Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/3., 1. 21.

Cseh könyvtári törvény -- felelősség a kistelepülésekért
Szögletes könyvtári tájékoztatás?
Német nemzeti bibliográfia 2004-ben
Ékezetes domainek -- kié lesz a www.könyvtár.hu?
A Müncheni Városi Könyvtár: érdekes iskolai könyvtári szolgáltatás
Életképes-e a referátum- és indexkészítés?
Buli a könyvtárban -- a bizalomkeltés eszköze
Az erdélyi Batthyaneum gyűjtemény hányattatott sorsa
Sárospataki könyvtár: februári folytatás
Évszázadok műtárgyai a székesfehérvári egyházmegyei gyűjteményben
Kovászna megyei könyvtár -- politikai központ?
A szegedi a leginnovatívabb magyar egyetem
Hajrá munkahelyi pletykafazekak!
Olaszországban az internet 'férfi dolog'
A Google új utazási és szám szerinti kereső eszközei
Öt év után fogadják el a munkavállalókat
Világnapokról...
Több mint 5 millió második világháborús légifelvétel az interneten
Elindult az iSITE.hu: az interneten, az internetről


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Cseh könyvtári törvény -- felelősség a kistelepülésekértFEL

Az IFLA honlapján olvasható a 2003. évi beszámoló -- egyebek mellett -- a Cseh Köztársaság közkönyvtárairól. 2001-ben elfogadták a könyvtári törvénynek nevezett jogszabályt (No. 257/2001 Coll. of June 29, 2001), mely 2002. január 1-én lépett hatályba. A törvény értelmében végzett könyvtári regisztráció szerint 2003 közepén 5327 könyvtárat tartottak nyilván az országban: közülük mintegy 4800 a közkönyvtár (utóbbi szám a 201-ben ismert közkönyvtárak 80%-át jelenti). Most készül egy végrehajtási utasítás a nyilvános könyvtárakkal szemben támasztott minimális követelményekről. A Cseh Könyvtáros és Információs Egyesület (cseh rövidítése: SKIP) részéről vitát váltott ki, nem hat-e a minimális követelményrendszer épp az eddig jobban támogatott könyvtárak érdekei ellenében. A könyvtári törvény fontos kötelezettségként írja elő a regionális feladatkörű könyvtárak esetében a térségben lévő kistelepülések lakosságának ellátását: ez megérdemelné a hazai felelősök figyelmét is. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Szögletes könyvtári tájékoztatás?FEL

Amikor levesszük a polcról az árut, elvárjuk, hogy egy pillanat alatt megtaláljuk a számunkra fontos adatokat: mondjuk márkanév, összetétel, ár, egységár, stb. Mérgesek is vagyunk, ha az árcímke nem azonosítható, vagy mondjuk letakarták a szavatossági időt. Hasonló érzés könyvtárban is fogadhatja a használót. Egy könyvtár katalógusát az interneten keresve (már megszoktam, hogy az olvasó számára legfontosabb link, a katalógusé nem a felső, legnézettebb részen található) az ikonra kattintva csak zagyvaság jelent meg -- többszöri próbálkozásra is. Beballagva és megkérdezve a könyvtárost megtudtam, hogy éppen cserélik a rendszert. Hogy miért nem írták ki? -- De kiírták: csakugyan ott volt, fekete kisbetűkkel, mint az oldal többi szövege... Ekkor eszembe jutott a könyvtár fénymásológépe, ahol tizenöt forintos tanulópénzen tanultam meg, hogy a masina alapbeállításon fekvő oldalt másol. Persze, ki van ez is írva: egy méterre a használótól, szemmagasságban. Csakhogy a használó fénymásolásnál lefelé, a gép felé néz... A bosszantó nüanszok sajnos ritkán derülnek ki a könyvtárosok számára -- hogy a változást nagy piros villogó stb. betűkkel érdemes kiírni, a használati utasítás vonatkozó részét pedig a szembeötlő fedlapra ragasztani --, mert az olvasó fizeti a téves másolatot, vagy dühöng a meg nem jelenő katalógus miatt. A könyvtáros pedig leereszkedő mosollyal rázhatja le az okvetetlenkedőt: pedig ki is van írva... (MG)


Német nemzeti bibliográfia 2004-benFEL

A Bibliotheksdienst 203. 12. számának közleménye szerint valamelyest változik a német nemzeti bibliográfia (Deutsche Nationalbibliographie) szolgáltatási rendje. A két német állam – és a két német nemzeti könyvtár – egyesítése, 1991 óta megjelenő nemzeti bibliográfia lényege: a németországi és külföldön német nyelven megjelenő művek hiánytalan számbavétele, majd változatos formában történő közzététele. Jelentős az ingyenes adatbázis – link – igénybevétele. Emellett több formában a megrendelő igénye szerint is összeállítanak válogatásokat. A füzet formájú kiadás változatlanul az MVB Marketing- und Verlagsservice des Buchhandels GmbH gondozásában lát napvilágot. 2004-től új a szolgáltatásban, hogy – osztrák és svájci partnereihez hasonlóan – a német nemzeti könyvtár is bevezeti a Dewey-féle tizedes osztályozást (DDC), - s ezzel a DDC már 60 ország nemzeti bibliográfiájának tárgyi feltárásában fog szerepelni. – Talán idehaza, az MNB központjában is megfontolást érdemel a nemzetközi szintű hasznosítás igényét megkönnyítő megoldás. (SP) - F: jan.18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ékezetes domainek -- kié lesz a www.könyvtár.hu?FEL

2004. március 1-től öt lépcsőben kerül bevezetésre Magyarországon az ékezetes domainek regisztrációja. Az SWI Kommunikációs Kft. 2004. január 16. óta fogadja ezen domainekre az előregisztrációs igényt. - F: jan. 19.
-- A link egy domainregisztráló cég tulajdona, amelynek semmi köze a könyvtári szolgáltatásokhoz.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Müncheni Városi Könyvtár: érdekes iskolai könyvtári szolgáltatásFEL

Németország legnagyobb közkönyvtári hálózatának 30 egysége 3 milliós állománnyal, a legnagyobb német közkönyvtári zenei gyűjteménnyel és öt bibliobusszal látja el a bajor főváros lakóit. Három bibliobusz 75 iskolában igyekszik kielégíteni a könyvtári igényeket egy-egy helyen heti 2-4 órás megállók révén. A központi könyvtárban 200 ezer kötet van szabadpolcon, s további egy millió raktárban. A könyvtár alapjait – még mint városi szakkönyvtárét – 1843-ban rakták le, s fokozatosan nőtt át sokoldalú lakossági szolgáltató intézménnyé (ahogy később a mai FSZEK is). (SP) - F: jan.18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Életképes-e a referátum- és indexkészítés?FEL

A napokban postázott 2004/1-es TMT-ben A jövő digitális könyvtára : CrossRef Searc és QuestelPoint: új kihívások a hagyományos szolgáltatások számára címmel referátum jelent meg. -- Úgy tűnik, hogy a teljes szövegben kereső automaták komoly kihívást intéztek a hagyományos feltárókhoz. Ráadásul az igazi kihívás (mint már többedszerre) nem is a könyvtár világából jön. "A tudományos folyóiratoknak meg kell mérkőzniük a Google-lal, a .gov/.edu/.org webhelyekkel, a preprint-szerverekkel, és azzal, hogy az egész tudományos kommunikáció áttevődik a webre. A valódi veszélyt a Google jelenti." "A könyvtárosok és beszállítóik is nehéz időket élnek át, mert ha nem újulnak meg, elvesztik fontosságukat. A könyveket – korábbi munkaeszközeiket – fogják csak szolgálni olvasóik helyett, miközben egyre gyakrabban megcsapja őket annak a szele, hogy fal nélküli könyvtárak létesülnek."

Régebbi hírforrás(ok): TMT 2004/1 (ref.: Hegyközi I.)

Buli a könyvtárban -- a bizalomkeltés eszközeFEL

A Hollins Egyetem könyvtárában január második hetében zenés péntek esti szórakozás várta az érdeklődőket. A fellépő együttes két könyvespolc között helyezkedett el, míg a szórakozni vágyó fiatalok az olvasóteremben az asztalok körül, a fotelekben foglaltak helyet. Az egyetemi könyvtár legnagyobb olvasójában megrendezett mulatság egyik célja az volt, hogy a diákok ezentúl ne csak a tanuláshoz, a vizsgaidőszakhoz kössék a könyvtárt, hanem hétköznapi életük részének is tekintsék. A könyvtári táncos este egyébként az amúgy unalmas januári diákéletet felpezsdítő programsorozat részeként sikeresnek volt mondható. A résztvevők közül néhányan valóban táncra perdültek, de azok is jól érezték magukat, akik csak beszélgettek. Abban mindenki egyet értett, hogy a szokatlan ötlet elérte a célját, hiszen sokan a helyszín különlegessége miatt mentek el a koncertet meghallgatni. (KE) - F: jan. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az erdélyi Batthyaneum gyűjtemény hányattatott sorsaFEL

Az erdélyi római katolikus egyház nem mond le a kommunista rendszer idején jogtalanul elkobzott ingó és ingatlan vagyonáról, így a gyulafehérvári Batthyaneum könyvtár nagy értékű tudományos kincseiről sem - jelentette ki kedden Potyó Ferenc pápai káplán, a gyulafehérvári érsekség általános helynöke. Az egyházi méltóság az MTI érdeklődésére így reagált a román sajtóban kedden megjelent, a Batthyaneum könyvtár sorsára vonatkozó hírekre. Az Adevarul hasábjain a román kultuszminisztérium egyik illetékese a könyvtárnak és kincseinek visszaszolgáltatásáról rendelkező, hatályos román törvény ellenére úgy nyilatkozott: nem lehet szó arról, hogy a román állam "természetben" visszaadja a katolikus egyháznak a gyűjteményt. - F: jan 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sárospataki könyvtár: februári folytatásFEL

Előrelépés történt az Oroszországban lévő magyar műkincsek hazahozatalának évtizedes ügyében. Medgyessy Péter kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök tavalyi találkozója nyomán februárban megalakul az a közös orosz–magyar munkabizottság, amely a sárospataki református kollégium könyvtári állományának visszaadásáról fog tárgyalni Moszkvában. A bizottság orosz elnöke Pavel Horosilov kulturális miniszterhelyettes, magyar elnöke a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) politikai államtitkára, Vass Lajos lesz. - F: jan. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Évszázadok műtárgyai a székesfehérvári egyházmegyei gyűjteménybenFEL

Aligha van település Magyarországon, amely vetélkedhetne a műemlékek, múzeumok, kiállítóhelyek gazdagságát tekintve Székesfehérvárral. Nem véletlenül, hiszen a város a magyar államiság születésétől a legfontosabb magyar szakrális központok egyike volt, középkori épületei, elsősorban székesegyháza európai mércével mérve is kiemelkedő értéknek számított. (...) Az újjászületés 1998-ban kezdődött. A könyvtár, levéltár, múzeum ismét egységes irányítás alá került és Mózessy Gergely püspöki könyvtáros-levéltáros személyében fiatal, energikus vezetőt kapott, ugyanakkor az egyházmegye a millenniumra készülve új helyen, a püspöki palotával szemben, a hajdani mariánus rendházban a nagyközönségnek ismét hozzáférhetővé tette a kiállítást. - F: jan. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kovászna megyei könyvtár -- politikai központ?FEL

A maratoni tanácskozásra, a Kovászna megyei könyvtár Gábor Áron termébe a szervezők közlése szerint kétszáz településről érkeztek küldöttek. Székelyföld autonómia-statútumának végleges tervezetét egyhangúlag szavazta meg a testület, állami elfogadtatásáért hat RMDSZ-képviselő fog lobbizni a parlamentben. - F: jan. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

A szegedi a leginnovatívabb magyar egyetemFEL

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a leginnovatívabb Magyarországon - állapította meg egy kétezer felsőoktatási intézményre kiterjedő nemzetközi vizsgálat. A felmérés összesített listáján a SZTE a 201., míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 401. helyen áll. Bővebben: link - F: jan. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hajrá munkahelyi pletykafazekak!FEL

Pletykálkodásra ösztönzik a dolgozókat a brit munkahelyeken, mert egy vizsgálat kimutatta, hogy a bizalmas „híráramoltatás" jobb teljesítményhez vezet. Kathryn Waddington pszichológus – miután ápolónők körében behatóan tanulmányozta a pletykálkodás hatásait – úgy találta, hogy a pletyka egyrészt javítja az emberek közérzetét, másrészt segít fokozni kreativitásukat. Elsősorban a stresszel terhelt munkahelyeken javasolt a pletykálkodás, mert enyhíti a feszültséget. Waddington hozzáteszi azonban, hogy nem minden susmorgás tesz jót, az úgynevezett negatív pletyka – a rossz híreket tudató – rontja a morált, különösen a rosszmájú, alaptalan híresztelés. (AFP)

Régebbi hírforrás(ok): HVG Online

Olaszországban az internet 'férfi dolog'FEL

A fejlett országok közül Olaszországban van a legnagyobb különbség az internetet használók nembéli megoszlásának tekintetében -- állapította meg az UCLA (University of California, Los Angeles) Internet Projektjében. A 14 országot vizsgáló felmérés szerint Olaszországban mintegy 20,2 százalék az eltérés az internetet használó nők és férfiak száma között. A második helyen Spanyolország áll, ahol 19 százalékos a különbség. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb országban kb. 8 százaléknyi eltérés mutatkozik a két nem internethasználata között, ám Taiwanban csak 1,2, Svédországban pedig csupán 3 százalékos ez az arány. Az Amerikai Egyesült Államokban a férfiak 73,1, míg a nők 69 százaléka használja az internetet. Ugyanez a felmérés azt a trendet is megvilágította, hogy az internetezésre szánt időt világszerte az egykor tévénézéssel töltött időből gazdálkodjuk ki. (KE) - F: jan. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google új utazási és szám szerinti kereső eszközeiFEL

A kereső cég új fegyverekkel gazdagította lekérdezési arzenálját, melyek révén a felhasználó frissített menetrend információkhoz férhet hozzá, ill. sorszámuk alapján kérhet információt postai küldeményekről vagy járművekről. Az ún. ragszám szerinti kereső segítségével a felhasználó tájékoztatást kérhet arról, merre jár a gyorspostával (UPS, FedEX), vagy hagyományos postai úton feladott csomagja, de ugyanígy információkat kérhet a repülőgépek lajstromszáma, vagy vonalkód szám és telefonos területi kódok alapján is. - F: jan. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Öt év után fogadják el a munkavállalókatFEL

Bizonyos előítéletek elkerüléséhez legalább öt évet kell egy adott helyen dolgozni. Brit felmérés szerint amíg ezt az időt nem szolgálta le valaki, ott többnyire tapasztalatlan munkaerőnek tekintik. Ha viszont túl van szolgálati ideje az öt éven egyazon poszton, akkor esetleg már túl korosnak tartják. - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Világnapokról...FEL

" Napjainkban egyre nagyobb igény van a különböző évfordulókhoz, eseményekhez kapcsolódó összeállítások iránt. Már többen is készítettek hasonló kiadványt, legutóbb a Balmazújvárosi Városi Könyvtár "Az év jeles napjai és világnapjai" című válogatott bibliográfiája látott napvilágot 1997-ben. Jelen kiadványunkat pedagógusoknak, diákoknak, könyvtárosoknak állítottuk össze azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk műsorok elkészítéséhez, a világnapok magyarázatához. A bibliográfia tartalmazza a világnapokat rövid annotációval, kialakulásukról szóló információval és ajánlott irodalommal. Nem mindegyik világnaphoz sikerült megfelelő ajánlott irodalmat találni, ezért néhol csak az annotáció található. (...) Bibliográfiánk csak válogató jellegű. A könyvtárunk állományában található művekből és más könyvtári katalógusokból válogattunk verseket, novellákat, antológiákat és szakkönyveket. Reméljük, hogy hiányosságai ellenére is haszonnal forgatják majd az érdeklődők szerény kiadványunkat. -- Nagy Mária szerkesztő

Hírforrás:
2004. január 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link Német forrás pl.: link , angol: link

Több mint 5 millió második világháborús légifelvétel az internetenFEL

Ezeknek a képeknek a titkosságát már évekkel ezelőtt feloldották, de most jutott odáig az archívum szándéka és a digitalizálás foka, hogy nyilvánosan meg is jeleníthetik őket. - F: jan. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult az iSITE.hu: az interneten, az internetrőlFEL

Az iSITE.hu Online Információs Internet Hírmagazin megkezdte működését. Az oldal célja a szolgáltatósemleges információnyújtás a már meglévő internet- felhasználók és az internet után érdeklődők számára. -F: jan.20.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról