai központi könyvtára is a Millenárison jöhetne létre. Fodor Péter főigazgató úgy véli, az új budai könyvtárat mindenképpen egy tömegközlekedési csomópontban kellene kialakítani. Ennek a szempontnak megfelel a Millenáris, ráadásul a főigazgató szerint egy látványos interaktív tárlathoz jól illeszkedne egy "jövőbe néző", számítógépes adatbázisra épülő új könyvtár.

Hírforrás:
2004. január 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Coach, a szakmai barátFEL

Bevallja-e, vagy sem, a legtöbb vezetőnek időnként szüksége lenne olyan külső, a szervezettől független segítőre, akivel meg tudja beszélni szakmai nehézségeit. A coach nem tanácsot ad, hanem abban támogatja a vezetőt, hogy tudatosítsa magában az őt foglalkoztató problémákat, és rátaláljon az általa legjobbnak ítélt megoldásokra. A coaching speciális munkaforma, amely felkészíti a vezető szakembereket a kritikus, kihívásokkal teli helyzetekre.
-- Magyarországon egyelőre nem jellemző a coach-kapcsolat a könyvtárak világában. A hazai üzleti életben és a külföldi könyvtári gyakorlatban viszont számos példa található erre, és a mentorálásra is. (MG)

Hírforrás:
2004. január 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Sulinet Expresszes gépeket kaptak az erdélyi magyar iskolákFEL

Tizenkét újabb erdélyi magyar közoktatási intézmény kapcsolódott be a Sulinet Expressz programba - mondta kedden Lászlófy Pál, a program erdélyi lebonyolító szervezetének, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke.
Lászlófy az MTI érdeklődésére emlékeztetett: ezzel a programban részt vevő magyar tannyelvű erdélyi iskolák száma elérte a harmincat (2001-ben tizennyolc tanintézmény részesült belőle). Az érintett iskolák novemberben és decemberben vehették át a támogatást az RMPSZ közvetítésével: a magyar oktatási tárca programja keretében 27 millió forint értékben a tizenkét magyar tannyelvű iskola mindegyike tíz gépből álló számítógép-hálózatot és perifériákat - nyomtatót, szkennert stb. - kapott.
A magyar oktatási minisztérium ezen kívül összesen 7 millió forint értékben internetbérleti díjat folyósított a program keretében 23 oktatási egység számára - mondta Lászlófy.

Régebbi hírforrás(ok): link

A nyílt forrás elve: innováció, nem csak szoftverek világábanFEL

A tudásgazdálkodás talán egyik legpozitívabb és demokratikusabb példája a nyílt forrás alkalmazása. A szabad fejlesztés során igénybe vett hálózat kollektív intelligenciája ugyanis messze felülmúlja az egyes résztvevők tudáskészségét. Legismertebb példája a Linux szoftver, de a "Woochi" borkedvelők enciklopédiája, vagy a NASA Mars-kutatása is használ ilyen elvet. Sőt! A Prentice Hall kiadó olyan könyveket ad ki, amelyek bármilyen célra felhasználhatók, módosíthatók, terjeszthetők, a későbbi kiadások esetében pedig az olvasók javításait is felhasználják. Léteznek könyvtári kísérletek: a Gutenberg-projekt során önkéntesek százai gépelik be a klasszikusok mesterműveit. Léteznek nyílt forráskódú könyvek a jog, vallás terén is, és van ilyen szakácskönyv is.
-- "Nyílt forráskódú" hazai könyvtári szakkönyv is készült, de ez az elképzelés gyakorlatilag megbukott. Érdekes lenne átgondolni, miért (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.226 (2003)

Alacsony szintű telítődés...FEL

Ugyan fél évvel ezelőtt hangzott el ("XXI. század vállalata" konferencia, Piac és Profit, június 3-4): -- "Magyarországon a vezetékes telefónia alacsony szinten telítődött" -- mégis érdemes rá egy gondolat erejéig visszatérni, és a könyvtári szolgáltatásokra alkalmazni. Elképzelhető, hogy a hazai, Észak- és Nyugat-Európára jellemző könyvtár-látogatási statisztikák hazai könyvtáraink számára hosszú távon sem elérhetők. És lehet, hogy nem is ez a cél, annál is inkább, mert az elektronikus hálózati információ érezhetően csökkenti Nyugaton a könyvtárhasználatot. Lehet, hogy az erőket idehaza a hálózaton elérhető kínálat szintjének fejlesztésére (a mennyiségi mellett a minőségi) érdemes fordítani. Ahogyan a telepített-telefonok vagy a csekkfüzetek, mint eszközök elterjedtsége is jóval alulmarad a nyugatinak, úgy a "fizikai" könyvtárhasználat is jóval alacsonyabb. Ám mindezek csak eszközök, nem célok. A fizikai könyvtárlátogatásnak jelentős hányadát kiválthatja a virtuális hozzáférés. A kihívók a mobiltelefon, a bankkártya és a virtuális könyvtár. A célok ugyanazok. A folyamattal csökken a könyvtárak fizikai terheltsége, illetve még fontosabbá válik a könyvtári portálok kínálata, és azok használhatósága, minősége. Kívánatos ezek tudatos fejlesztése. (MG)


Infokommunikációs technológiák az iskolábanFEL

Magyar Bálint oktatási miniszter Londonba utazott kedden az "ICT in schools" (Infokommunikációs technológiák az iskolában) konferenciára, valamint a BETT 2004 kiállításhoz kapcsolódó, az EU tagállamok és a csatlakozó országok oktatási minisztereinek találkozójára - tudatta az OBJEKTÍV hírügynökséggel az OM Sajtóirodája. A Londonban évente megrendezésre kerülő BETT kiállítás egyike az Egyesült Királyság legrangosabb oktatási rendezvényeinek. A kiállítás célja az információs és kommunikációs technológiaoktatásban használatos termékeinek és szolgáltatásainak bemutatása. A bemutatónak 2003-ban 500 kiállítója és 24000 látogatója volt. Charles Clarke brit oktatási és képzési miniszter a kiállítás kapcsán oktatási miniszterek részére megrendezésre kerülő szemináriumra hívta meg Magyar Bálint oktatási minisztert. Az "ICT in school" című konferencia lehetőséget nyújt a résztvevő minisztereknek az egyes országok gyakorlatának megismerésére, valamint az e területen megvalósuló együttműködések megalapozására és fejlesztésére. A magyar oktatási miniszter az eredményes nemzetközi együttműködés elősegítése céljából az oktatási szoftverek díjmentes cseréjével foglalkozó klíringintézet-hálózat létrehozását javasolja partnereinek.

Régebbi hírforrás(ok): link

A közintézmények sokszor alulmaradnak az aukciókonFEL

A legutóbbi keretnél is kevesebbet, ötmillió forintot fordíthat 2004-ben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a védett műtárgyak állami elővásárlására. 2000-ben 20 millió, 2002-2003-ban 10 millió forinttal tudta az állam hozzásegíteni a közgyűjteményeket a kiemelt jelentőségű műtárgyak megvételéhez. (...) Az Országos Széchényi Könyvtár 18 könyvet, illetve kéziratot vásárolhatott meg aukciókon az állami keret terhére, összesen több mint hétmillió forint értékben. A nemzeti könyvtár vásárlásait teljes mértékben az állam állta, a levéltár viszont jórészt saját pénzéből vette meg Weiss Manfréd irategyüttesét: a vételi ár hat százalékát, 64 ezer forintot fizetett ki a hivatal.

Régebbi hírforrás(ok): link

Célegyenesben - informatika az olimpiánFEL

Rekordsebességgel halad az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpiai játékok informatikai infrastruktúrájának kiépítése. Gépek ezreinek kell biztonságosan működő, kifinomult rendszert alkotnia. Az olimpiai játékok informatikai kivitelezője, a SchlumbergerSema máris rekordot döntött; a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal közösen szeptemberben bejelentették, hogy a játékok történetében először, már egy évvel a megnyitó előtt minden fontos IT-rendszer tesztelésre kész. "A hátralévő hónapokat arra használjuk, hogy folytassuk a teszteléseket, kipróbáljunk mi-lenne-ha forgatókönyveket, és újra teszteljünk" - mondta Claude Phillips, a SchlumbergerSema olimpiáért felelős technológiai vezetője. A tesztelés és integrálás 2002 novemberétől zajlik egy athéni számítógép-laboratóriumban.
Az IT-műveletek Athénban jóval átfogóbbak lesznek, mint Salt Lake Cityben. Kétszer annyi kiszolgálóval, nyomtatóval és PC-vel, és közel háromszor annyi IT-szakemberrel készülnek a szervezők. 200 ezer sportoló, edző, szervező és újságíró regisztráltatta magát az eseményre. Az athéni olimpián nyilvántartott tíz és fél ezer atléta adatai többek között útlevél- és orvosi információkat tartalmaznak. Jean Chevalier, a SchlumbergerSema alelnöke szerint a cég feladata, "hogy védje az információ- és adatforrásokat, s ebbe beletartozik a versenyzők listája és az őket kísérő családtagok adatai".

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, link

A brit háztartások közel fele internetezikFEL

2003 harmadik negyedében a brit lakások 48%-át elérte az Internet, - ez csaknem 12 millió háztartást jelent. Öt éve kilenc százalékon álltak, a "nagy ugrás" 2000-ben következett be, mikor egy év alatt a lefedettség 18-ról 32%-ra ugrott. A brit felnőtt lakosság 58%-a internetezett az utóbbi három hónapban az októberi adatok szerint (időnként pedig 64%). Az utóbbi három hónapban internezetők közt 84% levelezett a hálón, 80% tájékozódott árucikkek vagy szolgáltatások kérdéskörében, 68% keresett információt utazási vagy szálláskeresési céllal illetve 53% vásárolt a hálón valamit. Problémáikat firtatva kiderült, hogy 34% találkozott vírustámadással, 23% kapott nem kért leveleket (spam). (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

2003 a Google tükrébenFEL

55 milliárd megkeresés érkezett a Google rendszerébe 2003-ban. A webes kereső szerint ennek alapján bizton állíthatjuk: Britney-nél, Harry Potternél és a Mátrixnál senki és semmi nem volt népszerűbb a tavalyi évben. Az elmúlt években új típusú éves összefoglalók jelentek meg az interneten. A nagy webes keresőszolgáltatások statisztikáiból igen jól kirajzolódik a hús-vér világ egy-egy adott időszaka, az internetezők által begépelt sokmilliárdnyi keresési kifejezés elemzése, rendszerezése egyértelműen kimutatja, hogy egy-egy esemény, személyiség, témakör az év mely szakában milyen mértékben volt az internethasználók érdeklődésének középpontjában. Ilyen összesítés a Google Zeitgeist is, melyet hagyományosan az elmúlt évre is elkészített a vállalat. A Google statisztikái szerint az idei év abszolút győztese Britney Spears lett: legtöbben a legutóbb Madonnával közösen szereplő énekesnőre kerestek rá. Tették ezt nem hiába, hiszen a Google "britney-s" találati listája több mint 4 millió weboldalból áll. A tízes toplistára rajta kívül ketten tudták beverekedni magukat a könnyűzenéből: Shakira a negyedik, míg 50 Cent a hatodik helyre került.
A sztárok mellett az év három nagy filmsikere uralja a listát: a Harry Potter-Mátrix-Gyűrük Ura trió tagjai a második, harmadik, illetve a nyolcadik helyet foglalják el. Hetedik helyre került az Irak keresőszó angol megfelelője, a részletes összesítések szerint az ország nevére egész évben gyakran kerestek rá a Google-használók, a tavaszi katonai akció idején pedig hosszú ideig az elsők között szerepelt.

Hírforrás:
2004. január 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Novemberben jönnek az .eu domainnevekFEL

2004. november elsejétől lesz lehetséges bejegyeztetni az .eu végződésű domainnneveket Az új TLD bevezetésének menetrendjét az európai internetcímek kiadásával megbízott EURid hozta nyilvánosságra. A november elején kezdődő éles regisztráció kezdetével minden EU-polgár kezdeményezheti a domainnevek kiadását, természetesen az egyébként szokásos bejegyzési feltételek és korlátozások mellett. Vigyázni kell azonban a költségtérítéses "előre regisztrálási" szolgáltatásokkal. Jelenleg ugyanis senki nem garantálhatja, hogy az előjegyzéseket valóban érvényesíteni tudja.
Szeptembertől viszont a vállalatoknak és márkanévtulajdonosoknak lépéseket kell tenniük, hogy ne szalasszák el a határidőket. Az Európai Bizottság együttműködik a tagállamokkal, hogy kidolgozzák a névkiosztást szabályzó Public-Policy-Rules (PPR) feltételeit.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lovaggá ütötték a WWW feltalálójátFEL

II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte Tim Berners-Lee-t, a World Wide Web (WWW) "atyját", aki egyben a World Wide Web Consortium, tehát a W3C nevű szervezet igazgatója is. E mellé a brit birodalom második legmagasabb rangú kitüntetését is megkapta. A Londonban született, de napjainkban már az Egyesült Államokban élő 48 éves szakember "az Internet globális fejlődésére gyakorolt szerepéért", illetve a World Wide Web (WWW) feltalálásáért kapta a nem mindennapi elismerést. Berners-Lee mindenesetre megjegyezte: ez a megtiszteltetés nem csak neki, személy szerint szól, hanem azoknak a webfejlesztőkből, az internet feltalálóiból és fejlesztőiből álló közösségnek is, amelynek munkája lehetővé tette a mai internet megszületését. Berners-Lee a svájci CERN-nél hozta nyilvánosságra 1989-ben azt a javaslatát, amely szerint létre kell hozni egy "globális Hypertext Projektet". Ez később World Wide Webként vált ismertté. 1990 októberében megalkotta az első webszervert, amelynek neve "link volt, az első internetes böngészőt, a "World Wide Web"-et, valamint a HTML első verzióját. A szakember később Michael Dertouzos, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) Informatikai Laboratóriumának vezetőjének a támogatásával 1994-ben megalapította a World Wide Web Consortium-ot, a W3C-t, amelynek mind a mai napig ő az igazgatója.

Régebbi hírforrás(ok): link

Olcsóbb lehet az internet: hatályba lépett az elektronikus hírközlési törvényFEL

A január 1-jén hatályba lépett jogszabály lerakja az információs társadalom fejlesztési alapjait és lebontja a távközlési verseny korlátait, megvalósítva az európai uniós jogharmonizációt, s előtérbe helyezi a fogyasztói szempontokat. Az európai uniós jogharmonizáció jegyében készült törvény lehetővé teszi, hogy olcsóbb legyen az internet: az információs társadalom kiépítéséhez ugyanis alapvető fontosságú a világháló.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kigyulladt a volt nagykanizsai könyvtárFEL

A zalai nagyváros központjában lévő épületben a hírügynökség információi szerint nincsenek könyvek illetve könyvtári eszközök. Azt egyelőre nem tudni mitől gyulladt ki az épület. A tűzben nem sérült meg senki. A tűzoltóság három járművel vonult a helyszínre.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Új bűnözési üzletág - a kiberzsarolásFEL

A bűnüldözők szerint egy éve új módszerrel jelentkeztek a rossz szándékú hackerek, akik azzal fenyegetik meg kiszemelt áldozataikat - legtöbbször technológiához mit sem értő, alacsony beosztású irodai dolgozókat -, hogy ha nem fizetnek, letörlik PC-jük fontos fájljait, vagy telepakolják a gépet pornó képekkel.

Régebbi hírforrás(ok): link

Luxushajó-könyvtárFEL

Megérkezett állandó nagy-britanniai anyakikötőjébe, a dél-angliai Southamptonba minden idők legnagyobb és legdrágább luxus óceánjárója, amelyet a jövő év első napjaiban avat fel hivatalosan is a királynő. Az utasok szórakoztatására egyebek mellett planetáriumot, bál- és színháztermet, öt uszodát, egy nagy könyvtárat, télikertet, művészeti galériát és ezer négyzetméter alapterületű fitness-központot építettek be.

Hírforrás:
2004. január 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Cikkajánló: Bőgel György az elektronikus oktatásrólFEL

A KFKI honlapján rendszeresen jelennek meg cikkek, tanulmányok a cég munkatársainak tollából. A legfrissebb írás címe 'Innováció és üzlet az elektronikus oktatásban', és benne a szerző, Bőgel György kifejti, hogy miért is használta az e-learning (vagyis elektronikus tanulás) helyett a nem pontosan ugyanazt jelentő elektronikus oktatást.

Régebbi hírforrás(ok): link

Digitális könyvkereskedést nyitott az AdobeFEL

Digital Media Store néven internetes könyvkereskedést nyitott az Adobe. A vásárlók a link oldalon többezer PDF formátumú könyvet, újságot, magazint, térképet, vagy tudományos tartalmú kiadványt találnak.
A könyvkereskedés szintén elérhető az Adobe Reader vagy Adobe 6.0 programok "Get eBooks Online" ikonján keresztül. Az Adobe és technológiai partnere, az OverDrive vezető kiadókkal és független szerzőkkel működik együtt. Céljuk egy olyan internetes bolt kialakítása, amely online hozzáférést biztosít az összes olyan eszközről, amely támogatja az ingyenes Adobe Readert. A Digital Media Store az Adobe Reader legújabb, hatodik változatának lehetőségeire épít. Az Adobe Reader egy könnyen kezelhető, hozzáférési jogokat ellenőrző rendszert tartalmaz, amellyel a digitális dokumentumok több számítógépen vagy PDA-n tekinthetők meg. A PDF formátumú oldalak pontosan betartják a nyomtatott publikációk jellemzőit, beleértve a betűtípusokat, ábrákat és az oldalak megjelenítését.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról